България или Германия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

България или Германия?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 4750 пъти
Здравейте приятели:)Не съм мислил, че и аз ще пиша тук-но факт. Живея в Германия от 1 година, уча езика и се опитвам да се интегрирам, но България понякога ми липсва:(На моменти доста осезаемо. Прибрах се преди месец изпълнен с надежди в България, но ще бъда искрен-хората ми се струват доста агресивни и чувствам несигурност. И в Германия, може би поради това че съм чужденец понякога се чувствам като дърво без корен и несигурен и сега съм пред огромна дилема. Моля ви ако сте живяли в Германия споделете опит, кога се интегрирахте? Кога се почувствахте по във свои води? Въобще моля споделяйте мненията си за Германия, респективно България-благодаря Ви предварително:)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 5bfbb80221
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Изпитвам същите смесени чувства като теб. Не знам нищо за живота на емигранта в Германия, освен че се слави със сравнително висок стандарт.
Аз живея в друга Европейска държава и от доста години си повтарям как тази година ми е последна.
За съжаление когато поживееш по-спокойно и щастливо няколко години, вече трудно ще се приспособиш отнво към броенето на стотинки, злобните депресирани хора, неразбориите в системата и тромавата бюрокрация
Дай си време и постигни мечтите си. Пък времето ще си покаже къде ще ни отвее вятъра

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0259a4c7b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз се чувствам перфектно, даже не съм си ходил в България няколко години. Научи езика, следвай целта или целите си, защото в Германия имаш повече възможности деликатно казано, а и в крайна сметка като не си в родината си, вероятно смисъла е именно в използването на шансовете.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c2095648dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Горе- долу знам как се чувстваш. От няколко години работя в Англия. Знам език, знам им що- годе манталитета, навиците и тн. Но там не винаги се чувствам на място. Единственият ми плюс е, че съм заобиколен от българи и приятелката ми е българка. А българите в Англия не са злобни като в България.
Прибирам се в България, всички се правят на някакви мутри, направили големи баници и гледат лошо от стари БМВ-та. Разни малки пикли като ме видят с по- читави дрехи, веднага ме заглеждат к. рвенски и си мислят, че съм хванал Господ за дедовия.
Влизам в магазин, гледам за бира, естествено хладилника с евтината бира е развален, за да си купиш от по- скъпата. Няма проблем, давам парите, продавачката дори "добър ден" не ми казва, а ме гледа злобно, все едно съм й шефа който не й е дал аванса.
И така вече и в БГ не се чувствам съвсем като хората. Надеждата ми е, че след време ще си купя апартамент в един по- голям град /не говоря за София/ в който хората са по- читави и не толкова злобни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 46d7e20bcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В Германия има сума ти паплач от бежанци, връщай се в България! Тук е по-безопасно и поне не могат да те заколят на улицата, докато вървиш!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 397727f503
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Почувстах се интегрирана в Германия след първите 4-5 години. Уточнение - говорех си много добре езика (немска филология в СУ), съпруг - местен. Въпреки всичко, в началото и аз исках да се върна обратно в България. Постепенно си намерих приятели, работа по специалността, имам си собствен дом. Интеграцията е много дълъг период. В началото, когато пътуваш за Бг, казваш 'Отивам си у дома.', с времето това 'Отивам си у дома', го казваш, когато от Бг се прибираш за Германия.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b7bed3939e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №3, на този негативизъм в чужбина ли се научи? Ако от това се напрягаш, значи имаш проблем с нервите. Доста по-страшни са талибаните, скитащи по улиците на Берлин.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 906a266362
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От 20 години съм в Германия, половината ми живот. България няма да спре да ти липсва, защото е много различна. Това не значи, че ще се чувстваш добре там. Според мен просто трябва да приемеш факта, че си на две места. На мен например фейсбука ми е Българията. Там 80% от приятелите ми са българи и като си общуваш с тях всеки ден, не липсват. Не знам ти как си, но аз само като доближа опашката за самолета за София и ми се отщява. Хората са наистина много по-груби в бг.

Колкото до самата интеграция, тя е в твоите ръце. Немците уж студени хора, не знам. Никой не ми е обърнал гръб когато ги заговарям. Освен това има и много хора от други националности. Просто бъди отворен, предложи им да отдете заедно на по бира, да гледате филм, да учите заедно, защо не и в бг на гости да ти дойдат.

Корените можеш сам да пуснеш. На ново място. И да се връщаш чат-пат при старите. Като сме в чужбина не значи, че бг няма да ни лиспва и няма да си я спомняме. А и Германия е на 2 часа и 50 евро път. За един ден ще ги изкараш и с най-зле платената работа. Не гледай на нещата толкова фаталистично. Случвало се е нерядко да съм само за уикенда в бг, за рожден ден, концерт и подобни неща.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c2095648dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   От номер 3:
Какво общо имат талибаните бе човек. Изобщо не знам защо ги правиш тези сравнения. Просто искам да си живея спокоен живот в България. Хич не ми е приятно да виждам разни мутри с анцузи, надрусани лапета и мрачни магазинерки, които те гледат на кръв.
Трябва ние самите да се променим, вместо да гледаме косурите в другите държави. Ма то в Германия талибани имало, ма то в Англия пакистанци имало... Все гледаме в чуждата паница, вместо да се опитаме да си оправим бакиите.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4f3c41381e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Здравей, живея в Германия от две години но възнамерявам да се прибирам в България за постоянно. Защо? Ами, просто, защото тукашния начин на живот е прекалено скучен за моите разбирания. В началото, когато пристигнах и аз бях в еуфория колко по-подредено е всичко, но когато поживееш тук виждаш, че нещата нямат нищо общо с представата, която се поддържа в България за живота тук. Смятам, че който е упорит и иска, и в България може да постигне добър стандарт на живот. Това е моето мнение

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d6331db692
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 5, много ми е интересно как с филология си се добрала до собствен дом в Германия? Май е наследствен на съпруга ти или е с неизплатен кредит за 25 години или в някое затънтено място в бившата ГДР? Или си емигрирала преди 30 години? Щото аз колкото и да бачкам в Германия, със заплата от 58к, цял живот ще го гледам собствения дом през крив макарон.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7543065f07
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Емиграцията със сигурност ще продължи. Никой не иска да бъде пушечно месо.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4d01f4a29a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   До Номер 10 - нито е наследствен, нито е с кредит за 25 години. Как съм се добрала (доста странна дума) - с работа и с кредит. И какво и е на немската филология? Работя си от години точно по тази специалност - печеля доста добре. Преподавам немски като чужд език. Печеля мнооого повече от мъжа си. Други въпроси имаш ли?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: d6331db692
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От 10 до 12:
Аз вече ти казах колко печеля. Ако искаш кажи ми и ти какво печелиш с филология и какъв ти е кредита. Скептицизмът ми беше свързан с личните ми наблюдения над чуждестранни студенти завършващи хуманитарни и лингвистични науки в Германия. Повечето го правят за да изкарат някаква диплома а през това време да си легитимират престоя. Тежкото идва след това. Трудно се намира работа с такива специалности, камо ли висока платена. Тези които познавам или заминават някъде другаде, или се хващат за някакво мизерно заплащане. Някои, които са по-оправни започват в съвсем друга сфера - като human resources и прочие.
Ти собствена фирма ли си открила? Това е възможно, ако човек има нужните качества за подобно начинание. Само това би обяснило как печелиш толкова много от филология. Ако вземеш сега да ми кажеш, че си Angestellte, веднага те слагам в категорията fake.
Какви са тия кредити? Един 2-стаен апартамент в Горно нанадолнище в Баден Вюртемберг (да речем на 40 минути с S-Bahn от Щутгарт) върви към 300к. А за големите градове, където има работа, да не говорим.
За колко време може да го изплати човек при прогресивния данък в Германия и допълнителните разходи за вписване в Grundbuch и брокерите? Това са още 10% отгоре. На повечето взели кредити това им е началния капитал. Дали им за 10 години фиксирана ниска лихва и те скочили с двата крака. Ама какво ще стане след това никой не мисли.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2fc9c60c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Понеже постинга ти е в много искрен и добронамерен тон, ще ти отговоря и аз така. Къщата имах късмета да я купя преди 12 години - не в нито в Baden Württemberg, нито в Bayern. След около 3 години ще е изплатена. Преди да започна да си работя по специалността, работех като selbständige Immobilienmaklerin. Печелех много добре. Нещата се промениха със закона на Heiko Maas. Колко печеля - не съм Angestellte, а Freiberufler. Имам късмета да живея до Ramstein - преподавам освен на бежанци (35 евро на учебен час) и на скучаещи американски съпруги, които с удоволствие харчат парите на мъжете си. В този случай поне за нещо смислено. Колко печеля - в мързеливите ми месеци - около 4. 000 €. Ако се трудя като пчеличка - до 7. 000 €.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2fc9c60c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Успех ти желая. Искрено.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: d6331db692
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   От Номер 10 до 12.
Сега вече разбрах от последния ти пост. Мисля, че ще се съгласиш, че твоята ситуация е по-скоро изключение, т. е постигнала си неща, които не се удават на мнозинството хора или се случват толкова рядко, че ако самата ги започнеш сега няма да постигнеш точно същия резултат. От първия ти пост това няма как да се разбере и цялото му позитивно съдържание може да създаде илюзорни представи на автора. Повечето хора, които никога не са живели в Германия са с такива представи. А за теб поздравления за постигнатото и успех по-нататък.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e44120216b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   В Германия изпитвах смесени чувства през първата година, в която карах езиков курс. Някак си пе се чувствах на място, бях готова да се откажа и да се върна вкъщи. Мъжът ми много ме подкрепяше и останах. След курса минох изпита със само 1 грешен отговор, но изпитвах затруднения да говоря и страх, че когато отида на интервю за работа ще ме попитат нещо, което не разбирам. Няколко месеца по-късно почнах и работа, в началото само мълчах, когато се опитвах да кажа нещо беше тотално грешно и най-глупавото беше, че веднага след като го кажа грешно можех да го кажа и вярно. Все едно трябваше да го изрека и чуя, за да разбера какво казвам. Имах друг момент преди това, някой ми казваше нещо и аз нищо не разбирах и продължавах да хода или да правя това, което правя и след половин-една минута вдявах. Въпреки странните ситуации в които умирах от срам често, ми харесваше заплатата. Нормална покриваща жилището и разходите ми, а накрая оставаше и по-малко за спестяване. Мога да кажа, че в началото е трудно. Вече живея около 4 години и трудно бих се върнала в България. Обичам близките си вкъщи, липсват ми разбира се, но в Германия имам повече възможности да живея нормално. Намирам владеенето на езика много важно за интеграцията в страната. Аз проговорих свободно около година и половина - две след като започнах да уча. За да говориш трябва да работиш, трябва ни динамичен, жив ежедневен език. Това с отношението на хората в Бг и на мен ми прави впечатление, когато се прибирам. Аз си го обяснявам със стреса и лошия начин на живот. Хората работят страшно много и едвам успяват да си покрият разходите. В България живееш в доста по-голям стрес от колкото в Германия. Често когато съм в България и накой някъде е греб с мен, винаги се питам какъв ли живот води този човек и гледам да не наливам масло в оганя. Та самата аз од преди четири години съм работила за почти минимална Бг заплата и знам какво е... А ако знаех, че има и нормален, достоен живот, да съм избягала още преди 15 години!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e44120216b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Жената пише истината. Моя приятел е също германист, води подобни курсове това са заплатите, данаците са също високи, защото се води в неговия случай selbständig.
В една нормална държава, когато си положил труд 4-5 години, можеш и знаеш си доста ценнен и добре заплатен. Не сравнявайте моля Българя с Германия, където учителите са слабо рлатени и някяк в обществото е прието, че нищо не работели. В Германя строителния работник, шофьора, продавачката, готвача и т. н. НЕ печелят повече от началния учител. Те са имали 2-3 годишен Ausbildung, а учителя 8-10 семестъра в университет. Несравнимо е....

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: de0bdca000
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Естествено, че Германия и се пази от емигрантите там, че повечето носят много от селото със себе си. Пълно е с разни беззъби клошари, който са големи родолюбчета, ама ще ти свият паричките, ей така, нищо че си "от техните"

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 03c6350941
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Номер 10 съм. Да се върнем към темата на автора. Мисля, че Германия не е за всички. Ако нямаш професия и образование, просто ще си вегетираш от заплата до заплата. Германия не е това, което беше преди около 15 години. Говоря в материален аспект. Тогава и с една заплата като неквалифициран работник можеше да се живее. Сега вече не може. Пример - около 8. 000. 000 германци са hoch verschuldet. При Schuldnerberater-а се чака по 3-4 месеца за термин. Темата много ме замисли. Номер е прав - ако сега започвах живота си в Германия, нямаше да постигна и една пета от това, което съм постигнала. Освен образованието ми от Бг, тук изкарах и две дистанционни (доста скъпи) - и то във време, в което съвсем не бяхме добре финансово. Първо завърших Bürosachbearbeiter, после Immobilienmakler. От много години не ползвам Steuerberater с изключение на малки консултации. Данъците са не толкова високи, когато си selbstständig. Разходи до безкрай. Хора, свалете розовите очила, не слушайте разни небивалици, как тук едва ли не парите растат по дърветата. Простичък пример - аз през 2002 миех чинии за 5 евро. (Да, и аз почнах оттам). През 2018 много мои курсистки мият чинии за 5 евро. Нищо че има минимална заплата. През 2001 една кутия цигари беше 4 ДМ - 2 евро. Сега струва 6 евро.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 21d328023f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   До номер 19. Така е, с малка корекция относно данъците. Когато си selbständig, високи са осигуровките - здравна и пенсионна, защото ние ги плащаме изцяло сами, без работодател. А данъците са много по-ниски отколкото ако си на заплата, просто защото ние имаме страшно много разходи. Имам предвид, че при нас много неща минават за разход - от кафето, захарта и млякото до разходите по колата, офисконсумативи, телефон, интернет и почистващите препарати за работната стая вкъщи. Миналата година имах 11. 000 € разходи. По документи, имам предвид.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: fcef7edf78
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Искам да се посъветвам с вас. Тепърва ми предстои да замина за Германия. Предлагат ми заплата 1700 евро бруто. Стаята аз си я поемам и разходите. Не знам това начално заплащане ли е, ще има ли увеличение след време. Имам професионална квалификация за работата, не знам езика, тоест, без език съм, на място ще го уча. Тези пари за какво ще ми стигат, или за нищо? Кажете за да откажа, докато е време.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: bf9b9373f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Абсолютен проблем е това, че тръгваш без език и то поне на ниво B1. Заплатата, която ти предлагат не е висока - преди данъци, разход за квартира поемаш, не знам... Много зависи и в коя провинция си - ако е в Бавария, направо няма смисъл да тръгваш май, май.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 24fda05c8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Н24, квартирата я поемат те. Последно 1500 нето на месец ще бъде. Все още не мога да преценя дали ще ми стигат? За храна и транспорт няма да давам, немски работодател е.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: bf9b9373f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Ако ти поемат квартира, храна и транспорт би трябвало според мен. Нека и други да кажат, няма да живееш нашироко, но ще става.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 3abaa737af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Не знам как може да има хора, на които им се ходи в тази ислямизирана и турцизирана Германия. По-добре Англия, Франция или Испания, но в Германия не става вече за живот.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: fea4b8afef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Ако имаш осигурена квартира, храна и траспорт, с тези 1500 € ще живееш много добре. Реално погледнато, най-големите разходи са тези, които при теб са поети. Квартирата, средностатистически е около 1/3 от дохода, траснпорт - кола, застраховки, данък, гориво, храна и т. н. Повечето от хората биха били много доволни, ако след като платят всичко им остават 1500 €. Действай. Успех.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker