Да се върна ли в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да се върна ли в България?
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2533 пъти
Здравейте. Моята история е малко дълга, но се надявам да я прочетете. Благодаря.

На 23 съм. След като завърших 12-ти клас (на 19 години през 2012), следвах Право в чужбина, но не се справих и прекъснах края на първата година. Измина известно време и реших отново да замина за чужбина през 2014 (Англия), където приятелката ми живее. С нея се запознахме преди 5 години, още в България. Тя завърши в английски университет миналата година и веднага след това си намери работа по специялността. Аз пък записах
Висше отново миналата година (есента на 2015) и с нея в момента живеем заедно. Тя работи, а аз пътувам до съседния град до университета.

Ще завърша на 25 години (остават ми още 2 години, тъй като завържих успешно първата си година) и съм на студентски заем (9000 паунда на година). Имам 1 година трудов стаж тук (като камериер), а за живот майка ми ми праща пари всеки месец.

Проблемът е, че страшно много ми липсва България. Майка ми и баща ми са там (и двамата са болни, въпреки че майка ми работи добре-платена работа и успява да издържи и себе си, и мен, а баща ми взима добра пенсия) и въпреки, че лека-полека си уреждам живота в Англия, прекалено много ми липсва дома. Искам да съм до тях в последните им моменти, но те все ми казват, че е по-хубаво да следвам своите цели, а тях да ги оставя. Също така, в България те имат имоти, които някой ден ще наследя, а тук в Англия постоянно се притеснявам дали някога с приятелката ми ще съберем пари за къща, вместо цял живот да живеем под наем. В България няма поне това да го мислим.

Приятелката ми обаче твърдо е решила да устрои бъдещето си тук и не иска и да чува за България (нейните родители също са там, но тя един вид е преглътнала мъката към дома). Тя завържи с висок успех и съответно си намери и високо-платена работа тук. Аз също не харесвам условията за живот там (ниските заплати, здравната система, хората, нивото на престъпността), но понякога просто ми липсва дома и родителите. Все си мисля, че ако завърша и се върна там, ще мога да си намеря добра работа и ще живеем нормално с приятелката ми (ако и тя си намери добра работа там, разбира се).

Какво бихте ме посъветвали? Да продължа ли в Англия или да се върна в България? Благодаря за отделеното време.

П, 23.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: e85960f604
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен твоето е малко като историята за Нероден Петко.
Още си по средата на следването си, ще имаш 50 000-60000 паунда някъде заеми, не знаеш дали след 2 г. ще си с приятелката си, какво си се замислил още от сега?
Първо завърши УСПЕШНО. После бачкай, за да си платиш заемите, защото вече са почнали да търсят до дупка хора, които не плащат. После виж как ще се развие връзката ти, но и как ще се развият Англия и България в това време. 2 г. са много време понякога, а ти докато не си си платил заемите, нямаш просто работа у нас.
Бъди свободен, истински свободен, после мисли къде и какво. Освен това приятелката ти я остави малко да се побори там с живота, с изискванията на работното място - може би след 2 г. и на нея ще ѝ е писнало, но може и да сте скъсали - нищо не се знае. Едно е ясно - излишно е да си блъскаш главата още от сега.

П.П. И още те предупреждавам, че ако сега учиш в някой полулегитимен т.н. Мики Маус университет някаква „бизнес“ специалност - просто си губиш времето и у нас такива вече не могат да си намерят работа, а в Англия работят тези хора като секретарки на практика за 1500 паунда заплатка.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 5d19f014ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Силно ме впечaтли кaк въпреки яснaтa позиция нa приятелкaтa ти, ти продължaвaш дa я включвaш в ТВОИТЕ сметки и плaнове. Кaто че, ще вземеш кученцето/ котенцето с теб, то естествено нямa думaтa. Хaххa, кaжи му бългaрин и не го обиждaй повече...

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 120aece8ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   В момента нещата тук не са като преди 4-5 години, икономиката дръпна напред, много чуждестранни фирми дойдоха тук и заплатите се повишиха като цяло. Също има недостиг на кадри в много отрасли, в София и в Пловдив постоянно отварят нови заводи и се търсят работници и специалисти. За другите части на страната нямам наблюдения. Лично аз плащам заплата от почти 1000 лв (950) за оператор на машини без някаква специална квалификация и със средно образование, а на хора за обща работа - 6-700 лв. (не съм в София) Имам мои приятели които взимат около 2000 лв в разни чуждестранни фирми. Мисълта ми е, че ако се върнеш не би означавало непременно мизерия. Със завършеното образование и добра квалификация спокойно може да взимаш много добра заплата за нашите стандарти. Освен това с общи доходи над 2000 лв и собствено жилище не мисля, че едно семейство би било по зле от колкото в другите държави.
Остава да решиш какво искаш от живота си. Според мен можеш да си добре и тук, и в Англия. Ако изкарваш достатъчно за тамошния стандарт би трябвало сравнително лесно да изплатиш жилище, нямам представа как са нещата конкретно, но не мисля че това би ти било голям проблем. Ако мислиш да си с това момиче, трябва и с нея да се съобразиш за общото ви бъдеще. Имаш време да решиш, не се ръководи само от носталгията, а си изгради ясни планове за бъдещето.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9949cda159
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Какво работи приятелката ти? Какво следваш ти? Не си длъжен да стоиш там заради някой друг-можеш да се прехвъриш в България, без да им ставаш длъжник за цял живот със заемите им.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: fd118fb00f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Купуваш билет и отиваш на почивка при родителите. Не виждам къде ти е проблема. Къщи бол в Англия.

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 27876f61c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Когато станеш достатъчно важен за приятелката си и започнеш да я наричаш уважително жена ми или съпругата ми, то мисля, че тогава тя не би те заменила заради някаква си държава или още по-малко заради родителите си. Ти говориш за пари, имоти и т. н. Ти си искаш при вашите, тя си иска при нейните, разбира се, че един ходещ по земята човек ще е близо до семейството си. Но ще ти издам една тайна - жените не искат да се устроят "някъде", а "с някого".
Така че за момента избирай между "приятелката" или "родината".

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ca49037eca
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Автора:

До номер 1: Заемите се изплащат само ако лицето изкарва над 25 000 на година. Ако не, тогава от Student Loans не взимат нищо. Имам приятел тук (англичанин), който не изкарва тази сума и съответно не му взимат нищо.

До номер 2: С приятелката ми сме го обсъждали. Не бих я взел с мен против нейната воля но и не искам да я оставям, защото сме от 5 години заедно. Именно това е една от причините, поради които се двуомя.

До номер 3: Благодаря за коментара. Изчерпателен отговор :)

До номер 4: Приятелката ми работи като финансов асистент (завържи Финанси и Счетоводство).

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 5657346a8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Първо завърши, защото с една диплома от Англия ще си много по-конкурентноспособен - и в България и извън нея. Имам приятел, който завърши в Германия и в момента работи в САЩ. 21 век е, бъди мобилен, бъди гражданин на света, не се ограничавай само до Англия или България. Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 040324303c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Първо, доводите с имотите са дебилски, защото ако наистина имаш много сигурни имоти тук, можеш да ги продадеш и да си купиш малка (или не толкова) къща или апартаментче в Англия. Но явно си искаш родината, което е разбираемо. Гледай къде на ТЕБ ще ти е добре. Но не набърквай приятелката си - тя като е решила вече, защо пак си знаеш своето и искаш да прецакаш нейните планове? Не бъди такъв егоист! Дразнещо е...

~Maribel~

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c8578f0565
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз се завръщам. Живея в Англия от година и половина. Изобщо не ми харесва. Приобщих се, живея в яка квартира, имам спокойна и сравнително добре платена работа. Но ние сме емигранти тук, не сме желани. С работа ще си изплатиш къщата след 30 40 години. Пълно е с мангали от цял свят, а нас не ни уважават. Трябва да живееш под наем с други много прости хора, които нямат шанс в България и това е спасение за тях. Икономиката на страната ни разсте (3. 6% за 2015) Минималната заплата става 460 лева. Мисля че с общ доход на теб и жена ти от 2000 лева ще си живеете чудесно. В Англия сме 65 000 българи, англичаните у нас са 20 000 и цифрата се увеличава. България има какво да предложи, стига да си го поискаме и да дадем в замяна. :)))

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 5657346a8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 10, има ОГРОМНА разлика между емигрантите и хората със западно образование. За емигрантите няма чак такова значение къде са - да, на Запад ще взимат повече пари, но в повечето случаи ще живеят под средният стандарт на страната, в която са. Именно за това най-вече емигранти се връщат - на тях чужбина не може да им предложи кой знае колко повече от България. Хората със завършено образование в чужбина обаче, са съвсем друг случай. В Европа, САЩ и т.н. им се предлагат поне 5 пъти по-високи заплати, които са съобразени с високия стандарт и тези хора наистина могат да правят в пъти повече пари и да живеят в пъти по-добре в чужбина, отколкото в България.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9949cda159
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, стига си бълвочил глупости!!! Аз съм завършил инженерна специалност в Германия и работих близо 3 години там-мога да ти кажа, че много трудно си намерих работа въпреки висок успех и 2 допълнителни практики по време на следването, а заплатката от 2000 евро, която получавах, е само 2 пъти, не 5, 10, 100 пъти, както е в твоите илюзии, като половината ми отиваха за наем на тясна, мизерна едностайна квартирка, а останалите хвърчаха по Rundfunkbeitrag(безумната такса "телевизия", която плаща абсолютно всяко домакинство в Германия дори и да НЯМА телевизор), адски скъп транспорт, интернет и застраховка-така че както сам можеш да направиш сметката, бях на голям МИНУС, особено като включиш самолетните билети до България, където се прибирах по празниците и за отпуската, за да се почувствам за няколко дни в годината и аз жив човек, далеч от СКАПАНАТА Германия, където дори храната не струва, а германецът не може да си позволи да отиде на ресторант, защото за две предястия и една вода-хоп 60 евро. Willkommen in die Realitaet!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e85960f604
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Мога да потвърдя опита на 12. 2/3 от завършилите в Германия специално се прибрахме и у нас сме на високи постове или имаме свой бизнес. Аз дори убедих съпруга си, германец, да направим свой бизнес у нас и не съжаляваме! В Германия дори да печелиш добре, данъците ти ядат все повече и повече от изработеното и успехът се наказва с данъци. Последно искаха 50 000 евро данък само като допълнение към останалите, ей така. Взехме си адвокат и изведнъж станаха „само“ 6000
нас работиш за себе си на практика. Нашият доход в Германия беше станал толкова висок, че плащахме 5000 евро само данък общ доход, МЕСЕЧНО, а отделно осигуровките и отделно вече като видят, че имаш, почват данъчните да те нищят за повече и повече като дойна кравичка. Назначават ти едва ли не служител, който да те тормози. Наш приятел, СТУДЕНТ, си направи фирма за един проект, но почна да учи и занемари нещо. Дойдоха данъчна полиция в къщата на майка му да го тарашат да не би да криел обороти, а човекът си следва и не работи реално, 1 евро не беше направил оборот, но вече МАСКИРАНИ данъчни полицаи на врата на 19 годишен пикльо.

Моят девер плаща 850 евро НА МЕСЕЦ за здравни, защото навремето е отишъл в частен фонд уж да пести, а днес като пенсионер половината му пенсия е за здравни. Здравеопазването специално за нормалните неща, обществено значимите болести не е по-добро от у нас, а превенцията дори е по-лоша. Само при рак и рядки болести може би са по-добри, но на каква цена? Лекуват обречени хора с 200 000 евро месечно, а оставят да умират деца от шарка. Там таван няма вече на здравните осигуровки.

Говори се за пенсия на 69 г за нашето поколение (в 30-те съм).
И защо? За да се хрантутят едни милиони никога не работили. Не, мерси.
Дори хората с ниски доходи са обложени на 35% само ДОД. Работиш 5 м, в годината за социалната държава, а едрият капитал почти не е обложен или отдавна е в Люксембург.
В България за 5 г. работа можахме на практика да се пенсионираме.
В Германия се работи до 65-67 за пенсия в момента, искат да го сторят до 69.
Понеже сме амбициозни и искаме повече, все още работим, но от желание. Каквото спечелим с бизнеса си е обложено само с 5% данък дивидент. Плащаме си заплати -10% данък, здравни плащам стотина лв. на месец. Дори родих децата си у нас безплатно имах самостоятелна стая с баня и тоалетна, цял екип в болница с 500 раждания ГОДИШНО. В Германия по толкова са на ден в големите болници и всяка екстра е пари. Много пари. Измислят още болести, за да точат Здравните каси, а ако не е добре платена пътеката по реална твоя болест, няма болница, която да се съгласи да те лекува. Не са длъжни.
Не казвам, че не съм била доволна от живота си там. Особено висшето ми образование действително много ми помогна да израстна като човек и личност, но просто не съм социално настроена достатачно, за да работя 6 м в годината за да храня неработещи и то нарочно, защото там работа има за всеки. С новите „гости“ вече се прогнозира, че догодина хрантутниците ще са 3-4 милиона и това са само здравите и прави хора, млади хора, които не искат да работят. Отделно има още толкова с някакво минимално заболяване, депресия и тем подобните, които са пенсионери на 25 г. Има и филми по темата като Blockbustaz, където главният герой се мята по стълбища и какво ли не, за да не си загуби статуса на „неспособен за работа“.
Масово това. Хора си режат пръсти, твърдят, че видат розови слончета, за да не работят.
И у нас има такъва изпълнения, но е едно да дадеш 70 лв. някому за изпълнението, друго 700 още толкова за обзавеждане, жилище, здравни, екстри някакви и дори почивката да му платиш. У нас на социални не можеш да живееш, в Германия живееш, та и на почивка на Майорка ходиш и дори има случаи на социално слаби, които живеят в Майорка с парите от социалните помощи!
Не, мерси! Не съм учила зверски 6 г. за това! Не съм готова да бачкам 5 -6 месеца в годината за такива хора още да примамвам разни бедни хорица от Африка и Близкия Изток с помощи и с право ходят там хората - да не са луди да не вземат този бонус.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c7d864ab9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Здравей,

Искам да ти кажа отностно заема, че вече навсякъде гонят хората. Те си обръщат 25 000 паунда в средна левова заплата и ти спират определена сума. Примерно моя приятел изкарва над 25 000, взима и бонуси и му взимат различно всеки месец. Един негов познат работи в София, разбира се не изкарва 50 000 на година и на него му взимат между 80-150 лв.

Другото което е, ако си дал 27 000 за образованието си е смешно да работиш за под 25 000 след 2-3 години стаж. Аз без английско образование, не чистя къщи и не гледам деца, изкарвам 1400-1500.

Ние смятаме до 2-3 години да се приберем, живот и здраве, тук не се чувствам добре. Самотно ми е, тъжно и сиво. За да водиш качествен живот трябва да изкарваш над 40 000 на година двама души. Другото е преживяване. Пример само наела ни е 1400...

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c7d864ab9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Коментарът на #10 не е харесван, но е самата истина. Живея тук от 2 години, приятелят ми от повече. С изключение на идващитецда учат, масово другите са необразовани и глупави, нагли и им липсва всякакво логическо мислене. Живеят в крайни квартали с още поне 3-4 непознати. Мизерията е голяма....

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9949cda159
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 13, какво работите с мъжа ти и какво сте завършили?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 35af7812b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Къщите и апртамнтите в Англия са много скъпи и ако си късметлия и успееш да вземеш заем за да си купиш жилище, ще го изплащаш 30 - 40 години.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8047452182
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Нашата родина е прекрасна, имаме огромни възможности за развитие тук защото сме и европейска държава, ниски данъци също и можем тук да си купим голямо жилище което да изплатим за две, три години. И аз, и съпруга ми вземаме по пет хиляди лева чисти на месец всеки и вече имаме два наши апартамента и една къща в хубаво село. Работим в сферата на технологиите, той за българска филма, аз в международна и сме повече от доволни да живеем в България.

Вижте, в днешния глобален свят човек може да получи добро образование във всяка нормална държава стига да има воля да учи и да има мозък разбира се. Аз самата се образовам всеки ден, всеки ден! и всеки път установявам колко още има да науча, така че не е причината в къде живее човек, а какъв е самия човек. В интернет има много добри онлайн училища за какво ли не, но ще ви трябва английски разбира се и кредитна карта или пейпал да си плащате уроците. Там можеш да се учиш от хора от цял свят, от най добрите, така че ето ви една безценна възможност да се образовате, стига наистина да го искате, независимо къде живеете.

За мен България е прекрасна. Не само защото съм чистокръвна българка, а защото също сме европейци и никой не ни пречи да научим английски, китайски или каквото и да е тук и да бъдем заможни и то от горната средна класа. Разберете границите са вътре в нас, а не отвън. Ако човек няма мозък и да се скъса да учи все тая.

Помислете защо мен ме взеха в международна фирми и то без никакви връзки. Защото се самообразовах сама, такова образование получих, което само от опита на други хора от които се уча мога да го получа и разбира се мислейки логично и развивайки своя ум всеки ден.

Не знам дали трябва да се върнеш Авторе. Това трябва ти го решиш. Аз като чета мнения как България била изостанала и бедна сечудя за една и съща държава ли пишем. Аз съм удивена как хората се оплакват че били бедни, не знам какво си. Ами работете, влагайтемозък, четете и се образовайте всеки ден. Кой ви спира!? Това е единствения сиг, рен начин да сханете заможни в собствената си държава, разберете че връзкине всеки има, а пък и това е пътят към затъпяване и мързел.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e85960f604
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   до 16 от 10. И двамата сме икономисти, завършили сме в най-добрите университети в Германия. Работили сме в областта на електрониката, телекомуникациите, в мултинационални компании, включително в руски, но не препоръчвам. В България имаме консултантски бизнес допълнително, но основната ни дейност е в развитието на недвижими имоти Опитваме се да работим на 100% със свой капитал на този етап, но привличаме съдружници от чужбина чрез контакти и не е проблем.
Като цяло бизнес средата не е лоша като изключа някои абсурдни бюрократични измислици, но и там много се подобряват нещата.
Две неща ме дразнят у нас - бюрократични абсурди, но най-вече вечното мрънкане, недоволство и пасивността на големи части от икономически активното население, нежеланието им да вземат живота си в ръце. Допълнителните разходи за труд са смешно ниски - здравни, социални, данъци, ВСИЧКО за работодател и за работник е по-малко от данък общ доход на Запад. Стъпаловидната система не е по-справедлива от нашата, защото като минеш една граница дори с 1 евро се увеличава % данък и така при увеличаване на заплатата често данъкът изяжда цялото увеличение на заплатата дори е възможно нето да взимаш по-малко. Затова плоската система ми по-харесва както е у нас - просто и без възможности за злоупотреби. Трябва да има обаче за минималната заплата според мен освобождаване от ДОД и за всички хора доход от около 500 лв. на месец да са без ДОД, но това може би ще стане по-нататък. Затова пък пенсиите са свободни, което не е малко.
Има абсурдни ситуации на Запад, където има семейно подоходно облагане - при хората със средни доходи дори може да се стигне до там, че целият доход на жената да отива само за ДОД и детски градини.
В западните социални пазарни иконимики се
Наказва се успеха, поущрява се НЕработата и вечният рев на отделни хора как поради хиляди причини не можели да работят. Последната тенденция е да си измислиш някаква болест или че си бил дискреминиран, но и лекарите с кеф мислят болести, за да точат и точат, включително сменят ненужно стави и правят ненужни операции, защото си заслужава.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ca49037eca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Автора:

До 14:

Какъв пък е този наем 1400? С приятелката ми живеем в що-годе добро студио и плащаме 660 общо.

За заема: Обърни 25000 в левове - 56 000 (грубо). Това са 4666 лева на месец. Ако изкарвам такава сума (малко вероятно) ще ми взимат минималната сума за заема. Разбира се, това расте правопропорционално и пак няма да се усеща.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 7791ae7abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   17 - Не искам да живея в Англия, защото повечето хора са с мантялитет от 13 век, но дори и в България, ще се наложи да изплащаш едно жилище по 30 години, ако си на средна заплата. Аз повече от 500 лева за жилище не мога да отделя, което юще рече, че един обикновен апартамент в София, ще ми отнеме 30-40 години с лихвите. Положението е едно и също навсякъде.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 57eec758ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Аз съм номер 14.

Живеем в one bedroom flat, но квартала е скъп- Finchley road, West Hampstead. Работата на моя приятел е тясно свързана с area-та и трябваше да се изместим. Преди това живяхме в източен Лондон, наемите са ниски, но мангалията е голяма. Сряда и събота опъват сергиите като на сбора в село. Пушат трева по улиците, бият се, ръгат се и си е страшно по тея улици.
Сега плащаме доста, но квартала е хубав и спокоен, не ме е страх да се прибирам когато и да е, имаме магазини и заведения наблизо, близо сме до центъра и паркове. Влак до летището също. Заради това казвам, че да водиш качествен и спокоен живот в големите градове е скъпо. Никога няма да можем да си купим жилище в нашия квартал, апартаментите в блока ни са 850 000 паунда. Но имаш хубави училища наблизо, с переспектива, а в крайните квартали детето ти учи с пакистанци, африканци и бежанци.

Колкото до заема, не го обръщай в левове, те не го правят така. Обръщат пропорционално според това на колко лева годишна заплата се равняват 25 000 паунда на година, моят познат не изкарва 5000 на месец, но плаща заем. Пример 25 000 паунда се равнява на 14 000 лева на година и така. Надявам се да ме разбереш. Но това да не те плаши, някакви си 100 лв, на заплата 2000 не са толкова много. Зависи и какво учиш. Но всички, които познавам с английско образование се върнаха в България и не съжаляват.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0564e6de3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Не знам какво толкова спорите? Има хора, за които просто Западът не е за тях. Ето, аз съм така. Не ми харесва, изкуствено ми е, хората са лицемерни, не се чувствам щастлива. Виж, разходки и живот в държави като България, Сърбия, Молдова, Словакия... Харесва ми.

Така че, авторе, ако не се чувстваш щастлив - върни се. Но преди това си подреди приоритетите. Тогава ще можеш да вземеш правилното решение. Любов или родина? Кое те прави по-щастлив?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 35af7812b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Номер 25
Любовта е от утро до пладне.
Родината е вечна!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker