Строителите по-силни ли са от бодибилдърите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Спорт и красота

Строителите по-силни ли са от бодибилдърите
преди: 1 месец, 15 дни, прочетена 575 пъти
Гледах едно клипче, в което се състезаваха строителен работник и някакъв нацепен негър. Не чак като Рони Колман, но здрав, с много изразена мускулатура, изчистен и добре оформен.

Огъваха някакви пружини да видят кой е по-силен. И строителния работник го би с разлика.

Как става така, че уж ходиш на фитнес и тренираш по специална програма, която е направена конкретно за сила, а на края се оказва, че един строител е в пъти по-силен от теб? Дали тия фитнес програми, които толкова прокламират колко пъти, с какви тежести, колко серии, колко повторения, как трябва да се храниш, не са пълна измама?

Уж трябвало да тренираш дадена мускулна група 1-2-3 или колкото пъти там е седмично, да почиваш, да се възстановяваш, еди как си да се храниш, па колко въглехидрат, па колко протеин, а се оказва, че строителя, който всеки божи ден по цял ден бъхти да бърка бетон, да носи материали и т. н., храни се както намери за добре, не се възстановява, не почива, а всеки ден бъхти, изобщо всичко е обратно на това, което твърдят разни специалисти, но въпреки това се оказва, че не е чак толкова грешно.

Едно време тренирах борба. Всеки божи ден тренирах по час-два яки тренировки, с практика, с тежести, техника, каквото се сетиш. Който е тренирал, знае колко е изтощителна дори една 3-5 минутна хватка, особено с жилав и силен съперник. За възстановяване и дума не може да става, защото не се пропускаше и ден без тренировка, най-много събота и неделя. Не съм взимал абсолютно нищо, дори и добавки, хранил съм се каквото ми се яде, вкл. много бял хляб, сладко и какво ли не и ви гарантирам, че бях в пъти по-силен от който и да е културист и нямах нужда от възстановяване. Никога не съм се чувствал слаб, изморен или каквото и да е, освен в периодите, в които трябваше да свалям килограми ударно.

А да не говорим какви борци съм виждал. Както се казва, камъка като стиснат, вода пуска. Толкова силни, че е трудно за вярване какво правят и с каква лекота разнасят 100 килограмов човек във въздуха, който в същото време яростно се съпротивлява. Това културист ще го направи на куково лято. Пуснете видеа на един Карелин например. Бедна ви е фантазията за каква сила става въпрос.

Интересно ми е как биха го обяснили хората, трениращи фитнес. Как това кореспондира с техните разбирания и масови схващания за тренировъчните методи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 15 дни
hash: b2bb6173c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   УКРЕПВАНЕТО (fitness, англ. ) в залите за укрепване нацепените батки в днешно време го правят основно с цел извайване на тялото (body building, англ. ), за да изпъкват пред останалите хора с обемни мускули, а не със същински здравина и жилавост. Именно затова и си дават по ден почивка, за да може напуканите участъци на мускулите да се възстановят, бидейки запълнени от новоизграждаща се мускулна тъкан. Последното всъщност увеличава обема на мускулите, но не ги прави кой знае колко по-издръжливи. Дори напротив, по-обемните мускули имат нужда от повече изпомпана от сърцето кръв и повече вещества за подхранването им, което в крайна сметка бързо уморява хората с огромни на вид мускули при продължителни натоварвания. Един привидно кльощав монах от Шаолин е в пъти по-издръжлив. Същото се отнася и за един редови бачкатор, който всеки ден носи тежки предмети, копае, реже дървета и прочее. Неговите мускули са в пъти по-развити като жилавост и издръжливи във времето, тъй като са натоварени по много часове всеки работен ден. Сравни това с един блъскащ в залата мъж, който го прави по 3 дни седмично, за по 1-2 часа. Това са общо около 3-6 часа физически натоварвания на седмица, докато бачкаторът се труди здраво по 40-50 часа седмично и както сърцето му, така и мускулите му са свикнали на целогодишни и ежедневни продължителни натоварвания.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 97d46b0379
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Голяма част от трениращите във фитнеса го правят с цел нагледно да се вижда колко са тренирани, а не да вдигат 100 килограмови хора.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 99171f797a
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   И аз съм го гледал това клипче, строителят също е сто процента на стероиди и едва ли се храни с какво да е.
Фитнес програмите са оптимизирани за растеж на мускулите, а не за сила.
За сила се тренира като вдигаш много тежко с няколко повторения - което пък потенциално е много опасно за мускулите, ставите и костите, - а за издръжливост се тренира с много повторения и малка тежест. Фитнесарите са някъде по средата, като се смята, че повече от 8 повторения не дават разлика откъм мускулен растеж. При това при избор на упражнения за тренировките наблягат на естетика, а не на маса, защото журито не гласува за най-грамадния, а за най-добре изглеждащия, според тяхната си преценка.
Строителите са по-скоро в категорията малка-средна тежест с много повторения, като трябва да ядат много калории, за да не рухнат и си прецакват тялото от твърде многото работа. - Културистите и професионалните спортисти също си прецакват тялото, но предимно от стероидите, като вторите също претренирват много често, инвалидизирайки се след 40-години в някакво отношение.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: a4cf562829
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

4.   Културистите са силни повече в упраженията, които правят. В повечето случаи, те са изолирани упражнения с цел таргетиране на специфична мускулна група. Тоест не допринасят чак толкова много за цялостна, обща сила на тялото, както един борец примерно, който използва цялото си тяло. Това е друг вид сила. Бил си гарантирал, че си по-силен от който и да е културист. Силно ме съмнява, защото ако пробваш една лежанка със 140кг, ако изобщо успееш да отлепиш лоста, ще го изпуснеш и ще ти премаже гръдния кош или ще те задуши. А ако пробваш един клек със 160кг, ще ти прекърши гръбнака и може да те убие.

Борците са си силни в борбата, културистите в упражненията с тежести. А строителите са си като цяло силни с ръцете, заради ежедневното натоварване. Не виждам каква е нуждата от това сравнение за това принизяване на културистите, може би някакви комплекси, но искам да ти кажа, че има много силни културисти. Просто са си различни спортове.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 16ec775224
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   4, за един професионален борец въпросните килограми едва ли ще са голям проблем, честно казано. Разбира се, говоря за борците в горните категории, а не тия по 150 см и 50 кила. Имай предвид, че горните категории са от 100-120 кила нагоре, а се мятат на суплекс във въздуха, докато партньорът се съпротивлява яростно, което значително затруднява вдигането, а ти ми говориш за лежанки.

Даже на село едно време имаше народни борби и на победителя наградата винаги беше 120-килограмов коч, който победителя трябваше да вдигне демонстративно над главата си, докато коча се съпротивлява. Никога не си спомням бореца да не е успял да го прави. И това говорим за селски борци аматьори, не за професионалисти.

Аз лично бях борец до 13-годишен и дори тогава на 3 години тренировки вдигах половината на тия килгорами, които казваш. Така че не ми ги изтъквай като някакви непосилни тежести.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 70ae67a814
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Тренирам кану-каяк. Подчертавам, че започнах късничко, но това не е проблем за някой, който наистина иска да се занимава със спорт - състезания и дисциплини дал Бог, и в България и в Европа. От клубни, през регионални до международни, балкански и всякакви. Има и за майстори и доайени чак. Преди това бях опитвал малко фитнес и кросфит, а преди това - опитвах различни пози лежешком, че даже пушех и пиех.

Та, спрях да пуша и пия, захванах се, беше голям късмет да ме вземат в тоя клуб изобщо, но дойдох сравнително атлетичен, много изпълнителен, вдъхновен и не знаеха, че съм бил пушач.

Взеха да ме учат, говорим за истински треньор - как се правят упражнения, как се редуват упражнения, как се издържа на натоварването, как се диша, как се почива, как се комбинират най-различни странични дейности, че да имат ефект при спорта, как се спи, как се яде. Това ти гарантирам, че никой, ама никой във фитнеса няма да ти го каже. Мина се известно време, около година-две години. Тренировките станаха 4 пъти в седмицата - 25 км колоездене, един час с лодката, един час в залата. Започнах да се доближавам до редовните спортисти там. И НЕ СЕ УМОРЯВАХ, но пък спях като новороден! Приятелю, докато карах велосипеда имах чувството, че мога да го навия на възел в ръцете ми, докато съм му отгоре - рамката му се гънеше като натисках педалите, а аз дърпах с противоположната ръка за повече ускорение. По наклоните в града се подигравах с хоби велосъстезателите, а моето колело е градско-планинско и съвсем не може да се мери с техните. Стигнах до ниво, че след работа правим 50-70 километров излет с велосипедите. До петия етаж можех да се катеря по стълбите на бегом докато пея. Да не говорим, че в мене се появи такава сила, че чак се учудвах от самият себе си. Просто от истинският спорт човек го пренастройват не само физиологични, но и душевно и той гледа вече по друг начин - болката е смях, натоварването и дисциплината са стандарт, целта и целеустремеността са пътепоказател, а съотборниците стават като семейство. От една година съм в почивка, защото заболях с кръвта и ми спадна енергията, но това не е свързано никак със спорта. Скоро започвам отново, защото се възстанових.

Това в кой фитнес ще те научат да го правиш и как ще ти се получи между железата и добавките? Това се учи единствено в клуб по редовен спорт с добър треньор, който да иска да се занимава с тебе.

та, това което пишеш - изобщо не ме учудва, фитнесът може да е инструмент към овладяването на някакъв спорт, но сам по себе си фитнесът е глупост, която помпа егото, а егото руши и замъглява съзнанието. Да не говорим, че той не развива рефлексите, нито ловкостта, нито връзката ум-тяло и напрактика е една измама със сладникава и обемна опаковква, имаща за цел да продава разни неща, точно колкото полезно и обемно е едно зрънчо, но за това пък с лъскава опаковка.

Но, такива неща тръгнеш ли да обясняваш в България, където обществото е в културно-образователен и ценностен фалит - най-много да ти се присмеят, да те оспорят и да те охулят...

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: b64d157cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Бодибилдингът не е спорт, а е КОЗМЕТИКА. А бодибилдърите са едни напомпани балони, които при елементарна физическа работа първи сдават багажа. Виждал съм го многократно.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 3fc97c230e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Никой не ходи на фитнес за сила. Ходиш, за да изваеш тяло.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: c04558313d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

10.   И аз го гледах това видео.
Не се връзвай на всичко, което видиш в Интернет. Този "строител" едва ли е строител. Просто са го облекли в такова облекло. А вероятно е човек трениращ много по-сериозно от опонента си и трениращ основно за сила. А онзи тренира най-вече за обем и вероятно приема и някакви химии, които напомпват, но не дават сила.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 675ad148b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Тренирал съм яко, но съм работил тежка физическа работа, затова ми стана интересно.
Открив видеото и го гледах. То не е документално и е изцяло с цел да забавлява - демек е леко нагласено и фалшиво. Силният сторител, дето ги наби всичките, тренираздраво и ходи на разни събития за такива, като него и има следните рекорди:
210 килограма от лежанка.
340 килограма мъртва тяга.
Т. е. Уокър може и да работи като строител, но е далеч от типичният представител на този бранш, когато говорим за физически възможности.

Джес, водещият, е висок 176 сантиметра и първоначално всички "бодибилдъри" бяха по-ниски от него, а трима си приличаха повече на модели, отколкото на "бодибилдъри.

"Как става така, че уж ходиш на фитнес и тренираш по специална програма, която е направена конкретно за сила, а на края се оказва, че един строител е в пъти по-силен от теб? "
- Подвеждаш се по видеото. От петте културистчета, никой не е тренирал сеирозно за сила. Бодибилдърите са по-ниски и малки от "билдърите" и това е с цел. Може и да са тренирали, да качат малко килограмите, но то е било с цел, да набъбват после мускули, а не да са по-силни. Как знам ли? Личат си ниските теленсни мазнини. Споменаваш Карелин - той винаги е бил изключително атлетичен и добре изглеждащ, за 130-те си кила, дори имаше плочки, но определено не беш 8-9% телесни мазнини. Има и такива, котио тренират за сила във фитнесите, макар да се срещат по-рядко... например Уокър.

А иначе, ако говорим за "чиста сила", някой, който тренири за X броя килограми и това му е основната работа, няма да го победи общ работник, било то някой на сторежите или доковете, без последния да тренира също яко, да взима химия или да е с физиката и габаритите на Андре Гиганта.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 675ad148b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   До 8 - Прав си в 99% от случаите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker