Дания - как седят нещата там? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Дания - как седят нещата там?
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 5209 пъти
Здравейте. Има възможност да замина с майка ми за Дания за постоянно. Имам доста въпроси относно преместването и не само. Аз съм на 15 години, ще повтарям ли, каква е образователната система там. Климата? Има ли много забележителности, молове и т. н. Шофьорска книжка на колко години се взема? Моля, който е запознат и живее там/живял е да ми обясни как седят нещата малко по-разширено и да ми отговори на въпросите. Ако може и допълнителна информация... :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: d6ea005f24
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Образователната система е много, ама много различна. Като за начало, ще трябва да научиш датски. Има училища, в които се учи по по цяла седмица. Може да звучи много, но си залсужава.
Като за начало, ще трябва да изкараваш допълнителни часове по предметите като история, литература и география. С другите, от рода на физики, биология, макематика и химия, ще се водиш съответстващо ниво. Не се притеснявай. Няма да те сложат в един клас с 11 годишни.
Като ученик, ще получаваш стипендия. Отначало ще е малка, защото си още в гимназията и живееш с майка си (на 16 няма закон, който да ти забрани да се изнесеш от вас и доста хора го правят - не прекъсваш връзката с родителите си, просто ставаш самостоятелен човек), но в университета е доста добра.
Климата е сравнително умеренно морски континентален, но нека ти обесня. През лятото, рядко става над 21-2 градуса, но през зимата, рядко пада под 3-4 градуса. Тъй като въздуха е по-влажен, температури от 24 градуса и нагоре (има и такива, но много рядко), са ужасни. Вали често, но дъждовете не са проливни. При лек дъжд, не ти трябва дъждобран, трябва ти добро яке.
Забележителности има, но не са нямат нищо общо с това, което ще видиш из Италия или Испания.
Молове има, но не са много. В тях рядко виждам да се заседяват хора.
Книжка, можеш да изкараш на 18 години, но препоръчвам ти, да го направиш в България, защото е много по-евтино и лесно. Книжката ти важи за цяла Европа, но ако ще живееш някъде за повече от 6 месеца, ще трябва да си я смениш с местна такава (просот отиваш в близката община и плащаш някаква малка такса). Работта е, че колите са много скъпи (такси), улиците са много малки, колелата са навсякъде (да, почти всяка улица има т. нар. вело алея). Повечето хора има колело, позлват градския транспорт и вече, ако им се наложи, си има таксита.

А как стоят нещата - Ако отидеш там, сега, и не говориш поне добър английски, то ще ти е мнгоо трудно. Няма да можеш да приятели, защото те няма да могат да говорят с теб, поне в началото. Тъй като няма да имаш никаква друга работа, то те съветвам, за психическото и финансовото ти състояние, запиши се на датски в момента в който си там. Иначе всичко, което ще напиша, ще е безмислено.
Повечето датчани са значително отворени и дружелюбни. Винаги можеш да си намериш компания, стига и ти да си приятна личност. Няма да видип хора, които забиват по моловете. Перченето с пари, телефони и коли, се счита за жалко и просташко. Не се притеснявай, отпусни се и все ще се оправиш.
Има и българи, но не може да си сигурна, че ще има таива в обкръжението ти. Сприятелявай се с много хора и все ще станат нещата.

Другото е, че можеш да работиш, на 14-15 още, и то почасови работи. Касиери в супермаркети, помощници в кухни, продавачи по малките магазини и прочие... Заедно със стпеднията си, можеш да си докарваш добри пари и пак да имаш време да си ги харчиш (или спестяваш). И под добри пари, не говоря за пари за нова чанта, ами ти казвам, че може да ти стигнат, да се изнесеш от вас, да си купуваш сама телефоните и дрехите. Повечето ми приятели, датчани или расли в Дания, с обиколили Европа, по еидн път, когато са били на 17-18 години, защото са събрали пари за екскурзии. Аз лично, мисля, че това е страхотно.
Просот не прави грешката на много от българите, които аз съм срещал - да се изолираш от света. Само да ходиш на работа, да се прибираш и да броиш дните, в които ще се върнеш за 1 месец в България. Депресиращо е и само тъпчеш на едно място. Учи, работи, излизай с приятели и не забивай вкъщи, защото само ще те налегне депресията. Мога да ти кажа, че възможностите са просто повече и по-добри. Харесай си професия, учи за нея, развивай се, имай си хобитата и ще си добре в Дания.

Може още много работи да се кажат, прекалено много. Не всичко е мед и масло, но имаш и възможност, да постигнеш каквото желаеш, стига да имаш волята.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 24b66d5af2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Много ли са ти важни на теб моловете? Естествено, че има забележителности, коя държава няма! Образователната система колко да е добра, зависи от теб. В България е една от най- високите образователни системи, но учениците ги мързи да учат, а и не оставят учителите да преподават, апък и учителите някои просто не им се преподава. НИкоя държава не изучава толкова задълбочено география, история, математика, фиология още в средното си образование.
Шофьорска книжка се изкарва, когато навършиш пълнолетие. Аз съм завършил международни отношения и може да не съм бил там, но съм запознат с тяхната политика и структура. Дания е една държава, на която икономиката в последните години се развива в положителна посока много добре. Има много възможности за реализация там, въпроса е дали ще успееш да се възползваш от тях. Зависи също в кой град ще сте, в коя част на страната. А относно дали ще повтаряш, да, ще повтаряш. Все пак трябва една година да учиш език.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: da090f3e79
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Много е важно да се каже дали има молове... Шото ако има по малко от наше село, нема да се ходи, как. Кво ще правиш там при тия аборигени.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: dfb29019ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Какво те интересува това? щом имате възможност да емигрирате, направете го по-скоро. Спасявайте се от България докато можете! За разбирачите, които ще опорстват на коментара ми, гледайте няколко клипа на депута Иво Христов в YouTube. Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 9a181a093d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ако живееш в София има езикови школи, в които се преподава датски иможе веднага да започ еш да го учиш. НОРТстудио или нещо такова беше името на школата. Виж в ИНТЕРНЕТ. Възможно е да иматакива езикови школи и в другите градове. Струва си да отидеш, да видиш друга култура и други възможности.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1794159c92
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Положението в Дания е "бозук". Пълно е с бежанци и източноевропейци, на което на датчаните започна изобщо да не им харесва. Не очквай добро отношение към теб. Пазарът за нискоквалифицирана работа ръка е пренаситен. На всяка крачка мюсюлмани се молят, нагъзени на климчетата си. Ходжите им реват като откачени по цял ден, покатерни на джамиите и подскачат в транс. Нашите чалгари веднага се разпознават там, по тъпите физиономии и свинската си ориенталска култура. Дания върви по пътя на Швеция, която заради огромното количество мюсюлмани които нахлуха там, се очаква до 2025годна да се превърне в страна от третия свят - по официални данни. Успех.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d2fc0b18ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Молове в Дания, в частност в Копенхаген, има много, но не са толкова добре заредени като в БГ-то, затова си прави сметката!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 52bcb063f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Номер 6 от къде е тази информация??? Живееш ли там? Дания не е като Швеция и не е толкова зле с бежанците..

Аз бях в Копенхаген преди година и ми се видя страхотен град!!
Може ли да се намери работа без датски? А само с английски?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1794159c92
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Но. 8
Миналта година аз също ходих до Дания и не мога да рабера как не си видял бежанците, защото те са на всяка крачка. Там, също както и в другите европейски държави, параноята расте бързо, заради престъпноста която тези африкански и азиатски имигранти(99% от тях а мюсюлмани) причиняват.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b0642aeb21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Живея в Дания от много години. Образователната система е на час по лъжичка. Университети има и добри и лоши, но добрата новина е че изключая някои частни училища за граждани на Е С образованието е безплатно. И стипендия получаваш, ми... не е зле, ха. ха.
Моловете има Илум, Магазин дю Норд в центъра и отделно всеки квартал си има своя мол или тука казваме Сторцентър, като Люнгбу, Рьодовре и ощте други има. Тва е за голям Копенхаген дето ти пиша... ако ще си в провинцията жална ти майка, щото е голяма скука и хората са крайно задръстени и негативно настроени към всичко чуждо...
.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1794159c92
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хора запомнете че не моловете правят живота, а хората. Който живее в скандинавските държави, знае че живота там е скучен, особенно в провинцията. Най голяма скука е в Швеция, Норвегия и Финландия. На улиците виждаш хора само като отиват на работа и след това като се връщат по домовете си. През останалото време улиците са пустош, най вече през зимата. Стоят си в къщите и гледат телевизия. Не случайно правителствата им правят алкохола толкова скъп, защото ако беше евтин, хората там, от скука и депресия щяха да се пропият.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b45cf66ad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

13.   Научи датски. Ако го направиш, ще ти доста по-лесно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d6ea005f24
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   12 - Зависи от това, какви са ти приятелите, какви са ти интересите, какво обичаш да правиш през свободното си време. Аз съм на противопшоложното мнение. За мен Дания беше забавно място, изпълнено с много добри случки, приятели и хубави спомени.
Но зависи от това, как ще си го направи човек. Някой просто се затварят в малките си апартаменти, не правят ниукакви приятели, само се наливат в тях и се оплакват, колко им е скучно.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1794159c92
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   !Но. 14, как да излезеш и смесиш с тамошните хора, след като непрекъснато те гледат на криво, защото си източно-европеец? Живях в две западно-европейски държави и в двете, отношението на хората там беше едно и също. Не говоря само за себе си, а и за всички други ИЕпейци. Там завинги си оставш аутсайдер. Не ги и обвиявам, защото от емигрантите, местните не са видяли нищо хубаво. Опашките пред лекарските кабинети и магазините стават все по-дълги. Трафика по пътищата непрекъснато се увеличава и замъряването на вздуха става все по-лошо. Пак заради мигрантите, данъците които плащат, непрекъснато растат. Те гледат на нас като нежелани натрапници, които са в основата на всичките им проблеми и отношението им към нас, не само че няма да се подобри, но ще става все по-лошо

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker