Трябва ли чужденец да научи езика на страната, в която пребивава? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120986)
 Любов и изневяра (29662)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6457)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Трябва ли чужденец да научи езика на страната, в която пребивава?
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 3265 пъти
Здравейте,
Наскоро възникна спор. В офиса имаме чужденец. Да го наречем Иван. Живее в България повече от година, приятелката му е българка, но вкъщи си говорят на анлгийски. Иван е от Източна Европа, славянска държава, езикът му е сравнително близък до нашия. Разбира горе-долу български, но не го говори.
Служебните разговори с Иван ги водя на английски, който е работният език на фирмата. Но извън това - поздрави, разговори покрай кафе машината или в обедната почивка, му говоря на български. Говоря бавно и превеждам на английски, каквото не е разбрал. Той разбира, но ми отговаря на английски. Но отказвам да водя целия разговор на английски. Смятам, че след като съм в страната си, имам право да си говоря на моя език. И чужденецът, след като е решил да живее тук, е редно да го научи. И за него ще е по-добре. По-лесно ще се интегрира, ще си намери приятели. Не му се сърдя, че ми отговаря на английски. Реално не мога да го накарам насила да говори български. Когато и ако реши, че е готов, нека говори. Ще го подкрепя за усилията.
Със самия Иван съм нямал проблеми. Говорим си на българо-английски. Не е много ентусиазиран, но и не показва да има проблем с това. Но една колежка на няколко пъти ми прави забележка, че не било учтиво така, че той не разбирал добре. Последния път ме нарече расист и я насметох малко (извън офиса, в ресторанта за обяд). Казах ѝ, че съм в страната си, че не желая да говоря на английски в извънработно време и на когото не му харесва, не е длъжен да говори с мен. Тя се нацупи.
Аз мисля, че човек е редно да уважава културата и езика на страната, в която пребивава. Познавам поляк, който преди три години като дойде в България, не говореше и дума от езика ни, но сега трудно се разбира, че е чужденец. Бях преди време за няколко седмици в Индия и дори за толкова кратък период се постарах да науча някои основни изрази и поздрави. Ако се преместя в чужбина една от първите ми задачи ще е да науча местния език и обичаи. Не съм расист, уважавам всеки човек, без значение народност, цвят на кожата и религия, но уважавам и нашата идентичност. Затова и реакцията на колежката ме издразни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: ed02cdf500
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Въпросът е риторичен.
Ж

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: bfe9e94758
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като не искаш да говориш с него, не говориш с него и това. Всичко останало, е само дребнаво заяждане. Виж, работиш в някой офис с 5000 лева заплата и ти е скучно, ясно ми е, познавам средата. Остави хората, да си живеят живота и си гледай кефа.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: eaa006bdff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Зависи от ситуацията и от професията!!!
Аз няколко пъти съм била в Германия и отношението към мен и чужденците, които не говорят немски беше абсолютно същото, та даже и подигравателно и надменно. Така че, щом си отишъл да работиш в съответната страна, наложително е да говориш езика им.

ВЪВ ВАШИЯ СЛУЧАЙ ОБАЧЕ, е малко по-различно. Защото, до колкото разбрах вие работите в чуждестранна компания и говорите масово на английски. Тогава за какво му е на въпросния да знае и да ти говори на български? Нито ще му е нужен в живота и професията/както добре знае(м)/, нито нищо. Реално, той е дошъл тук заради ПРИЯТЕЛКАТА СИ, а не с цел РАБОТА В БЪЛГАРИЯ.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: edfd896abd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако е за дълго да.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: efafd65a1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Да, твърдо и категорично чужденецът трябва да научи езика на държавата, в която живее, ако живее там са идеята да остава за постоянно.

Така навремето аз като живях в Испания научих испански и си ми беше екстра. Никога не почувствах дискриминация, подценяване, расизъм, и каквото и да било от подобен род спрямо мен, от което се оплакват много от сънародниците ни там, но дискретно премълчавайки факта, че или едва-едва говорят испански, или го говорят с ужасен акцент и съответно никой не иска да се измъчва да ги разбира, и съответно да има по-дълготраен контакт с тях.

В старата работа имах колега италианец, който е вече 12-та година в България, и все още единствените думи на български, които знае са "кебапчета" и "кюфтета"... В сегашната си работа също имам чужденци от много държави, които са от поне 3 години в България, а още дори едно "добър ден", или "здравей" се затрудняват да кажат, или пък го казват с изключително дразнещ акцент. И тук говорим не за някакви сложни и рядко използвани думи, като например "прахосмукачка", или пък "чушкопек", а за думи, които са елементарни и човек ги чува поне по 10 пъти на ден. Все едно българин в Англия да живее 5 години и да не може да каже като хората "good morning" - еми, нелепо е!

Да, с тези чужденци си говорим на английски, или на работния език във фирмата, но извън работа социалните им контакти не са от най-добрите възможни, точно защото наистина на малко хора им се занимава да НЕ говорят на родния си език в свободното си време. Не така стои въпросът с чужденците, които говорят, или поне се опитват да говорят български - тях винаги се намира кой да ги заговори, или да ги покани някъде, но не от хорска срама, защото са част от екипа, а защото наистина са хора на място и можеш да си кажеш нещо с тях на РОДНИЯ си език. Наистина, хората идващи от чужбина, които научават български в моите очи се издигат наистина много и получават моето уважение и респект, едно защото са научили езика на държавата, в която са избрали да живеят, и второ - защото българският език наистина е изключително труден за научаване и си е истински подвиг за някой да го научи на едно сносно ниво. Не, че не уважавам и другите чужденци, ако са точни като хора, но просто допирните ми точки с тях са по-малко и като цяло няма особено голям шанс да се сближа с тях, просто защото не ми се занимава да говоря на чужд език в свободното си време.

В крайна сметка всеки сам за себе си решава как да се интегрира, и дали изобщо да се интегрира в чужбина, но където и да отидеш, овладяването на съответния език не е задължително, но е силно препоръчително. Това, вероятно може да го потвърди всеки един, който някога в живота си е бил емигрант в чужбина. Да разбираш и говориш местния език е голям плюс и не само може, а и реално ти отваря доста врати, които иначе по един или друг начин винаги ще бъдат затворени за теб, така че всеки сам може да си направи сметката дали трябва, или не трябва да се знае езикът на държавата-приемник. :)

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: eabe25155c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Кажи ѝ на тази колежка да отиде във Франция и да изисква от французите да ѝ говорят на език, който тя разбира. Попитай я дали те са расисти, че няма да го направят. Мисля, че е редно щом отидеш в една страна, живееш и работиш там, да знаеш езика. Била съм в чужбина на почивки, в страни, в които езикът не е руски, немски или английски (които говоря), единствено в туристическите квартали, където има магазини за сувенири, са ми говорили на английски. По неволя, защото искат да си продадат стоката. Колегата ти може да говори на какъвто език иска вкъщи, на задължителния език във фирмата и на родния език на местните през останалото време на улицата.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: bfe9e94758
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   " Все едно българин в Англия да живее 5 години и да не може да каже като хората "good morning" - еми, нелепо е! "

Ще останеш изненадан...

Но съм бил в офиси из Европа, къдетозаплатите са 6 цифрени на година и половината, дори не плануват да научат местния език, докато им траят договорите. И повярвай ми, в цял свят, парите отварят повече врати, от милите думи.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 898c5a9c29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   По принцип всеки научава някакво минимално ниво при дълга работа в чужда страна, само не искайте чудеса от човека, той няма да говори нито след месец, нито след два, опитайте след годинка две.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: e37b2252c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Не е нужно да се заяждаш и да определяш другите как и какво да правят. Говорите си на английски, ако той има интерес сам ще те помоли да учи езикът. Мисля, че си крайна.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 3fc2ed1084
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Какъв ти е проблема, като на работа всички говорите на английски? Като ти е неприятен не говори изобщо с него извън работно време. Не си длъжен да харесваш хората, с които работиш.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2cb88bd2d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Авторке, проблема е в това, че си дребна душица. Ако в работния процес имаш взимане даване си длъжна да се съобразяваш. Имате си шефове, които като са го наемали са преценили ситуацията и едва ли му са поставали условие... " Започваш ама трябва да научиш нашия велик и много важен за света език". Ако нямате обща работа, не му говори щом те дразни. Колежката не е права да ти казва, че си расист. Истинската дума за теб е КОМПЛЕКСАР.
Той си е преценил, че щом не иска да учи български значи си му е ок, и не берете грижа за неговия социален живот.
Примера даден с Германия не е удачен, защото всеки, който е бил там и в друга държава знае за какво говоря. Бях там на три работи. Сега съм в Холандия и хората те питат английски, немски или холандски. И тук има една дребнава холандка като тебе, ама и аз като тоя пич не я е. вам. При това съм общ работник, а не някой важен кадър. шефа ми е приятел и още на втората седмица след запознанството ни отиде да види България заради мен. Водил ме и на бадминтон и на парти с холандци, ама аз не съм Бай Ганьо и не искам да го карам да говори с холандците на английски заради мен и спрях да ходя. Времето, което ще уча език, който няма да ми трябва мога да го инвестирам да усъвършенствам себе си в друго. Тоя пич си прави някаква сметка, че не е за постоянно в БГ.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 10ea3ac162
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

12.   За какво му е да учи български? Какво като живее в България? На кого му пука за тъпия ви български, никой по света не го говори, хората говорят английски, испански, френски - това са международни езици, а български говори само бай Ганьо. Вие самите се чудите как да избягате от държавата си, кръщавате децата си с международни имена, а сега се сърдите, че някой чужденец не ви иска езика. Ми защо да го иска като вие самите не го искате?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 0d1ce1cfec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Не, в конкретната ситуация 'чужденецът' не е необходимо да научи български - в работата му е достатъчен английски, родният му език е близък до българския, с приятелката му сигурно си говорят на английски. Познавам хора, които са живели в 5-6 различни държави за период от 15 години. Е, какво, те полиглоти ли е трябвало да бъдат!? Отношението ми към чужденците не се променя от това дали са научили български след като живеят в момента в България - ако имат време и желание да го научат ок, ако не - не.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 29c91ab149
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Това не е твоя работа!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ff36f3c3b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Разбрам да е от другаде ама за човек с език близък на нашия... За мен си прав категорично. А колежката ти използва думи които не разбира. Това не е расизъм!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ae4d1f3466
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Всичко е много индивидуално и си зависи както от човека така и от работата, а и не на последно място дали смята да остава за постоянно или не. Съгласи се, че ако е пратен тук за 6 месеца или година, ами няма да се старае да учи езика. Виж, ако има планове да живее тук, тогава е задължително! Бившият ми беше чужденец. Живяхме заедно в България 10 години и за всичките тези години той се държеше точно като твоя колега. Разбираше всичко, но отказваше да говори или го правеше само ако нямаше избор, примерно ако е сам някъде и няма кой да превежда. Е, дразнещо беше! Да не говорим, че по този начин така и не успя да се впише защото непрекъснато трябваше да вървя след него и да превеждам и на практика не контактуваше с българи, а само с чужденци. Е, не казвам, че това е основната причина да се разведем, но да ти кажа и това изигра своята роля. За толкова години той не прояви грам интерес не само да научи езика, но и да опознае културата на страната. А, това дразни! Просто е един вид демонстрация "че не ми пука за вас, за традициите ви и за обичаите ви! ". И естествено това доведе до конфликти със семейството и роднините ми. За това си прав, че е въпрос на уважение към страната и колегите ти да научиш езика поне на елементарно ниво. Не става дума да го говориш перфектно, то си е ясно, че няма да успееш, но е приятно да видиш, че човекът се е постарал, проявил е уважение. А иначе, разбира се, можеш да му го обясниш на английски, ако не е разбрал, но е важно първо да се е опитал да разбере. За мен това е нормалното, а не да се правиш на велик и да смяташ, че всички са длъжни да говорят английски или твоя език. Е, не са! Не и в България! Точно както ние като заминем в чужбина учим и говорим местния език, така е редно и чужденците да се постараят поне малко от малко да научат български, особено ако живеят тук или смятат да живеят тук.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 5f97b1832f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   От автора:
Хора, не искам нищо от чужденеца. Просто искам да си говоря на собствения си език в личното си време. И да говоря с колегите си на български в НЕСЛУЖЕБНИ разговори. Да, длъжен съм да водя служебните си разговори на английски, когато има чужденец в екипа и го правя. Нямам проблем с това, английският е работен език на фирмата. Но да трябва да обсъждам някой филм, футболен мач или книга на английски, само и само да не се почувства засегнат чужденецът - ами не, не се чувствам длъжен да го правя. Ако не му харесва, че говоря на български, може да не говори с мен. Няма да му се сърдя, наистина си е негова работа и не мога да изисквам от него да учи български. Но и той не може да изисква от мен да говоря на английски. Той не го и прави де, проблемът ми беше най-вече с реакцията на колежката.
А 12 бас ловя, че знае пет думи на английски и мие тоалетни в Малта, но вече е преуспял емигрант...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: bfe9e94758
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Ама пич, не си длъжен нищо да обсъждаш с чужденеца бе.... Еййй... Просото го игнорирай и това е.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 5f97b1832f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   12, съмнявам се да си чел/а "Бай Ганьо" или изобщо да знаеш кой е Алеко Константинов. Не се излагай с полуграмотните си изказвания.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 424af31392
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Имам приятел - чужденец от Западна Европа. Чете кирилица, разбира повечето неща, но просто не може да говори на български и не му се отдава. Родният му език е съвсем различен. Със сигурност харесва България повече от мен, но просто езика му е труден. Не е от неуважение към нас.
Бас държа, че и повечето от вас да отидат в чужбина пак няма да се справят перфектно с местния език.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 29c91ab149
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Нищо не искаш, а? Я си погледни заглавието!
А и той не иска да му говориш на английски извън работата!
Живея в Холандия, работя в научен институт, НИКОЙ не очаква от мен да говоря на холандски (не, че аз не говоря, но говорим за очаквания) на работа даже и не по работна тема даже след 16щ5 години тук!! Ако наоколо има не холандци, холандците веднага минават на английски! И в магазина и на улицата също!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 6c7e69f160
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Аз пък съм имала точно обратния проблем с чужденци. За тяхно удобство съм се обръщала към тях на руски или английски, но те упорито настояват да общуваме на български, за да упражняват езика. Толкова комични ситуации са се получавали така! Веднъж един англоезичен колега нарече в очите шефката "дива планинска жена". Един Господ знае откъде го е запомнил този израз, аз за първи път го чувах.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 97218c3e06
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Авторе, абсолютно си прав. И мен ме дразнят подобни надувковци. Някой пита, по-горе в коментарите, чеимало хора в много държави живеели и какво полиглоти ли да станели. А, защо не? ! Много е тъпо да живееш някъде и да не говориш местният език и да, ако се местиш постоянно, може и полиглот да станеш, какво лошо в това? ! Аз съм завършил в САЩ, но след това отидох в Монреал, Канада за 3 години. Работният ми език беше английски, но разбира се, че научих и френски език! След това бях 1 година в Германия, не знам немски толкова добре, но достигнах ниво В 1. От 8 години съм в Испания и работя само на английски език, но като изляза на улицата или ида в която и да е институция, никой не ми говори на английски, така че научих испански език. Дори в Сърбия като бях на командировка за месец, след две седмици само започнах да се пробвам да говоря на сръбски, научих много думи и всички искрено ми се радваха. Жена ми е испанка и има доста добро ниво на български вече, след 5 години брак. Така че не виждам какъв е проблемът? ! Напълно те разбирам авторе, продължавай в същия дух. Миналото лято така, попитах на родителите ми съседка рускиня, която от няколко години живее в България, дали е минала пощальонката. Тя ми отговори - не понимаю. Моят отговор беше - ами учи български, време е да го проговориш.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: d4685cf678
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Aми естествено че трябвa дa говори езикa нa стрaнaтa в която живее! Едно е дa отиде зa половин годинa, друго е зa постоянно дa живее и рaботи. Неувaжително е дa не говориш поне мaлко езикa. Aз с тaкивa хорa директно не общувaм. Бaщa ми е чужденец от държaвa в която се говори език крaйно дaлечен от бългaрския. Но въпреки товa нaучи бългaрски перфектно и зaтовa нaвсякъде го увaжaвaт. И други приятели чужденци имaм в Бг. Aми всички знaят бългaрски. Кой повече, кой по мaлко... но знaят.
Aз в моментa съм в чужбинa и говоря перфектно езикa нa стрaнaтa в която живея. То възпитaните хорa си купувaт рaзговорник дори aко отидaт нa екскурзия зa еднa седмицa.
Където живея имa достa бългaри и aз съм потресенa от фaктa че някои дори не знaят езикa. Живеят тук от 10 години и две фрaзи не могaт дa свържaт. Просто ме е срaм.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: bd1f323623
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Ами... изкушавам се да кажа "да", въпреки че самият аз съм пример за "не".
Преди време пребивавах в Швеция и работех в шведска организация. В офиса бяхме двама чужденци. Целият офис говореше на английски само заради нас... за около 3-4 месеца. След коет постепенно започнаха да говорят все повече и повече на шведски. След деветия месец често се и обръщаха към нас на шведски, но никога не е било проблем да им отговорим на английски (който междувременно беше придобил тежък шведски акцент).
Изобщо не е въпрос надуване. Аз не се чувствам комфортно да говоря на език, в чието владеене не съм уверен. Предпочитам да кажа каквото имам на грамотен английски, отколкото да звуча като "един гаща плява да я 'деш на наш'та магара" на местния език.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ec3ede46f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   "Неувaжително е дa не говориш поне мaлко езикa"

Тук еменно е големият проблем. Невъзможността на чужденеца з аправилно артикулиране на нашия еззик, превръа всякакви опити за коуникация в хънкане, мрънкане и много лошо изживяване. Добави в микса и умопомрачаващ диалект, който те кара да се оглеждаш за торбича, че може и да си видиш закуската на ново.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: f2e1c204b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Трябва. Ако е тук да лющи таратор и чопли семки, да се научи да пуши по 2 кутии дневно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: d9b77ce1cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Редно е да се научи езика, ако чужденеца ще остава за по-дълго или дори за постоянно. Ако е за няколко седмици или месеци, естествено няма как да се научи цял език дори на разговорно ниво. Но в у нас не е чак такъв проблем, както виждаш чужденците и приятелки си намират светкавично без езиковата бариера да е проблем.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 9663438d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Досега не съм срещала човек, който иска да се установи в България за постоянно и да не прави поне опити да говори на български. А такива познавам много. Виж, че говори с приятелката си на английски е нормално. Най-вероятно са започнали така в началото и сега ще им е трудно да го изкоренят. Моят приятел е руснак и говори български без проблем, но с него говорим на руски и аз не знам защо. Така почнахме и така си остана.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 8937a7bffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Не е задължително да учи езика. Английският е универсален. Щом и двамата го владеете и комуникирате добре и се върши работата - това е важното. В крайна сметка приоритет е работата. На Запад хората са в пъти по-развити и държави из Скандинавите или Дания, Нидерландия и т. н. семействата наливат пари по частни учителни и училища (по-заможните и интелигентни), за да може децата им да говорят английски гладко и да не се усеща акцент.

Щом е в България с приятелката си, значи е дошъл заради нея и жеста е достатъчен. Не мисля че в противен случай ще си стои на дупето в България. След като маса българи се изнасят, защо хората да са дребнави? Процеса на интеграция не е от днес за утре. Той е дошъл в нова среда с различен начин на живот, хора, култура и т. н. Това че е славяноговорящ не значи нищо. Със сигурност много се насъбира на куп.

Браво на момчето че е избрало България.

П. С. Нашите пък като идат на вън за да работят, да не би да се интегрират? Отиват заради парите и интересите си. Малко са тези които се мъчат да абсорбират местното и нека не се лъжем.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ec3ede46f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Трябва, ама не можеш да го накараш. Грубото ти държание, само може да го отврати още повече от езика ни.

 
  ...
преди: 6 години, 27 дни
hash: 0938bbb0f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   Тоест ти се бъркаш се в личните работи на друг, даваш акъл той какво трябва да прави, а когато отбележат, че твоето поведение е нередно и би трябвало да е друго, се сърдиш. Обаче има една съществена разлика - колежката ти директно ти е казала, съвсем по мъжки, а ти прилагаш разни пасивно-агресивни номерца като жена с колегата чужденец. И за да ти отговоря - не, никой не е длъжен да прави нищо, на човека си му е ок и без български, от кой зор да се мъчи? Цялото разделение на мое-чуждо е толкова дребно и жалко, освести се - ние сме част от един космополис и отказа да приемеш, че границите помежду хората се стопяват, не те прави нито по-голям патриот, нито по-голям човек.

 
  ...
преди: 6 години, 21 дни
hash: 35f7389015
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Не е необходимо, българският е един отмиращ и неблагозвучен език.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker