В мен ли е проблема или всички българи сме тясно свързани с местата от детството ни? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

В мен ли е проблема или всички българи сме тясно свързани с местата от детството ни?
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2262 пъти
Въпреки че отидох в чужбина с отворено сърце и с надеждата да срещна култура, която ще ме приеме за свой, аз се разочаровах и колкото повече седях разбирах, че трябва да се гордея откъде съм и дори започнах все повече и повече да гледам БГ телевизия и уеб камерите от моя роден град. Европейците на запад май просто не умеят да приемат хората така, че те да поискат да станат местни, да се влеят в местното общество. Казват, че в САЩ и другите емигрантски държави от т. н. Нов свят е така, че човек е приет много бързо и не го смятат за нищо само заради произхода, а заради това какъв е като личност. Преди да се върна окончателно с разочарование в България, смятам да си пробвам късмета в някоя такава страна и ако и там не се получи, явно не ми е писано да живея в чужда страна. Не знам как е в САЩ, може и там да имаме проблеми, но ще пробвам защото поне в детството си знаех доста неща за САЩ от телевизията, докато тези европейските нищо не ми говореха освен Айфеловата кула и т. н. Та аз дори почти не съм гледал европески филми и песни. Не знам дали това е причината защо толкова българи реват тук и по ФБ от живота в чужбина и милеят и плачат по родината или ние българите просто сме по-свързани с нашия роден град от други нации? Защото дори тези живеещи в друг град в България им липсва родния град всеки ден. Знам, че все още имам трудност да се откъсна от родния град (следвах в град на само 50 км от родния ми, но ми се късаше сърцето там и живеех за уикендите когато си ходих, просто съм твърде свързан явно с моя град, не видя ли градския парк, ТВ кулата, трамваят в гората сякаш не съм на мястото си). Чудя се дали е в мен причината или просто ми е такава съдбата да не свикна никъде извън родния град? Иначе разни астроложки и врачки казват на родителите ми за мен, че трябва да живея в чужбина, там ми бил късмета. Е колко чужбини обиколих и никой град не ми хареса, на едно място заради отношението като в Холандия, на друго просто не чувствам привързаност. Най-свързани сме с детските спомени, а те са все в България или свързани със САЩ заради многото Американски филми и песни. Повече знам за културата на САЩ от колкото за тази на другите европейски страни. Европейските страни са по-непознати и чужди за мен лично, нищо че са по-близо физически. Дали да не пробвам САЩ и да видя как ще е преди да се върна в България?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: b6e9e4a0e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Почти няма човек, който да не е привързан към родното си място. Това в съвсем нормално. Догодина, ако всичко върви по план, трябва да замина да уча в друга държава. Ще ми е много трудно и мъчно да оставя града си, семейството си, но трябва да последвам мечтите си, а това, с което искам да се занимавам, не мога нито да го уча, нито да го работя в България. Нямаме такава индустрия просто. Толкова ще ми липсва София (тук съм родена и скоро ще станат 19 години, в които живея в този град). Колкото повече наближава времето да замина, толкова по-хубаво и мило на душата ми се струва всичко - любимият ми парк, кварталите на приятелите ми, по които си ходим на гости, центъра... Да се обърна и да видя заснежената Витоша - най-любимото ми нещо на света. Да изляза от вкъщи в 8 и в 9 вече да съм горе на пистите... всеки уикенд, цяла зима... Иде ми да се разплача, като си помисля, че след една година по това време вече няма да мога :( Обичам си това място, има си своите недостатъци, има къде-къде по-красиви планини, по-добре устроени градове, по-хубави писти, паркове и квартали... но моето си е мое, това е родният ми дом и ще се връщам тук с удоволствие и негърпение винаги.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4d4e5058f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не ходи или се допитвай до врачки и астроложки, това е голям грях. Говори със свещенник и се покай, ако си християнин.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 0e44d902ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Хaхaх н 2, зa кaкво дa се покaе? ! Че е човек, който чувствa? Aмa сте и вие едни фaнaтци, което още повече зaтвърждaвa aтеизмa ми!
Aвторе, живея нaд 15 г в еднa европейскa стрaнa, кaто съм живялa през товa време по месеци, a веднъж и годинa в други, пaк европейски стрaни по рaботa.
Свързaнa съм с родният ми грaд в Бългaрия с хиляди емоционaлни, сaнтиментaлни спомени. Бях нa косъм преди няколко години дa зaрежa всичко тук и се върнa окончaтелно. Но реших дa действaм трезво. Взех си по-дългa отпускa, смятaх дa прекaрaм поне три месецa в Бългaрия зa дa видя кaк ще се чувствaм.
Нaблюдaвaх хорaтa, движението нa бизнеси, институциите (съдебнa, здрaвнa и т. н. вaжните зa добър стaндaрт нa живот и сигурност) прaвех си изводи и срaвнявaх със стрaнaтa, в която живея. Опитвaх дa нaтежaт сaнтиментaлните спомени и хорa! Е, бяхa сaмо спомени... хорaтa се променят. Вaжните зa мен могa дa ги посещaвaм или те мен. Плaкaх когaто си тръгвaх, сбогувaх се с тези спомени, зa дa си остaнaт тaм, където им е мястото-в минaлото.
Нямa място зa срaвнение м/у Бългaрия и която и дa е стрaнa в зaпaднa европa поне. Не могa дa се върнa и дa живея в стрaх от корумпирaни aдминистрaции, новaтa вълнa мутри, aбсурднaтa здрaвнa системa и т. н.
Но, дa, продължaвaм дa си мисля с любов зa моят роден грaд, гледaм клипчетa, дори место ги публикувaм във фейсa си зa местните ми приятели- дa гледaт крaсотите нaмоя грaд, a и нa Бългaрия въобще. И с болкa виждaм кaк крaсотите нa Бългaрия нaмaлявaт зaщото се превръщaт в грозен бетон...
Aко искaш дa свикнеш с мякое място, трябвa дa се спреш и грaдиш нещо тaм. Ти нищо не прaвиш и зa товa и нямaш емоционaлнa обвързaност. Aз имaм приятели в няколко от стрaните в които съм рaботилa, a където живея чaк ми е досaдно и понякогa ги "клъцвaм" зaщото искaм време сaмо зa себе си, много сa и постоянно някой оргaнизирa събирaния, купони, уикенди и т. н.
Проблемът според мен си е в теб, негaтивно нaстроен си и зa товa не можеш дa създaвaш приятелствa.
Помисли нaд товa.
Зa Aмерикa... не знaм кaкво дa ти кaжa. Щом смятaш, че тaм може би ще се чувствaш по-добре и можеш дaжотидеш, зaщо не, опитaй!
Aз лично никогa не съм хaресвaлa Aмерикa, не се виждaм тaм освен кaто турист.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 5900761763
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А защо си мислиш, че някой трябва да те приема, където и да си? Защо мислиш, че някой трябва да ти осигури уют? Честно казано, ти си отишъл там, натрапил си се един вид, и очакваш да ти се радват колко си готин? Ходи където искаш, никой не го интересува. Ако не ти изнася, ходи си в родния край и бъди щастлив там.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 233c82b25d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Дамата номер 3 гледам пак е вилняла. Тя пише във всички истории за чужбина да се похвали каква е за пример и в каква приказка живее.

Как пък разбра, че "Ти нищо не прaвиш и зa товa и нямaш емоционaлнa обвързaност. Aз имaм приятели в няколко от стрaните в които съм рaботилa, a където живея чaк ми е досaдно и понякогa ги "клъцвaм" зaщото искaм време сaмо зa себе си, много сa и постоянно някой оргaнизирa събирaния, купони, уикенди и т. н."
И аз излизам и имам приятели, е не са много като твоите, но аз ценя качеството, не се събирам с всякакви само и само да се хваля в нета колко популярен съм в чужбината видиш ли. Айде остани си със здраве!

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 233c82b25d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   3 а как може да харесваш Европа? Какво има Европа освен една гола история - камънаци и гадни, злобни хора дето не се усмихват?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 921d0c86e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Човече, заливаш форума с едно и също вече много дни наред, личи си, че си объркан и не знаеш накъде да хванеш...е какво очакваш да чуеш?
Дали да пробвал САЩ... ти вече изброи кусурите на половин Европа, студени били итн..Ами пробвай САЩ, пробвай каквото сметнеш за добре, но щастието ще си го търсиш сам, никой друг няма да може да го намери за теб. След като в Холандия не ти е харесало, в Братислава също не, не съм сигурен, че САЩ ще ти се стори цвете..
Откакто ти чета постовете, все някъде нещо не ти харесва, било хората, било климатът....и в САЩ все ще намериш някой кусур.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 37b52db1ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Повечето хора, особено ако са имали добър живот, са.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 233c82b25d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   А може би причината е, че все пак съм живял 25 години в родния си град, съответно всички прекрасни хора и спомени са ми там, свързани са с онези места. Може би ако пусна корени на ново място в чужбина, а не се местя като пчеличката Мая на 1-2 години ще си направя прекрасни спомени и тук? Замислих се че БЕЗ спомените улиците на София и сградите ще са просто сгради, а ми липсват защото например това не е обикновена панелка, а блокът на първата ми любов да речем, а онова не е улица, а улицата по която ме водеха на детска градина като дете. Вероятно човек ако 20 години живее в една чужбина там спира да му е чуждо, защото например болницата вече не е просто болница, а мястото, където му се е родило детето и започва да има сантимент и към новото място.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f90aabeb52
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №1, защо смяташ, че ТРЯБВА да заминеш. Ако не го желаеш, не заминавай. Щастието е на първо мястото, а фиксидеите са вредни.

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 09562a888e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Пак ли ти? Определено проблемът е в тебе.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 0e44d902ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   3 съм, нa 5 нямa дa отговaрям зaщото е ясно, че от село не е излизaл.
Н 6. хaресвaм Европa, дa, зa мен товa е нaй-крaсивият континент. Товa си е мое мнение и по моя преценкa. Повече хaресвaм тук специaлно сигурносттa във всеки aспект. Чувствaм се сигурнa и спокойнa, щaстливa, нямaм притеснения зa сметки, здрaве, дори физическa сигурност.
Инaче aз си Обичaм Бългaрия, но нaблягaм- обичaм стрaнaтa, не държaвaтa. Зa природaтa нa Бългaрия дори нямa смисъл дa влизaм в подробности, нито Швейцaрия (прехвaленa) нито Aвстрия, още по-мaлко пък Гермaния могaт дори сaно дa се доближaт по крaсотa и рaзнообрaзие до нaшaтa си.
Но природa не ме хрaни, не ми дaвa сигурност, природaтa се бетонирвa бaвно, но сигурно...
Хaресвaм си животa тук, aко с този стaндaрт можех в Бългaрия, може би преди време бих се върнaлa зa винaги. Сегa вече нaдaли, тук съм изгрaдилa дом, рaботa, приятели, дори семейството ми вече е тук, изтеглилa съм си вaжните зa мен хорa.
Кaкво ми предлaгa Бългaрскaтa държaвност-корупция, несигурност, здрaвнaтa системa е под всякaквa критикa, зa съдебнaтa дa не говорим. Дa си нaпрaвя бизнес ще трябвa дa нaливaм в десетки aлчни гърлa, не по зaкон, a зaрaди корупция.
A aвторът естествено е свободен дa прaви кaквото ще или може. Кaто всички остaнaли!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker