Как е животът във Франция? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Как е животът във Франция?
преди: 8 години, 23 дни, прочетена 7533 пъти
Получих много хубава оферта от моя приятелка и обмислям да замина за Ница. Работата ми е осигурена, а френски говоря прилично на разговорно ниво, е нямам сертификати, но кой ти ги дава в кварталните курсове-тука, но така или иначе се занимавам с компютри и дизайн и освен с колегите няма да си говоря с кой знае колко хора. В първия месец-два ще остана при приятелката ми, при която и ще работя... така че практически всичко ми е осигурено... поне в началото.
Заплатата която ми предлагат е чисто-3000 евро като начало. Това добре ли е? Предполагам, че не висока, но според мен и не е толкова ниска... Има ли някакви подводни камъни-животът във Франция?
Това, че е опасен-ами то и в България не е кой знае колко безопасно, а и като се набуташ между шамарите навсякъде може да ти се случи нещо. Мен са ми предлагали да си купя наркотици до центъра на Грац който е един от най-красивите и спокойни градове в които съм била... случва се навсякъде. Както и има хора които няма да те приемат, само защото си от Балканите, но има и такива които все пак те оценяват спряно това що за човек и професионалист си. Знам, че няма как да няма хора от различни етноси, на мен лично не ми пречат и няма да заклеймя някой си само, защото някой е арабин... въпреки, че в нощта когато станаха атентатите в Париж, само аз си знам как съм я изкарала от притеснение за приятелката ми! Аз не се боя и няма да се откажа от една хубава възможност от страх... Ако, има нещо което е реално и напълно разумно и може да ме накара да премисля решението си-моля споделете, но ако само ще плюете държавата-не пишете!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 21 дни
hash: 2da836c735
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Момиче, заминавай! Не виждам какво го мислиш. Заплатата ти е добра, там обикновенните неща са горе долу на цените в България, но в съответната валута-евро. Ще видиш какво е да прекараш спокоен живот, изпълнен с почивки и усмихнати хора

 
  ...
преди: 8 години, 21 дни
hash: dbaca26aa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За начало парите са МНОГО и във Франция не са скъпи храните и дрехите. Направо не ни питай, а пътувай натам. Ница е толкова красив и топъл морски град и е близо до богатата красива държава Монако. НЕ СЕ СПИРАЙ, ЗАРАДИ НЯКАКЪВ СТРАХ. То и в България си е опасно. Не гледаш ли по новините как 'българите' по магистралите излизат и започват дс се избиват като някакви животни? Не се притеснявай за местните Французите са страхотни хора и няма да те мразят, защото си чужденка. Няма, защото ти ще се държиш човешки и приятелски настроена към тях. Те са си такива хора и не харесват някой да се държи сдържано към тях. На майка ми нейната леля е омъжена в Париж и французите се държат много добре с нея, защото е омъжена за техен гражданин и е приела начина им на живот. Запомни едно от мен:Западняците не мразят Източна Европа. Те се държат леко студено с нас, защото през минало сме били комунистически държави, били сме затворени и политиците са ни лъгали, че на Запад не се живее добре и че западняците искат да разрушат политическата система. А да ти кажа по-големи боклуци(освен арабите)от комунистите няма. Чужди стоки(като киндер яйца, чужди бонбони и цветни дрехи) е било трудно да си купиш, заради заплатата си.
Последни думи:Отивай да работиш и да си живееш живота. КЪСМЕТ :*

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: e17e0e19e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

4.   Здравей,

аз също работя в ИТ сектора във Франция, така че мога да ти дам проверена информация.

- 3000 евро чиста заплата мисля, че е към 48000 бруто годишна заплата. Това се води добра заплата за Франция.

- В ИТ сектора ниво специалист (не мениджър) е в рамките на 30000 - 55000 на година бруто, в зависимост от опита и местоположението. В Париж заплатите са с около 10000 хиляди повече на година, т.е. за провинцията 30-40000 е по-скоро типично, така че ти си над средното равнище.

- Не забравяй да включиш в сметиките и данък общ доход, който се плаща всяка година за дохода от предходната. Ето ти линк към сайта на данъчните, в който има симулатор за изчисляване на данъка:

http://www.impots.gouv.fr/portal/dgi/public/popup?typePage=cpr02&docOid=documentstandard_705

По спомени за доход около 50000 евро, данъкът, който дължиш, ако си неомъжена, без деца, е около 5000 евро годишно. Така че не забравяй всеки месец да заделяш около 400 евро за данък, а също и да предвидиш този разход в бюджета си, защото все пак не е малък.

- относно квартирите можеш да се ориентираш за цените в следните 2 сайта:
www.seloger.com
www.pap.fr

Все пак не се хвърляй на най-евтините оферти преди да си разбрала дали кварталът е добър (да не е някое гето).

- регионът е много хубав - в подножието на Алпите, близо до морето, на час с кола от Италия, чудесен климат... Много колоритни селца, които могат да бъдат посетени. Ница е хубав, спретнат и модерен град с красива стара част.

- за хубава храна от магазина според мен ще плащаш около 200 евро на месец за сам човек

- относно наркотиците - както си казала, случва се навсякъде. Във Франция се пуши много трева от всякакви хора (разбира се най-много от магребинците).

- стереотипи - аз лично не съм имал някакви лоши впечатления в Париж за няколкото години в които съм тук. Намирам французите за сравнително отворени и внимателни хора. Чувал съм обаче, че хората наюг за по-крайни и затова и Фронт Насионал печели много гласове в Прованса, но нямам лични впечатления - бил съм там само за ваканция, а така не можеш да отсъдиш правилно. Другото, което ме дразни понякога - за французите поляк, чех, българин - всички сме човек от Източна Европа - това понятие ни групира всички. И стереотипа е, че сме по-религиозни (това е заради поляците), че мразим гейовете и всички, който не приличат на нас, мъжете се бием за няма нищо, а жените ни мислят само за секс и са готови да легнат с всеки срещнат. В такъв синтезиран вид няма да го чуеш от никого, разбира се, но малко или много това е схващането за източно-европейците. От друга страна, хората, са много симпатични, усмихнати и приемат леко някои проблеми, за които ние сме готови да вдигаме скандали и да стигаме до физическа саморазправа. Според мен като манталитет французите са много по-близки до нашите добри черти, отколкото другите западноевропейски народи. А пък я нямат все пак дразнещата липса на дистанция така популярна у италианците.

Успех с решението.
Все пак като човек, който е напуснал България, мога да ти каза, че веднъж след като дойдеш в чужбина осъзнаваш много фактори, които не си взел предвид, когато си решавал дали да заживееш в чужбина.
Моят съвет е да се замислиш за емоционалните фактори също така - ако си сама, готова ли си да живееш откъсната от семейство, приятели, социална среда (особено ако не си супер-отворен тип, който може да изгради за нула време нови приятелства)... Защото в началото всичко е супер - ново място, зает си с това да се занимаваш с администрация, с квартири и т.н. и след това се намираш с много свободно време вечер и през уикендите, обаче понеже си сам и... Разбира се, всичко това е до характер, но все пак не забравяй освен финансовата/логистичната страна, да обмислиш и чисто човешката, защото в крайна сметка, тя е тази, която дава качеството на живота.


Ако имаш някакъв конкретен въпрос, задай ми го и с радост ще ти отговоря.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 дни
hash: 44119d7059
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Здравейте, искам да попитам възможно ли е след като завърша дентална медицина в МУ Варна да специализирам във Франция и колко години е специализацията там. Колко горе-долу е месечната чиста заплата на един лекар по дентална медицина там?

 
  ...
преди: 8 години, 5 дни
hash: e17e0e19e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 6: По принцип можеш да специализираш тук. Но не знам подробности, просто познавам, хора от МА София, които са го правили.
За заплатите, ето ти два източника:
http://www.journaldunet.com/business/salaire/stomatologue-professions-liberales

http://paiecheck.com/2015/02/14/salaire-des-medecins-en-2015/

Според тях чистата заплата на месец е около 10000 евро за стоматолог, което е невероятно висока заплата.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 дни
hash: 6844f4117a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Благодаря ти номер 7! Според вас Франция (Ница) подходяща ли е за практикуване на такава професия?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 дни
hash: 29164a1558
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Ето ти подводен камък - на колко години си и колко опит имаш, за да ти предлагат стартова заплата от 3000 евро на месец БЕЗ дори да знаеш езика на съответната държава и без да си работила там преди??? Това намирисва на трафикантски истории, тоест проституция. Мнение от жена на 24, която живее в Западна Европа от 19-годишна възраст, с професия. Внимавай с тези 'приятелки'.

 
  ...
преди: 8 години, 2 дни
hash: e17e0e19e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 8:
Да Ница и целият Лазурен бряг е мястото с най-много лекари в цяла Фрация поради следните причини:
- много заможни французи след като се пенсионират се местят да живеят в Южна Франция. Понеже пенсионерите имат нужда от повече медицински услуги има нужда и от повече доктори
- милиони туристи всяка година
- като цяло заможни клиенти
- качеството на живот - климат, храна, жилище, бавен ритъм е много добро

 
  ...
преди: 8 години, 1 ден
hash: 4c3dbccd76
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Живея в Франция, истина е че е опасно, и че под път и над път ти предлагат наркотици, всеки ден.. Но заплатата ти е добра, не виждам причина да се спираш. Хората не са много приятни, но в крайна сметка това ние си го избираме :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker