Реализация като преподавател в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (111213)
 Любов и изневяра (26849)
 Секс и интимност (13087)
 Тинейджърски (21271)
 Семейство (5753)
 Здраве (8823)
 Спорт и красота (4516)
 На работното място (2714)
 Образование (6859)
 В чужбина (1474)
 Наркотици и алкохол (1027)
 Измислени истории (780)
 Проза, литература (1646)
 Други (16268)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Реализация като преподавател в чужбина
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1851 пъти
Здравейте, като почти всеки българин, и аз обмислям варианта да прелетя отвъд родните предели, установявайки се някъде из Европа, най-вероятно в Испания. Скоро завършвам бакалавър и мисля да запиша магистратура. Още не съм напълно сигурна каква. Проблемът е, че не искам цял живот да бъда продавачка или нещо подобно, но това, което масово се търси - специалисти в ИТ сектора, изобщо не ме влече. Винаги съм клоняла към хуманитарните специалности.

В момента, макар да не уча английска филология, преподавам английски. Оттам и идеята, след като технологиите не ми се отдават, да запиша докторантура и да опитам да се реализирам като преподавател. Харесва ми, харесва ми и непълното работно време, и дългите ваканции, и това, че не седиш пред компютър от сутрин до вечер. Всъщност в Испания бих работила дори в някоя гимназия, но възможно ли е изобщо това - да наемат един чужденец, пък било то и като учител по английски - все пак не ми е роден, а те имат и филолози.

Дилемата ми относно магистратурата е между журналистика (международна) и философия, която ме влече повече (и тук важи опцията за гимназия), като идеята е по-нататък да запиша и докторантура със същата насоченост. Въпросът е - има ли реализация отвъд, а и дори в България - та кой би ме взел все пак без никакъв опит в чужда държава.

Благодаря за отговорите предварително!
Ж21

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: 087c3f79bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти Авторке. Аз съм живяла в чужбина в много държави, но не в Испания, затова моят коментар малко със забележка го приеми.
Първо, нашето образование се признава теоретично, но на практика не се признава. При голям глад за учители обаче в много държави назначават наши учители, но в детските градини (където не се иска висше иначе) и до 4. клас. Повечето учителки-българки, които познавам преподават музика или са възпитателки следобяд нищо сериозно не им дават, защото дори да знаеш отлично езика, имаш акцент и правиш грешки и родителите ще си вземат детето от училище, което има такива преподаватели по важните предмети.
В школите по език винаги търсят човек с майчин език. Аз съм ходила в школа по английски към университета и беше австралийка учителката. Не знам до колко в Испания са готови да дадат работа на българка дори да знаеш езика перфектно, защото в тези школи се заплаща и хората са готови да плащат за човек с майчин език, защото на повечето говоренето им е проблем. Като цяло обаче хора с английски под път и над път, с лопати да ги ринеш навсякъде - американци има доста в Европа и те това работят, а и сигурно ще си имат испанци-филолози пак с лопати да ги ринеш. Тяхното образование има славата на...да го наречем масово...

И друга ОГРОМНА разлика има в повечето държави в сравнение с България- иска се ПЕДАГОГИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ за преподаване в Гимназийте. Не става само със стаж или нещо такова. Тоест ти с твоите докторантури можеш да преподаваш в университет дори, но не и в Гимназия. В Испания конкретно не знам дали е така, но в Германия примерно е така и имам в семейството хора, които за да станат учители 2 години вече надграждат следването си и на практика цяла педагогика покриват отгоре.

Така че, ако искаш да работиш и да се реализираш в някоя чужда държава, първо проучи там какви са правилата и изискванията и второ те съветвам - Магистратурата я прави там, така както Докторантури и т. н.
Нашето образование може да ти го признават да учиш там Магистратура, но да си намираш работа е друго нещо, а в Испания до колкото знам от испански колеги не е кой-знае какво търсенето на квалифицирани кадри. Имаха поне до скоро много безработни млади хора и висшисти, дори инженери. В Испания отделно трябва да знаеш испански, но езика владееш сигурно, щом така си се насочила.
Не искам да те разочаровам, но специалности като „международна журналистика“ и „философия“ не са особено търсени никъде. Имам пак познати, завършили на Запад подобни специалности - Гръцка филология, История на изкуството, Комуникации и ...после учиха друго, за да си намерят каквато и да е работа, дори като секретарки.
Аз лично също имам интерес към хуманитарните специалности и идвам от учителско семейство, но твърде рано ми стана ясно, че с интересна специалност не се храни семейство. Препоръчвам ти също да се замислиш по този въпрос преди да запишеш магистратурата. Не си мисли, че на Запад положението с хуманитарните специалности е друго и ще се изтрепят да те търсят с тази Философия или..международна журналистика.

Успех

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7c2669f454
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   То е ясно, че с журналистика няма да си намеря изобщо работа, но все си мисля, че стои по различен начин въпросът с университетите. Иначе, безумно скъпи е да карам магистратура там. Не съм проучила още как стои въпросът с докторантура, предполагам и се надявам да е по-облекчено.

Още не съм се обезсърчила напълно, но като и ако се случи винаги мога да изкарам друга магистратура и да се преквалифицирам, завършвайки в някой офис от понеделник до петък.

Надявам се някой да ми отговори как е положението с частните школи по английски, тук са под път и над път и все си мисля, че тази обсебеност с езика е масова, а достатъчно кадри да преподават - няма.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 087c3f79bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Aвторке, номер 1 съм - не знам нито магистратурата, нито докторантурата там как е, но в интерес на истината испанското образование като цяло няма добър имидж на Запад. Аз съм завършила в Германия и имахме Еразмуси от Испания, а когато ги отряза кризата дойдаха много млади хора направо от университета да работят в големите фирми, но не се справиха. Говоря за специалности като инженери, но и архитекти да помагат в архитектураните бюра. Аз съм работила в голям технологичен концерн и колкото и да не ми вярваш - предпочитаха инженери от Източна Европа пред тях. Главният им проблем беше, че нямат никакви практически умения след университета, че са учили стари и неприложими неща и не са мотивирани и работливи като хората от Източна Европа. С две думи ги имат проблемите на нашето образование, но съчетани с липса на всякаква идея и мотивация, така че си се върнаха хората почти веднага и не успяха да издържат на натоварването при нас.
По принцип Магистратурата на Запад е 2 г., не 1. Не знам дали в Испания е платено. За докторантура би следвало да не е платено, а те дори да ти плащат нещичко, но няма като цяло много места. Представяш си при тяхната младежка безработица, че за докторантура ще има страшно много кандидати, просто да не стоят безработни. Особено по твоите специалности.

Теб най-приятелски те съветвам да не подценяваш фактора „възраст“. Сега си на 21 г. и Х бр. магистратури ти се виждате възможни, но като станеш на едни 25-26 г. вече почва малко по малко да става сериозно. Не си мисли, че можеш да работиш, деца да гледаш и семейство евентуално и магистратури да редиш. Познавам хора на 35 г. с нито един ден стаж заради такива тъпотии, ами после? На 40 г. е максимумът, който познавам - в семейството ми е. Няма нито един ден стаж човекът, Лингвистика е учил. Мие коли в Англия сега. Разбирам, че ти харесва да учиш и имаш много интереси, но ученето и дипломите не значат квалификация и не биват да са самоцел, освен ако не се стремиш към академична кариера.
Ти учиш за себе си, за израстването си като личност, но обществото навън не му дреме колко си учила. Хората искат да им вършиш работа - не само частните работодатели, но и в институции да работиш.
Замисли се малко по-конкретно какво искаш. Имаш още време, но не се разпилявай така, защото ще такива хора ги удря синдрома „40, 4 висши и безработен“
За школите по английски мога да ти кажа, че положението няма как да е различно от това у нас. Дори на Запад има повече школи защото там английски учат от 3-4 десетилетия по-дълго от у нас и както ти казах - имат много с майчин език жени, които се въртят там и са завършили врелин-икипелин и преподават в такива школи. Испания е приятна за живот страна, там има много англичани с имоти по принцип и мога да си представя, че има много домакини-жени, които преподават почасово в такива школи. Отиди като Еразмус ако трябва, за да видиш как са нещата на място, но понякога в чужбина се сблъскваш с проблеми, за които не си мислила. Различно е във всяка страна и като организация, и като общество, и винаги е най-добре да отидеш да видиш, да поживееш някой месец преди да заложиш целите си надежди в този един план.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f121ddfc31
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако направиш докторат, ще си намериш работа в чужбина, при това добре платена. За учителка не знам, в Англия търсеха учители по физика и химия, защото местните не желаят да учат тези специалности. Това, което се търси са медицински сестри и пр. С журналистика си за никъде, а с философия -съвсем. За журналистика в Испания ще трябва да знаеш отлично испански, плюс да си живяла там поне известно време, за да познаваш страната и начина на мислене.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7c2669f454
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Незнайно защо модераторите не са публикули коментара ми - накратко, благодаря за изчерпателната информация, Номер 1/3 :) Идеята е точно такава - Еразъм там, за да си съставя лично мнение, но всяко друго е повече от добре дошло :)

А за ИТ сферата, може би греша, поправете ме, ако е така - но никога не достигат жени, за да се покрият квотите и назначават често и само заради едната диплома нежния пол; познати ми разправят, че ги избирали по това колко са симпатични.

Номер 4, не съм напълно сигурна иронично ли сте написали първото си изречение, или в последващите имате предвид, че само с магистратура с тези две специалности съм за никъде.

Модератор - нямаме непубликувани коментари по тази тема.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 087c3f79bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От 1/3 до Авторката - ами чудесно, че си се навила за Еразмус поне. За българи дават много добри пари и винаги имаш общежитие мисля безплатно. Чудесна възможност не само да опознаеш страната, но и да си завържеш много добри познанства. Няма какво да губиш - ако решиш, че животът там не е за теб, ще си имала чудесно време с млади хора. Обогатява много, но знай, че Еразъм не е за учене, а за културен обмен - използвай времето си точно за това, защото много българи си въобразяват, че трябва там да ходят на лекции и тем подобни, а не са желани на лекциите. Купон си е еразъм. Най-добре си прекарват... шотландците.

Не знам за какви квоти говориш в ИТ сферата, но във фирмите квоти няма. Има квоти за жени само за мениджърски позиции и то не навсякъде и не се спазват. Не знам твоите познати дали не са сексисти, но я се замисли - жена, която е завършила ИТ специалност е не само симпатична, но и умна. Аз съм работила в големи фирми и сме нямали квоти за жени или мъже, освен в управителния съвет на фирмата и то не се спазваха, така че може би мъже са ти разказвали такива глупости, за да се оправдаят, че не са получили дадено назначение.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7c2669f454
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз вече бях на Еразъм, общежитието ми се плащаше, но определено стипендията, която бе чудесно за Източна Европа, в Западна нямаше да стига. В моя случай бе 450 евро, но имаше хора и с 700 - те обаче обаче бяха от Русия или Египет. Което означава, че всеки месец за Испания ми трябват минимум още 250 евро - точно, за да бъда част от културния обмен, който често е и алкохолен.

Предполагам, че зависи от фирмата - разказано ми е от две момчета, които вече работят там. Това, че е умна е наистина спорно - в България дипломите редовно се купуват, НБУ е живият пример, и подобряват - УНИБИТ. Имам си и в семейството един инженер, който диплома има, а една гайка не знае да завие. А и много често теорията няма нищо общо с практиката и наистина наемат някого, с идеята да го обучат.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: dbd416fd11
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравей,

Тоа, което мислиш е напълно възможно. Аз познавам рускиня, която преподава английски език в испанско основно училище в Хетафе, това е предградие на Мадрид.

Иначе, в самия Мадрид има много американски и частни испански университети, където обучението е изцяло на английски език. Аз както и няколко други българи преподаваме в IE University, който има кампуси в Мадрид и Сеговия. Провери го, това е частен университет, един от най-добрите частни бизнес университети не само в Испания, но и в Европа. Преподават се всички предмети на английски език. Но, разбира се, добре е с времето да научиш испански език, защото макар и работата ти да е на английски език, като излезеш на улицата, почти никой не говори английски език.
За това какво да учиш, ще си позволя един приятелски съвет. Ориентирай се към журналистика, не към философия. Имаме огромен факултет по комуникации в нашия университет, периодично търсим и психолози, историци и хора с други специалности, но точно за философи няма никакви позиции. Затова ти препоръчвам да учиш по-приложима специалност.
Успех и ако мога да ти помогна с някаква информация още, пиши смело. И виж страницата на IE University!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 6518fda8ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Единствената хуманитарна професия, с която се храни семейство е политик!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7c2669f454
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   №9, изключително много благодаря за информацията и съвета :) От наблюденията, които имаш, смяташ ли, че докторантура в Испания си заслужава? Би било по-практична опция предполагам, предвид желанието ми да остана там и евентуалните връзки, които ще създам; или там познанствата са без никакво значение и ценят чуждестранните кадри (с опит? ) повече отколкото своите лични творения?

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: dbd416fd11
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 9 - Здравей отново! Ти явно си умно момиче, защото сама си отговори на въпроса. :) Да, от една страна, с докторат тук създаваш контакти, научаваш испански език, но от друга страна, специално в частните университети се цени повече международният опит и образование. А, в държавен университет да се преподава е трудно за чужденец, защото там преподавателите се водят държавни служители. Мен, когато ме наемаха, точно това ми каза тогава деканката, която ме интервюираше: "Това, което ми харесва при теб е, че имаш много интересен международен профил, завършил си в Канада, преподавал си и семестър в Австрия. " Затова просто завърши добър университет, където имаш и стипендия по възможност в Европа или Северна Америка, гледай и да ходиш на колкото е възможно повече международни конференции, активно търси и стажове, изследователски проекти, летни училища и курсове, всякакви обменни програми от сорта на Еразмус и след това бъди уверена, че ще имаш работа като преподавател! Освен в IE University в Мадрид можеш да кандидатстваш за работа и в Schiller International University, ICADE, St. Louis University и т. н. Успех! Щом си си поставила цел, ще я постигнеш!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 2d37ead848
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ами за Испания не знам точно, но мога да ти кажа за Англия и за Германия. Моя колежка от университета (Софийски Университет) преподава в Англия английски на чужденци. Аз преподавам немски в Германия на бежанци. Димпломата ми я признаха без никакви допълнителни изпити и т. н. - английска и немска филология - за учител по английски език в гимназия и за преподавател по немски като чужд език. Работила съм като учител по английски в гимназия, но понеже нямах втори предмет получавах на половина по-малко от колегите. Преди години получих документ, нещо като разрешително (лиценз) от БАМФ за преподаване в интеграционни курсове. И от доста време работя само това. Много по-добре е отколкото работата в немската гимназия - там колегите бяха доста надути и не ме приемаха като равностоен колега. В тези школи повечето колеги са чужденци - в момента чакаме колежка от Косово. Така че успех ти желая.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker