Българи в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Българи в чужбина
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 3278 пъти
Обикалям цяла Европа по работа. Живея в една от западните страни. Във всички страни в които ми се налага да престоявам и тази в която живея е едно и също относно българите.
Над 50% след над 5 г живот и работа в съответната страна знаят езика до толкова, до колкото да приемат поръчки/команди/указания по работа и да си купят нещо елементарно от магазин ако не е на самообслужване.
Защо? Обяснете ми защо не искате да учите местните езици?
Няма такова нещо като "не мога"! Въпрос само на желание е!
Отдавна спрях да помагам на българи за попълване на документи, придружаване или телефонни комуникации с администрации и т. н. (помагала съм доброволно без никакъв личен интерес, заплащане т. н. ). Които сте в някоя чужбина знаете за какво говоря. Е, не може да продължават да ме търсят след няколко години престой и не "напънали" се да научат поне малко езика, поне един елементарен документ (имена, адрес и персонален номер) да попълнят! И като вече отказвам съм "еей, че се надула тая, еей, туй българите сме: различни грозни епитети" Ами еей, да им се не види и на нахалните хора, закачат се за някой и няма отръвка дори в уикендите от тях! Приемат за задължение вече доброволната помощ!
Така и не разбрах, защо не искат да учат чужд езика, езика на страната която им е дала работа, по-сигурен и уреден живот, бенефиции за които иначе научават още преди да са пристигнали.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 0d24077c3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   А чужденците, които идват тук защо не искат да учат езика ни, а говорят развалено? :)

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 113b20a7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Елементарно - защото минава номера.
Преди 15-20 години в Испания, номера не минаваше. Всичките изучиха испански още на първата година.
И другия път, когато "помагаш" таксуват за услугите си. Много има, който в България, ако ги помолиш за помощ, ще те наплюят и оставят на пътя, но в чужбина имат една идея, че "българите си помагат", ако ли не, ще те напишат в някоя фейсбук група, колко лош човек си бил. Докато наложи, те да помогнат на някого. Тогава се повтаря същата история. Познавам един човек, който е бил студент в Германия и е трябвало да чака Квартира, около 3 седмици, след началото на семестъра. Отсяда моменти при "познати", като им плаща за престоя. След 4 дена му казали, че имали много сметки и трябвало да им даде още 50 евро. Той им дал. След три дена му изчезнала банковата карта. Онези два дни не му давали храна, въпреки, че ги молел. След това, се навили, ако им плаща, да горят з анего. Сготвени някакви кюфтета, на него му дали филия с масло и нарязана краставица. и му искали по 5 евро на филия. След 2 дена им дължал 40 евро, за хляб. След като му дошла новата карта, нашия се изселил на хотел. Обаче "хазяите", му се обадили и му казали, че дължи 100 евро за ток/вода за новата седмица. В напълно естествена реакция, студента им пожелал, да си купят една краставица от Тея за по 20 евро и да си набият в задника. Час по-късно, пуснали "предопреждение" във фейсбук групата, да се пазят от този "крадец", "измамник" и "мизерник". А иначе, единия, доколкото разбрах все молел за помощ при преводи и писане на писмa, защото лъже за здравословното си състояние, и е на касата за безработни от 2 години.

Честно казано, радвам се, че са забили в дупките си, че са гладни че нямат приятели, защото точно това заслужават. А дано, живеят още 200 години, ама да е в чужбина и да не се връщат, че от такива българи, истината ските българи страдаме най-много

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 8988ed5fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Познавам върнали се от чужбина. Не съм чувала за случай някой да не е научил езика поне на разговорно ниво, което никак не е малко. В документите просто е пълно с термини, специфични термини, за това питат.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: afafba2a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз минах по този път. Но сега и аз отказвам. Може ли САМО... , или ти какво ще правиш еди кога си... да дойдеш с мен... пари на заем, никой не иска да учи. Въпросът е как да откажеш, така че да не навлечеш негативна енергия и злобата им. Аз като чуя български почваме да си шептим, за не се разбере, че и ние сме българи. Веднъж след като отстъпихме път на 2-ма мъже на входа на един магазин, от своя страна те ни правят път и така аз като жена минахме напред със съпругът ми и като ни чуха, че си говорим на български и те се оказа, че са българи. Лекар със синът си, той дойде при нас и беше изненадан от това, че сме любезни и така сме постъпили. Много рядко са интелигентните хора. Но като се замисля какво е в България, образованието не е критерии, просто манталитетът и нивото е ниско. Къде по света клиент на международна компания, служителката, която го обслужва, ще си позволи да го нарече селянин, какъвто и да е той. Клиент е. Реален случаят е от български офис. Разбира се няма последствия.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: afafba2a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   номер 3, разсмя ме, е какво са кажат, аз нищо не знам. Напротив знаят всичко и са супер.

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: d4b7494b1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   На половината от коментиралите тук постовете изобщо не ви се разбират от двусмислици и неправилно изразяване; за правописните, граматични и пунктуационни грешки на родния ви език няма да отварям дума, но съм сигурна, че много добре сте научили чуждия...
Да разбирам ли, че в чужбина всичко ви е супер, уредили сте си живота отвсякъде, език знаете, квалификации имате, интегрирани и приети сте в обществото, само простите българи ви бъркат в здравето и изпитвате непреодолима нужда да влезете в някой бг сайт и да ги нахулите както си трябва, естествено сравнявайки ги със собствената си извисена и просветена персона.
Става малко скучно от такива теми вече, всяка втора е подобна.
Ей я, номер 4 е открила решението - шепнете покрай българи и се крийте и сте си решили всички проблеми.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 10a4342040
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   6, който иска може да влиза, да чете и пише колкото си иска, без значение къде е.
Масово се пише през телефона и често грешките не са от незнание, а от поправяне на телефона.
А Вие, какво написахте.... крийте...

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 7ff99eb1ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   8, то е ясно че всеки може да влиза където иска и да пише каквото иска, то и затова интернетът се е напълнил с неграмотни глупаци, на които винаги телефонът им е извинение и за неграмотността, и за факта, че едно изречение не могат да построят разбираемо.
Все пак и аз имам право да отбележа колко ми писна вече да не ми минава денят без някъде да попадна на констатация от извисен сънародник зад граница колко е селски бг манталитетът. Комплекси.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: a1e989b1ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Значи ти си върха на образователната стълбица на “българите” в чужбина... Интересно ми е има ли десет души твоята статистика...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: ebd462564a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Само да вметна, че дори и езика да говориш ти винаги ще си българката, нисшата, от племето, емигрантка. Да не говорим, като видят, че живееш по добре от тях, за какво става на въпрос. Най-много ги дразнят ЩАСТЛИВИТЕ ЕМИГРАНТИ, които са усмихнати, тези които са дошли тук и живеят по добре от тях. Това ги изяжда от вътре. За какво ми е да общувам с такива лицемери, които ми се усмихват мазно, а в същото време ме мразят и едва ли не ме приемат за някой, който им краде хляба. Нищо, че те са мързеливи и предпочитат да ги издържа държавата. Къде по дяволите в света не те уважават, само защото говориш езика с допустими грешки, освен на Запад!? Те се имат за най-великата нация и другите са никой, в сравнение с тях.
И какво, ще се промени, като им научиш езика, като са кофти студени хора? Кой емигрант е допуснат сред високата класа, защото говори езика!!? До средната класа ако се добереш пак ще си е постижение. Ти си емигрант преди всичко, те странят от теб, други ти се подиграват или се правят, че не те разбират, само защото произношението ти не е 1:1 с тяхното и го правят нарочно. Децата ти тук, също ще са третирани по същия начин, дори и от смесени бракове. Хайде моля те не се прави и ти, че не си усещала подобни неща.
И да знаеш и да не знаеш езика, винаги ще си никой. Те не допускат външни хора в семействата си. Естествено, че са отворени към света, любезни и приятна компания в бара, но до там. Имай в предвид, че живея в средно голям град, където преобладава чистокръвната нация и тук най- изразено се вижда, до колко те допусат до себе си. За градове където са 90% чудженци нямам обективно мнение.
Изнервяш се на хората, че не искат да са част от тази страна, но наистина, някой хора, не искат да са част от цялото това нещо, и само работят тук и не ги интересува друго освен парите. Само не разбирам, защо се дразниш на хората, че не могат да си попълнят документите. Ти не си била по различна от тях. Обедена съм, че има неща, с които не можеш да се оправиш и ти самата. Явно си приела западния модел на фалшив морал. Ние за това сме хора, да си помагаме!

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9b33a0c5ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   номер 11. Каква висша класа в чужбина? ! Какво приемане - тези дето са заминали да не би да са били висша класа в България( не твърдя, че е грях макар да може да е бреме). А това за средната такава си е успех, много месни не го постигат. Бих казал дори, че масово българи напускат българия точно защото не са средна класа в собствената си държава.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: e3aa4b952a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   №1, познавам доста чужденци в България и повечето говорят добре български. Зависи от страната, от която идват, възрастта и понякога до личен мързел колко бързо ще се адаптират. Повечето мъже научават бързо езика, защото 80% имат отношения с българки и без сами да го искат научават езика. Но момичетата по-трудно научават езика, може би тези, които са по-затворени и от по-източни страни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 2674df4380
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 12 - много месни или много меСтни. Ами и вегетарианците могат да имат успех.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6cf106535b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   "Но момичетата по-трудно научават езика, може би тези, които са по-затворени и от по-източни страни."

Обясни!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6cf106535b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Защото всички са "за малко".

Защо да уча езика - аз съм тук за малко.
Свестен апартамен, а не някаква дупка с 12 дущи? Да беее! Аз съм за малко тука
Защо да се запознавам с хора -за малко съм тука.
Език? За ко мии туй език?

Ао малкото беше за година, даже две... Разбирам. Ама при тях е 10-20.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6cf106535b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   "Къде по дяволите в света не те уважават, само защото говориш езика с допустими грешки, освен на Запад!? "

Япония, Полша, Гърция, Корея....

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4c93cd0a1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторе средите, в които се въртиш са такива. Българите, които срещаш са такива-малоумници. И точно като такива, както в България, така и в чужбина са двойкаджии. Както в България, така и в чужбина са хрантутници и далавераджии и чакат на някой "да им удари едно рамо".
Какво правиш сред такива хора не знам, но вземи си смени средата. Интелигентно момче изглеждаш.
Аз също съм в чужбина, но Българите около мен си знаят местния език перфектно, работят добри занаяти и на никого не разчитат, пак си помагаме, но никой не ми е висял на врата

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 8d224f0566
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Доста от чужденците в България работят в западни фирми и се говори английски или немски на работното им място, затова не са мотивирани да научат български. Авторът има предвид тези на които им трябва езика на страната в която живеят за по-високо качество на живот в нея и по-хубава, съответно по-добре платена работа.
Аз не почагам, никога не съм помагала смятам че всеки сам трябва да се справя, за да е мотивиран и да оценява постигнатото. Ако не можеш има хора на които се плаща, за да ти напишат CV или да ти превеждат в общината.
Не нападайте автора на темата, доста е трудно да се обясни това, което той е преживял и вие на негово място така ще мислите. Представете си следната ситуация съседа ви е от ромски произход и ви звъни в пънеделник в 8 часа на вратата, да ходите в соцялните защото той не може да пише и иска да подаде документи за допълнителни помощи. Вие сте от 9:30 на работа, но все пак приемате и отивате с него, влизате в кабинет при соц. работник и от името на вашия съсед обяснявате неща и попълвате документите.
Много от българите врчужбина търсят помощ за вратички от които да получат пари или други блага. Разбира се има и страшно много работещи хора, които са за уважение и са щастливи тук.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 69068fc97e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Ами като не щеш да помагаш на сънародниците си, за какъв ч*п изобщо си там?
Ж26

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 66e3b520cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Права е авторката! А и решиш ли да помогнеш веднъж, после ти се качват на главата! Имала съм такива случаи, макар и в България. Помогнах на един съсед с попълването на едни документи и после стана страшно! Всеки ден ми звънеше! Ама от банката му се обадили, ама не знам какво заявление трябвало да подава, ама... извинете, ама аз го направих от човешка гледна точка, защото трябваше да се подаде спешно, но не съм лична секретарка! Ако някой иска някой да му е разположение непрекъснато, да си наеме личен асистент!
Същото е и с българите в чужбина. Нормално е да помогнеш веднъж, обаче след това да се оправят! В крайна сметка, никой не е длъжен да се прави на личен асистент безплатно защото някой си го мързяло да научи езика! Като не можеш да се справиш, билетчето и обратно в България!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker