Емиграция след завършване на висше. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Емиграция след завършване на висше.
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 3332 пъти
Здравейте, след една година завършвам средното си образование и много сериозно се замислям да намеря начин, и да се махна оттук. Просто не мисля, че тази държава ще се оправи, по какъвто и да е начин. Лошото, обаче е че имам страхотни притеснения, относно бъдещето ми. Изградил съм си някакъв план, но нали знаете, че човек гради планове, които не винаги се получават. В училище съм отличник. Уча в професионална гимназия, с профил готварство. Хубавото е, че след като завърша, излизам реално с две професии- готвач и сервитьор, за които говорят непрекъснато, че са страшно търсени, особено готварството, както в България, така и в чужбина. Много ме бива и бих работил с удоволствие, научих тънкостите на сервиране и с готвенето нямам проблеми, дори ми носи наслада, когато го правя. Но въпреки това, мисля след като завърша да продължа да уча в България, или по-точно да специализирам висше- Молекулярна биология или Биотехнологии. След това, може би да изкарам и една магистратура, по генетика и геномика. Биологията ми е също в кръвта и много я харесвам. Лошото е, че съм скаран малко с английския, но мисля да се запиша на курсове. Руски също съм учил, но ми е отвратителен. Та имам няколко въпроса. Според вас с такова образование, ще мога ли да се реализирам в чужбина? И какво мислите за държавите, като САЩ, Норвегия, Австралия, Нова Зеландия, които не са в ЕС? Имам познати заминали и останали да живеят в някои от изброените държави. Както и как стоят нещата, с кандидатстването за зелена карта? Четох много, но не можах да разбера само едно! Къде трябва да се направят тези снимки, с тази определена големина? Ще се радвам, ако ми дадете съвет! Мерси много!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 40fec2026d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Конкретно по въпросите ти
(живяла съм, учила съм, работила съм 9 г. в Западна Европа, 3 различни държави и мисля, че мога да говоря по темата)

1. Та имам няколко въпроса. Според вас с такова образование, ще мога ли да се реализирам в чужбина?
С мулеколярна биология, биотехнологии, генетики и така нататък не можеш да се реализираш и в чужбина освен в научните среди (университети, научни институти) и то задължително с такива специалности се иска Докторантура.
Това значи, че ти до 30-35 години дори ще си на практика студент, ще живееш в общежитие и ще имаш доход от не повече от 1100 евро и то ако намериш университет с платена докторантура.
В момента най-новият „маймунджелък“ им е да плащат 600-700 евро и да правят „половин щат“ за докторант, а реално да работиш цял щат!
Имай в предвид, че на Запад науката се прави в университетите и в някой отделни държавни или обществени институти - заплатите са много ниски в тази област, а работата е напрегната, защото по средата на експеримент или изследване не можеш да кажеш на твоите бактерии и микроорганизми - „Отивам на обедна почивка“.
Случва се да работиш в лаборатория 16-18 часа и да ти платят... 3 ч.! Мой роднина изчисли веднъж, че печели 50-75 цента на час в държава с минимална заплата 8-9 евро...

С българското образование ти ще имаш така или иначе труден, да не кажа невъзможен старт. Ние не сме държава, в която се прави наука и най-лошото - никога не сме имали кой-знае каква наука освен в БАН и то бутафорна. Това на Запад го знаят и затова ако някой се навие изобщо да ти даде докторско място ти трябва да си много-мнгого-хипер добър в своята област като българин 1 година ще бъхтиш само, за да се докажеш и после 2-3 г. за самата докторска работа.
Ами после?
Никой не ти гарантира място в науката!
Да, интересни са тези специалности, но реализация намират малцина. Моя приятелка с Бакалавър в СУ по мулеколярна магистратура в Дрезден.... работи като обикновена лаборантка за изслевания в една държавна болница в Хамбург и заплащането е толкова ниско, че взима и социални помощи! За това е учила 7 години, живяла е гнусни общежития първо в София, после в Дрезден при малко по-добри условия и за какво?

Ти дори като готвач можеш да печелиш по-добре, а за тези 7 г., които смяташ да инвестираш в образование (да, Докторантура ТРЯБВА при природните науки), ти ще станеш главен готвач и ще взимаш 5000-8000 евро заплата!
2500 евро взимат елементарните готвачи за начало, а в Швейцария ако отидеш правиш дори 5000 франка и живееш много добре.

Съветвам те ако ще учиш природни науки най-добре да запишеш медицина, дентална медицина, дори фармация, но не и мулеколярни биологии и не в България това. Медицината, денталната медицина имат добри традиции, вече има наши лекари навън и са си направили име - веднага ще се реализираш. Пак 2-5 г. ще те експлоатират, но рано или късно ще успееш да се наложиш и да изкарваш като лекар добри пари.

Правилно си се насочил към английския. Трябва ти на ниво B2 поне, за да можеш да раоботиш с него. Това е езикът на науката и ще ти стигне за начало във всяка страна, но имай в предвид, че в Англия и като лекар не можеш да се реализираш, защото здравната им система е като у нас едно време с държавно всичко и мизерии, но в Ирландия, Холандия, Скандинавието, дори Германия, Швейцария е достатачен за начало английски, а и трябва този език така или иначе каквото и да работи днес човек, дори в българия ти трябва дори да си готвач примерно ако работиш с/за чужденци или обслужваш такива.
Не се занимавай с руски, освен ако не искаш да ходиш да живееш и учиш в руско говоряща страна. С английски можеш днес и с руснаците да се оправиш ако рабошиш у нас примерно за руснаци, а и нашите руснаци вече знаят български.

Успех

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 5957149679
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   "Многознайката", номер 1, пише се мОлекулярна, от мОлекула, дума мУлекула все още няма! И България се пише с главна буква!!

Авторе за сега- не я слушай, ще ти пиша по-късно повече!

Ж41
(живяла/живееща в 2 Западни държави, в първата -докторантура и паралелна почасова работа и работа в науката и индустирята във втората)

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 5957149679
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Поправка (по-злее положението), номер 1 си мисли, че думата е мУлекОла! Но инач с големите претенции и винаги първа дава акъл! Да се смееш ли, да плачеш ли... Във всеки случай аз не бих слушала неграмотна да се изказва "компетентно" за наука! А и мадамата все за пари говори, за нея това явно е "реализиране"-то! А е явно, че момчето има далеч по-смислени амбиции...

Ж41

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4d036d4ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Хайде, и тук глупостите продължават. Казах го и в предната тема, казвам го и тук-тотално пропусни коментарите на номер 1!
Относно молекулярната биология, мой приятел имаше приятелка със същата специалност, завършена в България. Момичето беше на 25-26 години ( може и по-малка да е била, не съм абсолютно сигурен ), когато замина за САЩ и веднага се реализира със специалността си. Много скоро след това стана и началник на голяма лаборатория за научни изследвания. Вярно е, че реализацията с подобно образование е малко по-сложна, но пък и доста по-малко хора го завършват.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 5b8bc6e282
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 2., хубаво обясняваш кое как, за наука, за не знам какво, ама на три места си написала мУлекОлярна биология...
Иначе готвачите наистина са много добре платени навсякъде... въпреки че всеки може да се научи да готви хубаво, стига да иска...

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2a95316be2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Това е картината с емиграцията:
https://m.24chasa.bg/Article/5439143

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/04/19/vseki-7-mi-bylgarin-iznasiam-se-chas-po-skoro-ot-bg.299878 - Всеки 7-ми българин: Изнасям се час по-скоро от BG!

https://duma.bg/vseki-sedmi-iska-da-se-iznese-ot-stranata-n122376 - Всеки седми иска да се изнесе от страната

https://news.bg/society/mozhe-iztsyalo-da-izgubim-balgarskata-darzhava-predupredi-kancho-stoychev.html?sort=desc&page=2 - Може изцяло да изгубим българската държава, предупреди Кънчо Стойчев

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 369153ace8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   У нас успяват само ИТ-та, връзкари, политици и докторите кожодери. Другите са рекетирани - затова закриват масово малки бизнеси, а да работиш в кол център е до време - не си струва нервите. Учителите взимат по-малко от касиерките в Била.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2a95316be2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ейто още малко информация:
https://bntnews.bg/news/vse-poveche-zavarnali-se-balgari-iskat-da-napusnat-stranata-1051183news.html - Все повече завърнали се българи искат да напуснат страната

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker