Коя държава (програмист)? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Коя държава (програмист)?
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 2516 пъти
Аз знам само английски и уча за програмист. Завършвам след 2 години. Сега в България съм на стаж. Мисля да поработя малко тука след като завърша и после да тръгна на някъде. Четох че в някой държави се взимат добри пари Шотландия Дания Холандия Норвегия и Ирландия. Някой знае ли дали в някоя от тези държави английския език ще ми е достатъчно. И само не започвайте с това колко гадно е било и как ще се държат с мен. Предпочитам това отколкото в България.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 22fd2f1780
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здрасти, като начало мога да ти кажа, че като квалифициран кадър с английски специално на работното място ще можеш във всички държави да работиш и да се разбираш, НО ако искаш да се оправяш в ежедневието с английски ти препоръчвам или англоезична държава в ЕС, САЩ, Канада, за Австралия визата е голям проблем и е много отдалечено, или отиди в някоя Скандинавска държава, също в Холандия можеш с английски да се оправяш навсякъде и по институциите, и в живота.
В немско говорящите страни, включително в Швейцария, няма да можеш в ежедневието да се оправяш, но за работата и с колегите няма да усетиш проблеми, внимавай с романо-говорящите страни (Италия, Испания, Франция, Швейцария), защото там английски е възможно и на работното място да не се говори.
Също сравнявай данъчните системи в съответните държави. Те ще имат задължително стъпаловидна система - тоест може да се случи като преминеш даден праг, данъкът не само да ти изяде увеличението на заплатата, но и да изкарваш много по-малко от преди. Има държави, в които има различни данъчни стафки за женени хора с деца и за ергени (Германия примерно) като това прави голяма разлика. Също се интересувай от здравните осигуровки и системата, защото можеш да плащаш 100 евро за базис осигуровка (Холандия), но можеш да отидеш и на 450 евро в Германия да кажем като самоосигуряващ се, но има и системи като в САЩ, където здравна осигуровка няма, а има здравна застраховка и всеки си плаща индивидуално според начин на живот и болести, възраст. Има комбинация от двете системи (Холандия), а във Великобритания е нещо като у нас през комунизма и е безплатно, но ако искаш добра/нормална услуга се плаща много солено и може да ти се наложи да изкараш от джоба си огромни суми, за да те види лекар и да не чакаш 3 месеца да кажем.
Имай в предвид, че абсолютно висок доход не означава непременно по-висок стандарт/качество на живот. Преди да емигрираш някъде се информирай дори за конкретния град какви са наемите. Влезни в платформи, подобни на нашето immoti и виж какви са разходите за наем. Имай в предвид, че също има големи разлики в сметките за ток/вода/парно.
Отиди, пробвай се, поработи в чужбина, но като цяло не отивай със супер огромните очаквания. Проблемите в работната среда и с хората ще са същите/сходни - интриги, некомпетентност, мързел, скътаване, пълна програма.
И още - разликата в стандарта на живот у нас vs. емиграция спада с нарастване на квалификацията. Тоест колкото по-неквалифициран е човек, толкова по-добре ще живее на Запад в сравнение с у нас. Краен пример е да вземеш неграмотен човек, който на Запад може да бере ягоди за 8 евро на час, у нас ще взима 70 лв. помощи и никога няма да има работа. За такива хора разликата е огромна, а и могат да се доберат до социални помощи, каквито ти няма да взимаш, а напротив - ще си плащач в социалните им и пенсионни системи.
Колкото по-квалифициран е обаче човек, толкова по-малка е разликата в стандарта на живот, защото високите данъци за квалифицираните хора с висок брутен доход са голям фактор на Запад. Освен това разходите за наем, режийни, транспорт, кола на Запад са много по-високи и ако искаш да живееш достойно в самостоятелно жилище, недай си Боже да решиш да изплащаш ипотека в голям град някъде.... ами може дори да ти падне стандартът в сравнение с това, което би имал у нас. Без майтап
е това. Пробвай се, не те спира никой, но имай винаги едно на ум, че не винаги по-висок абсолютен доход означава по-висок стандарт на живот и винаги сравнявай стандарта на живота на приятелите си у нас със същата квалификация vs. ти как живееш на Запад. Не гледай само абсолютните суми
След 3-5 г. те съветвам да направиш една ретроспектива и да се срещнеш със свои колеги със същата квалификация у нас - сравни своето положение с тяхното, защото често се оказва, че у нас за тези години хората създават семейство, деца, имат ипотека за свое жилище, а не са под наем, имат 2 коли като семейство и ходят 3 пъти на почивка без да броим удължените уийкенди, а е възможно ти да нямаш нито семейство, нито собствено жилище, нито кола, макар че абсолютно изкарваш 2 пъти повече пари. Също гледай на какъв климат отиваш. В момента не ти е тема, но вярвай ми - ще ти стане голяма тема ако се заровиш някъде във Финландия, дори Холандия или Шотландия - не случайно имат шегички англичаните от типа на „Ако местата на Атранктида са заети, можеш да резервираш ваканция в Шотландия“.

Ако си харчиш парите на Запад за живота си там, трябва много добре да си правиш сметката дали си заслужава.
Ако пестиш за собствен бизнес у нас или за жилище, тогава казаното от мен горе не важи.

Успех

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: eb0404e169
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Мога да ти кажа доста за Дания. Има работа за програмисти, а със средна заплата на програмист в Копенхаген, ще имаш по-висок стандарт от този в София, ако заемаш ексивалентна позиция, въпреки таксите и по-високите наеми. Климътът, макар и смотан, не е особено голям проблем, защото можеш да си позволяваш сравнително чести почивки, особено, като сметнеш факта, че имаш и 6 седмици платен отпуск, както и това, че ти се дават пари за почивка веднъж годишно (макар и събрани от данъците ти). Ако си с в по-свястна компания, винаги, можеш да си вземеш и неплатен отпуск.

Пиши, ако си заинтересуван. Намират условията на труд в Дания, далеч по-добри от тези в България.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9da7515292
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Индия

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d594709969
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Подкрепям мнението на 2. Да не говорим, че у нас, ако те бива, да си изкараш чисто 8-10к лева в София си е реално. Тук с тези суми си доста добре. А и отношението е друго. Тук ще си тежиш на мястото. По чужбините има риск да си втора ръка човек по презумция. Ако мислиш, че ще завършиш информатика и ще вадиш много пари само, защото имаш диплома, ще сгрешиш. Имай предвид, че в чужбина и конкуренцията е по,сериозна , има хора идващи от глад, мизерия и войни и драпат яко, за да не се върнат. Мисли, мери, пробвай, но не си мисли, че България е адът, а вън раят, защото аз лично съм видял и двете и избрах България, защото тук имам повече и мога да допринеса повече, а това е важно да можеш и да дадеш-това дава смисъл.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 3318c127ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Аз не мога да ти дам съвет, но бих те помолила аз за съвет. Уча компютърна специалност, която е разпределена 50% хардуер, 50% софтуер. Проблема е, че съм задочно и работя много тежка работа и ходя на лекции само 1 седмица, а те са 2. Като цяло нищо не можем да научим и много искам да започна стаж. Писал си в темата, че си стажант. Би ли ми казал как да си намеря фирма, за да започна и аз. Реално нищо не мога да правя, трудно ми е, но имам голямо желание да започна. Не ми се работи магазинерка цял живот, искам да започна да работя нещо смислено и да ми носи доходи. Но съм готова дори да започна и неплатен стаж, за да се науча да правя нещо. Би ли разказал как започна? Какви бяха изискванията на фирмата, в която стажуваш? Мисля да започна курс по английски, защото писмено съм ниво Б1, но не мога да се отпусна да комуникирам. За протокола - сега съм 3-ти курс.
Благодаря предварително!

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4b376fd224
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ха, мислиш, че ще имаш избор на държава ли :) Ще е където те вземат (ако те вземат).
За да имаш някакви шансове: работи поне 2г след като завършиш. Като контрибутор в някой опен сорс проект също ще ти се отворят възможности. Добре е да имаш нещо на гитхъб.
Не очаквай "добри пари" веднага.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: eb0404e169
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 8 - Разбирам какво искаш да кажеш, но считам, че този подход не е оптимален, защото е много бавен. Трябва да си почнал със стажове, github open source проеките, още втората година, и то в първия ѝ семестър, а до края на другия, вече трябва да стажуваш. До завършването, е добре, да имаш поне година работа, както и "свободна практика" отстрани (може да са 5 лева на час, но е за предпочитане от McDonalds или чистач в хотел). Това те поставя под огромен стрес, но те учи, на най-важното - умението да се учиш бързо. С достатъчно стаж, образование, добро портфолия (както ти сам предложи) и умението, да се адаптираш бързо, можеш да започнеш навсякъде, където няма легални пречки за това. Разбира се, трябва да имаш и добро ниво на английския, а не просто приемливо.

Знам, че не всички има възможност. Някой хора си имат лични проблеми, други просто имат социален живот (тук сме си наши хора, нека не си кривим душата и да се правим, че сме социални пеперудки с много приятели, извън индустрията, които изискват вниманието ни) и не могат да се забият по 13 часа на ден, всеки ден, пред компютъра. Няма проблем, просот отнема повече време.

И до автора - Какво реши? Ако имаш нужда от информация, питай! Работя в северна Европа от 4 години вече и мога да те насоча, ако имаш нужда.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker