Обидно отношение от предимно възрастни хора в Холандия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Обидно отношение от предимно възрастни хора в Холандия
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 2774 пъти
С много бяла кожа съм и явно ме бъркат за холандец и постоянно ми говорят на холандски, а аз не го разбирам и съм само за няколко месеца тук по обменна програма. Писна ми разни стари хора като разберат че не знам холандски дори преди да се изкажа че не говоря Холандски да ми махат с ръка все едно съм отпадък. Някой друг сблъсквал ли се е с това отношение, обидно ми е някак, в такива моменти се чувствам отвратително, вие по-светлите българи в чужбина как се справихте? Вече отбягвам холандците и си слагам слушалки за да не ме закачат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: a3b12732e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами нормално. Аз също съм бяла и съм живяла в много държави, но съм говорила езика. В Холандия също съм била няколко месеца - номерът е да се извиниш на английски или направо почни да говориш на английски. Дразнят се вече старите, че в собствената им държава не могат да си говорят езика, а те английски не знаят.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 9ca1120a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Е извинявай много ама в Холандия официалния език е Холансдски и е нормално хората да говорят на такъв! Не виждам с какво са те засеганали? Даже ми се струва малко нахално да се оплакваш ама ти си знаеш...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d14b694322
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Те английски не знаят, така че няма какво да направят.
Живях дълго време в Холандия, въобще не си направих труда да им науча езика и проблеми с хората не съм имала.
Казавай им Sorry, ik spreek geen Nederlands и това е достатъчно. Не си длъжен да им гояориш езика я, и без това си само на ексчейндж.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 226f73b838
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Бие ми на ксенофобия, та май хич не са толкова толерантни колкото се рекламират. Все едно аз да се доближа да някой, да започна да го питам нещо и да махна с ръка като видя, че има сини очи вместо кафяви. Да не говорим как холандците като цяло само с други холандци си общуват, студентите чужденци на една страна, холандците - на друга, пълна сегрегация.

От друга страна чужденците и българите тук масово хвалят всичко тук и се чудя дали причината не в това, че на тях повече им личи че "не са от тук", докато моята външност ги подлъгва че съм местен? Така де, по-мургавите ми познати тук и азиатците никоя възрастна бяла холандска двойка не ги пита за нищо, че да им махне пренережително ръка щом разберат че са чужденци. [/B] Съответно те нямат такива случки и си им е ОК. Нито съм ги видя да питат някой тъмнокож, нито жена в бурка, нищо че те може да са си родени там и да знаят отличен холандски, нито пък някой по-мургав от мен балканец за влака, мен ще питат щото съм бял и явно минавам за бял холандец. :D Не сам най-либералния, но за нация, славеща се като толерантна това ми идва леко ксенофобско.

Като цяло мога да кажа че срещнах доста груби хора в тези региони. Става въпрос за Gelderland и Utrecht, но не града Утрехт, а едно малко периферно градче с около 63 000 население, което всъщност за тук не е толкова малко, в едноименната област на границата с Gelderland. Там май им е bible belt-а така да се, тоест консерватори, та може би ксенофобията е нормално явление за тях? От друга страна като се преместих по на юг в Брабант имам чувството че тук повечето хора са свестни, доста по-рядко ми се случва да има неприятни или сконфузни ситуации. В Амстердам бях за кратко, но също беше добре. Въпреки това постоянните търкания от първата една година още ми държат топло и като цяло избягвам холандците като чумави, особено възрастните. Първите впечатления...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 97ead64537
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Има и друго! Ако говориш на тяхния език те приемат като част от тях. Стават съвсем други хора и много ти се радват.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 7a1eede16d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Холандците са много горди с държавата и езика си и това което описваш е доста често срещано явление. Те не те дискриминират заради това как изглеждаш или от къде идваш, но ако не говориш холандски, определено ще има дискриминация. Вярно е, че повечето хора тук говорят перфектен английски, така че ако си в Холандия за по-кратък период, не ти трябва холандски. Ако обаче искаш да се установиш в Холандия, задължително трябва да научиш езика.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 229b4f705c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Възможно е да се дразнят, те са си у дома и са си в правото. Но ти си там за кратко и не си длъжен да учиш езика им. А какво да кажем за сума ти чужденци, които идват в България да живеят, в това число и женени за българка, които не знаят и дума на български? Срещал съм няколко такива двойки: съпругът им чужденец си шпреха на неговия си език.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 7752903bfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   №3, за холандците, както и за скандинавците, английския е като втори език и масово се говори.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker