Особености на живота в САЩ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Особености на живота в САЩ
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2806 пъти
Здравейте, спечелих зелена карта и с мъжа ми умуваме сега какво да правим, тъй като тук животът ни е сравнително добре уреден, той получава добра заплата за България, а освен това сме с две малки деца на 7 и на 2.
Срещнахме се с едни познати, които от 14 години живеят в Чикаго и сега се връщат за една година пробно да видят как е. Те са с хубави професии - финансисти, нямат деца още. Споделихме с тях колебанията си и те ни разказаха за плюсовете и минусите, но като че ли минусите звучат доста страшно.
Мъжът каза, че не би искал децата му да растат в Америка, тъй като качеството на средното образование било доста лошо, в България било по-добро, но за сметка на висшето. В средното училище децата им промивали мозъците, че при най-малкото можели да съдят родителите си, развивали се по-бавно, това са на база на доста техни приятели с деца. Ако сме имали голямо влияние над децата си имало шанс да ги съхраним от това консуматорство и т. н. Децата се променяли и много се отдалечавали от родителите си и почти се късала връзката. Освен това казаха, че не можеш да поддържаш кой знае какви близки контакти с американци, те били много отчуждени, дори веднъж в някакво заведение човек се бил задавил и му станало лошо, никой не смеел да го пипне от страх да не ги съдят и като дошла линейката и го взела, жена му си довършила вечерята и чак тогава отишла в болницата!
И все такива страхотии.
Но казаха, че е добро място за развитие на кариера и бизнес и се печели доста по-добре от България.
По принцип аз повече искам да заминем, а мъжът ми не толкова и това му затвърди всички негативи, които и той беше чувал за Америка.
Моля ви да споделите мнение, особено тези, които имат деца и имат база за сравнение с България.
Благодаря предварително

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4a41d9aaeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, първо провери дали изобщо си спечелила Зелена карта, защото има доста измами по тази тема и програмата беше силно ограничена, да не кажа спряна.
За живота в САЩ мога да кажа само, че много зависи точно къде си, какво ти е образованието и квалификацията. Условията за бизнес не са по-добри от у нас, просто защото данъците са огромни. Е, бюрокрацията е малка, но пък както ти сама намекнеш - могат да те съдят за милиони ако някоя дебеланка се спъне в магазина ти и си счупи гръбнака или нещо такова, но и за глупости - ако се опари на чаша за кафе, на която не си написала, че съдържа топли течности. Осъдиха Ред Бул заради рекламата с крилата, защото един американец пил Ред Бул и не му порастнали крилца...затова и реклама няма.
Тоест законите са си доста по-различни от нашите - бързо се почва бизнес, но и бързо те налазват проблеми и данъци.
Няма данък 10% там - почва се от 30% нагоре, има си щатски данък доход, има и за федерацията -двоен данък доход и колкото повече печелиш, толкова повече плащаш като процент.
САЩ са федерална държава и има големи разлики в стандарта на живот, но и в Законите, порядките в различните щатове. В някои марихуаната е позволена, в други има смъртно наказание и така нататък. Лесно можеш да пропаднеш - едно ПТП в грешния щат,до живот. Някой може да реши, че си педофил...ако децата ти се къпят голи в гумения басейн в собствения ти двор!....много-много не се церемонят като цяло с наказанията. За секс на плажа ...до живот ставаш сексуален престъпник и влизаш в списъци разни онлайн.. Тоест обществото не е точно по-справедливо, стандартът също е различен в различните щати и градове, включително има стотици хиляди хора без ток, вода и покрив над главата си и това сама съм го виждала - как живеят в каравани, цели селища с каравани или направо в пустущта без ток, с кладенец. В 21 век.

За хората със Зелена карта и постоянно пребиваване, така както и с американско гражданство обаче има много голям недостатък -където и да живееш по света реално, данъци за дохода си плащаш винаги в САЩ, а там данъците са много по-високи от нашите. Затова и американци като отиват да живеят в Швейцария или в Монако да кажем се отказват от американско гражданство. Американското гражданство вярно, че си има предимства, но и много недостатаци и много хора се отказват от него, а за теб като постоянно пребиваващ важат същите правила като при американците. Тоест ако имате доход от България или висок доход, той може да бъде изяден... само заради едното гражданство или пребиваване в САЩ. Примерно продаваш къща в България и хоп - плащаш 40% ДОД в САЩ. Честито.

Като цяло обаче се съгласявам с познатата ти - натискайте си парцалите.
Да ти потръгне с бизнес където и да е по света е и въпрос на късмет, но да си зарежеш устроен и щастлив живот заради неизвестното...??????
Не се тревожи ти за обучението на децата си. Те ако искат, ще отидат да учат на Запад след 12 клас с или без теб, но ако сега ги замъкнеш на някъде ще ви трябват поне 4 г да си стъпите на краката и в това време може да се травмират и изобщо да не стигнат до така харесваните от теб университети, а и няма да живеете в най-добрите квартали ...могат да попаднат на грешните хора ....има такива типове, че у нас само на филмите ги гледаме. Има места, в които ПРЕЗ ДЕНЯ не можеш да минаваш и то с кола...българите обикновено живеят в евтините квартали и изненада - там живеят и опасните хора. Говоря за истински опасни хора, пред които нашите квартални джебжчии са Майка Тереза.

Иначе за университетите мога да кажа, че има и много лоши, и много добри, разибра се. Всичко зависи от парата в САЩ и там за добро училище (начално, средно) се плащат поне 1000 долара НА ДЕТЕ МЕСЕЧНО. Не говоря дори за интернат, а за нормално училище, а родителите почват да събират пари за колеж (НЕ ЗА УНИВЕРСИТЕТ ДОРИ, А ЗА 12 КЛАС ОБРАЗОВАНИЕ) с раждането на детето.

Но като цяло мисля, че на 90% не си спечелила изобщо Зелена карта, а си станала нечия рибка, за да ти вземат някакви такси и да те измамят с някакъв масов мейл, но дори и да беше спечелила - кажи сега, ти не живееш ли в момента американската мечта? Защо ти е да разваляш всичко заради една прищявка?
Освен това ако не се получи, мъжът ти ще си бие камшика и ще се прибере, обвинявайки теб за загубените години и положение в България.
Разбирам поне и двамата да го искахте....

Като цяло съм на мнение, че такива авантюри за са хора, които нямат какво да губят - или много млади хора, или хора без образование и без никаква перспектива у нас, или хора-авантюристи по принцип, но не и за семейства с деца, положение и хубав живот.
Ще оцениш това, което имаш, когато го загубиш, да знаеш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e49149776d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всичко написано от номер 1 е вярно!
Ако имате добри професии и добри познания по английски език ще може да си позволите добър живот. Ако не- ще живеете в кофти квартал, с кофти хора и детето ви ще ходи в кофти училище. Храната е евтина и разнообразна, но супер безвкусна. Бензинът е евтин, но и разстоянията са огромни и може живота да ти мине по светофарите.
Хората са мили и възпитани, усмихват се и поздравяват дори непознати, но дотам... Трудно се създава истинско приятелство.
За училището- истинското образование започва от колежа нагоре, където вече играе голямата пара. Средното им образование ги учи да четат, пишат и да се подчиняват на авторитети, да правят доноси и тн. Тоест на 18-19 години болшинството са идотчета, които просто умеят да пишат и четат.
Отделно малки деца трудно се гледат- в България имаш баби, лели, свекърви. Тук ще трябва да си стоиш вкъщи, а мъжът ти да се гърби на къра по 16 часа... Това, пак казвам, ако сте неквалифицирани работници с лош английски.
Моят съвет е- останете си в България, щом имате добър стандарт. Отгледайте и възпитайте добри българчета :) Не изоставяйте майки, бащи и приятели!
Пък като порастнат децата ако искат нека заминават- Америка няма да избяга, нито Европа!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9dfa20a6ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей,

Преди години мои познати също бяха във същата ситуация като вас. И те с деца спечелиха зелена карта и се насочиха към Чикаго. Живях в САЩ и според мен живота там дава повече възможности. Зависи какво търсите все пак и какво искате да дадете на децата си? Ако се изместите и децата докато са малки, ще се адаптират супер бързо и по-лесно към американската култура и английският език, който би им бил не плюс, а огромен плюс да го владеят гладко и без акцент. (Това имай в предвид че би повлияло и в отношението на хората към тях, възприятето им и това на децата ви би им увеличило/смъкнало шансовете за кариерно развитие и катерене по стълбата). Шанса отделно сами да поискат да се изнесат от България след време, когато порастнат, би бил много голям на база сравнение миграционните потоци.

Познатите им си възпитаха и образоваха децата добре в САЩ. Все още живеят в Чикаго и са щастливи.

Не забравяй и че техният опит не е опита на всички. Чикаго не е САЩ а града се намира в щата Илинойс. Това е като да сравняваме живот във Франция и Живот във Испания. САЩ са с размерите на Европа горе долу и от щат до щат нещата се различават значително във група отношения. Плюс това, живота в голям град е по-различен със забързания начин на живот и гъсто население, за разлика от други места, където живееш във събърб и ти трябва кола за да пътуваш.

Всъщност, каквото и да решите - успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 28fc5181c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Абонирам се че му стана интересно.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 222081825d
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

5.   Там първия, който срещеш може да те гръмне без причина.Избиеат се за парко място.И положението с негрите е доста по-зле от тук с циганите.

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e1cd1f9301
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Напълно подкрепям номер 1! Българите приемат това, което имат тук, за даденост и не го ценят, докато не си изпатят в чужбина, за съжаление.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 563dabfd5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Все едно да питаш за живота в Европейския съюз. Ами различно е. От щат до щат, от град до село. Защо сте кандидатствали, какво се е променило оттогава? Образованието в бг е на такова комично ниво, че не може да е аргумент. Твоите приятели дори нямат деца, така че не могат да са особен източник в това отношение. Влез във фейсбук в групата на града, в който искате да живеете, и попитай жителите му как живеят и конкретно каквото те интересува. От първа ръка.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ea118e7309
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Защо кандидатстваш изобщо, като животът ти е уреден вече? ! Изяла си шанса на някой, който наистина има нужда.
Който е добре в БГ, няма смисъл да ходи никъде според мен.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 13b7e7951d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Това, което приятелите са ви казали е самата истина. За тебе може да звучи като ужасии, но за американците е ежедневна реалност и нормален живот. Номер 1 също е дал добро описание. Според мен не си заслужава изобщо да заминавате за САЩ, ако сте добре уредени в България. За образованието: в САЩ добро е само висшето и то е много скъпо. Общо взето университетите продават образование. Основното и средното са гола вода, ама гола вода. Ако имате възможност живейте си добре в България и само посещавайте Щатите от време на време, и съм убеден, че по-добре ще ги опознаете от тези, които живеят там с години. Колкото до децата, то ако искат някой ден сами ще си намерят път към добри университети, било в САЩ, било другаде. Така или иначе пак ще плащат - няма отърване от това. Също така съм почти сигурен, че децата ви ще се повлияят негативно от американската култура -ще станат себични, повърхностни и отчуждени. Но те няма да го осъзнават и няма да им прави впечатление, а може дори и да им е добре така. Това, дето е по филмите си е само по филмите. (Нали Американците трябва да отпускат пред телевизора. ) Може и да получават по-големи заплати, ако имат добра работа, на за какво? - За поредния китайски боклук, дето ще го продадат след години на yard sale или за поредната кола, с която ще ходят на работа в задръстванията. Я зарежи тая. В Америка се скъсват от работа и по закон няма отпуска - ако работодателят предлага, тогава да. Ако сам си си шеф, може, но пак ще се скъсваш от бачкане. Каквото било, било, м/у 60-те и 90-те години. Златната Америката вече я няма, а американската мечта е по-скоро кошмар за останалия свят. И накрая... безсмислено е да отчитете доживот данъци на IRS-a от доходи другаде, само и само да се броите американци. Направо глупаво.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: a6c3a2ac7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Е, номер 8, зелената карта получават не хора, които имат нужда, а такива, от които САЩ се нуждаят. Така че не е изяла нищо. Който им трябва, си го канят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker