Помощ със CV - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Помощ със CV
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 2475 пъти
Здравейте! Наскоро ми се отвори възможност за заминаване в Англия за работа. Работата е в склад на DHL и, разбира се, ми трябва CV. Проблемът обаче е, че си нямам хабер и понятие как да го напиша. Рових 3 часа по интернет за образци на български и на английски, но все още нямам представа как да го напиша. Другия проблем е че тази година завърших училище и нямам предишен трудов стаж, а това е важно за CV-то. Моля, дайде някакви идеи как да го напиша, ще съм ви много благодарна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: c92f4d6108
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така, мотивационното писмо (cover letter) и CV-то са първият ти контакт със екипа който провежда интервюта. Важно е когато се кандидатства за обява, CV-то да кореспондира със позицията. Това ще рече че CV-то и мотивационното може да се наложи да се коригират при различните позиции и дейности.

Във Великобритания не се използва европейската бланката за СВ. Всъщност не е прието да се пише и възрастта ти, както и да се слага снимка на това как изглеждаш. Това е със цел фокус върху уменията на кандидата и характеристиката му и избягване на разновидна дискриминация.

СВ се пише по следният начин:

Най-горе в средата пишеш име и фамилия, под тях адреса на който живееш (в случая ще е хубаво ако напишеш английски адрес на местожителство, ако ще отсядаш при приятели да речем), под адреса ти вписваш телефонен номер за връзка (пак местен ако може), след това имейл адрес (abv. bg е за България и е широко популярен за България. За UK по-добре използвай gmail или някакъв друг популярен).

Тези неща ти ги казвам защото ако кандидатстваш изцяло то вън нещата може да стоят и по друг начин. Ако ще заминаваш за UK, чудя се от UK ли ще кандидатстваш за позицията или? Имай в предвид че ще трябва да минеш през омагьосан кръг. Трябва да кандидатстваш за NIN (национален осигурителен номер) който е задължителен за работа. Трябва ти и UK банков акаунт за да може да ти се внасят пари по сметката. Трябва добре да прецениш как всъщност ще се организират нещата. Не знам дали отиваш при приятели или? Не е описана добре ситуацията в която се намираш.

Както й да е, след гореспоменатите имена, после правиш графа отдолу персонален (личен) профил. Там слагаш информация за себе си като личност, мини история на това какъв си, що си, какво си правил (де факто току що си завършил), и положителни лични качества които те характеризират и които биха били от ползва в организационен план. (Имай в предвид че за всеки е различно спрямо какво са правили с живота си и какви хора са).

Отдолу след личният профил правиш нова графа: Образование и квалификации

Тук вече вписваш образованието което си придобил, курсове които си взимал и квалификации които си придобил.

Българското образование се различава от английското. Може да си преведеш дипломата при преводач ако желаеш. Във UK учениците минават изпити които се наричат GCSE и обикновено и A Levels. В случая GCSE's са изпити по всички дисциплини - химия, биология, математика, английски, физика и т. н. Във СВ-то обаче вписват какви оценки са изкарали по Математика и Английски език.

Тъй като твоето образование е чуждо, ако преведеш дипломата си със сигурност ще знаеш и каква информация да включиш за оценките си по АЕ и математика.

След като попълниш графата за образование и/или и квалификации (може само education да е например), пускаш нова графа отдолу 'работен опит'.

В случая каза че нямаш преден работен стаж. Доброволствал ли си някъде или извършвал ли си вид дейност където може да си добил някакъв опит който да те постави във нови ситуации и да ти даде умения? Обикновено току що завършилите вписват вид доброволстване което са извършвали за да положат някакъв старт, както и от кога до кога са го извършвали. Било то ако ще в конюшня да е, защото обичаш да яздиш коне и обичаш животни например. (Не се шегувам). В UK да имаш кон е превилегия и статус отвъд работническата класа.

Помисли какво можеш да впишеш като доброволстване. Ако ли не, може и да доброволстваш някъде докато имаш време във БГ. Ако ще и във сиропиталище.

След графата работен опит, вписваш графа: Умения и компетенции

Отдолу вписваш например 'социални умения' - отлични комуникативни умения (ако наистина са отлични и в случая още повече и със езика), решаване на проблеми, честност, импатия и тем подобни (в случая ето, импатия - доброволствал си във сиропиталище например). Умения които си добил.

Компютърни умения - какво можеш на компютър, MS Office и т. н.

Езици, какви езици умееш - Английски, Български (Руски ако говориш - забрави). Руснаците и всичко което полага летва източноевропеец особено сега покрай Брекзит и анти-имигрантската реторика е ужасяващо.

След графата 'умения и компетенции', можеш да впишеш графа: 'интереси и хобита' - тук вписваш допълнително информация за себе си - ако има възможност да е нещо което олицетворява работна дейност ще е идеално. Хич не ми пука че обичаш фотография.

След тази граха вписваш графа 'Референции', като например може да сложиш бившо място на доброволстване, училищен преподавател и т. н.

Имай в предвид че чуждестранният опит, образование, референции и т. н. имат много по-ниска ако не и снисходителна тежест в сравнение със местният опит, референции и квалификации. Има курсове във 'Reed. co. uk' които са евтини и / или намалени от порядъка на 10-15 паунда които може да минаваш и да абсорбираш местна информация която да включваш и във СВ-то си, изграждайки и портфолио).

Информацията особено сега може да ти идва и в повече, но нещата стоят така. Имай в предвид че това е само пример от моят опит. Ти ще добиеш опит със времето, амбициите и със милите които си склънен да извървиш допълнително.

Имай в продвид и това, СВ-то не казва кой си и какво можеш. Това е първи контакт със работодателя. Хич не ми пука че искаш работата. Във моята глава аз си мисля 'имам тази позиция за да ми върви бизнеса - кой има правилните умения, личност и поведение и кой от всички кандидати може да ми свърши работата.

Мотивационното и СВ-то дават информация за това кой си и какво си в дребен аспект. Те служат за възможност да ти се обадят по телефона и да те интервюират по телефон, или за да те поканят за интервюиране на място. В случая ти си нов. Искаш да добиеш опит и да помогнеш на организация и нейното развитие в бизнес план - казваш им каквото искат да чуят и което те търсят, защото това търсят - кой на тях може да помогне.

Не лъжи във CV-то защото после се разбира.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e1f40b1dc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В кой град си?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f37b64a1b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Същия проблем имам и аз. Живея в по-малък град в Англия и честно казано обяви в интернет няма. Ако има са за професии, а аз нямам такава. Завърших тази година май месец, сега е октомври и факта, че не мога да си намеря работа ме кара да се чувствам като отрепка.
Нямам опит в никаква работа. Завърших с много зор, нищо не научих в училище. На матурата по Бел имам 4 и по Английски 5. Реших да си преведа дипломата и да пробвам да запиша нещо да уча поне. Ама дали ще ми се получи..
Мисля вече по заведенията и магазините да тръгна и да питам дали наемат, дори и само трениране да е, обаче ако поискат cv? Какво да напиша? За интересите и хобитата добре, ами образованието ми? Има ли смисъл да пиша какво съм учил в България като те не го признават. Пък и аз нищо не знам. Като за първа работа не е лошо да съм примерно в някой магазин за дрехи, ама какво да напиша в това cv? Че нямам опит в нищо? Това с какво ще помогне? Как да имам опит като не ме наемат на работа. Започвам много да се изнервям. Някой да дава съвети, моля Ви. Трябва ми някаква насока, побутване. Много е гадно чувството, все едно не ставам за нищо.
Пожелавам ти късмет и много успехи. Много се надявам да ни се получи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c92f4d6108
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От коментар N1 до N4,

Виж, особено за току що завършил и без опит това е наистина много тегаво и разбирам. Това е етап обаче и в даден момент се излиза някак.

За във UK, ако искаш да стане нещо от теб трябва да си готов да извървиш повече мили. Живеем във ера вече на постоянна преквалификация и адаптация. Хубаво е че знаеш английски - това ти отваря повече възможности, защото можеш да контактуваш. Все пак обаче, да владееш местният език някъде където се говори от местни като роден, не е преимущество към тях самите. След като вече знаеш език, опит може да опиташ да добиеш от доброволстване някъде. Това може да стане включително във 'charity shop' ако ще или някакви организации. Спомена че имаш като идея и да запишеш да учиш - това би било добре. Местна квалификация има много по-голяма сила за получаване на възможности. Може да не е висше, може да е колеж - имат NVQ, QCF, BTEC - най-различни курсове за добиване квалификации. Изграждането на портфолио отнеме време и постоянство.

Според мен да, направи си СВ и иди по ресторанти и различни места и го остави. Ако имаш възможност да се издържаш и си склонен да доброволстваш за да си увеличиш шанса си, може да им казваш че си склонен към доброволстване защото искаш опит.

Аз хорех на университет, учех, правех проекти, работех на парт-тайм и междувременно доброволствах. Много хора се питат как да пробият в професията си - ами записване на стажове, доброволстване, правене на проекти, инициативи и извървяване на не 10 ами понякога и 1000 мили. За някои е по-лесно, за други не. Начина на мислене трябва да е критичен. Бъди склонен да дадеш за да получиш. Това е формулата. Също бъди добър към хората. Дори тези с усмивка не знаеш какъв ден може да са имали и какво им е отвътре. Давай каквото искаш да ти дават.

Ще следя темата. Ако имате въпроси ще отговоря ако ми е по знанията / опита / гледната точка.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c92f4d6108
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 4, във по-рядко населените места и по-малките градове има разлика защото са и по-малък пазар, освен ако нямат някакви складове или оперативна дейност към производство на нещо. Огледай се за складова работа както й за ако ще и ферми, ако си склонен да работиш това. Ако около теб има агенции за подбор на персонал също може да са ти от полза. Поразрови се и проучи.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c92f4d6108
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Имайте в предвид че въпроса е какво искате и/или искате да постигнете. Положението не е розово и дискриминацията нараства. Говоря във всякакъв аспект - наемане на жилище, работа, социална изолация.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6d9506f543
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Автобиографията е филтърът, чрез който решават дали изобщо да говорят с теб.

Когато останах без работа преди няколко години се скъсах да пращам СВ-та и никой не ми отговаряше. Тъй като не съм писател, пък и не съм наясно какво точно търсят работодателите в дадения момент, използвах фирма, която ми го написа (британска между другото).

Спомням си, че платих нещо от порядъка на 250 лв., но това бяха най-добре инвестираните пари, за които се сещам. Пратих професионалното СВ и след 2 дена ми се обадиха за интервю, така че горещо препоръчвам този подход.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker