Работа в Дания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Работа в Дания
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 4397 пъти
Здравейте, тази година ме приеха бакалавър в Дания, Копенхаген и мисля скоро да си намеря някаква работа, която не изисква датски. Знаете ли как мога да си намеря такава или кои сайтове биха били полезни? Ще съм благодарна ако някой сподели опит или други мнения по въпроса. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 6cf0b0bfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Честито, но се надявам, че имаш едни 10 000 евро за първите месеци, защото си избрал да живееш в един от най-скъпите градове в Европа. Работа ще намериш на място и не вярвам да ти е проблем езикът ако знаеш английски на добро ниво, но не знам как ще учиш и работиш едновременно, защото там следването ще е определено сериозно. Иначе самият университет няма начин да няма борса за работа, в него има определено също работни места - в библиотеката примерно, а и трябва да има бюро по труда в Копенхаген - търси там expat страници на чужденци, англоезични, които ще ти помогнат с информация https://www.internations.org/copenhagen-expats

примерно горе ще намериш интересна информация като цяло, но работа на място определено се търси и намира на място. Въпрос е дали ти си готов да работиш всичко, включително тежка работа дали ще остискаш и учене, и работа.

Успех

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b1bfb286e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Коментар 1, много неадекватно изказване. С 10 000 евро ще изкараш 1 година в Копенхаген, какви първи месеци те гонят? Авторе, това, че не владееш датски определено ограничава възможностите доста, но пак можеш да се пробваш за готвач например, в Макдоналдс и други подобни вериги. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7ecfcd047a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Давам ти информация от 1ва ръка. Приготви си едно 6000-7000 евро абсолютен минимум за първата година. Ако ти предложат квартира/общежитие от университета го вземай веднага. Дори и да ти изглежда скъпо и да си мислиш че сама можеш да си намериш нещо по-добро и по-евтино, не - няма да можеш да си намериш сама. В Копенхаген за квартира се чака с месеци и цените са скъпи или по скъпи, така че ако ти предложат нещо вземай веднага. В Дания в една стая живее едно лице, иначе не те регистрират по адрес, така че ако искаш да си легална възможност да делиш стая с някой друг отпада. Отностно работата хубаво е да си търсиш, но реално погледнато почти сигурно нищо няма да намериш първата година. Без датски трудно биха те наели където и да било. Това което бих ти предложил е да се опиташ да разбереш дали можеш да работиш да раздваваш вестници и рекламни брошури. Допълнително искам пак да акцентирам - не тръгвай с идеята да си намериш там веднага работа, просто защото няма да стане така, задължително трябва да имаш някакви начални пари предвидени. Хубаво е да имаш едни 500-600 евро на месец минимум осигурени за да живееш нормално. Само квартирата ти е поне 400 евро месечно 100-200 евро за разходи, при скромен начин на живот.

Пожелавам ти успех, гарантирам ти че си заслужава всичко което ще получиш в Дания, така че ако имаш възможност недей се колеба и за секунда.
Ако имаш други въпроси пиши тук, ще следя темата
Поздрави

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 6cf0b0bfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   От н. 1 Съвсем реалисточно ги казах тези 10 хил. евро. Живяла съм в Северна държава (не точно Дания) и ти гарантирам, че като си платиш гаранцията за жилището от поне 2 наема, разни други такси, непредвидени разходи и глупости тези 10 000 евро ще се изпарят за 6-7 месеца, а толкоз ти трябват, за да си стъпиш на краката. Едно легло и шкафче да си вземеш значи 1000 евро ги отписваш. Дори да почнеш работа на 3 месец, което ще е много добре се сещаш, че 1 месец трябва, за да ти платят и да имаш доход, а разходите си вървят
В момента 10 хиляди евра не са много пари дори в Германия или Австрия, където до скоро беше направо евтиния, а Дания, Норвегия, Финландия, Швеция са си просто най-скъпите страни в Европа.
Учудва ме написаното от н. 3, защото по принцип в тези държави всеки говори английски, но сигурно е така и трябва и датски. Не мисля, че ще е трудно да го научиш ако знаеш английски, но ето ти още непредвидени разходи и време - това са курсове, интензивни курсове. Значи учиш висше, работиш и учиш език паралелно - ами честото!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7ecfcd047a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   от номер 3

да бях забравил депозита за квартирата, тоест коригирам и завишавам моята прогноза на около 10 000 евро мимимум за първата година. Отностно работата, да 99,99% от хората говорят английски, но никой няма да те вземе дори и за готвач без датски. Възможностите са да раздаваш вестници, гледаш бебета, работа в склад, но пак най-важното е че почти всички международни студенти си търсят такива работи и шанса точно ти да успееш да получиш позицията е много малък и трябва да имаш някакви познати които да те препоръчат. А и образованието е сериозно, както беше споменато горе, по-добре да се фокусираш върху университета, поне в началото.

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: fb1ea4c63e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   1, 4, да, и на мен ми е много смешно как някои си мислят, видиш ли - отиваш там и цъфваш и връзваш, и работата става отвсякъде, и започват да валят големите пари.
Социалната система навсякъде по света така е направена, че да ти взема почти всичко и едва да креташ напред, с кредити, със заеми и т. н. Освен ако не си някой отдавна надвил си над масрафа творец или топ-мениджър, ама такива са единици, и те не ходят като недобити кучета да питат тук и там за работа...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 824ba1ea9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В Копенхаген знам за следните агенции:
studentconsulting.dk
gastroacademy.dk
Но има поне още 15 като тях.
Работят по следния начин. Ти се регистрираш в сайтовете им (или посещаваш офисите им) след което ще те извикат на кратко интервю. Тва са работни агенции, които изпращат работници, които са били изискани от други фирми - основно хотели, ресторанити, фабрики и складове. Възможно е да те изпращат и на различни места. В края на всяка седмица има график, със смените и работното място. От теб зависи да потвърдиш, че ще работиш в тези дни. Повечето студенти работят два-три дена в седмицата, като често се съчетават работата и лекциите в един ден. В края на месеца, получаваш трудовото си възнаграждение в зависимост от положения труд. Моят съвет е, да обиколиш и да се запишеш за всяка една подобна агенция. Веднъж щом си приет на работа, можеш да работиш нон стоп, но може и да поемаш по една смяна на месец.
И нещо важно - Тъй като си студент, имаш право да получаваш ежемесечна стипендия (т.нар. SU), но има три уловки. За да получаваш стипендията, ти трябва да работиш поне 40 часа на месец (10 часа всяка седмица). Втората уловка е, че тази стипендия се води страничен доход и се облага по друг начин. Говори много внимателно с представителите на университета си, и ги помоли да ти разеснят всички подробности. Третата уловка е, че имаш максимална сума, която можеш да изкараш на година, след което губиш право да получаваш SU. Ако си изкарал над тази сума, ще трябва да върнеш парите, които си получил под формата на стипендия (спокойно, дори и това да стане, трябва да ги връщаш поетапно, но все пак не прекалявай).
Самото SU e 5 700 датски крони (DKK), но това е преди данъчните такси. След тях, ако работиш и получаваш SU на B-Kort (говори с университета си за това), то ще ти остава сума от около 3 000 dkk, което е горе-долу месечния наем на една стая.
В момента в който си станал студент и си започнал да работиш, имаш право на SU. За съжаление, понякога отнема по 3-4 месеца за да се обработят апликациите (истината е, че много студенти просто се отказват в този период). Ако те удобрят за SU, ще ти изплатят стипендиите със задна дата.

Колкото до жилище и други разходи:
Стая в Копенхаген варира от 2 500 dkk до 4 000 дкк (650 - 1 000 лева), в зависимост от площа и квартала. Важно е да се отбележи, че тук са включени и разходите за вода и ток. Кажи в кой универисте ще учиш, за да ти дам насока към кой квартал да се ориентираш.
При наемането на жилище се изисква да платиш месечния наем тримесечен депозит. Този депозит е един вид гарант, че ти няма да причиниш никакви щети в апартамента. Когато напускаш даденото жилище, ако всичко е точно, ще си получиш депозита обратно. Не е иключено да намериш жилище с по-нисък депозит, но е рядко.
А другите разходи - Повечто хранителни продукти са с 50 до 100 % по-висока цена (да си призная, случвало ми се е да видя някои продукти на по-ниска цена), отколкото в България, но се държи много на качеството. За храна ти трябват поне 1 500 dkk, освен ако не плануваш да караш на диета от спагети и сандичи (метод, към който съм прибягвал един два пъти).
Другия ти разход е за транспорт. Най-евтината карта за градския транспорт (метро, влакове и автобуси) е 360 крони до 1 400, на като студент имаш право на студентска карта, която е 600 крони на месец, за всички зони.
Общо взето 5 500 крони на месец ти стигат за тези разходи. Ако работиш по 2 дена в седмицата, на минимално възнаграждение, получавaйки и SU, ще ти изкараваш по около 8 000 крони на месец, но ако работиш по 3 дни, ще си докараваш около 10 000.

Докато си в университета учи яко и натискай за стажове и прочие. Комуникирай редовно с колеги и преподаватели. Запиши се и на уроци по датски - безплатни са ! Знам, че звучи труно, но ако си изиграеш картите правилно, може да пожънеш и много дорби резултата. Само не право както много хора - започват някаква работа, затварят се в себе си и не претърпяват никакво развитие.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 70e157f0c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   От авторката: Благодаря много за информацията, университета е Copenhagen Business School (CBS). :)

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 824ba1ea9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   От 7 - Това е супер. Главната им сграда се намира във Frederiksberg, точно до спирката на метрото (дори има табелка). Това ще рече, че почти всеки квартал в Копенхаген ти е удобен. Norrebro, Vestebro, Valby, Amagerbro и разбира се, Frederiksberg са кварталите, към които трябва да се насочиш. Rødovre и Hidovre са ти в близост. Тъй като си младо момиче и студентка, ще е много по-лесно да си намериш квартира. Говори директно с университетеа и ги помоли, да те свържат с меснти и чуждестранни студенти, които ще учат заедно с теб, за да потъриш жилище с тях. Помоли ги и да ти помогнат да си намериш общежитие, но нека това бъде последния ти вариант.
Внимавай много с измамници. Винаги изисквай лична среща, след което вземи имената на наемодатели и питай в местната общината (kommune), дали този човек реално притежава апартамента и дали го отдава под наем.
В CBS се влиза лесно, но се изисква много учене, както и работа. Взимай възможно най-много проетки, учи датски (безплатно е - IASprog e една от компаниите) и след време се натискай за всякакви стажове, свързани със специалността ти.
Успех и пиши, ако имаш други въпроси. Може дори и да се засечем някой ден.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 дни
hash: aad5ad1b6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Работа без датски се намира мн трудно... освен в турска пицерия или албанско кафене... примерно.
От SBS помощ не чакай- има я само на хартия и в интернет, на практика човек всичко си търси сам.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 45a195c465
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   И кой написа тая глупост че ще връщаш пари...няма такоз нещо .
Само ще платиш данък чийто размер вероятно няма да ти хареса...

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3435462ac7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11 Извинявай, но има такова нещо. На един колега му изискаха, да върне почти 80000 крони, защото отделно от стипендията, за последните две години беше надскочил лимитите. И той ми викаше, че няма такова нещо, ама сега връща.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9c8b9d1f8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Има как не. Ато студент имаш една клипекорт дето ти е обяснено колко можеш да работиш без здраво да те цапнат данъчните. Тоя приятел да иде в комуната по местоживеене в скат да му ги разсрочат ако не може да плаща...

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9e571b7f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   13 - Сметката е горе-долу следната:
До доход от около 140 000 крони от работа, преди данъци, на годишна база, получаваш месечна стипедния (SU), поне според последната ми справка с su.dk и личенразговор с представител на SKAT. Стипендията е около 70 000 крони на година, но и тя бива таксувана. Хубавот е, че дори и да минеш лимита от 140 000 крони, пак имаш право на стипедния, но си приспадаш разликата от стипендията. Пример:
Изкарваш 175 000 крони за годината - пак имаш право на 35 000 крони. Ако обаче, вземеш повече, отколкото е трябвало, ще се наложи да ги върнеш.
Има го, обаче, условието да работиш поне 40 часа на месец. Проблемът е, че трябва да работиш всеки месец по 40 часа. Не става ,примерно, август, след ваканциите, да натрупаш 200 часа и да не работиш до празниците.
Ако не си работил/а даден месец, ще си поискат стипеднията за месеца.

Ако стажуваш по специалността и не ти плащат, можеш да получаваш SU, но трябва да се коорднираш с учебното си заведение.

И още нещо важно - Всеки индивид има право на 70 месечни стипеднии, без значение, броят на образованията, които ще следва. Повечето бакалаври са в период от 3.5 до 4.5 години, а магистратурита са в период от 1 до 2 години. Ако някопй смята да учи допълнително или да се изкачи до докторантура, то може би е ще е добра идея, да си направите добре сметката и да спрете SU-то за година, когато учите за бакалавърска степен.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 075e2af31a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   За една пикана диплома, която струва колкото Русенския университет, толкова много дългове взимате, че даже молите да ви ги разсрочат. Много жалко. Поне да беше Оксфорд или Бъркли, че да си струва, ами то Дания...

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9e571b7f7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   До 15 - Пич, какви дългове те гонят? Образование, което е безплатно и ти дават малко над 1000 лева стипендия, безвъзмездно.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 28cb97bb7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   14- ами прав си, както вече и аз писах в скат най- добрв могат да те ориентират. Слава Богу стденстките тегоби са далечно минало за мен, а нови и нови разпоредби като навсякъде и в кралство Дания има.
Номер 15 с русенския университет ще намери работа в Дания когато аз стана щатсминистър. Поемам офи
циален ангажимент към всички тук пишещи да му я осигуря лично, ха, ха...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker