Нова Зеландия - истинската реалност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Нова Зеландия - истинската реалност
преди: 7 години, 2 месеца, прочетена 12422 пъти
Тъй като, много хора ми писаха относно емирация в Нова Зеландия, реших да напиша моята (и на почти всички българи живеещи тук) гледна точка от 8 годишен опит в тази държава. Извинете ме ако има правописни грешки. 

Нова Зеландия е едно красиво място но само външно.
Нека да започна с това че билета е скъп и е много далече. Ако сте готови да оставите целият си живот, приятели, семейство без да ви терзае тази мисъл докато пътувате или заживеете тук - то заповядайте.

Първоначално е комплицирано да влезнеш в тяхната държава дори като турист. Много държат да имаш двупосочен билет. Туристическата виза я дават на летището, но това го решава на място имиграционният служител. Може да даде 3-месечна или 1-месечна виза . Може и да те върне, ако се усъмни в нещо, трябва да го имаш в предвид и да си добре подготвен с "алиби" - какво ще правиш тук, къде ще ходиш, къде ще живееш. Трябва да изглеждаш и да се държиш като турист.
Да предположим че ти дадът 3-месечна виза, за което време трябва да си намериш оферта за работа. С тази оферта кандидатстваш за виза на място и чакаш да стане готова - отнема от няколко дена до около месец обикновено. Докато не стане готова естествено си оставаш турист и нямаш право да работиш. Общо взето хвърляш много пари на вятъра и трупаш заем за визи, билети и на накрая не е сигурно дали ако кандидатстваш за резидънси ще имаш необходимите точки (за възраст, квалификация, трудов стаж, професия) и дали ще те одобрят. 

Ако си емигрирал в Нова Зеландия преди 15-20 години и си успял да догониш горе-долу добра заплата и си взел някакво жилище на тогавашните приемливи цени си много добре. Но, ако си закъснял (както повечето заблудени хора които са дошли преди 5 години или едва сега идват) си обречен на живот с който едва свързваш двата края. Нека обясня - храната е станала още по-скъпа, за да си закупиш дрехи трябва да отделиш минимум $200 новозеландски долара (една блуза е от $30 нагоре) наемите са доста високи и т.н. 

В Окланд, цените на къщите са над $1,000,000 новозеландски долара (130,000,000 лева) а на апартаментите някъде над $500,000 и повечето местни бели хора (кивиянци) немогат да си позволят да имат собствено жилище тъй като, един живот няма да им стигне за да го изплатят. Наемите са от $400 на седмица за двустаен “unit” в нормален квартал близо до центара (казвам нормален квартал защото има опасни квартали в които живеят островитяни и не бихте искали да живеете там). За три-членно семейство месечната сума за ток е около $100+ и за вода също $100. 

Българското образование не се признава така че най-вероятно ще ви накарат да учите за да имате новозеландска квалификация. Задължително трябва да знаете английски език и при повечето случай искат да сте минали IELTS тест. 

Минималната заплата е $14.25 на час. Вече всички работодатели се изхитриха и не искат да плащат много, така че за начало (зависи какво работите) ще взимате минималната заплата. Ако нямате новозеландско образование или английски най-вероятно ще ви вземат като мияч на чинии в някой ресторант, ще ви гърбят от работа и ще ви дават минимална заплата с която трудно ще можете да се издържате като погледнем цените на храна, наем и т.н. 

Хората който живеят в Нова Зеландия са от цял свят, което е хубаво ако си на ваканция и се срещнеш с различни култури. Но, ако искаш да живееш в Нова Зеландия то ще си постоянно изнервен от китайци, корейци, индийци, островитяни, иранци, пакистанци и общо взето всичкият народ събран на едно място. И да по-зле са от нашите “gypsies”! 

Не препоръчвам на млади хора да идват насам защото няма никакъв нощен живот, много от хората са анти-социални и като цяло изолирани от света. Няма много къде да се излиза, за да излизаш трябва да имаш едно $100 долара за вечерта. Една бира е $5-$6, два коктейла са $32 в някой случай. А пък ако искаш да вечеряш навън то най-евтино ще ти е едно меню от McDonalds което ще ти струва $10. Да не говорим за такси което неможеш да си позволиш. 

Тук е рай за милионери които могат да си позволят скъпи къщи и могат да харчат колкото си искат пари и за пенсионери защото в малките градчета е тихо и спокойно и могат да си почиват. 

Истината е че вече Нова Зеландия стана като навсякъде. Започна и тук да е много трудно да си намериш работа, да наемеш квартира която да е на добра цена и да няма мухъл по стените, да изкарваш добри пари и да живееш нормален живот. Има много бездомници по улиците защото спират помощите, хората нямат пари да плащат наем и спят в колите си. Престъпността става тема номер едно на разговор напоследък има много случай с педофили, отвличания на малки деца, кражби и убийства което не беше чак така преди години. 

Сега бих искал да попитам, какво мислите за моето планирано завръщане в България?  Знам че никаде не е рай но, бих желал да се върна в родината си след този 8 годишен опит. Научих английски и мисля че моята мисия е приключила. 

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 2 месеца
hash: 469ece0ebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

1.   Няма смисъл да се връщаш в България тук е зле положението и по-зле ще става. По добре в друга държава но в родната ще съжаляваш, че си се върнал.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: bdc8af0604
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

2.   България е една никак не лоша страна за живеене, стига да имаш пари и стабилна доходоносна работа. За съжаление малцина имат този шанс. Аз например съм живял в САЩ, до голяма степен разбирам какво имаш предвид. Сега ще прочетеш много коментари за "гадната България", но това ще бъдат мнения на хора, които или никога не са живели в чужбина, или опитът им е нищожен. В крайна сметка, ако смяташ, че в България ще можеш изкарваш пари, с които да живееш нормално, то се връщай, няма да съжаляваш.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f7bcf6e7a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Едно Биг Мак Меню е $5.2 долара ... в родита ни. Повечето хора не могат спокойно да си го позволят, не и ако гледат да не живеят от заплата на заплата, и да имат спестявания.
Къщите в София не са по 1,300,000 лева (нито пък 130 милиона), но къща за под 250 000 лева в София си е направо страхотна цена, но при положене, че според НСИ, средната заплата в България е 1000 лева, след таксите 780 (Всеки път, когато побликуват нови данни, има буря от гневни коментари, твърдящи, че тази сума е силно завишена. Дали това е вярно, е друг въпрос).
Една биря ти е 4 лева в повечето места. Намира се и за 2, но най-често говорим за кварталната пиянска кръчмичка. Да изведеш 4 човека на вечеря, са ти поне 60 лева, ако го карате спокойно. И то в пиянскаа кръчмичка. Малко по-хубав ресторант, ще ви излезе поне 80-100 лева. Говорим за цяла вечеря, с поне предястие, основно и десерт. Ако е за картофки с бира, е е много вечеря. Повечето хора с минимална заплата, не могат и да си помислят, за менюта от МакДоналдс.

" Ако нямате новозеландско образование или английски най-вероятно ще ви вземат като мияч на чинии в някой ресторант, ще ви гърбят от работа и ще ви дават минимална заплата с която трудно ще можете да се издържате като погледнем цените на храна, наем и т.н. " - Ако нямаш българко висше образование, пак те грози същата съдба. Та дори и да имаш, пак може да се окажеш обикновен мияч. Работата е, че с минимална заплата НЕ можеш да свържеш двата края.

"Престъпността става тема номер едно на разговор напоследък има много случай с педофили, отвличания на малки деца, кражби и убийства което не беше чак така преди години. " - Не съм много стар, но не си спомням, това да е спирало да е актуална тема в България. Ако преди е било различно, то аз просто не го помня.

Това, което искам да кажа е, че положението не е особено по-добро в България. За чужбина казват, че си никой, ама и в страната ни, нормалния човек определено не е "някой". Ако нямаш пари и роднини, тези с възможностите и връзките, гледат на теб с отвращение.

И още нещо - ако минималната заплата в България стане, поне наполовина като тази при теб, положението на редица граждани ще се подобри неимуверно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 5ddca988e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ами върни се да поживееш за няколко месеца в България, но през зимата. И после взимай генерални решения. Ще трябва да избираш между две злини. Сам ще прецениеш коя е по-малката. А не може ли да отидеш в Канада, Великобритания или друга страна от Британската общност?

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 4be95d3227
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Не си избрал правилната държава, случва се. Новозеландците масово емигрират в Австралия, която според мен е най-добрата държава за живот в света. Аз в момента се подготвям да кандидатствам за виза. Бях там за 2 месеца (в Пърт) при мои приятели и се влюбих в държавата. Прекрасно време целогодишно, плажове, може би най-добрият жизнен стандарт в света и много добри възможности за работа.

Така и така си в НЗ, защо не отидеш до Австралия и да видиш дали ти харесва? Държавата е уникална и е много по-напред от НЗ във всяко едно отношение. Аз бях в НЗ за около седмица и останах доста разочарован. В Австралия хората са много по-готини и градовете са много по-големи, съответно има много повече възможности.
Та моя съвет е да си направиш една екскурзия до Австралия и да видиш как е, България няма да избяга спокойно, винаги може да се прибереш. Успех, каквото и да решиш!

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 30b17a7040
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Това, което ми разказа за Нова Зеландия ме потресе. Върни се в България, аз живея тук от 42 години и мога да ти кажа, че няма gipsy, както ги наричаш ти, няма престъпност (има статистика, че България е с най-ниската престъпност в целия свят), държава с най-чистия въздух, особенно в столицата ни. Преди 20 години хората искаха да напускат България, а сега цял свят иска да дойде да работи и да живее тук, заради страхотния просперитет на икономиката ни, вследствие на некорумпираните и модерномислещи политици. В Европа сме за пример, как трябва да работи една съдебна система. Наистина съм потресен, как може минималната заплата да е 14$ на час и как едно меню от макдоналдс ще ти е 10$. Въобще страхотна хиперинфлация битува там и ме побиват направо тръпки. Въобще нямах си и напредстава, че има някакви квартали в Нова Зеландия, в които, както казваш могад да те убият, отвлекът детето, или оберът. Само, за разлика мога да ти кажа, че тук в България, полицията си знае работата, няма корумпирани ченгета и опасни квартали и дори в столичните крайни квартали е чистичко и осветено навсякъде и просто физиономийте които ще видиш и те ще видят теб, са на едни щастливи и проспериращи най-вече млади хора. Дори в цяла богата, западна Европа ни мислят, че сме скандинавци, заради светлата ни кожа, високият ни ръст и дори мога да кажа изтънчен манталитет. Мога да говоря все хубави неща за родината си и то само четейки факти, които всеки може да прочете в интернет. Но от всичко до тук, най-съм горд, че в тези времена армията ни е най-надеждната, високотехнологична и многобройна в цяла Европа. Същата, която не е дала възможност на нито един нелегален емигрант да премине нелегално границата ни и за това няма нито един нарушител, който спокойно може да си крачи из нашата скъпа родина. Просто, пиле не може да префръкне и аз се гордея с нашата боеспособна армия. Но да оставим армията, а да помислим за цивилното ни щастливо население. Навсякъде по света, като чуят българин и хората се усмихват и казват, че сме щастливци. Не искам да говоря много, че хората ще си помислят, че преувеличавам, но си обичам родината и като прочетох за ужасите в Нова Зеландия съм горд и щастлив, че живея в най-проспериращата с най-младо население държава-майка България.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 2be1975cff
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   1 милион долара за къща??? Лъжеш, не ти вярвам. В Палм Джумейра една къща е толкова. И 1 милион Новозеландси долара далеч не са 130 милиона лева, а някъде към 120 милиона. Тяхната валута не е много скъпа. Съветвам ви да не му вярвате много.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: fc58096261
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Мисията ти е приключила. Ако имаш образование и квалификация тук ще намериш работа, от която ще живееш нормално.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 7c38880c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И aз съм емигрaнткa, но съм по- нaблизко, в Испaния.
Леле, нaстръхнaхa ми косите докaто те четох, a и тук вече си е инaче гърч и опaсно. Но тaкa кaкто си го описaл, е, не съм мислелa никогa зa тaм, но и дa бях, си ме откaзaл дaже и зa туризъм нaистинa.
Aко имaш спестен лев- БЯГAЙ си зa Бългaрия. Aко нямaш, нaтисни се няколко месецa нa фотосинтезa, сгъвaй кaквото можеш и БЯГAЙ зa Бългaрия.
Колкото и диво племе дa сме и ние, поне си знaем "чaлъмите" по- откровени сме, .. по- естествени сме, тaкa мисля.
Не съм стъпвaлa в Бългaрия от няколко години, но според приятели тaм, кaзвaт, че е зле зa рaботa, плaщa се мизерно, но то къде ли не вече. Нa прaктикa бихa ми плaщaли тaм 4 пъти по- мaлко от тук, a в родинaтa дори хрaнa, дрехи и козметикa сa по- скъпи от тук, невроятно- но фaкт. Не знaм кaк оцелявaт хорaтa...
Все пaк мaй ще си по- добре в Бългaрия или пък след няколко месечен престой можеш дa хвaнеш някъде из Европa.
Кaквото и дa решиш- Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 297d77db0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Сега бих искал да попитам, какво мислите за моето планирано завръщане в България? "

Ако взема под внимание описанието ти за живота в Нова Зеландия, мисля че да се върнеш в България е добър ход. Ако имаш собствено жилище, сам си, здрав си, не ходиш по заведения, можеш да си готвиш основни неща, знаеш какви продукти да консумираш и не чревоугодничиш, 300 лева ще ти стигат да преживяваш скромно, но без съществени лишения.

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8ea20c3cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

13.   Аз живях 4 години в Австралия, но на края се прибрах в България, за което никак не съжалявам. Отидох "видях свят" и това ме научи да виждам България в друга светлина и най-псле да я оценя. Така както ти описваш положението там, прилича много много на това в Австралия. Последните годни преди да се прибера, надойдоха много мюсюлмани и започнаха да създават непрекъснато проблеми и положението се изостряше непрекъснато. Прстъпност си имаше и преди, на края беше се покачила на ново ниво. Някои хора в България си мислят че в някоя друга държава ще са по-добре, но не е така. Не си ли милионер, там ще си слуга на милионерите и ще прекараш живота си на минимална заплата, в бедните квартали между престъпност, защото само това е достъпно за емигрантите, или поне за тази част от тях които не са отишле вече богати там и не трябва да се притесняват за работа.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8c82b712e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

14.   Ами така както го описваш, поне финансово не е никак зле. Дори и на минимална заплата това са около 2500 долара доход. 1600 наем, 200 ток и вода, 400 за храна, т. е. 2200 за най-необходимите нужди. Т. е. излиза, че дори с минимална заплата можеш да свързваш двата края, макар да не живееш в лукс.

Как е в България? Ще говоря конкретно за града, в който живея аз. В другите градове не е по-различно. В София примерно ще взимаш повече, но и разходите ти са по-високи и като съотношение доход-разходи е същото.

Та за моя град - средната заплата нето е около 700 лв. Обаче наем на панелна гарсониера в не лош квартал, но не и в центъра е 250-300 лв. За ток, вода, интернет, тв, тел. и градски транспорт ще даваш 150-200 лв. За храна ще даваш 150, ако пазаруваш най-некачествената храна. Имай предвид, че в България храната наистина е без всякакъв контрол и качеството е под всякаква критика. И като сложим евентуални други разходи като лекарства, дрехи и др., ще живееш на ръба. Т. е. със средна заплата в България имаш стандарта с минимална в НЗ.


Казваш къщите там били скъпи. Да, но там къщата е 400 минимални заплати. Тук прилична къща е поне 150 бона, минималната заплата е 375 лв нето, което пак прави 400 МРЗ. За апартаменти няма да говоря, защото тук всичко е или 30-40 годишен панел, или е т. нар. ново строителство, чието качество е под всяка критика и за последното мога книга да напиша, но няма да задълбавам сега. Само се моля да не стане земетресение, че ще ни изравни със земята. Между другото тук това е един големите проблеми - грозни гледки на олющени панелни блокове, разбити улици, нефункционираща канализация (ако вали повече от 2 часа, града буквално се парализира), зимата пък често не се чисти снега и транспорта пак е доооста затруднен. Та гледката на рушащите се панелки и разбити и наводнени улици, пълни с боклуци не е особено приятна и често действа доста депресиращо. В НЗ със сигурност е много по-поддържано и чистичко. Като казах чистичко, тук все още е нормално да си хвърляш боклука на земята, на улицата и в междублоковите пространства.

Казваш една бира 5$. Значи с МРЗ си купуваш 500 бири. Тук с МРЗ си купуваш 150 бири (2, 50 за бира при МРЗ 375). Така че не знам кое и скъпото на тамошната бира. Казваш МакДоналдс 10$, демек с МРЗ 250 броя МакДоналдс. Тук не МакДоналдс ами един прост дюнер струва 4 лв, т. е. 94 дюнера с МРЗ. Както и да го гледаш имаш 3 пъти по-голяма покупателна способност в НЗ.

Казваш 100$ за излизане. Ами тук едно излизане ти е поне 50 лв и това в най-добрия случай. При МРЗ 375 лв това около 7 излизания. В НЗ имаш 25 излизания, т. е. пак над 3 пъти по-висока покупателна способност.

Колкото до хората тук морала падна доста последните години. Вече е нормално учениците да бият учителите си и след това директора гони от работа учителката, за да няма проблеми с институциите и родителите, които често съдят училището. Това са съвсем реални случаи. В болницата е редовна практика всеки ден да има скандали с роми, а и не само с роми. Често се случва да бият и лекари, особено в спешното. Ежедневно стават побоища по пътищата между шофьори. Работодателите често се държат с хората като с роби. Примерно гонят ако си бил болен и не си бил на работа, осигуряват те на МРЗ и така те ощетяват с осигуровките, респ. с пенсия, болнични, обезщетения. Някои дори отказват да скючват договори. Някои пък предварително при постъпването ти искат подписана молба за напускане с празно ямсто за дата, сещай се защо. Дори и в някой магазин като отидеш масово продавачките са като бурсуци и рядко се усмихват.

А за качеството на здравеопазването се носят легенди. Да не дава Господ да се разболееш. За такива случаи пак мога да напиша книга. Колко хора си отидоха от моите познати и роднини за едното нищо, бедна ти е фантазията. Мога още доста на понапиша, но ще спра до тук. Хубавото поне, че тидават бърза напраление, а не се чака с месеци като в повчето държави.

Сам си прецени, но знай, че където и да отидеш, никъде не е цветя и рози. Ако толкова не ти харесва в НЗ, върни се, поне виж дали ще ти хареса. Аз няма да ти давам конкретен съвет.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8ea20c3cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

15.   14
Нито бирата, нито дюнерите, нито другите материални неща правят живота. Ако измерваш щастието с пари и вещи, тогава ти си наистина един тъжен човек. Ако парите са едиственният ти критерий за щастие, тогава ти никога няма да си щастлив. Аз живея в България, правя си метката и съм много по-щастлив, в сравнение с годините, които доброволно изкарах в изгнание в западна Европа. Нали непрекъснато ни тъпчат в главите чрез пресата, да заминаваме в други държави, че да сме щастливи. В западна Европа може да вземаш малко повече пари, но щастие там НЯМА ДА НАМЕРИШ!!!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b89766b47e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Не разбирам, защо в наши дни някой като авторът, който:
- няма работна виза, т. е. няма право да работи в Нова Зеландия
- няма предварително намерена работа
- ще работи нелегално

ще ходи в Нова Зеландия???

Ако искаш да работиш в автомивка или ферма, има достатъчно работа в Европа на 2-3 часа път със самолет от България и то напълно легално. Най-малкото ти се трупа стаж за пенсия и си здравно осигурен.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8c82b712e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   от 14 до 15

Дай да не си слагаме думи в устите. Никъде не съм казал, че щастието се измерва в пари. И дори не съм дал конкретен съвет на автора. Той е обяснил там как са цените и заплатите, както и хората и работодателите, а аз съм му обяснил тук как е и съм направил сравнение. Нека той сам си прецени кое го устройва повече и къде е щастието според него.

Много мразя такива като теб, дето скачат като ужилени първосигнално, когато някой представя действителността в България, без дори да има намерение да плюе, а само да бъде обективен.

Аз както вуждаш съм си в България въпреки всичко и не съм казал на автора да си стои там, а да си реши сам.

Нека не реагираме по дефолт и не слагаме думи в устата на хората, става ли?

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 2fe6464a9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

18.   Върни се в България, но:
1) не очаквай благодарност от никого за това (познавам такива, които са се завърнали и очакват).
2) не се бий в гърдите къде си живял и не очаквай хората, които не са били поне няколко години в западна страна (каквато е и НЗ в културно отношение), да разберат какво си преживял и откъде се завръщаш.
3) приготви се да бъдеш пионер - получаваш невероятната възможност да участваш в изграждането на едно общество, където социалните структури все още не са на западното ниво на зрелост.
4) помисли за възможности да работиш от България за западни работодатели (например като фрилансър или нещо от сорта) - ако успееш, с оглед на по-високото заплащане, което би получавал, и ниските разходи в България, един вид ще удариш шестицата от тотото.
5) ако имаш спестени пари, помисли за някакъв бизнес, отново по възможност с насоченост за износ - българският пазар се развива, но не може да се разчита само или основно на него.
6) помисли за възможности да не се забиваш в София или Варна, а някъде в дълбоката провинция, където има прекрасни въздух, вода и добра храна (или от бабките, или сам да си отглеждаш зеленчуци, и т. н. ) - нещо, което българите грам не го оценяват, а го има; западняците, или поне в англосаксонските страни предпочитат този начин на живот, в къща, в предградията, или направо сред природата, с пътуване с кола до работа, за пазаруване и т. н. - и има защо; в България не го разбират.
7) има много варианти за достойни доходи и стойностен живот в България, като е много важна възможността да участваш в развитието на собственото си общество - мнозинството от пишещите тук дори не се замислят за това нещо.

Всичко това ти го пише човек, учил в един от най-добрите университети в САЩ, който, още преди да замине да учи, знаеше, че няма да емигрира, а използва стипендията си, за да се изучи, да види и обиколи свят, и след това моментално си би камшика за към родината, където принадлежи.

Разбира се, не е лесно, но с достатъчно морален интегритет ще успееш, ще си много доволен от себе си, а лека-полека ще го предадеш и на другите.

В някое от по-малките населени места в България, пък и в големите, можеш да станеш истински стожер на общността - нещо, което сме го имали през Възраждането и при Царството, през комумизма и посткомунизма се е изпарило, но знаеш, че на Запад го има и се цени високо като обществена роля.

Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8ea20c3cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   От номер 15
Урковциии.... Може да ме плюете колко си искате и да ми давате по една точка, но истината е, че ПАРИТЕ МОГАТ САМО ДА НАПРАВЯТ ЖИВОТА ВИ ПО-ЛЕК, НО НЕ И ДА ВИ ДАДАТ ЩАСТИЕ!
Лично аз, никога повече, не бих заменил щастието си, за пари.
Джон Ленън каза, че в училище са им дали за домашна работа, да напишат какви искат да бъдат когато пораснат.
Той написал "Щастлив".
Учителят му казал, че той не е разбрал задачата.
Джон Ленън му отговорил; "Вие не сте разбрали живота".
Така че в живота, без значение какво правите, най-важното е да сте щастливи.
А тролчетата могат да продължават да ми слагат по една точка.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: adc9aef09d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Номер 14 е много прав!
На Н15 бих казала: да, не всичко е пари, разбира се, но трябва да мислим как ще живеем. Никой не иска да живее колкото да оцелява. Аз живея във Франция. Много искам да се върна в БГ. Но не е толкова просто. Дори и да вземаш прилични пари и да не гладуваш, има и други неща, с които трябва да се съобразиш. Здравната ни система е под всякаква критика, например. Недай си Боже да се разболееш! И пари да имаш, ако ти се "падне" некомпетентен лекар, нищо не можеш да направиш (а некомпетентните станаха повече). Скоро четох поредната ужасна история как в Русе уморили младо момиче, заради глупостта си. И се оказа, че не е и единствената. И това не е всичко. Ами децата в училище как започнаха да се избиват? ! Има още много причини да не се завръщаме, които не са свързани с пари. Няма закони в нашата държава, няма уважение. Много истина има в онази песен на Слави Трифонов "Няма такава държава". Как да се върна? Как да бъда спокойна, че като пусна детето си навън, то ще се прибере живо и здраво. Някои от вас ще кажат, че и в чужбина може да се случи. Да може, но вероятността е по-малка, отколкото в БГ. Там вече е практика. А виновни никога няма. Хората (на всякакви възрасти) не ги е страх да правят каквото си поискат, защото няма закони, от които да ги е страх, нямат респект към никой и нищо, няма справедливост, и наказание! Ударили сме дъното с други думи!
Така, че мили сънародници, не всичко опира до парите...
Лично мое мнение.

Ж29

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: cfef7491e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Авторе, погледни хубавичко коментара на 15/19 и имай предвид, че с такива е пълно тук. Незнайно защо реши, че всички намираме щастието само в парите. После му обясняваш, че не си казал такова нещо, а той те обижда на "урко" и "трол" каквото и да значи това и продължава да си знае своето, че търсиш щастието само и единствено в парите.

Айде де - как ще му обясниш сега, че не е така, като си го е втълпил това нещо? Айде някакъв форумен анонимник не е проблем, ама си представи, че ти е колега и всеки ден работите един до друг. Смятай, ще ти опъне нервите на макс, че и на шефа ще те изтипосва с някакви негови измишльотини. А още по-зле ако ти е направо той шефа, ей тогава жална ти е мама.

Тук имаме една приказка - като тръгне слух, че сестра ти е к-ва, върви обяснявай, че нямаш сестра.

Само не знам как още не ме е обвинил, че Сорос ми плаща да пиша коментари в Сподели. Това е редовния лаф на параноидните шизофреници в България, които вече станаха толкова много, че всеки нормален започна да се чуди дали наистина е нормално да НЕ си параноик, шизофреник и фен на конспирациите.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8ea20c3cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   До №1
На крива патка, вълната и пречи, както на всички некадърници, държавата им е виновна. Който има ум в главата си и е кадърен, успява навсякъде. От всички хора които познавам, тези които ставаха за нещо, се оправиха и в Бългрия и в чужбина и сега много от тях започнаха да се завръщат и отново успяват и тука в пъти. От друга страна, тези които не ставаха за нищо, ВСИЧКИТЕ заминаха за чужбина и там са си същите нещастници и мизерници каквито си бяха и тука, че и по-зле. Всички глупаци си мислят, че ако имигрират в друга държава, всичките им проблеми ще бъдат решени и там ще живеят като вуйчовци, само като отидат и разберат че не е така. На тях не им стана ясно, че дръвника си е дръвник и където и да отиде, за проблемите и неудачите си, трябва само себе си да обвинява. За тях, винаги някой друг е виовен за неуспехите им; - ако не е България, началника им ще е, ако не е той, на комшията котката ще е, ако не е тя, кварталната курва ще е, все има някокой който да обвиняват.

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b3f8d98afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Поста на Но18, заслужава адмирации и аплодисменти. Човека е казал всичко, което един средно интелигентен човек (поне), живяЛ в чужбина би ти казал, авторе - точно както са нещата.
Аз бил допълнил още - като си приготвяш куфара за връщане, си приготви и пари, щото докато стартираш, няма да работиш. Надявам се вече си излязал от концепцията за "намирам си работа, като се прибера". Последния човек който видях, беше човек който работи в САЩ 11 години и като се прибра и тръгна да си търси да работи за някой поне за 3000лв. Навсякъде му се смяха. Сега е Лондон и си има бизнес. Все още не се чувства добре в кожата си и там.

Т. е. Тук не става въпрос за неосъществени амбиции, ами за личностно израстване примирение. А Българина е все още непримирим роб. Т. е. много хора, нито израстват докато са в чужбина, нито се примиряват с положението в България (нещо което Но18 ПРЕКРАСНО е описал) и имат желание да го променят.

1. С други думи преди да се прибереш в България, хубаво си направи равносметката дали си се примирил, че ще срещаш трудности дали си хубаво си израстнал, докато си бил в НЗ (ментално и професионално) за да не се налага да работиш в БГ за други.

2. Приготви се и с търпение, щото въпреки че българина напоследък доста пътува и е широко скроен(особено младите), можеш да се натъкнеш на дълбока съпротива в дълбоката провинция. Говоря не само за бюрокрацията, но и за завистници и задръстени люде.

Мога да ти кажа нещо от личен опит обаче. Ако отидеш в НАП в Сливен, ще се отнесат много по добре с теб, отколкото са се отнасяли към мен в трудовите борси в Бордо(Франция). Така, че положението въобще е доста добре. В търговския регистър също ще срещнеш разбиране от млади хора, които си вършат работата прекрасно.

3. Като се прибереш не чети и не гледай новини. България е пряк участник в една нелепа информационна война, която се случва в целия свят. А както всички знаем от войната има само страдание.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f382ede539
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Моля автора на коментар 18, да даде съвет как? по точка 7 за достойните доходи.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 8ea20c3cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

25.   Вижда се че промивачите на мозъци работят с пълна пара в този сайт. Опиват се непрекъснато да навиват българите да се изселват в други държави, без значение дали са западни или не, само да се разкарат от България и колкото може по-скоро, веднага след училищнта скамейка. А тези които вече са имигрирали в чужбина, се опитват така да ги наплашат, че на тях да не им минава и на ум да се прибират обратно в България. Тези промивачи на мозъци, забравят че много от хората които жвеят и работят в момента в руги държави, все още имат роднини тука и си идват всяка година за по една - две седмици и много добре знаят какво е положението. Ако наистна беше толкова зле в България, защо толкова много от храта имигрирали преди години, зпочнаха да се завръщат и живеят щастливо тук. Не искам да разточвам коментара си и да влизам в подрбности, но от историите които лично съм чул от звърналите се мои родни и приятели, косата ще ви се изправи. На кого ще вярват тези хора? Рабира се че ще вярват на близки и познати, на които могат да разчитат, а не на някой сульо и пульо, пълен с омраза към България, курдисал се в сайта като курва в бардак, с единствената цел да убеди българите, че е най-добре да се изселят от тука и да оставят родината ни на новопристигащите в огромен брой "бежанци" от Африка и Азия и еветуално да ни претопят и да певърнат държавата ни в циганска.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: bcd1aac031
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Отиди в Австралия -там вече не влизат така лесно мюсулмани и имаш повече възможности.... Защо стоиш на онова малко островче.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 90500b2586
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

30.   За добро или зло нема по добро от родината.

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 6a89cfc734
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   Не мога да разбера как винаги се намира някой , който дори когато му казват истината от първо лице той да плюе и да отказва да я приеме.
В сайта често съм виждала коментари описващи в детайли живота на българите в чужбина, които са си чиста истина, но не все има някой/ който даже не е ясно излизал ли е в чужбина или само е чул от познати/, който да убеждава как в България нищо не може да се постигне , но в чужбина е 100 пъти по-добре.
Аз самата живея в чужбина с моя приятел и правим каквото можем , за да се приберем в България, трупаме стаж,опит, средства , за да се върнем и да живеем нормално. Защото вече това искам, да излизам с приятели на едно просто кафе, да отида до някое малко градче през почивните дни, да говоря на български...
Има и успели българи в чужбина, ако под успели разбирате работещи по 10-12 часа за доста добри пари, но често без семейство и деца. Но да те изкарват добри пари, развиват се, успяват.
Повечето обаче не са успели, те даже не водят нормален живот. Живеят в крайни квартали, всичко се купува на промоция от LIDL , дрехите също, пести се до дупка, но когато сме си в България мятаме пари...
Едно нещо мога да ви кажа, в което съм убедена. Който е бил работлив и е успявал в България се справя и успява навсякъде, който е бил мищок искащ големи пари без да има какво да предложи за тях си е мищок и в чужбина. А как се взимат на сериозно не е истина.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 4d9e5412aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   Старата поговорка; "Богат може да си навсякъде, но истински щастлив може да си само в родината си" е много вярна.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 0f25ec42fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   Не знам, 32. Аз не бях богат, но бях много щастлив за 6 месеца в Меделин, Колумбия. Не беше до родината, нито до роднините. Просто бях с приятни хора и си прекарвахме забавно. Нямаше много българи, но честно казано не ми пука кой откъде е, стига да е добър човек, с когото да се сприятелим. И в България съм бил много щастлив, но съм бил и много нещастен. И хората, отговрорни за нещастието ми (или по-скора за една част от него, защото аз съм си най-отговорен за себе си), си бяха българи. Означава ли това, че мразя България? Не, разбира се. Обичам я, но това не означава, че мога да бъда щастлив само иединствено в нея.

ПП - Щастие и богатство са две неща, които нямат нищо общо и доста често си пречат.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 40eb6b0b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

34.   31, как така, след като в чужбина е толкова лошо, вие с приятеля ти ТРУПАТЕ СРЕДСТВА? Защо не останахте тези средства да ги трупате в България? Защо не се върнахте веднага, щом е толкова лошо?
Кой, как и къде си изкарва парите, изобщо не е твоя работа! Още по-малко пък за какво ги "мята". Пробвай в България да си напазаруваш "на промоция" в Лидл с 600 лева заплата!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 6a89cfc734
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Аз съм Номер31

Не мисля, че е нужно да давам детайли, но все пак да поясня.

Аз дойдох в чужбина при приятеля ми. Той учеше тук и после почна работа, която му предложиха по време на стаж и му обещаха, че ако работи няколко години ще го прехвърлят в клона на фирмата в България.
Мисля, че всеки нормален човек, ако има такава възможност няма да гони дивото, а просто ще работи 2-3 години и ще се прехвърли.
И за да не сме разделени аз дойдох при него, изгубих една година да си намеря хубава работа, защото въпреки 2-та езика, които знам, освен български и образованието ми тук повечето виждат идващите от Източна Европа само като хора по обектите, чистачи и сервитьори, в което няма нищо лошо, но просто аз искам да се развивам и заради това съм учила.
Та на темата, останахме по тези причини. Не за парите, защото не пестим много, понеже живеем самостоятелно на квартира и това струва скъпо тук, но за нас е важен опита и резултата. Да постигнем каквото искаме.
И да, прав/а сте, че кой как си изкарва парите не е моя работа, но когато си ял препечени филийки 3 месеца, за да си купиш кола и да се фукаш в България ми идва малко в повече. Нека не лъжем хората и да ги подвеждаме, защото колко такива съм видяла и сме помагали с моя приятел... Подлъгани от "приятели", че тук живота е рай и парите са едва ли не по дърветата.
А отностно пазаруването в Лидл. Интересно ми как уж нямат пари, всички взимат по 600 лева, едвам стигат, а на всеки Великден кордон от коли се изнасят кой на гости, кой на море, 1-ви май се ходи на пикник- бензина скъп, пари няма ама скарата и бирата са там, лятото кой на планина, на море, зимата ски, Банско, Гърция даже... Даже няма да споменавам това, че всеки втори пуши до кутия цигари на ден. Аз не пуша, но все си мисля, че ако нямам пари нямаше да пуша просто.
Лично смятам, че с тях няма нужда да пазарувам от ЛИДЛ, има пазари в България за плодове и зеленчуци, месо, което е по евтино и по-вкусно, а аз давам за 400гр. ягоди лятото 6-7 лева тук. И те са ужасни... А хората може да са с 600 лева, но си живеят сами, а тук за да могат да си пазаруват от ЛИДЛ, живеят по 5-6 души в една къща!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 0f25ec42fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   Не знам каква работа трябва да работиш, за можеш да си позволиш кола за хвалене, ако пестиш 3 месеца. Дори с 11-12000 лева чиста заплата (което те нарежда в топ 5%, дори и в тези страни), пак ще е трудно.
Един скапан Volkswagen Golf е 33-4 000 лева. Ок, тези Volkswagen Up са по 19000, но и двата автомобила не са нищо, с кеото можеш да се хвалиш.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 40eb6b0b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   35, много ми е любопитно колко месеца в България трябва да ядеш препечени филийки, за да си купиш кола, особено такава, с която да се фукаш? ! Познавам над 20 човека, пръснати из цяла Западна Европа. Ако се замисля, мога и да ги удвоя. Никой от тези, за които се сещам няма абсолютно никакво намерение да се връща. Всички живеят самостоятелно и ходят на почивки по разни екзотични дестинации, а след това и в България. Никой от тях не работи по специалността си, някои просто нямат и висше образование. Ако си мислиш, че в България те чакат мениджърски позиции с по-малко от 10 часов работен ден, дълбоко се лъжеш. Колкото по-отговорна ти е работата, толкова повече се налага да работиш.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 4d9e5412aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

38.   №37
Не измервай щастието в пари, коли и екзотични отпуски. Не си мисли че след като ти не можеш да се оправяш в България, и друге са като тебе. Знаеш ли колко такива хора познавам, които си мислеха, че като отидат в друга държава и живота им ще се промени и оправи? Отидоха там и идяха ч са си същит нещастници каквто си бяха и тука. Разликата е че тук си имат собствени жилища, там живеят под наем, по няклко човека в стая, в най-бедните и лоши квартали, заобиколени от други депресирани нещастници. Много от тях още не са се върнали, не защото не им се иска, а за да не им се смеят и наричаг некадърници и губачи. Те замнаха само с план "А" и тъй като нямаха план "Б", сега са объркани и не знаят какво да правят. А иначе като си дойдат за по седмица, само как рзкошно се изхвърлят за живота си там, но забравят да кажат за колетите които родителите им изпращат от България.
Аз съм бил в две западно-европейски държави. Оправях се там, сега се праям и тук в България, че и още по-добре. Разликата е че тук съм истински щастлив и не трябва да слушам и гледам как ме подценяват защото съм чужденец.
КАКВА ЦЕНА СЛАГАТЕ НА ДОСТОЙНСВОТО СИ? !

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 40eb6b0b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   38, никъде не говоря за щастие. Писал съм в чисто финансов аспект, в какъвто са и горните мнения. Не знам също така, как реши, че не съм се оправил в България?! Аз работя точно в България и изкарвам предостатъчно пари. Това обаче, за съжаление, съвсем не означава, че с всички хора е така. Не виждам и как на база няколко човека, които познаваш, правиш генерални оценки за всички емигранти. Към момента се говори за едни около 2.5 млн. българи в чужбина, като сигурно има още стотици хиляди, които също отдавна ги няма, но просто все още се водят тук или си идват за по 1-2 месеца и после обратно. Това са фактите и те скоро няма да се променят. И понеже говориш за достойнство, същото е най-ниско ценено у нас от българския работодател. От години работя с чужденци и навсякъде, където съм бил отношението е в пъти по-добро.
От 37

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 5fd4e763a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

41.   Ако живота в България е толкова лош, не разбирам защо тогава, толкова много чужденци от западна Европа се приселват ТУК! Вече няма село, особенно в крайрежните и планински области, без поне едно-две семейства западняци и бpоят им непрекаснато расте.
Аз бях един от тези, следвайки стадния инстинкт и заминах първо в Германия, сед това и в Холандия. В първата страна живота ми беше кошмар, и във втрата също. И в двете държави вземах повече пари, но тъй като всичко е много по скъпо(особено квартирите), ми оставаше много малко. Качеството на живота ми там, мога да го сравня само с едно БИВОЛСКО ЛАЙНО - като го погледнеш - миризливо лайно, ако го разовиш, започва да смърди още повече.
На края, след като четирима араби изнасилиха едно момче поляк, с който работихме заедно, ми дойде до гуша да живея този живот между "каймака на обществото" - УТАЙКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ събрани на едно място в "най-процъфтяващите" квартали, си грабнах багажа и се върна обратно в България. Може да звучи като клише и да ви е омръзнало да го чувате, но от както съм се прибрал, никога не съм бил по-щастлив.

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: cfef7491e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

42.   41, в момента в България ли живееш? Имам странното усещане, че живееш в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 5fd4e763a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

43.   До 42 от 41
Живея си щастливо, точно тук в България, а ти продължавай да си ги имаш странните усещания!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 3b731271da
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   Здравейте,
аз съм №35.
Не знам защо си помислихте, че в примера, който дадох хората са си купили скъпа и луксозна кола. Хората си взеха кола втора ръка, която струваше 3-4000 лева. Основно ядяха хляб с маргарин и подобни евтини храни. Жената ползваше само автобус за работа, понеже е по-евтино, но пътуваш поне 3--4 часа на ден. Живееха в пристройка до къща, нелегална, но е по-евтино.
Идеята не беше да си купят скъпа кола, а просто да покажат на роднини и приятели в България, че ето взехме си кола, колко добре живеем.
Един съвет от мен, не слушайте винаги като ви казват: Аз не искам да се прибирам, много хора го казват от гордост или защото нямат избор. Отидете им на гости и вижте как наистина живеят. Така се разбира най-добре.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 1096eebcfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

45.   Здравей, номер 35!
"когато си ял препечени филийки 3 месеца, за да си купиш кола и да се фукаш в България ми идва малко в повече. "
- Защото хората, който се "фукат" с придобивките си, често имат скупи такива. 3000 лева.... че това е един хубав лаптоп? Каква кола, какви 5 лева?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 28d8eb9a1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   Абе как ще се хвалят с кола трета ръка за 3000 лева? Че тя едва върви. А в същото време си разбиват здравето, ядейки маргарин, тоест холестерол. По-добре да бяха минали на гладуване. На това му се казва простотия. И какво съседите завиждаха ли им за колата за 3000 лева?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker