Да се преместя в София или в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да се преместя в София или в чужбина?
преди: 6 години, 5 месеца, прочетена 3793 пъти
Живея в Пловдив и като цяло всичко ми е толкова омръзнало и даже вече нямам желание да търся нова работа и да се развивам тук. Също много ме дразни чалгарското поведение и манталитет на голям процент от българите. Имам висше образование с IT компютри и графичен дизайн. Говоря и пиша добре английски език. На 30 год. съм. Сега идва и момента да избирам дали да се преместя в София за по-добро бъдеще или да се ориентирам направо към някоя англо говоряща държава(Англия или Ирландия). В голяма дилема съм. Помагайте.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 5 месеца
hash: 621521a009
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Преди три години, с жена ми бяхме пред същата дилема. Избраме чужбина и заедно с девет годишният ни син заминахми за Германия. Там се оказа, че не така както ни го бяха описали и накрая поради ред причини, преди година, се прбрхме обратно и сега живеем в София. Тук сме много по добре, но най важното е че синът ни е отново щастлив.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 5a184aefe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Чужбина. София едва ли е нещо по различно от Пловдив.
Поне ще знаеш за какви пари работиш.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: aa132ab62a
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   Няма значение къде ще си - целта е да си създадеш остров в морето от чалга. Навсякъде масовият човек е повърхностен консуматор на каквото му "пее" радиото и каквото му "дава" телевизията. Ако мислиш, че в UK например хората в супермаркета са духовно извисени или ще ти говорят за ИТ се лъжеш много. Същите драми, същата простотия, просто замаскирана от "европейски маниери" (макар, че и те изчезват). Целта, дори и да си останеш в Пловдив, е да намериш твоята среда - там, където ти е ок. Да имаш някакъв социален кръг, гадже, някакви удовлетворяващи занимания. Вътрешно да ти е добре. Да чувстваш, че има смисъл.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: ccae1b3a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В Англия става солено, Ирландия не знам как се оправят с кризата. Покрай Brexit и подобни, техните медиите там разправят, че расизмът и ксенофобията са скочили. Ако не помниш, то любима братска Англия доста плюеше България и Румъния, повтаряше как 27 милиона (да, демек цялото население на двете страни) имигранти ще се изсипят в Англия и ще точат скъпия им Health Service.

Чужд опит от приятели, които завършиха там: мразят я. Един се върна в Пловдив, по-щастлив си е там. В Англия работи в клиника, тук в кол център. Братовчед ми завърши там, не понася английския манталитет, не е по-хубав от тукашния. Друг приятел - пак завърши там. Той трябваше да отговаря на въпросник, докато беше студент, за да има право да работи в една определена фирма - по 7 различни начина го питаха дали е убивал човек и отделно дали е крал или е бил осъждан. Ако те дразни чалгарията и простотията в стил Студентски град, то в Англия ей пък това много ще ти хареса - напиват се от няма и 7 часа вечерта, в 8 вече повръщат (и други работи) по тротоарите.

The UK не цвете за мирисане, батко. Позната на майка ми живее там, опитва се да си намери работа като фотограф. Дискриминацията си я има. Нас (и румънците) ни имат за цигани (както и почти всички други от Балкана). Ругаят и поляците, руснаците, каквото им падне.

Ако искаш, иди. Но не и с очакванията, че тук хората са долни, а там извисени. Същата сган, но с други претенции. Тук поне си бял, там и за толко не те имат. Помисли добре, защото не е лека стъпка.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: a3be67d1f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако имаш жена ходи в Чужбина ако си сам бягай в София

 
  ...


...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 621521a009
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Чужбина дава,
чужбина взема...
каквото и да дава,
ЧУЖБИНА ДОМ НЕ СТАВА!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 369d11bafa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Н 6. Стaвa и още и кaк. Нa мен еднa чужбинa ми е дом от 15 г. и се чувствaм много по-добре и нa място от колкото в Бългaрия.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: fb7ad67637
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Не можеш да прокопсаш и затова ще бягаш. Същото ще е и като избягаш, все ще обвиняваш средата, а проблемът ще е в теб самия. По-добре се стегни, използвай всичките си възможности, дори свали летвата, но ще видиш, че можеш да успееш и там където си.
Щастието е вътрешно разположение, не го моделира средата. А съм и убедена, че около теб има забавни и качествени хора, но ти не им обръщаш внимание. В теб за да бягаш съществуват вътрешни бариери. По-добре ги разруши, направи това, от което се гнусиш, направи това което избягваш да направиш и животът ти ще се подреди.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 621521a009
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   На такива като номер 7, въпреки че са много добри целувачи и лизачи на гъзове и нямат нищо против да живеят не като трета, а като десета класа хора, готови да живеят в гета сред утайката на света, след брексита им казаха да започват да си стягат багажите, защото никой не ги иска там. Скоро така ще стане и в цяла Европа, защото на местните им е дошло до гуша от навлици заливащи държавите им - без значение дали са законни или незаконни "бежанци".

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: cdbaa003b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8, стига с тези клишета, моля те. Просто приеми, че понякога човек трябва да напусне родното си място, защото няма как да се развива така както иска. Именно затова хората постоянно са се местили от място на място в историята. Имам двама бивши съученици, които завършиха докторати по астрономия в София. Единият остана в България и сега поддържа един сайт за български ресторанти, а другият работи като астроном в European Space Astronomy Centre близо до Мадрид, просто защото в България дори не могат да поддържат един телескоп в Рожен и астрономите получават мижави заплати или никога не могат да работят като астрономи. Просто приеми, че някои хора искат нормална професионална среда и възможности за развитие, а не искат да копат картофи или да оценяват ресторанти само за да са близко до родилния дом от който са излезли.
Авторе, имаш чудесно образование и професия. Това ти дава чудесни възможности за развитие, но къде ще ти пасне, зависи от теб самия, това никой не може да те посъветва. Моят съвет е да идеш до София, да видиш как се чувстваш там, после посети и Англия, Ейре и която и друга страна ти харесва, говори с работодатели и твои колеги и прцени сам. Аз примерно съм бил на научни конференции в над 20 страни и в още няколко страни като гостуващ лектор и още от втория ден знам за себе си дали мога или не да живея в дадена страна или град. В никоя северна страна не бих живял примерно аз, не ми пасва нито климат, нито хората и начинът им на живот. Иначе на мен лично ми пасват Виена, Мадрид и Мелбърн.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 747ae2f578
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Номер 9, спри се с тези манипулации, нямащи нищо общо с реалността.
Ето ти линкове към двата най-реномирани университета в Англия Оксфорд и Кеумбридж да видиш колко българи има там като студенти
Оксфорд - 89
https://www.ox.ac.uk/about/facts-and-figures/student-numbers?wssl=1

Кеймбридж - 11 приети само през 2016
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/sites/www.undergraduate.study.cam.ac.uk/files/publications/undergrad_admissions_statistics_2016_cycle.pdf

Така е и в много други университети в Европа и САЩ. И не само има студенти, но и преподаватели българи! А, всички тези български студенти, като завършат имат по няколко атрактивни работни оферти! Я дай едно официално съобщение с линк, в което британски правителствен представител казва, че ще гонят чужденците?! Не можеш нали?! Тогава защо заблуждаваш хората? Напротив, всички официални британски източници потвърждават, че всички, които са в заварено положение вече там, ще могат да останат, а в бъдеще пак ще имат нужда от квалифицирани работници и селскостопански сезонни работници и т.н., но ще ги приемат по квоти. На Германия също липсват хиляди инженери, доктори, мед. цестри, ИТ специалисти и т.н. Канада приема по 300 000 имигранти годишно от цял свят и също не смятат да спрат. Как точно ще гонят всички чужденци и къде?! Да не говорим, че много българи вече са и местни граждани. Аз съм вече канадски гражданин 8 години, а децата ми освен канадски граждани са и родени в Канада. Как точно и кой точно ще ни изгони като дори не се водим чужденци вече?! Ти чуваш ли се какви врели-некипели говориш?! Кого се опитваш да заблуждаваш?! Сега не е 1970 г. да пишеш в Работническо дело каквото искаш. Само с едно щракване на мишката и всеки може да види къде колко имигранти и какви са местните закони.
И за какви гета и трета и десета класа хора говориш? Едно е да береш ягоди в Испания или портокали в Гърция, друго е да си компютърен специалист като автора или научен кадър като мен. Квалифицираните имигранти не живеят в никакви гета, а в нормални квартали и често изплащат дори собствени къщи. Ние изплащаме собствен дом, а децата ми ходят в нормални училища с местни деца. В Канада има и българи мултимилионери като Игнат Канев, и режисьори като Тед Кочев и дори депутат имаме от български произход Кен Бошков. Да не говорим за стотици българи професори, инженери, доктори, полицаи и това само в Канада! Та викаш тези българи ги третират като трета класа хора и ги карат да живеят в гета. Голям си шегаджия. Тази евтина пропаганда може да мине само в Северна Корея.

Авторе, не се хващай на манипулации, виж сам за себе си къде ти допада най-много и успех!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 5a184aefe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към номер 11,
Само ще му напомня, че синът на Цар Киро беше завършил в Кеймбридж.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 747ae2f578
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   И какво от това, номер 12? Това, че синът на цар Киро е завършил в Кеймбридж или където и да е, означава ли, че всички български граждани в Кеймбридж са цигански барони? Това, че един необразован българин, който бере ягоди или копае картофи живее в каравана или в гето, ознзчава ли, че образован българин като автора, който има работа като компютърен специалист с нормална заплата също ще трябва да живее в гето? Отвори един български имигрантски вестник в която си искаш страна и виж вътре няколко имена на местни български адвокати, лекари, зъболекари, професори и виж къде живеят, после се обади на някой общ работник и виж и той къде живее. И после сам си отговори на въпроса защо е така. Защо зъболекар българин завършил в Германия с отличен немски си работи спокойно, живее в собствена къща, говори отличен немски и има местни приятели, а общ работник от Хасково с успех 3, 67 от дипломата за средно образование и минимални познания по чужди езици живее в гето с двама мароканци и 3 румънци. Но, после същият този нискообразован човек, който не може да върже 2 изречения на чужд език или ако може гордо се хвали, че знаел езика перфектно се оплаква навсякъде, че и в този форум, че го дискриминирали, местните били тъпи и живеел в гето, както и всички имигранти, не защото няма квалификация, не знае добре местния език и получава минимална заплата, с която и да иска не може да си позволи отделно жилище в добър квартал, а защото видите ли, местните са гадняри и го ненавиждат САМО защото бил българин!

Брех да му се невиди! А, защо по дяволите не дискриминират германците кардиохирурга доктор Чирков и не го карат да живее в гета? ! Защо и испанците не дискриминират Стоичков и децата му са завършили най-реномираните барселонски училища? ! Защо французите не дискриминират историкът Цветан Тодоров или философката Юлия Кръстева и не ги карат да живеят в арабски гета? ! Защо англичаните на дискриминират виртуозният ни цигулар Васко Василев или австрийците и италианците стотиците ни оперни певци и музиканти там? ! Или швейцарците не дискриминират сестри Малееви - легенди в световния тенис? ! Те даже обикновени училищни треньори по борба, тенис на маса и худ. гимнастика от България не дискриминират, представете си!
Защо по дяволите не разберете едно нещо, че за да живееш нормално в чужбина, да се интегрираш и да те уважават, трябва да си добре квалифициран, с умения, които трябват на местния пазар на труда и да говориш отлично местния език или поне английски език. Или да си човек на изкуството, спортист или бизнесмен. Тогава само вратите на местното общество са отворени. Именно затова не съм срещал досега български компютърни специалисти, цигулари, треньори по худ. гимнастика, тенис, професори и инженери в Западна Европа и Северна Америка, които да се жалват, че ги дискриминират и живеят в гета. Но, ако си мияч на чинии, берач на плодове, шофьор, сервитьор, продавач в кафене и т. н., да, ще получаваш по-голяма заплата от тази в България, но тази заплата няма да е достатъчна, за да се интегрираш добре в местното общество, нито ще ти позволи статуса да получиш уважението на местните. Някои хора го разбират това и стоят в чужбина просто за да подпомагат финансово семействата си в България, но други се жалват и не търсят вината в себе си, а само в чужденците, без да се замислят как се отнасят и в България към нискоквалифицираните хора.

Но, аз друго не мога да разбера, защо когато някой квалифициран специалист като автора иска да емигрира му рисувате апокалиптични картини и го пращате в гетата? ! Разбирам някой да пише, както често се случва, аз съм на 18, знам малко английски и искам да живея в Англия или не знам нито дума на френски, ама мечтата ми е да съм във Франция и да работя каквото и да е, тогава, да, и аз пиша на такива образи, че е много вероятно да се разочароват бързо и да попаднат в гето, но какво общо имат подобни хора с автора? ! Това е все едно да бяхте казали на Лечков, че е по-добре да рита топката в Сливен и в никакъв случай да не ходи в София, където е много населено и скъпо и не дай Боже в чужбина, където винаги ще си остане емигрант и ако не успее в Сливен, значи и в Германия няма да успее. Ако в Стара Загора не можеш да успееш като цигулар, значи и във Виена няма да успееш, затова стой си Стойчо в България, майната й на Швейцария, така ли? ! Е, желязна логика, няма що!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 31fe6bd131
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Чужбина.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker