Търся съвети за живота в Канада - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121017)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14344)
 Тинейджърски (21873)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18481)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Търся съвети за живота в Канада
преди: 6 години, 14 дни, прочетена 3098 пъти
Здравейте,
Със съпруга ми обмисляме заминаване в Канада. В момента сме все още на етап проучване и ще помоля за съвети от всеки, който живее или е живял там.
Да споделя малко повече за нас. Аз съм на 30, съпругът ми на 35. Миналата година сключихме брак и вече работим за детенце. И двамата знаем английски, имам добре платени професии в България, дом, коли, вила, роднини и приятели. Не заминаваме поради финансови причини, а защото искаме децата ни да отраснат на по-добро, спокойно и сигурно място, да получат по-добро образование и да имат повече шансове за реализация и нормален живот, да опознаят нови култури и да свикнат с различни хора и езици от малки.
Избрахме Канада, защото там имаме приятели, които могат да ни съдействат и да ни помогнат, без да злоупотребяваме с добрината им, разбира се. По-точно сме се насочили към Ванкувър. Тъй като смятаме за заминем, след като ни се роди дете, тоест не по-рано от догодина, ще имаме време да се подготвим. Но и се притеснявам как ще ни приемат там с бебе. След колко време ще мога да започна работа и къде ще го оставям. Дали е възможно да отрия нещо като частна ясла, където да гледам моето дете с още 1-2 други деца на други хора? Ще получавам ли там майчински или някакви социални? Аз се осигурявам тук на добри пари, но по нашите стандарти. За там това майчиство ще е повече от мизерно. И ще го получавам ли изобщо, след като не живея в България?
Ще съм благодарна за съветите ви. Също ако може да ме ориентирате към настоящия момент за документи, цени на къщи под наем, на хранителни стоки. Горе-долу с какви средства ще е добре да тръгнем; каква заплата минимум ще е необдохима на съпруга ми за нормален живот на цялото ни семейство, докато започна работа? Ще ми се признаят ли дипломи от тук или ще трябва да уча там? По принцип би ми се искало да уча там, преди да започна нещо. Мога ли с вечерни куросве да изкарам кетап за някаква професия и какво се търси най-много?
Въпросите ми се хиляди. По цял ден чета в интернет, а вече ми е неудобно да разпитвам постоянно нашите познати. И все още имам чувството, че нищо не знам.

Благодаря на всеки, който реши да се включи със съвет!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 13 дни
hash: 4637cf13c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Цени във Ванкувър:

1 л мляко - 2, 40 канадски долара (3. 05 лв)
хляб - 3, 20 (4, 07лв)
кило ориз - 4, 33 (5, 50)
яйце - 0, 35 - 0, 44 лв
кило сирене - 14, 40 - 18, 30
кило пилешко или телешко - 15 - 19
кг ябълки - 3, 90 - 4, 95
кг банани - 1, 80 - 2, 28
портокали - 3, 70 - 4, 70
домати - 4, 70 - 6
картофи - 2, 50 - 3, 20
лук - 2, 55 - 3, 23
1, 5 л мин. вода - 2, 57 - 3, 26
цигари - 13 - 17
кенче бира - 3 - 3, 80
вино - 18 - 23

транспорт - 95 - 120 месечна карта
ток, вода - ок. 80 долара на месец, доста е евтино
интернет - 74 долара месечно

частна градина месечно - 1250 долара
самостоятелна квартира хол и спалня - 1500-1900 долара в зависимост от квартала

цена на жилища 8-13 бона за кв. м.

вечеря за двама в средно добър ресторант - 75 долара

кино 14 долара

за относително норамален живот ще ви трябват поне около 4000 долара на месец, под това ще трябва да се лишавате от някои неща. И това без детската градина.

Средната нетна заплата там е около 3100-3200 долара.

 
  ...
преди: 6 години, 13 дни
hash: 2cfe4ea0fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дайте малко патриотизъм! Все бягате в чужбина! Затова тук няма възможности - защото избягаха толкова много хора! Канада, та Канада! Бог е казал да сме оттук и децата ни също ще са тук!
Жена 21 години.

 
  ...
преди: 6 години, 12 дни
hash: d3e06baa21
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Номер 2, е ние като избягаме би трябвало да има повече възможности за вас, патриотите, нали така?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 дни
hash: b174a75d06
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   > И двамата знаем английски, имам добре платени професии в България, дом, коли, вила, роднини и приятели.
Не заминаваме поради финансови причини, а защото искаме децата ни да отраснат на по-добро, спокойно и сигурно място, да получат по-добро образование и да имат повече шансове за реализация и нормален живот, да опознаят нови култури и да свикнат с различни хора и езици от малки.

Боже Господи! Аз съм прекарал 1/3 от живота си в чужбина, с висше образование и гражданство на съответната страна. Печеля повече от средното за страната, но реално няма как да постигна нищо, защото не съм нито мениджър с топ бонуси, нито поне наследник на имот в голям град, а обикновен технически кадър. Данъците ми вземат почти половината от заплатата, а наема в момента 1/3 от нетото с тенденция да става още по-зле. Ако ми затрябва нещо, винаги трябва сам да се оправям, защото според държавата съм печелил добре. Това важи и за прехвалената медицинска система, където всички мислят само за пари. Нищо че плащам над 300 евро осигуровка всеки месец за нищо. Всички блага от социалната държава отиват за забулените нинджи от близкия Изток, които са наводнили всичко наоколо. Собствен дом тук няма да имам никога или поне не там, където има работа. Успявам да спестя някакви пари, но за сега не стигат дори да си купя жилище в БГ без кредит. Все още нямам кола и не искам да имам, но жена ми ще ме принуди след време да купим. Ще търся нещо втора ръка и ще се надявам на късмет. Струва ми се безсмислено да пръсна многогодишните си спестявания за една купчина ламарини, които след десет години ще са ръждясали амортизирани говна. Това им е мечтата на днешните икономисти, но аз не искам така да протече живота ми. Най-голямата ми мечта е да си купя къща в БГ и след време да убедя жена си да се преместим там. Тя е рускоговоряща от Източна Европа и от съвсем скоро тук. Сега се борим с бюрокрацията да и признаят образованието, процедурата по което е страшно скъпа. Определено не считам че се намирам на по-добро място от това, което Вие имате в момента. Мисля, че за децата ми ще е по-добре да израстнат в България с опция ако искат след време да се преместят обратно, отколкото да живеем цял живот тук и те да не знаят нищо за България. Страхувам се, че тогава ще са пълни пукали. Що се отнася до чуждите езици, аз говоря 2 такива активно и още 2 пасивно. Началото на всичко това съм положил в България.
Какво означава всичко това за Вашата ситуация? Ами нищо, Вие имате една добра основа в БГ и пристан, в който да се върнете, ако се разочаровате от емиграцията. Опитайте и така ще разберете! Но за масовият българин, който не е живял един ден в чужбина и само е слушал, че там всичко е утопия, а в България е много зле, мога да кажа, че в днешната епоха навсякъде е много зле. Тръм и Брекзит не са случайност! Според мен най-добрият вариант е да спестиш пари навън и да се върнеш в България. Иначе ситуацията ти е същата - работиш за да си платиш наема и сметките, ако ти остане нещо го хвърляш за нетрайни стоки, или ако си авантюрист се загробваш с кредит за 25 години и се молиш всичко да ти е наред и да го изплатиш преди да се пенсионираш. Ако си жив дотогава си един амортизиран полутруп и ти остават няколко години да си поживееш в дупката, за която си плащал цял живот. А ако не си успял и дупка да си вземеш на кредит, тогава си пръснал за наеми стотици хиляди евро, нямаш нищо и си толкова социално застрашен, че трябва да живееш в една стая в общежитие с обща кухня или някъде на гъза на географията. И оправданието за цялото това нещо, е че през целия си живот си имал работа. А за какво ти е всъшност тая шибана работа, т. е с какво е тя по-добра от работата ти в България, след като теглиш чертата, крайният резултат е един и същ, а ти си прекара целия си живот немил недраг далеч от родната си страна?

 
  ...
преди: 6 години, 10 дни
hash: 72c29b2a25
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Добре де, вие сте успешни в България, чудесно! Защо решихте, че децата ви няма да имат възможности в родината си, като вас? ! Да опознаят култури, викаш... и да се трамвмират емоционално, да не растат като българи, с българската култура... За климата да не говорим, за гмо храната и т. н. Познавам 2 семейства българи, едните са лекари, другите IT- избягаха оттам! Мислете добре, като ви е такъв зора, опитайте сами, без деца, не решавайте вместо тях! Умната!

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 дни
hash: 4637cf13c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм номер 1 и също съм на мнение, че във вашия случай няма особен смисъл да емигрирате. ОЩе по-малко в Канада. Ако тука сте успешни, там стандарта ви на живот няма да е по-висок, защото ще сте никои там. Ще работите далеч по-непрестижни работи. Според теб струва ли си примерно ако тука сте банкери, там да сте дюнерджии? Като дюнерджии колко ще се развиете? Колко удовлетворени ще сте? Какво отношение ще има към вас? Колко ще се обогатите духовно? Ако тук имате свестни професии, след години можете да се издигнете още. Там трудно ще се издигнете, защото ще сте вечните емигранти.

Отделно в Канада времето е супер гадно, постоянно вали, все е облачно, мокро, зимата е дълга, дните къси. За какво ви е?

А и ти нямаш представа какъв стрес е да емигрираш. Първо докато свикнеш с езика, манталитета, после докато се реализираш професионално, всичко ще ти се струва странно. Па докато си намериш среда, па децата да свикнат, постоянно ще реват в началото и т.н. И за какво в крайна сметка - за същия стандарт като в България.

Хубаво култура, ама като искате култура, просто ходете по-често на почивки и на гости в чужбина и пак ще поопзнаят култури децата. Много хора демонизират България и иддеализират чужбината, ама нито там е толкова хубаво колктоо си мислите, нито тук е чак толкова зле колкто си мислите. Не си мисли, че в чужбина парите растат по дърветата или че няма и там простаци.

А и вие ако там не работите престижни професии, което е много вероятно, да не мислиш, че децата ти ще учат в хубави училища с метсни. Не, ще учат пак с емигранти в най-калпавите училища - с араби, с индийци, с негри и всякакви такива. Ако смяташ, че тази среда е по-хубава от българската... Между другото мит е, че Канада е спокойна страна с ниска престъпност. Виж малко статистика и ще видиш, че някои канадски градове са почти на челните места в света по претъпност.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 дни
hash: 577cc0bfb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   С цялото ми уважение, но с оглед на съвремието ни...
"да не растат като българи, с българската култура... "
Не е най-травмиращото нещо, което може да им се случи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker