Мъчно ми е за българите в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Мъчно ми е за българите в чужбина
преди: 8 години, 20 дни, прочетена 15648 пъти
Сигурно вече всеки има роднини или приятели които живеят в чужбина, работят или учат там и са решили, че няма да се върнат в България повече. Повечето от тях, поне 90%, бачкат като бели роби - на автомивки, берат ягоди, по строежи, мият чинии или друга мизерна работа, получават по-ниски заплати от местните, а и винаги има дискриминация към емигрантите (особено към нас българите). Разбира се има и успели българи които разполагат с добри финансови средства, имат бизнес и живеят спокойно, но те са мноого малко на фона на бачкаторите (по-малко от 10%). Има много българчета на които им е мъчно за Родината, но живеят в чужбина - родителите им са ги замъкнали там, в "Обетованата земя". Много от емигрантите знаят, че животът им в чужбина е пълен провал, но заради голямото си его и от инат не си го признават, и си стоят там, даже се озлобяват срещу българите в България, изкарват ни, че едва ли не ние сме най-големите будали понеже сме останали у дома, там където сме родени, а не сме тръгнали на майната си, излъгани, че ни чака по-добър живот...
Но нека забравим за материалното. Мъчно ми е за друго - Родината ни загива. Какво ще стане ако всички избягаме в чужбина? Даже и циганите няма да останат, защото те също масово емигрират. Ние имаме най-хубавия климат и най-хубават природа в Европа (туристи от цяла Европа идват в България, особено през лятото и зимата), е има и други красиви страни - Франция, Италия, но ние живеем в едно райско кътче. Ние имаме най-плодородната земя в Европа, това е доказано и признато отдавна, не го казвам аз. Ние имаме най-големите златни залежи в Европа, това също се знае от десетилетия. Но като си пуснете новините никой не ви казва за тези неща, напротив - постоянно ни промиват мозъците как в чужбина било страхотно, а България била най-лошата в целия свят. Казват само най-хубавото за чужбина и най-лошото за Родината ни. Защо? За добро или за лошо ние сме се родили българи и българи ще умрем. Крайно време е да повярваме в себе си, ние сме способни на същото на което са способни германци, руснаци, французи и англичани, ние сме същите като тях - бели хора, християни, те не са някакви извънземни - еднакви сме. Но има една огромна разлика - когато и техните държави са били в криза, те са останали по родните си места, обединили са се и с обши усилия са изградили това което имат сега. Не са тръгнали да бягат някъде на майната си и затова сега живеят добре. Защото имат самочувствие и вярват в себе си, това ни липсва и на нас. Когато си повишим самочувствието, когато започнем да се гордеем, че сме българи, когато се обединим - тогава заедно ще изградим държава в която да живеем мечтания живот. С бягане по чужбина и омраза към собствения си народ нещата ще отиват на все по-зле.
Аз съм едно обикновено българско момче на 20 години от бедно семейство, но обичам България, обичам нашия народ и съм готов да подам ръка на всеки който споделя същата любов към Родината ни. И ако има нещо за което ме боли и което може да ме разплаче - това е именно България, защото виждам с очите си как тя умира, а тези които трябва да я спасят - бягат. Представете си, че майка ви умира в ръцете ви и вие вместо да я спасите, я хвърлите на земята и я оставите да умре - това е което правим ние сега. А ние сме способни на много неща - били сме на 3 морета, някога сме били една от най-силните и големи държави в Европа, тогава мечтаните ви Англия, Франция, Германия, Италия още ги е нямало. България е най-старата все още съществуваща държава в Европа, ние живеем на тази земя от 1400 години. 1400! ... могат да се кажат още много неща, но не искам да пиша роман. Искам да споделя мъката и болката си, заради случващото се в Родината ни, и да видя колко други българи и българки се чувстват по същия начин...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 138

преди: 8 години, 19 дни
hash: 8f9db96168
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Доста наивно мислене имаш. Малко и преувеличаваш с любовта към България. Ами представи си, за много хора България не е нито майка, нито баща, а просто държава, в която са се родили. А докато масата народ вместо да мрънка, а да направи нещо, няма как да се оправим. Както и при Освобождението, хората трябва сами да са готови.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: fa44b528b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прав си, но ще ти кажа едно - свестните и ползотворни хора емигрират, защото нямат избор. Преди това повечето от тях са се опитвали да променят нещо, ходили са на протестите, организирали са шествия. И в крайна сметка колко хора отиват, за да ги подкрепят? Всеки псува политиците вкъщи пред телевизора, ама колко хора истински се бунтуват срещу тях? Маса от българите са просто страхливци, на които не им стиска да се борят за това, което искат, за това сме на това дередже. Не сме НАРОД, а СТАДО!!! Подиграваме се на гърците, че са в криза, ама те се оправят за по няколко месеца, защото имат хора, а не овце! А ние оправия нямаме не заради политиците, а заради голяма част от залюхавия народ, който нищо не прави да подобри положението ни!
Именно и аз за това емигрирах, уча в университет в чужбина и едва ли ще се върна, просто защото изгубих надежда...

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: c77d36a5c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   На компютъра няма никаква полза от написаното. Изграждайте си държава навън с действия, а не пред компютъра. :) Освен това на избори отново ще гласувате за Герб сигурно... после историята се повтаря и така един вечен кръговрат. Протести няма да помогнат, викам затова направо да им бием по един куршум в черепа на боклуците, благодарение на които сме затънали.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 9f05ed35a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Миличко само на 20 си, през твоите очи това е така, много мило и патриотично, но действителността е друга, като ти дойдат сметките и кредите, особено ако живееш в малък град, село, където ако въобще имаш работа си щастлив, ако вземеш заплата пак си щастлив.
Живота е жесток. В Германия ако работиш 8 часа на минимална надница, след удръжки ще взимаш около 1000 Е, ако си в по-малък град, село и работите и двамата парите ще стигат за квартира, храна и малко да заделяш. На какво ли не сме се нагледала тук, на какви ли не хора и знаеш ли масата от тези, които работят за най-ниската възможна надница, казват не е лесно, но в България в нашият град, затвориха това, това, работа няма, какво да правим. Сега сигурно ще кажеш, ами да направят нещо за България, да завъртят собствен бизнес, но нали разбираш, че няма как всички да могат да направят това. България е прекрасна, но без пари не се живее и само с патриотизъм и родолюбие не става, може би преди 200 г. е ставало, но днес ЧЕЗ, Топлофикация, Моб. оператори, чакат парите си всеки месец.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 6feecb2bc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Когато човек е млад и има възможност да работи в чужбина е по добре да се възползва, всеки мисли за семейството и децата, как да ги издържа и как изобщо ще оцелее за в бъдеще в България. Ние сме толкова зле от към заплатите а в чужбина могат да се изкарват двойно. Има хора които нямат късмета да се пробват на друго място, мъчно ми е за родината ни но за децата ни е по хубаво да растат някъде другаде. Да се образоват в някоя друга държава, да останат настрани от цялата тая помия и пошлост на хората и обществото, а после може да се върнат обратно в България. Дано след 10 години да се пооправим и да си стъпим на краката а до тогава всеки ще си изкарва хляба както може, чужбина е изгодно решение на редица проблеми отделно за всеки идивид!

 
  ...


...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 3af32ac37d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Маняк, да ти кажа местните ще се държат добре с теб, АКО СЕ ДЪРЖИШ И ТИ ДОБРЕ С ТЯХ. Това, че има много българия, които работят като роби си е техен проблем. ЗАЩО НЕ СА УЧИЛИ ОРЕЗ ДЕТСТВОТО СИ, А СЕ ПРАВИЛИ НА ГОЛЕМИ ГЪЗАРИ И ЗА ТЯХ ОТЛИЧНИЦИТЕ СА ЗУБЪРИТЕ, КОИТО НЯМАЛИ СОЦИАЛЕН ЖИВОТ. Затова образованието е ВАЖНО. Не си мислу, че ние българите сме много добри. Ако бяха бяхме много добри, нямаше да се избиване по магистрали, дискитеки, училища и др. места. Затова не бъди толкова краен. Познава се, че не си излизал от страната ни и не знаеш вънка как е. Както си го уредиш живота, така и ще живееш.

Беше написал, че си беден? Тогава единственото нещо, което може да те спаси, е образованието.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 39626760b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   По грешна и ограниченa представа не съм чувал, стойте си простаците в България.
Трябва да ти е мъчно за вас, лижете задниците на големия политик дОГАН, пЕВСКИ.
В Германия преди време като учих езика имаше един българин не спираше да говори и като му направеха забележка според него беше защото е българин, а мен все ме питаха вчера какво съм питал, на български как било нещо си, споменавали са само за да покажат, че знаят факти от историята и всякакви други, но повечето като сте тъпи и се върнете споделяте грешната си представа, а такива като мен е ясно, че няма да стъпят там повече имайки в предвид положителната разлика.
За възможности, спокойствие и всякакви други аспекти няма какво да говорим, има много факти, но такива хора като тебе май не изказват мнение базирано на факти, на практика ти и нямаш база за сравнение ама айде да бъдем някакъв фактор в сподели. БГ.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: c2ace16e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Браво момиче, браво за хубавите разсъждения, хубаво е младите хора да си дават сметка за тези неща, хубаво е хората ние българите без значение у нас или по света, да се замислим над нещата, над тва, какво е щастието, какво изобщо е живота. Чужбина е една химера за много хора, много се подлъгват и така и не намират там мечтания живот, защото мечтания живот си го създаваме ние, ако не можеш да си успешен в родината, ако не ставаш за нищо, няма как да си успешен навън и чужбина да ти поднесе страхотния живот на тепсия, чакайки само теб. Аз съм млад човек, решен да остане в родината и да се пробва ПОНЕ за реализация тук. Казвам това поне, защото младите масово решават да избягат, без дори да са пробвали да се реализират тук, просто защото така е модерно. Жалко е. Аз съм голям патриотка, обожавам България, студентка съм и се възползвам от летни стажове и бригади в чужбина, докато мога, но винаги се връщам. И винаги изпитвам голяма носталгия към България, когато съм в чужбина. Имаме уникална земя, всички богатства природни Бог ни е изсипал, и златото, за което споменаваш, което продажните ни политици изнасят за без пари, наред с други наши находища.
И не само природа, я да помислим и за историята ни, славните ни царе, ханове, старите български държави( Стара Велика България, Волжка България и др. общо няколко държави сме имали преди нашата или паралелно с нашата България. Ами кирилицата- ние сме я дали на света, толкова милиони хора я използват днес, за жалост масата хора я наричат "руска" азбука. И т. н и т. н, ако изреждаме няма да имат край нашите наследства и заслуги. Не се възпитава патриотизъм, или поне не пламенно и недостатъчно у децата и младежите, историята се изопачава и ограбва непрекъсното и съзнателно. Но великата Ванга и други велики наши пророчици са го казали и са единодушни, че един ден ще "излезе" наяве истината за славната ни история, произход и заслуги и, че цял цвят ще се възхищава на България, или поне ще ни признаят за страна с богата култура и история, равностойна на всяка европейска страна. Казват също и, че един ден всички, които сега с охота напускат България, ще съжаляват и ще поискат да се върнат. Някои ще могат, други не. Аз вярвам във феномени и вярвам в доброто на нашата родина. Не забравяйте, в природата съществуват закони и кръговрати, както след нощта следва деня, а след зимата- пролетта. Нито едно нещастие или трудност не може да трае вечно! И най- великите империи са тръгнали просто от няколко племена, и най- великите империи са се сринали със земята. И сега "великите" западни държави рано или късно ще се сринат и на хоризонта ще изгреят нови силни страни. Ще измрат и ще си отидат лека полека днешните жалки продажни политици, че и те няма да са вечни, я! И ще дойдат съвестни хора на власт. Просто хората трябва да имат вяра в доброто. Не само що се отнася до България, ами и по принцип това трябва да е мото в живота на всек- вярата в добторо и добрия край. Иначе сме обречени на вечна депресия и страх, без вяра никой не е за никъде! Дано има повече хора като мен и теб, истински българи, щастливи от факта, че са именно българи! Не случайно сме се родили тук, нищо не е случайно на този свят, и не за да се срамуваме в чужбина пред "великите" германци или не знм си какви, да признаем откъде сме. Що за глупост? Полудявам като чуя някой да каже " заради циганите ме е срам да се нарека българин в чужбина, защото заради тях ни смятат всички българи за черни и крадливи". Именно за да покажем на света ние нормалните българи, че има и такива, и че това сме ние всъщност, трябва да казваме с гордост, че сме от България. Ние и само ние можем да променим гадния си имидж в очите на чужденците, и не като навеждаме глава. И така и така, безкрайно може да се пише по темата. Благодаря ти, че ме провокир да се замисля и да се разпиша :)

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 13793e06f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Еми спри да ти е мъчно! Грешни са ти представите! Нито ягоди бера, нито бизнес правя. Занимавам се с наука и това в България няма как да стане. ВСИЧКИ учени в нормалния свят сменят държави по работа. И никой не реве от това!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 6d7eb43e75
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, разсъждавах на 20 и аз като теб. На 30 в един момент чашата просто преля и реших, че се махам от простотията. Да уточня имам хубава професия и имах високи за бг доходи и уреден живот, въпреки това се реших на крачката и не съжалявам. С възрастта човек почва да цени повече някои неща като сигурност, като нормално отношение и функциониращи институции, като гарантирани от закона права, липса на корупция, липса на воина и мелета по пътищата итн... Няма какво да изреждам, щото може да е до безкрай... Видяхме всички какво стана с протестите - надига се много малка част, колкото да не е без хич, останалите се дразнят че им препречват пътя и не ебават, че тези хора са там, за да защитят и техните права - е няма как да стане само с шепа хора промяната.

 
  ...

...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 2536fb129c
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

11.   Знаеш ли какво? Моята родина, моята втора майка е планетата Земя. И тя умира защото всеки ден я замърсяват но на никой не му пука нали? Нашият "прекрасен народ" е толкова западнал и оглупял че направо нямам думи. Аз не съм виждала боклуците по германските улици, които виждам тук. С това ли трябва да се гордея? С тъпия български манталитет и ниските морални ценности? Наистина много съжалявам. Радвам се, че си обичаш държавицата, но не мислиш реално. Празния патриотизъм няма да те нахрани нито да те облече. На мен тази държава не ми е дала друго освен една природа (и тази природа пак е дело на майката Земя) в която израснах. Само толкова а на родителите ми даде ниско платена работа която започва в 7 и свършва в 21 часа. Хора като теб са ми много странни честно. Радват се на успехи от преди векове и се ограничават. Защо се ограничаваш защо искаш да живееш в клетка роден си на тази планета и трябва да я обичаш цялата. Хората дишат един и същи въздух и гледат едни и същи звезди. Отвори си очите.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 9c0966bd23
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

13.   Ти живей с 450 лева заплата, както е навсякъде в провинцията пък пак ми говори за дискриминация и бели роби! Тукашните работодатели май са много по-алчни и безчовечни, щом им бачкаш по 12 часа за 500 лева и при първа болест ти бият шута, не мислиш ли? Навън ако не ти, поне децата ти, които са израстнали там имат някакъв шанс да живеят нормлно, тук от много чакане (вече 28 години!!! ) просто умряхме, а младото поколение се чалгазира и оглупя безвъзвратно! България умира, повярвай ми, след само две-три поколения едва ли ще я има като страна.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 98f537fd47
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

14.   Няма нищо по-ценно от това човек да пътува и да обогатява кръгозора си. Въпреки, че я обичам страшно много, просто в един момент за мен България стана прекалено малка и скучна. Дори Европа ми омръзна (сега съм на друг континент), пък какво остава за България? Аз още на 13-14 години бях решил, че ще обиколя света. Сега съм на 24 години и вече съм живял в 4 държави на 2 континента и съм посетил общо над 15 държави засега. За мен причината да напусна България не беше финансова - идвам от семейство с добри доходи и бизнес, така че ако бях останал в България, щях да имам добър стандарт. Просто не исках да се ограничавам да живея на едно място, а исках да пътувам и да опознавам нови места и култури. Както казах, няма нищо по-ценно от това човек да пътува, защото по този начин освен, че научава нови неща за света, започва и да открива себе си. Нямам нищо против България, много я обичам, но просто не се чувствам на място там. Обичам да живея на места, където са струпани много култури, а за съжаление скромната ни родина не може да предложи това. Въпреки това искам да запазя и корените си - за това чета редовно сайтове като този и се вълнувам какво се случва в България. Eдин съвет към автора: не гледай другите хора, а себе си! Винаги когато се прибирам ми прави впечатление как в България всеки гледа съседа си и постоянно коментира. И понеже подозирам, че и тук ще започнат безсмислените спорове България vs. чужбина - не се хабете. Разберете, че всеки човек търси и иска нещо различно от живота - някои са родолюбци и искат цял живот да живеят и умрат в България, други пък като мен искат да обиколят света. Стига омраза, всички сме деца на една и съща майка, обичайте се! И един съвет към автора: не гледай другите хора, а себе си! Винаги когато се прибирам ми прави впечатление как в България всеки гледа съседа си и постоянно коментира.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 4535b9d847
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

15.   Хайде по реда на написаното:
- недей да ти е мъчно за други хора, всеки си кове щастието сам, по-добре гледай на теб да ти е добре.
- по какъв начин реши, че поне 90% от българите в чужбина бачкат като бели роби не ми е ясно. Такава статистика няма. Може да важи за тези, които ТИ познаваш, но това не е репрезентативно за всички българи в чужбина.
- вероятно има българчета, на които им е мъчно за България в чужбина. Но има много повече такива, на които не им е мъчно. Племенникът ми замина за Канада преди година, 15 годишен, с майка си. Сега за нищо на света не би се върнал в БГ, освен на почивка.
- доколко България е райско кътче с плодородна земя, супер климат и златни залежи - май се поддаваш както много други на мнението на хора, които не знаят много за другите държави и по тази причина мислят, че в БГ е най-хубаво. Почети "Срещи с Буров", за да разбереш как един виден и умен български политик и банкер вижда даденостите на страната ни. Нито ни е супер плодородна земята, нито големи природни залежи/ресурси имаме. В някои африкански държави има невероятни залежи на ценни ресурси, метали, злато, диаманти ( Конго ), което не означава, че парите от тях стигат до народа.
- това, че другите народи в криза са се обединявали и оставали по родните си места са пълни глупости, с извинение. Много централноевропейски държави са минали през лоши периоди и точно тогава огромни маси от тях са напускали страната в посока Америка, Канада, Австралия итн. с надеждата за по-добро бъдеще и са се установявали там.
- с повишаване на самочувствието и с гордост от произхода си нещата не се оправят. Самочувствието се базира на успехите, гордостта от произхода само замества липсата на гордост от постигнатото от себе си лично. Който лично е постигнал нещо се гордее със себе си, който не - с произхода си.
- От колко години съществуваме като държава и на колко морета сме били няма никакво значение, не се поддавай на национализъм. Единственото, което се брои е какво си сега! Египет и Гърция имат още по-дълга история, и какво от това? На международно ниво са Никой.
Бългатите бягат от страната, защото тази страна от много време се управлява до голяма степен от клептократи, корупция, социална несигурност, липса на перспектива са само някои от нещата, които ми идват на ум...
М47, от 25 години в чужбина, без планове за завръщане

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: 0eecc3875d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

16.   Аз съм момиче на 17 и съм едно от тези "българчета завлечени в Обетованата земя от родителите им". От 3 години сме в Англия и не бях познавала нещастие преди да дойда тук. За разлика обаче от доста други емигранти от България ние не гладуваме, напротив. Успяха наще с доста усилия да ни набутат в така наречената средна класа тук. Финансово не се оплакваме, но и в България си живеехме така и, защо започнахме на ново тук е много сложно. Но работата е там че презирам живота си тук. Не се чувствам на място. Ние сме в малък град и хората са мили, но няма много емигранти и аз буквално се чувствам като аутсайдер. Никого си нямам тук. От както се помня винаги съм била супер бъбриво и щастливо дете, но тук някак си всичко се промени. Не си говоря с много хора и все някой ми казва колко съм тиха и ме пита, защо съм тъжна и така. Главно си комуникирам с родителите ми и приятели от България по skype, vieber и т. н. Главно прекарвам времето си вкъщи и някак си се чувствам, като че ли съм на някакво много дълго гости, което просто не свършва. Не се чувствам у дома, а като пришалец тук. Не ми е мястото в тази държава. Но в крайна сметка не съм и някаква глезла или егоистка и разбирам, че майка ми и баща ми с най-добри намерения ни преместиха тук и никога няма да им кажа как се чувствам, защото просто ще им скъсам сърцето. Наистина се надявам нещата да се променят скоро, защото просто всяка сутрин, като се събудя и се сетя къде съм и ми се свива една топка в стомаха. Ужасно се чувствам, но в същото време не искам и да звуча неблагодарна.
П. С. извинявам се, ако съм допуснала някакви правописни грешки

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 19 дни
hash: f09b1be48a
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

17.   Здравейте, много хубава тема и хубави коментари. Аз съм обиколила много държави заради образование и кариера и ще се съглася на 75% с Автора - толкова са и горе-долу българите поне в Германия, които живеят под социалния минимум.
Общо взето в днешно време не е важно в коя държава в ЕС живееш, а как живееш - във всяка една от нашите страни има мир, вътрешна и външна сигурност и елементарни рамки човек да може да се развива - всяка държава си има предимства и недостатаци и естествено Източна Европа не е толкова добре развита, но пък има повече свободи.

Проблемът е не държавата ви, а липсата на образование и квалификация, на професия, стаж.

У нас има една огромна маса народ, които нямат нито образование, нито квалификация, нито професия, нито стаж по каквото и да е било - за тях действително решението е Терминал2, защото просто нашата малка държава не може да им осигури работа и соц. помощи в следващите 5 г.. Все повече фабрики ще се разкриват и работни места и за такива хора, но не за милионни орди - отивайте на Запад хората, които попадате в тази категория и живейте на минимална някакви социални помощи, които просто ние не можем да ви осигурим.

Колкото по-образован и квалифициран е човек (може и просто професия да владее като ел. техник, ВИК-инсталатор, механик, мехатроник, готвач и така нататък), толкова по-малки са разликите в стандарта на живот тук и в чужбина.
Тоест един ИТ- специалист ще живее що-годе на същия стандарт у нас или в чужбина, един предприемач у нас дори живее по-добре, защото плаща по-малки данъци и колкото по-успял е човек, толкова по-малко си заслужава животът на Запад в страните с прогресивни данъчни системи, но за необразованите, неможещите нищо, нямащите професии е най-добре да емигрират - там поне като берачи на полето, като работници във фабрики, продавачи и чистачи ще могат да живеят ако не достойно, то да покриват жизнените си нужди.

На нас ни трябват високо квалифицирани хора, КВАЛИФИЦИРАНИ хора въобще - трябва да си ги внесем от страни като Украйна, бившите на СССР, от Македония да изберем най-доброто, от други подобни страни и най-важното е да си реформираме образователната система, за да не създаваме вече такива маси народ без никакви способности, професия и квалификация
Трябва да се закрият поне 6-10 университети по паланките и да се направят истински кампуси в София, Пловдив и може би 1-2 други големи града, където да се прави наука, да се работи интердисциплинарно и в сътрудничество с бизнеса. Само 20-30% от ЦВЕТА на един випуск да има право да учи висше със специални изпити, но напълно безплатно в тези кампуси, а останалите да се учат на професия чрез дуална форма на обучение - 10 клас 2 години стаж във фирма и така ще сложим край на масата народ с дипломи, но без знания и с произвеждането на берачи на ягоди.

За днешните необразовани и нищо не можещи е прекалено късно - емигрирайте докато сте млади и здрави да бачкате.
Това е жестоката истина, но не мислете, че правите някаква услуга на децата си, защото вие им отрязвате всички пътища към нормално образование, среда, изобщо връзка с обществото и на практика се уреждате за сметка на децата си, които ще израстнат като white trash на запад, като нежелани българи, като оттайка на обществото. Малцина от тези деца ще завършат висше, а масата ще повторят „кариерата“ на родителите си, но моля - на Запад живейте така, у нас нямаме пари да храним такива хора просто - имаме по 2 гладни пенсионера на калпак и вие не сте ни приоритет.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: d7cf3c0527
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

18.   Много си млад още и не ги разбираш нещата.
Живея със семейството си от няколко години в Мюнхен, познаваме и доста българи тук. Нито берат ягоди, нито са големи бизнесмени.
Работим си по професиите и се оправяме идеално.
В София също имахме добър стандарт, не сме избягали заради мизерия и безпаричие. Добрият живот обаче не се определя само от размера на заплатата. Мръсотията, злобата, простотията, бруталната несправедливост и беззаконие по всички нива ме отвратиха от България. Битието определя съзнанието, а битието у нас просто може да те смаже.
Така че не ги съжалявай много българите в чужбина, с повече умения и упорство успяват да живеят добре и да дадат на децата си една друга среда. Да не говорим и за образованието, защото тук ВУЗовете са на светлинни години пред нашите корумпирани унивеситети.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: d7cf3c0527
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   Имаш някаква много грешна представа - най-хубавата природа, най-плодородната земя... Явно не си си подавал носа от България.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 6feecb2bc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Авторе, аз мисля да се прибера в България след около двайсетина години и се надявам тогава да има промяна към по добро. Ще ти дам един съвет вместо да се оплакваш наложи със някакви собстени цели които искаш да постинеш, като професионално развитие за по нататък и започни да действаш. Чужбина е добър старат ако искаш да си купиш някакъв имот или да си отвориш собстен бизнес за да живееш един нормален живот в България, забрави за крайният си социализъм помисли малко за себе си, за семейството си, за бъдещите си деца! Направи го докато си млад защото когато човек остарее вече няма да е от полза на никого, уреди живота на децата си за да се грижат за теб и да гледат някой ден, да те уважават вместо да те обвиняват че си ги оставил да живеят в бедност.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: b83899a9ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

21.   Почти изцяло съм съгласен с номер 17, даже подобни коментари и аз съм писал под други теми за емиграцията в чужбина. Ако си бай Ганьо в България, ще си бай Ганьо и във всяка друга точка на света, но поне ще ти е пълен хладилника. Друга разлика просто няма, и това го казвам като човек, живял 7 години и половина в Испания, и щастливо завърнал се преди повече от година в България.

Нямаш ли образование, някаква квалификация, или просто пък си откровен некадърник (било то с образование и/или квалификация), то тогава наистина няма какво да правиш в България, защото ще си беден като мишка, а в чужбина поне за един пълен хладилник ще имаш. Съвсем отделен е въпросът, че на България също такива хора не й трябват, така че неслучайно Родината става все по-приятно за живеене място. Мрънкалниците и циганите масово се изнесоха по чужбина, а това определено влияе положително на заобикалящата среда. Да, лошото е, че малките градове бавно, но сигурно загиват, но такива са реалностите, в крайна сметка не може всичко да е идеално и като по учебник. ;)

 
  ...

...
преди: 8 години, 19 дни
hash: f09b1be48a
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

22.   oт 17 до n. 18, много хубав коментар обаче ти изхождаш от диаспората в Мюнхен (университетски град със стара диаспора! ) и с твърде скъпа земя за ...ягоди.... за положението на емигрантите навсякъде.

Живяла съм в този град и там действително повечето българи поне до преди 2008 г. бяхме хора на науката, високо квалифицирани и така нататък и има хиляди такива българи там, с които явно и ти контактуваш, и от които съдиш, НО мръдни до един Берлин и ще видиш що за „стока“ се е концентрирала там, мръдни из Англия, Франция, дори градове в Германия като Дуисбург и ще видиш реалността за живота на повечето ни сънародници. В Берлин положението е страшно, във Франкфурт и така нататък - само в Мюнхен, Щутгарт, Виена, Париж и където от преди си е имало български общности има някакъв микс, но след 2007 на живо видях какви хора дойдоха на тумби и се радвам, че не съм била в ЕС - чужбина след 2011, когато стана вече фасулско да емигрираш. У нас все повече почнахме да се върщаме хора с образование, карира и спестен капитал за начало, а навън се почнаха да се изсипват хора, които у нас дори за чистачи не ги взимат образованите и квалифицираните намериха работа в HP, фармацефтичните и други компании. Достатачно е човек да се качи на някой самолет недей си боже по Празници към Западна Европа и ще му стане ясно що за народ вече живее там. Затова аз пътъвам извън празници и във вротник-сряда с другите бизнес хора, но ако недей си боже ти се наложи да путуваш с тумбите....но това е друга тема, включително тумбите към САЩ, които се прекачват в Амстердам, Париж, Лондон и Франкфурт - казвам си всеки път - „Моля ви, стойте си където сте“...такива тумби преди просто нямаше, но като изключим неудобството да пътуваш с тях понякога, тенденцията да напускат страната е положителна.

Истината е, че ти специално би живял навсякъде добре щом си квалифициран. Да, за хората на науката като докторанти у нас е трудно, но като цяло, който е квалифициран у нас си живее не по-зле от чужбина - махни разходите за данъци, наеми и глупости и имай в предвид увеличаването на заплатите у нас, така както и възможностите за предприемачество, ниски данъци и горе-долу същата работа - наблюдавай просто хората с твоето образование и бекграунд, които са останали - купили си апартаменти, коли, гледат деца и така нататък - тоест постигат у нас не по-малко от теб в Чужбина, но ти най-вероятно няма да имаш никога собствен дом в Мюнхен, а пенсията ти едва ли ще е по-висока след 30 г., защото до тогава просто стандарт, производителност на труда ще са се изравнили, а в Бг. демографията дори най-вероятно ще е по-добра, а и почти нямаме дългове за разлика от развитите държави като Германия....с две думи - днес ти работиш и храниш техните пенсионери, но не си мисли, че ще има кой да те хрантути на това ниво след време, така че забрави за евтини старини в България с минимална някаква пенсийка от Германия след -30 г., а хората у нас като теб ще имат свое жилище и ще са живяли много по-хубав живот от теб, защото и климатът у нас е супер, и социалният живот е ТОП, почивни дни и почивка ТОП (само май има две огромни почивки, а септември е по-добре - кеф ти Гърция, кеф планина, кеф Черноморие докато вие бачкате като луди на Запад).....да изброявам ли още?

КЛИМАТ ТОП и у нас не работим толкова усърдно като немците - имаме повече свободно време, по-ниска е концентрацията на труда и ако си имаш свой бизнес данъците са толкова нищожни, че можеш да реинвестираш всичко и след 10 г. да не работиш, а в Германия до 70 г. се очервава, че ще бачкате на макс за едната мизерна минимална пенсия.

Братовчедка ми остана там и работи в огромна и прочута фирма - идва ѝ писмо, че пенсията ще ѝ е 450 евра ако продължава по същия начин ще бачка до 70 г., докато аз съм в средата на 30те и вече не ми се налага да работя, а работя за удоволствие в собствената си фирма, което в Германия е невъзможно, защото държавата ти обира всичко под формата на данъци от 35% за фирмата и още 40% на личния ти доход - обира ти на практика повечето от печалбата и ти остава по-малко от половината, чисто ти остават 30% от печалбата след като си си платил дивидента, а у нас ти остават 90% - ей това ако не е разлика!
Съпругът ми е на 40 г. и след 5 г. е решил да се „пенсионира“ -ще си вземе яхта и от Бургас ще обикаляме кеф ти Средиземноморие, кеф ти Черноморие, а каквото оставим на децата си ще е освободено от данъци, докато ти ако изобщо има какво да завещаеш, ще е обложено с 40% . Тоест държавата, която си избрал вече посяга ти пречи да натрупате някакъв капитал поколение след поколение и ще храниш тази държава и отвъд смъртта си, вместо да оставиш нещо на децата си, което прави почти невъзможно това, което имаме в България - равномерно разпределяне на недвижимата собственост и собствено жилище за всеки, семейни бизнеси и трупане на капитал!

Друго нещо обаче мен дори в Мюнхен не ми хареса - какво се случва с децата на емигрантите ни там - масово не стигат до Абитура, стават фризьорки и правят Ausbildung при БМВ и до тук. Аз като човек с неемигрирали родители учих, после правих кариера, а от тези деца на емигранти единици стигнаха дори до FH, a в университета не видях никого - нада, нула - нито деца на турските емигранти, нито на български, нито на юготата, макар че има там много българи още от преди 1989 г., защото е било евтин град - още от 70те там има бг. диаспора, но в унитата бяхме 100% хора, дошли от България, а във фризьорските салони за 10 евро бяха техните деца, така както и сглобяват гайките в BMW и то като Leiharbeiter.

Хубав градец, но малък и незначителен - затова и там кариера не можеш да правиш и напуснах много бързо в полза на значителен ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН финансов център с ИНТЕРНАЦИОНАЛНО летище, ниски данъци и фирмена среда, какъвто град просто Мюнхен (селото) няма как да бъде. Дори София е в момента център на start up сцената и новите технологии, а в Мюнхен са се концентрирали старите и залязващи вече браншове като осигурителния, консултанти разни оядени и корумпирани и големи индустрии, които позападат и произвеждат вече новите си неща вече в ПЛОВДИВ (виж Осрам всички джаджи за умните ЛЕД-ове), което означава, че и развитието ще почнат малко по малко да го изнасят от скъпия Мюнхен. В Германия затварят, у нас отварят и на големите играчи им е писнало вече от ограниченията, бюрокрацията и данъците.

Тоест подобните на Мюнхен градове живеят от стара слава и високото си ниво, но който иска да се развива има повече шансове просто в развиващите се държави или големите световни метрополни градове като Лондон, Ню Йорк, Сингапур, Китайските ситита, а в Мюнхен отиваш за образование и се чупиш общо взето.

Аз съм дори доволна, че нашите не са емигрирали 90те години, защото това ми даде шанс аз да постигна нещо в живота - да, бедно е било, но съм била винаги част от общността, имала съм достъп до най-добрите училища и гимназии, а после не ми беше проблем да си завърша и Университет номер 1 в най-развитата европейска страна.

Така погледнато моите родители, оставяйки в България, са ми осигурили много по-добри условия за развитие от тези на емигрантите, така както и ти си придобил образованието си, благодарение на старта у нас, а ако беше израстнал там е малко под въпрос какво щеше да стане от теб в един клас с юготата, с АЛБАНЧЕТАТА, с кюрдите, с турчетата, а вече с арабчета и африканчета, защото твоите родители нямаше да са като теб висококвалифицирани и дипломите им нямаше да са признати, а щяха да живеят около централна гара и да видим кое е е по-лесно - от София в Мюнхен Grünwald или от HBH Мюнхен към Grünwald.
В топ кварталите и предградията на Мюнхен не познавам и 1 българско семейство, между другото. Само в Богенхаузен има от едно време може би някой с някакъв нисък наем, но само 1 човек знам със собствено жилище и 1 семейство, което задлъжня за 40 г. за собственост в гетото с лошите училища.
Масово дори образованите българи стигате до едни 5 бона заплата (бруто и МАКСИМАЛНО) и това е - живеете в някое село наблизо или в не много хубав квартал в града (но не и гето де) и децата ви стават курбан на баварската дискриминираща образователна система, в която все някой трябва да отпадне - защо не българчето, когато на надутите мюнхинчани родителите ще съдят училището ако не ги допуснат до Абитура.
Освен това като те чуят, че си „българин“ КРАЙ - имаш черен печат на челото и това е също една причина да се чупи човек като цяло от Германия в полза на по-интернационална страна с големи expat communities , някой световен мегаполис или да се прибере направо в България, където поне има dolce vita начин на живот и възможности да работиш за себе си, да трупаш капитал и ако ти потръгне след 10 г да се пенсионираш вместо да бачкаш по 10 часа на ден и 5 месеца в годината за Правителството и чуждите пенсионери и българските нови емигранти на соц. помощи.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 3af32ac37d
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

23.   Да, наистина имаме хубава природа, миналото ни е било славно, но не сме толкова известни, колкото Франция, Италия, Швейцария, Австрия и други. Не знаеш ли, че по-голяматс част от чужденците не знаят къде се намира България? А и туристите идват тука за евтиния алкохолен туризъм.

 
  ...
преди: 8 години, 19 дни
hash: d7cf3c0527
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   от 18 до 17, и си права, и не си.
Не знам защо виждаш Мюнхен като село. Много възможности за работа, производство на макс, културен живот, природа, климат.
Дълго се подготвяхме да заминем, около 2 години. Имахме 3 възможности - Хамбург, Мюнхен и Виена /защото всички вкъщи сме с немски и английски/. И трите много скъпи, много красиви и много добри за живеене.
Ако имаше опасност децата ми да станат продавачки и фризьорки, нямаше да заминем. В момента голямата учи в BWL в Аугсбург, няма какво да я мисля. Малката беше на 4 когато дойдохме, сега не можеш да познаеш, че не е от тук и следващата година продължава в гимназия.
Черен печат нямаме, защото сме българи, приети сме навсякъде - било то в училища, фирми или в обществото като цяло. Повечето ни приятели са германци. Има разбира се и много консервативни и тесногръди баварци, но такива има и българи.
Относно жилище - и там му се вижда вече края, до 2-3 години ще имаме собствено.
За пенсиите е така, но и това не е кой знае какъв проблем, мислим и за това овреме. В България какви пенсии бихме получавали? Докато се пенсионираме и парите ще са изядени.
А относно почивките - кеф ти Австрия, кеф ти Италия... Като луди не бачкаме, но и не лентяйстваме. Стане ли обаче 17. 00 ставам и си тръгвам, а не като у нас да те гледат накриво като си тръгнеш навреме.

Въобще и двете неща си имат плюсове и минуси. Но аз вече написах защо дойдохме, не заради пари. Животът ни в България щеше да е по-лек, особено за първата една година когато дойдохме тук. Но ние си оставихме всичко там и винаги можеше да се приберем при евентуален провал. Нещата обаче се подредиха и разпродадохме всичко. Един ден може и да се върнем с мъжа ми, но по-скоро няма. Само ще идваме на гости :)

 
  ...
преди: 8 години, 18 дни
hash: 0165bfd3c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Умряли са ни за природата. Да те питам. По-добре ли е да бачкаш като строител на 8 часов работен ден и да мъкнеш тухли по етажите, отколкото да измиеш чиниите? Какво малоумно същество.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 18 дни
hash: 98f537fd47
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

26.   По принцип съм ЗА България, но много преувеличавате на моменти. Говорите за климата на България все едно е като в Австралия или Южна Испания например, където е топло и слънчево поне 10 месеца в годината. В България зимата е кучешки студ поне в продължение на 4 месеца. Всичко е толкова сиво и мрачно, добавете към това и отвратителната инфраструктура - разбити пътища и тротоари, мръсотия по улиците и дежурните панелки тук-там и картината става много депресираща. Към тези 4 месеца брутален студ слагаме и 2 "преходни" - Октомври и Март, през които вали (нерядко и сняг), духа и е студено и какво стана? Излиза, че 6 месеца климата у нас е супер, а през останалите 6 е отвратителен. Природата е прекрасна да, но тя е такава в десетки държави в Европа. Оставете Португалия, Испания, Франция, Италия и т.н., но дори на Балканите има държави с по-хубава природа от България. Хърватия и Черна Гора са най-красивите държави на Балканите, просто нямат конкуренция. Гърция също. След тях вече може би сме ние, Сърбия и Румъния, защото трите държави имат почти еднаква природа и климат. Така че пак казвам, родолюбец съм и обичам България, но от време на време трябва да сваляме бяло-зелено-червените очила. :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 18 дни
hash: fe001e6efe
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

28.   Като сте доволни в чужбина спирайте да посещавате Български сайтове

 
  ...
преди: 8 години, 18 дни
hash: deb79ac50d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

30.   До автора - за какво по-точно ти е мъчно тук?! Слез на земята... Явно нищо още не си видял от родната ни действителност!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 17 дни
hash: a63417bae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

33.   Както каза номер 9 по-скоро ние съжаляваме хората в България. Тясно ни е, малко ни е. В този ред на мисли ние сме тези които истински си вярваме и с истинско удоволствие разчитаме в пълна степен на това което знаем че имаме в нас, и можем да да се състезавам на световно ниво, а не квартално. Не ни е страх, защото знаем, че сме толкова добри, та и затова го правим с лекота и усмивка :) <---- специално за теб.

В едно нещо си прав - не е точно мястототова което напуснах (щото то си е добре), а хората. С тях трудно дори говорим на един език. Те използват думи, като патриот, бели хора, християни хора и не си помагат много. Буквално обиждат по-голятама част от приятелските ми кръгове. И между моите приятели които аз съм си избирал и някой който еволюционния процес го е подминал, познай кой ми е по-мил Затвърждат убеждението, че потенциала им е не е от най-впечатляващите. Обидно ми е, че в паспорта ми съм свързан с хора които ползват такъв език.

За ограничените, ректално извлечени твърдения най-хубава природа, страна, ала бала <- и тези букви са много. Както казах по-горе, не че е лоша, но имай малко перспектива има и други хубави места на света. И нищо, ама абсолютно нищо не налага избор или-или. Видиш ли като харесвам моята калабрезе с рикола, кралски скариди и пино грижио, че не ми се яде боб-чорба. Ще ям каквото си искам, живея където си искам и обичам който си поискам.

Поздрави от Люксембург,
Алекс

 
  ...
преди: 8 години, 17 дни
hash: 17e5343a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Авторе, аз съм младеж от София, с висше образование магистър, и ме издържат наште, защото никъде не мога да си намеря държавна работа, тъй като нямам връзки, и си стоя у дома. За работа при частници, и дума да не става, осигуряват те на минимална работа заплата, което означава, че ако доживееш до пенсия, и до тогава не е фалирала пенсионно-осигурителната система в България, ще получаваш по 150-200лв., месечна пенсия за 35 години трудов стаж, колкото да жиееш билогично.

 
  ...
преди: 8 години, 15 дни
hash: 8e3c611b15
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   34, има и хубави позиции в частни компании, които си плащат всичко както трябва. За да стигнеш до тях обаче ти трябва стаж и опит, без тях не става. Започвай колкото е възможно по-бързо работа по специалността си, защото след няколко години ще бъде късно. Държавната работа пък е най-гадното нещо, което можеш да си представиш - гнездо на оси и връзкари, мръсотии всяка секунда, и мързел.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 14 дни
hash: ebd7823dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

38.   Всичко започва с промиване на мозъците по радио, телевизия, интернет и по продажната преса. С лъжи и измамни доводи се опитват да изкарат живота в България по-черен и от дявола, и че колко по-добре се живее в западна Европа. Преди няколко годни успяха и на мен да ми натъпчат мозъка с глупости за превъзхваления запад и аз се подмамих и заминах за Германия. Отидох като всички останали, с голяма надежда за по-добър живот и бях напълно уверен че ще успея. Изкарах четири години там, работещ като откачен. Постоянно се самонавивах, че един ден всичко ще се промени и нещата ще се оправят, че местните хора ще спрат да третират както мен, така и останалите чужденци като буклуци и ще спрат да ни псуват и наричат с разни унизителни имена. Ден след ден, времето си минаваше и не само че нищо не се подобряваше, но и с тази вълна от "сирийски бежанци" които нахлуват от цяла Африка и Азия, нещата се влошиха още повече. Всеки който живее там, знае с каква омраза немската преса оплюва чужденците, най вече източно-европейците (не смеят да оплюват африканците и азиатците, защото ги е страх че ще ги обвинят в расизъм - от това се пазят като дявол от тамян). На двама мои колеги българи, в края на Януари им дойде до гуша и си зминаха обратно за София. Тогава проумях, че в България парите може и да са по-мако, но пък и разходите са няколко пъти по низки. На края ми дойде до гуша да вървя с наведена глава и да преглъщам всекидневните обиди и присмивки и в края на Февруари и аз се прибрах в България. Намерих си работа и сега съм по-щастлив от всякога. Качеството на живота ми тука, е много по добро в сравнение с тази имитация на живот там. Ако на някой му харесва, нека да си стои в чужбина и да се наслаждава на красивия си живот там.
Имат моите най-сърдечни съболезнования!

 
  ...
преди: 8 години, 14 дни
hash: ebd7823dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

39.   Всичко започва с промиване на мозъците по радио, телевизия, интернет и по продажната преса. С лъжи и измамни доводи се опитват да изкарат живота в България по-черен и от дявола, и че колко по-добре се живее в западна Европа. Преди няколко годни успяха и на мен да ми натъпчат мозъка с глупости за превъзхваления запад и аз се подмамих и заминах за Германия. Отидох като всички останали, с голяма надежда за по-добър живот и бях напълно уверен че ще успея. Изкарах четири години там, работещ като откачен. Постоянно се самонавивах, че един ден всичко ще се промени и нещата ще се оправят, че местните хора ще спрат да третират както мен, така и останалите чужденци като буклуци и ще спрат да ни псуват и наричат с разни унизителни имена. Ден след ден, времето си минаваше и не само че нищо не се подобряваше, но и с тази вълна от "сирийски бежанци" които нахлуват от цяла Африка и Азия, нещата се влошиха още повече. Всеки който живее там, знае с каква омраза немската преса оплюва чужденците, най вече източно-европейците (не смеят да оплюват африканците и азиатците, защото ги е страх че ще ги обвинят в расизъм - от това се пазят като дявол от тамян). На двама мои колеги българи, в края на Януари им дойде до гуша и си зминаха обратно за София. Тогава проумях, че в България парите може и да са по-мако, но пък и разходите са няколко пъти по низки. На края ми дойде до гуша да вървя с наведена глава и да преглъщам всекидневните обиди и присмивки и в края на Февруари и аз се прибрах в България. Намерих си работа и сега съм по-щастлив от всякога. Качеството на живота ми тука, е много по добро в сравнение с тази имитация на живот там. Ако на някой му харесва, нека да си стои в чужбина и да се наслаждава на красивия си живот там.
Имат моите най-сърдечни съболезнования!

 
  ...
преди: 8 години, 13 дни
hash: ebd7823dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

40.   До Алекс №33
Уважаеми Алексчо, от километър се вижда че не си никакъв българин, а само един умствено ограничен чужденец който говори български език, и то не много добре. Ти очевидно си един от армията писарушки, наети на минимална заплата, да си изливат смърдящата злъчка в българските сайтове и да се опитват да ни втълпят, колко лош е живота в България. Колкото и да се опитвате да ни промиете мозъците, рано или късно истината винаги изплува на повърхността и хората вече започнаха да разбират истината и един по един да се прибират обратно в България - АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ТЯХ!
Колкото до яденето и пиенето, то и ние тука в БЪЛГАРИЯ не сме останали гладни и жадни. Като добавиш към нашенската богата на разнообразие кухня, и тука си имаме калабрезе, рукола (рикола - както ти я наричаш), кралски скариди и всичко останало. Между другото, и в Италия, и във Франция добре си похапват боб чорба и е част от националната им кухня. Ние, както и всички останали държави в южна Европа, също имаме много богата традиция в произвеждането на високо-качествени вина. Като добавиш към традиционалните български сортове грозде, от дълги години и тук се отглеждат много френски и италиански видове, така че и тука също си пийваме "Pinot Grigio" без да ни се налага да ставаме изгнанници и да целуваме западняшки гъзове, да преклепваме угоднически и да им се усмихваме мило и като пудели да въртиме мераклийски опашките си.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 12 дни
hash: 91b243a186
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

41.   Авторе по мое мнение ти изобщо не си наред, изкарвал си хубави пари в чужбина и си се прибрал защото ти е било писнало-много си слабохарактерен. След като ти харесва в България тогава се примирявай с по малката заплата която може би в момента за теб ти стига но едва ли ще нахрани един ден децата ти. Помислих си че никога не си подавал нос извън родината и за това си така настроен но в краина сметка си пролича че си един глупак със възможности които си пропилял.

 
  ...
преди: 8 години, 12 дни
hash: a63417bae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   О, вижте той е писал с умалителни обръщеня. Ще рече със снизхождение. О, колко трогателно. И големи букви - значи е ядосан.
Мне, не съм на заплата за писане по интеренет- не могат да си ме позволят:). И поздравления, очевидното не ти е убягнало - по-голямата част от съзнателния ми и възрастен живот е минала на други езици. Българския не ми е основен език за комуникация. Не е нещо да ме буди нощем в терзания. И хората наистина имат нужда да си познават публиката когата си избират големите обидни думи. "Не си никакъв българин", "Германия над всичко", "Аллах е велик" е меко казано израз на примитивно племено мислене. От тази страна на планината сме ние добрите хора, от другата са лошите.

А, че се сетих. Вчера Бат Сали ти гласива закон с който ти управялва живота и убиха баба за 8лв. Но пък нейсе - не е толкова лошо в страната където единствената категория по която децата водят на връстниците си в европа е пиене.

Наздраве! Моето Pinot Grigio (добре ли е така) вече е за вадене от хладилника.

АЛЕКС (виж и аз съм големи)

 
  ...

...
преди: 8 години, 12 дни
hash: f09b1be48a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Съгласна съм с 38 за много неща (н 17 съм), но промиването на мозъци почва много по-рано - в семейството. Нашите родители просто живеят с идеята и вечното си оправдание, че не са постигнали нищо в живота си заради нашата държава. Много лесно им идва това оправдание за собствената неспособност да осигурят на себе си и семейството елементарен стандарт на живот.
Това от ден 1 ти се натяква докато не повярваш, докато не се заредят и твоите проблеми в живота и не решиш, че е заради държавата. Дори при средната класа семейства се натяква това, защото все има неосъществени мечти...заради държавата, разбира се.
Има, разбира се, много проблеми в държава като България, но няма народ като нашия, който да обвинява дори за личните си провали своето правителство и държавна форма на управление. Дори за неща като болести и наднормено тегло обвиняваме държавата, а като се цитират статистики, че българинът е най-пушещият европеец след гърците - пак държавата виновна...за нашите пороци, болести, ранно остаряване, тегло.

Примерно пише някой тук „Забременях на 15 г., ами сега?
Отдолу поне 50% от коментарите ще са от рода „вижте в каква държава живеем“ или измамен някой от роднини, изоставен от мъж, изневерява - държавата виновна. Няма пари за памперси младата майка - държавата, няма образование и професия - държавата, майка му болна от рак - държавата, детето му се родило с марформация - държавата.... безплоден - пак Бойко виновен, импотентен - държавата...
голяма част от нашето население вярват, че животът им зависи от държавата, но след като емигрират в развити и уредени държави се вижда, че съвсем не е така - взимат с тях проблемите си се сблъскват с други като бюрокрация, неплатени сметки и нови такси, данъци, жилищни проблеми, съдят ги дори и какво ли не....
Скоро ще променят и законите - в Германия примерно в следващите месеци ще приемат закон, който ще премахне социалните помощи за ЕС-граждани, освен ако не са живяли 5 години БЕЗ всякаква държавна помощ в страната - ами 75% от българите в гр. Берлин са социално слаби... считайте, че ще се приберат като им врътнат кранчето...

Какво има в западните развити страни повече - точно соц. помощи и да - работа за хората без всякаква квалификация, но какво няма - няма перфектно, няма леко и меко, няма държава без убийства, престъпления, катастрофи и несправедливости където и да отидете поне в началото по подразбиране сте най-долу в обществената стълбица и ще трябва да се доказвате, а която и да е чужда държава няма да ви помага особено в този процес. Не забравяйте, че немската, френската, английската, испанската държави са държавни форми на управление на НЕМСКИЯ, ФРЕНСКИ, ИСПАНСКИ И така нататък народ. Ние си имаме наша държава, която е НАША и само тук можете да промените нещо, но не и в чуждите страни - там сте на гости....нежелано гости.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 12 дни
hash: 91b243a186
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   Докато не ги промеят тези несправедливи закони не мърдам, в България един престъпник убил възрастен или дете му слагат присъда която да изплаща в проста парична сума от 2 хиляди лева, съдиите и главно правителството ни са подкупени.

 
  ...
преди: 8 години, 11 дни
hash: 2d561c25cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

46.   Мъчно ми е за българите в българия!

 
  ...
преди: 8 години, 11 дни
hash: 736a8cce5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

47.   Ами и ние като №24 преди няколко години заминахме за Германия и още току що пристигнали, веднага се устроихме на добра работа и големи заплати. Веднага се интегриахме и повечето ни приятели са германци. Още щом дойдохме, веднага ни приеха като едни от тях и са толкова добри с нас, че даже и вазелина не трябва да си го купуваме. И двете ни дъщери също много се интегрираха, пълни германки, псуват България и българите като хамалки, и то на чист немски език, като ги чуя, направо се разтапям - пълни ми се душата. Голямата следва тротоарно право, а малката едно че много се учили и друго, че е много надарена танцьорка на кючек. Треньора и, е един мустакат, мургав джентълмен и много я хвали. Преди години той е бил "Кючек майстор на годината". Абе какво да ви кажа направо сме живи германци. След 2-3 години, също като №24 ще имаме собствено жилище, въпреки че 70% от германците живеят под наем, тъй като жилищата в Германия са много скъпи, но ние сме специални, ние сме по-умни от тях. Много ни допада немската кухня, особено турските кебапи и американските кюфтета. За в бъдеще ще ходим на почивки само в Италия, Испания или пък на Луната. Така че защо не дойдете и вие тука и да се интегрирате набързо като нас. Не се притеснявайте че ще ви псуват и ще ви казват да се махате от тяхната държава и да си заминвате обратно, или че тяхните скинари могат да ви пребият от бой защото сте чужденци. Ако го направят ще е сигурно само на майтап, но все пак внимавайте къде ходите, защото тоягата е голяма. Не ги гледйте и слушайте другите българи, кито започнаха да се завръщат в България. Те го правят защото сигурно са "глупави, слабохарактерни" или просто им е дошло до гуша да са от лайняната страна на тоягата и са разбрали че пари можеш да правиш навсякъде по света, но истински щастлив можеш да си само в собствената си родина.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 дни
hash: 87df865842
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

48.   Авторе, не разбирам за какво ти е жал, всеки българин винаги може да се прибере обратно в родината, не сме вързани за друга държава. Аз живея извън България от три години но не мисля че като се върна обратно ще ми е много по добре, само от теб зависи как ще си устроиш живота, аз никога не съм се срамувала от произхода си, нито ми пука за мнението на хората. В България също могат да те дискриминират по всякакви начини въпреки че си на родното си място така че няма голяма разлика. Ти гледай своят живот а не другите какво говорят защото те може би повтарят същите неща като теб но когато се обърнат всеки действа за себе си.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 дни
hash: 98f537fd47
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   Просто повечето хора не си правят research-а, а се влияят от това, което чуват от съседи, от медии и т. н. Като всички се бутате в Западна Европа, нормално е да ви писне и да се приберете. Там просто живота е страшно тъп. Климатът е отвратителен, типичният западноевропейски шовинизъм (расизъм) е в пълна сила, няма никакъв социален живот и т. н. Живял съм в Германия и знам за какво говоря. Издържах 1 година и повече няма сила, която да ме върне там. В момента обаче съм в Австралия втора година и мога да ви кажа, че това е рая на земята. Не ми липсва нито дъжда на Западна Европа, нито студа на България. Ако си мислите, че в България е хубав климата, елате тук да видите за какво става въпрос. Целогодишно лято - на Нова Година беше над 30 градуса. През цялата година можеш да ходиш по джапанки и къси панталони и става за плаж. Отделно, Австралия е държавата с най-висок стандарт в света - много високи цени, но и много високи заплати. Минималното заплащане е $17 на час. Също така, хората са супер позитивни и любезни. И най-важното - не са расисти, както западноевропейците. Та така, просто исках да ви кажа да си проучвате нещата сами, и да избирате по-далечни дестинации, а на Западна Европа, където се е изсипала половин България. Успех на всички, където и да сте! :)

 
  ...
преди: 8 години, 10 дни
hash: 3c1434ab35
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

50.   Много глупаво мислене. По-скоро за съжаление са хората в България. И ако въобще мога да ги нарека хора... лицемерни лъжливи и надменни и заради тях сме на това положение. И ако нещата продължават така тази държава няма да съществува след време. Аз никога не съм искала да живея в България, никога не съм била патриотка и няма и да бъда. В града в който живеех няколко години(не че иках, но обстоятелсвата го налагаха) учех и работех. В началото ми беше много трудно да си намеря работа при положение, че нямам претенции каква ще е и съм момиче на 22 год с приличен външен вид и нормални кг и височина. Е смених няколко работи в крайна сметка никъде не бях доволна, тъй като бях обиждана и унижавана, лъгана с пари и непрекъснато получавах сексуални предложения от управителите. В университета или имаше палави професори или такива с арогантно и грубо държание към студентите. И не само те, а всички ние българите сме такива. В крайна сметка ми дотегна нищо не ме задържа тук, скоро заминавам надалеч и силно се надявам, че никога повечр няма да се върна.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 дни
hash: 6ee3c4fc9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

51.   37, за хубавите позиции в частните компании само стаж и опит не стигат, а заплащането в бг си е неадекватно, дори и когато си с образование и опит. за държ. работа си прав.

 
  ...
преди: 8 години, 8 дни
hash: e317d79f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

52.   Здравейте! От седем години живея в Германия. Работа се намира трудно по специалността ми, затова работя частично като фрийленсър и частично като бариста. Не съм затънала в охолство, но с чиста съвест ще ви споделя, че никога не съм се чувствала така добре в България, както тук.

Причините хората да сменят местоживеенето си не опират единствено до парите. Мен лично ксенофобията и затвореното ни общество винаги са ме отблъсквали. Чувството за малоценност на българина е голямо, а и малко са тези, които са способни да ги признаят и да работят нещо да се промени.

Много от вас знаят, че съм права и въпреки това ще ме нападнат и ще ме оплюят за което им благодаря - само ще потвърдят горният абцаз.

Като всяко общество, немското също има своито недостатъци - и то какви само! Но като цяло, преобладаващата част са отворени за новото, не си гледат в дворовете и не завиждат. Всеки гледа себе си и когато нямат какво хубаво да кажат, си мълчат.

Обичам си родината, но дотам. На мен ми беше трудно да вирея в нашето общество. Та не са само финансите, както казах, а всъщност хората, които сформират едно общество.

Докато българинът не се научи да си гледа работата, да приема различните - а не да лови бежанци по границите, каква срамота е тая история, нямам думи - и също да спре да се оплаква, че тоя и оня са му криви за състоянието, но никога той самият, дотогава ще заминат още много хора и ще потърсят мястото си в държави, където ще се чувстват много по-на място. Ето това е тъжното.

А за автора се съмнявам да е на 20. Стилът му прилича повече на есе на тема "Мила, родино! " написано от дядо ми. Доста от историите тук се четат, като измислени и тая е точно такава. Какви планини, какви реки - нищо съществено, нелеп опит да се представи някой за качествена извадка на днешната младеж.

Младите в България днешно време са много по-готини и ако не се стегнете и те ще ви избягат!

 
  ...
преди: 8 години, 8 дни
hash: 733d25839b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

53.   Подкрепям номер 52. Аз също емигрирах не заради работа или липса на пари (имах си работа), а защото ми дойде в повече ширещата се простотия.
Не съм цъфнала и вързала в страната, в която съм, но определено се чувствам по-добре психически.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 дни
hash: 736a8cce5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

54.   Промивачите на мозци не излизат от този сайт и работят с пълна пара. Не могат да отрекат красотата на българската природа и за това очернят българите, че сме тъпи, некадърни, тесногръди, че сме негостоприемни към нашествениците от Африка и Азия, които са пълни със заразни болести и където и да са отишле, хората там са пропищяли - грабежи, изнасилвания и то не само на жени и жертвите са от всички възрастови групи. Защо тази която го пише това, не каже на хората тука, колко са "гостоприемни" германците там? Защо не каже за групите от млади мъже от десните партии, на които им е дошло до гуша, какво правят с имигрантите? Тъй като кладенчето пресъхна и не могат да пишат повече лъжи, защото специално в Германия има много българи и много добре знаят какъв е живота там. Сега гедам са сменили песента и са започнали да ви навиват да се изселвате за Австралия. Старата песен на нов глас - пълна трагедия!

 
  ...
преди: 8 години, 8 дни
hash: 994915a8cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

55.   Номер 50, ти си българка, но мразиш България? Значи мразиш себе си, тогава как очакваш другите да те уважават?
Номер 52 в Европа няма бежанци, тези от Африка и Азия са паразити, които живеят на социални помощи и изнасилват бели жени... друго не могат.

 
  ...
преди: 8 години, 7 дни
hash: 7a87628fe9
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

56.   Млад си още и за това гледаш много романтично, да не кажа наивно, на нещата. Обаче с времето ще разбереш, че нещата не стоят точно така както ти ги виждаш. Да, глупаво е, че толкова много хора си зарязаха родителите и заминаха за чужбина, обаче тук просто вече няма какво да се прави. Представи си един млад човек от малък град. Ами какви перспективи има? Работа-няма, надежда за развитие-също. И какво му остава? Или да замине за София/Варна/Пловдив/Бургас или да замине за чужбина. И на едното и на другото място няма да си е у дома и ще трябва да разчита само на себе си и на едното и на другото място ще работи ниско платена работа, но поне в чужбина ще изкарва достатъчно, че да може да праща пари на възрастните си роднини в България. Докато в София парите ще му стигат само за храна и за наема. Пишеш, че си на 20 и явно сега тепърва ще си търсиш работа за това не знаеш колко е отчайващо всичко. Или стоиш безработен или започваш каква да е работа само и само за да изкараш някакви пари. Е, при това положение след като и там и тук си на ръба на оцеляването, все пак по-добре е да оцеляваш там, с надеждата, че след 10 години ще можеш да постигнеш нещо повече, защото останеш ли тук, цял живот просто ще оцеляваш, това е сигурно. Не искам да те отчайвам, но това е истината. Мислиш ли, че тези хора които бягат всяка година го правят от добро? Дали са щастливи, че оставят тук дом, роднини, приятели? Едва ли, но понякога е направо въпрос на оцеляване! По-добре чистач или общ работник в чужбина, отколкото безработен у дома. Тъжно, но това е реалността. Да не мислиш, че хората са много щастливи да ходят да берат ягоди и да се трепят за минимални пари, ами не са, ама все пак са някакви пари. А тук какво да правят? Да увиснат на пенсиите на родителите си? И да чакат да стане чудо? За това не съди хората строго, защото пак ти казвам, не от добро са тръгнали по света. Ако имаха работа и приличен стандарт никога нямаше да тръгнат. На всеки му е по-лесно да си е у дома заедно с близките и приятелите си. Ама просто нямат избор. А и не твърди, че само българите емигрират масово. Ти знаеш ли, че голям % от населението в САЩ са с ирландски корени? А сети се защо. Защото през 19 век в Ирландия е имало голям глад и масово хората са тръгнали да си търсят щастието в Америка. Просто си има определен праг на търпимост. Хората търпят, борят се със ситуацията и като видят, че нещата са безнадеждни и оправяне няма да има си хващат багажа и заминават. Точно това се случва в момента в България. Народа търпя всякакви простотии и като видя, че политиците освен да се гаврят с него друго не правят избра пътя на емигранта. Можеш лично да благодариш на онези в Парламента и на цялата шайка около тях за положението. Ако те не мислеха само и единствено за собствените си интереси, можеше и да е друго. Ама сега да развиваме теории просто е глупаво. Няма смисъл да разтягаме локуми какво би било ако...
Фактите са си факти, животът тук е труден, масово хората са докарани до ръба на оцеляването и съответно всеки се спасява както може. И при това положение нямаме право да се сърдим, че Иван, Драган, Стоян са решили да работят като общи работници в чужбина за да не мизерстват семействата им. По-скоро трябва да се сърдим на едни други хора, които така извъртяха нещата, че семействата на Иван, Драган и Стоян да са докарани до ръба.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 дни
hash: 0922fd034a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

58.   Когато мутрите те прибират от учелище, за да карат баща ти да плаща "закрила", група възрастни мъже те наричат "малко педерастче", защото на си на девет години и рисуваш добре, лекаря иска 5000 лева за почерпка, предида извърши операция, връстниците ти се държат като маймуни, полиция и съд са бездействащи, освен ако няма монетарно насърчаване, но тогаваневинин и до живот се вкарва.... Как може това да е хубава страна?

 
  ...
преди: 8 години, 6 дни
hash: 98f537fd47
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

59.   Работещи българи в чужбина - 2. 5 милиона, работещи българи в България - 2. 2 милиона. Нямам какво да добавя, освен Бог да пази България, защото с това темпо не се знае колко още ще просъществува родината...

 
  ...

1-50 от 138
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker