Фитнес за пръв път? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Фитнес за пръв път?
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 2111 пъти
Здравейте, момиче на 17 съм и се реших да се запиша на фитнес. Харесах един и смятам първоначално да си извадя карта за 1 месец, но нищо не разбирам от фитнеси, уреди и други. Срам ме е там като цъфна там и да не знам къде се намирам. За това и още не съм се записала. Също така какво е това изготвяне на програма? Ако някой ме светне за тези неща ще съм много благодарна. :D

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 390194c5c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много е хубаво, че си решила да започнеш да тренираш. Нормално е в началото да не знаеш какво да правиш във фитнеса, но с времето ще се научиш. В повечето фитнеси има фитнес инструктори, които могат да те въведат във фитнеса и да ти помагат в началото с упражненията. В началото, разбира се, ще ти бъде малко трудно, но така е при всички, които за първи път отиват на фитнес. Също така инструкторите или някой твой познат/приятел могат да ти помогнат с фитнес програмата, защото като начинаещ е трудно да си я изготвиш сама. Успех и бъди постоянна! :)

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 743dce96d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това е спорт може да се каже, чрез който извайваш форми и групи мускули. Много зависи каква е твоята цел и твоето телосложение, зависи и какъв тип човек си - дали обичаш да се движиш, спортуваш или не особено. Резултатите зависят от теб самата, дали правиш правилните неща, дали се храниш с месо и зеленчици. Излишно е да казвам, че сладкиши и газирани напитки са вредни за здравето. Не си взимай карта, а посети веднъж залата, има инстуктори, направи уговорка за определен час и приятно изкарване. Няма нищо страшно, това само ще те направи и по - уверена. Може и да погледнеш в интернет пространството как протича една фитнес тренировка за жени, подчертавам жени, защото те не вдигат големи тежести като мъжете и не прекаляват с упражненията за рамо, гръб и така нататък. Една тренировка продължава около час, макар моето присъствие в залата около 3-4 часа, поради мотаенето и лигавенето с приятелки. Приятна тренировка и успех.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a98dcc0f3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здрасти. Поздравления за решението ти. Иди на някой хубав фитнес. Носи си чисти спортни обувки и дрехи за преобличане. Отиди и питай за инструктор. Задължително си вземи инструктор за този месец. Той ще ти каже в кои дни да идваш, кои упражнения да правиш и как да ги изпълняваш. Инструкторът ще стои до теб през цялото време и ще те насочва. Забавно е и ползотворно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 721a17b19d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Всяко упражнение от фитнеса тренира определен мускул или мускулна група. Примерно - прасци или мускули на гърба, или коремна преса, или бицепси/трицепси (общо казано - ръце), грациалисни мускули и т. н.

Тренировката пък (на всяка мускулна група) бива основно два вида - за качване на маса (малко на брой повторения на упражнението с голямо усилие) и за релеф/оформяне (много на брой повторения с малко усилие).

Програмата се състои в това какви упражнения да правиш на една тренировка, в каква последователност, както и какви и колко тренировки да имаш през седмицата. Обикновено се започва с 3 еднакви тренировки седмично. След 3-4 месеца упражненията в тях се променят обаче, защото мускулите свикват с еднообразното натоварване и тренировъчният ефект намалява.
По-нататък (след година-две) може да се премине към 4 тренировки седмично, като примерно при първата и третата тренираш гръб, рамене и ръце, а при втората и четвъртата - корем и крака.

Понеже фитнесът се състои главно от анаеробни/силови тренировки, хубаво е в дните между фитнес-тренировките да имаш някакви аеробни занимания (примерно тичане сутрин или вечер, аеробика, танци и т. н. ). Например - ако ходиш на фитнес понеделни, сряда и петък, вторник и четвъртък можеш да тичаш на стадиона, или да ходиш на аеробика или танци.

Всъщност всичко това ще ти го обясни произволен фитнес-инструктор, или даже средно-напреднал трениращ в залата, така че не се притеснявай за нищо! :)

И една голяма грешка, която допускат почти всички начинаещи и от която искам да те предпазя - НЕ ВЛАГАЙ ПРЕКАЛЕНИ УСИЛИЯ ПРИ ПЪРВАТА СИ ТРЕНИРОВКА! (не се престаравай, не давай всичко от себе си :) ), защото след това ще те тресе такава мускулна треска, че 2-3 дена няма да можеш да станеш от леглото... Това е грешка, която отказва от фитнеса поне едно 80% от начинаещите. Натоварванията трябва да се въвеждат постепенно. След всяка тренировка трябва да имаш една лека мускулна треска, с която се свиква, и която показва, че си тренирала правилно. No pain - no gain, както се казва. Стига pain-ът да не е прекомерен...

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6dced3aa19
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ами преди да си искала да се записваш се поинтересувай. И недей да цъфтиш по фитнесите. Направи го у дома си.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b921e6a795
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Това си е просто спортуване. Движение. Както можеш да спортуваш вкъщи и навън, така можеш да спортуваш и във фитнеса. Няма нищо страшно, може просто да бягаш на пътеката в началото.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f850977f28
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Чета по-горе и виждам, че все още има доста изтъркани "правила", в които се вярва.
Няма тренировка за маса или тренировка за релеф. Това единствено важи от начинът на хранене-ако си в калориен дефицит-сваляш килограми, ако си в излишък с достатъчно проетин - 2. 2 гр. протеин на килограм телесно тегло-качваш мускулна маса плюс естествено и мазнини-зависи колко въглехидрати ядеш.
Броят максимални възможни повторения касае това, дали ще развиеш основно сила, дали сила и хирептрофия, дали основно хипертрофия, дали хипертрофия и издръжливост или основно издръжливост. Но дори и тези твърдения са подлагани на тестове и пак се оказва, че при еднакво поемане на необходимите дози протенови храни и макронутриенти-полезните вещества от храна, трениращи с тежко по 5-6 повторения, но с по-малък обем и такива с по-леки тежести и по-голям обем са развили еднаква по степен мускулна хипертрофия, т. е. това значи растеж... за незапознатите. Всичко очевидно зависи от храненето. В залата нанасяш мускулните поражения, които после възстановяваш с храна, сън, почивка и т. н. и надграждаш.

Към авторката: ЗАВИСИ КАКТО ТИ КАЗАХА ОТ ЦЕЛИТЕ. Каквито и да са те, заебавай всякакви скрипци и машини. Може само като начало да ги ползваш, за да натренираш мускулите и да не ги стресираш директно със свободни тежести. След това имаш 4-5 основни упражнения, както за да се стегнеш, така и да постигнеш това, което искаш, но зависи и как се храниш. Ако си слаба и искаш леко да покачиш, но мускул, ядеш в излишък, ако е обратно, ядеш в дефицит, но не повече от 20 % от дневния ти калориен баланс. Ще трябва да го сметнеш, няма начин.
И какво имаш да правиш - научи се правилно обаче на всички упражнения и не се сили на тежко в началото. Това са клякане с щанга за и пред врат, но първо се научи зад врат, мъртва тяга /може и румънска/, раменна преса с лост или дъмбели, гребане с дъмбели или щанга, лег, набиране, кофи. Някои упражнения като набирането и кофите може и да не може да ги правиш, но другите ще можеш. С леки килограми като начало и правилно изпълнение, резултатите ще дойдат неминуемо.
Препиши си упражненията, виж в нета кое как се изпълнява и почвай. В началото с празен лост, за да научиш техниката-гледай в нета и нея, че за някои е много важно, за да не се контузиш. Нагласи си тежеста така, че 8-10 да ти е максималното. Тренирай поне през ден като начало и почивай колкото е необходимо, може и по 2 дни. За седмица не следва да имаш повече от 3 силови тренировки. Кардио прави или в почивен ден от силовите или ако силовите са следобяда, кардиото да ти е сутрин.
Това е от мен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker