Образование в Германия - да или не? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Образование в Германия - да или не?
преди: 7 години, 3 месеца, прочетена 2098 пъти
Здравейте. Аз съм момиче на 18, тази година абитуриентка. Завършвам училище със засилена подготовка по немски език, уча го отдавна, толкова години мъки над учебниците за един изпит, който мина през декември.
От 13 годишна работя, отделям много време на личния си живот - гаджета, приятелки, та затова не съм и от най-силните ученици. Очаквах да ме скъсат, въпреки че положих доста усилия. За мое учудване обаче си взех изпита успешно, което промени плановете ми. Живея в малък град, амбицията ми до скоро беше да се преместя в София след бала, където да работя и уча.
Вече все по-сериозно се замислям да отида в Германия и да се реализирам там, да кандидатствам в университет, но толкова много неща не са ми ясни.. Освен това от една позната, която е студентка там, чух че е много трудно да си намериш работа. Колкото и да работя в България, не мога да спестя достатъчно пари, имам около 5-6 000, които не мисля че ще ми стигнат за повече от два месеца там, а не мога да разчитам на нашите. Затова за мен е много важно да работя. По принцип се оправям с немския, дори приятелят ми е германец и се разбираме, но знам че по принцип масово германците са против българите.
Към тези от вас, които учат или работят в Германия, какво мислите по въпроса?
Благодаря за отделеното време :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 3 месеца
hash: 0ac1684ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "амбицията ми до скоро беше да се преместя в София след бала, където да работя и уча " "не мога да разчитам на нашите" тогава ти нямаш място в Германия, такива като тебе които нямат пари ги прават проститутки. Ти си викаш, ще отида в Германия, ще работа... все някък ще се оправа... да ама не (масова експлоетация те чака ако нямаш средства за Германия). Препоръчвам да завършиш бакалавър в България, после магистър в чужбина.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 1e4d707691
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съжелявам, че не мога да ти помогна, но ми направи впечатление, че работиш от 13 годишна и си от малък град. Аз съм на 16г. и миналото лято цялото си търсих работа и сега също, но всички ми отказват, дори познати и роднини. Не изглеждам малка нито съм глупава и безотговорна. Ако можеш да ми дадеш някакъв адекватен съвет, ще съм ти много благодарна.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 4c7032f21d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Мило момиче. Живея в Германия от 4 години и съм на твоите години. Искам да ти кажа. че държавата има добри и лоши черти. Много зависи в кой град ще учиш. В по-малък град можеш да си намериш дом за 300 евро на месец. В Берлин обаче са по 1000 евро. В Мюнхен по 800-900 евро. Препоръчвам ти да се насочиш към северната част. където е по-евтино както споменах. аз живея тук. Иначе расизмът е много голям. Сблъсквам се редовно с него. Още в началото като дойдох и отидох да се регистрирам като жител и жената на касата ми хвърли личната карта в лицето и ми заяви. че й е писнало от цигани и няма да ме регистрира. Аз не съм циганка. Тя видя България и откачи. Постоянно ме питат дали говоря турски език. Очудват се. че не знам турски. Аз съм си българка. Трябва да си готова за такива неща. Също така немците не са склонни да ти отговорят на английски ако нещо не може да разбереш на немски. Те знаят английски. но не желаят да те улесняват. Не помагат. Освен това са много студени хора. От 4 години насам не съм ходила на парти. Единствените дискотеки са с рок музика предимно и вътре се друсат и припадат. Нямат нормални партита като хората. Немците са си гаден народ. Уж ги мислим за много културни. но си духат носа с пълна сила на спирката или в рейса да чуят всички. Не знам твоя приятел какъв е. Лично аз планирам да се махна от тази страна тази година. Въобще не съм доволна. Друг минус е. че веднъж разберат ли. че си тука почват да те дъпрат да плащаш здравни. плащаш данък телевизия и радио без да имаш такова. 100 евро на месец някъде. Демек едно 1000-1200 евро ако имаш за месеца ще се оправиш идеално. Постоянно за нещо от някъде искат пари. На твое място бих се огледала към Холандия или Австрия по-скоро отколкото към Германия. Расисти са си и няма да се променят. Циганите са създали лошо мнение за българите тук.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 7c0e04e856
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, цените които споменаваш са за цели апартаменти, което не засяга авторката. Всички студенти си наемат стаи, а не цели апартаменти, защото е скъпо. Наема за 1 стая обикновено е 200-300 евро. Като включим храна и подобни разходи, с 500-600 евро се оправя един студент на месец. Естествено, ако живееш/пазаруваш умно. Ако ходиш по дискотеки постоянно, и 2000 евро няма да ти стигнат. Иначе за Австрия не знам, но имам приятели в Холандия и там всичко е буквално 2 пъти по-скъпо от Германия, така че ако нямаш някой който да ти помага е много трудно. Колкото до расизъм, аз такъв никога не съм срещал. Ако говориш езика и си усмихнат и комуникативен, няма да имаш никакви проблеми. Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: a55f09edbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Трябва да бъдеш доста упорита! Кандидатствай, виж дали ще те приемат, и чак като ти пратят иматрикулационбешайнигунга ще решиш дали да действаш. По принцип варианта ти е да кандидатстваш за стая в общежитие, чиято цена си е строго индивидуална за всяка провинция, всеки град и всеки университет(и все пак за Щуттгарт има веге-стаи за по 300 евро например).
Писала си, че приятеля ти е германец, попитай го да ти обясни малко за Аусбилдунга, което също не е лош вариант...
Пари за семестрите също ще са ти нужни. На кратко казано тези 3 хиляди евро ще ти покрият нуждите от първа необходимост, и разходите за унито и стаята, за около 3 месеца. В най-добрия случай...
Тоест ти трябва да си намериш работа със скоростта на светлината, за предпочитане на тайлцайт за да можеш да посещават лекциите си.
Работа можеш да търсиш онлайн в големите сайтове, чрез обяви във вестници, с помощта на Арбйтзамт, или чрез цайтфирма. Цайтфирмата не е най-оптималния вариант, но поне бързо намират работа за студенти. Аз самата съм работила с две различни цайтфирми за последните 3 години!
Можеш да бъдеш спокойна-немците не са толкова големи изроди, колкото ги описа номер 3!
В Германия има адски много чужденци, повечето от които са второ, трето поколение тук. Всичко си е индивидуално-ако успееш да се интегрираш и да се напасваш, няма да ти е толкова трудно! Дискриминация има, това не е тайна за никого. Не е страшно, както казах-успееш ли да се напаснеш, няма да усетиш трусовете :)
Късмет, и да кажеш какво си решила!!!

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 3ffb1513ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Здравей, живея в Германия от 2001-ва година, следвах, завърших и т. н. Значи, много зависи наистина в какъв град си. В Берлин като следвах беше наистина много трудно с работата. Все някак изкарвах, но ми отне осем години да завърша и бях в голям стрес дали ще изкарам достатъчно и докога ще има работа. Отскоро животът ме запрати в един малък град - Бамберг. Тук ми прави впечатление, че има МНОГО работа за студенти, постоянно се търсят работници. И то на добри ставки. Най-вече в гастрономията и като чистачки. Търсех да назнача студент при мен за работа (канцеларска) и един от кандидатите ми вика - е, това пари ли са, дето ми ги предлагаш, аз в кафето мога да изкарвам по 12 евро на час. Та така. Ако се забуташ в някое малко, но туристическо градче, ще имаш работа, но ще умреш от скука. Но пък ще имаш време да учиш и ще завършиш бързо.

Също мисли какво следваш. Да не подкараш някоя славянска филология за по-лесно, ами после? Пак по кафенетата ще работиш. Вземи си професия и ще си ок.

Масово германците да са против мен, защото съм от България - не съм забелязала. По отделно също. Не е имало случай да заговоря някого, а той да ми обърне гръб. Ако имаш европейски вид, няма да усетиш дискриминация. Поне аз за 16 години не съм.

Немците са сдържани и не тръгват първи да се запознават с теб, но като всички хора много ценят откритостта. Не са мнителни като българите, дето си мислят, тоя па какво иска сега от мен. Да, може би в източните провинции върлува и национализъм и там не е добре да си чужденец, чувам такива неща, но не знам от личен опит дали е вярно. На Запад или в Берлин няма такова нещо.

Ще получиш отлично образование и диплома, която важи в Европа и не е съмнителна за работодателите (като някои български от световно неизвестни "университети").

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker