Предимство в бойните спортове - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Предимство в бойните спортове
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 1797 пъти
Здравейте! Пускам темата, провокиран от боксовия мач онзи ден между Антъни Джошуа и Александър Усик. Къде с техника и хъс, къде заради по-голямата интрига, но Усик спечели. Въпреки че Джошуа има предимство и в ръста, и в килограмите направо не приличаше на себе си. По мое мнение и чисто като мощ разполага с по-силен удар, но Усик заложи на единственото, което можеше да му донесе успех - техника и много движение, протака до последния рунд и спечели по точки, а в последните 10 секунди за малко и до нокаут да стигне, но на Джошуа му беше спестено тоталното унижение да завърши на пода вкъщи пред 70 000. Усик заслужено спечели, разбира се. Продължава обаче да стои неестествено в тежка категория според мен. По габарити и физика отстъпва много, обхватът му е малък и ударът му не е достатъчно мощен, за да донесе нокаут, ако е само един, както често стават нокаутите в тежка. Според Вас колко са важни височината и теглото в бойните спортове като цяло? Да, гледал съм мачове, примерно се сещам за мача в ММА между Семи Шилт (2, 06) и Федор Емеляненко (1, 83), където много по-ниският и лекият печели, но масово тези с превъзходство в габаритите бият. Примери много - Шилт срещу Гьокхан Сали, Тайсън Фюри срещу Чисора, Франческо Пианета, Ото Валин, Том Шварц... Ако искате даже Гробаря срещу Джон Сина, макар че там шоуто е в повече. Ако някой се е изправял в такава ситуация срещу противник с превъзходство, може да сподели. Също ако е бил в обратния вариант, да е бил този с предимството. Само си представям ако Усик вземе, че спечели и реванша с Джошуа, Фюри ще го прегази като самосвал. Фюри няма кой да го бие, той мачка и по-дребни като Чисора, и по-снажни като Пианета, Валин, Кличко, Уайлдър. Ще бие Джошуа за 5-6 рунда максимум, а Джошуа от онзи ден и рунд надали ще изкара. Дали загубите понякога не се дължат на подценяване от бойците с физическо предимство, съответно по-малогабаритните да се надъхват повече, както стана и според мен онзи ден. Реално ако Джошуа си беше ползвал мощта, можеше за два рунда да спечели, но Усик вкара мача в неговото си темпо и си игра 12 рунда перфектно спрямо противника. Смятам, че си е малко или много и до психика, някои се плашат от превъзхождащия ги противник, други се нахъсват повече и даже и да губят, остават за дълго време в мача. Наскоро попаднах и на една галавечер по кикбокс от Холандия, противниците с височина 1, 95 и 2, 21. По-дребният 5 рунда яде здрави крошета в тялото и главата, ама някак се крепеше на крака, в шестия рунд успя да пласира точно 3 ъперкъта в главата на противника и го нокаутира. Дано има любители на този вид спортове, които да споделят мненията си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4c49ead6ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Така и не разбрахте, че теглото и височината са важни в конкретни спортове със захвати. Джошуа може да бъде победен и от 1.80-85кг боксьор. Тук един се беше филмирал под една тема "Ако си 20 см по-висок и 20 кг по тежък, ти си победител". Страшни глупости. Скоро гледах един негър в К2, беше разбил опонент с 40 кила над него 109кг vs 150 кг.
Аз съм 96 на 1.86 ръст и в спаринг по бокс съсипах 134кг.. 1.96 висок. Стига глупости.

М33

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c3242c2bd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Само с височина и килограми не става. То това е и красотата на този спорт - никога няма гаранция дали ще спечелиш, дори да си по-добрия, 1 удар и си аут,малко като в живота е :)

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b36e84f0d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Най-важният компонент при бойните спортове е Издръжливостта/Кардио.

Усик по габарити може да отстъпва на Джошуа, но цял мач не спря да се движи, отлична игра с краката и движение с главата.
Джошуа имаше проблеми и срещу Руис, който си е доста нисичък.

При ММА голямо значение имат килограмите. Кхабиб примерно е 90кг-натурално тегло, но се спукваше да сваля до 70кг, където повечето от опонентите му бяха Срайкъри, а той с неговата борба и граплинг ги попиляваше. Но разбра, че вече не може да сваля до 70кг. и се оттегли.

П.С. Да не забравяме и за ченето, което си е ген и не няма как да го усъвършенстваш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5ac6bd854
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Височината и теглото абсолютно нищо не значат. Даже големите височина и тегло пречат в някои отношения, защото те правят тромав. По-важно е как използваш физическите си характеристики. Ти може да си 160/60, но да си пъргав и неудобен за удряне. Има си техники за всеки ръст. Майк Тайсън беше доста нисък за категорията си, но мачкаше. Choi Hong-man пък с неговите 218/160 трябваше да мачка наред, ама не баш. Примери много. По твоята логика сумистите трябваше да мачкат на бокс или ММА, ама практиката показва, че сумистите тотално се провалят на ММА, защото онзи докато се завърти, вече е отнесъл 20 тупаника.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 02043f1147
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   До 4 - Майк Тайсън компенсираше с теглото си, обаче, което за разлиак от сумистите, си беше чист мускул.

https://www.fightsaga.com/media/reviews/photos/original/f1/11/eb/mike033-11-1566795100.jpg

Тук е около 95 кг, което за 178 сантиметра си е много, ама много стабилно тегло. Пусни този Тайсън, срещу която и да е форма на Флойд и щеше да го пребие за 40-50 секунди макс.

Ако теглото нямаше значение, нямаше да има категории.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5ac6bd854
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   5, а тогава защо Choi Hong-man не побеждава винаги, след като е най-висок и тежък от всички и няма мазнини?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 02043f1147
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 6 - Защото е кофти боец, за това. Освен това страда от гигантизъм, което си личи, като му видиш структурата на лицето, а това винаги идва с проблеми. Ръстът може и да не е преимущество, но от 1920-а година, не сме имали боец в тежката категория, който да е бил шампион. След Тайсън, вече нямаме и под 180 сантиметра. Повечето масово са над 188-190. Има сина корелация между ръст и притежание на титла в тежка категория.
Няма да се изнаенадам, ако след 10-15 години, 190 вече е минималният ръст, който може д очакваш от шампион.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5ac6bd854
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   7, потърсих статистика колко често побеждава по-високия, но не можах да намеря. Специално за теб влязох в този сайт https://www.premierboxingchampions.com/past-boxing-fights/2020

Това са бокс срещите за 2020 г., има и за другите години. Мач по мач гледах за 2020 г., като започнах от последния, за да видя колко % побеждава по-ниския и колко по-високия. При 4 см и по-надолу разлика в ръста приемам, че са еднакви и не ги отчитам в статистиката, защото това реално са 1-2 пръста разлика, която едва ли да оказва особено влияние. Стигнах до 9 мача и не ми се гледаше по-нататък, защото става бавно, на всеки мач трябва да цъкаш и да гледаш кой е победил, кой колко е висок и става бавно.

Но от първите 9 мача с разлика в ръста познай в колко от тях е победил по-високия?

7? Не. 5? Не. 3? Не. Отговорът е 2.

Можеш да влезеш и да си видиш сам. Вярно, че 9 мача не са представителна извадка и ти ще искаш статически доклад, подписан лично от папата и Кейт Мидълтън, но ако по-високия ръст даваше предимство, едва ли в първите 9 срещи по-високия щеше да победи само 2 пъти. Когато цифрите говорят и Боговете мълчат.

Защо ли? Ами много просто. По-ниския е по-експолизвен и бърз. Вярно, че е малко неудобно да удряш.

И между другото да ти минава през ума, че средния ръст на шампионите расте, защото навлизат все по-нови и нови зобове на хормонална основа? Средния ръст на шампионите расте, защото като цяло ръста на спортистите расте. Дори и в тениса вече почти всички са поне 190 и не само шампионите. Преди 30-40 г. ако не малка част са били 180, сега под 190 почти няма.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker