Какво става? Защо хората започнаха да се завръщат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Какво става? Защо хората започнаха да се завръщат?
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 10868 пъти
Не зная дали в другите части на България е така, но тука в София все повече хора започнаха да се завръщат от чужбина. Един съсед от шестия етаж изкара няколко години в Германия, се прибра преди месец и каза че му е дошло до гуша и нямал намрение да ходи никъде повече. Едно семейство от другия вход се завърнаха обратно от Испания, където бяха поне 4 - 5 години и са казали че ще е за винаги. На един мой бивш съученик брат му изкара три години в Холандия, но и той се е прибрал обратно и му казал че не му трябва. Говори се много и за други такива случаи, но тези са хората които лично познавам. Като знаех колко много хора до сега, се чудеха за коя държава да заминават, изведнъж се оказа че тази мода за чужбината вече си отшумява и хората започнаха да се завръщат обратно в България. Аз също се канех другата година да отида да работя няколко години в Германия, но като гледам какво става, сега започвам да се чудя дали си заслужава. Пишете дали и в останалата част на страната се случва същото.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 104

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 359fd7c54f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Moга да потвърдя наблюденията на Автора за Южна България - още преди години се върнаха хората от Гърция, Испания, Франция и започват да се връщат от Германия, Холандия и Скандинавието или просто вече отиват за няколко месеца само мъжете на гурбет и се връщат пак за 6 м. - зимата са в Германия да кажем, лятото у нас. Масово това. Семейства не заминават.
Причините са ясни - у нас вече почва да се съживява икономиката, но и и на Запад видяха нашите хора, че са живяли с нереалистични очаквания и илюзии. Който у нас няма професия, стаж, образования, той и на Запад няма много шансове, но у нас имаш семейство, помощ от приятели и познати (връзки), дом, социален живот, а на Запад не може и да се пести вече.
Но това не е нещо ново като явление. В световен мащаб 2/3 от емигрантите се завръщат. Това не значи за теб лично, че не бива да опиташ - по-добре отиди, убеди се сам, отколкото цял живот да живееш с илюзии. Винаги можеш да се прибереш, но ще си по-умен и опитен. Ще можеш най-малкото да говориш от 1во лице.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 344288d4a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много хора излизат, много и се връщат. Всеки излиза по различни причини. Зависи кой какво търси, за какво се бори и какво съзнание има. Някои хора не могат да стоят далече от семействата си, на други не им понася климата, на трети не им понася културата или начина на живот, пети пък не знаят езика или пък не са удовлетворени от работата си.. други излизат за да направят малко пари и пак се връщат.. причини има все и по много..

И аз имам приятел който работи във склад и ми каза че също планува да се върне в България и че не му харесва тук. Всеки със нагласата си..

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 92ef57da7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Адски дълга тема. В Бг има разни хубави неща, има и доста минуси. Най-големия е липсата на перспектива, т. е. сега и да е прилично, не виждам с настоящата посока как след 20-30 години ще има каквото и да е нормално тук. Но все още има по нещо останало. Навън ще си винаги чужденец, езика ти е друг, хората са ти други, климата ти е друг. Какво беше- вкъщи и дърветата помагат...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2cfcb67d17
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   и сред моите познати наблюдавам същото - всички казват, че не е както е било преди години в чужбина

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b1cad0863b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Наблюденията ти са верни, но за гурбетчиите. Аз съм с висше образование и тук получавам над 3000 евро, а в България най-високата заплата, която са ми предлагали е 1900 лв. Познай дали ще се върна...
За гурбетчиите не си заслужава, но хората с образование тук взимаме заплати, за които в България не можем и да си мечтаем.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 601dbdb4ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Връщат се защото работят неквалифицирана работа в чужбина. А тази работа се работи от утайката на обществото в държавата на пребиваване. Дефакто "местните" се държат зле с тях и на гордите нашенци им писва в един момент. Но като свършат спестените парички отново отиват на гурбет. И така се затварят в един омагьосан кръг.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b91faf48ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не си ли чувал поговорките, "камъка си тежи на мястото", "по добре лъв на село, отколкото овца в града", човек е най щастлив там където се е родил, това поражда и носталгията. Повечето хора отиват в чужбина, за да спечелят пари и да си решат житейски проблеми. Но там винаги са никой, не че тук много ни зачитат за някой, но тук си си на родна земя, тук си част от тази земя, тук си собственик на тази земя, тя ти принадлежи, докато в чужбина си като корабокрушенец, живота те лашка насам-натам. След като са поработили няколко години и са посъбрали пари, защо да не се върнат и да заживеят спокойно. А и в чужбина става нетърпимо, тази мигрантска вълна заля Европа, наруши спокойствието й, евтината работна ръка ще намали заплащането на труда. Европа се срива, и не само тя, живота навсякъде се скапва, света много се разджурка, до кога, ще видим.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: d384ddf73b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Повечето хора напускат България и отиват в чужбина с идеята да изкарат повече пари. Да, там изкарват повече, но като цяло стандарта е друг. За да живееш там по начина, по който си живял тук ти трябват доста повече пари. На 99% от емигрантите им се плаща много по малко отколкото работодателя би платил на негов сънародник. Едва има смисъл да казвам също така, че не е особено приятно да се държат с теб като с добитък, не всеки може да издържи. Много хора смятат, че като отидат в чужбина и - хайде оправиха си живота. Бързо, бързо се връщат като видят как се бачка там и като си направят сметката. Според мен трябва да се опитаме да си оправим държавата вместо да ходим и да робуваме на германци, белгийци и т. н.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3acaf704c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Връщат се, защото илюзиите им са умрели и са разбрали истината. Във всяка една държава дори средната класа, да речем квалифицирани хора с висше образование, но без собствен бизнес или на ръководна позиция, колкото и да работят не стигат доникъде. В смисъл не могат да си купят дори собствено жилище. Парите им ги вземат обратно по няколко начина. Системно чрез високи данъци, дългосрочно чрез глобални финансови сривове и инфлация, а краткосрочно чрез маркетингови облъчвания да ги профукат веднага за някоя лигня. Това се нарича раздвижване на икономиката. Стоките за бита нарочно се правят малотрайни, за да се наложи след време да си купиш пак същото. Като нямаш пари, купуваш на кредит и на изплащане и вечно ти е стегната примка около врата.
Това е за средната класа, а какво остава за обикновените бачкатори, каквито предполагам са повечето от нашите емигранти. Аз не виждам как един бачкатор би могъл да спести нещо в Германия (живея там от доста време). Тук или трябва да си пълен маргинал и да не ти дреме за нещо или да си топ акула - изпълнителен директор и прочие. На първите държавата им гарантира физическото оцеляване както прави с бежанците, при вторите няма как да се наместиш. По средата си между чука и наковалнята. С мъка си спестил нещо и точно това е твоята уязвимост, защото от някъде трябва да дойдат парите за да се финансират маргиналите и външното политическо влияние в страни като Украйна, а супер-богатите винаги намират начин да не плащат данъци (справка панамските файлове). Сега цялата маргинална ниша се зае от арабите и африканците. Лесно няма да допуснат източноевропейци на държавна издръжка. Трябват им само работни мулета за да се върти мелачката, ама то това човек си го може и в България и там ще му е по-добре. Това е моето мнение.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 1331d0de07
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Така е, брат - колелото на живота се върти и всяка точка рано или късно намира своя противовес. Природата не търпи разлики дълго време.

Истината е, че икономиката на много западно европейски страни забуксува. Бежанците допълнително усложняват обстановката.

Физиката не търпи разлики в налагянията. Същото е и с икономиките. Ако в някоя държава е добре, а в друга е зле. То емигранти от втората напълват първата. Отделно ако първата се пренасити с капитали, то последните започват да се насочват към по-бедните страни и т. н.

И така в крайна сметка икономиките се стремят към уравновесяване. Ще дойде ден, в който в България няма да се живее много по-зле от Германия. Просто Германия малко ще поизостане, България леко ще напредне и разликите ще се смалят. И така емиграция почти ще се обезсмисли.

Това е неписан закон - природата не търпи разлики. Може да ги търпи само временно. Ако става въпрос едно време когато България е била сила и е била на 3 морета, Германия въобще не я е имало като държава, а хората по тези земи са били изостанали и са робували на Римската империя. Сега е обратното - ние сме зле, те са добре, но и това ще се промени.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2d041be0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   До коментар 1 - каква икономика се съживява у нас бе брат? !
Ти в коя държава живееш? ! Или си си оплел вече кошницата и ти дреме на дедовия за хората с две висши, търсещи каква да е работа...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0b9c3ff29a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами, имаме свобода на придвижване - хората се възползват. Както казва номер 2, много заминават - много се и връщат. В края на краищата, най-важно е да се чувстваш добре, там където си - било то в България или в чужбина.

Ако не се чувстваш добре не си длъжен никъде да седиш насила. Ако решиш да се местиш, пък е разумно да не си затваряш всички врати в страната, която напускаш - така, ако нещата не се получат винаги имаш резервен вариант. Няма лошо да се пробва.

По-добре да пробваш и да установиш сам, дали нещо е за теб или не е, отколкото цял живот да съжаляваш за пропуснатите възможности. Така или иначе, не е нужно никой избор да е окончателен, авторе.
Имай предвид, че в чужбина първата година даже всичко да е предварително уредено, ти е свързана със стрес и напасване - после нещата постепенно влизат в релси. Не всеки обаче успява да се адаптира.

Няма смисъл да се седи в чужбина, ако усещаш преграда между себе си и местните хора. Ако виждаш че почваш да се настройваш срещу тях или по-някакъв начин се чувстваш онеправдан или част от малцинство. Няма смисъл да се седи, ако не знаеш езика, ако срещаш трудности по институциите, ако не можеш да си намериш приятели, ако си в социална изолация... Изобщо ако нещата не са наред като цяло и няма изгледи с времето да се оправят, по-добре да си се прибереш.

Емиграцията не е за всеки. Ако не можеш да се почувстваш у дома си в чужбина, по-добре се върни или пък, ако не ти се връща и обратно, пробвай в нова страна. Важното е никой да не се чувства заклещен, там където не може да съществува пълноценно.

И авторе, няма смисъл да питаш хората, защото ти не си хората. Не те ще живеят с изборите и грешките ти. Това че някой се е адаптирал добре и му харесва в чужбина, не означава че и за теб ще е така. Това, че за някой чужбина се е оказала кошмар, също не означава автоматично, че и за теб ще е така. Просто не му придавай толкова голяма важност на този избор - не е нужно да гледаш на това като на съдбовно решение. Не боли да отидеш за няколко месеца да видиш сам. Да се върнеш можеш винаги. Да заминеш пак също можеш винаги. Когато и АКО си готов. Ако не се чувстваш готов за такава стъпка, значи просто не му е времето. Нагласата наистина е решаваща.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 51d1ba416e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

13.   Нали! Оказа се, чужбина не е някаква обетована земя. Дето само те чакат, да те направят крал. Оказа се, че не е вярно, че само да слезеш от самолета и ти дават тлъста пачка.
Аз пък от България не излизам, че тука е страната на чудесата, какво повече искаш?
Нямало пари? - Къде няма бе?
Нямало реализация? - Е трудно е, но има.
Не можело в България? - Това го казваш, да напусна и да не ти създавам конкуренция ли, ми ти напусни?
Нямало политици! - Ми за какво са ти, като чакаш друг да ти реши живота, няма да можеш никъде да пробиеш.
Нямало съдебна власт! - Ми още по - добре, значи почти всичко ще ми се размине.
Какво искате от страната на чудесата (България)? Тук е толкова готино, че аз нямам думи.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8772e82419
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   Очевидно, че в Европа няма работа и става все по-трудно да се издържа семейство. Да не забравяме и милионите нови бежанци, които подбиват пазара на труда.
Това нещо, за което автора говори, не става с българите в Северна Америка. Тук работа има и ако имаш нормален статут на пребиваване за връщане никой не мисли.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4d346ff9a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   На мен наблюденията са ми че хората масово отиват в София. Заради големите възможности за работа.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 738d460f90
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Аз работя в Англия в момента, но в края на Октомври ще се прибирам обратно в България. От брат ми знам, че в Бургас също много хора са започнали да се завръщат. Изглежда че това става на всякъде.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 359fd7c54f
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

17.   До н. 5 от 1 - Не пишеш в коя държава живееш, но 3000 евро дори да са нето не са кой-знае какво за един нормален живот на 1 семейство в повечето западни държави. Говоря за Германия, където брутния доход е 3500 някъде. Повечето майстори изкарват 5000 евро и ти с твоите пари, особено ако имаш деца с доход от 3000 евро (или 2300 нето някъде), няма как да живееш над средното.
В България с 1900 лв. взимаш 2хсредния доход и можеш да си позволиш много повече услуги да речем. По-недостъпни са неща като електроника и нови коли, но за сметка на това данъци, поддръжка, застраховки са 4 пъти по-евтини за повечето коли. У нас имаш с 1900 лв. доход реалния шанс да си изплащаш свой дом, а на Запад специално за големите градове и хубавите квартали с 3000 евро си за никъде - наемът ти е там толкова и то без режийните.
И не си мисли, че и пенсия ще хванеш голяма, освен ако не се осигуряваш частно някъде. Пенсиите в повечето държави се плащат от младите към старите, а и на Запад вече демографската криза ще ги настъпи след 30 години, а имат огромни дългове, включително във валута. Вие ще ги плащате. В България нямаме дългове, в момента е най-трудното, защото е ниска производителността, имаме 1 пенсионер на 1 работещ, но нещата ще се променят и нормализират. Мислете в перспектива, не от днес за утре, защото ще платите за 1 пълен хладилник твърде висока цена и можете да останете и безимотни, а децата ви необразовани.

н 8 много добре го е обяснил. Особено недостъпни за нашенци с ниските им доходи са услугите, а образованието и здравеопазването са точно такива. Затова като се приберат ходят на зъболекар, фризьор, лекари, но още не са си направили сметката и не са се опомнили, че живеейки в лошите квартали, за да спестят от наем, техните деца автоматично са в лошите училища и са им отнели на тях перспективата, за да си напълнят хладилника, а между временно и у нас хладилниците стават все по-пълни, хората си гледат децата, купуват си жилища и коли, избутват и накрая всяко ново поколение живее по-добре от старото, което за емигрантите не може да се каже - или завършват като родителите си, или затъват, подмамени от наркотици, проституция, живеят на соц. помощи и изобщо не намират място в новата държава.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 359fd7c54f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

18.   до 14 от 1 - и ти си станал явно жертва на медиини манипулации. Бежанците все още нямат право да работят и не е вярно, че взимали работните места в момента на хората, НО взимат жилищата за бедни, защото държавата плаща и са по-надеждни наематели от нашите емигранти. И още - 70% от тях най-вероятно никога няма да работят, но трябва да живеят от нещо - няма начин, данъците ще се качват още, за да се издържат и тези хора, а българите и румънците работят за тези държави и техните раздути соц. системи, а когато едни детски им дадат се раздува по телевизията, че едва ли не точат системата. Никой не харесва хората от Източна Европа, защото вярват, че точат соц. помощи и до някъде са прави за някои индивиди, но като цяло нашите емигранти плащат много повече в чуждите държави и накрая си правят криво сметките, че могат да се приберат с мизерните си пенсии (заради ниския си доход) и да живеят човешки у нас. След 30-40 г. стандартът ще се е изравнил и който днес у нас взима над средното днес, ще взима по-голяма пенсия от ниско квалифицираните емигранти от Запада. Ще са затворени там до живот, защото поне соц. жилище ще им дадат, а у нас ще са отнво бедняците, каквито винаги и цял живот са били. Важно е не какво абсолютно печелиш, а СРАВНИТЕЛНО и то не в сравнение с българите в България, които живеят и на евтинкото, а с местните хора, където живеете и тогава си направете сметката - ако взимате по-малко от средния доход за държавата, вие сте работещи бедни и пенсиите ви ще са нищожни и близки до социалната помощ, децата ви ще са поредното поколение работници и никога ама никога няма да видат университет отвътре.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b1cad0863b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Писах го в друга тема, ще го повторя и тук. Като не знаете къде си заслужава да емигрирате, ще се връщате в България, много ясно. Живял съм и в България и в Западна Европа, в момента съм в САЩ и това определено е държавата на неограничените възможности. Никога няма да се върна в Европа. Е, за екскурзии става. Но иначе икономиката на САЩ и като цяло възможностите за реализация са в пъти по-големи отколкото където и да било другаде. Хайде русофили, нападайте ме! Хаха.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b1cad0863b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Номер 17, разходите ти в която и да е чужбина що се отнася до наем и храна, са около 1000 евро. Така че със заплата от 3000 спокойно можеш да спестяваш по 1500-2000 чисти на месец. Забравих, че българина разбира от всичко и е компетентен на всякакви теми, извинявам се. :)

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 269af42ae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Глупости, може на теб да ти се иска да се завръщат, но нещата в реалността са малко по–сложни...
П. П., ти да не си оня "патриот", дето му е мъчно за българите в чужбина и ги съжалява???

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: dbc4debcd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Тази тема ме заинтересува защото и аз забелязах, че във градът в който живея идват повече хора, много немознати лица се появиха и се учудих.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 065d1998bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

23.   Номер 1, не знам кой ти плаща, не знам дали не си правителствен трол, незнам дали не живееш в твой виртуален свят, но престани да менторстваш във всяка тема, да ни обясняваш колко по добре се живее в България, колко по-добро ни е здравеопазването, социалната система, пенсионното осигуряване и т. н. Според теб европейците живи да ги оплачеш! Ами да дойдат да работят в Б-я хем да пратят някой лев на роднинитеси, хем да подпомогнат " рецесиралите" си икономики. Нашите емигранти как успяват дапращат по два милиарда евро всяка година отделени от мизерните си европейски заплати. И като пример за пенсионно осигуряване- българска учителка за 4 години работа в Италия получава по-голяма пенсия от 25 години работа в България. Без коментар.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4d346ff9a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Номер 11, никой няма да те напада. Ако го пишеш по русофобски подбуди пак си е твоя работа. Ако искаш да насаждаш разделение няма да стане! Всеки има право на мнение, всеки има право да е там, където се чувства най-добре. И ако твоето място са Щатите, еми окей, живей там, но на някои хора им е Русия, Китай и тн. За всеки човек има място под слънцето и няма нужда да русофобстваш или да насаждаш омраза. Тук пишем защо хората се завръщат и сега един такъв като тебе ще преебе темата. Еми махай се от тука ако целиш това. Дано екипа не допусне заядливите и безпочвени постове.

Узунов

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4d346ff9a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Номер 23. Икономическата ситуация в Европа далеч не е толкова цветуща, колкото я изкарвате. И там ще дойдат проблемите, заради застаряващото население. За да го има икономическия фактор, трябва да го има и човешкия. Това, че продажни телевизии като Босфор ТВ и НОВА снимат и ни показват 10 бежанеца от Сирия, които видиш ли там са били специалисти - и хоп, айде всичките бежанци са лекари и инженери. НЕ. НЕ!!! НЕ!!!

Процентното отношение на сирийците е 10 или 20 процента, но не повече, дори 20 е много. Масово идват хора от Африка и бедните държави в Близкия Изток с идеята, че тук ще легнат на помощи. Така и става. Ако някой си е въобразил, че тези хора ще подпомогнат икономиката - няма да стане. Европа няма американския модел на управление, в който всички са равни и решиш ли да правиш престъпления ти пръскат мозъка. Докато тука - изнасилвания, палежи, протести, бойща, кражби, сигурно има и убити от "бежанци" хора, за които не се говори разбира се. Толерантността прераства в толерастия и свободия.

Както и да е, отклоних се... та икономиката с тези хора няма да живне, защото хората идват да спят на социални и да ядат и да пият. Никой от тях не иска да работи, да не говорим, че искат да правят и халифати и тем подобни извращения. Така, че "развитите" европейски държави, които ми ги хвалите ще има да решават тепърва много сериозни проблеми. Те в момента имат...

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4d346ff9a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Номер 23. Икономическата ситуация в Европа далеч не е толкова цветуща, колкото я изкарвате. И там ще дойдат проблемите, заради застаряващото население. За да го има икономическия фактор, трябва да го има и човешкия. Това, че продажни телевизии като Босфор ТВ и НОВА снимат и ни показват 10 бежанеца от Сирия, които видиш ли там са били специалисти - и хоп, айде всичките бежанци са лекари и инженери. НЕ. НЕ!!! НЕ!!!

Процентното отношение на сирийците е 10 или 20 процента, но не повече, дори 20 е много. Масово идват хора от Африка и бедните държави в Близкия Изток с идеята, че тук ще легнат на помощи. Така и става. Ако някой си е въобразил, че тези хора ще подпомогнат икономиката - няма да стане. Европа няма американския модел на управление, в който всички са равни и решиш ли да правиш престъпления ти пръскат мозъка. Докато тука - изнасилвания, палежи, протести, бойща, кражби, сигурно има и убити от "бежанци" хора, за които не се говори разбира се. Толерантността прераства в толерастия и свободия.

Както и да е, отклоних се... та икономиката с тези хора няма да живне, защото хората идват да спят на социални и да ядат и да пият. Никой от тях не иска да работи, да не говорим, че искат да правят и халифати и тем подобни извращения. Така, че "развитите" европейски държави, които ми ги хвалите ще има да решават тепърва много сериозни проблеми. Те в момента имат...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c12a2840e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

27.   Завръщат се предимно хората с по-ниско образование или тези, които по някаква причина не са успели да се реализират добре там и просто им е писнало да работят най-черната и затъпяваща работа. Я питай някой лекар или друг доказан специалист дали иска да се върне? НИКОГА! Човекът си е намерил правилното място, развива се и го уважават. Връщат се такива като Пешо и Гошо, които преди няколко години са тръгнали с нагласата, че там от чешмите тече мед и мляко и даже и да не си даваш много зор, пак ще забогатееш бързо. Е, да, ама не, както казваше Бочаров. Отишли там и се оказало, че ще работят като общи работници, че вместо в огромен апартамент ще живеят в една стаичка, а съседите им ще са от Бангладеш. И така 2-3 години докато видели, че хем работят много (защото там никой няма да те остави да се размотаваш в работно време) хем живеят по-мизерно отколкото тук, защото тук поне домове имат и за това се връщат. Така, че връщат се, ама само тези, които поради ниското си образование и липсата на квалификация и там и тук нямат шанс за нищо повече от общ работник. Хората с професии, доказаните специалисти, няма да се върнат! Да не са луди като там за 2-3 дена работа изкарват повече от колкото тук за цял месец! Да не говорим за уважението. Така, че колко лекари са се върнали? Май нито един.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5d8f175cd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Пет семейства мои познати напуснаха страната за последните две години, което ме учуди много. На 40 години не напускаш току -така при деца-ученици, при възрастни родители... Добри специалисти са, предложиха им добра позиция, не се колебаха. Много са доволни. Две в Германия, две в Англия и едното семейство чак в Австралия.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 6405cc63a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Не знам доколко започнаха да се врщат българите, но все повече европейци живеят в България. Н е говоря за гърците с фирмите, а за млади момичета и още повече момчета, които работят като обикновени служители в големи компании. По-скоро това е мобилност, като проявление на глобализацията. Наистина се оказва, че в чужбина не по-добре от България, а хората търсят отраслите в които да се развиват и пътуват без да взимат под внимание държавата. Тези описани хора не са намерили развитие в чужбина и се връщат в начална точка. Все още не съм видяля нвякой на който му върви да напусне, да си продаде всичко в чужбина и да се установи в България. Две мои приятелки след завършването си живяха едната 3, другата 5 години, работиха, омъжиха се, родиха им се деца и като не им дадоха майчинство се върнаха в България с цялото семейство. Причини различни, а мотивът все един и същ.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 6405cc63a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Не знам доколко започнаха да се врщат българите, но все повече европейци живеят в България. Н е говоря за гърците с фирмите, а за млади момичета и още повече момчета, които работят като обикновени служители в големи компании. По-скоро това е мобилност, като проявление на глобализацията. Наистина се оказва, че в чужбина не по-добре от България, а хората търсят отраслите в които да се развиват и пътуват без да взимат под внимание държавата. Тези описани хора не са намерили развитие в чужбина и се връщат в начална точка. Все още не съм видяля нвякой на който му върви да напусне, да си продаде всичко в чужбина и да се установи в България. Две мои приятелки след завършването си живяха едната 3, другата 5 години, работиха, омъжиха се, родиха им се деца и като не им дадоха майчинство се върнаха в България с цялото семейство. Причини различни, а мотивът все един и същ.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 738d460f90
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Как няма да се връщат, нали виждаш какво ства в Англия. От както на референдума са гласували да напуснат еросъюза, хорта там веднага започнаха да наритват емигрантите и да ги подканват по не много приятен начин, да си заминават обатно от където са дошле. Както се вижда, някои от другите по-развити и богат държави, също искат да последват Англия и да напуснат ЕС. Когато това стане, в този издънен съюз ще останат само очуканите голтаци и тогава какво ще делят - въшките си ли? Така че потока обратно само ще се засилва.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b1cad0863b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

33.   Не знам кой е започнал да се връща, но по ОФИЦИАЛНИ данни, българите, работещи в чужбина, са повече тези в България...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5715e5815e
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

34.   Това че броя на работещите българи в чужбина е по-голям от броя на работещите българи в България е вярно, но също е ярно, че все по-голям брой от тях започнаха да се завръщат обратно - това също е по ОФИЦИАЛНИ данни.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 723ea97742
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Отговорът е един - Родината е една. :)

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 1b275061c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Съюзът в този му вид е от издънен по-издънен, обаче върхът на сладоледа е на финала на съществуването му да ни натикат и еврото, тогава вече нещата ще станат трагични!

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

37.   А който не му понасят хората и климата в България къде да иде като е роден тук? Не можа да понасям летните жеги (над 32 градуса е ад за мен), а хората са доста негативни и с неприятни интереси - всеки само за политика говори, сякаш като се съберем в компания не е за да си изкарваме приятно, а да се дразним и натоварваме.

Постоянно се правят магии в България и на Балканите, не съм чул някой холандец да тръгне по врачки да прави магии на роднини и приятели, те си имат други минуси де, и Холандия не ми допада. Затова пък всеки втори българин или турчин търчи по магове, врачки и т. н. и подхвърля магии в къщите на хората. Мислиш го за приятел, а той ходи по врачки да ти праща негативна енергия, за да не ти върви, защо са ми такива приятели? Затова и вече нямам нито един приятел българин, турчин или циганин, писна ми от магии и уроки.

Когато Българите си променят манталитета и престанат да са злобни и да правят магии, тогава ще остана, за сега търся родина за децата си. Не искам децата ми да живеят в страна където мъжете ходят с бръснати глави и се пребиват по дискотеките и шофьорите карат като ненормални. Не искам да живея в страна, в който хората коментират политиката на всяка крачка и то на висок глас, дори в автобуса.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

38.   Какво е това масово плюене по чужбина не мога да разбера? Който иска ще живее там, който иска - в БГ. Всеки си има съдба. Аз в БГ по-лесно мога да изкарам пари, но тук хората са много злобни, там може и да съм чужд за тях, но поне не ми правят магии и да ми поръчват проклятия по врачки. А тук още не мога да се изчистя от магията, която ми направиха. Природата ни е хубава, но климатът - твърде много жеги през лятото, мразя жегата. Хората, хората са основния проблем и у нас не струват. Повечето българи са негативни и злобни, само като чуя приказките за политика и злобеенето знам, че съм в самолет с българи.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

39.   Само за справка - с висше от САЩ в България работа за повече от 700 лева не можех да намеря, почнах от 500... но не всичко е пари. В България има една отвратителна черта от народопсихологията - хората да си завиждат и да са негативни. Липсва ми позитивност, усмихнати хора, в Африка са по-бедни от нас дори, но се усмихват, та липсата на пари НЕ е причина да си злобен гадняр.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

40.   От известно време в Сподели върлуват тролове които звучат като атакисти. Искат да дават тон в живота на хората и едва ли не смятат, че всичко в БГ е рай. Е, не всеки си тежи на мястото, аз в България срещам почти само злобни хора, държа се любезно, но те го приемат като слабост и все ме преебават. Защо да търпя всекидневно унижение, а да не отида в страна с по-малко неандерталци като Словакия например? И не, не съм от тия дето ходят за парите, затова предпочитам Словакия и Унгария пред богатите западни държави. Просто културата и манталитета на Балканите ми е просташки и неприятен, че да го търпя всеки ден. Но защо съдите тези, които се чувстват добре другаде, а зле в България? Всеки си има съдба и не всеки се чувства добре на мястото, на което е роден. Оставете хората да живеят там, където искат, какво е това бъркане в чуждите животи? !

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 359fd7c54f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

41.   н 38/40 Нищо лично, но ти обвиняваш хората, че били атакисти ако са доволни от начина на живот, работата си, условията в собствената си страна, пишеш да не се било бъркало в живота на хората, а ти самият тук налагаш своето мнение да сме се изселвали в Унгария или Словакия и тем подобни държави.
Нима ти самият не се бъркаш така в живота на хората?
Тук темата е за завръщащите се емигранти, така както и всеки споделя и позитивни, и негативни мнения за живота в България и на Запад. Живота в Словакия не е тема тук, защото си частен случай (единичен) на човек, отишъл да живее в друга Източно-европейска страна и мислейки, че е открил топлата вода.
Отвори си тема за балкансия манталитет и за живота в Словения ако щеш, но 99, 999 % от българите не се интересуваме от това, а от живота в България vs. развитите държави, защото хората емигрират, за да изкарат все пак парички и да живеят по-добре, не да гонят диви мечки в Словакия, която 90% работи в Австрия и пътува всеки ден до Виена с влакче.

П.П. Магии? Врачки? Ти сигурен ли си, че сам не си прекалено силно заразен с т.н. „балкански синдром“?

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

42.   41 вие давате тон в живота на хората. Какво ви влиза в работата кой къде ходил и дали се върнал? Това е свободен свят и затова няма да се оправим, гледай си твоя живот, а не дали Пенка е щастлива в Дания или Гошо се е върнал от Англия. Животът си е техен.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Магиите и да не действат не е много приятно да намираш сапуни с пирони и косми с парцалчета пред вратата си. Не вярвам че действам, но самият факт, че масово имя хора които да ходят по ходжи и по баячки означава, че твърде много злоба има. Там и да не те харесват поне няма да ти працат отрицателна енергия и да те проклинат. Вярвам, че всяка отрицателна мисъл влияе зле.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 03138d0718
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

44.   Някои хора са като камъни, други като птиците обичат да летят, да не живеят цял живот на едно място.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 1b275061c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

45.   №40 атакистите са хора, които държат на нациналния интерес. Национализъм не е мръсна дума, както разни вресливи евро не знам какви се опитват да ти внушават. Европейска ценност е тоталната деморализация на обществото и младото поколение. Скапеш ли образованието, скапал си нацията и оттам държавата. Целта им е тази, но мисля, че няма да я постигнат все пак.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b1cad0863b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

46.   Завърших в Швеция и направих грешката да се върна в България. До края на лятото събирам багажа отново. Тук просто не се търпи!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 93aa70f0df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   Къде по света не съществува завист и злоба? Пишат някои, че само в България са го виждали това. Бъдете обективни, живейте някъде по света с чужди хора от цял свят и споделете дали ви целуват ръка всеки ден и ви купуват цветя и ви величаят до небето, или пък.... нещо друго.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3063ea213f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

49.   Милион и половина души не се осигуряват в България, някои въобще не плащат и здравни и пенсионни осигуровки, а други си внасят само здравни. Това е половината от работоспособното население. Посочете ми една европейска страна, в която 50% от работещите не се осигуряват. Посочете ми една европейска страна, в която държавната администрация е 30 % от работещото население. В частния сектор работят не повече от 800 - 900 000 души, на чийто гръб се крепи цялата икономика.
И бихте ли ми посочили тези, които се върнаха от чужбина, къде започнаха работа, в кой отрасъл или лежат и си харчат спестените си пари, докато ги похарчат и после пак обратно.
Не е достатъчно да видиш, че някои от входа се е прибрал от чужбина, но и дали е започнал да работи в Родината..

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 1a0adebf85
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

51.   Връщат се главно нискоквалифицираните работници, защото кризата ги подпука яко.
Другото са изключения, като тази госпожа, учила в Германия и впоследствие върнала се в България, която разказва една и съща история във всички теми в "Чужбина" и пише километрични постове, които вече никой не чете. Очевидно нещо я мъчи в България, за да се опитва всячески да ни/се убеди, че е взела правилното решение.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: cc236365f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

52.   "или лежат и си харчат спестените си пари" - е кво мрънкаш бе н49. Все пак ги харчат тука => влагат изкараните си от чужбина пари в българскта икономика :)
Карай по - полека с тая критика...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e39678e2d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

53.   В чужбина не е лесно. Има работа и достатъчно пари, но България е незаменима. Просто носталгията те събаря на пода и тогава ти писва от всичко, зарязваш работа, квартира и приятели и се прибираш. Има обаче и друга причина- дискриминация. На моята дъщеря например, оценките се влоших изведнъж, въпреки, че учи много. Веднъж имах спречка с колежка и въпреки, че тя започна, мен извикаха при шефа....
Помислете, преди да си тръгнете....

 
  ...

1-50 от 104
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker