Белгия или Холандия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Белгия или Холандия
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 4902 пъти
Здравейте, коя държава от двете е по добра за живот, работа, отглеждане на деца, къде е по евтино, и къде са по високи заплатите. Споделяйте мнения :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: d7f5a76bd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За Холандия съм чувала по-добри неща. По широко скроени са от белгийците, известни са с пословичната си толерантност. В Белгия се говорят три езика-холандски, немски и френски. Но и двете държави добре говорят английски. Холандците са богати хора, задоволени, с високо самочувствие. Те са и емоционално задоволени. Имат добра сексуална култура. Работлив народ са, пестелив. Отворени са към чужденците. Ако питате мен, изберете Холандия, там е истината. Щедри хора са, правят жестове, правят подаръци, обичат децата. Необходимо е да понаучите холандски. Езикът е смесица между немски и английски. Звучи като диалект на немския с гърлени звуци. Интересен е и езика.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 1e7a0170f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В мечтите е най- хубаво!
За мен в България е най- добре. Трудно е, но не и невъзможно.
Няма лесно. И от двете държави има население, което е по другите държави да търси работа.
В Германия бях две седмици, нагледах се на белгийци и холандци, както и от други държави, ама да не ги изброявам. В Белгия има да работят холандци, както и в Холандия има да работят белгийци.
На мене повече ми харесва Холандия, защото там образованието е на много високо ниво. В Белгия ще научите френски,фламански, в Холандия немски и английски. Холандския е нещо между двата, но хората в Холандия говорят и двата езика.
От друга страна, зависи в кои градове ви предлагат.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 49d50a13ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Холандия. Белгия е претъпкана с бежанци.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 2ea7995f66
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   България

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Много от нещата което казва номер 1 не са верни. Нито са богати нито са щедри холандците. Богата е държавата им но не и самото население. Плащат са адски високи данъци. И държавата инвестира парите в ифраструктура, разни проекти за енергоефективност, образование и т. н. но самите холандци повечето живеят под наем, ходат като циганите лятото с каравани на почивка, през другото време от годината основно се предвижват с колело дори и в дъжд и в сняг за да не дават пари за бензин или градски транспорт. Обожават да пазаруват на промоция а по втора употреба вещи са направо луди. И всичко това само и само да не са набутат... адски стиснати са. Дано не ти се налага да живеев с холандка или холандец че не знам как ще ти издържат нервите като знам какъв е българския манталитет. Хубавато е че адски модерна като инфраструктура, Германия е милион години зад Холандия в това отношение, градовете и селата са като от картинка от приказка. Всичко е уредено със закони и има голям ред, което много ми харесва. Хората се държат адски любезно и са адски позитивни и усмихнати. Но българи трудно виреят в Холандия, повечето са нашенски цигани и български турци, които са доста пропаднали, така че ако не си от тези две прослойки и ти липсва общуването с читави българи трудно ще намериш такива.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2be8f944af
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6- ти манго ли си? Като циганин пишеш. Пълни глупости говориш. Холадеца се придвижва с колело, защото са решили да спестят тровенето на околната среда. много е евтино в Холандия да вземеш за деня колело под наем дори, отколкото кола. А по отношение, че живеят под наем, ами то и вГермания масово населението няма собствено жилище и живее под наем, но пък населението е богато. Просто не си купуват апартаменти заради високите данъци, които трябва да плащад по жилището си. Заплатите там са много по- високи. В коя държава няма втора употреба? В коя държава няма хора, които гледат само промоции да ударят и ходят по втората употреба? Ще ти отговоря, че едва ли ще се сетиш! Израел. Единствено там евреите са фрашкани с пари и изхвърлят дадена вещ заради дребна драскотина. Там не знам дали има изобщо втора употреба, защото уредите до контейнера работят. Научи малко български и тогава пак пиши. И се казва нещата КОИТО, а не което, да не изброявам другите ти цигански изрази.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a8c5001228
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Живях две и половина години в Холандия, но сга съм обратно в България, защото на мен тука ми харесва повече.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Номер 7 ако си от ромски произход или български турчин и си комплексиран от тоя факт, че толкова бурно реагираш на това че засегнах тези етноси ако въобще, , българските турци, , могат да се определят като етнос, съжелявам, но пред фактите и боговете мълчат. Всеки който живее и е живял в Холандия знае че 90% от българското общество там са точно такива, и че са доста пропаднали. За това че холандците живеят под наем понеже щели да плащат високи данъци това къде го прочете? Знаеш ли какво е ипотека в Холандия? Знаеш ли какви са условията на които трябва да отговаряш? Знаеш ли колко е средната продължителност за пълното излпащане на ипотеката заедно с лихвите? Знаеш ли какво става ако след десет години след ако ти отпуснат ипотеката и шефа ти каже:, , Ами решихме да реорганизираме фирмата и се налагат съкращения на персонала, между които си и ти, , Какви по високи данъци те гонят тя една ипотечна вноска барабар с данъците и лихвите е по-малка от месечен наем на същото жилище. Там знаеш ли кога ще видиш турчин или мароканец с колело, никога. Освен ако горкия не е безработен и пристрастен към тревата. Чисто и просто и те като нас са свикнали да си возат дъто на всякъде. Достатъчно високи данъци включително и пътни плащат холандците че да им пука за околната среда. За среден клас дизелов автомобил 330 евро на тримесичие. Което в Германия плащат за същия автомобил само че за цяла година. Сигурно мигаш на парцали и ти се струва невероятно. Но от тях няма как да избягат, а на колонката никой не може да го задължи колко често да ходят. Ползват си колите само уикенда да отскочат на гости на близки които живеят на другия край на Холандия или за кратко пътуване из Германия. Иначе от понеделник до петък блъскат с колелетата като елегантно казват че било добре за физическата кондиция или за околната среда дрън та пляс... кое му е добрето да те бие дъжда постоянно в лицето не мога да схвана... Аре със здраве и друг път не се изказвай неподготвен по материя която не ти е ясна.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4ce9a79090
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз като номер 8 живях в Холандия, но се върнах в България. Общо взето, ако искаш да правиш пари, Холандия е подходящото място. Минималната заплата е 1500 евро, средната е над 3000 евро. Но всичко спира до там. Холандия е за работохолици. Можеш да правиш много пари, но ежедневието ти ще е вкъщи - на работа и обратно. Много скучна държава и гаден климат - постоянно е хладно и вали. Лято няма, летните месеци са като нашата есен. Но ако си фен на дъжда и студа и не държиш да имаш богат социален живот, може и да ти хареса. Иначе Холандия е страшно уредена държава, може би най-добрата в Европа.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 10, бих искал да ми споделиш кой в Холандия взима 3000 евро средна заплата и как в Холандия и как ще направиш пари, ако утре отидеш в ниската земя? Данъка върху дохода е прогресивен, колкото повече изкарваш толкова повече плащаш. Тия които изкарват най-много плащат почти 50 на 100 само данъци. Има средна заплата за учители, средна заплата за зидари, средна заплата за автомеханици. Те са определени със закон от държавата принципно. Неквалифицираната работа се заплаща винаги с минимума който е между 1300 и 1500 бруто. Зависи на колко години си и да ли си на 7 или 8 часов работен ден. Като от брутото се приспадат пари за платена отпуска, отделно ваканциоони които се изплащат един път в годината, пенсионно осгуряване, данъци и чисто реално получаваш всеки месец по сметка около 1200 евро в най-добрия случей ако работиш неквалифицирана работа. И те фръкват за сметки. Най-високата заплата в строителството е не повече от 2500 и то ако си с 10 годишен стаж миниму. 3100 е топ заплата за един автомобилен инструктур, която за да получаваш трябва да си с много години стаж, както и възраст, много добра учебна кола и още и още и още. Нали се сещаш в цяла в Холандия колко хора са автомобилни инструктори отговарящи на тези изисквания. Като цяло силно преобладаваща е средната класа която живее под наем, кара среден клас автомобил на около 7-8 години яде на промоции от средна класа супермаркет и разнобразява живота си през уикендите с малко пътуване до съседна Германия или до друга част на Холандия или просто отиват на басеин с децата. Един нормален начин на живот без никакви луксове. Някой ако си мисли утре че ще са тупне от някъде в Холандия и вдруги ден ще почне да, , прави пари, , да си го избие от главата. Пълно е с мароканци и турци които са от 1970-та на ниската земя, които са двете най-големи емиграндски общности и са запълнили всички ниши на бизнеса към които холандците нямат особен интерес.

За, , небогатия социялен живот, , напротив живота си е адски социялен, даже много повече от колкото в бг, стига да не разбираш под социялен живот само комуникация с българи и до там да си затвориш кръга защото ще си като свободен електрон. И ако не си цигани, помак, български турчин или там както се наричат хората родени в България, но турско говорящи естествено че няма да имаш, , богат социялен живот, ,



За, , холандците работохолици, , Незнам на кое му викаш точно работохолик, точно обратното е. Работят макс 8 часа на ден без да си дават особенно зор и като удари 8-мия час той вече си е на колелото и се прибира за вкъщи. Никой не остава и минута след което му е това по договор работно време. За уикенда ъпсурд, за това и държавата е задължила работодателите да плащат в събота и неделя два пъти и половина над това което му плаща през седмицата за да могат хората да работят и в събота но ако е работил в събота, в неделя и понеделник е почивка, даже много от тях минаха на 4-дневна работна седмица. Ако тожа са работохолици хората в бг които блъскат по 12-3 часа на ден и почиват само в неделя сигурено трябва да са работохипернанаквадратхолици. Но в голяма степен зависи как сам ще си направиш живота без значение на коя точка по света се намираш. , , На каквото си постелиш, на това ще легнеш, ,

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a3de5c6ab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ние живяхме в Холандия 4 години в Амстердам, направо до Vondelpark. Плащахме 3500 евро само наем.
Мисля, че с това изчерпвам темата.
Ще допълня още, че храната е около двойно-тройно по-скъпа от у нас. Говоря за хубавата храна, не за боклуците. В Ротердам и други такива градове не знам как е, но в Амстердам в добрите квартали е така. Също едно сядане на елементарен ресторант е 50 евро на калпак само основно ядене с безалкохолно
Не е вярно, че се плащат 50% данъци и така нататък - поне за високо квалифицираните чужденци има много добри данъчни облекчения за 10 години. Ние 30% от дохода си на практика имахме възможност да изкарваме от данъчната маса, с което намаля и стъпката, също не плащахме данъци за световния си доход.
Напуснахме Холандия при първа възможност - първо все някога данъчните облекчения свършват, второ - климатът е отвратителен. Не е студено, но вечно е мрачно и вали. От самото начало трябва да взимаш таблетки витамин Д3 ако искаш да не си загубиш зъбите, а зимата се стъмнява буквално в 1-, часа на обяд - не че има значение, след като е вечен валеж. Можеш 2 седмици да не видиш слънцето, а ако се подаде - всички зарязват всичко и навън става фестивал. Може и 2 месеца да не го видиш. Случвало ми се е .
Тази година беше малко по-добре, но предишни години беше още по-ужасно.
Ако не консумираш дроги, може да превъртиш.
Социалният живот им се свежда до киснене в едни кафета, в които можеш да ядеш дребни неща евтино, водене на празни разговори и ходене на фестивали с електронна музика. Има и много културни мероприятия - не е зле в това отношение и холандците не са от най-работливите, така че доста време прекарват в празните си разговори по кафетата, но ако имаш холандски колеги ще вършиш и тяхната работа. За какво са им чужденците според теб. Мързели големи, но симпатични. Не са надути иначе, отнасят се добре и са отворени към различни култури. Приятни хора са. Амстердам е най-готиният град и за това, но пак е свързано с много средства - един воднист коктейл е 15 евро, 2/3 лед, а едно посещение на някакъв хубав фест е 200 евра., концертите са също към 120 евро и изобщо под 10 000 евро на семейство ако имаш доход е тъпо там
..и се краде много. Колелото ми откраднаха, крадат се телефони и портмонета. Вечно си нащрек, а градът е гъсто населен и навсякъде бъка от хора, туристи и какви ли не същества.
Хареса ми живота там, но най-много ми хареса, че не беше за постоянно. После само броях дните да се измъкна. Повечето високо квалифицирани хора напускат страната след 2 до 5 години.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: da5788ea6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   "Имат добра сексуална култура. " - Така е в Холандия ! - Дискретни са и няма фасони, ако искаш да ползвате презерватив.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 370b0e2387
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Белгия.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: da5788ea6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   9 И все пак, в Холандия и скандинавските държави, няма толко дебели хора, колкото у нас, а въздуха в Амстердам е по-чист, от този в София.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 30565b9dbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Живея 8 год в Холандия, за чужденците, а и за холандците става от година на година по-зле. На власт е либерална партия, които затягат кранчето и орязват социалните привилеги, законите постоянно се променят. Дори за самите холандци не е лесно да намерят работа - неквалифицирана. Преди беше след 1-2 год получаваш постоянен договор, вече го направиха до 2 год могат да ти дават временен и след това трябва да ти дадат постоянен или да те освободят. Познай - освобождават те и вземат друг и ако са доволни от него го държат 2 год и после аут. Тва ако има достатъчно работа, масово в складове се работи само лятото или дават 0 часа договор-тоест викат те, когато има работа. Това внесе несигурност и при холандците. За продавач/ка или в супермаркет да зареждаш стоки да те вземат - забрави, назначават млади до 23год, защото по закон им се плаща мн по-ниска надница. Тва е за неквалифицирана работа, ако си доктор или ИТ, е по-лесно за работа, но пак зависи
Квартирите са скъпи и особено в големите градове доста трудно се намира. Държавата е мн организирана, има си клубове, събирания, концерти, театри, дискотеки(в по-големите градове), имат всичко хората. НО всичко е хубаво и устроено за тях си. За нас като чужденци е по-трудно да се впишем в техния социален живот, особено ако не говорим езика им
Иначе холандците не са надути(като швейцарците напр), изключително практични хора са и са дейни. Като се работи -работи се без да се почесват тук-там, когато стане време за почивката-на минутата се спира работата и после на минутата се почва пак.
за времето - има мн горещи дни, понякога над 30 градуса
за Белгия информация нямам.
ако те интересува нещо друго - питай

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   15 така е като в бг всеки е с дизелов кенеф на 115 години, а във София особенно е пълно, и си маха катализатора и всеки който е нарамил, , две иляди леа, , мое си го позволи, защото често данъка бензин, дизел, газ данъка е един и същ, а много въобще и данъци не плащат, ще се троват хората не е ами болниците ще са пълни с ракови болни и деца с какви ли не болести. В Холандия данъка на дизелов автомобил е почти три пъти по-скъп на тримесичие от бензинов такъв. И само хора със сериозни доходи могат да си го позволят, повечето карат малолитражни бензинови коли. Защото данъка се облага спрямо тегло на мпс и вид гориво. И без катализатор шанс нула да минеш технически преглед, ако ще брат ти да е шеф на пункта за технически преглед. И а сега познай защо българин там трудно оцелява. Да ли защото вали често, или е скучен социялния живот? :))) А за наднорменото тегло на българина да дебели са си и болни повече от скандинавците защото нямат култура на хранене. В България когато съм в ресторант и си поръчам ястие с картофи или ориз, винаги ме питат. а хляб?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2b6b1d8373
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Не съм бил Белгия, нито в Холандия, но общо-взето манталитетът в западния свят е сходен. Придвижването с колело не е поради липса на пари, особено като знаем, че болшинството кара нови автомобили и всяко семейство има по 2. Просто хората се грижат за здравето си и за околната среда, в която живеят. Аз лично ходя с кола на работа само, защото често ми се налага да закъснявам, а по това време няма удобен градски транспорт. Иначе, навсякъде, където мога да отида без кола, ходя пеша. Преди години дори редовно се прибирах пеш от работа и се чувствах перфектно. Колата си я ползвам само, когато се налага и за почивки. Общо-взето май само у нас е разпространено мнението, че ако се возиш в градския транспорт или вървиш пеш, значи си супер беден или пък, ако караш колело си странен. Същото е и с чистотата. Друго си е да си хвърлиш фаса на улицата или чашката от кафе през прозореца на колата. Просто хората на запад се грижат околната среда. Затова селата им са като излезли от приказка, отрупани с цветя и зеленина. Докато у нас повечето са буренясали и потънали в кал и мръсотия. Въпреки всичко в последните години се виждат наченки на подобрение.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Дори като чукнеш в гугъл, , характерни черти на характер на холандеца, , те самите се определят като стиснати. Но не биха си признали пред някой, , аз съм стиснат, , и няма как да очакващ някой да го направи. Иначе умело промиват мозъците на хората че било полезно, полезно ама закой? За обикновенната работническа класа. Ако видите там директор на голяма фирма да кара увит с дъждобран колело и да го бие дъжда в лицето се ощипете защото може и да сънувате. Не слизат от скъпите си лизингови автомобили и му дреме на сайдара колко СО2 излиза през апсуха. Високи акзизи на горивата, съответно и скъпи горива, скъпи такси за паркиране, скъпи глоби за паркиране и превишена скорост. И то почва едно олекване на джоба... за това много хора предпочитат да позлват колело в града. Викат че било и безплатен фитнес... :)) абе се покрай, , Гратис, , го, , въртят, , да не се минат с някое евро... което не е чак толкова лошо ама в умерени граници... тяхното е фанатизъм.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a3de5c6ab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   н 12 съм - смешно ми стана като написаха тук хора, че карали холандците и белгийците колело, защото така искали. Има две причини поне за Амстердам говоря - първо с кола си много бавен заради задръстванията, второ - МНОГО СКЪПО Е. Имат данък лукс за всяка кола, еди какви си данъци непонятни и колата си е лукс, а отделно струва 4 евро да паркираш на улицата. Мъжът ми караше в началото Порше Карера, но не беше с холандска регистрация, около 1-2 години дори всичко минаваше добре, събрахме дори много глоби за паркиране и не плащахме и за паркирането, но беше ясно, че рано или късно ще ни хванат, а това означава да ти конфискуват колата, а и беше МЪКА предвижването и паркирането в този град с кола. Така продадохме колата и мъжът ми си взе слаб мотопед, с който имаше право да се движи по пътеките за велосипеди.
Родихме се с този мотопед - за 10 минутки си където искаш вместо за 40
Ние живеехме в града и така кола не ни е трябвала. Там са разстоянията много малки - не е като да кажем Пловдив или София. Дори в родния ми град от единия грай до другия са 17-22 километра. В Амстердам с колелото дори пеш стигаш където искаш за 15-20 минутки макс, има и добре уреден градски транспорт, но както писаха- никой богаташ и шефче не се друса с колелото, а повечето живеят извън града в големи къщи със семейството си (Примерно в Харлем) и си имат шофьор да ги кара или друга някаква луксозна служебна кола, която паркират в подземния паркинг на офис сградата си.
Само обикновените служители и хора се движат с колело, така както и хората, които живеехме в самия град - да, и богатите, и звездите, но защото беше по-бързо и практично, не защото нямат коли - на нашата улица имаше паркирани редовно няколко панамери и други коли за 250 000 евро и нагоре! Имаше специални момчета, които извършваха всеки 3 дни почистване на тези коли мобилно -от един микробус, защото колите си киснаха неизползвани доста време.

В Холандия можеш да живееш обаче без автомобил - това е държава с територия 1/2 на България, равнина на 100% и по тази равнина не е проблем да пуснеш влакове и да си дрънкаш с колелото, но у нас колата е необходима. Там също е много гъсто населено и не ти е нужно да обикаляш много-много, имат най-жестоките задръствания така или иначе. У нас не сме се наблъскали като сардели, за да имаме такива задръствания, а все още можем да си пътуваме комфортно с колата. Освен това релелфът е тежък и не можеш да построиш такава инфраструктура навсякъде - има планини, през които влак не минава туко-така.

Разни хора, разни идеали.
Едно нещо не можете никога да възприемете специално в Холандия - климата.
и аз не вярвах, мислих, че е глезория мрънкането за лошото време, но като поживее човек над 1 година там едно единствено нещо има в главата - как да отида някъде на слънчице.
Последните седмици и дни съм ги броила!!!


П.П. не съм съгласна с 16, че нямало работа. Имаше действително един период около финансовата криза, имотите много загубиха стойност, но се възстанови всичко и чрез програми на правителството, но не ти е това Гърция да изсипят социални помощи и пенсии, а просто наляха страшно в инфраструктура, почнаха да сменят тръби на по 200 г. и така нататък - крайно наложителни неща. Сега кризата им се оправи и имат стабилен растеж, много ниска безработица.
Работа има, но въпросът е дали можете да живеете добре от нея...специално в Амстердам много хора просто не живеят от работа, а от капиталови приходи, спеколации, наследство, инвстиции или са с много висока квалификация и заплати - там разходите за живот са огромни заради това. Ротердам и малките градчета, дори Хага са за работническата класа, но честно казано не знам дали ви се живее там. Маастрихт е хубав градец и така нататък, но пак казвам - само климатът ви трябва да ви довърши и като видите цените в магазина и наемите сами ще си стегнете куфарите за обратно.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2b6b1d8373
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   19, в Германия примерно много богати хора ходят до фирмите си със страшно евтини коли, като Фолксваген Лупо. Ако е равен града, не виждам нещо лошо да се придвижваш с колело. Няма много логика да имаш в гаража си 2 чисто нови коли и пестиш от гориво.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: da5788ea6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   20 Може би, ще ви е по евтино, ако не карате коли за по 100 000 евро...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   За 12 години нямам особенни проблеми с климата. Има държави с къде къде по гаден гаден климат в света, и хората си живеят добре там. То и в България вече няма 4 сесона, глобално климата вече става все по гаден. Както и не пия никакви витамини да не ми се развалят зъбите, и не познавам никой тука който пие такива. Даже напртотив за 12 години в Холандия нямам нито една пломба еле пък развален зъб, имам две коронки и те се наложиха заради некадърен зъболекър до като живеех в България. Работа има в момента само че каква, такава която днешния холандец не иска да работи. Имам познати които са посредници за намиране на работа както на държавно ниво така и посреднически агенции. Работа има в строителството от общ работник до каквото се сетиш. И плащат хубаво за местния стандарт. Само че това е най-гадната работа. След 20г. вече ще си с една чантичка лекарства и без здраве. Има обекти които са замръзени защото няма зидари. И така си седат и чакат да дойдат от някъде. Днешния холандец няма да ходи да ти мята всеки ден по хиляда тухли, иска работа където се изисква повече умствен от колкото физически труд. Е има и някоя тук таме балама която се навива но те са изключения. Има работа в озеленяванто, понеже Холандия е адски озеленена и това трябва да се подържа. Същата неблагодарна работа като строителството. Имам комшия холандец на близо 60 години цял живот бачкал в озеленяването със 115 операции горкия. В здравеопазването също има работа но на ниско ниво, да ходиш да се грижиш за хора по домовете им. Асистенти и лекари си имат достатъчно малка държава 400 на 400км с 19 милиона население кадри си имат задоволително. На повечето квалифицирани места са си холандци, не че няма образовани чужденци, напротив има, но тия места се разпределят предимно между холандци. Но като цяло живота е прекрасен на ниската земя. Харесва ми това че няма интриги нито на работа нито в социялния живот. Никой не те занимава с личните си драми, никой не ти се хвали колко е образован, никой не ти набива колко скъпа марка кола има или други скъпи придобивки или колко пари, , вади, , Което за мен е важно, и само поради тоя фактор не бих я заменил с никоя друга държава. Минавал съм през Германия и в Австрия по инфраструктура холандците са светлинни години напред пред тия държави както и в техническо развитие. Полицията тука никога няма да те спре на пътя, ако не си направил нарушение, ама направиш ли те режат главата с глоби. Няма полицейска репресия, но има силно полицейско присъствие но го прават така че да не притесняват хората. Градския транспорт е страхотен, чисто нови автобуси на най-лукзозния немски производител, със всичките му екстри за пътниците включително и безжичен интернет но на мен ми излиза по ефтино да си ползвам колата, или колелото но него на много кратки растояния най-много до километър макс и то ако не вали или е студено. Живея под наем но ако има някакъв проблем по жилището, счупен прозорец, повредена дограма, или просто ми се е задръстила тоалетната звъна един телефон и това се оправя веднага без да ми се налага да давам един цент. Голям паркинг и пред нас и зад нас. Имам си хубав изглед от балкона. Спирката атобусната ми пред нас, колата зад нас, колелото в партера, малко извън града съм предпочел да живея извън градския шум и мръсотия. Ако нещо ми се налага до града съм за 5 минути с колата. В града си има всичко, кеф ти басеин, кеф ти картинг, кеф ти магазини от до, дискотеки и заведения колкото искаш, кина, театри и т. н. Лично аз обожавам Холандия и когато се отида до България бързо ме обхваща носталгията за Холандия и бързо и се пребирам. Често и до Германия отскачам но пак бързам да се прибера. Тука съм си у дома.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Номер 20 от такива като теб измислени богаташи ми се повръща. На улицата се познавате по скъпите дрехите и големите приказки, ама нямате нищо друго че сте всьо паяли, всьо прапили и всьо прашмъркали. Работила си 5-6 години на централно място в Амстердам, хубаво, лошо няма, ама като си сложите по някое ойро в джоба и почва да ви тресе звездоманията. Поршета, наеми на луксозни имоти по 3500 евро, акции, облигации, световни доходи... дрън та пляс... то има и наеми в Амстердам и за по 5000 евро ама не са за такива като вас, и тръгнала да ни разправя скаски как живеели богаташите в Амстердам. Коли на нейната улица Панамери, Пантери и други за по над 250 000 евро. То от тия пари почва класа на Ламборджини и Ферари ама ти като застреляна от къде да знаеш. Коя е тази улица в Амстердам че ми е любопитно да вида коли от такъв клас паркирани една до друга и другата седмица имам ходене до Амстердам? Карали Порше Карера ама нямали 70 ойро на месец за пътен данък, защото точно толкова е данъка на такава кола. За данък мпс има официялен сайт на данъчните в Холандия с елемнтарен калкулатор, където се селектирва вид гориво, килограми на колата и провинцията в която живееш и ти излиза с точност колко ще плащаш на тримесичие. Сайта се казва https://www. belastingdienst. nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/ Начи какво излиза че идва бай Х. в Холандия с Карера обаче две години мами данъчната система като си джитка с българските табели, да не се набаута със 70 евро на месец, обаче има пари за наем на лукзозен имот в Амстердам за 3500 ойро, кара така две години не плаща и глоби за паркиране, и чак след две години като явно го просветляват познати че все някога ще хапне тоягата ако го хванат, изведнъж осъзнава че с матарьотка която се движи с 25км/час обаче за сметка на това е освободена от данъци било по практично в невероятния трафик в Хамстердам... дрън та пляс повярвахти. За справка на тези които се интересуват кола с бълагрски номера, ако живеете в Холандия и не иската да минавате цялата тягостна процедура по сменянето на номерата, може да се зачисли колата с българсите номера към данъчните, получавате си един път на три месеца чека от данъчните да платите и спите спокойно, тъпото е че ще е зачислена и в бг и там ще ви въвят данъци, ама е по вариянт ако не сте се преметили за постоянно в Холандия от сменянето на номерата. И не се опитвайте да правите подбни селски номера за 50-60-70 евро на месец, защото ако имате адресна регистрация в общината при първото спиране от полициата за 2 секунди могат да установат да ли плащаш данъци за тази кола в Холандия и ако не плащаш тежко и горко ви... след 10 дена получаваш цялата сметка за сяко тримесечие от както имаш адресна регистрация и глоба за опит за измама която е минимум 500 евро, но ако решат да се заядат може всичко да достигне и 5-6 хиляди евро ако вече година или повече мамите данъчната система, ако не платите в рамките на месец, следват още две подкани след това запор на доходи, на имущество и наистина може да ви конфискуват и колата и после като се приберете в България пак ще плюете запада и колко бил гаден климата и социялния живот и как по хубаво от България няма. За зъбите в Нидерландия може да ви се развалят единствено от честото посещение на Кофишопа и от употребата на по твърдо гориво в бяло прахообразно състояние. Аз като съм въздържател се радвам на отлично здрави зъби, без да ми се налага да пия незнам си какви витамини.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4ce9a79090
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Наистина климата и в двете държави е непоносимо отвратителен за хора, които идват от сравнително слънчеви места като България. За всички, които си мислят, че климата не е важен и няма да им пречи, моля ви, отидете там за по-дълъг период на екскурзия (2-3 седмици) и вижте за какво става въпрос. Не случайно дори тук 90% от коментиращите повтарят едно и също.

Прекарал съм няколко лета в Холандия и времето е пълен отврат. Вечно е студено, вали, духа и може да не видиш слънце със седмици, а зимата и есента буквално и с месеци. Лятото в Амстердам е 15-20 градуса и постоянно си е за яке - и на това му казват лято. Иначе както всички казват, уникална държава е Холандия, но всичко си има цена. Дали в България или в Холандия - винаги човек трябва да жертва нещо.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: da5788ea6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   В Холандия, ще си супер, ако имаш 3 неща.
- Местния език. Ако не го знаеш, то ще ти трябва английски на много високо ниво (акцент и речник).
- Добро образование или поне следване на такова.
- Жив дух, иначе, ще се забиеш в квартирката си и ще се оплакваш от времето, хората, света и вселената.

Ако не знаеш нито английски, нито холандски, нямаш образование, не плануваш да имаш такова, и се надяваш, да имаш почасова работа, и помощи, то... стой си вкъщи.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 30565b9dbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Къде заплатите са най-високи не е толкова от значение, защото може да имаш по-висока заплата, но много данъци и големи сметки, здравна и да ти остават много малко пари. Гледай заплата да си покриеш сметките и да ти остават достатъчно да живееш.
В Белгия също карат колела, цените са горе долу еднакви, но за работа не знам как е

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Според статистика за 2015 най-високите минимални заплатати са в Люксенбург, Холандия и Белгия. Друг е въпроса че в Холандия за ниско квалициран труд често се сблъскваш с безумни изисквания. Почти винаги минимум средно образование което да си завършил в Холандия. Натрупан опит в Холандия за позицията която кандидастваш. Без опит дори и за чистач трудно ще те вземат някъде. Владеене на холандски на прелично ниво. Без холандски най-много да те вземат в кафето на Хасан да миеш чинии по 10 часа където 8 часа ще ти дава минимума 7, 50 другите ще работиш безплатно и няма да имаш и за 5 минути почивка за това време. Можеш да сблъскаш с безумни професии като, , охранител, , където в бг може всеки който знае таблицата за умножение да работи, даже много от тях са стигнали само да събиране и изваждане.... :)))) Тука ти искат първо да си завършил образование за охранител, което се съдържа 90% в зубрене на учебници с безумни глупости като закони, закончета, алинеи, точки, подточки и прочие... което в практиката едва ли ще ти се наложи да ги ползваш. Често един охранител знае законите повече от колкото някой който работи в държавната адмистрация. И практиката приключва с това да се научиш да работиш с радиостанция, и как да обискираш посетители на футболна среща или концерт... :))) Да нямаш татуси и пирсинги на видимо място, да си нямал в последните 8 години никакво съприкосновение с полиция или правосъдие и да владееш холандски писмено на перфектно ниво, за да пишеш безумни репортажи в края на смяната като, , Беше спокойно тази нощ обиколих 5 пъти обекта и цяла страница с такива тути-фрути и дръж ми шапката. Както и минум година стаж по време на обучението. И на края получаваш минимална работна заплата или малко над минимума ако си вече с много стаж. Както и за продавачка в магазин ти искат средно завършено в Холандия в сферата на търговията и освен на касата през деня те карат да редиш рафтове, да чистиш пода в края на деня и да сваляш стока от камиона и да редиш склада и на това му викат да си, , флексибъл, , :)))) Хубавото е че ако взимаш минималната си освободен от почти всички данъци и такси. Обаче тия които взимат 400-500 евро над минимума техните финансовите задължения към държавата са повече и дефакто хората със средна работна заплата живеят със стандарта на този с минума. Но той си жевее с илюзията че живее по добре защото в края на месеца получава по голяма сума. Лошото е че в Холандия всичко се плаща, , напред, , ток, вода, наем, интернет, а не както в бг за изминал период. А заплатата се дава за изминал месец. Така че винаги ще си с една заплата, , назад, , За образованите чужденци ще споделя следния опит. Познавах българка студентка на 26 години, завърши университет в Холандия, с мениджъмнт и икономика и владееше перфектно английски. Много и хареса Холандия, дори климата:))) След образованието си искаше да остане и работи в Холандия дори беше готова от начало да работи като чистачка или сервитьорка, цял месец обикаля къде ли не за работа, от никъде нищо и често и казваха че проблема е че не знае холандски и че няма никав опит като работа в Холандия. Прибра се в бг, там си намери работа по специялноста и си остана там. За жилища трудно по големите граве, и най-вече в юга, Амстердам, Хага, Ротердам, Утрехт. Нормално, това са местата където има най-много възможности за работа и развитие. Аз много харесвам Ротердам, той по времето на втората световна е изцяло сринат от немците и наново изграден с най-модерните сгради и инфраструктура, но е прекалено динамичен живота там. Всеки бърза за някъде, хората са с по агресивното поведение там. Всеки е зает само с това да изкарва пари. Много гъсто населено е с мюсюлманска паплач, чернилка и чалми, чак те задушават. Висока престъпност и е пълно с утайка от целия свят от Русия до Индия и обратно. Хага и Утрехт положението е същото. Плямпа се предимно англисйки на улицата, както и турски, арабски, мангалски и всякакви други абуригенски езици освен европейски ка моли холандски. Имам чуството когато съм там че не съм в Холандия. А в неделя от птичи поглед може да се насладиш на море от чалми и разни плетени кепенца отиващи на джамия. В Амстердам никога не бих отишъл да живея. Скъп град, предимно туристически. И денем и нощем е пълен предимно с туристи дошли предимно да друсат и да се потопят в порноиндустрията. Защото града предлага само това. Центъра е пълен с голи момичета зад прозорци, секс театри, секс кабини, музей на секса, и какво ли още не на секса... Като вървиш през центъра, е пълно с, , викачи, , пред ресторантите които още малко ще те вкарат на сила в ресторанти им да ти вземат парите. Както си ходиш може някой наркоман да ти колабира в краката или като минеш по някоя уличка на центъра да ти замирише на пикоч. Вече севера е друга бира:)))) живота е по ефтин както и квартирите. В малките северни градчета ако търсиш сериозно може да си намериш самостоателно студио за 500 евро на месец със включени сметки. Престъпност почти няма. Най-много да ти откраднат колелото:)))Хората са по мили, усмихнати, поздравяват се на улицата дори без да се познават и не си дават зор за нищо. Живота там тече с песен:))) Лошото е че там има къде къде по малко работа и възможности за реализация. Там често холандците предпочитат да си работят с холандци. Прекалено много са чуствителни там, и често нашия български темперамент по скоро ги отблъсква и те веднага се дистанцират. А нямашли там приятели холандци, шанса за реализиция там е почти 0. Другия вариянт е там да се приобщиш към турската общност но не е много за предпочитане... За климата днес беше много слънчево и жега:))) Лятото е средно топло, не е такава жега като в бг, но невиждам смисъл да се потиш по цял ден и да слънчасваш... :))) Едно лято бях в бг и там пък постоянно всеки се оплакваше колко е жега. Просто българина си е свикнал да се оплаква, и в Маями да го пратиш, пак ще се оплаква че пък няма зима там:))) Зимата тука си е мека и бързо отминава и за разлика от бг пътищата са перфектно изчистени и където и да влезеш било община или кафене хората си имат парно което работи:))) В Германия е пълно с наши сънародници, пък там вали не по малко от Холандия даже и е по студено заради планинската част. Чисто и просто немски много хора са учили още е в основното, и отиват директно с най-важната основа Езика, което отваря доста врати. Пък холандски не знам някой в бг да го е учил като втори език. За Белгия не знам много. Знам че някога са били с Холандия една държава. За това сега едната част плямпа холандски:))) Горивата са значително по ефтини, нямат таково понятие като, , пътен данък, , плащаш нещо от рода на 200 евро годишно и си ти. Само че имат и по гадни пътища от холандските. Имах преди 10-тина години там един приятел който живееше в Белгия близо до холандската граница и идваше един път месечно до Холандия да напазарува храна за целия месец защото в Белгия била много по-скъпа.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: da5788ea6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   "закони, закончета"

Ей това ви е проблема. Затова сте ми скапали държавата. Не разбирате от нищо, но се мислите за супер умни и кадърни, но иситната е, че сте мързеливи, нерешителни и откровенно безполезни.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2be8f944af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Първо към авторката: Ти вече не избра ли? Вече колко време дъвчем тази тема! После към 19 мисля, че беше. Аз бях в Амстердам и аз казах за колелото. Те така искат, искат да опазят околната природа. Това за избягването на задръстванията също го има. Когато си пеша, винаги стигаш по- бързо, независимо къде си. Дори и в София, Пловдив, Варна, когато си пеша, ти стигаш много бързо. Ако ходиш като стрела, 20 км са ти за 15 минути. За данъците не го зная. Посъветваха ни за велосипедите, като ни казаха за замърсяването на природата и ние взехме колело под наем. Не помня вече 25 евро ли беше за деня, но помня, че не беше скъпо. Години сте били там, а така и не сте разбрали идеята на Холандците, а аз бях седмица и още първият ден разбрах!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2be8f944af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Защо не питаш Руд Ван Нистелрой или Еди Вандерсаар? Белгия нямат такива екстри като тях, така че отиди и ги питай. Вече месец и кусур не можеш да избереш и то като е тръгнало така, я вземи си стой тука и готово.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2be8f944af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   11- не съм 10, но ще ти кажа кой взима 300 хиляди евро и повече дажи. Това са Ван Нистелрой, който заема длъжност в управата на някой отбор беше, Вандерваард, да ти ги изброявал ли още футболисти?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: da5788ea6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   "А заплатата се дава за изминал месец. Така че винаги ще си с една заплата, , назад, "

На коя планета, заплатата се дава предварителни... Всички други ок, ама това е просто провал, да оправиш личния си бюджет.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   33 28 съм. Акцента ми беше, че всички сметки се плащат за предстоящ период, а не че заплатата зе дава за изминал период.


, , да оправиш личния си бюджет, ,


Гледай си в твойта паничка, че до като гледаш в чуждата нали знаеш какво става... На достатъчно години съм и имам достатъчно опит за да ми дава бай Х. наклон....

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 19c11d0d81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Номер 34 - ами то и у нас е така или у нас мама и тати плащат сметките?
Живяла съм в 4 държави и във всичките държави сметки, наеми идват в началото на месеца, а заплата се получава като си я изработиш. У нас навремето имаше аванси на 15. число, но като цяло до 25то число на месеца у нас трябва да са преведени осигуровки и данъци, така че повечето работодатели някъде между 20 и 25 изплащат заплата. В Холандия може и на 26-28-мо число да се случи. Затова се ходи в чужда държава със спестени пари за поне 2 месеца.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c1eb825522
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   34 - Точно в моята паничка си гледам, и такава хаотичност липсва. Не ти давам наклон, просот ви се чудя на такива, дето сте месец за месец.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 17f68ac5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   номер 35 от 19 годишен не живея при мама и тати. Но преди много години когато бях на толкова си спомням че всеки месец в бг плащаха тока примерно за израсходените киловати от изминалия месец. Което ми се струва по логично, понеже и получаваш заплата за изминал месец. Викаш човек трябва да ходи в друга държава със спестени пари за 2 месеца. ми ако си роден в тая държава? Трябва да се родиш със спестени пари ли?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a4c756ca0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Мъж съм на 30 г. и от 6 месеца живея в Белгия (Брюксел). Спокоен живот, уредено е и хората са дружелюбни.
За тези 6 месеца се запознах с няколко човека българи които са били в Холандия за по 1/2/3 години и определено отзивите им не са добри.
Избора си е твой!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker