Живот и работа в Норвегия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Живот и работа в Норвегия
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 3917 пъти
Здравейте,
С приятеля ми преди няколко години завършихме висшето си образование и до днес работим по професиите си тук, в България.
Проблемът е, че заплащането ни е ниско, а наемът ни се покачва с всяка изминала година.
Типичните неволи.
Практически рискуваме да останем на улицата, ако продължим да живеем у нас.
Проверихме и действително заплащането за същия труд, дори по-нискоквалифициран, е по-високо навсякъде по света, дори в съседна Македония.
Дълго мислихме и се спряхме като избор на Норвегия.
Защо?
Защото всичко там ни впечатлява от години.
Имат страхотна образователна система, в която бих се радвала един ден да учат децата ни (все още нямаме такива).
Начинът им на живот е близо до природата, а за нас това е просто приказно.
Изключително възпитан и ерудиран народ са.
Оттам произлизат голяма част от любимите ни артисти.
И още, и още...
Бихме искали да знаем къде можем да научим езика в България на хубаво, разговорно ниво. Дали биха могли да ни съдействат за това в посолството им в София? Ако някой е запознат, моля, нека сподели опита си :)
Много молим и всички българи, които живеят в Норвегия или имат познати там, да ни запознаят с реалните условия на живот, да ни обяснят как стоят нещата с преместването там, какви са най-важните им закони, какви особености са открили по време на престоя си.
Като цяло, всякаква информация за страната и хората в нея би ни била от полза.
Много ви благодарим!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: f4f1680160
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С питане по интернет форуми няма да стане, даже ви препоръчвам да не се вслушвате в дадените ви "съвети". Сега ще се изсипят няколко човека, живеещи от дълги години в Норвегия, които ще ви обяснят колко трудно и лошо се живее там и как едва ли не ще умрете от глад. Не се занимавайте с посолства и други подобни, запишете се на курс, купете си граматики и т.н. Ето един линк, който ми излезе веднага: https://www.colanguage.com/bg/уроци-по-норвежки-език
Сигурно има и други. Мой приятел си беше намерил напълно сам работа в Норвегия по интернет. Казаха му, че може да започне веднага, но искаха да знае езика и в крайна сметка нещата се провалиха.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0188ddca8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не съм живял в Норвегия, но имам приятели от там. Като за начало:
Цените са огромни, спрямо Българиския стадарт.
Бъдете говови, да давате поне 2000-2500 лева в Осло за едностаен апартамент. Повечето ще изискват тримесечен депозит. След напускането на апартамента, намодателите ще проверят състоянието му и ще ви върнат депозита, ако няма щети, като под щети НЕ СЕ разбира нормалното и естествено износване на стени, под, врати, ключалки и подобни. Разходите за двама души, ще са поне 1000 лева. Препоръчвам ви, да имате средства, за да изкарата поне 3 месеца, за да не сте постоянно в прединфатни състояния. Това ще рече, че ще ви трябват поне 15 000 лева, говоти в банковита ви сметки, да заминете и да се установите.

Та какво трябва, да направите за да се подготвите. Това е най-оптималния вариант, който едва ли ще се случи, но все пак:
1 - Научете колкото се може повече норвежки.
2 - Намерете, каква работа може да изплнявате там. Повечето длъжности изискват норевжки.
3 - Ще е много по-лесно, ако използвате сеганото си образование и стаж, като продължите да учите там. Просот бъдете конкретни в това, в което искате да работите. Има програми на английски, и може да учите магистратурите, свързани с вашите професии. Ще се запознаете с хора, а след 1 годин, ще почнете и стаж.

Тоест - Учите норвежки на частно в България, през това време си търсите из пазара на труда, какво се изисква и в кои университети може да го придобиите, как да кандидаствата там и ... да събирате пари. Ако се запишете за студентски общежития, е възможно, вие като двойка, да си намерите сравнително бързо. Но трябва да кандидаствате поне 6 месеца, преди евентуалното ви пристигане в Норвегия.
Като студенти, получавате всички нужни документи, за да си наемете жилище, да започнете работа и да си направите банкови сметки в местните банки.
След това, година и нещо, ще се наложи да работите "каквото дойде", но не изоставайте с образованието. АКо може дапосещавате и безпланите уроци по норвежки, който има в почти всеки голям град, ще ви бъде най-добре. Опознайте културата, адаптирайте се и след време търсете стаж по специалността си (задължително е, преди да завършите магистърските си степенни). Това, че вече имате работен стаж означава, че е почти сигурно, че ще си намерите бързо-бързо.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 42c08ca63e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Щом ви е проблем един тъп наем в България, не сте за Норвегия. Примерен наем на къща - 5000 евро на месец. Имате ли готовност за 1-2 месеца напред? Отделна тема е, че децата по-добре да ги родите тук, че там не се знае ще останат ли ваши с тия (не)стабилни доходи. Общо взето гладна кокошка просо сънува.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a52f655ad9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Поразровете се достатъчно за предварителна информация - живот, бит, образование, ситуация в страната с мигранти, т-нар джендърно образование, защото нещата не са такива каквито ви изглеждат оттук. Със сигурност има информация в някои от подфорумите на бг-мама. Това са хора, живеещи там и би било най-обективно като информация, доколкото е възможно това, разбира се

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 04060700a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   (Относно коментара на номер 2)

То авторката ако вече имат заделени 15 000 лева за няколко години, едва ли щеше да мисли за чужбина :D

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0188ddca8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 6 - Да, ама разликата е, че двама души могат да спестят 15000 лева не няколко години, а за по 3 месеца, при това на неособено добри заплати, ако това им е целта и работят много.. Ако са с професии, , 15000 лева може да им е месечния доход, след такси.
Но не става от раз. Ще мине доста време, докато се случи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 56be15af54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Страхотна държава сте избрали! Аз съм в Дания, но имам приятели в Норвегия и съм ходила на почивка. Това е страната с най-висок стандарт на живот в света, ще можете да живеете спокойно и с нискоквалифицирана работа на пълно работно време. Само не знам как стоят нещата с документите и да станете легални, защото тя не е част от ЕС. Дания и Швеция са и документите ви ще са готови за максимум 2 месеца. Трудно ще ви е само максимум първата година, после няма и да искате да чуете за България, както стана и с нас. Няма смисъл да си давате парите по частни школи и уроци в България. Нито ще ви научат като хората, нито има смисъл. Всеки на Скандинавието говори английски на много високо ниво, дори 80-годишни старци. Езиковите училища за възрастни са напълно безплатни. Отивате, вадят ви документи и почвате да учите норвежки напълно безплатно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker