Държава подобна на България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Държава подобна на България?
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 3627 пъти
Здравейте, от две години живея в Холандия и още не мога да свикна с различния климат, порядки и въоще различната среда дори като архитектура ако щете. Но в България пък трудно се намира добра заплата.
Започнах да се замислям, дали няма пък в Европа държави които да приличат на България като култура, привички, природа или архитектура? Смятам че Хърватия, Сърбия, Македония, Словения и Румъния много се доближават. Но и те като нас са в земетръсна зона, а земетресенията през 2012 и април 2014 ми отключиха панически ужас от това да се тресе сградата, та търся място където земетресения да се случват по-рядко.
По-малко земетръсни страни, които имат донякъде подобна култура на нашата са Унгария (центъра на Будапеща повече прилича на Западна Европа, но си личи източноевропейската култура на хората) и Словакия. Дори като се разхождам с Гугъл земя по улиците на някой словашки или унгарски малък град или село не виждам голяма разлика от българските градове, дори за момент можеш да си помислиш че си у нашенско, което за мен е прекрасно. И сякаш са една идея по-хаотични и пасторални от Западна Европа където всичко е толкова сиво и подредено, че чак дразни!
В един холандски или немски град веднага виждаш разликата с БГ. Проблемът на страни като Румъния и Унгария е, че имат доста по-различни езици от нашия и не знам дали ще мога да ги науча, доста са трудни, особено унгарския. От друга страна Словашкия е славянски език, та научаването му не би трябвало да е чак толкова трудно. Та какво мислите за емиграцията на държави подобни на нашата? Възможно ли е човек там да се чувства повече като у дома си от колкото в Западна Европа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9d22c79dd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не са само тези, които изброи. Държави подони на България са Беларус, Украйна, Молдова, Русия, Монголия, Литва, Латвия, Естония. Ако попаднеш в някой Руски град посред лято ще решиш, че си в България – панелни блокове, високи хора с гъсти коси и малки очи, Лади отвсякъде, славянски език, стари автобуси на градския транспорт. Страните пиличащи на България са бившите комунистически. Били сме управлявани от СССР 50 години и затова сега сме еднакви ;)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9d22c79dd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не са само тези, които изброи. Държави подони на България са Беларус, Украйна, Молдова, Русия, Монголия, Литва, Латвия, Естония. Ако попаднеш в някой Руски град посред лято ще решиш, че си в България – панелни блокове, високи хора с гъсти коси и малки очи, Лади отвсякъде, славянски език, стари автобуси на градския транспорт. Страните приличащи на България са бившите комунистически. Били сме управлявани от СССР 50 години и затова сега сме еднакви ;)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: fb698d6f1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Унгария е чудесна, но унгарски ще научиш на куково лято.
Македония, Сърбия, Румъния, Словения??? Не стига, че езикът им не знаеш ами ще се натресеш на същата корупция, простотия и дивотия като у нас. Но теб явно те влече...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 8faf1acfbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Русия

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c0ee8bda76
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Aми елa в Испaния. Центрaлнa и севернa Испaния не сa земетръсни зони. Климaтa е супер, хорaтa също. Много весели хорa, обожaвaт веселието. Нa улиците кипи живот до 22-23 чaсa. A центърa никогa не спи. Стaндaртa нa живот не е особено висок, но дори с нaй-нискaтa зaплaтa (500 евро) поне ще имa къде дa спиш и кaкво дa ядеш.
Испaнския език е много лесен. Нямa бългaрин, който дa не го е нaучил. След годинa престой ще го говориш що-годе прилично.

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: d1975c638d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   За първи път чувам, че сме земетръсна зона??? Преживял си две заметресения-голяма работа е станало! Нито си пострадал, нито нищо... От тук и ми се струва, че имаш много слаба псхиика и за това и търсиш страна където всичко да ти е лесно и познато. Проблема е в теб, а не в страните. Няма място което да прилича на България, както и няма други две еднакви култури. Наслаждавай се на мястото на което си-опознавай културата, свикни с нея, не всичко на тоя свят е Пайнер, панлеки, боклуци и мизерия. Не можеш да стоиш закотвен в България и да се оплакваш, че не можеш да свикнеш с друга култураМога да ти кажа, че в България е сиво и мръсно, ако чистите улички те дразнят това е твой проблем. И аз живея в чужбина през повечето време и никога не съм имала проблем, не си носи манталитета и циганията с теб, а опитай да живееш като останалите хора. Не сме специална държаваштук е гадно и мръсно и ако не ме задържаше семейство тук бих избягала и повече никога не бих се върнала. Ако, можех никога не бих споменала, че съм от България.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 959f720ad5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти не си за Европа, миличък. Теб си те влече кочината тук. Но бъди спокоен - това е типичният български синдром, от който избягах!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e742b3a885
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Балканските страни и Македония по-специално. Това е, което съм виждала. Но защото ти е да емигрираш, като ти харесва в България?

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 69061255c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Номер 7, то вече Европа е същата мизерия. В момента живея в Англия, живял съм и в Германия и белите хора вече са малцинство. Черните и арабите вече се превзели Европа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 08a58fb805
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Доста държави съм обиколила, но да ти кажа, най-добре се почувствах в Италия. Хем са шумни и весели като нас, хем държавата им е по-добре уредена. Така, че ако реша да емигрирам, ще е там.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 1ebe72a231
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   №71, кочината се очертават лелеяните от такива като теб западни страни. Англия отдавна е кочина с навлеците от бивши колонии, Германия тепърва ще се превръща в такава, Скандинавието и те са в същата посока. За климата няма да говорим.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 33a8b424f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 6 защо тогава пишеш на български език в български сайт? Сменяй си името, религията, ако искаш и цвета на кожата може да си смениш - медицината през 2016 година е много напреднала. Дори и кръвта ще ти сменят - защото във вените ти тече българска кръв, колко ужасно :(
А автора на темата не знам за какви земетресения ми говори. В съседна Турция земетресенията са много по-брутални и взимат хиляди жертви, за Япония да не говорим - там да има земетресение е нормално, все едно при нас да завали дъжд. А в Америка - всяка година урагани, торнадо - също взимат хиляди жертви. Има държави където е пълно с диви отровни животни, които също взимат хиляди жертви. Ти осъзнаваш ли, че българската природа е възможно най-безопасната в целия свят? И като цяло в нашия регион - на Балканите, климатът и природата са най-хубави в цяла Европа, затова всяка година милиони туристи от цял свят посещават България и съседните ни държави.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: d794d07f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   "на Балканите, климатът и природата са най-хубави в цяла Европа"
Май не си чувал за Франция. А защо да не отида в Хърватия?

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 68708c4840
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Няма подобна на България държава, в която можеш да живееш по-добре. Македония и Сърбия примерно не могат да ти предложат този стандарт като у нас. България е уникална, защото се смесват медитерански начин на живот и долче вита с работливост при по-голямата част от населението, висока образованост и обща култура на масите.
ОК, бивша соц държава е, но това са и подобните на нас страни.
За Хърватска изобщо не мисли, защото там мразят православните заради войната със Сърбия и нямаш работа там, включително в Словения, а ако ще ходиш в Чехия, Словакия, Полша и ко. по-добре остани в Австрия - там всичко е далеч от бг., а много по-близо до австрийците като начин на живот и всичко.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d794d07f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   "медитерански начин на живот"
Хората в този сайт ме изумяват и определено не блестят с "обща култура", а са на ниво БГ Мама или Фейсбук философи.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d27a386800
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Темата изглежда като пусната от дете. Много странен начин на мислене от възрастен човек.

По темата, както казва коментар #6, държава като България - няма.

Културно и езиково си приличаме с останалите славяноговорящи и бивши комунистически страни. но никоя не е богата. От религиозна гледна точка сравнявайки отново славяноговорящите държави, има православни и католически. Най-успялата славяноговоряща и с манталитет наподобяващ българският държава е Полша, която има най-силният икономически растеж от бившите комунистически държави. Полша обаче също се счита за бедна страна.

Относно земетресенията, пак както казва #6, проблема е в теб.

По изчисления на 'USGS' в годината има по няколко **милиона** земетресения из планетата земя. Земетресения има из цялата земя и могат да се случат навсякъде, така че не го мисли това.

А колкото до коментар #12, съгласен съм. Земетръсна зона може да се нарече например Япония. Торнадотата в САЩ пък не са рядкост и наистина създават огромни проблеми, и не на шега, дори аз самият съм имал личен случай с опастост от торнадо в Айова и е трябвало да се крия.

Колкото до #6 и циганията, абсолютно е прав за излагацията. Човешкият мозък действа много компелксно, тъй като живеем във време на мултикултуризъм и вече не се гледа 'етноса' а гражданството и от къде идваш. Грешно е да се съди по това, но се прави и наистина много сънародници, включително и циганите създават лошо име на България и да кажеш че си българин е срамно въз основа на репутацията която ни е изградена на вън.

Моя приятелка ми е разказвала за неколкократни НЕЙНИ случки в които като се запознае с някой и я питат дали говори турски или че се учудвали от това че е бяла, поради това че си мислели че българите са с тъмна кожа.

Това разбира се са стериотипи и ги има при всяка нация.

Колкото до #12, аз също казвам със срам че съм от България, защото хората използват първоначално националността на човек за да си изградят първо впечатление за него, според това което са чували за страната. И не, колкото и да се рекламираме, не се славим със розово масло и питки с мед сред гамата хора.

Колкото до българската кръв, нямам идея за какво говориш.

За мен думата 'етнос' не значи нищо. Няма етнос българин, няма етнос французин, германец и т. н. Генетично сме омешени всячески от каквото и където се сетиш. Това въжи за всяка една териториално разделена/определена нация.

Хапло тестовете могат да покажат генетична прилика на една държава със всичките й съседни по някакъв начин. И все пак, всичко отново е строго индивидуално въз основа че става въпрос за индивидуални личности с различни гени и е глупост да се определя цяла нация въз основа на направени 1000 теста.

И отново, макар и различни, всички сме еднакви. Всички сме хора и това което единствено ни прави различни е ума.

 
  ...
преди: 8 години, 12 дни
hash: ab36019c31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Беларус, Украйна и Русия

 
  ...
преди: 8 години, 12 дни
hash: ab36019c31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Македония. Езикът им е лесен.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 дни
hash: 960cc9a3b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   Повечето хора в България не са усетили никакви земетресения тука и се чудят за какво говори автора - аз съм един от тях.
Кълвачите които влизат в българските сайтове за да ви промиват мозъците, стават все по-забавни и по-забавни. Тъй като циркаджийския номер, за "красивия" живот в западноевропейските държави вече не минава, защото много българи ходиха и видяха пародията на живот там, а и не могат да плюят по красивата природа и здравословния климат на България, сега са се хванали за почти не съществуващите земетресения тука. От отчаяние са се видяли в чудо по какъв нов начин да накарат българите, доброволно да се изселят от България. Сега не само че все по-малко и по-малко хора заминават да работят в други държави, но и все повече и повече хора се завръщат обратно.
Без значение какви глупости ще се опитат да ви натъпчат в главите, фактите говорят сами за себе си!

 
  ...
преди: 8 години, 9 дни
hash: 960cc9a3b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   №7, внимавай като се присмиваш на България и я наричаш кочинка, защото сигурно си чувал че такива неща господ ги връща обратно, поне двойно. Когато това стане, вашата държава тогава няма да е кочинка, а една много голяма КОЧИНА. Малката кочинка може да се оправи много лесно, но голямта - никога.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9312c6865f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Емигрирал си, това го разбирам. Но защо ти е да имигрираш в държава която е подобна на тази от която си емигрирал? Каква е целта?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker