Липсва ми България и искам да се върнем! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (111213)
 Любов и изневяра (26849)
 Секс и интимност (13087)
 Тинейджърски (21271)
 Семейство (5753)
 Здраве (8823)
 Спорт и красота (4516)
 На работното място (2714)
 Образование (6859)
 В чужбина (1474)
 Наркотици и алкохол (1027)
 Измислени истории (780)
 Проза, литература (1646)
 Други (16268)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Липсва ми България и искам да се върнем!
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 4108 пъти
Здравейте!
На 14 съм. Преди 1 година се преместихме в Швеция, поради финансови затруднения. Майка ми работи като лекар тук и взима доста висока заплата. Първоначално тук ми харесваше, но сега съжалявам, че се преместихме. Хората тук са доста груби, лицемери са и егоисти.
В България имах отлични оценки. В училище бях една от най-умните в класа. Тук съм една от най-тъпите и получавам само 3-ки, 4-ки или 5-ци. Знам езика на ниво C1. Колкото и да се опитвам, не получавам по-добри оценки. Тук съм в 8-ми клас, а в 9-ти клас са матурите. Не знам дали ще се справя. Ако не ги мина ще трябва да повтарям годината и няма да мога да уча в гимназия. Успехът ми тук е много по-нисък, отколкото в България. В България съм завършила 6-ти клас. Не съм правила матурите в 7-ми.
Освен, че училището не ми харесва нямам толкова много приятели. В България имах доста и много ми липсват. Липсват ми и роднините.
Майка ми има договор за работа 3 години. Тоест още 2 години трябва да сме тук. Имам брат на 11. Той вече си има доста приятели и тук му харесва. Аз съм единствената от семейството, която иска да се върне в България. Разказвала съм на майка ми как се чувствам, но тя казва че ще свикна и се опитва да ме разубеди. Ходя си в България за цялото лято. 9 месеца съм в Швеция, 3 месеца-в България. Обаче в Швеция изобщо не съм щастлива. Не искам да живея така. Кое е по-важно, парите или щастието? Искам в България.
1-вият ми въпрос е: Как да се върна в България?
2-рият ми въпрос е: Ако се върнем в България ще трябва ли да се върна в 7-ми клас, за да правя матурите?
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 5a0394efa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо за оценките-там стандартите са по-високи, и ако искаш да имаш високи оценки трябва да ги покриеш. Никой няма да ти пише 3 или4, защото не си от Швеция. Има си изпити/контролни, които са писмени, може да видиш какво си сгрешила. Приятели можеш да си намериш навсякъде, стига да се държиш нормално, да контактуваш с хората, а и това, че си дете още би трябвало да ти е от помощ. Навсякъде има, вкл. в България, хора и хора-ти избираш към кои да се ориентираш.
Другото, което е майка ти не е отишла там, за да се забавлява-отишла е да се реализира и да ви осигури добър живот. Не може да бъдеш егоист и да искаш да се приберете заедно, може ако имаш тук баба/дядо или леля/чичо да попиташ майка си да си доидеш сама и те да те гледат. Аз, ако бях на твое място бих седял там, най-малкото по-качествено образование ще получа.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f28fea968b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   здравей,
може да се върнеш в България ако имаш роднини при които да живееш. Ако имаш леля или баба/дядо, според мен трябва да настояваш пред майка си да се върнеш. Ако не сега, то поне след 1-2 гоини когато навършиш 16 год. (

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1195c9f41f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Не може ли да живееш в България при баба и дядо(предполагам, на тях идваш на гости)? Помоли майка си за разбиране. Имай предвид, че има хора, които си мислят, че щом напуснат България, всичко друго ще им потръгне и те не искат да чуят за връщане в Родината. Майка ти явно е от този тип хора. Най-вероятно ще се противопостави на мнението ти, няма да иска да те пусне да се върнеш тук, но ти настоявай-показвай й, че си нещастна, че обстановката там не ти се отразява добре, че предпочиташ да се прибереш в България, защото тук ще се чувстваш по-добре!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a8c4bdf096
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Подкрепям те, правилното решение е да се върнете в България.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6981558a81
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Кое е по-важно? Парите или щастието? Ако няма пари, няма и щастие. Ето затова съм твърдо на мнение, че една българка, ако иска да емигрира от българия, трябва да замине в чужбина и там да роди и отгледа дете. Майка ти е закъсняла в това отношение. Няма как да се върнеш в българия, това го решават родителите ти. Още си много малка, за да имаш претенции.

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c01cc5db82
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Още си много малка и не знаеш какво говориш. Стой си там, постепенно ще започне да ти хареса. Тук няма работа, хората са също лоши, завистливи, вечно мрънкащи и недоволни. И не гледай толкова много оценките - един ден ще разбереш, че е било напълно излишно да се напъваш за високи оценки.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6cbf73eec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Върни се, порастни, поработи тук, поживей, сблъскай се с хорската злоба и много бързо ще ти минат мераците.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 3da4a98810
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Къде е баща ти? Ако е в България, можеш да отидеш при него.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6f3d932f0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Миличка, нормално е да ти е трудно нова държава, нови нрави различни от нашите. Колкото до оценките нормално е сега да са ти по - ниски сигурно тяхната образователна система е различна от нашата плюс това и учиш нещата на чужд език. Може би си по - чувствителна и затова приемаш по - трудно промените и да ти трябва повече време да се приспособиш. Преди да вземеш каквото и да било решение си помисли дали няма да вземеш прибързано решение. Ако наистина си нещастна там говори с някоя от бабите ти да убедят вашите да се върнеш да живееш при тях! Със сигурност бабите биха те подкрепили на те едва ли щастливи при мисълта, че виждат внуците си веднъж в годината. Друга идея която не те съветвам да правиш е да събираш тайно пари от вашите за самолетен билет и да се върнеш тайно у нас оставяйки им анонимно писмо, че не се чувстваш добре в Швеция. Това не го прави. Колкото до въпросът с училището може би ако се върнеш ще се наложи да те върнат 7 клас да направиш външното оценяване в предвид факта, че тяхната система е различна от нашата! Не прибързвай още с решенията си може пък макар и по - бавно да успееш да се нагодиш според техния начин на живот!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8072272da5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Това което е направила майка ти за теб е чудесно! Не много хора имат твоят късмет да имат родител който да мине по трудностите с тях.

Със сигурност ти е трудно, но имай в предвид че майка ти е изправена пред много по-голям стрес и притеснения от колкото си мислиш. Най-вероятно просто не ти казва за тях, но няма и смисъл да ти казва тъй като това са проблеми на възрастните, които ти ще срещнеш като пораснеш.

На теб ти е трудно защото си по-голяма. По същият начин се чувства и майка ти, а брат ти се адаптира най-бързо именно защото е малък. И все пак, ти си на 14 и това е чудесна възможност да се интегрираш. Колкото по-малък е човек когато започне да учи език, толкова по-лесно го научава.

Това на което ще се научиш в Швеция, в България няма да го научиш или поне не на нивото на което би в Швеция и сега. Приятелите идват и си отиват. Тези с които си била приятелка ако си заслужават, ще са ти приятели и след години.

Там където си сега ще се научиш на оправност, ще научиш шведски, ще научиш и английски. Аз живя с датчанка и тя говори изключително гладък английски и без натрапчив акцент. Чувал съм многократно че езиците в скандинавските страни се учат на високо ниво, нещо което и датчанката потвърди.

Оценките са важни за дипломата, но не са толкова важни колкото уменията ако нямат покритието. Щом от сега получаваш оценки които да са удовлетворителни и владееш шведски на ниво C1, значи има изключителен напредък! Сега не го съзнаваш, но гарантирам ти че след 4 години ще видиш разлика от това как е било преди.

Приятели ще направиш с времето, не се притеснявай! Всичко е наред - ти си със семейството си!

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 3f692d1498
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   И аз бях така като бях на 14. Точно тогава се пресметих в Германия и знам какво е чувството. Точно в този период от време човек има нужда да бъде в свои води. Отлично те разбирам и не зная какво да ти кажа. Аз станах на 18 и се върнах в България. Не съжалявам за избора си ни най - малко, защото тук е мястото, където се чувствам добре, на място и щастлив. Дори и сред всички тези лоши неща на около.

Постои известно време там и като станеш на 18 си ела ако решиш - никой няма да може да сте спре. Или просто поговори с майка ти, кажи и как се чувстваш. Майките разбират... доста дори. Това е, което мога да те посъветвам - отлично знам как се чувстваш и ми е много кофти, защото съм преживял всичко това и е останала доста голяма дупка в тези 4-5 години в които бях извън България. Идвах си за ваканциите, но не беше същото.

Няма страшно. Успех ти желая и... всичко ще бъде наред. Дали сега, дали след година - две, три. Не се тревожи. Има време - това е хубавото. Не е като да ти остават няколко години живот, а точно обратнот. Живота е пред теб, избора си е твой. Гледай просто да си щаслитва, независимо дали тук в България или извън нея, макари, че за мене няма друго място, където човек би могъл да бъде щастлив от "ВКЪЩИ", а именно - ТУК. В България <3, колкото и лоша държава да е, тя е нашата родина, нашата страна и ние винаги ще я обичаме и ще се връщаме тук.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 3968cfd4f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   Нямаш представа колко много от тези 3 милиона българи зад граница са в същото положение. Аз съм в чужбина вече от 7 години. Завърших тук, имам си добре платена работа, говоря местния език, имам приятелка и т. н, но не е имало и един ден, в който да не ми е мъчно за България. Има една възраст, в която парите остават на заден план и започват да те вълнуват повече други неща, на пръв поглед толкова прости и едва ли не наивни. Като например това да си си вкъщи, а не да се чувстваш като турист.. Да си до семейството си и взаимно да си помагате, защото тях няма да ги има вечно. И такива неща. Аз лично не мисля, че си заслужава повече да си жертвам здравето и психиката заради "голямата" западноевропейска заплата. От която 30% отиват за данъци, още толкова за наем и накрая се оказва, че с една нормална заплата в България, бих имал по-висок стандарт. Всеки трябва да живее там, където се чувства добре и на място. Пътувайте, събирайте идеи и опит от различни дестинации, и ги прилагайте в България, защото от нас зависи всичко! И не забравяйте, че със всичките си проблеми, в България сте се родили, там сте проговорили и проходили! Без България, ние нямаше да сме на този свят. Бъдете щастливи и усмихнати!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 879ac09400
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Здравей, ще ти кажа само, че бих дала всичко за да съм на друго място, а не в България! Не знам дали следиш какво става тук в България, но това е нещо трагично! Убиват се МЛАДИ хора. Едно момиче беше казало Враца е гробище за млади хора, НЕ България е гробище за млади хора! Убиват се невинни хора. Знам, че е гадно да си далеч от роднини и приятели и знам, че много искаш да се върнеш тук, но моля те помисли си преди да кажеш, че искаш наистина да се върнеш, а и от друга страна помисли за майка ти, за теб. Щастието разбира се е по-важно, но когато човек няма пари не е щастлив, мила!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 66661c7ef4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Тук си имала по-високи оценки, защото тук системно населението затъпява с всяко поколение от там пада и критерия за оценяване. Умна си била, но на фона другите. Ако успех да се адаптираш, за в бъдеще там ще ти е по-добре.
За въпроса с парите или щастието си отговори с това "Преди 1 година се преместихме в Швеция, поради финансови затруднения. "
В заключение ще кажа, че парите не са всичко, но са много важен фактар. Всяко начало е трудно, още си малка и не можеш да оцениш каква възможност можеш да изпуснеш, дори и само да завършиш там и да се прибереш тук.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f004972859
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Много глупава идея!
Защо си мислиш, че тук всичко ще бъде цветя и рози?

Арогантни хора има навсякъде - България не е изключение, скъпа.

Прочети:
....

Младо момиче беше убито от циганин. Досието му е бъкано със обвинения за кражби - какво мислиш се случи ?

Ето това ....

След 30 години ще си живурка на воля и пак ще убива.


Корупция, олигофрени, некачествено образование - това ли искаш?


Всичко най-добро :)

Moдератор - за съжаление не можем да публикуваме линковете поради технически причини!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 62c4119faf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Швеция е най-гадната държава имам приятели там и всичките са емигранти ( Native swedish people) са много гадни стресирани и студени хора. Швеция след 30 години ще бъде като България поради много причини. ОТ там всяка година напускат по 40 000 хиляди души.

Климата е много студен и хората са студени

Само сомалийците и арабите са доволни там защото живеят на помощи
Моите приятели които са емигранти някой живеят от 20 години там и пак им е странно иначе са много добри хора
Родителите ти провалят живота защо не са избрали друга държава защо точно тая Швеция
Тука ни лъжат че там е хубаво ама не е точно така и работа трудно се намира и на квартира трябва да се живее

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2ea8e62558
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

19.   Според мен си станала жертва на болните амбиции на родителката си. Познавам много хора като теб, защото учих ВИСШЕ в чужбина (тоест отишла съм по СВОЕ желание след 19 г. възраст). Просто много късно са те замъкнали никога не се прекъсва образование по средата, за да се почне в друга държава.... След 1-4 клас е просто невъзможно да се интегрираш в образователната им система - не говоря само за езика. Език се учи. Нищо хубаво не ти предричам ако останеш там - ще те отрежат от гимназия, а с това и от възможност за висше, а след това цял живот ще блъскаш като барманка, касиерка, продавачка и ко. Просто все някой трябва да изпадне... и често това са чужденците, а като българка си малко над арабите. Който говори, че няма дискреминация просто никога не е бил в чужбина.
Така както у нас дискреминация към циганите примерно има, така и в чужбина има дискреминация (дори несъзнателна) към теб и това винаги ще е така - дори да говориш без акцент, да имаш гражданство и така нататък. Аз говоря от собствен опит - говоря без акцент немски, направих кариера в 2 други съседни държави, имахме пари и всичко, но винаги се сблъскваш с едни и същи предубеждения при непознатите хора, които ти пречат и са досадни. И затова се върнахме в България и тук живеем по-добре, работим по-малко и не работим 6 месеца годишно за държавата най-важното.

Хората, които са ти писали да си стоиш си нямат хал-хабер за образователната система в тези държави и за възможността да не те допуснат до образование 12 клас и следване!
Те не са излизали никога от България и живеят в една химера, в която навън няма проблеми, престъпления, убийства, бедност, трудности.
Пишат ти за смешната престъпност във... Враца, а си нямат хал-хабер, че във всеки западен град се случват ежеминутно такива неща и дори не ги съобщават по новините. Циганите им били проблем - ами отидете в някое предградие в Париж...

Аз примерно като студентка ходих да тичам в една горичка-парк край общежитието В МНОГО ДОБЪР КВАРТАЛ... докато намериха разчленен труп на жена там! И това не е всичко - живяла съм в много градове, квартали и имаше масово изнасилвачи, които те дебнат по ъглите и знаят коя жена живее сама - отключваш си ти жилището и някой те бута отзад вътре, за да те изнасилва многократно в собствения ти дом! Само в непосредствена близост знам за 3 жени, които в рамките на 2-3 месеца бяха изнасилени по този начин. Отделно намериха на една площадка за футбол обесено 12 годишно момиче и не разкриха убийството никога!
... магазинът до нас беше обиран 2-3 пъти.
Заради проекти и работа се преместих в още по-северна страна.... откраднаха ми колелото на 1 ден :), няма смисъл да казвам, че ежедневно минаваше полицията с разни светещи надписи върху колите си, на които пишеше примерно да не се купува кокаин от улични търговци, че бил бял хероин и вече 5 човека са умрели - тоест полицията изобщо няма как да се занимава с наркоманите, а се пробва да запази живота им. Толкова изпуснато вече, че наркоманията е норма, не някакво изключение!

България е спокойно място. У нас дори в големите градове се разкарваш спокойно като жена - винаги има някой на улицата и е оживено като цяло - случват се престъпления в семейството, заради спорове, кредити и така нататък, но у нас си живееш все още спокойно ---е, ако не се заяждаш с някакви типове 2 пъти на теб и не изкарваш боксове, за да се правиш на мъж.
Не във Враца - в Стокхолм такива 2 дни не живеят и такива престъпления са просто статистика и не се занимават изобщо медиите с тях, защото има 10 такива на минута.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f069132c00
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   От авторката
Благодаря на всички за коментарите.
Аз помослих и реших да видя какво ще направя на матурите догодина, дали ще се справя добре, за да отида да уча в хубава гимназия. Ако да-тогава мисля да уча тук и да изкарам шведска диплома (може би ако се върна в България с нея ще имам по-голям шанс да си намеря хубава и добре платена работа). Ако не - тогава трябва да го мисля. Ако не се справя добре на матурите може би ще се наложи да повтарям или ще трябва да отида в по-лоша гимназия. Ако се справя зле може би пак ще си помисля за връщане в България. Мога да изчакам още малко да видя дали ще се адаптирам и дали ще си намеря приятели. Може би ще се върна да живея в България като порасна и след като завърша образованието си. Имам още време да помисля. Сега имам 2 въпроса :
Ако случайно не се справя на матурите и реша да се върна в България трябва ли да се върна обратно в 7ми клас, за да правя матурите?
А ако реша да се върна в България след като завърша гимназия тук ще ми трябват ли дипломи от България за 7ми и 12ти клас за работа?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a7f1d64878
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Здравей, мисля, че № 19 много добре е описала реалността в Чужбина!
Коментара й е много смислен и адекватен.

"Те не са излизали никога от България и живеят в една химера, в която навън няма проблеми, престъпления, убийства, бедност, трудности.
Пишат ти за смешната престъпност във... Враца, а си нямат хал-хабер, че във всеки западен град се случват ежеминутно такива неща и дори не ги съобщават по новините. Циганите им били проблем - ами отидете в някое предградие в Париж. "

Масово говорят, но не напускат България. Ако имах милиони щях да има давам, за да заминат и да видят с очите си, че УТОПИЯТА по света я няма! Просто всичко се замита под килима. Нали знаете: 10 убити - трагедия, 100-статистика.
Това е реалността, нямате си представа какво е да ходиш из Лондон и да те е страх да се прибереш, отвсякъде дебнат групички надрусани африканци. Ако нямаш възможност за по-хубав квартал цял живот ще се страхуваш. Или девойките дето идват раждат 1-2-3, живеят в общинско жилище в крайните квартали и накрая се оказва, че детето ти е учило с един от атентаторите в Париж.

Прочетете хубаво коментара й, защото това е реалността! Това е истината за тази толкова мечтана и райоподобна дестинация-чужбина.

Браво №19! Хубаво е да видиш, че има хора, които казват истината! А не я крият зад новите си телефони и дрешки!

По темата: Мило момиче имаш два варианта: 1. Стискаш зъби докато завършиш университет или гимназия и си идваш! 2. Говориш с майка си човешки, как си нещастна, тъжна и искаш да се прибереш! Благодариш й, че се е опитала да ти даде път в живота, но заемаш позиция, че искаш в България. Надявам се да те разбере!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f11b51df1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Човек, ако искаш да се върнеш в България заради приятелите си, просто забрави. Днес може да са приятели с тебе, но утре според някои обстоятелства може да ти обърнат гръб.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9b21e14de7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

23.   Млади момичета, които хленчите и не одобрявате живота в България, защо не отпътувате към Германия, имате свободата да го направите. Навъртайте се около гарата в Кьолн, там ще усетите прекрасен живот, истинско щастие!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 647be73d5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Авторке, вслушай се в коментара на номер 22 - прав е. Аз се върнах веднъж от носталгия и заради "приятелите" и направих глупост. Свикни с мисълта, че приятелите са с теб, когато си добре - когато имаш нужда от помощ и подкрепа или закъсаш обаче, само майка ти и евентуално бъдещата ти половинка ще застанат безкористно зад теб, иначе си сама. Направих грешка, слава богу получих втори шанс да замина - втория път ми беше по-трудно, защото вече не бях на 20 и адаптацията беше по-сложна, но пък знаех, че постъпвам правилно, така че стиснах зъби, справих се и сега определено си заслужава.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: defe892938
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Абсолютно съм съгласен с №19. Безсмислено е да се емигрира в Западна Европа, освен ако не е само за да учиш и после да се прибереш. Работил съм в Англия, Германия и Холандия и общото между тези страни е, че хората там НЕНАВИЖДАТ българи, румънци и поляци. Мислят ни за цигани и се държат с теб като с плюнка, все едно си най-долното същество на планетата. Австралия, Нова Зеландия, както и някои щати в САЩ са наистина добри места за емиграция - прекрасен климат (приятел, който живее в Сидни, ми каза, че в 12 вечерта на Нова Година е било 30 градуса :D), както и много по-малко дискриминация. За хората там ти си просто европеец и точка. Няма значение дали си българин, румънец или немец. И все пак, ако можеш, жертвай няколко години и завърши университет и после се върни в България. Аз направих така и не съжалявам. Eдна диплома от там ще ти отвори доста врати тук. Да, има много неща в България, които не са наред, но бъдещето е в нашите ръце. Ако след Втората Световна, хората от Западна Европа бяха решили да емигрират, вместо да си оправят държавите, сега нямаше да има къде да емигрирате. Уредено е, защото хората така са си го направили с много пот и кръв, а не са си стегнали куфарчетата. И с право не искат някакви емигранти да дойдат на готово и да се възползват от нещото, което те са постигнали от нулата. Успех, авторе!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2ea8e62558
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   От 19 - Благодаря за положителните мнения, но и за критиката.

н. 25 - до някъде ще те разочаровам. Действително в колониите не е толкова важно дали си българин или не, защото те всички са еди кое си поколение преселници, но специално за САЩ ти гарантирам, че отношението към източно европейците като цяло понякога е лошо. Не е политически коректно да се говори вече за цветнокожите, за латиносите и хората изсипват целите си предубеждения към новите преселници върху хората от Източна Европа - бели сме и е политически коректно такова отношение, вицове, всякакви „шегички“ като жените обикновенно са проститутки, а мъжете са разбивачи на сейфове, магазини и така нататък.
Още е жива и пропагандата от времето на Студената война.
В Австралия и Канада не мога да кажа, че това важи, но за САЩ особено сред ниско образованите има такива настроения, защото се чудят на кой да си изсипят фрустрацията.
Всъщност и отношението в Западна Европа е заради подобни мотиви - особено във Великобритания и без това няма много работни места за ниско квалифицирани хора и се чувстват застрашени от новите емигранти. Добро е отношението обаче в Ирландия - близки са ни дори по манталитет и се радват на нови хора особено в отдалечените населени места.
Има и добро отношение, включително в Германия, Холандия, Швейцария дори, но винаги е сред високо образованите, по-заможните слоеве на обществото, с които масата емигранти нямат контакт или най-много само като експлоатирани от тези хора като ниско и мизерно платени работници.

Но не приемайте това отношение за лично. Винаги е било така. Примерно след ВСВ немците са били мачкани навсякъде, а доста от тях са емигрирали за Америка, където са били по-черни от черните, германките са били известни като проститутки и така нататък.
Нещата се променят и не винаги ще е такова отношението към нас на Запад, а и хората който лично те познават имат добро отношение. Нека гледаме самите ние да се отнасяме човешки с хората независимо от произхода, включително да уважаваме нормалните семейства и хора от ромски произход, които учат, работят, плащат данъци. Много има вече такива. Само човек, който сам е бил циганин някъде знае какво им е всеки ден, но те нямат къде да отидат за разлика от нас и нямат България, която я имаш винаги зад гърба си където и да се намираш като свой дом и пристанище. Самата мисъл, че има къде да се прибереш е голямо богатство, защото много хора нямат...
И все пак това не решава останалите проблеми... , включително в училище вероятността да не можеш да се напаснеш към тяхната система и да изхвърчиш, да не бъдеш допуснат до по-висока степен на образование и квалификация.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 86e59b01bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Колкото отговора, токова различни мнения.
Но аз искам да те поздравя за това, че не се поддаваш на чужди влияния.
Притесненията ти са от семеен характер, така че трябва да си ги решите в семейството, не оставяй чужди хора да ти влияят.
Говори с родителите си.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: aac2278d44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Шведите са доста луди и те разбирам, но майка ти изглежда те е записала във фолкесколе което е загубено време. Щом е лекар е вероятно интелигентна жена, но може би нямате др. възможности. В провинциятя ли сте. пиши къде сте да дам адекватен съвет къде да учиш... ако мога да помогна с удоволствие.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d3c6fb864e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Учи, запознай се с хора, почни да изкараваш по 35000 крони, за малоумна офис работа, да имаш подсигурена каса за безработица, да ти се връщат данъци, да ти се отпускат нискйо лихвени кредити за жилище, захвърли всичко това и се върни в България.
След 3 седмици, пеша ще отидеш до Швеция.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 5d38c7d951
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Не знам дали майка ти ще се съгласи да те пусне да се преместиш отново в България, но поне си ходи при всяка възможност, за да виждаш роднините и приятелите си, защото много скоро, това няма да е възмжно. Сама виждаш колко българи напускат Бг и тук остават само циганите. Ако това изселване не спре, само след няколко години ромите ще са мнозинсво и те ще вземат властта в свои ръце. Когато това стане, те ще изхвърлят останалите българи извън границите на стрната ни и няма да пуснат и един българин обратно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker