Да се самоубия единствения вариант ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Да се самоубия единствения вариант ли е?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 2690 пъти
Здравейте! Може да си мислите, че съм поредното дете на което са се скарали и то се оплаква, но е хубаво да чуете цялата история.
На 16 съм, имам по-малък брат на 12. От раждането му имам проблем с баща ни, но в началото не бях достстъчно осъзната за да го забележа. По желание на баща ми се преместих да уча в друг град, като мислих, че ще ми е по-спокойно, но се лъжех жестоко. Не съм като наборите ми, поне така си мисля. Имам час 21.30, лятото се случва рядко да стоя до 10. Пускали са ме веднъж до късно навън и то защото класната ми звънна, защото беше разбрала и ме съжали. Иска в 10 да сме си в леглата с брат ми, не дава да си гледам до късно и да говоря по телефона в негово присъствие. Градът в който уча е доста голям като за 6 дни докато съм там той ми дава 20 лева, което не ми стига за градския. Майка ми няма право на дума, защото и тя има страх от него. Та за личния му проблем с мен не знам, но според майка ми е заради травма, за която не се говори много. За обиди няма да говоря, защото е от сутрин до вечер. Като започнем с к*рва, свиня, издънка, срам за името му, че аз съм най-жалкия и отвратителен човек който познава. Пожелавал ми е щом стана на 18 да се моля по улиците на хората за хляб и жълти стотинки, защото съм го заслужавала. Доста често е плакал пред мен, защото се самосъжелявал, че господ го е бил наказал с мен. Дори накара брат ми да се махне от стаята в която спим, за да спи при мен и да гледа какво нередно правя правя. Сутрин няма къде да се преоблека, защото живеем в малък апартамент, а той не излиза от стаята и казва, че ако искам може да се преобличам навън, на него не му пречило. Понякога ми посяга, като бях малка беше по-зле. Стъпвал е върху мен, изливал е гореща вода върху мен и какво ли не. Според семейството и познати няма причина да го прави, защото аз се комплексирах и търсех проблема в себе си. Дори ме кара на сила да работя - по 12 часа на ден,лятото. Моля ви, кажете ми какво да направя, защото със създалата се обстановка не мога да издържа повече. Съвети като майка ми да се раздели с него са безсмислени, защото е невъзможно. Моля ви помогнете ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 933bb5d820
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Извода ми е че, той не ти е биологичен баща. Боклук който излива комплексарщината и омразата върху теб вместо да се е раздел когато е трябвало с майка ти освен ако не са се оженили когато тя вече е била бременна с теб но от друг.
Не, няма да се самоубиваш! Защо? ! За да угодиш на боклука който майка ти си е избрала за мъж, но не ти за баща? !
Ще си натиснеш парцалките още малко, но сменяш тотално чипа в главата, фокуса. От днес започваш да си поставяш цели!
"След като навършва 18 ще работя... и ще си наема стая в квартира където ТОЙ няма да припари, ще му забрана!
След като завърша училище ще следвам/сменя работа с... "
"След само две години никога повече няма да ми се наложи да го чуя или видя"
"От днес започвам да градя бъдещите си планове, да рисувам бъдещият си живот и щастие"
Ти си силно момиче, друга досега да е попаднала сред дрогираши, да е избягала с някой чичка само за да се отърве от "баша" си, но ти си силна и с достойнство!
Така че, мисли за после! Малко ти остава! Нататък не е твой проблем майка ти как ще се оправя с него, тя си го е избрала, неин си проблем. Ако искаше досега да се е разделила с него, никакъв страх не може да спре майка когато детето и е малтретирано!
Има и центрове за помощ на малтретирани жени, има начини ако е искала. Ти гледай себе си!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 202095034b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Момиче!! Потърси помощ от органите на реда, това не е никак нормално, недай си боже след време може да стане нещо много фатално!!!! Спасявайте се с брат ти и майка ти, така ли трябва да минава вашия живот?? Я се замисли ще ти е приятно ли да гледаш как посяга на майка ти, на брат ти ами някой ден ще изперка и ще стигне до по сериозни наранявания!!!
Говори с класната ти да ти помогне, полиция да дойде и да задържат баща ти. Съжалявам но това е решение!!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: bd2ad82bda
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ох, мила, ти нямаш никаква вина за нищо. Нещо не е наред с баща ти, просто си изтеглила късата клечка да се родиш в това семейство.
Вариант е да потърсиш помощ от закрила на детето. Не съм много запозната какво ще направят, предполагам, че могат да те дадат в приемно семейство.
Вариант е да изтърпиш до 18, после намираш работа и се изнасяш възможно най-далеч от семейството си. Ако се налага, прекъсваш връзки дори.
Всичко зависи от това, колко нетъпимо е.
Успех

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 773f881f0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   А съвет като този да се разкараш от този негативен фактор колкото се може по-бързо важи ли? Помни, че фактът на кръвната връзка не те задължава нито телом, нито духом да оставаш в нечие присъстие. При първа възможност задраскай този човек от живота си - решението е да продължиш напред и да се обградиш с хора, на които може да се има доверие, и, колкото и трудно да знам че е това, не позволявай неговите комплекси да направляват останалата част от живота ти. Бъди смела, всеки го може. :)

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c17fe5ba73
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Вариантът, който аз виждам е далеееч от самоубийството. Издръж още някоя година, докатп завършиш (или поне навършиш 18). Намираш си работа, да ще е адски трудно, но не е невъзможно. Събираш пари, вземаш си една квартира (или ако ти е по-възможно стани студент - общежитието е най-евтиния вариант). След 10 - 15 години ще те търси въпросния господин "баща", но майната му. Като остарее и остане сам, защото повярвай ми, този момент ще дойде, го остави да се гърчи. Аз самият съм имал огромни проблеми с подобен "баща", но майка ми за съжаление и почина. Огромни мизерии ми е правил като бях ученик, побоища и нея и мен. Казвал съм й да го остави милиони пъти, е остави го, като за съжаление почина. Та въпросния мой "баща" в момента си живее сам, и не получава никакво внимание от мен или семейството ми. Жена ми и децата ми не го познават, само са чували че съществува. Никога не бих си представил да ударя или нагрубя дъщеря си, камо ли да я заливам с вряла вода и какво ли още не. Така че, не се отказвай дете. И запомни - самоубийството НИКОГА не е изход.

Поздрави,
Н. Д.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7e28cec815
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Този човек не е в час, не е проблема в теб. Добре, че учиш в друг град. Гледай да запишеш висше и да започнеш работа. В никакъв случай не се връщай в тази къща! Чети в нета психологически статии по въпроса, сигурна съм че имаш нужда от психо терапия заради травмите, които този човек ти е причинил.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0b18ae04b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Иди в полицията. Намери си евангелска църква. Там хората са мили и добри. Ще те разберат и утешат

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0b18ae04b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Освен този Който е направил човека, никой друг не може да помогне както Той може. Това е Господ Исус Христос.

Винаги ама винаги когато си в затруднено положение си казвай следното на глас : Скъпи Господи Исусе, смили се над мен. Помогни ми заради Твоето Име.

Няма начин да не ти помогне.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fd8c4cf8e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   По възможност в големия град като срещаш хора без значение в магазина или на спирката или просто по улицата се заговориш с някой дори и с твойте съученици които знаеш,че са от по заможни семейства говори,че имаш нужда от работа и не спирай да търсиш и по възможност избягвай въобще да се пребираш в родния си град, другото което може да направиш е да отидеш да пуснеш жалба която трябва предварително да си написала по шаблон в интернет,но като голям човек ще ти кажа,че ефект няма. Друго много хубаво е да използваш сега момента когато има 24/7 телефони за психологическа помощ и да се обадиш там да говориш с хора професионалисти и да чуеш тяхното мнение. Каквото и да се случва самоубийството никога не е решение. Бори се за това някой ден когато ти имаш семейство такова нещо да не допускаш да се случва. Винаги мисли за какво да се бориш,целия живот който е само миг но късно го осъзнаваме е борба за нещо по добро.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2b99ca4d22
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мисли за себе си. Две години ще минат бързо. После затваряш тази страница от живота си и почваш на чисто. И стой далеч от насилници. Те нямат място в твоя живот.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 933bb5d820
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Н 9, престани да обикаляш из темите за "лов" на объркани душици!!!
Авторке, ТИ си твоята собствена богиня, нямаш нужда от религии и църкви! Те вземат, но не дават!
Ти сама ще градиш живота и бъдещето си! Не скачай от зависимост от баща ти към зависимост от църкви.
Твоят живот- в твоите ръце, ти ще формираш и изградиш щастието си както на ТЕБ ти харесва! И ще бъдеш щастлива, ще зависиш само от теб самата, твоите избори и мечти!

Н 1

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ebbdc8830f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Истината е че баща ти заслужава ,един голям тупаник от мъж ! Ппц с удоволствие бих отишъл да го вразумя ! Обади се на някой роднина ако имаш такъв , само да не е на баща ти ! Друг вариант е да звъннеш до закрила на детето, помоли някой да подаде анонимен сигнал , може и класната ти ! Като дойдат у вас на проверка си кажи всичко , в никакъв случай не крии, разкажи всичко, дори и пред баща си ! Успех !
П.с Сега видях коментара на 9 ( сектант) , във никакв случай не се забърквай в секти , там са само болни мозъци !

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ebbdc8830f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До 9 , теб трябва някой да те "утеши " ама здраво, да не промотираш сектите си на объркани и лабилни деца !

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 82c45f5975
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Леле, как искам да го прибарам такъв тип. Първо с приказки, а после ако не стане...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 90458de2da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Радикални мерки веднага, за една събота и неделя няма кво да се връщаш за неговите 80 лв на месец един просяк ги взима за ден, направо си търси работа.
Няма кво да те плаши с просия и жълти стинки, сегашното си състояние е в пъти по зле и от просията.
Питай навсякъде за работа, няма да се отказвяш, каквото и да намериш все е по- добре от сега.
Казвай че си на 18, така или иначе след 2 години ще си на същото положение ако чакаш. Даже ще си по-зле щото ще имаш още две години и то осъзнати в мизерия, психопатия обиди, рев и горчилки. Не стой живота чука на вратата, изживей го.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fc23916219
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Самоубийството е крайно решение на временен проблем.
Подчертавам - ВРЕМЕННЕН ПРОБЛЕМ.
Когато отиме този период...вече няма да имаш такива мисли в ума си.
И клиширано да звучи...пак ще ти го кажа : Всичко ще бъде наред!

Всичко отнема време, всеки има хубави, не чак толкова хубави и лоши моменти в живота си. Лошото е, че при теб още в ранна възраст е започнало с лошите, но не се тревожи - това ще те направи по-силен човек в бъдеще. Само внимавай да не ти прецакат психиката.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6fad7deefb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Мило дете съжалявам за случилото се! Този може дори да го осъдиш! Иди право в полицията, или свържи се с някой който може да ти помогне! Ти си на 16 години, можеш да се свържеш със закрила на детето! Сподели проблема си на някой който е доста по-голям от теб. Не се оставяй така. А пък, ако можеш да запишеш как те тормози..затвора не му мърда!

Н,9 По-добре си замълчи, като не можеш да кажеш нещо както трябва! Вие сектите много обичате деца нали?! Или ей такива неориентирани и незнаещи какво да правят с живота си! Аз бях на такова място за 2-3 седмици но като ме обра "пастора" повече там не отидох! :)

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 629935b57c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Имал съм такъв период, на тази възраст. Естеството на проблемите ми бяха малко по-различни, но определено - реални. Концентрирай се и се мобилизирай на макс. Въпросът е само на време! Да се самоелиминираш като техен бъдещ проблем е може би е заветна тяхна цел и в момента те обработват (май успешно? )!
Избии (поне тайно за себе си) от главата си този пристъп на слабост! Вдигни глава, стисни юмруци и помни - скоро слънцето ще изгрее на твойта улица!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 773f881f0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Здравей :), надявам се да разбираш уроците на всички зрели хора оттук и да започваш да събираш кураж. Само искам да повторя, че на хората, които са писали коментарите 9 и 10, не може да се има доверие. Не се поддавай на сладкодумието - да се присъединиш към тези ще е същото като да си намериш нов подобен родител, просто под друга форма. Социалните служби са добър вариант, но най-добре би било, и това е решението, което се отнася до теб, твоите усилия и твоята воля, а не до тези, които някаква служба взима вместо теб, да започнеш работа, да станеш финансово независима и да се освободиш от контрола на баща си чрез труд в посока собственото ти развитие. Всички вярваме в твоите сили, покеже сме имали подобни трудности, остана и ти да повярваш.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 752d56cd55
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Изглежда само аз съм на различно мнение от всички писали. Учудена съм, че само аз съм родител, четящ това.
По закон непълнлетните не трябва да са навън след 22ч, на 16 бащата е позволил излизане до 21, 30ч. на МОМИЧЕ. Как мислите този баща да чака 16г си дъщеря вечер да се прибере в полунощ или по късно да й предложи вечеря и чак тогава да си легнат цялата къща? Как този баща ще е спокоен за дъщеря си и как на другия ден ще е свеж за работа? Лягане вечер в 22ч е напълно нормален час за деца и работещи родители!
Вероятно бащата е пресметнал и колко пари са нужни за джобни, забележете авторката се оплаква за недостигане на парите за хоцкане из града, не се оплаква от глад или студ, или липса на зимно яке. Значи родителите й осигуряват покрив, храна, облекло и топло, вероятно и училището й е на пеша разстояние, щом не са й взели карта за градски транспорт, но на авторката й се хоцка всекидневно по кварталите на гости на приятелки или Мола е далеч а приятелките се събират в Мола. Въпреки това тя има пари да иде няколко пъти по други квартали на гости, но не е нормално всеки ден да хоцкаш по далечните от училището си квартали, когато си на 16г. С малко изобретателност, ако си събира по 5 лева седмично, за месец ще събира пари за да може да си плати ученическа карта и да ходи из целия град.
Обидите са много лошо нещо, но живеем в България, пък и кой знае как трябва да ядосаш баща си за да изрече такива думи и чак да реве от самосъжаление.
Преместили са братчето да спи в детската стая за да не спи вече при родителите. Малко ли са семействата в България на които децата им имат обща детска стая? Вие колко детски стаи имате? А като бяхте деца родителите на всеки от братята и сестрите ви осигуриха детска стая? Който има братя и сестри е спал с тях обща детска. Не забравяйте че авторката е в града през седмицата и се налага да спи 1-2 нощи с брат си в една стая. За преобличането е нужно съвсем малко изобретателност, а и какво като брат ти те види по бикини и сутиен, по бански може, по бикини не може? Или е просто намиране на причини да очерним родителите?
Работенето лятото не ме учуди, но 12ч е доста преувеличено, вероятно става въпрос за работа на село, щом е лятото, и 12 часа може да се е случило веднъж. На 16г въобще не е малка да работи, дори държавата позволява на 16 да работиш на заплата. Не виждам и нищо лошо да помагаш на семейството си в дейността с която са се заели за семейното благо, децата трябва да се учат на труд.
Авторката се сравнява с нейни приятелки които нямат братя, нямат село, имат карта за градски транспорт и според нея те живеят по добре, но дали е така? Кой знае как й завиждат, че 6 дни в седмицата няма родители около себе си и може да прави каквото си иска, след като каже лека нош на родителите си по телефона в 22ч, но не са й го казали.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e1343099cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Този баща е болен психически. Въпросът е, че ти нямаш опората на майка си. Нямаш ли баба, дядо, при които да отидеш да живееш? Има телефон за деца с проблеми - 116 111. Обади се там има психолози може да те посъветват нещо. Иначе устискваш още 2 години, ако можеш през това време пести пари и щом навършиш 18 г веднага се изнеси от вкъщи на квартира, най-добре е да учиш някъде далеч от този психопат. И го блокирай изцяло, все едно не съществува завинаги. Ще ти е трудно първоначално, но ще се справиш. Успех и горе главата!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: bd2ad82bda
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Номер 22, не брат и спи при нея, а баща и. Прочети внимателно.
Стъпването върху детето и изливането на гореща вода върху него номални ли ти се виждат?
Обиди като к*рва ок ли са??? Разбирам да и се развика и нагруби, но всичко си има граници.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 752d56cd55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   24 Прав си бащата бил се преместил в детската, малко особенно решение, би трябвало да прати майката ако става въпрос за пазене, но сигурно си има логично обяснение.
Настъпването на дете и горещата вода ги приемам за случайни а не нарочни инциденти. Добре че няма последици, но сестра ми без да иска поля сина си на 5г по лицето с канче вряща вода в кухнята това не я прави лоша майка.
Както казах в България живеем и обидите се леят като добър ден, с пропуски във възпитанието мъж може ли да каже "като к*рва " възможно е, когато дъщеря му на 15-16г се прибира след 23ч с просмукан врат голямо синьо петно и подпухнали от смукане устни. Защо да не си изпусне нервите нима той не е човек? Трябва да удобри такова поведение ли? Викал нагрубявал докато била на 13-14г вижда че не помага и нещата отиват на зле и се изпуска да и каже "като к*рва ".
Неприятно е разбира се родителя ти да е слабо възпитан и да използва такива цинизми, неприятно е и да те държи под конвой, но никой от нас не е имал право да избира родителите си, а сме задължени да ги изтърпим до 18г, а й кой знае как авторката е загубила доверието на баща си че чак да я пази нощем в детската.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2e10b910fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Други роднини нямаш ли? Някой, който да помогне? В най-лошия случай говори с учител или училищния психолог. А има и анонимен телефон за жертви на насилие. И учи съвестно, та на 18 да намериш работа и да се махнеш от там. Изход има, просто потърси помощ!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 798d9208eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   №25 и ти си като бащата ми се струва. От темата е пределно ясно че изобщо не става въпрос 'случайности'. А причина за поведението му няма никаква. Единствено го прави защото му е дъщеря, а дори да му беше дала повод, това не е оправдание да се държи като психично болен тиранин.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: bd2ad82bda
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   25, Разбира се, че няма безгрешни хора. Но защо приписваш на младата дама поведение и качества, които по нищо не личат от текста?
Ок за ранното прибиране, всички тийнове недоволстват и искат да седят до късно. Но всичко останало е потрес.
НЕ е ок да обижда дъщеря си по този начин. Моите родители НИКОГА не са си позволили обидна дума към мен или сестра ми през цялото детство и тийнеджърство, независимо как сме се държали. Въпреки, че са ни се карали.
Откъде знаеш, че поливането с гореща вода и настъпването са инциденти? Вярвай ми, всякави ненормални има. Не винаги е инцидент. Ми ако утре му се случи нещо лошо на това дете, но по твоя съвет е седяло и мислило, че е нормално!? Ами ти дори няма и да разбереш, защото е лесно да напишеш три реда в нета и да забравиш. Но за нея това е целия и живот. Може и да преувеличава, но какво ако не го прави?
Не е нормално. Не е ок. И понякога е по-добре да се потърси помощ.
24

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 636c7d18a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Н 25 никакво логично обяснение няма в това "баща" да се премести да спи при 16 си дъщеря! За това и всичко останало ако авторката може да събере доказателства, го праща директно с ефективна присъда в затвор!
И ти като възрастен го знаеш! Не се опитвай да замазваш очеизвадното! Ти лесно се разпознаваме по това че, винаги си ЗА мъжкото насилие под каквато и да е форма, колкото по- жестоко, толкова по-добре яростно защитаваш! Имаш си твоите си грешки в главния, но не се включвай с болния си мозък когато става дума и за деца или тийнейджъри!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9ad0386203
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   И защо пък да е невъзможно майка ти да се раздели със него?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker