Масла за суха и увредена коса - за или против? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Масла за суха и увредена коса - за или против?
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 1163 пъти
Здравейте, момиче съм на 15. Както разбрахте, имам суха и увредена коса, за която фризьорката ми ми препоръча кокосово, арганово и бадемово масло.
Преди да вляза в пубертета, имах идеално права коса, която беше нормална. Като станах на 12 обаче, косата ми се начупи, изсуши и почти изцяло си загуби блясъка. Започна да лети на всички страни и не можех да я укротя. Това ме дразнеше и започнах да я изправям със сешоар. Тя се изправяше идеално, но с всяко изправяне имаше все по-малко блясък. Накрая го загуби изцяло и дефакто в момента косата ми е като слама.
Тази година, май месец, отидох на прическа, заради абитуриентския бал на братовчед ми. Там ми изправиха косата със сешоар идеално, на допир беше като коприна. Като се изкъпах, пак беше като слама. Докато тя ми изправяше косата, ми каза, че трябва да се къпя с шампоан и маска (без балсам, защото балсама допълнително ми изсушавал косата) и на мокра коса да нанасям кокосово, бадемово или арганово масло. След няколко дни разказах на майка си за това какво ми препоръча фризьорката, обаче майка ми беше твърдо против, под предлог, че тези масла, тъй като са органични, ще ми утежнят косата и дефакто тя от суха ще стане мазна, а мазната коса е още по-неприятно чувство.
Ползвах какви ли не шампоани, но нищо не помага.
Искам да ми дадете някакви съвети как да се справя с тази суха, хвърчаща, накъсана и наелектризирана коса, защото не мога да я търпя! Вредни ли са тези масла, препоръчани ми от фризьорката, или напротив - биха ми помогнали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 513dc49802
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ами щом смяташ, че сухата коса не е неприятна - недей, тъй като маслата са най-ефективни. А за вредни - те са най-безвредни, тъй като почти не съдържат химия.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 57d4ce4ac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Фризьорката ти е дала добри съвети. Ако маслата са 100% натурални без никакви други добавки, няма да ти развалят косата.

Моята коса е дълга 1метър (буквално, аз съм почти 180 висока), блестяща, здрава и никакви цъфтящи краища. Вълниста е и косъма ми е фин и със склонност към frizz и изсушаване. Сега ще ти кажа какво правих аз за да постигна невероятната коса която имам в момента.

- Шампоан без сулфати. Сулфатите са компоненти които се използват в почти всички сапуни, гел душове, препарати за миене на чинии и т. н. Образуват обилна пяна и са много ефикасни, но също така са и доста агресивни. Хора със суха коса или суха кожа трябва да избягват шампоани/гелове/сапуни със сулфати. Най-добре иди в Dm и помоли продавачките да ти препоръчат такъв шампоан. Maui и Кativa имат няколко вида такива шампоани. По-скъпи са, но наистина си заслужава инвестицията.
- Избягвай балсами/маски/кремове за коса със силикони. Силикони са компоненти като dimethicone, ciclopentasiloxane, amodimethicone, parafinum liquidum, trisiloxane и други компоненти завършващи на - one, - ane. Тези компоненти са нещо като макияж, обвиват косъма и създават илюзия на здрава, гладка и блестяща коса. Лошото е че не са разтворими във вода и се наслагват върху косъма ако не се използват по-агресивни шампоани. Ако използваш силикони и не ги измиваш правилно, косата ти ще се сплъсти и ще загуби блясъка си. Често се получава следното: имаш суха и развалена коса. Ползваш силикони за да и придадеш блясък. Миеш се със шампоан със сулфати, който допълнително ти разваля косата.
Здравата коса не се нуждае от макияж и силикони. В Dm ще намериш маски и кремове за коса без силикони, помоли да те ориентират. Единствените силикони които може да използваш без проблем са PEG (измиват се с вода).
- Използвай микрофибърна кърпа за косата (не обикновена хавлиена която е по-груба и способства за хвърченето на косата).
- Върху влажна коса нанеси само няколко капки масло. Никога не втривай в корените. Нанася се по цялата дължина. След това разресваш. Маслото задължително върху влажна коса, така "запечатва" влагата във вътрешността на косъма. Може да нанесеш 1-2 капки върху суха коса ако искаш екстра блясък.
- Аз лично препоръчвам масло от жожоба. То е много леко, не сплъстява и не омазнява. Може да пробваш и с масло от арган. Тези масла са скъпи, но не се купуват всеки месец, а най-много 2 пъти годишно. Освен това са универсални, може да се използват за лице (подходящи са за суха кожа и за жени над 30-35 години). Кокосовото и бадемовото масло са тежки масла, омазняват много. Не бива да ги използваш често, най-много веднъж седмично. Добави няколко капки към маската за коса. Разбъркай хубаво у след това я нанасяш и стоиш 15-20 минути с нея. Оплакваш с вода.
- Купи си гребен или четка анти frizz.
- Забрави за преси за коса и сешоари. През зимата за да не истинеш, суши само главата, не цялата коса. Организирай си къпането по начин по който минимално да ти се налага да ползваш сешоар.
- Обърни внимание на храненето. Ако не приемаш всичките ти необходими вещества (витамини, минерали) косъма който ще се формира ще е тънък, сух и без блясък. Препоръчвам рибено масло като хранителна добавка.
- Не си изправяй косата. Така само я тормозиш и я изсушаваш. Може да я дисциплинираш с крем за коса (аз ползвам Original Remedies на Garnier с бадемово мляко). Ако хвърчи много, използвай много малко количество гел за коса (Cantu и Kativa имат супер леки гелове които не втърдяват косата). Може да си правиш плитка преди лягане и така да спиш. Сутринта косата ти ще е на вълни и няма да хвърчи във всички посоки.
- Не си я мий всеки ден. Ако корените са ти мазни, през ден. Ако ли не, през 2-3 дена.
- Имай търпение. Най-малко 6 месеца трябва да минат за да си възстановиш косата. При теб вероятно косата ти се е променила заради хормоните, а ти си почнала да я изправяш с цел да изглежда добре, но всъщност си я изтощила и развалила още повече
- Аз по-рано имах коса до раменете, суха, хвърчаща и с накъсани краища. Баш като слама. Слагах и хиляди продукти и пак изглеждаше зле. Запопнах да прилагам всички съвети които ти дадох, и след година косата ми буквално се промени. Сега съм я пуснала дълга и дори не ми е нужно да я подрязвам, тя си е здрава.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: dce4677544
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Читател:Искам да попитам номер 2 дали маската се прави след измиване веднага на мокра коса и ако да - на всяко измиване ли?
Имам много суха коса и мисля да пробвам описания начин, но не ми е ясно след измиване с безсулфатния шампоан какво следва? Аз без кондиционер след шампоана въобще след измиване не мога да си разреша косата. Трябва ли да го премахна изцяло и измиването да протича така: измиване със шампоан без сулфати полагане на маска вместо кондиционер? Следва ли разнасяне на масло по дължината на косъма при мокра коса?
От време на време в маската се капва и масло (от жожоба напр. ).
Моля за тези уточнения. Благодаря.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 57d4ce4ac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Н3: маската за коса се използва 1-2 пъти седмично и за да има оптимален ефект трябва да стои най-малко 5 мин. Ако може да я държиш до 20 мин най-добре. Това е интензивна терапия и няма смисъл да я прилагаш при всяко измиване.
Маската винаги се нанася върху влажна коса.
Ако искаш да прибавиш масло в маската не ти препоръчвам да е от жожоба защото то е доста скъпо и е по-подходящо за използване без изплакване след това. По-добре добави кокосово или бадемово. Както казах те са по-тежки и е препоръчително след нанасяне да се измият. Да не говорим че са и значително по-евтини.
Ако след шампоана ти е невъзможно да си разрешиш косата продължи да си ползваш кондиционер, само гледай да е без силикони. Maui имат такива кондиционери, мисля че гамата Original Remedies на Garnier също имат такива без силикони, но само някои от тях.
И да, маслото от жожоба се нанася след оплакване на маската/кондиционера върху влажна коса.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 562ec28572
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   И аз се съгласявам с фризьорката. Първата ми професия е фризьорка, няма нищо по- безопасно и наистина действащо освен натуралните продукти като масла, сок от лук (за косопад най- вече) чесън (за гъбички в корените, съответно косопад, възползват се да пробутват алопеция и луди пари се изкарват от това) билки като розмарин; коприва, мащерка е чудесна както за косопад, така и за уплътняване, хидратиране и блясък, аз си правя масло от мащерка за косата - т. н
Най- ефикасни и на добра цена масла са именно, които ти е препоръчала.
С аргановото можеш да правиш маски, но и след къпане да втриваш между пръстите няколко капки и втриваш по краищата на косите си.
Бадемовото е чудесно за маски, половин час преди къпане, с найлонова шапка или дори кесия на главата и топла кърпа отгоре за да се получи през ефект. Измиваш като започнеш с хладка вода за да не се пресече маслото и остане косата ти мазна.
Кокосовото може да сложиш на маска и за цяла нощ.
Кератин също можеш да си набавят от натурални продукти като авокадо например- почети по темата.
Майка ти греши.
Аз съм с изрусена коса по принуда, имам вече доста бели коси. Натуралния цвят на косата ми е медно- червеникаво рус, странен някакъв, но сега я изразявам. Косата ми е дълга и ЗДРАВА, което си е постижение за изразена коса. А е здрава благодарение на масата, които ползвам и от време на време масажирам добре целият скалп с водка- дезинфекция и почистване на скалпа (въпреки, че ползвам натурални шампоани и арганово масло след измиване) затопля фоликулите на косите и така възбужда растежа.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 6306e817e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката - преди два дни нанесох кокосово масло по дължините и в краищата след баня и като се изсуших, косата ми седеше толкова мазна, че изглеждаше така все едно не е измивана от един месец. Въпросът ми е - преди или след баня е правилно да се нанася кокосово масло? И друго нещо - за Коледа ми подариха Dyson Airwrap Complete Long (оригинала). Искам да ви попитам подходящ ли е той за сухи коси?
И още нещо - благодаря на номер 2 за съветите, но аз живея в малък град и тук няма много големи супермаркети, има само един и в него продават козметика за коса като Гарние, Елсев, Глис, Шаума и т. н. Някой доволен ли е от тези брандове и ако да, от кой?
И също, може ли да ми препоръчате някаква домашна маска за растеж, защото косата ми от една година е дълга до раменете и расте със скоростта на костенурка! Ще съм ви много благодарна!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker