Заминавам за Китай - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Заминавам за Китай
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 5971 пъти
Здравейте, предстои ми заминаване в Южен Китай, Хонг Конг. Имам роднини там и отивам за 3 месеца, но и с възможност да остана, ако ми хареса. Честно казано не знам какво да очаквам, за мен Китай е като да отидеш в друга планета. Изцяло затворено общество. Нямат Facebook, нямат Youtube, но въпреки това са супер развита държава, която след време според мен ще задмине.. или вече е задминала целият свят. Най-големите небостъргачи, най-новата технология. Най-спокойната държава, от гледна точка на престъпността и тероризма. Китайците са се научили да са супер гъвкави в този тоталитарен режим и пак намират начин да ползват забранените сайтове. Отделно аз имам будистки възгледи и със сигурност ще посетя доста от манастирите. Въпроса ми е има ли някой, който е ходил в Китай и може да ми разкаже подробно за нещата там? В момента се подготвям психически, уча китайски и си подобрявам английския.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 29565f059f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това, което мога да ти кажа със сигурност е, че живота в Хонг Конг, където отиваш е доста по да кажем свободен, различен и по-европейски в сравнение с Пекин например. Има доста хора, които говорят английски и доста чужденци, които работят за големите корпорации, ако желаеш пиши какво ще работиш или само на почивка ще си? Ще ти е интересно със сигурност. Моля те после разказвай, но си приготви доста пари, защото е доста скъп град в някои отношения имай го в предвид. Също вероятно ще има доста смог и пясък във въздуха, можеш да си купуваш маски подобни на нашите при грип. Но е доста приятно място, малко ти завиждам. Не се притеснявай и успех! Само си приготви всички документи, визи, лична карта, паспорт и т. н и си направи копия, които остави на свой близък в България за всеки случай, а и трябва да имаш телефон най-добре със себе си, въпреки, че отиваш при роднини, но все пак да имаш връзка за всеки случай :)

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 33a4ddfff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Хонконг е прекрасен град. И аз благородно ти завиждам, защото обожавам хонконгската култура и най-вече тяхната музика. Любимият ми хонконгски певец е Leslie Cheung. Какъв китайски учиш-мандарин или кантонски? В Хонконг говорят кантонски.
Колко йероглифа знаеш? Овладя ли тоновете?

Имай впредвид че за разлика от континентален Китай в Хонконг е демокрация и няма никакви забрани в интернет.

Приготви се обаче за ужасна жега и влага на Хонконг.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 026dbc9611
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Винаги съм се питал каксо ли е да живееш в китай, друга нация, друг манталитет, различен начин на живот.. Ше се радвам по-натам да отвориш една тема тук "Живота в китай" и примерно на 3 дни да споделяш какво си правил, какви впечатления си имал и така.. Късмет иначе, дано ти хареса!!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b9b7274884
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ходил съм в Китай, но не по работа, а на екскурзия. На 16г съм м/у другото и е много интересно там. В Хонг Конг, където ще бъдеш няма Фейсбук, но може да се пуска. Може и Youtube. Интересно е да разглеждаш и да се наслаждаваш на нещата - както ти каза.

За подготвяне - може би храната. Храната там е доста люта, макар и когато не я искаш такава. Няма нищо общо с "китайските ресторанти" тук.
Друго - смока. Въздухът там не е много чист и някои хора ходят с маски. Заради смока понякога високи сгради могат да ти бягат от полезрението.
В Китай карат превозни средства ама "прекрасно". За тях няма правило за движение, освен - пази предния. Внимавай там много повече, отколкото тук и пешеходните пътеки там са просто нарисувано бяло нещо на асфалта за китайците :D.
Тъй като живеят много хора е много сгъцкано. Може да не ти е особено уютно, но просто нямат място (не че са бедни, просто няма къде). Нямат гардероби някои и си държат облеклото на простора.

Като цяло е интересно. Тези 4 неща, които горе казах - за тях трябва да се приготвиш. Може би и за по-забързан живот, но...
Успех и приятно прекарване. Ще ти хареса :)

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 8aadee82d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Хора, благодаря ви, повечето неща не ги знаех и сега ще съм по-подготвен. След като всички проявявате интерес, когато пристигна там ще напиша впечатленията си тук в коментарите.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5a1912825f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   В Китай съм вече трета година. Живея в един град 4ти разряд дето трудно се намира на картата. Чингдао. 7млн е. Тук сме не повече от трима българи. Имаше и една студентка, но тя се прибра.
Ти отиваш в Хонконг, което няма нищо общо с Китай. Има само бледи подобности. Така че мисля, че не задаваш правилния въпрос. тук чужденците които са уморени от Китай отиват в Хонконг да си починат и да видят цивилизация и нека да подчертая, че "цивилизация" няма нищо общо с технологичен напредък. Тук това е очеизвадно.. Има една поговорка "ако можеш да живееш в Китай, значи можеш да живееш навсякъде". Бил съм в 37държави досега и преди да пристигна тук бях много наперен. Мислех си, че Китай не може да ме уплаши. Ами... Как да ти кажа АД НА ЗЕМЯТА. Да, не само друга планета, но и адска планета. Остават ми още 3 седмици до края на договора ми и се махам. Реве ми се.
Как е живота в Хонг Конг не мога да кажа. Бих могъл само да ти спомена от лично наблюдение, слухове и Хонг Конг-ци, които аз познавам.
Почвам с точките които си описал по горе.

1. Храната не е само люта, За това няма да се тревожиш. По близка е до западната кухня, не е като Съчуан-ската кухня. А и на 7/11 спокойно можеш да изкараш една година. Там има и гореща точка откъдето можеш да си вземаш топла универсална храна.. Като цяло китайската кухня не е лоша въобще. Даже бих казал доста е здравословна и някои неща са наистина вкусни. Месото се яде пържено, варено или и двете. Тук няма фурни(в Хонконг може би е малко по различно. ) Повечето хлебни изделия се правят сладки, като вместо конфитюр или шоколад слагат паста от сладък червен боб. Кучета се ядат, но такива ресторанти са супер редки. На 1млн. Население да има един такъв. Змии и хлебарки ядат на юг от гуанджоу, само неколцина са и цял Китай им се подиграва за това. Може да срещнеш щурци обаче доста често. Ял съм, нямат вкус особено, няма да повърнеш ако опиташ. Проблема на храната е друг. Пресни зеленчуци не се консумират, заради замърсяването, но и тях ги промиват че такава им била културата. Затова ги варят, или ядат на туршия. Сигурен съм че преди 100ина години са ги яли сурови.

2. водата се пие гореща. Не топла, а гореща, сигурен признак че е преварена. Аз си готвя с изворна вода. Тази от чешмата не мисля, че е годна за пиене или готвене. Даже ме е гнус като се къпя. Предвижданията ми са че тук до 10-20години китайците ще почнат масово да измират, защото правителството им няма да иска да си признае грешката(нещо като глада при Мао). После ще почнат да внасят вода, което пък ще е голям срам.

3. Въздуха. В Китай само xinjiang(гоби), вътрешна Монголия, Тибет и много малка част от Юнан(Кунмин) са с чисто небе. Хонг Конг включително е сред най мръсните. Ако не знаеш какво представлява това.... Въздуха е изключително наситен с со2. Диша се ако няма оранжев код. Тогава някои от хората буквално не излизат от вкъщи и не ходят на работа (това не включва черно работниците). Тук визирам Пекин, че е най зле. Разболях се тази пролет от химическа пневмония. Т. Е. Пневмония на крак. Още не мога да се изчистя. Снощи пак кашлях сигурно 1час. тук говорим за прахови частици вече.
Ако си нямаш идея за какво става реч, да ти кажа че в моя град съм виждал как замърсяването е 17пъти по голямо от софийското. В кремиковци(ако работеше) в пещите да се навреш щеше да ти се струва като планински въздух.

4. Хората. Хонгконгкцитв са надменни. Всички които познавам са такива. Комплексари са за нещо. Хонг Конг е супер богат град на картата на земята и те се вживяват малко като господари на вселената заради това. Стресирани са и водят някакъв псевдо западен живот с американска мечти. Кифли и кифльочи колкото искаш, изкуствени и позират. Но като цяло с тях по лесно можеш да се разбереш от колкото с китаец. Китайците са невероятно задръстени... Даже на земята по задръстени хора няма. Трудно може да им обясниш нещо, защото кутийката над раменете име малка и неколцина излизат от нея. Безкрайно наивни деца. Сарказъм и ирония не знаят какво е и хумора им е плосък. Хонкконгците са обратно. Затова ти казвам че ще ти е по лесно с тях, на ниво small talk, но пък точно заради това работата с китаец върви лесно и лесно можеш да мелиш брашно, докато с Хонконгец ще се сблъскаш с доста "индивидуализъм". Китайците са радикални. Няма много мислене и има много действие. То затова и качеството на всичко им е такова. Но пък и донякъде е добре това, защото за разлика от Европа тук нещата се случват бързо и ефективно. Като цяло това че са наивни и така се възпитават ги прави добри хора. Лицемери са обаче. Ако не отвърнеш на "здравей" следващото което може да чуеш е фак ю. Тези хора са още може би най големите расисти на планетата. Сигурен съм че Хонг Конг жители не са така, но колкото по навътре в Китай навлизаш толкова по малко чужденци се срещат. А китайците са първични. Представи си нашите българи по селата които са виждали друга раса само по телевизията и го умножи по 100. Случвало ми се е да се спират
, обръщат приближават на 50см и да е в втренчват в мен от горе до долу. Тук това го наричаме "Hardcore Stare". И е често явление в села до 2-3 млн души население. Ако си в град над 5млн не би трябвало да имаш проблем, освен ако не си в крайни квартали, където е пълно с урбанизирани селяни. Първата година това не ми пречеше, но вече не ми се излиза навън.

5. цени. В Хонконг Конг е невероятно скъпо. Може да се сложи редом с Швейцария да кажем. Не само за жилище под наем, но и за храна и тн. Не знам с какво ще се занимаваш в Хонг Конг, но работа като барман няма да върши работа дълго. Другото е че в Хонг Конг може да си бачкаш каквото си искаш, но в Китай не може е да работиш работа, за която се не се иска висше образование. Иначе в Китай малко по-скъпо от България, но със 3-5 пъти по ниско качество. Това което в БГ ядем и ползваме, тука е 3-5пъти по-скъпо, ако въобще може да се намери.

6. Култура и будизъм. И аз, като теб заради това дойдох. И останах безкрайно разочарован. Тук всеки казва "5000години история имаме". Но ако ги питаш за нещо конкретно нищо не знаят. Никой от китайците които познавам не знае нещо за историята си. Да не говорим че тази история е "празна". Едно и също вършат от конфуциево време насам. Ядат, правят деца, зубрят, и изпълняват каквото им каже Хипер централизираната власт, било то император или партия. В общи линии това са и темите за разговор. 70% говорят за храна, 20% е хвалене какво материално са си купили или в колко престижен университет децата им учат и 9% говорят за работа. Тук не се говори за политика, не се коментират новини, няма мода, няма НИКАКВА креативност и изкуство. Емоционалния фон е изключително беден и освен ако не си материалист в червата тук не ти давам да оцелееш повече от 2-3години. Никой чужденец не остава за повече, освен ако не е женен тук. Колкото до будизма много ще се разочароваш и там. Партията е сложила агенти под прикритие, които са облечени като монаси. Други монаси няма. На тези хора им се плащат заплати, имат задължително високо образование (т. е. Са изключително промити зубрачи) и имат грижата да не се развива будизма по никакъв начин. Ако си решил да се разходиш из манастирите ще видиш само сградите, ПРЕПЪЛНЕНИ с китайски туристи, които ходят, за да си купуват сувенири, правят селфита и се тагват в уей-бо или уичата. Пародия до безкрай. Наскоро бях в шаолин-нагледах се на гимнастика. Шоу което всеки един цирк в Европа може да предложи. Нищо друго.
Няма чи, няма медитация... На запад кунгфу и тай-чи доста повече се доближават до истината, тъй като ние се стараем да разбираме философията.
Ако искаш да видиш будизъм, отиди в Тайланд или Тибет. Китай не е твоето място. Даже Япония или Корея ще ти предложат много повече.

7. Технологичен напредък. Да, 5 години са пред западна Европа. Но това защото, пак казвам доста са радикални. Т. Е. За разлика от Европа където за да се вземе решение за строеж се минава през 2000 организации за защита на не знам си какво си и 2000 други административни разпоредби. Тук се строи. Никой не се занимава с глупости, като зайците в нивата, китайското историческо наследство или измирането на рибата в жълто море. Всичко е съборено, всичко е изсечено. Отдавна. Да, освен готини (и не толкова готини) небостъргачи друго тук няма. Говорим за гори от високи сгради. Гледката писва на втория ден. Аз например живея в момента на 26ия етаж. Имаме два асансьора, ако си мислите че е готино да се тъпчите с 16 други човека и да пътувате средно 13 минути х2 на ден... Даже до магазина не ми се слиза, че е пълна загуба на време. Едно е да гледаме готините снимки, но реалността е друга. Тук си мечтаят за къща и само най богатите могат са си позволят такава. Къща на село близо до града в който живея е 20000юана на кв. м.
Говорейки за богатство тук в източен Китай в повечето градове хората карат автомобили от мин. 2015. Такова количество луксозни автомобили не съм виждал и в Германия. А за тях тук това е стандарт. Много от тях имат и по 2-3апартамента на стойност над 1-2млн юана всеки. Т. Е. Тук болшинството от хората са милионери в български пари. Нищо че културата им и чувството им за естетика е навярно в задника.
Да се върнем на технологиите. Предимно телефонните технологии са напреднали тук. Други особено няма. Например от 1месец вече хората тук си плащат с телефон в автобуса. Повечето хора не ползват вече хартиени пари. (което разбира се ги прави зависими от банките, но те това не го разбират). За всяко нещо си имат ап. Даже и за продаване на дългове. Например имаш приятел който ти дължи пари, продаваш му дълга на ищец, чрез апликацията, а после някакви биячи го заплашват.
Повечето храна тук се поръчва онлайн. Никакви сметки не се плащат на място. Хората практически не излизат от вкъщи освен на работа. Пази Боже да почнат да излизат. На празници тръгват на шопинг и тогава съм виждал 4000(грубо) човека да чакат на автобусната спирка градския. 3часа чакане не мърдат. По празници билет за влака се взема 1-2месеца предварително. Не може да се пътува свободно. Тука има хора които даже до близкия град не са ходили и това е болшинството.
Иначе да, влаковете са модерни, свръхскоростни(с любезното съдействие на Сименс) ама на кой му дреме, те това го вземат за даденост, защото борбата за оцеляване е голяма. Говорейки за съдействие нека кажем че почти нищо в Китай не е изобретено от китайци. Всички технологии, които имат са им подарени или откраднати. С изключение на телефонията може би. В програмиране на апликации са много добри.

8. Престъпност. Да, Китай е една от, да не кажа Най-спокойната страна в света. Тук евентуално някой може да те преджоби в автобуса, но тези джебчии са супер наивни и изглеждат като първолаци, в сравнение с нашите цигани. Пак казвам... Супер рядкост е
Убийства няма освен битови. Тук полицията е само за парлама. Има полицаи буквално на всяко кръстовище, но нещата дори пред тях да се случат не се намисат.
Пак да кажем Хонконг не е Китай и там подозирам че е доста различно.
Ако си в Китай трябва да внимава на пешеходните. Тук пешеходците НЯМАТ НИКАКВО ПРЕДИМСТВО. А шофьорите газят. Даже полицейска кола би те згазила. Нямаш права и ако ти се случи нещо такова не се надявай на съд. Ако някой те блъсне най много да ти даде някой юан за болницата, даже няма и да те закара до там. Тук стойността на живота е сведена до нулата и трябва МНОГО да внимаваш. Пак казвам Хонг Конг не е като Китай обаче.

9. Език. Няма нужда да учиш китайски. Особено ако си там малко(по малко от две години). Първо защото в Хонг Конг говорят кантонски, второ защото на английски в Хонг Конг ще се разбираш перфектно. Колкото до путонхуа(мандарин) ти трябват години да го учиш. Тук съдейки по мен, и другите българи и чужденци, за да можеш да водиш разговор с цел оцеляване ти трябва година тук на място. След две години ще говориш елементарни неща с едно изречение въпрос или отговор. Доколкото знам кантонския е даже по труден. Така че не се тревожи за китайския и си преговори английския. Виж вече без английски тук е немислимо.

П. С. За впн. Отиди на Freevpn. me там ще си намериш безплатен и сравнително добър. За Хонконг не съм сигурен дали даже въобще ще ти е нужен, тъй като гръбнаците на Интернета в Китай са от там.

Ако има нещо друго, питай. Успех!

М. В

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c983aae91f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Един комшия работи една година в Китай и след като се върна, каза че трябваше да отиде там, за да оцени България. Каза че това което ние го приемаме като даденост, за китайците е само мечта.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 01872d42dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Но7.... Твоя комшия е 100% прав. Тук всеки българин трябва да дойде И МРЪНКАНЕТО ЩЕ СПРЕ. Само тогава ще за запретнем ръкави и ще си оправим кочинката.
Пак казвам тук Астон мартини се среща по често отколкото в България може да се види рено19. Всеки има ай фон. Всеки има по два апартамента. Всеки е милионер. А нямат вода да пият и въздух да дишат. За земя под краката и природа да не говорим. Тук има 14 годишни, които никога не са виждали звезди... Наблюдавайки всичко това човек си променя мирогледа и ценностната система в живота... Неминуемо.
Обикновено българина казва " Абе кво ми дреме за китайците, да се оправят. " Да ама в Индия е даже по зле, а Китай и Индия заедно са половината свят. И да се игнорира този факт е пълно невежество, още повече, че България на фона на света е като прашинка.
-----
Ама да не се отклоняваме. Авторе дръж ни в течение.

М. В.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: c983aae91f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Така както аз виждам положението в Китай, по странен начин, много ми напомня за един филм, в който много богат човек, който имаше цяла флота от скъпи и редки коли, купища пари, къщи и вили по цял свят, но страдаше от нелечима болест. Той беше готов да замени всичко това за здраве и нормален живот, само да може да отиде до тоалетната и се изпикае като здрав човек, без напъване и болка.
Англичаните имат една поговорка;
The best things in life are free. - Най хубавите неща в живота са безплатни.
Какво ме грее това че ще имам много пари, скъпа кола и последния модел Ай фон, когато за тях трябва да заплащам със здравето си.
Аз изкарах почти една година в Берлин, но се върнах обратно в България. Преди живеех в Стара Загора, но откакто съм се прибрал се преместих в къщата ни на село. Тук произвеждам по голямата част от храната си сам, органчно, без да използвам химикали. Сега всичко което ям има вкус и зная че няма да ми разбие здравето и един ден да ме вкара в преждевременен гроб. Откакто се научих да ценя обикновенните неща в живота, съм истински щастлив. Жалко че зада го проумея това, трябваше да отида в Германия и живота да ми набие няколко ритника в муцуната и да ме накара да се осъзная и преосмисля всичко. В момента в който проумях истинското значние на; "Дупе знае две, знае и двеста" и "Правиш ли си сметката, по лесно е да спестиш пари, отклкото да ги заработиш", това напълно промени целият ми мироглед. На пръв поглед, тези две изречения са нищо специално, но на практика промениха напълно живота ми. Неща като това; да се събудя сутрин, да изляза в градината и да помириша аромата на доматите, краставиците, ягодите и малините, да вдшам дълбоко и да гледам слънцето и ясното небе, да чуя птиците, и кукуригането на петлите, сега това за мен цена няма. Ето това са нещта които ме правят щастлив.
Както казват; Всеки сам си избира пътя в живота и ценностите в него, и какъвто си го избере, такъв и ще си го живее.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: db81e9ef69
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 6/8: Много интересно си написал всичко и ми напомни на моето ходене до Китай. Не съм автора. Бил съм само 3 седмици в Китай (Шангхай), като първо бях 2 дни в Хонг-Конг да взема виза (защото беше спешно ходене по работа). Ходих и до Суджо единия уикенд. Общо-взето Шангхай и Хонгконг са озападнени градове, но Суджо (което е 5 милионен град) е като едно голямо село. И манталитетът е такъв. Искахме от жп гарата да хванем метрото, но не бяхме сигурни къде трябва да спрем. Опитахме се да питаме на английски - никой нищо не разбира. Някои хора ни гледат и се усмихват, но до там. Почти половин час се опитвахме да намерим някой да говори английски и накрая се отказахме и ползвахме гугъл транслейт с едно момиче, което се опитваше поне да произнася английски,

Хонгконг няма интернет ограничения или поне нямаше преди 2-3 години. Шангхай, като част от mainland China, има доста ограничения, и се ползват масово VPN-и. На мен храната в Шангхай ми хареса честно казано, просто избягваш най-лютите (на някои места като те видят, че си чужденец и си поръчаш нещо люто без да знаеш, сервитьорката си изплезва езика, сочи го и вика "ла", което означава "лют").

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8aadee82d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Здравейте отново, автора съм. Искам да ви попитам, понеже доста се притеснявам по тези летища. Ще кацна в Пекин и от там ще трябва да хвана полет за Шънджън. Искам да попитам голямо ли е много летището и възможно ли е да не мога да се оправя там? Как да намеря полета си?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 07a38401bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Невъзможно е да се объркаш. Има хора които не само чужд език не знаят ами даже и не могат да четат и пак пътуват. Питай и персонала и на ги пето за информация. Съществената разлика е, че на Пекин трябва да следваш табелите за "domestic flights", т. е. "вътрешни полети". Летищата така са разделени навсякъде - сграда(зона) за международни полети(ничия земя) с безмитна зона за магазини и прочие и сграда(зона) за вътрешни полети, объркващо е малко в големи страни като Русия, САЩ и Китай, защото вътрешни полети (между градовете) има много.

Но пак ти казвам на всяко летище има три вида табели:
1. "да си вземеш багажа", т. е. Оставаш в Пекин и да излезеш от сградата на летището
2. да останеш да чакаш в зоната за международни полети, ако евентуално ще правиш трансфер за друга държава.
3. да отидеш в зоната за вътрешни полети.

Ако ще трябва да ходиш до друг терминал (най вероятно), за да си хванеш вътрешния полет-ще трябва да излезеш от сградата на терминал 3 и да си хванеш автобус(безплатен), който джитка между терминалите на 15-ина минути.

Терминал 3 в Пекин е може би най големия в Азия, но колко е голям няма значение. Важното е да гледаш табелите и съумееш да питаш. Ааа, и навсякъде има електронни табла с заминаващи и пристигащи. 1. Следиш си номера на полета на коя врата(Gate) е.
2. Сядаш срещу таблото и като ти светне "boarding" се нареждаш на опашката от китайци, които вече ще са чакали 30мин, за да са първи в самолета(част от китайската култура)

П. П. Не се чете Шънджън. Аз те разбрах. Ама те със сигурност няма. Shenzhen се чете ШенЖен. По просто е. А защо ще минаваш от там, а не си хванеш полет директно до Хонг Конг?

М. В.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 03be8e884b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Здравейте, автора съм. В Китай съм.. някой споменаха, че се използва специална програма за влизане в скайп. Някой може да ми каже от къде да я изтегля и как точно се казва?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4481347301
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   За Скайпа точно не ти трябва никаква програма. Просто си го ползваш. Има и уеб версия на скайп, която си работи нормално от Китай: Web. skype. com
Ако под "програма" имаш предвид VPN, както вече ти написах можеш да отидеш на Freevpn. me, там ще видиш юзър, парола и ИП-та
Имам чувството обаче, че четеш между рвдовете, което е леко обидно.
Вместо гугъл, може да ползваш бинг. Напиши "how to survive in China without vpn", "free vpn accounts", "what is vpn".... Хайде де, голямо момче си...
М. В.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9bc51fb198
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Автора съм, 15 благодаря, вече си направих тази програма, струва 70долара на година. Все пак съм доволен. Извинявам се, че чета между редовете, но просто негативната информация малко ме натовари. Това, че на вас не ви харесва, там където сте, не значи, че няма и по-готини места. Честно казано аз това, което виждам много ми харесва. Не знам какво сте преживели в Китай, явно при всеки е различно. Да, случват се доста абсурдни неща тук, въздуха не е от най-чистите. Но ми е много интересно и като тръгна да се разкарвам по улиците гледам със зяпнала уста. Може би от дете не съм бил толкова любопитен, където и да съм пътувал по света.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f5dd7a2ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Ако си в Хонконг, моля те престани да казваш "аз съм в Китай". Няма нищо общо откъдето и да го погледнеш. Нито кухня, нито манталитет, нито, език. Имат си собствена валута и флаг. Имат и граница, по дяволите. Само единствено заклетите промити китайци продължават да казват, че Хонконг е част от Китай.
Колкото до истинския Китай ако все пак ще останеш там, хубаво пре-прочетай поста ми на всеки 3месеца. Да, в Китай е шарено и изглежда различно. Тази еуфория е макс 3 месеца обаче. Дано се прибереш дотогава, за да останеш с добри впечатления от там.
Пиша тези редове в момент на главоболие, което понякога не спира с дни, съжалявам ако звуча негативно, но вече 6 месец почивните си дни, всяка седмица ги прекарвам по болничните кабинети. Имам вече 8различни болести, а съм на 37..
Но фактите не могат да се изкривят. Приятелката ми е китайка и понякога има кожни обриви със седмици от тукашния въздух. Имам един приятел от БГ, който по същия начин ми говореше преди да дойда тук, както аз ти говоря на теб. Спорели сме с часове, щото аз бях доста по-надъхан от теб. Беше прав за всяка дума.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9bc51fb198
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Автора: На границата на Хонг Конг съм, Шън джън се казва града и е в Китай. Града в който живея е супер, има място за всички, дълъг е около 100-120 км, мисля че 2000 квадратни км е цялата площ, квартирите не са скъпи колкото в Хонг Конг, а може да се отиде до Хонг Конг с метрото. Живея в доста голям апартамент в комплекс, голям колкото един град, ограден от всякъде, с прекрасна райска градина с басейни и фитнес. Всичко това за 3000 йоана на месец. Това е най-евтиното за Шън джън, а в същото време е уникален. Водата е доста мръсна, признавам, не ми харесва и си купувам от магазина. Въздуха не е чак толкова мръсен, колкото в другите части на Китай. Има доста възможности за реализация. Запознах се с хора, които са тук от 10-15 години. Ако на някой му е интересно ще продължа да пиша какви са впечатленията ми

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a4fe74fd7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Аз съм 17. И въобще не ми е интересно. Това е най-прецаканата държава в света, ако ще и свръхзвукови автомобили да карат. Махнах се от този ад накрая. В момента съм в Камбоджа. След като се махнах и почнах да дишам нормален въздух щях да си изкашлям червата докато се изчистя-2-3 дни. Вече 3 седмици става откакто съм се махнал и нямам никакви главоболия също. До седмица съм в Тайланд и предпочитам да си пека г**а на Пукет, пред това да гледам гора от небостъргачи.
Между другото имунната ми система също почна да влиза в релси и чувствам как съм все по-здрав с всеки изминал ден. Приятелката ми също. Има обриви по лицето и те почнаха да изчезват малко по малко.

Колкото до квартирите в Шен Жен... щом можеш да си позволиш 3000юана за квартира, значи работиш работа поне за 12000ю. Ако работиш за по малко, по добре недей -само здравето ще си дадеш на халост.
Един съвет. Ако сключваш договор за работа, не се набутвай с една година период. После като ти мине еуфорията ще съжаляваш, че си се набутал

Пожелавам си сполука и МНОГО здраве. Ще имаш нужда от него.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: db81e9ef69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Аз съм номер 10. Авторе, на мен ще ми е интересно да продължиш да споделяш впечатленията си от Китай.

Поздрави!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a0af405ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Здравей н 19. Моят съпруг ходи често в Китай по работа и мога да потвърдя твоите думи за въздуха. Той там не излиза навън и стои само вътре, но се издържа 3-4 дни.
В един хотел обаче в лобито направили някаква локва от вода за красота без да се вижда в тъмного (без заграждания или светлини) и една вечер паднал и се ударил жестоко в тази локва и трябвало да отиде в болница там -първо го закарали в спешното, било някакъв АД, после в частна болница, която горе-долу на ниво на нашите най-лоши болници. Нещеш ли точно тогава имаше Исландски вулкан и остана блокиран в Шен Сен 2 седмици почти!
На Пукет не мога да разбера какво ти харесва... но това е друга тема. Да, чист е въздухът, храна, обслужване и ще си починеш, но ако ще ходиш пак в Китай не знам каква е хвайдата. Ако въздухът в Бангкок ти се струва ОК, значи нещо не си наред! Аз като отидох там за първи път едвам дишах и не само заради задухът, но си е мръсен въздухът там и заради колите и е претъпкано, но ти вярвам, че в сравнение с Китай може би е чист въздухът.

Връщай се у нас или в Европа и не се трови! Ходи в Китай и използвай контактите си за работа, но отиваш за командировка и се връщаш.
Комунистите както винаги не се интересуват от здравето на хората. Те нямат и пенсионна система там и може би нарочно искат да си уморят хората преди да стигнат пенсионна възраст и също се пушило там навсякъде... Много искам да видя Пекин и май до преди няколко години се е дишало там, но мъжът ми беше наскоро там и ми каза, че не можеш и без това да видиш навън нищо!

У нас през комунизма също подобна работа - всеки ден обгазявания със сяра и друго, в реката се изхвърляха химикали всякакви и имаше различни цветове всеки ден, също непрочистените отходни води в реката и лятото като не вали често МИРИЗ до Луната. Майка ми ми разказваше, че като дете се била къпала в тази река, а аз мислих, че е луда или си измисля.
Днес реката е чиста! Има риба там, отпадните води се пречистват и не влизат в реката и познай - ДЕЦА СЕ КЪПЯТ В НЕЯ, защото е плитководна и не е опасно, шляпат си децата, има си локвички, където можеш да ловиш малки риби и да ровиш за червеи и така нататък.
Човешкият живот за такива диктатури не е важен. Има в Китай цели фабрики с много млади момичета от селата, където работят 3 години като роби и не им плащат, а само накрая им дават на куп някаква сума от порядъка на 2000-3000 долара и с тези пари могат да се омъжат в селото си. 3 ГОДИНИ работа за това!

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: d4facc4ae2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Авторе, има и безплатни проксита и VPN. Не трябваше да се набутваш. Hola Free VPN(само от някои държави работи), Cyberghost VPN(безплатно само за ден), Super VPN и други.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4d829cebb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   22 - Айде сега, набутал се бил, за $5-10 на месец има много качествени сервизи.

Но защо ти е VPN? Там си имат всички софиални мрежи, освен ако моя авер не е отвлчен от местното правителство и не ме лъже някой, от неговите акаунти, но слабо ми се вярва...

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 32e6bde8ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Автора:Исках да напиша впечатленията си, но просто като прочетох какви коментари са ми написали някои хора, направо се отказах, някои негативци са ми негативизирали темата. Ще направя пътепис, но в друг сайт. Номер 19 Сигурен съм, че и за Камбоджа ще започнете да говорите глупости след време. Ако ще и на луната да отидете и там ще мрънкате. Истината е, че тук нещата са на кантар. Някой неща са интересни и хубави, други не, но определено има много хубави неща. На мен са ми интересни манастирите най-вече. Бях в един, където можеш да отидеш да живееш 1 месец напълно безплатно, да се храниш и да тренираш тай чи всяка сутрин с учител. Манастира е в планината и навсякъде е уникално красиво. Въздуха при мен, почти може да се каже, че е чист в сравнение с другите градове. А когато си в планината, сред дърветата си е направо като в България. На скоро монах от същият манастир е починал на 106 годишна възраст, така че по това могат да си направят сметката някои читатели дали е чак толкова вреден живота тук. Говоря специално за Шенджен, за другите места не знам. За Хората мога да кажа, че са много добри, мили и любезни. В моят квартал аз съм единственият чужденец и всички ми се усмихват, това до някъде е приятно, сякаш си някаква знаменитост. Хората се радват, че си имат чужденец в квартала, всеки се опитва да те заговори. Най-вече тези, които знаят Английски, защото искат да си го подобрят.
Трудно може да се говори за всички хора. Те са разделени на някакви племена тука. Едните са бели, другите малко по-тъмни.. и тея белите не харесват тъмните.. не ги взимат на работа :D Много странна работа. Факт е, че по-белите китайци са по-богати, живеят в по големи апартаменти и карат по-скъпи коли. А по тъмните живеят в гета, по-мръсни и от циганските в България. Ей тея по-тъмните са много странни. И за тях мога да кажа, че повечето имат някакво противно държание. Китай е едно чудато място за мен, все едно съм на друга планета. Ако на някой му е интересно да даде знак и ще продължа

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 5f748d8759
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Но. 19 съм.
Авторе, прав си Камбоджа не ми хареса, защото ме образа, но виж Тайланд много ми хареса и бих останал там за доста дълго време. Аз така или иначе останах два месеца и си прекарах чудесно. И там има ретрийти в манастирите, даже и аз такъв изкарах за 20дни. Но за разлика от Китай в Тайланд оздравявах.
Виж, не казвам че в Китай няма хубави неща. Все пак приятелката ми е китайка. Прав си, отношението на хората е невероятно дружелюбно и на работа на ръце са ме носили. По добър работодател никога не съм имал.. Но, тук се опитвам да съм обективен. Човек си има биологичен часовник, който си му тик така у дома. Всяка промяна в емоционалния фон, климата или въобще атмосферата не влияе добре. Навярно си още млад и тези неща все още не са ти на главата, но един ден ще го разбереш.
Откакто съм си в България всичките ми болести, Хипертония, Уши, пневмония(китайската химическа), автоимунно заболяване, простата... Всичко си отшумява. Нямам никакво намерение да мърда където и да е в близко бъдеще.

Успех ти желая и отново МНОГО здраве!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 49b7c81b27
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   26 а къде остава наталната карта? Защото по хороскоп извън Европа животът ми ще е по-ползотворен. Разбира се в Европа най-добре е БГ защото у дома и стените помагат... но не е оптималното възможно, рождената ми карта не е най-оптималната.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: b8ab06dcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Автора съм, вече съм в България! Да номер 26, мога да кажа, че си прав. От няколко месеца съм в България и се чувствам доста по-добре. Ако живееш по-продължително в Китай, не е добре. 4 месеца ми стигнаха да видя малко свят, хареса ми много и беше най-интересното преживяване, което ми се е случвало някога и никога няма да го забравя, но ако живееш по-продължително време там не е яко. Като се прибрах в България и като се разходих из нашия красив Балкан, като подишах чистия въздух и като си налях водичка от извора, печени български чушки с хубаво домашно сирене, така 3 месеца вече съм тук и съм друг човек, хората в България не осъзнават колко много неща имаме за които трябва да сме благодарни! Само пари да имахме и щеше да е рая на земята. Ама нямаме! :D

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 5f748d8759
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   От 26. Ето, хубаво си го разбрал. Сега си представи да си 2. 5години като мен и ще ме разбереш защо ти сипвах, по горе. Не съм негативен човек, бих казал че съм някъде в средата, но сега разбираш за какво говоря.
Радвам се, че си в България, тя има нужда от нас, защото толкова хубава страна да си я даваме на халост е грях.

Да, невероятно преживяване е Китай, спор няма, но виж ти си постъпил мъдро, като си се прибрал. Евала!
А аз си дадох здравто за пари. Сега малко по малко влизам в релси, но имам нужда от повече разходки из природата.

Ха, наздраве за наща убава родина!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 6e5d2335b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Как завиждам. Искам да емигрирам в Хонконг, да живея на 45 етаж, да ходя по кантопоп концерти и будистки храмове, да ям димсум... Да посетя Hung hom coliseum, Kowloon waled city park, Victoria peak, Mandarin oriental hotel...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 8f5d6cf7e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Ей го 30 още един невръстен, дето бърка имиграция с екскурзия. Абе вие тая дума "имиграция" за нищо я нямате. Забита е като пирон в кисело мляко в главите на нашите деца и така растат, за жалост.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4fd10f42bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Авторе, върнал си се, защото няма при теб момиче, както при № 26.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a155a4a7f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Аз пък в БГ отключих автоимунно заболяване, блазе им на тези които им отшумява тук! Да, по-добра страна сме от Китай и няма никакъв смисъл да се ходи там, защото китайски ресторанти има навсякъде в света и в България включително, а тяхната кухня е наистина много вкусна.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 3fce2bf119
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Отшумява им - грънци.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 352d80febc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Леле, много ви благодаря за информацията! Предстои ми пътуване до Китай и всичко, което прочетох беше много полезно!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: a00e78d3ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Това е моята мечта-да замина за Китай. Радвам се че някои хора имат възможност да пътуват до там.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker