Германия и немците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Германия и немците
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 3582 пъти
Здравейте! И преди съм писала тук за трудностите в чужбина, а сега пиша за немците. Вече съм почти 6 месеца тук в Германия на 15 години съм и живея с родителите си. Мога да кажа, че съм на половина сама, защото все пак съм с нашите. Но за сметка на това по цял ден съм на училище и там е съвсем различно. Позволявам си да кажа, че откакто съм тук не съм си намерила нито един или една приятелка (немци). Понеже ходя и на курс по немски и в клас, в който са само немци виждам огромна разлика и от учителите и от учениците. В немския клас първите два месеца ходех с хърватец, с който междувременно се запознах в курса. Но след известно време той си замина и аз останах още по-сама. В първата седмица в немския клас всички бяха много заинтересовани от мен и хърватеца като чужденци. Но след това стана точно обратното. Всички ми се подиграват как се обличам как изглеждам. Останах с впечатлението, че немците са студени хора към чужденците. Господина ми по математика ме отбягвя гледа не сякаш в отръщение Класния не се интересува от мен никой за нищо не се интересува от мен. Мога да пиша още, но ще стани още по-дълго. Извинявам се за дългия текст, но се нуждая от съвет как да постъпя, за да си спечеля приятели, защото никак не е лесно да си отблъскван от всичко и всички и да си нямаш с кой да излезеш в междучасието. Благодаря предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 2a912f6dac
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Казва се "Хурватин" а не "Хърватец".
Друго какво да ти кажа - на немците им е дошло до гуша от мигранти, особено в момента така че в техните очи ти и "бежанците" сте едно и също. Не се надявай на много топло отношение.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 9dca0df13f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не се интересувай от тези работи и не търси внимание. Използвай свободното си време да учиш за да изкарваш добри оценки. Така ще привлечеш внимание, без да го търсиш. Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: f3a0cebee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Дете, приемаш нещата през мирогледа, който са възпитали твоите родители, разсъждаваш едностранчиво, затворено и от там ти идват проблемите.
Аз съм родител на дете почти на твоята възраст в Германия, разбирам, че нямаш подкрепа на семейството си, сама си, държиш се затворено, дръпнато и очакваш хората да са положителни. Не търси проблемът навън, търси го в теб. Отвори сърцето си и пречупи езика си.. Не пишеш в какво училище си? Това също е важно, добрият баланс е реал шуле, в гимазиум е доста тежко, а във верк реал шуле са децата, които имат проблеми с учебният материал и като цяло с ученето.
За да разбереш какво искам да ти кажа, ще ти дам друг пример. Познавам доста българи тук, почти нямат контакт с немци, защото са много важни, със самочувствие и защото си мислят, че много знаят а всъщност езикът им е трагичен. За тях немците са студени.....и какви ли още, не..........ти през твоите 15 г. пречупваш нещата по същият начин, защото си заела отбранителна позиция в стил - тъпите немци.
То в Германия всъщност няма немци, чужденците в класовете са мнозинство, нищо че децата са родени в Германия и говорят езика. Моето дете няма тези проблеми, защото контактува с всички деца, без да е сложило купища "Не", които ти правиш постоянно. И се забавляват и се сърдят, минават през всички нормални за тази възраст неща. Събират се вкъщи и момичета и момчета, излизат, но има желание за контакт и за това не да казваш не на всичко и този бил такъв и онакъв инакъв.
Когато се държиш по този начин, какво послание им даваш? Замисли се, така ти и отвръщат.
За учителите, каквито и да са, са в пъти по възпитани, отнасят се с разбиране и човещина от българските си колеги. Моето дете също казваше, че класната му не го харесва и че била малко шантава, но освен това добави, че е прекалено дори дразнещо мила. Имахме среща и с други учители, които бяха доста честни и трезви в преценката. Учителят по немски например ни каза, че напредъкът е добър, но определено иска повече отговорност и съсредоточаване по време на час. За отношението на учителите, ти отговарям същото надменно, важно поведение няма как да се толерира. Не забравяй, че тези хора се сблъскват с много по драстични културни навици, все пак ти идваш от ЕС, а тези от Афганистан, където им липсват дори елементарни условия на живот и трябва да се адаптират тук, но и те го правят, по-трудно но го правят.
Стегни се, не знам какъв ти е стилът на обличане, но може и да има върху какво да поработиш, облечи се нормално, като масата от твоите съученици, това не е България и тук всички се обличат по един и същи начин основно от НМ и С&А в масовият случай, цените са повече от прилични. Опитай се да общуваш, да те приемат, не казвам да си приятел с всички, но можеш да създадеш своя кръг. Ако толкова не вървят нещата, смени училището, а и не е нужно приятелите да са ти само от училище. Синът ми се започна с едно момиче в магазин, просто дойде при него заговори го и си размениха телефоните, харесала го била....дори ми дойде малко в повече. С други се запознал докато се прибираше от училище. След училище остават в училищният двор и там идват и от съседното училище, само за няколко месеца вече си създаде кръг от приятели, сега дойде едно ново момче, премести се тук и с него пък са нон стоп. Децата тук или там в Германия не са по-различни, но ти трябва да си намериш мястото, средата и заниманията, които ти допадат. С рогата напред не става.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 18078e053a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3 благодаря за подробния съвет. Напротив моите родители ме насърчават да се запозная с децата от моя клас, но аз нямам смелостта, защото попринцип съм срамежлива и не знам дали ще ме харесат като дете на тяхната възраст. Училището, в което уча немския се нарича Грунд шуле, а след 1 месец учене на езика госпожата ми реши, че може да ходя и в реалшуле. И сега ходя и в двете училища. До моето обличане- дрехите ми са точно от такива магазини, от които вие казахте, просто якето ми беше по- голямо и широко, но това разбира се са малки подробности. А аз не целя да се харесам на някой заради облеклото или пък колко скъпи обувки имам. Проблема ми е, че те ме отбягват а мен ме е страх и срам да им покажа, че не съм лош човек.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 6a5720b934
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Аз нямах проблеми с немците, когато живеех в Германия, много бързо се сприятелих с доста хора въпреки че не говоря езика добре. Просто се отпусни и не търси това което те прави различна, а това което те сближава с хората! Говори със съучениците си! Не търси приятелство само от емигранти!

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 743a15cb32
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Щом като ти се подиграват за това как се обличаш, смени си дрехите с такива като като тяхните. Нали знаеш поговорката " В Рим прави така, както римляните правят. " Колкото за отношението им към теб, каквото и да правиш, колкото и да се стараеш, няма да се подобри и винаги ще си аутсайдер. Казвам ти го това от собствен опит, защото аз също живях в Германия. Отношението на немците не само към мен, но и към другите емигранти, беше едно и също - презрение и отвращение. За тях ние сме натрапници и няма значение дали си от източна Европа, Азия или Африка отношението им е същото. Изкарах две години там и накрая едва изчаках да се върна в България.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: e441436da9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, аз съм студентка тук, приемат ме добре и имам вече среда, но ми беше много трудно в началото, защото по принцип съм затворена и притеснителна. Mога да ти кажа при мен какво помогна.
1. Не се страхувай да се обръщаш към съучениците си за помощ или съвет, ако не разбираш нещо в часовете. При мен беше в началото голям проблем, защото едно е да си учил езика в БГ, друго изведнъж да те бомбардират с бързо говорене и терминология отвсякъдe. Често не успявах да разбера или запиша нещо важно, а не съм свикнала да се обръщам за помощ, особено към непознати и да се чувствам глупаво. Ta трябваше това рязко да го променя в себе си или просто да се откажа от ученето. E, започнах да питам хората наоколо като пропусна нещо - ами не боли, даже са доста мили и услужливи, а и след като говорят с теб, са някак по-отворени и те приемат по-лесно като цяло. А и ако виждат че си съвестен и се стараеш също помага - бях приятно изненадана, когато колежки по собствена инициатива са ме питали след часовете, дали всичко съм разбрала и ако искам да си сверя записките, както и са ми казвали да не се притеснявам да питам, ако нещо не разбирам. Случвало се е и когато отсъствам сами да се сещат и ако преподавателят е раздавал някакви разпечатки, да вземат и за мен - това също не го очаквах и ме изненада много приятно.
Интересувай се от другите, питай ги как са, опитвай се да помогнеш, ако видиш че нещо не е наред - те са малко по-затворени като култура, но са си хора като нас, със същите вълнения, неуверености итн. Прави малки жестове, когато имаш възможност - елементарни неща - да дигнеш нечие паднало яке или химикал, да услужиш с нещо, като ходиш за кафе, да попиташ някой друг, ако иска нещо от автомата да му донесеш, някой ако е болен да му пожелаеш gute Besserung и като се върне да се поинтересуваш, как се чувства - просто бъди учтива и мила в началото, нищо не ти коства - повече не се иска. Дръж се овладяно и избягвай резки прояви на емоции - това не им е типично за културата и ги стряска, избягвай и да вземаш участие във всякакви клюки или злословения и не споделяй прекалено лични неща.

2. Лошо впечатление прави, ако избягваш немците и се отделяш да общуваш и движиш само с други чужденци - това просто се възприема като отказ за контакт от твоя страна. Самоизолираш се един вид - а ти може би това си направила в началото като си комуникирала само с хърватеца. Сама казваш, че преди това интерес към теб от тяхна страна е имало и са те заговаряли. За да се преобърне отношението, значи най-вероятно от незнание си направила някакъв социален гаф.

3. Облеклото - тази част е доста важна, защото хората реално не те познават и първо по това съдят за теб. Прочети съветите на номер 3 - много правилно е отбелязала, че тук всички всъщност се обличат по доста подобен начин. Не е трудно - дънки или панталони, спортни обувки, шалчета. Удобно и практично. Изобщо, ако се обличаш в спортно-елегантен стил, няма много какво да сбъркаш. Номер 3 добре те е насочила към HM и C&A. В България се гримирах - тук спрях - спрях и да нося поли, къси рокли или високи ботуши и токчета. Ноктите - поддържани, но само с гланц, никакви ярки лакове. Гледай винаги да си чисто и прилично облечена. Не занемарявай ходенето на фризьор - нищо не отблъсква повече от мазна, дълга, не добре вчесана коса - избери си подстрижка, която има линия, отива ти на лицето и е лесна за поддържане. Прави ми впечатление, че тук само рускините и чужденките се обличат по-предизвикателно и се цапотят и по това веднага се разпознават - особено пък комбинациите високи ботуши с клин или пола итн, вафли в косите и пр. за бг нормални неща. Преобладаващото мнение за тях, както и за съжаление за жените от източна европа е че са лесни и си търсят тук мъж, така че внимавай с външния си вид или с поведение да не влезеш в клишето.

4. Учителите - там няма да се оправят нещата, ако не започнеш лично да търсиш контакт. Ходи и питай, ако нещо не ти е ясно - като имаш грешка, питай над какво да работиш, какво допълнително да прочетеш. Нещо ако ти е трудно иди след часа и обясни на преподавателя, че имаш проблем и искай съвет, как да подобриш нещата. Прояви инициатива - примерно напиши нещо сама и помоли да ти го коригира учителя. Отношението веднага се променя, когато видят че проявяваш интерес и полагаш усилия. И да, за целта ще трябва и наистина да положиш усилия. Нека им стане ясно, че си там защото искаш да учиш, да се развиваш и да постигнеш нещо.

5. Ако имаш възможност се запиши на някакъв спорт или извънкласна активност, ако има някакви доброволни инициативи от рода на мероприятията, организирани от червен кръст, каритас, църквите или просто ако набират доброволци да помагат по организацията на някакво събитие, също се записвай без да се замислиш.

Не знам, какво друго да те посъветвам - знам че е трудно, но не е невъзможно - това са в крайна сметка хора като теб. А и немците обективно погледнато са една от най-отворените към чужденци и толерантни култури. Давам си сметка, че щеше да ми е 100 пъти по-трудно да се адаптирам, ако бях чужденец в България...

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 18078e053a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Много много ти благодаря номер 4 за изчерпателния отговор и съветите. Ще се опитвам да преодолявам срама и страха както ти си направила. От авторката :)

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 49fa8d2bf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Дали ще се задържите там? Хърватинът заминал, ами вашите? Не се хвърляй на някакви доброволчески организации, където ще те експлоатират и ще ти промиват мозъка, а се дръж както би правила в България. А въобще не се знае къде ще се установите за постоянно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 49fa8d2bf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Няма нужда да се правиш на германка или на маймуна въобще. Бъди такава каквато си. Турците и руснаците въобще не им пука и чудесно си се оправят в Германия. Българите все гледаме да се "интегрираме" и подлизурстваме, следвайки някакви тъпи точки 1. 2. 3. 4. и т. н.

 
  ...

...
преди: 7 години, 24 дни
hash: 19e1967a5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Не се притеснявай. Немците са си немци. По-малка съм от теб (почти на 14) и съм вече около година в Германия. И аз в началото бях така (не че сега нещо се е променило значително). Всеки човек е различен, но постепенно ще свикнат с теб, а ако те обиждат не трябва да ти пука. И мен ме обиждаха, ама спряха. Гледай си уроците. Ако търсиш истински приятели не съм сигурна, че ще намериш поне при мен не се получи, защото всички са клюкари и едно нещо не можеш да споделиш с тях. Не искам да те обезкуражавам, но бъди предпазлива. А до учителите и те ще свикнат с теб. Успех за напред!

 
  ...
преди: 7 години, 24 дни
hash: d871b32472
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11 благодаря ти за коментара! В коя част на Германия си ако мога да попитам? :) (от авторката)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 23 дни
hash: a681620073
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Ха, Ха, Ха. Някой каза че немците обичали българите и нямали нищо против другите емигранти. Вие телевизия не гледате ли? ... Радио не слушате ли? ... Вестници не четете ли? .. Особено в "Дойче веле" какви глупости пълни с омраза към всички емиграни пишат. Не се самозабуждавайте, защото вие никога няма да сте едни от тях, колкото и да се стараете! Запомнете го и го приемете като факт!

 
  ...
преди: 7 години, 22 дни
hash: 9c971e9fa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Отново едно младо момиче, замъкнато по средата на образованието си от безотговорни родители в Германия
Просто нямам думи, какво ви причиняват. Немската образователна система е крайно дискриминираща, ползват българските деца за пълнеж в лошите училища Hauptschule, които не дават шанс за реализация
Дори един циганин от Сърбия ги осъди, защото за да си запълнат бройката го тикнали в училище за бавно развиващи се, а той дори е над средното интелигентен. Сега е на 20 г. и няма никакво образование, Sonderschule и тепърва ще трябва да учи средно. Платиха му мислп 70 000 евро
Това обаче не е изключение, той ги е съдил и е имал шанс, защото е циганин, а немците са обгазили и циганите, и евреите и са меки към тях.
За българите няма никаква пощада. Намират ви за асоциални, дошли да точат социални помощи и детски и да правят престъпления (като бутача от метрото в Берлин), не правят разлика между бг. цигани и турци и българи, шансът да завършите с Абитура и да учите висше е нищожен.
Съветвам всички младежи, които са замъкнати от родителите си след 4. клас към Германия да направят и невъзможносто да си завършат средното у нас, а после ако щете и зад Германия ходете, но ще е ВАШ ИЗБОР и ще имате диплома за средно образование, освен това ще сте израстнали в нормална среда, ще сте имали приятели, абитурентски бал, изобщо нормален живот, не живот на човек 3та класа

 
  ...
преди: 7 години, 13 дни
hash: 19e1967a5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До авторката от номер 11
Централна Германия. В какво училище си в Германия? Би ми било интересно да знам, защото има доста голяма разлика сред немците в различни училища.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 12 дни
hash: 97dd6872f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Шнель!... Шнель!.... Вайта!.... Вайта!....
В Германия това е настоящето и това е бъдещето ви там!
Тези които се опитват да се правят че са щастливи там, един ден може да ви кажат и цялата истина за живота си там - ЕДИН ДЕН, НО НЕ СЕГА.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 567d17b2cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Според мен най-важното, което се гледа навсякъде е външния вид. Ако е занемарен, никой не ти обръща внимание даже в магазина. Оправи си външния вид. Само тва се гледа понякога. И гледай да научиш немски добре. Говори бавно на немски, за да се разбира. Гледай правилно да артикулираш думите.
Има една поговорка: Ако те удрят и ти удряй, ако те обиждат и ти обиждай. Не им позволявай да се гаврят с теб само защото не знаеш езика като тях добре, все пак си чужденец и това е простено. Трябва да се научиш да се оправяш. Недей да млъкваш, когато те обиждат, имаш право на контра аргументи. Но трябва да ги измислиш бързо и то на немски.
Мисли позитивно за всяка ситуация. Виждай в лошото хубавото. Тва е спасението. Не придавай важност на случки, които утре ще се забравят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker