С диплома в Европа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

С диплома в Европа
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 2094 пъти
Здравейте
От над 10 години живея в Европа (Франция). Дълги години контактувах повече с французи и други чужденци. Но от скоро реших, че ми липсва общуването с българи, общите теми на разговор и традиции. Затова се включих в българската асоциация в града и се запознах с доста българи. Те са готини всички, но проблемът е, че почти никой няма образование, работят в строителството или подобни сфери. Аз имам докторат и ми е малко трудно да общувам с тях. Бих желала да се свържа с българи във Франция и Европа, които споделят моята гледна точка, образование и желание за общуване. Сигурна съм, че има много в подобна ситуация. Бих желала да създам група във фейсбук на българите с диплома в Европа, в която да си говорим за нови книги, филми, качествена музика.. Но не знам как да го направя без това да изглежда дискриминационно за другите без дипломи, споделете вашето мнение по въпроса. Къде да намеря съмишленици?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: c40977db8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има разлика между това да имаш диплома, да имаш образование и да си интелектуалец. Ти искаш да общуваш с интелектуалци - не с хора с дипломи реално, защото няма да назначаваш хора на работа. Групи на българи в чужбина има изключително много, не ти е нужно да създаваш нова, а хора с подобни на твоите интереси ще отсортираш от такава голяма група като пишеш нещо за примерно българска театрална група/филм, които ще гостуват в града ви и поканиш хора да отидете, може да поканиш хора и да отидете в местния музей, на екскурзия до Париж да кажем (или друг град ако там живееш).
Аз първо заради образование и после заради работа съм живяла до сега в 4 различни страни, включително се прибрах и в България за няколко години, а скоро заминаваме за САЩ пак за няколко години - такава ни е работата, но едно разбрах от самото начало - има голяма разлика колко интелектуалци ще има в една българска община, включително ако се прибереш в България много зависи от града, в който отиваш дали ще има много интелектуалци, или ще има много работници. В София и Варна примерно няма проблем да срещнеш хора с подобни на твоите интереси, но в Пловдив и Бургас ще срещнеш хората, които си срещнала в чужбина.
Има градове в чужбина, в които 99% от хората ни са работници, но в градовете с добри и големи университети и много работа за високо квалифицирани хора има много български докторанти и студенти. След 2007 г., разбира се, заминаха много необразовани и примитивни хора, но това не е лошо и не ги прави по-малко хора от теб, просто не си длъжна да общуваш с тях, просто защото са българи. Не знам точно къде си във Франция, но на мен ми се е случвало да живея в Австрия в по-малък град и 100% от българите там бяха ниско квалифицирани и не общувах с тях. В други градове не е така - примерно в Мюнхен общината е поне 40% от образовани хора, а преди бяха и повече. Типични места, където ще срещнеш интелектуалци е в българската църква (дори да не са вярващи), в курсовете по народни танци, при различни изложби/филми/театри от България, при всякакви културни мероприятия - дори фейсбук не ти трябва. Става дума винаги за малко хора, няколко хиляди и всеки се познава на практика, веднъж като отидеш и се запознаеш с първата групичка. Друг е въпросът, че може би в твоя град точно няма да намериш хора, които търсиш - това, че сме българи или дори образовани българи не значи, че имаме еднакви интереси - примерно аз не се интересувам от народни танци и така нататък. Затова е и по-лесно да имаш приятели сред местните - те са просто повече и не си ограничен до 3-6 хиляди човека, с които нямаш нищо общо, освен националността, а във фейсбук всеки е с диплома :) - ако това ти е проблемът....

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: d2ec1a0fe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, съгласен съм с коментара, НО какво имаш против Пловдив специално, при това сравнен с Варна? Ще ме извиняваш, но Варна в нищо не е по-добра поне в това отношение. Откъде това самочувствие? Като авторката- голям снобизъм за едната диплома... Тъжно.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: b462173436
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Имаше един сайт -БГхелп със секции за различните държави. BGhelp BGforum
Може там в секцията за Франция да пуснеш подтема за кино, изкуство, научна работа и пр. Или да основеш виртуален клуб на българите с докторати в Европа. Ще откликнат доста хора.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: c40977db8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От 1 до 2. И Пловдив, и Варна са хубави градове, но просто Пловдив винаги е бил работнически град. Има голям университет, но липсва лайф стайл и флеър, а в последните 10 г. се изсипаха всички села там. Има и култура, има всичко в Пловдив, но интелектуалците като % от населението са просто.... незначителен %.
Във Варна не е така. Там припитание за прости работници има малко. Има много работници, от Добрич особено много, но не се търпи все още. Не случайно фабриките ги правят в Пловдив, но така си е от кома. Във Варна и около Варна земята е много скъпа за подобни начинания, слава Богу.
Просто отиди на разходка в центъра на Пловдив, после в центъра на Варна или София и разликите ще забележиш. Нямам против работниците, те са гръбнакът на обществото, но просто нямам общи интереси с тях, сори. Бургас и Пловдив са развиващи се работнически градове. Лошо няма. София, Варна и по-малки градове като Русе, Велико Търново са градове, в които се развива културата, кипи живота с две думи за интелектуалци. В Пловдив имате 1 театър добър - това е.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 14af7c7bb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   В грешка си, какво й е "елитното" на Вармна? Че се изхранват само от туризъм и всички са сервитьори? Центърът на Варна не се различава много от този в другите големи градове, тоест - не изпъква с нищо. Моля моля... Мисля, че спорът на тема "градове" е излишен, но поне се отнасяйте с повече уважение.

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 29d93072b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Благодаря! Хареса ми идеята за виртуален клуб на българите с докторати в Европа :-)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: b052cbd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Н. 1/4... даваш мнение за Пловдив без да познаваш града и без да си живяла там на практика. Пловдив е уникален град, с облик, с характер, не случайно е избран за европейска столица на културата. Града от векове е събирал културата на различни националности, които живеят заедно в удивителна хармония. Средище на художници, интелектуалци, град на духа. Непрекъснато се ораганизират културни мероприятия, фестивали и какво ли не....
Точно поради централното стратегическо положение на града се създават фабриките. Тракия икономическа зона е създадена, за да осигури препитание и да използва максимално потенциала на живеещите наоколо. Пловдивските села са богати... Не виждам лошо в това.

Варненци са простовати, но снобари, с претенции.... Това го казват дори хора, кото са от съвсем други райони на страната, но са учили там. Ако не е морето и парите на руснаците са жив зян.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: c40977db8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   н. 7, не съм живяла в Пловдив, но идвам от малък град в близост и половината ни град живее в Пловдив. Много често съм в там, мои близки си купиха магазини в прочутите Оазиси и съм обикаляла с тях по работническите квартали, просто не можеш да си представиш. Не казвам, че Пловдив е лош град, че в него няма и интелектуалци, и култура, но просто е работнически град и като такъв ще се развива. Не го казвам като нещо лошо. Университетът е добър, театърът е много добър.
Единственото, което не ми харесва в Пловдив е публиката и огромните панелни квартали, които се смесват с подобно по качество и вид ново строителство. Всички околни села са се изсипали там, за да работят за 600 лв. по фабриките, животът продължава като на село - просторите са пълни, хората ходят по анцуг и джапанки и се събират пред блоковете, колите са съответните . Панелките, грозотиите заобикалят града и се разрастват с невиждан темп.
Центърът -
съответно е пълен с тази публика и човек не може да си остави колата някъде на неохраняем паркинг, защото веднага идват мургави събртя да гледат какво могат да щипнат и то съвсем открито. Чува се често турска реч, но не е като във Варна да знаеш, че това са нашите си гагаузи, които са християни и по нищо иначе не се различават. При вас се оглежда човек непрекъснато и за джебчии, градът вече е и неприятно пълен, особено центърът.
Аз лично там не се чувствам добре, моите приятели-интелектуалци всичките са в София, а лятото във Варна и като говоря за култура и лайв стайл не говоря за това, което организира общината. Общината не може да промени факта, че в Пловдив се изсипва народа, който се интересува от... битовото и работи за 600 лв. по фабриките, такива са и кафетата, такива са и местата като цяло за излизане. Има много интелектуалци, но не там е сцената, където нещата се случват у нас, съжалявам. Това е град с много голяма история, но в момента в който комунизмът е дошъл и са избягали и гърци, и евреи, и турци, центърът на държавата е бил изместен в София и търговията е била забранена, но са се направили огромни индустриални предприятия и блокове около града, вече съдбата на този град е предупределена.
Пловдив е бил средище на търговците, били са образовани в Европа, владеели са много езици, там са и първите печатници в България и така нататък. Не отричам историята на града, но настоящето на Пловдив и бъдещето му е да дава хляб на най-ниско квалифицираните от околните села и градове, да има хляб и зрелище за масите, да си изпълнява чисто практическите функции. Бургас е подобен като там разликата е в туризма, който изисква малко по-квалифицирана работна ръка, но не е значителна разликата.

Двата града така са и били планирани от комунистите и мечтите им се сбъдват, предлагат и добри условия за развитието на промишленото производство, а то иска огромно количество неквалифицирана или ниско квалифицирана, но евтина работна ръка. Такива центрове има във всяка държава - Дитройт, Рурската област в Германия и така нататък. Това са силни икономически области, зависими от индустрията, фабриките и със съответното население. Характеризират се винаги с висока престъпност и не са средище на културата, съжалявам - под култура нямам предвид поп фолка, народните песни и танци, хорцата в центъра и носиите, картините със стария град за туристите. Причината да не си купим нищо там като имоти е, че опасността в такива центрове е, че те са силно зависими от индустрията - в момента, в който стане прекалено скъпо да е произвежда у нас, повечето от тези фабрики ще затворят и ако работниците не са успяли да изучат децата си, а са ги подготвили за подобна кариера на своята - цели градове се гетоизират и става страшно. Това няма как да се случи следващите 15 г. обаче, но имот се купува дори за следващите поколения.
Знам, че обичаш града си, но това е обективната истина. Той ще расте, ще се развива, ще се строят много комплекси като Оазисите, където хората от селата ще си купуват апартаменти за 20 000 евро и съответно ще работят за 30% под средната в страната работна заплата. Тези хора не се интересуват от Моцарт и от абстрактно изкуство.
Какво да правят артистите в такъв град? И нямам в предвид художниците на портрети и стария град в центъра, а истински артисти, истински творци и художници.
Тези хора са в София, във Варна, където е и платежоспособната публика да купува картини за 2-5 бона, в заведенията има жива класическа и джаз музика, не не гайди и гадулки, , където няма хора в центъра и магазини с турски дънки и блузки, където има и много високо квалифицирани чужденци и често се чува английска реч, не турска и циганска.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 1dad85fb35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 1. Пловдив е един от градовете с най-богата култура в България, пък да не кажем, че и в Европа на доста високо място се подрежда. Варна нямаше да е нищо от това, което е, ако не беше курортен град. Зимата едва ли е толкова "вървежна", като не е сезонът. Да не говорим, че твоето високомерно изразено мнение просто потвърждава това, което другите коментирали твърдят, а именно, че варненци сте с по-високо самочувствие от софиянци едва ли не.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: c40977db8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   виж 9, да сравняваш Варна с Пловдив е... абсурдно, а също е виц, че Пловдив бил град с най-много култура едва ли не в Европа. Ти не си ходил май нито в Рим, ВИЕНА, нито в Париж, нито в Амстердам, Барселона, а в Берлин има 3 опери, да не говорим за градове като Лондон и така нататък.
Титли като „културна столица на Европа“ се дават на по-малките градове в Източна и Западнала Европа, които точно нямат много култура, но са положили и много усилия в тази насока.
Такива титли целят да се насърчат подобни изостанали градове в усилията им, но реално всеки си знае, че не са културни столици, а просто са положили много усилия и са се подобрили.

Винаги в периферията се дават подобни титли и в държави като нашата, за да ни насърчат. То е като да ти дадат морско конче в Първи клас, за да те насърчат да пишеш и четеш, но това не значи че си най-добрият в правопис и четене. Ти си в първи клас, но всички в 8 клас са по-добри във всичко от теб - на тях не дават морски кончета.
Но радвам се, когато човек си харесва и обича града, чувства се добре в него. Мръдни обаче малко на екскурзии и то извън България и Гърция, а в истинска чужбина, после обиколи България и ще си направиш нужните изводи без да е нужно да спорим, но за Бога не твърди поне пред чужденци, че Пловдив бил градът с най-много култура в Европа, защото могат да се гътнат от смях. Има най-много Хепи бар и грил, тук няма да споря.

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: b052cbd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   София и Варна засмукват финансовите ресурси на страната, особено София. А останалите общини са оставени сами да се борят за оцеляването си... После се перят, че са големи паралии и света се върти около тях, мафиоти мръсни... еснафи и снобари такива...
В Пловдив има дух и атмосфера, а другите само пари и самочувствие колко са платежоспобни и интелектуални.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 03e8395878
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   8 - Имаш много високо мнение за себе си и приятелите си.
Не смяташ ли, че вие бихте могли да бъдете положителната промяна, или въпросните плебеи са прекалено неандертализирани, за да може вашето изскуство и/или интелект да им повлиаяе?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: b052cbd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Н. 1/4/8/10 са един и същи човек.... преместила се да живее във Варна и е станала надута бетер местните... Варна е град на тимаджиите, пирамидите, прането на пари.... Това, че са платежоспособни да купуват скъпи картини и имат пиано барове не ги прави културни.... Еснафщина и снобарщина е тяното, нищо повече.
Сори, но аз в това не виждам нито култура, нито класа....

Пловдив е стожера на културата и духа в страната ни.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 02ca82f348
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Хаха, Варна - град на интелектуалци! Поне от 20 години към Варна се стичат всякакви тъмни субекти от всички краища на страната. Градът от години си е средище на мутри и мошеници на едро и дребно. Чалгата е буквално на всеки ъгъл. Добре, че в последните години взе малко да позамира като цяло, че преди беше страшно. На всичкото отгоре инфраструктурата е уникално занемарена, блокове и кооперации са построени един върху друг, а автомобилите са паркирани и по пейките. Такива неща, като градинки, зелени площи и прочие са пълен мираж. Ако пък някъде все още ги има, са целите буренясали. Икономически нещата също не стоят добре. Много малко читави работни места и много ниски заплати.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 450d123f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   За мен авторката клони към тесногръдие и снобизъм. И темата е без смисъл. Умни хора има навсякъде, интелектуалци има навсякъде, образовани хора има навсякъде. Във всеки град има и такива, с ред по-богатите и сред бедните. И въобще няма смисъл това разделение, което се прави. Темата е в стил гордост и предразсъдъци. Авторката, ако иска приятели по интереси да си търси на местата по интереси.
Пловдив е един от най-старите градове в Европа и има история каквато малко градове в Европа имат, пък било то в Испания и къде ли не.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker