Международно семейство - национална идентичност на децата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Международно семейство - национална идентичност на децата
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 3689 пъти
Здравейте всички,

Сега след приемането на България в ЕС и свободното пътуване, че и живот и работа в чужбина, с международни бракове и деца, нещата започнаха да стават по-интересни и сложни от традиционното и стандартно - аз съм българин, роден в България, с българско гражданство, от родители българи с български като роден език. Лесно и просто!

Но, ето каква е ситуацията при мен. Аз съм българин, роден и отраснал в България, но на 19 години заминах за САЩ, където завърших образованието си до докторат. Там взех и американско гражданство и след това отидох в Полша, където преподавах 2 години. Там се запознах със съпругата ми, оженихме се и през 2014 г. се роди и дъщеря ни в Полша. Тя има три паспорта - полски, български и американски. Но, когато дъщеря ни стана на годинка се преместихме в Испания, защото тук ни предложиха постоянни академични позиции и решихме тук да се заселим за постоянно. От скоро имаме вече и ипотека и сме решили да останем тук постоянно, но не смятаме да вземаме испанско гражданство. Едно че, испанците не си падат по двойните гражданства и друго, че това съвсем би усложнило ситуацията с паспортите при нас. Всичко това го пиша за да разберете напълно ситуацията.

Дъщеря ни тръгна на детска градина. Вкъщи майка й говори само на полски, аз на български, а в детската градина 50%-50% испански и английски език. Сега тя говори яко смесено между всички езици и прави изречения от сорта на дай агуа вместо дай вода или даме агуа, както би трябвало да е на испански, но това не е проблем, чел съм много за многоезичните деца и знам, че с времето ще се научи да разграничава полски, български, английски и испански. Друг е въпросът, че българският и полският ще й са най-вече разговорни, докато испанският ще й стане реално основен език, де факто роден език, заради испаноезичната среда, с английски, надявам се на почти същото ниво като испански.

Всяко лято ходим до България и Полша за да видят внучето и племенничето си нашите семейства. Но, вчера с жена ми дискутирахме това, какво да кажем на дъщеря ни, когато ни попита каква съм аз по идентичност и изобщо да й казваме ли или да я оставим тя да избере? А, като каква ще я приемат околните? Затова ми е интересно какво мислите и вие? Аз казах на жена ми, че дъщеря ни е 100%-евроамериканка. Но, с подобен отговор, просто исках да се измъкна, защото реално и аз не знам какво да отговоря. Майка ми като й се радва казва, че това е най-сладкото българче, но дали българите и особено децата лятото ще я приемат като българка? Аз нямам проблем с това, че детето ни е родено в Полша от майка полякиня и баща български и американски гражданин и живеем в Испания, но просто се надявам детето да не се чувства изолирано и объркано в бъдеще. А, сега планираме и второ дете, което пък ще се роди в Испания и така ще се окаже, че сестра и сестра или сестра и брат са родени в различни страни, макар и от едни и същи родители. Пълна лудница. Всъщност дори и в институции, детски градини и др. като са ни питали за националност, въздъхваме и казваме, сложно е.

Имаше през 90-е години един такъв пилот от Формула 1, не знам дали го помните, Бертран Гашо. Майка германка, баща французин, роден в Люксембург, живеещ в Белгия с белгийско и френско гражданство. В Уикипедия го пишат като френски пилот, а той самият казва, че се чувства европеец и дори на шлема си слага европейски флаг.
https://en. wikipedia. org/wiki/Bertrand_Gachot

Ще се радвам да чуя вашите мнения, но моля ви, надявам се на нормална и културна дискусия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1c037594fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не виждам нищо толкова странно. Има и по-сложни миксове - примерно единият родител да е вече с 2 гражданства и така нататък. Познавам жена, която така е израстнала с 5 езика и владееше всички много добре.
Нашата ситуация е подобна на твоята. Аз заминах на 19 г., за да уча в Германия. Там се запознах със съпруга си. Заедно сме живяли в общо 3 различни европейски държави, включително у нас. Сега живеем в САЩ и чакаме дете. Бременността ми е следена в България... по НЗОК и там ще взема майчинство. Само документи няма да ти казвам колко оправяме. Отделно в САЩ нямаме кредитна история, а си купуваме къща. В момента си доказваме цялата кредитна история, а ти знаеш, колко е важно това.
Нашето дете ще се роди декември в САЩ и ще е с американско гражданство. Вече съм уредила всичко, за да получи веднага и българско гражданство, което е много важно заради ЕГН-то. Немско гражданство ще има също и ще расте 3 езично

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 76b9a26c4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всичко зависи от възпитанието и от мястото, където живеят децата, а не от гражданства.
Ако вие искате те да забравят, че са българи-поляци и да бъдат американци, вероятно така ще стане.
Спомнете си за евреите, които са изселени от много години и не са забравили, че са такива. И то, при положение, че самите те, имат строго правило-ако майката е еврейка, само тогава детето е еврейче.
Много от българите още на терминал 2 искат да забравят, че са българи.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 055e841569
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Най-добре я оставете тя да избере. Иначе гражданството е едно, националната идентичност друго, доколкото разбирам детето ще е просто наполовина поляче, наполовина българче. Наистина има по-сложни случаи, когато и родителите са от смесени бракове...
А да знае четири езика като родни е хубаво, защото е съвсем различно от това да учиш език на по-късна възраст.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 37c96faae3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Ако децата ви растат в Испания, те ще са с испанска идентичност. Тоест ще са испанчета. И аз имам познати, които са българин и рускиня и живеят в Холандия. Там се роди детето им. Те му говорят вкъщи на български и руски, а то в училище учи холандски и английски. Но за потрес на родителите си, то е холандче. То се чувства холандче.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 31530a07be
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Човеко! Язък, че имаш голямо образование! Какво сложно има? Аз не виждам нищо сложно. Ти си българин, тя полякиня. Дъщеря ти е на половина българка, на половина полякиня. Какво като е родена в Китай примерно? Че Роналдиньо има испанско гражданство, ама испанец ли е? В България има много турци примерно. Когато майката е туркиня, бащата турчин, ама родило се детето в България, значи вече не е турче ли? Просто има българско гражданство. Между произход и гражданство има голяма разлика. Явно не ти се отдава да разсъждаваш.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d329418dcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Какво значение има като каква я определяте вие и коя баба като каква я определя? Аз лично също съм от брак от две националности и никога не съм приемала това като проблем. Не мога да се определя каква съм конкретно, също имам двойно гражданство, но тъй като живея в България, тук съм родена, тук съм учила - определям се като българка. Като ме питат каква съм казвам баща ми е такъв, майка ми е такава. И винаги им е интересно на хората, става повод за смях и като цяло винаги е готина тема за разговор :) Жива и здрава да ви е дъщеричката, след време всичко ще ви се изясни и с този въпрос, но не се напрягайте :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5fc3d0590c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Синове-2 броя :) И двaмaтa говорят по 4 езикa- бългaрски, aнглийски, испaнски и немски. Големият си се приемa кaто испaнец, мaлкият-немец. И двaмaтa винaги кaзвaт, че имaт бългaрски корени. Не е никaкъв проблем нито зa тях, нито зa нaс родителите, нито зa институции. Просто тaкa си порaснaхa, зa тях е нормaлно. Избрaхме либерaлнa формa нa възпитaние, което включи и сaми дa изберaт/открият идентичносттa си.
С езиците беше същaтa лудницa, a говорехме и с двaмaтa, рaзликaтa им е сaмо две години. Единият питa нещо нa испaнски, другият донaждa нa немски, aз им отговaрям нa бългaрски, те пaк питaт, но нa aнглийски...
В Бългaрия докaто бяхa по-мaлки им беше лесно с децaтa, но трудно с възрaстните. Нaстоявaхa всички възрaстни (роднини, познaти, дори съседи) дa говорели "перфектен" бългaрски.
Мaлкият е по-непукист и си продължaвaше кaкто си знaе или искa, но големият избухнa няколко пъти и трябвaше дa се нaмесим и ние и дa си порaзменим бг любезности. В същност точно зaрaди подобни случки децaтa решихa, че не сa бългaри...

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d0d5dde70d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Нищо толкова учудващо и сложно не намирам в разказа ти. Питаш каква е дъщеря ти по народност - българка. В света само еврейте наследяват нация по майчина линия. Това че баща й има други гражданства или че е родена в Полша от майка полякиня и живее в Испания е само в нейна полза. Дано различаваш термините националност и гражданство, може да имаш дадена националност и в същото време да нямаш същото гражданство. Тоест ако дъщеря ти остане да живее в Испания, тя ще е испанска гражданка с българска националност, всъщност националността й зависи от теб, от това как ще я възпиташ, а полското в нея е плюс за развитието й. Националността човек носи в сърцето си, а гражданството дава права и задължения в дадена държава.
Замисли се за турско говорещите цигани в България. Повечето от тях имат само българско гражданство, родени са от цигани, обаче възпитани да се смятат за турци и говорят само подобие на турски език, не знаят цигански. Те какви са по националност? Цигани разбира се, защото бащите им са цигани.
Моите две лели близначки са на по 60 години и двете са родени в бг, но в два различни града на 60км разстояние, това по документи, разбира се че са родени в една болница в малкия град, все пак са близначки, но едната е писана в малкия град другата в областния. За 60 години това не им е създало проблем нито през соца нито през демокрацията.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1f764657bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Аз не виждам никакъв проблем във вашата ситуация, още повече пък да си сконфузен. Ти си българин, а жена ти е полякиня, а това значи, че вашите деца ще бъдат българо-поляци. Къде са родени или къде живеят няма никакво значение, важно е народността. Ти и жена ти може да имате всякакво гражданство по документи, но важно е етноса (народноста), родния език и кръв. Аз също съм роден в България, но от много години имам американско гражданство и какво от това. Утре мога да им захвърля паспорта и да се откажа от американското ми гражданство, но аз винаги казвам и ще продължавам да казвам, че съм българин. В САЩ (знаеш това) има закон, че който се роди на американска земя веднага става американски гражданин. Мисля, че това е от далечното минало, когато Америка е имала нужда от повече население за голямата си територия. Но не е така в много държави. Има най-различни случаи по света. Наскоро една българка с мъж българин роди в самолета пътуващ от Америка за Европа над океана. Е, това дете ще е без народност ли!? Забрави книжните гражданства, това са подробности. На твое място винаги бих казвал, че съм българин, но имам и чужди поданства. Същото се отнася и за жена ти. А децата ти винаги трябва да бъдат БЪЛГАРО-ПОЛЯЦИ. Къде живеят, къде работят и какви документи имат е второстепенно. Уважавайте кръвта си и не забравяйте родителите си и прародителите си каква кръв и те носят. Надявам се да не си се обидил.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d2825e6a0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не се притеснявай, децата от малки свикват и това да са мултикултурни не е лошо за тях. Познавам такива семейства и децата научават без проблем езиците и не ги бъркат. Дъщеря ти ще научи четири езика като родни и със сигурност ще ви е много благодарна, когато порасне.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 6b22fd79ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Като порасне, дъщеря ви ще се смята за испанка, с майка полякиня и баща българин.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 0200cd2feb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Силно се съмнявам, че дете, което е било на толкова много места, ще остане изолирано. Тя ще е интересната, сред останалите деца. Дори може да и дойде в повечко. Ако я питат каква е, научи я да казва, че баща и в българин, а майка и е полякиня, та нека сами си вадят изводите. Цялата тая работа, с националност и прочие, става доста по-различна, когато знаел езици, пътуваш често и сменяш държави, особено, ако имаш средства.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 783bd3c76d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Тук ще стане тема за хвалене на майки с мултимеаумнознаещите си деца. Това, че знаят по сто езика няма да ги направи по-умни. Езици се учат, но възпитание няма как да наваксаш.
Аз съм чиста българка, но пък за кратко време успях да опозная много държави и националности. Уморена съм от превземки и превъзнасяния по чужденците. Те също са хора като нас. Твоето момиченце, авторе, само ще определи националността си. Ти ще му каже: "Аз съм българин, а майка ти - полякиня". С времето дъщеря ти сама ще реши каква ще бъде, ако и дадете възможност за самоопределение. Реално българо-полски етнос няма и тя е по-вероятно ще се определи културно, а не родово, според примера, който сам даде с пилота от Формула 1.
Аз пък имам един познат, който е стопроцентов българин, но пък няма нищо общо с държавата България. Родителите му са от поколения в друга държава, той е раждан в друга държава, живее в западна държава и т. н. Аз си позволих да го попитам като какъв се самоопределя и той се замисли и каза, че не знае. Аз отново го питах: "Добре, твоите родители очевидно знаят, че са българи, сам го спомена. Ти защо не знаеш какъв си? " Той отвърна, че няма нищо общо с България и съответно не се чувства българин. В днешно време хората не се интересуват от кръвния си произход и се идентифицират според културната среда, в която живеят. Това означава, че не само семейството играе роля в националното самопределие, а по-широк план от културни институции, като училището, медиите и религията. Дори с приятелите си вече общуваме в социалните мрежи, които представляват всъщност медия, която се прави от самите нас и имат някакво институционално значение.

Не искам повече да разтягам локуми, за да стане съвссем безинтересно, затова ще обобщя с едно изречение. Авторе, това което искам да ти кажа, че ти сам няма да имаш такова влияние върху дъщеря си, освен ако не го поставиш остро като въпрос. Можеш да й определиш някаква идентичност, но ме съмнява, че ще издържи, защото няма да се припокрива с никой етнос. Другата възможност е просто да й наложите, че е българка или съответно полякиня и да се преструвате на мононационално семейство, което е пълен абсурд.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b733417447
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От автора - Благодаря ви на всички за мненията! Общо взето потвърдихте заключението, до което и ние с жена ми стигнахме, че е най-добре да я оставим сама да си избере каква се чувства. Може би наистина ще се чувства най-вече испанка заради средата, в която расте, но да не забравяме, че когато не е родена в Испания, няма испанско гражданство, поне засега и няма родители испанци, не знам дали ще я приемат като такава.

Тук е моментът да уточня нещо, много коментатори ме питат дали съм разбирал разликата между гражданство и националност. Разбира се, че осъзнавам тази разлика, но някои коментатори не осъзнават разликата между етническа и политическа нация. В Европа нациите са първо етнически, тоест, каквото и гражданство да имаш няма значение толкова, колкото това от какъв етнически произход си. Затова турците родени в България се считат за турци. Докато американската, канадската и австралийската нация са политически нации, тоест всеки роден там се счита за част от нацията и гражданство и нация са синоними за един американец. Ако ще да си четвърт българин, четвърт италианец, французин и поляк, щом си роден там си американец и американски гражданин. А, румънският президент Клаус Йоханис има семейство, което е дошло в Румъния от Саксония преди седем века, но румънците продължават да го наричат германецът в румънската политика! В САЩ това няма как да стане, да не говорим, че преди седем века е имало само индианци там.
Има и нещо друго, които вие пропускате, не е само важно какъв се чувства човек, а дали съответната общност го приема за такъв. Един турскоговорещ циганин може да каже, аз съм турчин, но ако турците не го приемат за такъв, както и българите, това ще му разколебае идентичността. Това ми напомня, че имахме един съсед преди години с майка рускиня и баща българин. Един ден той сподели, че в България децата му викат Жоро руснака, а в Русия му викали Жорка българина. С други думи, какво се получава и двете общности не го приемат за свой. Казваш на българите - аз съм българин, а те ти казват, неее, ти си руснак. Казваш на руснаците - аз съм руснак, а те - нееее, ти си българин. В този смисъл исках да кажа, че се опасявам да не остане изолирана, но мисля, че сте прави, че това едва ли ще се случи, особено, когато виждам, че има много подобни смесени бракове. А, иначе ако дъщеря ни реши да бъде американка, американците със сигурност ще я приемат за своя, защото за тях етническият произход няма значение, а гражданството.

Още веднъж, много ви благодаря на всички за коментарите! Помогнаха ми да се успокоя, както и жена ми, че всичко е наред. Просто трябва да оставим детето да се развива и само да избере каква се чувства. С надеждата, че изборът и ще бъде приет и уважен и от другите.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 38caa8f343
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Подкрепям н. 11. Децата ти ще се чувстват испанци-защото са израстнали и възпитани като такива(в училище и средата навън)... с родители българин и полякиня.
Моята дъщеря израстна от 2г. си възраст в Англия(сега на близо18г). Казва ми каза наскоро, че се чувства англичанка-защото е живяла целия си съзнателен живот в тая страна, английски възпитаник е и тая среда я е формирала(приятели, учители, култура, традиции и т. н. )... но с родители българи. Тя самата така се определя.... Тя говори и чете също на български, защото много държах да усвои добре и майчиния си език още навремето като малка, както и да знае за нашите традиции. Но средата, средата е това, което ги оформя най-вече-а тя е потопена в нея....

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8b47f3f790
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Прост отговор на въпроса ти - дъщеря ти е човек!!

Какво е идентичност? Това е нещо психологическо което ни е насадено. Идентичността е принадлежност към култура, език, вкусови навици, история, произход. Идентичностт (принадлежността) важи и за други неща като принадлежност към да речем футболен отбор или спорт който се подкрепя, музикална банда, националност и т. н.

Генетично няма изцяло чист българин, няма чисти поляци, французи и така нататък. За това съм и против историята, защото тя води до разделение на човека като човек и поставя за всички човеци психологическо разделение и чувство на принадлежност и защото не дава уроци а насажда омраза.

Бас ловя че със жена ти в същото време сте си говорили или сте имали теми и за славянството и прилики в културата или гените. Просто идентичността е комплексно нещо дори за самите вас.

Аз съм уж чист българин, израстнал с българска култура, език и хранителни навици. В същото време живея в чужбина, говоря и на друг език като вас, ям и в последствие друг вид храна и местни деликатеси и спазвам до където разбирам местните норми или култура на поведение. Това вече се нарича адаптивност. Адаптивността се изпълнява или съзнателно, или подсъзнателно.

Същото важи и за езиците. Език като дете се учи в пъти по-лесно, тъй като тогава организма се развива. Звуци и думи се абсорбират в пъти по-лесно от колкото при възрастен човек който вече има развит организъм. За това и възрастните за разлика от децата, когато учат и се опитват и да произнасят думи се опитват *съзнателно* да повишат концентрацията си при слушането и произношението на думите.

Детето ви може да казва че е просто на половина българка, на половиня полякиня и толкова. Има български, полски и американски паспорт. Документите са просто легално средство и толкова. Психологически вече как се чувства е друго нещо. Има смесени бракова навсякъде. Дете на французин и германка живеещо във Ирландия пак ще си остане на половина французин и на половина германче и просто израстнало в Ирландия. Културата (поведението), езика и т. н. биха били просто приспособение.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: acc4b2e9a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Ако живеете в Испания, ще се чувстват испанки с родители българин и полякиня

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d0d5dde70d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   От № 8 Като ви чета коментарите се усетих че вие сте прави, детето ще е испанка. И не защото обществото ще му подейства, а защото родителите няма да вложат усилия, да посеят в сърцето му тръпката по българското. Под тръпка имам предвид да му трепне сърцето, когато чуе народна музика, да припява наум "Боряно Борянке". Родителите ще оставят училището и улицата да възпитат детето му на испанска музика и традиции. Разбира се обществото няма вина, то детската градина затова е създадена да учи децата на традициите на дадената държава, по програма в бг градините празнуват Баба Марта, съответно испанците ще го научат да се радва на огньовете в средата на март. И вместо детето от малко да види Йорданов ден и хвърлянето за кръста в студените води на 6 януари, то ще види деня на трите влъхви /Денят на кралете/ и това ще му остане в сърцето.
Хора осъзнайте се човек не може сам да избира националност, тя се посява в него и само от възрастните около детето зависи колко ще е голяма любовта към традициите на дадена нация, ако го оставите само да избира, то обществото няма да остави това място в сърцето му празно и ще го запълни с тяхната си традиция.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 38caa8f343
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Ами хора какво сте очаквали, когато не живеете вече в Бг и даже някои сте се оженили за човек от друга страна, а и живеете в трета.... Как се запазва идентичност при това положение и до кое поколение...
Колкото и човек да се опитва да съхрани някакво българско самосъзнание, когато излезе навън и отиде в училище детето там празнуват и му говорят за техни неща.... и така с годините в ума на детето се формира местно самосъзнание. Аз се опитвам в къщи нещо-като излезе навън, друго...
Който не ми вярва, да опита да се бори в реалността, моля да заповяда. Но да ми говори само от личен опит... а не той какво смята, че трябва да е и как да се устоява идентичност.
Ако е родено и израстнало до около 12г в БГ, ходило е в българско училище(като сина ми) е едно-остава спомен и знае какви са нашите традиции и култура.... Но ако детето е родено или израстнало в друга страна, (като дъщеря ми), а тук има майка от трета страна как ще стане да запазиш и възпиташ у него българска идентичност. Дори всеки ден да говориш и му обясняваш... дори да имаш книжки, матренички, традиционни носии и каквото се сетиш, дори да се слуша наша музика. След уроците ти, след време-то израства, излиза и се потапя в местната среда... и твоите уроци избледняват. То си практикува и си става с местните култура, език и традиции.... Моята поне е запозната с нещата, защото аз съм държала на българското, освен това може да говори и чете на български.... Ами другите деца, при които родителите не са се занимавали с тях??? . Пиши ги бегали, дето се вика. Говоря само от личен опит... не на теория.
от. н. 16

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 716860a537
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Авторе, най важни са първите 7 години и всички това го знаем. В тях детето определя за себе си къде принадлежи. Затова много е важно да не се местите отново иначе съвсем ще се замота. Детето ви ще е Испанче и това е. То е толкова ваше, колкото и на обществото, а ако сте заобиколени от испанско общество...
А и не мога да разбера защо постоянно я споменаваш тази Америка. Тя няма нищо общо с детето ти, и ако то сега учи английски съвсем се омота, да не говорим да го караш да приема американската култура. За да се научи на език един човек трябва да попие от чуждата култура. Казвам ти защото съм учител по английски на малки деца и виждам какво се случва в класната ми стая. Да практикуват произношение е едно, но да се учат на английска култура, толкова малки е съвсем друго.
Като цяло аз съм противник на тази глобализация и не одобрявам липсата на идентичност. Което всъщност е не невъзможно да се случи. Човек си търси идентичността натурално, съзнателно и подсъзнателно цял живот. Казваш американците не се интересуват от къде си, но самите те се възприемат за американци и развяват американски флагове насам натам... Така, че това долно лицемерие според мен. Който не е с нас е против нас. Т. Е. Това което се случва не е глобализация, а си е чиста американизация. Което в твоя конкретен случай ще обърка идентичността на дъщеря ти. Не се подвеждай и засега стой далеч от английския. Детето ще си има достатъчно проблеми да намира себе си в цялата тази сандали която сте сътворили.
И преди да приключа ще ти кажа едно: човек без идентичност не е щастлив. Имай го в предвид и осигури на дъщеря си достатъчно свобода

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d0a0d393c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   №16/20, като толкова много държиш на българското, толкова ли не можеш да възпиташ собственото си дете?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6b22fd79ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Но. 21 е много прав. Тази глобализация, не е нещо естествено, а си е някаква недъгава изкуствена измислица. Хората са нито еднакви, нито равни, а и някога няма да бъдат. Ако махнеме лицемерието, ясно се вижда че всяка държава гледа да прецака дргите. "Човек за човека, брат" - Дрън, дрън, че пляс! Също като вибратор - работи, работи, батериите му се изтощят, , работи, работи, вземе че се счупи.
Много прилича на изхвърлена найлонова торбичка. На където я духне вятъра, на там заминава. Виждате ги да висят и развяват закаечени навсякъде по драки, по дървета, в гьолове, в калта и в кнавките. Те може и да са много шарени, но навсякъде ги смятат за боклук, защото са точно това.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0200cd2feb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   "То е толкова ваше, колкото и на обществото"
Това е най-голямата глупост, която прочетох днес... А имах лекции по философия.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 93483eaef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Кому е нужна тази "национална идентичност". Каква е дъщеря ви? Хубава, забавна, умна, щастлива, силна, възпитана. Не е ли достатъчно? Ние възприемаме за "родина" това място, в което сме се чувствали уютно, защитено и радостно. За много хора това е мястото на детството им, други си намираме други родини, на някои те просто не им трябват. Дайте ѝ здрава семейна среда, общуване с други деца и лекотата на детството, това е достатъчно. Другото са абсолютни условности. Националните държави са нещо много младо като явление в човешката история, за да се твърди, че имаме непреодолима нужда от национална идентичност. Как ли са оцелели всичките наши прапрапрародители преди това без националност :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 31530a07be
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   19- Казваш родителите какво ще направят, ами бащата не е ли родител? Какъв се явява бащата? Приятел на семейството!
Виждам, че доста хора са писали това, което аз написах най- напред. Имаш страхотна логика, направо нямам думи. Дъщеряти ще е с испанско граждантво, но не испанка. Дъщеря ти ще е наполовина българка, на половина полякиня, независимо къде се е родила. Дали ще знае да бабката Марта и за другите ни обичаи, зависси само и единствено от тебе!!!
Именно майката и бащата възпитават детето. Прочети малко книги за възпитанието на детето.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 31530a07be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Авторе, ти в Америка ли си? Американец ли си? Американците са болни мозъци, които си мислят, че управляват света. Вземи прочети как се е създала тази смотана държава, какви са създателите, кои са я създали. Ограмоти се малко. Ако ти и жена ти примерно сте българи, дори и в Патагония да родите деца, те са си българи, но с патагонско гражданство. Това, че там може да им казват, че са патагонци, да не ги възприемат, че са българи, те ще са си българи. И аз възприемам България за световен шампион по футбол, ама такива ли са? Много странен човек си, странна логика имаш. Правиш разлика, ама хич не правиш като ти чета писанията. 99% от манговците си мислят, че са турци, ама ние си знаем, че не са.
аз възприемам, че ЛЕВСКИ всяка година печелят Шампионска лига, значи я печелят.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f7495d8a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   н 1 съм и съм съгласна с 5. Нашият син смятаме да го възпитаваме като европеец и е чудесно, че имаме и знаме на ЕС. Друго не ми трябва. Ще има американско гражданство, защото ще се роди в САЩ, но това гражданство най-вероятно ще си го върне, защото ако не учи там няма да има никаква друга привилегия от него, а ще трябва да плаща данъци там до живот. Само за висше образование има някакво предимство заради по-ниските такси. Ако иска да си има една вратичка все пак.
Много хора си връщат американското гражданство - чудо голямо.

Важно ми е да знае български език писмено и говоримо, бащиния си език и английски език като интернационалният език, с който можеш да общуваш навсякъде. Ще расте в България и може би отчасти в родината на мъжа ми - Германия, но ние винаги сме пътували страшно много из Европа и се надявам да учи и да се развива където желае по целия свят.

П. П. - мъжът ми има родословно дърво с 300 г. назад писмено и неговото семейство е един своеобразен микс от французи-хугеноти, естонци, руснаци, ханзеатски търговци някакви и какво ли още не. Дядо му не е говорил немски, а руски примерно....мисля, че Европа е достатачно малко място, за да имаме европейска идентичност, после българска и там кой от какъвто народ е. Аз се чувствам българка и нямам други гражданства също, макар че имам право на немско и т.н. Вече няма значение според мен...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker