Образование в САЩ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Образование в САЩ
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2193 пъти
Здравйте! Аз съм момиче на 17, което живее и учи в София. В момента съм 11 клас и ми предстои пътуване в САЩ с цел образование и живот там. Тъй като трябва да се преместя през март, най-късно април и ще се наложи да наспусна българското ми училище, ще мога ли да продължа годината си в Америка. Аз ще съм в подготвителен клас, това не е проблем.. , но ме интересува дали ще ме приемат в средата на годината или ще трябва да повтарям? Благодаря предварително за съдействието!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 12a5d4fece
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо, не те съветвам да напускаш училище в 11 клас, а си изкарай средно образование в 12 клас. След завършен у нас 12 клас ПЛЮС МАТУРИ имаш право да кандидатстваш направо в университети в цял свят, включително в САЩ.
Ако напуснеш училище в 11 клас, ти ще имаш само завършен 10 клас, което се равнява на High School и ще ти е нужен колеж за кандидатстване в университет. Тоест ти трябва да имаш сертификат за езика, диплома за 10 клас (11 клас не интересува никого вече) и да кандидатстваш в колеж (приготви към 60 000 долара за таксите) и след 2 години като завършиш колеж ще можеш да запишеш университет вече срещу 200 000 долара такси.
В САЩ не случайно наричат колежаните the walking debt (ходещият дълг), а за университет не смеят повечето да помислят дори. Като се роди дете там почват родителите да спестяват за колеж, не за повече.
Няма обаче гимназии като у нас да се преместиш направо в 11 клас! Нашата гимназия 12 клас се приема при тях като завършен high school колеж и затова можеш след български 12 клас да отидеш там да учиш в университет и дори им дават половин стипендия на нашите хора, защото имат високи дипломи. Ти абсурд да вземеш стипендия за колеж и абсурд в колеж да хванеш диплома за стипендия след това. За 1 година с две думи губиш 2 години и то ако ти признаят 10 клас и ако изобщо вашите имат пари за колеж.
На твоите години иначе можеш да работиш без проблем и най-вероятно и така ще завършиш - като келнерка, магазинерка или чистачка.
Живея в САЩ и тук никого не му дреме от твоя произход, а ценни са само качествата ти и социалният ти статус. С две думи имаш ли какво да предложиш на пазара на труда, предприемчив ли си, а формалното образование има по-малка стойност от в Европа. Също е важно дали имаш пари или не. Много по-важно от Европа, защото тук много от обществените услуги са платени (образование, здравеопазване, магистрали, плажовете дори са платени). С две думи парите са много по-важни от в Европа, защото означават достъп до неща, които ти си свикнала просто да са тук и да са ти на разположение. В САЩ от парите ще зависи и дали ще можеш да учиш или не... дали ще имаш 12 клас или само 10ти клас. В САЩ няма безплатно. Нямаш ли здравна осигуровка, умираш си примерно. Има периодично в халета безплатна зъболекарска помощ за хората без осигуровки, която се състои изключително във вадене на зъби. Много хора не могат да си позволят преглед при очен лекар и очила, а диабетиците трябва да си плащат сами инсулина или умират. За сравнение - у нас и хора без здравни осигуровки получават инсулин на стойност 700 лв, минимум на месец, хора без здравни осигуровки раждат безплатно и имат гарантирано безплатно лечение от СПИН, хепатити и всички заразни болести плюс диабет и живото застрашаващи състояния. У нас образованието е безплатно и пътищата са безплатни, плажът е държавна собственост и общината те погребва дори безплатно ако нямаш пари. До 12 клас образованието е безплатно, а след това таксата в университета е символична. В цяла Европа е подобно положението и по-добре, но в САЩ не е така - там много зависи вашите имат ли пари или не, но дали си бял или зелен не интересува никого. Нямаш бонус като бяла, между другото, ще чистиш тоалетки и никой няма да те съжали.

Успех

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: fdcf7d561d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ще те приемат в средата на годината.

И не №1, завършена българска гимназия не се равнява на завършен американски колеж (бачелър'с дегрий).

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 635b85255e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   от авторката до номер 1:
Аз и моя баща имаме дата на която трябва да заминем. Имаме H4 виза, с която той ще работи, а аз само ще уча. Ще съм в училището на приятеля ми (той също е 11 клас). Налага се да заминем до април и да се преместя в друго училище, никой не споменава колежи и тн. В кой щат си? :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4fe882b068
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "В цяла Европа е подобно положението и по-добре, но в САЩ не е така"
Пълни глупости, в Европа се отнасят с нас като с говеда, в САЩ никой не е дискриминиран, само защото се е родил българин.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker