Спазване на режим, ходене на фитнес, но пиене на бира? Би ли имало резултати? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Спазване на режим, ходене на фитнес, но пиене на бира? Би ли имало резултати?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 2420 пъти
Здравейте,

Въпросът ми не е толкова за мен, колкото за един приятел. Ще разкажа малко за моя и за неговия случай понеже има сходности.

Преди 2 месеца аз бях 103 кг., а той 101 кг. Постигнахме този резултат, защото се събираме на по пица и бира един път седмично и бяхме спряли всякакви физически тренировки.

Аз почнах фитнес, взех си пътечка за вкъщи за да правя кардио след фитнеса и почнах режим - 2 яденета предимно протеин (риба, пилешко филе и др.) и вече съм 88 кг.

Последните 2 седмици имах застой - не можех да падна под 91 кг. (нарушавах режима признавам си), но увеличих тренировките от 3 на 5-6 и всеки ден правя по 1-2 часа кардио вкъщи, съответно почнах да свалям с бързи темпове.

Този приятел обаче беше на море (май там е върнал някакви кила), уж спазва режим когато го питам (няма как да го проверя), а беше стигнал 90-91 кг., а сега е 93-94 кг. (май почва да връща назад).

За момента едвам прави 3 тренировки на седмица (взех го като fitness partner и го научих на разни неща). Май мрази кардиото.

Интересното обаче е че май всеки ден си пие по бира - твърди ми, че пие по 1 чашка-халба (500 ml), но подозирам, че поне 2 (щото като се видим с него пием по 2 двулитровки, но аз лично ги намалих на 1, а по принцип не пия освен когато се видим).

Какво ви е мнението за режима му? Какво е добре да го посъветвам:

1. Да намали бирата?

Не мисля, че ще може!

2. Да увеличи физическата активност във фитнеса (повече тренировки) и извън него (кардио, ходене, тичане, плуване и др.)?

И сега едвам прави по 3 тренировки седмично!

3. Да спазва още по-строг режим (да поема дори по-малко кило калории)?

Уж спазва диета - хранене на 16 часа, но не си мери калориите (смята, че е "фанатизъм")! Според него поема по 300 kcal на ядене.

4. Да си вземе пътечка и той?

Може да намери за 500-700 лв. ама твърди, че "няма къде да я сложи", а и мрази кардиото и ме съмнява да я ползва активно.

За първи път му е да сваля килограми и досега не е ходил на фитнес и не е спазвал режим.

На мен свалянето ми е за 3-ти път (умея да свалям по-бързо от колкото качвам, но нямах дисциплина да се задържам слаб поне до сега - пътечката вкъщи ще ми помогне в това отношение, понеже обожавам кардиото).

Благодаря предварително за мнението и съветите ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: e591730f20
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз ще ти дам своя личен опит, пък ти прецени. През годините съм тренирал любителски във фитнес, по 2-3-4 пъти в седмица, най-често 3. Имам проблеми с кръста и сега не мога и да искам да блъскам като животно. Та така, имаше 2 години почти, без почти никакви почивки, може да имаше малки, но нищо съществено, в които тренирах яко. И кардио някакво имаше, но главно тежести и т.н. Бях много добре заякнал, имах много сила, но изглеждах почти както си изглеждам и сега(в момента правя по малко лицеви и клекове и подобни вкъщи и то защото трябва заради кръста(да не влизам в повече подробности)). Изглеждам почти по същия начин, с това, когато и блъсках. Проблемът е, че много бири пия и то ежедневно. И понякога и се храня кофти. Та, искам да кажа, че пречи. Ако пиеш 2 пъти в седмицата по 3-4-5-6 бири дори и ядеш само хубави неща(знаеш, без сладко, бял хляб и т.н. и т.н.) и движиш много, може да нямаш проблем. Обаче ако обичаш бирата и ежедневно си пийваш по 2-3-4 бири, това много ти спира горенето на мазнини и още куп други неща. Та така, малко се разпрострях, но накратко - да, може и с бира, но много ограничени количества и яко тренировка, но като цяло е мега противопоказна и може да си тъпчеш на едно място с нея.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a86a671ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От тренировки се стягаш, слабеенето става вече от какво какво слагаш в организма си. Една приятелка се скъсваше от тренировки всеки ден по 2-3 часа и нищо не стана, докато не промени изцяло яденето си и то не временно.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 98f13d24ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Знам една, която бяга цели маратони 42 км и пак не е фиданка. Ти си прави сметката.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7bdbbf53c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От Автора:

Благодаря за съветите.

Явно ще трябва да говоря с този приятел, да намали бирата. Няма да е лесно предвид, че гледа на бирата като на "хоби" и "една от сладостите на живота".

Притеснява ме, че понеже се опитва да пропуска тренировки, лека по-лека ще се върне и към старата си физическа активност (почти никаква).

Във всеки случай благодаря и от мое име, понеже вече имам една представа за "ползите на бирата" и ще продължа да намалявам, най-много 0.5 - 1л. бира да пия, като се виждаме.

Поздрави!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: fd4a0b8a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   От над 6-7 години тренирам, през годините съм свалил около 25кг. От 115 до 78-80кг.
1. За да сваляш килограми, трябва да си в калориен дефицит. Тоест да приемаш по-малко калории отколкото изразходваш.
Всички типове диети- НВД, фастинг, кето, дори разните идиотски лунни диети, разчитат на калорийният дефицит за да сработват.
2. Накарай този пич, поне една седмица да си записва какво и по колко яде, и накрая да си сметне калориите. От личен опит ти казвам, че лафа "абе аз не ям много" е супер лъжовното нещо. Можеби той смята, че едвам изяжда по 2000 калории, но всъщност да са над 3000.
3. Към допълнение към точка 2, има разлика между калорийна наситеност и обем храна. Например в една малка лъжичка фъстъчено масло има над 100 калории. В една огромна купа с броколи, която можеш да ядеш цял ден, има-няма 50 калории.
Можеби твоят приятел яде храни, които на вид са малки, но всъщност са висококалорични.
4. Да набляга на храни богати на белтъчини и мазнини. Те засищат. Докато разни въглехидратни храни, както и храни богати на захар ти отварят апетита. Ако е много гладен, да изяде голяма купа със салата (без дресинг) че да му се напълни стомаха.
5. Да не си пие калориите. Една бира се изпива супер бързо, а има празни калории, които отварят апетита. Ако ми се пие нещо фазирано, просто пия газирана вода.
6. Кардиото не е задължително. Не знам защо някои толкова се вманиачавате по него. 20кг. съм ги свалил само с вдигане на тежести. Редица проучвания показват, че в доста отношения са по-ефективни. 1 килограм мазнина изгаря 4 калории. 1 килограм мускул изгаря 15 калории. Тоест, колкото повече мускулна маса имаш, толкова повече калории можеш да си позволиш да ядеш, без да се притесняваш от напълняване.
При тренировките с тежести се получава и една рекомпозиция. Аз на 80кг. имам преса, V образна форма и тн. Докато друг човек на същият ръст и килограми, но без да е вдигал тежести, може да е с паласки и корем.
Ако все пак на човек му се прави кардио, защо трябва да се ограничава в бягане, че дори и стотици левове в пътечка да дава. Скачането на въже е едно страхотно кардио.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 3070b19f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Нека си яде, но да внимава КАКВО. Да махне всякакви мазнотии и сладки глупости от храненето си, да замени примерно олиото със зехтин, обикновения хляб с протеинов такъв, сладкото с някакви фитнес барчета, пърженото с варено/печено, да не смесва няколко храни едновременно, както и да не смесва пиене с ядене. Да се казва по стълбите вместо с асансьора. Да има някаква по-малко отегчаваща физическа активност, да кара колело например, щом не го кефи пътечката. Да смени биричката с ракия или нещо по-малко калорично. Сиренето/киселото мляко с извара/котидж, да изхвърли боклуците, които евентуално яде от вкъщи, така ще му е по-трудно да ги консумира, а като е гладен ще избере нещо от наличните неща в хладилника.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e3a27683aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж сега, ти не може да казваш на приятеля ти какво да прави. Той си решава сам. Чест ти прави, че си загрижен за него и му желаеш доброто. Но ако той не спре с бирата, никой не може да го спре. Сега на Запад е модерна една диета, в която 2-3 дни се гладува, а после няколко дни се яде. Може пък твоят приятел така да направи-няколко дни да яде минимално без бира, а да има два дни , в които да я пие. Но в крайна сметка той си решава. От моя опит знам, че само съчетаването на спорт с диета води до трайно отслабване.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 41b669c0b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Бирата се води фитоестроген. Черният дроб има за задача да изхвърля излишното количество естроген от кръвта. Когато трябва да преработва алкохола, което става приоритет, другото остава на заден план. И в този момент, тестостерона рязко спада. Затова свързват честото пиене на бира с поява на гинекомастия (хипертрофия на млечните жлези при мъжете).
Пиенето на алкохол вечерно време води до нарушаване на съня, което е също лошо за тестостерона.

Пиенето на бира от време на време е ОК, но честата консумация води до странични ефекти, които трудно се преодоляват.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e49eb04dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Без да си смята калориите нищо няма да стане, защото хората рядко осъзнават колко калории изяждат. Една лъжичка мед(50грама) има около 170-200 калории, а един домат около 30-50 калории в зависимост от грамажа. Та бирата не е проблем стига да се вписва в калориите му. До колкото знам в 100 мл бира има 40 калории. Значи 200 калории за една халба.

Най-доброто приложение за смятане на калории е myfittnespal, доверете ми се. Има функции за сканиране на храната. Може да задаваш цели на протеин, мазнини и въглехидрати и много други. А за протеина трябва да приемаш 1.8-2.2 на телесно тегло. Като за тези, които свалят е препоръчителна горната граница.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7bdbbf53c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора:

Принципно съм му казал да яде храни богати на протеин - риба, пилешки филета и др., но не мога да го убедя да откаже хляба (разправя ми неща от сорта на "то пък само филе не може, поне една филийка" и сигурно изяжда 3).

Иначе аз си ползвам MyFitnessPal и си следя дневните калории, но за него това би било "фанатизъм" (все пак ще говоря с него да почне и той).

Да спре бирата няма как да го убедя, ще му говоря поне да я намали, но ме съмнява да има ефект (което е тъпо понеже буквално убива смисъла на тренировките на които ходи).

Иначе да - кардиото не е задължително, на мен просто ми харесва.

Освен с този приятел (който се старая да "водя на фитнес" поне
3 пъти седмично), ходя поне 2 пъти седмично и с един доста як съученик, който тренира здраво с тежести и за 3 години от 120 кг. е стигнал на 88 кг., той ми показва бая упражнения, дава ми бая зор, което ме кефи и си вдигам максимума на тежестите лека полека. И той скача на въже - пробва да ме учи, ама нещо не мога. Сигурно за 1-2 месеца ще се науча, ако опитам.

Но с приятеля-бираджия да наблягаме на тежести ще е трудно, понеже все се притеснява "да не вдигне много тежко", избягва уреди, с които "може да се преебе" (обяснявам му - "ако не прекаляваш с килата и правиш правилно упражненията няма да се преебеш"), като му кажа "ако ти е леко пробвай с повече", той си държи на леките тежести и т.н. Гледам го, че и тук-там се опитва да cheat-ва на упражненията - говорих му, но ми писна. Дори някакви неща, като "качване по стълбите", за него са "излишно натоварване".

По принцип и двамата с този приятел сме около 175 см и сметнах, че оптималното ни тегло е 77-78 кг., та дори да сваляме по 0.5 кг. седмично, той би могъл от 94 кг. да падне до 77 кг. за 8 месеца някъде, ама щом от сега показва липса на дисциплина, ме съмнява да издържи толкова.

Вероятно е да започне с типичните оправдания: "много съм уморен от работата днеска", "ще си тренирам вкъщи", "то не пречи да хапна малко повече", "не пречи да пийна още една биричка" и т.н.

Иначе дори да не си променя режима, който е почнал (предимно протеини малко cheat и бира) пак е възможно да сваля кила.

Аз правих една много голяма глупост преди време - спазвах някакъв режим, но 1-2 дни седмично (с този приятел и с други прекалявах с пиене и ядене), но за сметка на това се счупвах в залата - 3-4 пъти по 1 час (в деня за крака и по 2 часа съм висял) и пак свалях по 0.5 кг. седмично и стигнах до 83 кг. (едва когато ми се насъбра работа магистратура др. ангажименти, спрях фитнеса и станах 100 кг. за 1 година), но силно ме съмнява тоя приятел да издържи на този тренировъчен режим (ако реши да не спазва хранителен режим).

Но да, ще говоря с него - ще се опитам да го убедя да намали бирата, да си мери калориите и да не skip-ва тренировки. Пък ако cheat-ва, не лъже мен, а себе си.

Благодаря отново.

Поздрави!

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 98f13d24ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Аз не мога да разбера в качеството си на какъв ще му казваш какво да яде и пие. Аз бих се издразнил много, някой да ми дава наклон какво да ям, дори и близък да е. Дори и да не ям по най-здравословния начин, това си е лично мое решение и не дължа отчет на никого. Още малко ще му казваш и как да ебе.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7bdbbf53c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От Автора до 11:

Най-лесно е да не му казвам нищо, да го оставя да се налива с бира и да си нарушава режима (или да забрави за него), пък аз да си се стегна и просто да си пиеме биричката с него.

Но уж с него се "разбрахме", че "искаме да отслабнем" - съответно за целта трябва да яде само определени неща в определени количества (това е и което му казвам, понеже той свали 10-11 кг. и започна да ги качва наново).

Другият вариант е да яде в по-големи количества каквото иска, но пък тогава трябва буквално да се разцепва във фитнеса за да има минимален ефект (а той 3 тренировки едвам прави на седмица).

Но много мразя несериозни хора, които казват едно и правят обратното или се лигавят, тъй че най-много да му кажа какво да яде още 1-2 пъти, или още 1-2 седмици да го карам да ходи по 3 пъти на фитнес, пък после ще го оставя да прави каквото ще.

Ако му е кеф на млади години да е тулуп, или няма волята да се промени - негов си проблем. Аз като приятел мога само да му покажа посоката, но той сам трябва да си мине пътя.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e2ba549ee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Аз затова се отказах да се разбирам с други хора да ходим на фитнес, да следваме диети и тн., просто защото започвам да ги мисля и тях повече отколкото те самите за себе си. Вече си ходя сам на фитнес, сам си тренирам, сам си спазвам хранителен режим. Препоръчвам ти и ти да правиш така.

Бирата всъщност не е толкова калорична. Аз съм свалял успешно от 103 до 90кг пиейки по 2-3 половин-литрови бутилки на седмица (това някои хора го пият за 1-2 часа ама е друг въпрос). Както по-горе казват - единственият начин да сваляш мазнини е да си в калориен дефицит - дали ще стане чрез намаляване на калориите от храната, или пък чрез увеличаване на активността ти, или и двете (най-добре), е въпрос на избор. Важното е да си в дефицит. Но е важно и силови тренировки да правиш и протеини да приемаш (както сам си разбрал), за да поддържаш мускулната маса.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7455a08e4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Това за калорийният дефицит е мит.
Обърнете внимание на влиянието на храната върху хормоните. Да речем, че имаме два избора от храна: едната е хамбургер от Малдооналдс, а другата е зелена салата с маслини и зехтин. И двете са с еднакво количество калории, което е реално постижимо ако салата е достатъчно голямо количество, разбира се. Ще имат ли еднакъв ефект върху тялото? Не!
Същото и с алкохола, който е прости захари. Не гледайте калориите. Питайте някой ендокринолог, за това е учил човека.
Авторе, когато думите спрат да имат сила, по-добре замълчи, защото само ги хабиш. Както написа в 12, остави го да прави каквото ще, само го дразниш, а и ти се нервираш. Това трябваше да стане вчера. Потърси си някой друг, който е амбициозен, колкото теб, за да се подкрепяте. Или сам.

Един път постигнал необходимото тегло, не е необходимо да увеличаваш тежестите. Проучванията показват, че дори и по-леки тежести водят до добра физическа сила. Много важно е добрата форма при вдигане, за да се избегнат травми и износвания на ставите. Нормални тежести с перфектна форма са оптималните тренировки. Това е за Симпатиковата нервна система (катаболна). Обърни внимание и на противоположната (парасимпатиковата, т.е. анаболна) нервна система- тя изгражда тялото- храна, дълбоки дихателни упражнения, сън, сауна и т.н.
Можеш и да правиш фастинг (гладуване) с вода за 36-72 часа един път в месеца за поправка на системите, за да са в тип-топ форма. Това изгражда и по-здрава мускулатура.

Със здраве!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7bdbbf53c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   От Автора:

В крайна сметка този приятел се отказа да ходи на фитнес - вече 2-ра седмица не идва и последния път когато се мери бе 93 кг. (сигурно е зарязал и режима и е почнал да качва наобратно).

Но така е - на тоя свят има волеви хора, които като кажат нещо го правят, и такива без воля, които се лигавят и не завършват започнатото.

Аз продължавам да си ходя на фитнес със съученика, който тренира здраво. За 4 месеца вече съм свалил 21 кг. - от 103 кг., вече съм 82 кг. и продължавам да свалям. След още 5 кг. ще съм с нормално за ръста си тегло, но ще свалям до 75 кг. за да имам някакъв буфер и ще се следя (ако кача 1-2 кг. да си ги свалям).

Благодаря отново за коментарите.

Жалко, че няма вариант, който да помогне на този приятел, но то си зависи от него най-вече. Щом не иска да сваля и му е ок да е тулуп на млади години, няма кой да му помогне.

Лошото е, че като стане на възраст, от теглото ще дойдат и здравословните проблеми, но като няма волята да ги свали, явно му е "писано".

Поздрави!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 49174276a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Пиша след дъжд качулка и няма да ти помогна, авторе, но може би ще помогна на други, които ще четат историята в бъдеще.

Съдя от собствен опит: човек просто да забрави за алкохол от всякакъв тип, ако е с наднормено тегло и *иска* да отслабне. Това е.

Защото едно време бях 105 кг и се стегнах - подобно на теб - и започнах да тренирам, като в същото време си броях калориите *И* най-вече отказах алкохола. В рамките на 2 месеца, с по-лек тренировъчен режим от твоя, стигнах до 90 кг.

След което спрях да спортувам, но продължих да се храня здравословно без да пия алкохол и.... килограмите не само ги задържах, но и продължих да свалям. Стигнах до 87 кг.

Тогава започнах отново да пия и без да се усетя, започнах да качвам отново - и така стигнах до 93 кг. А като го отказах алкохола (отново), пак започнах да свалям.

И само да уточня, това сваляне го правех без въобще да ходя на фитнес специално. Ей така, просто излишните килограми се махаха един по един, стига единствено да си спазвам хранителния режим.

Като цяло, бих казал следното - без алкохол, с правилно хранене, човек може да сваля килограми и без фитнес. Фитнесът го смятам за поддържане на тонус - да се чувстваш страхотно всеки ден, да си зареден с енергия всяка сутрин и т.н. Алкохолът пък допринася за точно обратното според мен - изтощава ти тялото, всяка сутрин се чувстваш като пребит и ти липсва мотивацията да правиш каквото и да е било.

Това да служи като предупреждение към другите - ако смятате "биричката" за едно от "сладостите" в живота, просто няма да стигнете до никъде.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker