Зависимост към захарта,възможно ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Зависимост към захарта,възможно ли е?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1462 пъти
Здравейте! Пише ви момиче на 19г. Както може би става ясно от заглавието мисля, че съм зависима към захарта. Постоянно ям сладко и то не малко, всеки път си казвам това е за последно, но винаги се провалям! Опасно ли е да се прекалява със сладкото, наистина ли е възможно да съм пристрастена? Споделете с мен някакви методи за отказ от захарта!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 02b82622db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сериозно ли? Много ясно, че е възможно, а да не говорим, че е и вредно. В интернет има предостатъчно информация за захарта и вредите от нея. Като за начало я ограничи, храни се по-здравословно, а ако ти се прияде, можеш да хапваш черен шоколад с висок процент на какао, или маалко мед. Поне при мен това подейства. Успех.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b834a518a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Разбира се, зависимостта от захарта е подобна на наркотичната. Има изследвания по-въпроса които го потвърждават. Как се преодолява? Много лесно ако знаеш какво да правиш. Не с лишея а с много ядене. Какво? !? Много ядене, хайде бе! Ами да, с много ядене. Виж сега - когато си гладна тялото ти изпраща сигнал да ядеш и понеже си свикнала със сладки неща отиваш и ядеш сладко. Обаче ако си яла много, докато напълно си се заситила с неща като месо, яйца, сирене, плодове, зеленчуци и подобни храни и стомаха ти е пълен, то нямаш вече никакъв апетит и не ти се яде сладко. Когато правиш така апетита ти за сладко ще изчезне а тялото ти ще свикне с новите храни и въобще няма да ти се яде сладко.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8721e906be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Захарта води до пристрастяване и зависимости. На твоята възраст метабилзмът ти е бърз и бързо изгаряш калориите, но ако продължаваш така ще натрупаш доста кг, особено след 30г. Аз лично спрях да използвам захар (в случаите когато мога да избирам, т. е. в неща приготвени от мен, при пакетираните съм се примирила или когато съм на гости, заведение и т. н. ). Заменила съм я със стевия, първите 2 дена е малко странно, но после няма проблеми, изобщо не ми липсва захарта.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: be59e9f7f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ти поне си признаваш, че си пристрастена. На повечето подобни хора това дори не им хрумва...
Попаднала си в една зациклена метаболитна каша, наречена "въглехидратен ад". В какво се състои тя?
Хапваш сладко (въглехидрати), след което панкреасът ти отделя огромни количества инсулин, за да ги обработи. В резултат на което кръвната ти захар рязко пада, а излишъкът се натрупва като мазнини в тялото. И само след час - час и половина започваш да изпитваш такъв въглехидратен дефицит, че веднага и против волята си посягаш към новата порция сладко...
Така след време ще стигнеш до затлъстяване и до диабет тип 2, с всичките вредни последствия за сърдечно-съдовата система, кръвното налягане, черния дроб, бъбреците и т. н...
За радост си много млада и ако решиш - можеш да предотвратиш този незавиден сценарий...

Първата стъпка, която трябва да направиш, е да прекратиш тези изблици на въглехидратен глад, които те принуждават, въпреки волята ти, да посягаш към сладкото. Това става като си наложиш определен режим на хранене.
Първата стъпка е да направиш някои измервания на тялото си (килограми, обиколка на китката, обиколка на талията през пъпа... ) и да определиш дневната си нужда от белтъчини. След това разбиваш това количество на 5 порциона (3 големи за основните яденета, и 2 малки за подкрепящи закуски) и консумираш винаги протеини към въглехидрати в съотношение 4:5. Количеството на мазнините се определя според интензивността на живота, който водиш.

Прочети книгата на д-р Бари Сиърс "Зоната" - има я на izvorite. Там е описано всичко подробно, включително с менюта за отделните хранения.

По време на този хранителен режим, който трябва да запазиш за поне 6 седмици, а препоръчително е - завинаги, НЯМА ДА ИЗПИТВАШ ГЛАД. Той ще доведе също до ЛИПСАТА НА ЖЕЛАНИЕ ЗА СЛАДКО. Е, разбира се можеш да хапваш понякога, но за кеф, а не от нужда/абстиненция.

Положението ти е много сериозно, изобщо не го подценявай! Аз се изпуснах навремето, и след 20 пропилени години се докарах до много тежки състояния - диабет, стеатоза на черния дроб, много килограми в повече, кръвно до небесата, висок холестерол и триглицериди... "метаболитен синдром", както го наричат докторите. Сега вече нещата са овладени (за около 2 години), но ми костваше поне 10 пъти повече усилия, отколкото на теб би ти коствало.

Чети и започвай веднага! Говори и спечели пълната подкрепа на родителите си, или на хората с които живееш. Защото не е лесно...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c0019f15c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ами според Американската асоциация за храните е нормално да хапваш на ден около 70-80 гр. преработени захари... Други твърдя, че това трябва да е общо за всякакви типове захари в храните: бяла/кафява т. е. преработена захар, мед, меласи и какво ли още не, плодова захар и млечна захар (лактоза). Последната групичка учени приемат, че т. нар. преработена захар трябва да е не повече от 30 - 40 гр. дневно, а останалото да идва от прием на плодова и лактоза. Ще онагледя нещата по следния начин - половин чаена чаша пълна с дребен плод или нарязан едър плод усреднено се равнява на около 15 гр. плодова захар. Т. е. ако хапнеш плодове за деня, колкото една чаена чаша и ето ти половината от препоръчителния прием на ден на плодова захар. 30-ина гр. захар /не си представяй непременно продукта захар... влагат се глюкозо-фруктозни преработени щуротии в сладките неща/ е около 55-60 гр. шоколадов десерт. Много трябва да внимаваш с подсладените със захар напитки!!! Една чаша кока кола от червената ти е дневния прием за преработени захари! Подсладените млекца са с по 12-18 гр. захар на 100 мл. т. е. не на чаша или опаковка... Ако обичаш да си разтваряш 3 в 1, ами там добавената захар е често около 12-15 гр. на опаковка в зависимост според марката. Да не говорим, че се добавя захар и в някои хлебчета, сосове и т. н. Естествени захари в малки количества има в почти всяка храна, така че много бързо се стига до този праг на прием на захари. И да, установено е, че захарта пристрастява. Затова и големите вериги дори в кюфтето на сандвича ти слагат по малко захар. Води си един два дни дневник, от къде набавяш и колко захари и установи реалната консумация и започни постепенно с намаляването й, защото в противен случай след време наистина ще имаш и здравословни проблеми. В никакъв случай не я заменяй просто с друг вид захар: напр. преработената с плодове или лактозата в млякото. Просто трябва да намалиш общата консумация. Гледай по опаковките там където пише за въглехидратите ".... , от които захари /лактоза/... " Чети и се образовай по въпроса, но и не изпадай в крайности. Когато си под стрес, тялото търси лесен източник на храна, а това са именно сладките нещица. В такива случаи вместо да припадаш, трябва наистина да подадеш малко бързо гориво /без да прекаляваш/.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 1795ffe0d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Като цяло се храни с истински храни-месо, яйца, картофи, плодове, рибa
Не прекалявайте със захарта, защото зъболекарите само това чакат.
Това влечение съм забелязал всъщност не е към захарта, а към брашното и мазнините.
В сладкото често има доста мазнини.
Храни се с печени картофи, банани.
Каквито храни консумираш, когато си гладна, за такива ще имаш желание, като огладнееш отново.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: bcfd30610a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   А зависимост към храната, възможно ли е? Да, ние хората сме зависими към храната. Проблемите идват с преяждането и липсата на двигателна активност, съответстваща на изплюсканото. Замени част от сладкото, с което се тъпчиш, с друга вид храна - салати, готвено, плод. И си намери работа или занимание, което да ти отклонява мислите за хладилника. Ядене само когато чувстваш глад и не до преяждане!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker