Трябва да замина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120987)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Трябва да замина
преди: 7 години, 5 месеца, прочетена 3261 пъти
Здравейте, безкрайно съм огорчен от стандарта на живот тук в България. Работиш и парите ти не стигат, ниска заплата, корупция, високи сметки, (а да не мисля за семейство, млад съм на 20г. ), замърсен въздух, некачествена храна. Решил съм след 2-3г. да си изкарам висшето си и да се махам от тука. Мисля да ходя в Германия, за това време ще трябва да науча езика (ще ходя на курс). В Германия ще почна от нулата, нямам да имам стаж в това направление където уча ( Ит, трудно ще изкарам висшето).
Ще ви помоля да ми отговорите на тези въпроси и да ми дадете съвет, ако имате (предварително ви благодаря)
1. Какво трябва да науча освен езика, за да не бачкам нискоклалифицирана работа?
2. Какво работите в чужбина( посочете държавата)?
3. Какви знания и умения имате?
4. Какви немски сайтове знаете за работа?

Моля, модераторите да ми публикуват историята.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 5 месеца
hash: b383cf7afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Родител съм и с наборите когато си казваме "чао" се шегуваме: "Хайде да ходим да отглеждаме работници за германската икономика! "
Жалко, много жалко!
Един от големите американскли държавници -Джон Кенеди, в най-трудноте за страната времена беше казал: "Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ТИ за родината си".
Ти и хората като теб явно не бихте направили нищо... От друга страна сте готови да отидете където и да е, "да започнете от нулата", само и само да не направите нещо за родината си.
Но запомни едно - таме по-добре, защото местните хора през десетилетията назад НЕ СА разсъждавали като тебе. Иначе подобни периоди със сигурност и там е имало (особено след войната).

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 16f21da73b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Не, че нещо ама и в Германия не е "цветя и рози". Колко пъти си ходил до там между другото?
Всичко описано от теб го има и там, без корупцията може би.
Да кажем че се по чудо се вредиш за някаква прилична заплата (ама надали за пресен бежанец без трудов стаж)
Направи сметка за неама, сметките храната и кажи колко мислш че ще ти останат "излишни" за да ги заделиш. Надали ще са повече от стотина евро на месец. А ако не работиш като ненормален и не се лишаваш може и на минус да излезеш.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 05adfe1d74
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм в противоположното положение. Работя в Германия и се чудя дали като ИТ специалист (технически, а не ръководен кадър) нямаше да е по-добре да се върна в България. Единственото което ме спира е че започнах връзка с жена, която тепърва идва в Германия и искам първо да видя каква реализация би получила тук и тогава да преценим. Ако трябваше да мисля само за себе си, вече щях да се върна. Тук започнах от нулата с второ следване, след което почнах да работя. Вече имам 4 години стаж. Мога да ти кажа, че ИТ въобще не е такава блестяща професия както е в България, ако въобще последното е истина. Може съм повлиян само от това което чета в нета, без да имам реална представа как са нещата в БГ. Получавам бруто 4000 евро, което е над средната заплата за страната. Досега можех да пестя, защото живеех като мишка в боксониера и нямах никакъв социален живот. Оттук нататък май ще съм на нула, докато приятелката ми не почне работа, но докато и признаят образованието и научи езика ще мине доста време. От тия 4000 евро бруто взимам чисти 2400. Останалите отиват за данъци и осигуровки. Тук данъкът е прогресивен и с нарастване на брутото нараства и облагането. Наемите в големите градове са доста солени, а в малките няма работа. Същата работа като София у нас, само дето тука има 4 Софии - Мюнхен, Щутгарт, Хамбург и Франкфурт. Всичко останало е зле икономически, а в източната част си е направо като в България. Както и да ти промиват мозъка чрез медиите, истината е че страната се управлява зле и е един гигантски механизъм за преразпределение на средства, както на географски, така и на подоходен принцип. Човек трябва да си направи сметката дали е повече облагодетелстван или крайно ощетен от тази система. Най-много за Германия напират тези които чакат само облаги от социалната държава, но не могат да предложат много в замяна - бежанци и социално слаби. Големите корпорации винаги намират начини да не плащат данъци - за тях работят най-добрите юристи, които винаги намират пропуски в законите и разни офшорни комбинации, а и самите държави лицемерят - привидно се борят против укриването на данъци, а тайно предлагат по-изгодни условия за да примамят повече компании при себе си. Това означава, че за да не колабира държавата основният източник на приходи е средната работническа класа. Тези по-долу само гребат от кацата, а тези по-горе както споменах избягват да плащат. Средния работник няма ресурсите и потенциала да използва същите трикове. Нека прибавим и глобализацията, където целта е да се пренесе производството в трети страни, където е възможно най-евтино, а да се продава на платежоспособни клиенти на западни цени. Как може това да продължава до безкрайност, като по този начин се губят работни места и се снижава стандарта на местното население?
Да се върна обратно на наемите - за двустаен апартамент си приготви минимум 800 евро, за тристаен 1000-1100. За Мюнхен ще е още повече, не мога да кажа колко, защото не живея там. Токът е 3 пъти по-скъп отколкото в БГ, а транспорта десетки пъти. Оня ден четох, че българите били най-недоволни в Европа от жп-транспорта, само че никой не се замисля, че и последната бабичка със 100 лв пенсия може да си позволи да го ползва. Веднъж пътувах от София до Варна и си взех самостоятелен спален вагон за около 40 лв. Елате да видите как ще ви изклати Deutsche Bahn! За едни 200 км 2-ра класа седящо място ще се бръкнете 100 евро в едната посока.
Яденето по ресторанти е също много скъпо. Понякога си мисля, че ако отворя кръчма ще печеля много повече от програмист наемен работник. Здравното обслужване е прехвалено. Все не им стигат парите, както и в България. Здравната ми застраховка струва 300 евро месечно, и за всичко ми се налага да доплащам. За една коронка ми искаха 700 евро и аз се отказах да я правя. За час при специалист се чака минимум месец, винаги е препълнено и персоналът е непрестанно изнервен. Преди време имах болки в гърба и шията и ме мотаха цяла година да правя само упражнения, от които нямах никакво подобрение. Никой не поиска да ми направи каквото и да е изследване. Накрая ми писна и през отпуската отидох на невролог в БГ. Човекът веднага ме прати на скенер. Беше петък на обяд и ми предложиха час веднага. Платих си 100 лв и си взех фактура, а здравната каса в Германия ми върна парите. Когато попитах ортопеда в Германия колко струва при тях едно такова изследване, отговорът беше към 2000 евро. Ето и защо гледат да не ти го направят.
Има смисъл да се стои тук, само ако пестиш като шантав и след известно време се върнеш в БГ и си купиш собствено жилище. В Германия това е абсолютно непостижимо за простосмъртните. Трябва двама работещи да се заробят с кредит за 30 години. То сигурно и в България е така, затова и казвам, най-добре човек да пести като куче и да се върне обратно. Може ли някой тук да ми каже дали с 4 години стаж като Java програмист с висше образование от Германия мога да изкарвам в София 5000 лв? За мен това би си струвало повече.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: c695ab1afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ти научи първо езика после другото ще се нареди, хора с висше образование от БЪЛГАРИЯ не е очаквано от теб престижност.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 767e8f09ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Пак Германия! Германя, Германия, все там ходите! Помислихте ли за ГЕРМАНСКИЯ народ. Хората имат само по 1, 2, максимум 3 деца. Да не споменавам колка на ден умират от болести, от старост, загиват в катастрофи или злополуки или ги убиват. А имигранти, като теб още повече допринасят за унищожаването на този народ. И там храната е гадна. Навсякъде е такава, само слаборазвитите държави не са засегнати. И да не мислиш, че в големите им градове въздуха е по-чист от тука? Поредният промит мозък от медиите. Кой е следващият?

 
  ...


...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: ef7345ff14
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти нямаш никаква квалификация, не знаеш дори езика. Висшето, което си тръгнал да караш, сам казваш, че не върви. С някакво курсче по немски ще се научиш да казваш "Здрасти" и "Дай един вурст" като се редиш на павилиона. Съжалявам, но нямаш други перспективи, освен нискоквалифицирана работа, където нито ще те карат да говориш, нито да решаваш диференциални уравнения. Да ти кажа, немците в момента си имат доста нискоквалифицирани кадри на разположение, така че и тази ти работа е несигурна.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b751bfdfa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Освен немски нaучи и aнглийски!
Търси в немскоговорящa държaвa, но НЕ в Гермaния, в Aвстрия или Швейцaрия ще вземaш в пъти повече зaплaтa, особено в Швейцaрия и отношението е: респект и увaжение щом ги зaслужиш.
Гермaния стaнa от нaй- низките жaлки държaвици, но продължaвaт дa се изживявaт кaто "висши".. мaймуни.
Виж през eures. es в рaзличните държaви, можеш дa пишеш или се свържеш о по телефон с рaзлични ( по стрaнa и грaд ) държaвни трудови борси и прaтиш CV, също имa и чaстни посредници нa които ТИ НЕ плaщaш нищо, a рaботодaтелят плaщa нa фирмaтa зa нaбaвянето нa рaботнa ръкa.
Никогa, НИКОГA не търси бългaрски посредници- НИКОГA!
Живея нaд 15 год. по зaпaдa и се нaгледaх нa бългaри по грaдинки, полянки, пейки и пред посолството, молещи/ просещи пaри зa връщaне в Бг. Всички те тръгнaли с големи нaдежди, но чрез Бг "посредници".
Инaче нa немски aко търсиш примерно "arbeit suche" ще ти излезе зa Гермaния и Aвстрия основно, но всички ще ти искaт поне B2 ниво нa езикa.
Успех и не се доверявaй нa бългaри... жaлко, но товa е истинaтa!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 318da9f566
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Авторе, къде го видя този замърсен въздух тука? От както "демокрацията" се намести в България до сега е успяла да унищожи 81% от индустрията ни, която в същност е главния замърсител. Факт е, че въздуха в държавите от зпадна Европа е много по замърсен отколкото при нас.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: c6bdaa8c76
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Научи езика на средно ниво. И завърши в Бг и научи някакъв занаят- нещо в строителството, готвач и пр. За всеки случай, ако няма какво друго да работиш, да го имаш в резерв. Започни да си търсиш работа още от БГ като си пращаш СиВи-то на сайтове. Има ги в Интернет- jobs. uk, примерно, и подобни за Германия. Подготви се за кратко интервю по телефона в избраната от теб работа. Подготви и поне две препоръки, трябва да са от реални хора, защото е много възможно да им се обадят. Това е основното - да знаеш езика на средно ниво и да имаш занаят. Оттам насетне може да провериш пак в Интернет сайтове за квартири под наем, за да се ориентираш в цените. Може да видиш колко струва транспорта и храната- в общи линии цялото инфо го има в нета.
И тук правилно са те посъветвали да не се занимаваш с българи посредници, приятели там, които да ти уреждат работа и т. н., защото те ще ти взимат част от парите, ще те карат да работиш през уикендите без да ти плащат и пр. Мини през германска агенция за работа, защото там работодателите няма да смеят да те експлоатират и да не спазват трудовото законодателство. Приготви си и някаква сума за да предплатиш наем и да издържиш поне първия месец с нея.
И задължително опитай- дори само да живееш известно време в чужбина обогатява културата на човек. А ако си работлив и упорит, ще успееш. Успех ти желая.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 0348a5c606
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Прочетох темата. Не искам да коментирам, защото живея в чужбина и аз, но когато изкажа мнение различно от всеобщото, бивам нападана.
Мога да кажа за мен. След години живот в България и няколко в чужбина за мен е: По-добре с по-малко пари в България, отколкото с малко повече в чужбина. Само да допълня, че не работя нискоквалифицирана работа, знам езика, че и два, живея сама с моя приятел, с него се разбираме, но ми е самотно. Нямам с кого едно кафе да изпия, да дойде да ме боядиса, да ми помогне с преместване или подреждане... Студено ми е на душата, всеки път плача когато се прибирам, липсват ми хората. Знаете ли странни сме българите, малко груби и намусени, но имаме и чувство за хумор и има и добри хора, помагат ти, силни сме. На мен хората ми дават сила, не парите.

Пиша коментара обаче към № 4.
Дано прочетеш коментара ми! Радвам се, че има и други хора като мен и моят приятел желаещи да се върнат. Пиша ти, защото имам познати в твоята сфера. Няколко познати работят в София, а един във Варна. Много са доволни. Единия в София се ожени, апартамент и кола си купиха. На 29 е. Много е доволен, средно каза, че взимат между 2500-4000 и нагоре. Зависи от опита и сферата.
Желая успех и на автора и на теб!

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 318da9f566
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До №11
Тези които те нападат са троловете(българи и чужденци говорещи много добре български език), на които им плащат да влизат в български сайтове и да навиват хората да се изселват, с цел да обезлюдят и унищожат България. Много, предимно млади хора се хванаха на тази въдица и имигрирха, но постепенно все повече от тях започнаха да се осъзнават и също като мен, един по един да се звръщат в родината ни. Специално мен, и с топ не могат повече да ме изкарат от България. Не ми трябват повече нито екскурзите в чужбна, нито големите им градове пълни с арабски и негърски бежанци нагли и нахални като мухи, нито скучният им живот, нито простотиите им. Който иска, нека да заминава и да си стои там.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 2efe373390
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   Номер 12, прав си, че има много тролове тук. Само че това са троловете на Боко и останалата политическа мафия в България. На тях им трябват роби, които да им работят за жълти стотинки и да плащат данъци, с които политиците да живеят като царе. Вече всички интелигентни млади хора напускат България и това не е случайно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e47a38311e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Като е толкова лошо тук в България, защо тогава всички германци идват на море точно тук на лош въздух и вода, на яденье и пиенье, и разни удоволствия, а?
А да, и оставят разни индийци и др. от Азия да работят през това време в тяхната икономика.
Отиди да работиш сред чужденци в държава от която не са и самите те, и ще си "супер".

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 21c2c73ef4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Чудя се ви се честно на повечето хора който твърдят че в чужбина било по лошо от колкото в България, ами аз не мисля така, и едното и другото място си има свойте позитивни страни. Човек трябва да живее там където се чувства по добре, без значение кой какво казва, това че някой е националист или обича родината си задължително ли означава че трябва да живее в нея, не.. не мисля, всеки сам си взима решенията за себе си, според това къде се чувства по удобно., по щастлив/а. А в нашата родина винаги мога да се прибера, но защо да не пробвам там където имам възможност. Араби и черни, както и всякакви други народности ги има и в България.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 3cb4b6f94b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Номр 13
Не се притеснявай, скоро България няма повече да съществува, заради хора с твоето мислене. Вместо всички да се хванеме и да опрвиме държавата си, някои хора мислят че е по-лесното да я напуснат. Мислят си че като отидат в някоя друга държава, хората там ще ги приемат с отворени обятия. Не е така и всички знаят че хората там мразят пришълците и то с пълно основание. Не случайно третират новопристигналите с отвръщение и презрение. Ами щом ви харесва да се отнасят към вас като с буклуци и пренебрежение, заминвайте, клепайте там като мишки в трици и живейте "мечтата си". През това време, българите в България остават все по-малко и по-малко. За това пък броя на циганите и турците става все по-голям. Скоро тук ще останат само мангали, читаци и пенсионери, които след като измрат, в България няма да има повече българи, а като няма българи, няма кой да плаща данъци и България ще бъде банкрутирана и унищожена. Тогава ще я кръстят Мангасаротуркестания и на изселилите се българи няма да им бъде разршено да ходят там. Единсвения проблем за вас ще бъде, че тогава няма да има на кого повече да се хвалите и изхвърляте колк сте преуспели и какъв чудесен живот имате там. Така че продлжавайте да слушате промивачите на мозъци, такива като №13 и продължавайт да се изселвате, защото в чужбина ви очаква "просперитет и светло бъдеще" и се примерете с новото си име с което скоро ще ви наричат и с което, щете - не щете, ще трябва да се "гордеете".
Имайте хубав ден!!!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 2e70049012
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   17 - Те и сега се отнасят с мен така, не виждам какво ще се промени.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 63d972a2c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Номер 17, поста ти е пълен с клишета и съм сигурен, че никога не си живяла извън България. Света е огромен и всеки трябва да живее там където се чувства добре. За някои това е България, за други САЩ, за трети Австралия и т. н. Много хора като мен например не емигрират заради парите. Аз имах уреден живот и добри доходи и в България. Просто в един момент ми писна. Цял живот съм живял на едно място и просто имах нужда от промяна. И стига с това ограничено мислене, че всеки, който емигрира е предател. Нека не забравяме, че освобождението на България от турско робство е започнало със БРЦК, който е създаден от емигранти. Хора като Васил Левски, Любен Каравелов и Георги Раковски са били емигранти.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: b6ef9bca8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Когато на някои хора не им хареса това което е написано, защото е истината, веднага започват да слагат по една точка и да пишат коментари с които да оплюят и дескридетират с лъжи, този който го го е написал. Под №17 е написана истината и само гледайте каква ще е реакцията. От хората които го првят, едните са чужденци на които им е платено да се навират в българските сайтове и да съботират по всякакъв начин истината, а другите са тъпата част от българите, които си мислят че на запад ще са сто пъти по добре и ако някой им каже че не е така, направо полудяват от яд и страх. Това са българите израстнали по време на псевдо-демокрацията след 1990г. Това е едно увредено, затъпяло поколение, на които им промиха мозъците с глупости, пошла цигнско-турска ориенталска "музика" - чалга помия, звездна култура която рекламира по некосвен начин наркотици, цигари, алкохол и незащитен секс, защото колкото повече млади българи умрат, за тях е по добре. Образвателната система в България след 1989г. беше променена и сериозно увредена, с единствената цел, да създаде едно тъпо, необрзовно, летаргично, немислещо и мързливо поколение, което дори да не знае собствната си истинска история. Сега всички виждте резултата от това немислещо, малоумно поколение, готово да предаде и изостави България.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 21c2c73ef4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Глупости говорите, българите станахме егоисти и от там също идват проблемите и в държава, ще се променим ли ние и как ще се преборим с егоизма? И като се съберем всички заедно ще станем ли по сплотени, та ние си завиждаме един на друг и всеки гледа как да бъде с нещо повече, завистлив народ сме. Дори да има такива който желаят успехът на държавата те всъщност не са много а останалите гледат с какво да използват.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker