Към българите в чужбина. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Към българите в чужбина.
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 3827 пъти
Българите които живеят и вече са се уредили в чужбина, как виждате бъдещето си като българи, например учите ли децата си на български, кръщавате ли ги с български имена, или предпочитате с времето да се асимилират и да се смятат за част от народа на държавата в която живеете, ако въобще това е възможно, включително хората в смесен брак, и на двата езика ли учите децата, или само на чуждия език? Питам защото гледах лекцията на един професор, той каза, че българите се асимилирали много бързо, забравяли езика си, забравяли кои са и откъде са дошли, докато гърците например дори след 100 години, дори да не са родени и живяли в Гърция, пак имат гръцко самосъзнание, вкъщи говорят на гръцки и не се приобщават към народа на държавата в която са емигрирали. Ние ли сме най-големите гьотверени?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: f9ef003b1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Ако не се асимилираш защо си там?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 15943c62fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Някои хора просто бягат от България, не го ли разбра. Вицепремиерът нарича майките на инвалидите "пискливи жени", всеки втори в правителството е замесен в някакъв скандал, ако ЕС не наливаше пари, икономиката ни щеше да е на ниво 96-а, а нека да не споменавам, колко "опростачен" и злобен е станал народът ни.

И приобщаване, не ознаава, да си забравиш езика и културата, а просто да можеш да живееш сред останалите.

Има два варианта за емигрантите - не си намират среда, мъкнат се 6-7 години и се прибират с каквото са заработели (което често е малко).
Но ако си намерят среда, ако имат образование и изкарват добри пари, повечето даже и не поислят, че някога те, или децата им ще се върнат в България. Не и тази България, каквато я имаме днес.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: aef304e007
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Номер 1, заради по-големите възможности примерно, ако евреите мислеха като теб(тоест не мислеха), нямаше да ги има. Голямата част се асимилират, но това важи и за другите които изброи, турците и евреите са друга работа, наблюдение имам от няколко години, примери буквално предостатъчно за да си помисля че е субективно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5f6918e5cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Българите по ниско самочувствие сме номер 1 в света.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3f89d6ce49
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз съм от 20 години в "чужбина", то вече не ми е чуждо. Нямам причина да се връщам. Асимилирала не знам. Адаптирала съм се, интегрирала съм се. Част съм и от двете общества по някакъв начин, доколкото виртуално съм приобщена и към бг (ето и чрез този сайт например). И още имам пасивно избирателно право в България и по възможност го упражнявам. Следя новините за бг, поне 2-3 пъти седмично ги чета. Детето ми само от мен чува български език, наблизо няма бг училище, иначе с удоволствие ще го запиша. Така че едва ли ще го проговори, но поне разбира. Не мога да забравя откъде съм тръгнала и не искам. Нямам нито заслуга, нито вина за произхода си. Само че живея тук и сега, бъдещето ми е тук, не в бг, така че не виждам смисъл да си строя малка България в чужбина. Това не ми пречи да празнуваме Баба Марта вкъщи и да пускаме понякога народна музика, да се сурвакаме. Но да се движа само сред българи и да се огранича с това... то това и в бг можех да го имам, за какво тогава съм емигрирала?

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 01a2fecb4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Авторе, не знам какъв професор си слушал, но това са напълно неверни твърдения. Нито гърците са най-големите патриоти, нито българите са най-големите предатели или гьотверени, както ти грубо си се изразил.
Аз съм си писал докторската дисертация на имигрантска тема в Канада и мога да ти кажа как стоят нещата в действителност.
1. Асимилацията е естествен процес, през който преминават абсолютно всички общности, не само българите.
В САЩ има поне 40 милиона американци от германски произход и милиони американци от италиански, полски, чешки, норвежки, шведски, гръцки и т.н. произход. Колко от тях говорят езиците на предците си? Второ поколение, може би половината, 4 или 5 поколение, практически никой. Ако не вярваш, иди в Минесота примерно и виж колко американци има с шведски и норвежки фамилии и ги питай дали говорят тези езици. Нима американският генерал Шварцкопф говори немски?! Или най-великият канадски хокеист Уейн Грецки, с руски дядо и полска баба говори полски или руски?! На сегашния американски президент Доналд Тръмп също откриха от кое германско село е тръгнал дядо му. Е, и? Говори ли Доналд Тръмп немски?! Същото е с италианците, които в началото са били много задружни и убийците в италианската мафия са се наричали пичоти от първите поколения имигранти в САЩ в началото на 20 век, но до Втората световна война са започнали да ги наричат килърс. Познай защо, ами защото вече основният им език е станал английският! С гърците става абсолютно същото. Не ходи чак до Америка за тях. Разходи се до Варна или Поморие - градове с огромни гръцки общности в миналото, а сега напълно асимилирани. Виж и колко българи от арменски произход вече не говорят арменски, дори да казват, че са арменци. Всички евреи, които съм виждал в Канада говорят английски като майчин език и повечето знаят на иврит няколко молитви само. За руските евреи да не говорим. Ако не беше така, в Израел нямаше да харчат толкова много пари за уроци по иврит от нулево ниво за нови имигранти евреи от цял свят.

2. В Новия свят, в страни като Канада, САЩ, Австралия, Аржентина и т.н. асимилацията става много по-лесно, отколкото в Европа, защото в Европа национализмът е етнически, т.е. дори да си роден в Словакия, примерно, ако имаш унгарско име, ти за местните си унгарец, ако ще предците ти да са се преселили в Словакия преди 1000 години. В Новия свят, обаче, национализмът е политически, т.е. базиран на рождение и гражданство. Щом си роден в САЩ или Канада, ти си канадец или американец и това е. В Аржентина половината население, около 20 милиона са от италиански произход. Само забележи фамилиите на известни аржентински футболисти като Меси - чисто италианска фамилия. Но, той не говори италиански и се счита за аржентинец.

3. От бърза асимилация могат да се предпазят само компактни общности, които са защитени от местните закони.
Примери - турците в България, българите в Украйна и Молдова - Бесарабия, германското малцинство в Южен Тирол, Италия, франкофоните в Квебек, Канада и т.н. В Украйна и Молдова има чисто български села и макар че и сред тях има асимилация, понеже живеят сравнително изолирано от останалите, до голяма степен са запазили езика си, но в Северна Америка и Европа, повечето българи са пръснати навсякъде. В Канада френският е официален език, заедно с английския и благодарение на защитата от закона, франкофоните си бълбукат на френски, но в съседите от САЩ, където английският доминира, в Луизиана, Мейн или Ню Йорк има много хора от френски произход, които знаят на френски само бонжур. Мексиканците в Калифорния, Аризона или Тексас не се асимилират лесно, защото са милиони хора, живеят заедно в компактна общност, но децата на мексиканци в Бостън обикновено говорят английски като майчин език, а испанският им е слаб.
С други думи, всички общности се асимилират, едни по-бързо, други по-бавно, а малките общности, като българите в САЩ или Канада се асимилират най-лесно, защото не живеят в огромни компактни квартали като мексиканците. Това е истината.

Тръгва детето на училище, но около него всички говорят на английски, примерно и съвсем естествено детето приема този език за основен, дори и вкъщи само на български да се говори. А, един ден в съботно българско училище не помага, защото е прекалено малко време и така българският остава на заден план с ограничен речников запас. Да, ако го пращате всяка година за 2-3 месеца в България през лятото и го карате постоянно да чете български книги и т.н. може и да се получат нещата с българския, но не всички родители могат да направят това и не всички българи имат достъп до българско неделно или съботно училище. Да не говорим, че и много българи в чужбина говорят на полубългарски-полуместен език. Ако детето слуша, сложи този сосидж в големия фридж, вместо сложи тази наденица в големия хладилник, то си мисли, че това са нормални български думи, а те не са.
За имената, ами те в България слагат вече небългарски имена като Никол, примерно, а какво остава за българите в чужбина. Някои слагат чужди имена, защото искат децата им да са напълно интегрирани, други защото така или иначе местните не могат да изговорят името и т.н. Какъв е смисълът да кръстиш сина си Христо, Иван или Георги, примерно, когато така или иначе англофоните ще му викат Крис или Ристо в най-добрия случай, Айвън или Джордж?! Или дъщерята Цветелина, когато в езици като английски, испански и френски дори няма такъв звук Ц. И детето започва да се представя така на всички, с адаптирано към местния език име. Имах професор от Словакия с лично име Мариан, но Мариан на английски е женско име, децата много му се подигравали и той просто започнал да се нарича Марк.
Той предател ли е?!

В смесените бракове е още по-сложно. Личен опит и от мен. Дъщеря ми е на 3 години и половина, от смесен брак, не е с българско име, защото го избра жена ми. Сега очакваме син и аз ще му избера името, но мисля да му избера международно име, което е лесно за изговаряне. Не виждам смисъл да е с българско име, защото не смятаме да живеем в България. Да, говоря с дъщеря ми на български, но тя ми отговаря на английски. Ето днес си играем с една топка и казвам - това е топка. Отговор - no, it's a ball, daddy/на английски-не, това е топка, тате. Нямаме в нашия град българско неделно училище и няма при кого да стои в България цяло лято, нито иска да бъде толкова време без нас. Така че, това е положението, колкото и да се старая, знам, че българският й ще е елементарен. И в крайна сметка, това е нормално. Който иска да не се асимилира и да говори само български и децата и внуците му да са българи си стои в България. Не може да живееш в Канада, САЩ, Германия или Австралия и да очакваш децата, че и внуците ти да говорят чист литературен български език и да рецитират Аз съм българче. Дори и да им сложиш български имена, много вероятно е, особено внуците да се оженят за местни и всичко българско да остане на ниво - ние готвим баница. Аз не се отричам от българския си произход, но знам, че детето ми е само половин българче, а внуците ми ще имат просто български фамилии. Но, пак казвам, нито аз, нито българите като цяло сме уникален случай на асимилация, че да се самообиждаме и самобичуваме като най-големите предатели.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: df1bce00df
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Братовчедка ми живее в Испания от години. Омъжи се за испанец и роди дъщеря си там. Момичето е с испанско име, обаче говори и двата езика и всяко лято идва за по 1 месец в България на гости при роднините. Така, че хем е испанка, хем не е загубила връзка с корените си и с родината на майка си. Мисля, че това е най-доброто.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 334bce3032
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Между интеграция и асимилация има разлика.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 05687c2f03
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Живея в чужбина 12 години. Никога няма да забравя езика или корените си - гледам предимно български предавания, готвя българска кухня, и ако имам деца те със сигурност ще знаят перфектно български и ще са наясно с корените си.

Аз лично заминах, защото не ми понасяше чалга манталитетът и престъпността, но си обичам страната и няма да я забравя.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 12b176ed59
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   По време на турското робство 70 процента от територията на балканите е бил населен със Българи. Етноса ни е бил на 3 място след турският и арменският в империята. И сега след 200 300 години ние сме най бързо изчезващият народ в света. В чужбина ние "гинем" още по бързо , това не го казвам аз това е световно доказано ОНН ЦРУ са на същото мнение

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 08b141daff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Девет, ще обясниш ли какво е "българска кухня"?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e03a01410e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А да бе, щото в България не гинем. Затвори границите да видиш ти оскотяване до дупка. Не само не гинем, ами се спасяваме в чужбина, че и реклама на България правим, защото тези, които се установят, не гастарбайтерите, а постоянно живеещите, са нормални хора, без конфликти със закона и с работа (нищо против гастарбайтерите, просто те са временно, затова не ги броя). Така че създават имидж не на тарикати, а на нормални европейци и разпространяват културата ни. И е смешно в обединена Европа да се делим. Или изобщо. Какво по-хубаво и развиващо има от обмяна на културен опит. Или ти караш само на боб и баница, а суши не пробваш, за да не загине българската кухня? За номер 10 се отнася. Тези прогнози са едно към гьотере. 200 години са много време за прогнози, всичко мога да ти предскажа за тогава, ама ще ме хванеш за шлифера 2218 г. да ми търсиш сметка :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6ede068e08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Аз живея в чужбина от 15 години, от смесен брак съм. Дори не съм родена в Бг, но съм живяла 11 години там и карах до 7-ми клас в София. Вкъщи винаги на български сме говорили. Баща ми е чужденец и перфектно владее езика. Моето име не е 100% българско, но това на брат ми да. В чужбина много отдавна сме се интегрирали, култура, начин на живот, обичаи... Но си спазваме и българските традиции. Както казах, вкъщи само на български говорим, а иначе владеем и двата езика перфектно. Брат ми дори танцува в един фолклорен състав, пътуват по разни фестивали. Аз просто нямам време от работа, иначе бих ходила.
Аз поне нямам намерение да се връщам в Бг освен за през ваканцията. Имам познати там и като ги гледам как живеят, мъчно ми става за хората. Иначе по 2 месеца стоим през лятото. Не знам дали изобщо ще се омъжа някой ден, не си търся съпруг активно, но ако това стане, нямам представа дали ще е българин или чужденец. Във всеки случай, ако имам деца някой ден, задължително ще им говоря и на български. Трябва да уважават своите корени и култура, да знаят откъде идват. Познавам българи тук и много от децата изобщо не говорят български. То и родителите толкова го говорят... Абе срамна работа. :

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1326dbddb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Децата ни родени врчужбина и отраснали в чужда система говорят бългърски, но те имат много повече от страната в която са родени.
Не ги учиме на фалшиво соц родолюбие! Те са големи, пътуват, мислят и могат сами да имат мнение за държавите, които са посетили.
Мен ме дразни, когато видя българи които живееят по сумати години в друга държава не са се интегрирали, не говорят езика и превъзнасят всичко това заради, което са напуснали България.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker