Относно младите хора и бъдещето на България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Относно младите хора и бъдещето на България
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 3299 пъти
Здравейте, аз съм един млад човек. На 19 съм и съответно приключвам с училището и ми предстой да продължа образованието си в някой "качествен университет".
Слушам как хората около мен казват, че България за нищо не става, как нещата не са добре, как хората живеят бедно и прочие и прочие...
Това, което мога да кажа е, че образованието ми до тук в училище не беше кой знае колко качествено и наистина да си заслужава. В училище са писали 3 на хора, които цяла година не са идвали. Не мисля, че и на другите места е по-различно. Повече научих сам, в самообучение, отколкото в училище.
Не вярвам и в някой български университет наистина да си заслужава образованието, познавам хора които са минали през разни университети и сега са успешни само, защото са се трудили и са поели инициативата да се научат сами. И аз правя същото сега, вместо да излизам навън, търся учебни ресурси, чрез които да уча това, което искам. (Със Софтуерно инженерство съм избрал да се занимавам и има доста онлайн ресурси за обучение)
Казвам ви от личен опит - в училище образованието вече не е качествено, малко са учителите, които наистина ги е грижа за теб за това колко знаеш и колко наистина можеш. Не е в едно училище така, а в много училища.
Бъдещето на България зависи от нас, от младите хора. Иска ми се да виждам повече хора, които имат нещо в главата, да виждам повече млади с амбиции за промяна. Чувал съм от един мой съученик следните думи: "Аз какво мога да направя, какво мога да променя. От мен нищо не зависи, политиците са тези, които трябва да оправят нещата".

Вие виждате ли бъдеще в младите днес?
За един млад човек, който иска да е нещо повече от метач и да не живее като скот има ли бъдеще тук?
Защо хората са толкова обезверени?
Как един интелигентен човек да успее да се пребори с простотията днес?

Много ще се радвам да срещна разбиране поне от Вас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: b9556fc1af
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Макар и да завърших гимназия през 2011 трябва да се съглася с теб, изцяло за мнението ти, относно училището. В крайна сметка училището, до някаква степен допринася за развитие на някаква обща култура и евентуално способност за някакво аналитично и логично мислене. Има и напълно излишни предмети, поне според мен.
В университетите е малко по-различно. Могат да се научат нови неща и да се изгради някакъв характер. Не се пишат толкова много оценки даром. Изцяло зависи от преподавателя и тематиката на предмета. Имал съм доста колеги, които ако не са били редовни по лекциите не са били допускани до редовни изпити и са пращани директно на поправки. Това е дълга тема.
Относно бъдещето на младите съм песимистично настроен като един 26-годишен човек. Условията за каквото и да е кариерно развитие с честност са СКАНДАЛНИ. По правилния начин нищо не се случва. Отдавна станахме мафиотска държава. Всеки да си дрънка каквото ще, но реалността е на масата, а именно, че в чужбина реализацията е далеч по-голяма. Образованието е далеч по-качествено и следователно се предоставят повече възможности.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 193ac84b23
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вие виждате ли бъдеще в младите днес?
По-скоро не, но може и да греша.
За един млад човек, който иска да е нещо повече от метач и да не живее като скот има ли бъдеще тук?
Може и да има, ако завърши университет, но със сигурност по-лошо от това, което ще има на запад (или на изток - Тайван etc) И само в София.

Защо хората са толкова обезверени?
Комунизмът уби живеца в душата на българина

Как един интелигентен човек да успее да се пребори с простотията днес?
Като не и обръща внимание

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: b7afdd2fdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Много добре те разбирам. Правилни въпроси си задаваш, аз обаче не искам просто да ти дам отговора, а да те накарам да помислиш и сам да стигнеш до него.
Първо помисли кога в миналото учителите им е пукало за учениците и до колко? Кога университетите ни са били по добри и до колко? В кое учебно заведение в чужбина на учителите им пука за ученика и как? Нима на твоите учители им пукаше за теб повече от колкото за съучениците ти, че се справяш толкова добре? Мисля че единствената разлика с миналото и с учебните заведения в Европа е материалната база, университетите и училищата ни не разполагат с добри съвременни лаборатории и техника, а на който му се учи се научава и без на учителите да им пука за него.
Другото което искам да ти кажа е че развитието на икономиката на една държава зависи от 4-5% от населението, от мениджърите. Виж сам колко работника има една голяма фабрика и кой на какъв пост е и какво образование му е нужно за такъв пост!? ! Както сам виждаш в бг сред наборите ти има 7-8% които се образоват много добре. На една икономика разбира се й трябват и метачи и други видове работници които не е нужно да са кой знае колко образовани. По длъжностна характеристика да си касиер в магазин е нужно само основно образование, а касиер в банка само средно, обаче какво се получава последно време в бг. Всички работодатели искат висшисти и високообразовани за смешно ниски длъжности и заплати. Всички плюят несправедливо образованието сякаш не са видели как е в чужбина и че всичко това е нормално, с изключение на писането на несправедлива оценка на ученици които ги няма в час разбира се. В чужбина касиерките на всички банки са със средно образование, повечето продавачки наети за касиерки в магазините са само с основно. Всичките им ел техници, заварчици и подобни са с 10 клас, нагоре образование продължават само онези с по високи умствени данни и желания, за лекари, архитекти и такива по отговорни длъжности. За какво му е средно образование на човек на който капацитета му стига до толкова цял живот да продава зеленчуци в магазин?
Последните ти 3 въпроса искат отделно внимание.
За един млад човек, който иска да е нещо повече от метач и да не живее като скот има ли бъдеще тук? Винаги има бъдеще на всякъде по света, единствената разлика е в разбирането на човека на словосъчетанието "живот като скот" и личната самооценка. Запитай се и провери как в Европа нормалните работници са постигнали такива заплати, че да не живеят "като скот". И защо нашите работници на място в бг се съгласяват на толкова ниска заплата, пари които западно европеец би вземал за седмица за същата работа в по добри условия на труд и спазване на почивки и работно време? Защото хората в бг имат прекалено висока или прекалено ниска самооценка? Някой се наемат да работят нещо на висока заплата а не могат да го вършат, други могат да вършат дадена длъжност добре но от отчаяние дори ги е срам да си поискат достойно заплащане и спазване на работно време и условия на труд.
Защо хората са толкова обезверени?
Хората в бг през последните 30г преживяха толкова кризи и несгоди, толкова надежди им бяха провалени че е нормално да са обезверени, особено онези които имат навършени 40г. Те бяха свидетели на толкова неща, че ако си наясно с подробности лошо ще ти стане.
Как един интелигентен човек да успее да се пребори с простотията днес?
С тоя въпрос доста ме затрудни, но единствената идея, която ми дойде е човекът да стои далеч от простотията която не харесваш. Събирай се с себеподобните си интелигентни хора и завързвайте интелигентни разговори. Не нужно да гледаш бтв и нова гледай нешънъл географик или хистори. Има обаче един проблем с някой "интелигентни" и той е че само те смятат че са такива и другите интелигентни не ги искат в компанията си, тогава стигаме до самооценката.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c7056c0ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Добре си се насочил към професия. Вярно е, че всичо се учи самостоятелно. Но все пак, един ден ще ти трябва диплома. А и като студент, ще можеш да направиш някой и друг стаж, да се ориентираш в обстановката, да видиш различни компании и пр. В това отношение Европа е на светлинни години пред нас.

Избери си един добър западен университет с техническа насоченост, завърши там, събери 2-3 години опит в някоя западна компания. В БГ можеш да се върнеш винаги след това и то на висока позиция и с високи доходи. Така направих аз.

С простотията в БГ няма как да се справиш, тя е даденост. Тук всеки се оплаква, никой не търси вината в себе си, все политиците са виновни и пр. Факт е обаче, че има много млади хора с високи доходи, които са преуспели. Успех.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 7a60302833
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Започвам отзад-напред. Първа година съм в университет и съм разочарована. Научавам повече сама, борейки се с програми, учебници, ръководства и упражнения. Обикновено съм човек, който най-добре учи самостоятелно, аз забравям лекции, но помня практика, помня лични проучвания и помня разработките си. Не мога да кажа, че ми е проблем, че основното го върша сама, защото и иначе предпочитам да бъде така, но пък... понякога не мога да намеря информация с дни и ми се иска да получавам отговори от асистентите или лекторите. Иска ми се и по-често да намирам същите в приемното им време. Ето тези неща ме разочароват ежедневно и това е причината в момента да губя стимул. Вярно е, че не уча за лекар, но специалността ми е достатъчно важна, че да мога да убия човек с малка грешка. Иска ми се да знам повече за възможните грешки и някой да обръща внимание на тези неща по време на лекции.

След първата ми сесия бях потресена от отношението на преподавателите. Накрая имах чувството, че оценяват на база хубава усмивка, а не толкова на знания. Почти нямаше преподавател, който да чете темите ни. В университета ги има всякакви. Мога да кажа само, че някои преподаватели са значително по-добри специалисти от други, които допускат елементарни грешки. Това чувам и от приятели в други университети.

Мисля, че има бъдеще тук, но това изисква дисциплина и борба. Не, че някой е успял, докато мързелува. Ако можех да върна времето, сигурно щях да кандидаствам в чужбина. После щях да се върна, но идеята е, че щях да си спестя малко мъки по време на ученето. Не мога да съм сигурна, че в чужбина образованието е по-добро, но имам познати, които са много доволни и разказват за неща, които тук никога няма да се случат. И, да, вярвам в младите хора. Може да сме всякакви, наистина виждам, че почти всички са емоционално осакатени, виждам и такива, които не искат да учат, но не познавам много мързеливци. Това е, че на повечето млади хора им се прави нещо, ако това нещо не е учене, то им се работи.

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 7a90975d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Държавата е корупционно блато, защото е най-бедната страна в ЕС и не, няма как да променим това, защото е порочен кръг. Когато бях малка, бях патриот, сега ми е тъжно за добрите хора, които са неоценени тук, за лекарите, медицинските сестри, учителите, учените с ниски заплати, за хората с увреждания, за които няма рампи в училищата, за циганите, които нашите политици умишлено не интегрират, за да има електорат, за децата, които живеят с бабите и довците си, защото родителите им работят при тежки условия в чужбина. Тъжно е да си българин.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 3a01544c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Има хора, които 20 години блъскат по различни чужбини, за да вденат накрая, че навсякъде е едно и също и няма смисъл да се бяга.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 3161bd6ffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   'Защо хората са толкова обезверени? ' - всичко идва от злобата, която масово маса хора пръскат едни на други.
Повечето българи са страшно комплексирани и завистливи. Не понасят свой сънародник да бъде по - добре от тях, особено в някое конкретно отношение, в което те са зле.
Още по - лошото е, че всяко предишно поколение успешно предава този... да го наречем манталитет на следващото след него, което разбира се го имплементира спрямо своите недостатъци, според своите емоционални изкривявания (получени от същите тези, които са предали манталитета). Българина е майстор в критиката и заяждането, а с годините, пораствайки на години става майстор в оправданията за личните си неуспехи, за недостатъците си.

Това, което можеш да направиш ти в момента е да пазиш себе си и своята психика от всички тези негативни и черногледи хора. Просто избягвай да общуваш с такива.
Наистина за това, което те интересува не ти трябва университет. Образователната система е просто поредната машина, чрез която да се цадят парички от 'стадото' - тук мога да пиша много, но сега не ми се занимава. А и на теб сега не ти е нужно да го мислиш това. Преследвай си целите и не се вкарвай в размисли за нея, още по - малко пък за политиците.

ж30

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 87bec70d47
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Когато бях на 17 до 25-26 вярвах, че мога да променя нещо, че не всичко е толкова лошо, че от България по-голяма няма и т.н С течение на времето разбрах, че не можеш да се бориш със системата, защото така е устроена държавата, всички конци се дърпат отгоре. Ние нищо не можем да променим ей така, промяната трябва да дойде от горе, да се променят законите и цялата система. Една птичка пролет не прави. Младите днес имат много възможности, информация, могат да пътуват свободно, някои не се различават от други европейци

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 17344eb33b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ама като почнете да се оплаквате - в България всичко било ужасно, нищо не можело да се случи, нямало бъдеще, държавата била виновна. Хора, стегнете се. Трудно е, но кой казва, че животът трябва да бъде лесен? Преди 200 години, по време на Османското робство, да не е било по-лесно? Но прадядовците ни са се справяли - чорбаджиите са си въртели бизнеса при все турските власти, книжовниците са писали книги и са поддържали училища, младите мъже са хващали пушките и са трепели поробителите в Балкана. Колкото и трудно да е сега, имаме несравнимо повече възможности и от нас зависи да си оправим държавата, впреки продажните ни политици.
Авторе, за много неща си прав. Аз съм роден в средата на 80-те, завърших гимназия 2005-та. Тогава още бяха соц-учителите и обучението беше добро. В момента казват, че е паднало нивото наистина. Завърших УНСС и не бях доволен - там качеството беше под всякаква критика. Наистина държавното ни образование куца много (с малки изключения), но ти правилно си разбрал, че най-вече зависи от теб какво учиш - има книги, интернет. Няма лошо да завършиш в чужбина, но в елитен университет. Не вярвам примерно някой треторазреден ВУЗ в Дания или Холандия да е много по-добър. Познавам хора, учили там.
Казваш, че искаш да си софтуерен инжинер. Аз съм програмист и мога да ти кажа няколко думи за професията. Висшето ми е икономика, програмист станах с курсове и самообучение. И в момента българия е рай за нашата професия. Търсят ме постоянно за работа в социалните мрежи, без да съм кой знае колко добър. Заплатите са много добри. Изобщо няма да ти е лошо, ако вложиш усилие в тази насока. Димлома почти не ти трябва, но можеш да изкараш ФМИ на СУ ако искаш - там обучението е добро. Има и хубави школи - СофтУни, Телерик и други. Но основно си зависи от теб, никой няма да ти налива знанията с фуния. Гледал съм възможности за работа в Англия, САЩ, Германия. И като сметнах разликата в цените и заплатите, там няма да живея по-добре, отколкото тук. Половината заплата в Лондон би ми отивала за наем. Та, отказах няколко предложения от чужбина.
Много превъзнасяме Запада и си мислим, че там ще ни обсипят с пари. Да ама не. За да успееш навън се искат същите качества, които се искат и тук. Познатите ми, които са успели на Запад са умни и упорити, биха имали същия успех и в България. А тези, които ги мързеше да се развиват и само плюеха държавата и навън си останаха миячи на чинии. Така че каквото и решение да вземеш, качествата, над които трябва да работиш, са същите. Но помисли добре за плюсовете и минусите - като програмист навън няма да живееш по-добре, отколкото тук. Обаче има много минуси - раздяла с близките, различна култура. Отделно в Западна Европа скоро арабският ще е официален.
Реално не пречи да започнеш работа тук и да заминеш навън при добра оферта. Програмирането не е право или счетоводство - знанията са еднакво приложими навсякъде. Диплома не са ми искали нито от английски, нито от американски компании, при положение, че имам опит и сертификати.
Успех!

 
  ...

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 29d9ccdb02
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Номер 7, тези теории как навсякъде било едно и също няма как да минат освен в детската градина. Не вземай читателите за толкова наивни и глупави. То животът в София, Пловдив и Варна е различен, да не говорим ако сравняваме София с Монтана, или Варна с Харманли или пък с малко забутано село в Трънско, а ти си тръгнал да ни убеждаваш, че примерно животът във Виена, Сидни или Мюнхен е същият като в Хасково, Бангладеш или Уганада. Ако беше така, Гришо Димитров щеше да си остане в Хасково, а нямаше да е в Монако, примерно.

Номер 10, безспорно е, че заплатите в западните страни са в пъти по-високи от тези в България, но ти разбери и друго, не само заради парите хората напускат България, а заради по-доброто качество на живот и среда.
Ето, аз примерно с моята професия, учител по биология в България ще вземам 600 лв заплата, а в Западна Европа ми остават 3000 евро СЛЕД данъците за същата професия! Вярно е, че съм в частно училище, но разликата си е доста фрапантна. Само не ми говори врели-некипели как мога да давам уроци от сутрин до вечер и да получавам добри пари и в България, защото то по тази логика и тук ако работя така ще си утроя доходите. Но, тук освен парите имам чистота, зеленина, ред, рециклиране на боклука, спиращи коли на пешеходните пътеки, цели тротоари, по които няма спрени коли, гладки пътища, никаква чалга и викове и селяния, а за условията ми на работа и материалната база да не говорим. Тактилен екран във всяка класна стая, лаборатории, учебни екскурзии и т. н. и т. н. Разходи се във Враца и после се разходи в Инсбрук примерно и виж сам разликата. И пак помисли дали разликата е само в заплатите. Разликата е като между стар Москвич и нов Мерцедес. И двете са коли, но приликите са до там.
Прехвалената София си е също доста занемарен, сив и очукан соц. град в сравнение дори с Прага, Загреб или Любляна. За Западна Европа дума дори не искам да отварям.

Сега на въпросите
Вие виждате ли бъдеще в младите днес?
Бъдещето е пред вас, но и от вас зависи какво ще е то. Зависи какво искаш. Ако те устройва живот в най-бедната страна на ЕС, с най-депресираните хора или просто не обръщаш внимание на това, защо не? Но, аз примерно напуснах България още 2002 година, защото просто всичките неуредици, корупция, грубост и сивота ме отблъскваха. Но, имам съученици, които останаха в България и не обръщат внимание на това. Зависи какъв човек си.

За един млад човек, който иска да е нещо повече от метач и да не живее като скот има ли бъдеще тук?
Ако си програмист в България няма да живееш като скот. Ще имаш вероятно собствено жилище и дори ще можеш да си позволяваш почивки в България и в чужбина, както и да излизаш по заведения, на кино, опера, концерти, да имаш хоби и т. н. Но, когато излезеш навън от дома си ти ще продължаваш да си заобиколен от цялата сивота и неуредици, за които вече писах и от теб зависи дали можеш да свикнеш с това или не.

Защо хората са толкова обезверени?
Защото българите са по принцип песимисти черногледи. Ако едно дете на 5 години дори, което още не е тръгнало на училище каже, искам да стана космонавт, американецът му казва, браво, супер, ти можеш да го направиш, щом искаш, ще го постигнеш. А, българинът му казва, абе, стига глупости бе, ти знаеш ли колко е трудно това и колко малко хора стават космонавти, я се откажи от това. И с всичко е така, много хора просто мрънкат, колко е зле, как нищо не върви, а в същото време нищо не правят за да си подобрят собствения живот.

Как един интелигентен човек да успее да се пребори с простотията днес?
Както ти писаха вече, с простотията не можеш да се пребориш, защото тя е вечна и както е казал Айнщайн - безкрайна. Единственото, което можеш да направиш е да я игнорираш и да се изолираш от нея като си създадеш интелигентна среда.

Успех, независимо дали ще решиш дали да останеш в България или да емигрираш. Аз не съм от тези, които агитират непремено за емиграция. Всеки сам си решава, има хора, които не могат и седмица в чужбина, носталгията ги души, има и такива, които по 10 години не се връщат в България, всичко зависи от човека и всеки сам си решава кое е най-доброто за него.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 30535ef519
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   В България има реално една София и то с доста условности, която пък от друга страна е ужасна за живеене. Всичко останало е дълбока провинция и нещата стават все по-зле и по-зле. Да, една малка част от хората живеят прилично, включително и аз, за което съм благодарен на Господ. Не може обаче всички да бъдат програмисти, финансисти, юристи и т. н. По същата логика Южна Америка и Африка също са идеални места за живот, защото и там подобни хора си живеят добре. Мнозинството обаче, живее на границата на физическото оцеляване. Реално, у нас за последните 30 години нищо не се подобри, даже стана още по-зле. Дупките по улиците са си същите, някъде и по-големи! Образованието е на дъното! Здравеопазването се крепи на шепа ентусиати, на които, ако попаднеш си супер щасливец! Останалите са под всякаква критика. Държавните болници в основната си част са мръсни, неорганизирани и най-вече постоянно източвани. В провинцията дори и да имаш пари, за да си платиш, специалисти просто няма. Държавната и общински администрации са на ниво 19 век. Достатъчно е да пробваш да регистрираш автомобил в КАТ. Там и най-големият оптимист може да бъде смачкан само за ден. Съдебната система е пародия. Спокойно могат да те пометат на пешеходна пътека и за това виновникът да получи условна присъда. Проблемите са много и се задълбочават. Задълбочава се и пропастта с нормалните страни. Дори и Румъния, която до преди 15 години сочехме колко е зле, дръпна много напред. 90% от младите и кадърни хора напускат провинцията веднага след завършване. Живея в областен град и от целият ни випуск останаха не повече от 10 човека. Всичките ми приятели и познати са или в София, или в чужбина. Средставата по европейски програми се крадат поголовно. Правят се ремонти на пътища и сгради, които след година са по-зле, отколкото са били преди ремонта. Може да се пише още много, но няма смисъл. Ако човек може да си го позволи, най-добре е да завърши на запад, дори и да не е в топ университет. После, ако иска винаги може да се върне.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6b272f89d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   На 30 съм, от 10 години в ИТ бранша, софтуерен инженер. В България това е една от най-добрите възможни професии, така че ти определено имаш бъдеще тук.

Относно това защо хората са толкова обезверени - проблемите са много. Първо, комунизмът е създал чувството у хората за безпомощност, защото е правил всичко вместо тях. Не знам дали знаеш, но заводът за шоколади Своге например, е бил частна собственост преди да дойдат комунистите, да изгонят собственика, и да го национализират. Към заводът е била построена и първата водна електрическа централа в района, за да го захранва. Тоест, собственикът е бил силно предприемчив българин. Така е направено с много предприятия, заводи и фирми преди 1944-та. Много от тези предприемчиви българи са били зкарани по лагери или изгонени от държавата. Комунистите са изгонили предприемчивостта навън, за да може тук да остане едно стадо, което да не е предприемчиво и да се управлява лесно. Давали са ръководни позиции на хора със средно или дори начално образование, но вътрешни хора - тези близки до номенклатурата. Така се е създало усещането, че не е нужно да имаш умение, за да се издигнеш, а е било достатъчно просто да си близък до някого. Това е било допреди 30 години, но тези модели на поведение не се променят хич лесно. Когато 45 години държавата е управлявала всяка твоя стъпка (буквално излизаш от техникума и ти казват - или почваш работа или отиваш в унивеситета, средно положение няма, а и във всички случаи отиваш в казарма, а не като сега някой завършва гимназия и си клати краката 2 години без посока) и изведнъж те пуснат на "свобода", при много хора тази идея за свобода се е изродила в свободия и се появяват мутрите, фалшивите банки през 90-те и тн. А всичко останало, което виждаме днес, е отзвук. На младите им се втълпява, че тук е много зле, още от малки. Като бях на 16-17, понеже в гимназията бях с немски и бях добър по този език, нашите ме караха да ходя в Германия като завърша. Не ги послушах, станах си програмист в България и съм доволен.

Има много неща за оправяне в България, по някои се работи, по някои -не. Хората обаче не виждат нещата, които се оправят, макар и бавно. Виждат само черното, гадното, низкото, типични песимисти като народ. Те и медиите само с това ни облъчват. Във фейсбук фийда си видях 10 снимки на разрушени училища в разни села и отдолу надпис "Честит 24-ти май??? ", но нит оедна снимка на новоотвореното до нас (в Лозенец) училище. Да, много градове в България се обезлюдяват, но това е световен феномен. Едно време, когато цялата икономика и целият бит е бил базиран на селското стопанство, определено е имало нужда от много села, но днес селското стопанство се управлява предимно от крупни собственици. Един собственик има земя и гледа 150 оранжерии с домати, а не всеки да си има малка оранжерийка в двора. На човек му е по-лесно да живее в града, да работи като шофьор на такси например и да си купи продукти от пазара, отколкото вместо да работи като шофьор сам да ги гледа домати.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 87bec70d47
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Всеки път като си дойда в България, по-зле ми се вижда. Обслужване, качеството на храната, стоки по магазините, всеки само гледа да ти вземе парите. Само тръбят колко правят за страната, празни приказки, крадат и не им дреме. Какво е бъдещето за младите - не знам

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 73232d89e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Аз виждам заплата от 5200 лева на 25 години. И да ти кажа, ако си изкараш главата от всички тея пролеми, ще си много по-добре. На всякаде има бедни и гладни. Цяла Африка е така, половин азия и 1/3 от Европа. Трябва ли да го мислиш? Отговорът е не!
Устрой се добре и се наслаждавай на живота. Другото са врели-некипели.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: b7afdd2fdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   13 Нещо не мога да се съглася с теб.
Първо в коя чужбина има големи болници и лекари специалисти на по малко от 100км разстояние като градове? Моля дай ми пример с малък град който е на по малко от 100км от голям мегаполис където да има големи болници с специалисти. Описваш нещата така сякаш в чужбина има големи болници със специалисти във всяко село. За площта на България и разстоянията е напълно нормално да има струпани специалисти в големите градове. Да в чужбина ги пренасят бързо спешните сложни случаи с хеликоптер, но ако сравниш сумите, които плащат западно европейците за здравни осигуровки и сумите от по 20лв месечно, които плаща българинът, то българинът получава много повече за парите си, защото германецът за 110 евро минимална вноска, ако е на минимална заплата не получава кой знае колко повече. Нали осъзнаваш разликата между 20лв и 110 евро? Общинските ни пътища погледни от същия ъгъл, общинския данък за един стар голф 2 или поло в български град е 10-20лв годишно с какви пари общината да поправи пътищата в общината? "Ако пробваш да регистрираш в КАТ", айде бе, как тогава в БГ има регистрирани 4 милиона автомобила, на реално живущи в страната 5 милиона граждани?
Щом №13 се мислиш за толкова оправен, знаещ и мислещ правилно стани кмет на вашата община и оправи сградите и пътищата, направи общинска болница и привлечи велики лекари, хайде де. Ама за такива работи се искат пари, пари които българинът няма, няма как да вземеш на българина 220 лева за здравно осигуряване, няма и как да му вземеш много пари общински данък за трошката.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 30535ef519
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   17, ти като четеш нещо, опитваш ли да го разбереш или просто си пишеш каквото ти дойде!? По въпроса за болниците, къде видя да се споменава малък град или село!? Ще ти го обясня по-просто. Не, не става въпрос за малък град, а за областен такъв. И не става въпрос за "велики лекари", а просто за добри специалисти. Когато в Германия видиш в спешното отделение да пишат с химикал, като преди 50 години и лекарите да си разказват вицове, докато отвън чакат десетки хора в тежко състояние. Когато видиш лекар да казва на баща, който търчи паникьосан с получило гърч дете на ръце, да изчака 20 човека или лекар от спешна помощ да те попита нагло "е, какво предлагаш да направя". Тогава пак можем да си говорим. Колкото до здравните осигуровки, не са 20 лева. За минимална заплата са почти 37 лева. Освен това Иван, който примерно е дърводелец, изобщо не го интересува за какво и докъде стигат данъците и осигуровките му, след като за същата работа, която работи тук отатък ще взима поне 3-4 повече нето и с удръжките си ще се радва на перфектни пътища и добро здравно обслужване. Още повече, че проблемът у нас не опира само до общинските пътища, а до цялата пътна мрежа с някои изключения. Можеш да провериш винетките и пътните такси в Европа. В голяма част от страните таксите не са много по-високи от нашите, докато разликата в пътните условия е фрапантна! Що се отнася до КАТ, броят на регистрираните МПС не е някакъв показател. По-интересното е колко МПС се регистрират на ден и в колко пункта, с колко служителя. Ей тази статистика е много по-интересна. Имам доста добър поглед върху работата на КАТ и ДАИ, и мога смело да заявя, че нещата там са много, много зле!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 73232d89e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Съжалявам Българийо, но цял живот семейството ти ми плаща данъци, в вя ти знамена, помага ти на съгражданите, а ти накрая буквално ни изрита. Чао и успех с бъдещите проблми... Ако някого се стигне до тях, защото не е решен един проблем от 50 години насам....

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker