Да емигрирам ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да емигрирам ли?
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 5637 пъти
Здравейте!

Положението в България ме плаши. Поне това, което виждам ме плаши. Виждам - едни хора карат BMW-та, други броят стотинките си в градския автобус. Някой убива друг човек, разминава му се с 4-5 години затвор. Няма производство - няма работни места. Приемат те в университет - ако имаш пари. На всичко му отгоре обучението не е достатъчно добро. Това ме плаши, не искам след години да попадна в това положение аз, семейството ми и децата ми! (Не веднъж ми се е случвало да си броим стотинките! )

Да емигрирам ли? Това се питам. Сега все още тук става за живеене, но след 5-10 години? Дори да получа добра заплата след години, плаши ме това, че това безредие ще навреди на мен и на любимите ми хора. (Знам, че навсякъде има хора, които не спасват законите, но в България са в повече. )

Иска ми се да имах възможността да уча в чужбина и да се реализирам там. Проблемът е там, че не получавам никаква подкрепа от родителите си. Да, не завися от тях, но имам нужда от това да знам, че са до мен. Но тук идва въпросът: Ако уча в България, дали ще мога да си намеря работа в чужбина?

Бях наумила да живея в Япония. Простичък живот. От работа - вкъщи. От вкъщи на работа. Япония, защото: предполагам, че там хората ще ми харесат - и не само, има още доста причини.

"Щом искаш толкова да работиш, остани тук. " - Може би си мислите това.
Да, но искам да работя и да получавам заслуженото.

Единствения език, който научих е от приятелите ми около мен е турския. Предполагам, че животът в Турция е много по-хубав. Била съм на почивка там, всичко изглежда добре. Но самите хора, мисля, че са ужасни. С английския език горе долу се справям.

Все пак има и неща, които ми харесват в България.

Това е моята дилема. Да остана или да си тръгна?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: c18f594da1
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Виж, дали ще емигрираш или не е лично решение. Всеки трябва да си го вземе сам, защото и трудностите са за теб.
Аз почвам от зад напред - учила съм в чужбина без помощ на родителите, само със собствни усилия. Много хора сме успели така.
Значи може, но като цяло не е за хора като теб. По принцип едно разбрах от познанството си с много емигранти - има два вида. Едните са нахъсани, вярват в себе си и рано или късно успяват, но и те и в България биха успели и са били успели дори. Това са малцинството.
Друтите са за съжаление хора като теб - виждате само лошото, обвиняват за неуспехите и трудностите си два фактора - родителите и държавата и никога не успява такива хора ни в България, ни в най-развитата държава в света.
Освен това такива хора имат своите дълбоки убеждения и няма как с факти и да ги разубедиш, затова и ще си загубя времето да ти говоря за % индустриално производство у нас, защото ти си вярваш, че производство нямало. Няма и статистики за престъпността да ти изкарвам, според които България в световен мащаб е една от най-спокойните държави откъм насилствени престъпления - ти си вярваш, че сме затънали в престъпност.
Където и да отидеш обаче няма да избягаш от най-големия си проблем - СЕБЕ СИ. Този багаж винаги ще е с теб и винаги ще ти пречи в живота.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a308ace66a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Забрави за Турция. През последните години тази държава се промени много и то към лошо. В момента се управлява от ислямски диктатор който иска да върне Османската империя, жените ги карат да ходят със забрадки и т.н.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ee49d1909e
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

3.   Аз емигрирах преди 20 години и това е най-разумния избор в живота ми.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: dccda4676f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако искаш да емигрираш, научи добре чужд език. И не турски, а някой от Европейския съюз. В Турция нещата само се влошават. Така, научи език, после ако трябва завърши в БГ специалност, която се търси в другите страни. И се пробвай. По-добре е да си опитала, отколкото да съжаляваш, че не си. Може и да учиш в чужбина, щом вашите не могат да те издържат, ще работиш там. Много хора го правят. Следвай мечтите си и не се отказвай.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bc7a19a675
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Нaд 15 г. вече еднa чужбинa ми е кaто родинa, поне ми е дaлa много повече (възможности във всеки смисъл) от колкото Бългaрия. Нямaм нaмерение дa се връщaм.
Изборът си е твой!

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ad9d0675cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Лично бих те посъветвала да научиш английски и/или немски, скандинавски езици. Европа и САЩ са добре. В Япония без език не знам как ще стане, да не говорим, че културата им е много различна. Аз съм в Италия и съм доволна, че емигрирах. Главно БГ манталитета ме дразнеше, признавам си. Иначе нявсякъде с желание, късмет и преди всичко много труд - може да правиш пари. За Турция забрави. Там се води гражданска война, ако случайно не гледаш новини...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2b4f9dc343
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От ругата страна на реката, тревата винаги изглежда по-зелена.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 89c3ce9894
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Не е лошо да пробваш.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a308ace66a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз съм 2.
Между другото, авторке, не знам защо си мислиш, че в чужбина няма престъпност. В голяма грешка си. Престъпленията които само в Лондон се случват за един месец са повече от тези които се случват в България за цяла година и това е без да броим тероризма. В големите държави и големите градове е така. Там се отива за пари, а не за спокоен живот.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: cdcfb1923d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абсолютно нереалистична представа за положението в България. Плашиш се за след 5-10 години, но не се питаш какво беше тук преди 10-20 години. За 20 години България дръпна доста (сравнявам само периода след 89-та). През 1997-ма тук беше огромна криза, имаше опашки за хляб и дори хората, каращи БМВ-та бяха кът, а мутрите се избиваха през ден. За този период, стандартът в България се покачва, престъпността вече не е на по-високи нива от много от Западния Свят (има си статистики за целта, например потърси "List_of_countries_by_intentional_homicide_rate" - в България има по-малко убийства на 1000 души отколкото в Белгия).

Мозъкът ти е промит с недоволство, типично за много българи. Но като българин бил доста извън България мога да кажа, че българите имаме тенденция непрекъснато да очерняме това, до което имаме досег. Българи живели няколко години в САЩ започват да плюят САЩ. Българи живели няколко години в Испания започват да плюят Испания.

Руснаците са като нас - същите, даже по-зле. Един руски автор е епитомизирал това поведение с "Ах, колко е хубаво там, където нас ни няма!".

Решението си е твое, някои хора емигрират и наистина им е по-добре, но на повечето не им е.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 45f2b8b326
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   10, и аз не мисля, че в България е толкова зле, колкото се опитват да го изкарат. Едно време наистина имаше смисъл да се емигрира, но в момента и чужбината е пълен та*ак. Бих заминал само ако наистина имам много добро предложение за работа, защото в момента тук си изкарвам прилични пари, а и много други неща ми харесват. Не ми харесват корупцията и някои злобни хора, но това си го има и в чужбина, макар и по-прикрито. Единственото нещо, което ме дразни тук, а в чужбина е малко по-добре, е това, че тук има много олющени панелки и дупки по улиците, което не е много приятна гледка и мен лично ме депресира малко, но само заради това не бих емигрирал.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4f778293ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

12.   България е пълно с комплексари, това ме дразни. Предпочитам студени и неприветливи хора, които си гледат своята работа, а не тукашните. Само заради хората дори, пак щях да емигрирам. Не е лесно в чужбина, но си струва!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 92158b028a
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   Авторке изглежда си доста млада и нямаш никаква представа нито от положението в България, нито от положението в чужбина. И в чужбина мило момиче има много хора които карат скъпи коли и в чужбина има бедни, които даже нямат пари да се качат на градски транспорт /защото билетчето в Лондон е 6 евро/.
За годините за убийство мисля че умишленото убийство в България се наказва с 10 до 20 години и почти цяла Европа е така.
Работни места в България има и производство има, но вие вярвате на лошите новини по тв вместо да отидете и да работите. Да някой работодатели предлагат ниски заплати, но всичко зависи от вашата квалификация и самооценка, все пак вие продавате труда си и вие решавате с кого и на каква заплата да подпишете трудов договор.
За приема в университет, аз лично не знам за университет в света който да е безплатен, моля подскажи къде университетите са без пари. Колкото до качеството то си зависи от студента, ако му се учи ще научи, ако ходи само по купони може и да не завърши. Ти вярваш ли си че има университет в света който ще ти даде качествено образование на по ниска цена от България? То в Европа да ходиш на детска градина е много по скъпо!
№10 е прав като ти казва че нещата бяха много по зле и заплатите и цените бяха ужасяващи-цените на основни хранителни продукти почти същите като сега, а заплатите по 220лв средна мъжка заплата през 2000г. Разбира се и днес положението не е задоволително в сравнение с чужбина, но да не си кривим душата има напредък.
Жена съм и ще ти кажа през 2000г имах бебе, майчинството беше 75лв, съпруга ми монтьор на 220лв заплата, олиото беше 2лв, захарта 1, 40лв, един памперс 50ст, е да зеленчуците бяха 50% по евтини, а най-евтината квартира-гарсониера 140лв. Тогава ние не избягахме, вие сега искате да бягате при средна заплата 1000лв и майчинство 90%?
За да имаме по-добра държава трябва да си я построим. Днес нашето семейство имаме собствено жилище и собствен автосервиз и пораснали деца.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 750df579cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   В момента живея в Белгия -Брюксел -от началото на април. Имам жена и две деца. Те са в България. Не мога да ти опиша тягостното чувство което изпитваме с жена ми от раздялата. Най-добре си е в България. Не е толкова лошо положението както го описваш. Предполагам че и идея си нямаш какво е на вън. Аз карам тир и имам възможност да пътувам в Белгия, Холандия, Германия, Франция и Люксембург. Работата е много динамична и с много контакти с всякакви видове хора. Дискриминацията и национализма и омразата в Европа е на върха на гребена. Нямам намерение да оставам тука, изпълнявам си поставените цели и се прибирам в България. И по възможност без да излизам от България с изключение на екскурзии и служебно.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ee49d1909e
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

15.   От 20 години живея в чужбина и в България като дойда се чуствам като турист в Гана или подобна държава. Кацам на летище София влизам през някаква дупка на терминала, слъжителите на паспортен контрол няма, , добър вечер, , или, , добър ден, , Подавам му различен паспорт от български и той/тя като вижда български имена, със сърдит тон ми избоботва: , , Нямате ли български? , , явно паспорт има предвит но толкова го мързи че и едно изречение не му се занимава да изкаже до край. След това си хващам такси и му казвам да кара към вътрешноста на София. Таксиметров шофьор с развалени зъби бели но пожълтели мустаци от цигарения дим, със фас в уста започва да псува като каруцар, всеки дръзнел да направи дори и малко нарушение до като той величествено управлява своя лъскав жълт файтон. А той самия кара като каруцар и на всякъде с най-малко 30км/ч над позволеното, както и без колан и заради траповете по асфалта аз от зад се тресях като чувал с картофи. Гледах прогнилата София, лъхаща на мръсотия, лицемерие, злоба, разруха и си мислех как за нищо на света не бих искал децата ми да израстнат тук. Вече пътувам към провинцията с кола. Хубавата магистрала след 10км свършва тоест около Богоров някъде, и от там започва някакво подобие на магистрала може би достойна за заснемането на сцени за хорор филм. Която пък от своя страна свършва също не след дълго тоест 10км преди Златна Панега. Ами тя и през 1997 когато заминах за чужбина беше до там. Сега е 2017 страхотно развитие! След това трябваше да мина през 1000 села и паланки, , от които лъхаше предимно на смърт и пустош за да стигна до родното си място. Когато престигнах в родното си място изпаднах меко казано в културен шок... Роднините на пръв поглед ми се зарадваха, но 5 минути след нашата среща започнаха да ми се оплакват, как нямали пари за ток, пари за дърва, пари за лекарства, сякаш очакваха аз да си отворя портфейла и да им реша всички проблеми. Но за сметка на това на масата имаха ракия.. След това братовчед ми предложи да сме ходили на заведение в съседното село, казах му че съм изморен но той настояваше. Минахме да вземем някакъв негов приятел, който направо от обора с кравите ми се натресе с лайняните дрехи и цървули в колата. Вече нямах търпение да си тръгвам. След 10 дена вече като бях в самолета се почуствах щаслив, и малко тъжен от факта че очаквах след 20 години да видя друга България, променена към положенително. А то положението беше още по-зле. Какво ли ще бъде като си дойда след още 20 години...?

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a308ace66a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   10, абсолютно си прав. И това не важи само за българите. Навсякъде, дори в Америка, има хора на които все държавата им е виновна за това, че са неудачници и загубеняци. И колкото и държави да сменят, където и да емигрират - си остават неудачници и загубеняци. Това важи особено много за българите, за това се пръснаха по целия свят. И кво стана? Забогатяхте ли?
И аз съм в чужбина през по-голямата част от годината, но това е заради работата ми, налага се да пътувам. И така видях, че България не се различава особено от повечето европейски страни като качество на живот. Тук заплатите може да са по-ниски, но и цените, данъците, наемите и т.н. също са значително по-евтини. И най-важното - в България престъпността е 100 пъти по-ниска и няма тероризъм, въобще у нас се живее много по-спокойно.
И във Франция да отидеш - ако си болен и не си платиш здравните осигуровки ще те оставят на улицата да умреш като куче. И при нас е така защото ние нали от тях се учим, нали сме в Европейския съюз. На всеки ъгъл дебнат джебчии и ако не внимаваш я телефона ще ти вземат, я портфейла. В Германия в големите градове има билбордове "Оглеждайте се за джебчии". Особено сега след като напълниха Европа с "бежанци" има бум на всякакъв вид престъпност, положението им става все по-нетърпимо.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0fa696cfa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   15, Ако от летището беше отишъл на ул. Оборище при мама и тате с мерецедес последен модел, после се беше видял с успешните си приятели, които естествено не пасат крави, и беше отишъл да вечеряш в някой готин ресторант, нямаше да се чувстваш толкова зле. Просто, това е било твоето родно място, твоите роднини и твоята среда, които ти услужливо си забравил.
Нека също ти напомня, че нямаш никакви заслуги въпросната чужбина да бъде такава, каквато ти я ползваш с навирен нос, дето говняна пръчка не може да го стигне. Родителите ти също не са я изграждали, пък за бедните роднини да не говорим.
Няма да ти говоря за патриотизъм. Ще ти напомня, че и в чужбина има бедни, гладни, проституция, престъпност, мигранти и куп проблеми.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 45f2b8b326
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Това, което го описа 15 наистина си го има в някои части на България, но не и навсякъде. Той в случая сравнява модерния град, в който живее в Европа, със дивата провинция а България, което не е много удачно. Ако отиде в някое диво село в държавата, в която живее, едва ли ще е много по-различно от неговото родно село.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0fa696cfa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Всички много добре знаем какво е в БГ, но това което 90 % не знаят е, че това зависи от българите.
Защото немците са си направили Германия, англичаните-Англия и тн.
И още нещо-всички тези богати страни са богати не само от труд, но и от завоевателни войни. Само едната Англия е имала 48 колонии до 50 и някоя година. Всичко това е цоцане на ресурси по няколко века от огромни територии.. Докато ние ту сме си почесвали потурите.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0e1f906d25
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

20.   Номер 17, поздравления за коментара. Хареса ми изречението за заслугите, за навирения нос... Браво! Много от тези в чужбина които живеят трябва да им се напомня, че.... Онова което е там не е създадено от тях и не е тяхно. Забравят откъде са тръгнали

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ee49d1909e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

21.   17, 15 номер съм. Да сигурно да притежеваш в България последен модел мерцедес и да поглъщаш мръвки в, , готин ресторант, , се водиш вече от, , Успелите, , . В чужбина обаче критериите са други. Два коренно различни свята, където границите са им между Австрия и Унгария. Наскоро пътувак до Будапеща с кола, но явно съм изпуснал табелата кога съм влезнал в Унгария и познай как разбрах, че вече съм в другия свят? Ами когато скъпи лъскави коли, зад мен засилени с 200км/ч , започнаха да ми присветкат в огледалото. Когато спрях на бенизностанция и видях 20 годишни немски возила на лукзозни производители силно тунинговани с афтърмаркет което изглеждаше като циганин украсил кобилата си, гордо разхощ я на Тодоров ден и да я покаже на всички и най-вече на конкуренцията колко може да бяга... и като видях масовия стайлинг на младите хора... Постриган до кожа, златен дебел ланец, може и сребърен, със анцуг долнище и горнище от долу с маратонки, бръкнал с ръце в джобовете и ходещ с горно вдигната глава. Както и табела на бензиностанцията, , Внимавайте джепчии, , Тогава разбрах че вече съм в другия свят... и си казах:, , Уелкам ту дъ Джънгъл, , Изведнъж от 2017г. се върнах в 1992г...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a308ace66a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

23.   21, за Германия ли говориш? Защото немската магистрала е единствената в света където няма ограничение за скоростта и могат да ти присветкат не с 200, а с 300 км/ч и това е напълно законно. Също така и там ги има табелите "Внимавайте, джебчии", като джебчиите най-често са цигани от Румъния. Скоро ще има и табели "внимавайте, изнасилвачи" защото поканиха и едни други хора от Афганистан, Сомалия и други подобни местенца.
Това в Унгария го няма. Кога за последно чу в Унгария някой брадат талибанин да открадне камион и да гази пешеходците, както стана в Берлин на Коледа? И немската полиция, от страх да не ги обвинят в расизъм, казаха, че камиона бил виновен.
Ами я си спомни за Нова година в Кьолн, когато десетки жени бяха изнасилени от "бежанци" насред центъра на града? И когато жените подали жалби в полицията и казали, че мъжете са мургави, пак ги обвинили в расизъм. Нещо и това не мога да се сетя да се е случвало в Унгария.
Унгария в момента е едно от най-спокойните места в Европа, да й викаш "джунгла" само показва колко си заслепен.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 43d3008302
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Българите масово ходят из Англия, Германия, Холандия и т.н. студени, северни и западни страни.

В Испания и Португалия може би е по-нормално отношението, но няма как да знам, не съм бил.


Иначе за мен България през 90-те беше по-добре, по-бедна беше, но хората бяха по-позитивни и добри.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 92158b028a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Ха ха 21 наскоро пътувал! Човече миналата седмица ходих до Германия с автомобил и се върнах. Ограничението на скоростта на скоростните пътища в Австрия е 130км/ч. А на повечето пътища в Унгария е 130/110км/ч, ти викаш караше с 200км/ч ха ха ха. Точно на границата с Австрия и Унгария намаляш на 60км в час, плюс това как между другото си взе винетка за навлизането в Унгария докато минаваше с 200км ли?

И най-много табели "Внимавайте джеБчии" има в Англия, по точно в Лондон. В словения също видях такава табела. С навлизане в Унгария такава табела не можеш да видиш, защото няма. От източна страна на бариерата която си поставил няма такива табели.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 87168d560a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   "И най-важното - в България престъпността е 100 пъти по-ниска и няма тероризъм, въобще у нас се живее много по-спокойно. "
За тероризма съм съгласен, но това с престъпността е върла лъжа.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 87168d560a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   18 - За "дивите села" може да поспорим.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 841be41431
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Унгарците ми направиха впечатление на доста по-човечни. Е не са отворени като латиноси, но без да знам 1 дума от езика им се държаха по-добре (лелки-продавачки, касиери на бензиностанции) от същите в Братислава, Словакия. Словаците са много дръпнати и вечно гледат на кръв или с изкривени физиономии.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ee49d1909e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   25, 21 номер съм. В Германия има специялизарани места от където могат да се закупят винетки за цяла Европа, включително за Унгария. Но ти няма как да знаеш това, защото явно там си бил един път в живота си за два дена. Второ това че ограничението в Унгария е 130км/ч , това не може да спре някой който е решил да кара с 200км/ч? В България колко хора спазват ограничениеята? А и за 20 години в Германия никъде не съм видял табела, , Вникание джепчии, , А ако има такива български мангали там, те са продукт създаден в България а не създаден в Германия.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1cf012edfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

117.   Може би в Япония ще възприемат бяла жена да работи, но по принцип японките не са еманципирани като българките и си стоят вкъщи. Ти си поредният човек, който го блазни глобализацията и иска да си подаде носа навън. Просто искаш да си начешеш крастата и си търсиш някакви оправдания да напуснеш България, която очевидно обичаш. Западняците (които смятам, че вече добре познавам) не си търсят оправдания, защото не обичат така силно отечеството си и казват отивам да търся exerience. Думата се превежда на български като опит, но за тях има малко по-различен смисъл, един вид приключение, да яхнат вълната на глобализацията, така както на теб ти се иска. И тръгват.
В нашата фирма е пълно с европейци, които просто им е писнало като на теб да си стоят в тяхната държава и са си хванали чуковете. Тези хора са освободени от всички задръжки. Имахме един швед, който беше живял в Литва, там се оженил, после заминал за Португалия, там се оженил пак, след това беше при нас, тук пак се ожени, накрая се разведе и си замина за Швеция. Този човек като му хареса нещо си казва "да се установя тук, семейство ще направя", после за година-две му омръзва и пак тръгва в някаква посока. Така е и нашето поколение в България - все се палим по нещо, после ни омръзва и го изоставяме. Но, ние българите, го правим по драматично - ужким не ни е омръзнало, а сме отвратени, ужасени, не можем повече да го понасяме. Ти, авторке, си на този хал.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: b03c019fa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

118.   Вид; общочовек толерантен.

Без нация. Без родина. Без чест. Продажник. Дупедаец.
С две думи; имигрант.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f8779c37f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

171.   117, прав си, че има доста хора, които си въобразяват, че са голяма работа, като пътуват насам-натам и това са си предимно нашенци. Западняците, не че толкова не си обичат родината, просто са свикнали да бъдат по-мобилни. Те от няколко поколения пътуват по света и ходят на работа на по 100км. от дома. Мобилни са и вътре в самите си държави. Днес работи в един град, утре си намира по-добра работа на другия край на страната, опакова няколко куфара и заминава. Всичко това у нас е доста по-различно. Ние пътуваме свободно едва от десетина години, а по-масово откакто навлязоха ниско-тарифните компании. Коли имаме по-масово пак от едни десетина години, че и по-малко. Преди това един най-обикновен автомобил втора ръка беше 10-20 заплати. Че за мен си беше цяло събитие да се кача на влака с родителите си и да отидем до съседният град.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 24d0c647f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

172.   Не мисли, че в чужбина е всичко мед и масло. В България е хубаво стига да имаш хубава и добре платена работа. Изкарай си образованието, научи език (най-добре немски или английски). Отиди в чужбина роб 1-2год. спести малко пари и пак в България. С добро макар и българско образование и може би с 15-20 бона спестени от чужбина пари. Почваш да работите в България по-хубава работа от чужбина. Така можем да си осигуриш добър стандарт за нашата страна.Хубава работа, кола, дрехи,неща и др.
(Аз така мисля да направя).

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e1c4e56fa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

173.   Абсолютно съгласна с н 3!
И аз така, от 25г съм навън и това е най–доброто решение в живота ми!

ж44

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f668270228
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

174.   Но1 и Но13... Шапка ви свалям!!!

Но. 15, ..... . Я кажи нещо някъде въобще харесало ли ти е в живота? Ако ще и в Щатите. Да видим дали умееш да възхваляваш поне. Докъде можеш да стигнеш се чудя и колко ли ще ти се смеем след това.

Модератор - Моля, спазвайте условията на сайта!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 45a523ac18
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

179.   Ее разгеле, размърдахте се! Да не повярва човек.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9ac0865f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

183.   Бе и аз преди няколко години мразех България и ми беше писнало от нея (заради кофти хора в гимназията, гадни учителки и намусени продавачки), но после тръгнах в чужбина.

Бях в Лондон, Париж, живях много дълго в Холандия, сега съм в Словакия. Какво да кажа - в чужбина ще си винаги чужденец, до този извод стигам и никоя от изброените държави не ме грабна с нищо, да Холандия имат голям стандарт и хубави улици, но това не е достатъчно като времето е гадно и хората са студени...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 978606a92a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

185.   По-добре дявола, който познаваш, отколкото дявола, който не познаваш. По-добре България с прашните улици и кал, но където сме израстнали и е минало детството ни, от колкото чиста и спретната, но чужда страна, в която винаги ще се чувстваме гости защото нямаме същата емоционална привързаност от детството.

За сведение имам добро образование, дори едното ми е от холандски университет, но като затворя очи виждам родните улиците в София на които играех като дете, плажът на Синеморец, Ахтопол и Албена.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 3f2f5eef4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

186.   И аз също бях намразил България и затова заминах за Германия. Отне ми само една година да прекарам в чужбина и напълно да си променя мнението за родината ми. Може да не е перфектна, но тук съм си у дома и съм щастлив. Едва сега проумях истинският смисъл на -"Обикновенните неща са най-хубавите и важните в живота"

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 91efb4e7f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

187.   Авторката: Благодаря за съветите!

И не не съм казала неща от сорта на че в България има много убийства. Малко са, но никой не получава заслуженото тук. Готова съм на всичко. Тези, които ми казват разни неща, ако случайно не гледам новини. Чета новини и на английски и на турски и на български. Във всяка дъжава публикуват такива новини с вариант, който ги спасява. Да работя и да уча, но просто семейството ми ще ми създава проблеми, защото съм си заминала (просто те имат различни разбирания и ще са ми ядосани, затова, че съм ги "изоставила"). Има ли желание има и начин. Извинявам се, но родителите ми са безработни в момента при положение, че за една обикновена работа като хигиенист в хотел в искат да знаеш чужд език.

И последно. В България живеят 7млн. души, а в други държави, които споменахте с над 60 млн. Не е ли по-нормално да има повече престъпност? ! Досега цялото семейство стигнахме до тук с много трудности. И на баща ми му се наложи да заминава за Франция.

Аз ли виждам само лошото? Пропуснали сте и хубавите неща(макар и да не са много) които съм написала

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 37589ed465
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

189.   Хората започнаха а се завръщат обратно в България, тоя едва сега се накани да имигрира....
Да плачеш ли? ... Да се смееш ли? ...
Теб кон ли те ритна в главата? ! ...

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 71ed97a6f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

190.   Към 189,
пише се Емигрира от... и имигрира в.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f0364a70f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

191.   Авторке, при този дефицит на служители и хиляди незаети работни места е грехота някойю да се оплаква, че е безработен. Това моментално го приравнява с циганите, които реват за социални помощи. Хайде, не се излагайте, работни места има и при това на добри заплати, но на тях се изисква да... се работи. "Работните" места за клатене на краката и и пасианси на компютъра винаги са в дефицит. По вероятно е твоите родители да не искат да работят нещо, което според тях "не им приляга", за да не им падне социалния статут. А като заминат на майната си няма ли да им падне социалния статут? Не, българите ценим високо гастарбайтерството и професията "емигрант". Ето това е с две думи твоята драма и тази на семейството ти.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 7e228123b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

192.   Какви работни места, като навсякъде в българия искат и втори чужд език да знаеш, че и трети, искат да си полиглот едва ли не за някакви 500 лева. То не, че в Европата е друго - английския все ни им е достатъчен, поне в Англия и САЩ все още има много работа само с английски без да се налага да учиш други чужди езици.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 6b9d2d4fac
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

194.   ЗАСЕЛНИЦИ - immigrantis /лат./ (хора, които се заселват в настоящата област, например чужденци в България)

ИЗСЕЛНИЦИ - emigrantis /лат./ (хора, които напускат настоящата област, например българите, отиващи в чужбина)

ПРЕСЕЛНИЦИ - migrantis /лат./ (обощително за горните две групи, т.е. хора, които сменят местоживеенето си, без значение, дали пристигат в- или напускат даден район)

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 879a3440df
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

200.   Това ви е съвсем пресен доклад на Европейската комисия за несъразмерно растящите цени на недвижими имоти в България: https://www.blitz.bg/daydzhest/senzatsionen-doklad-na-bryuksel-razkri-golyama-shashma-koyato-se-vrti-u-nas-vsichki-obednyavame-zhestoko-zaradi-tova_news560260.html
Междувпрочем средно в България на година стават 260 умишлени убийства, а в Германия около 900. Хайде сега сметнете на глава от населението в коя страна % е по - голям. Само за текущия месец ноември направете справка за убийствата...
Мога още много да пиша, но само едно ще спомена. Една държава може да просперира, ако има само стабилен политически елит. А, сегашният политически елит в България смята българите за "лош човешки материал" и "80 % за дебили, които не могат да се подписват".
Аз съм завършил история, с няколко допълнителни специалности и магистратура включително в СУ Св. Климент Охридски", владея писмено и говоримо английски, руски, старогръцки и латински езици, писменно ползвам и грузински. По българските стандарти аз не минавам за висококвалифициран кадър, а едно нищожество и книжен плъх завършил глупава специалност, без всякаква преспектива. Затова с голям зор успях да си намеря работа в една библиотека, с невероятна месечна заплата, която дори ме е срам да спомена. Е, видях в Родината си, че нищо не мога да променя и затова запретнах ръкави и реших да променя положението за себе си по посока чужбина. Нещата се получиха, след явяване на конкурси и какво ли не... В момента работя в престижен западен университет с достойна заплата за мойте знания и умения, т.е. хората ме ценят като специалист.
Така, че в България понятието "висококвалифициран специалист" е много относително...
Успех на всички, където и да сте

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: a01d948519
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

202.   Като българка, добре запозната с положението в Турция, смея да твърдя, че не се различава много една нормална европейска държава!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker