Доброволна служба в армия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Доброволна служба в армия
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 2379 пъти
Здравейте! Искам да ви разкажа моята необичайна история и желание за бъдещето ми. Ако някой може да ми даде съвет или да сподели малко личен опит ще съм му изключително благодарен!
Та да започна с историята си. Момче на 18 години съм, 12 клас в училище. Вече е крайно време да направя планове за бъдещето си. В моя клас вече се говори усилено за това кой къде иска да продължи образованието си. Не и аз. Моя план е по- различен, но не съм го решил окончателно.
Аз живея в България от 2005 година, когато бях на 5 години. Роден съм в Израел и съм двоен гражданин- тоест имам и израелско и българско гражданство. Родният ми език е български, иврит знам доста малко, въпреки че откакто живея тук почти всяко лято ходя на гости у баба си, имаме и други роднини. Много обичам Израел и като се замисля сега от малък имам желанието някога да се върна там. Но дотолкова, нищо конкретно.
Допреди миналата година. Баба ми каза, че е получила моето повиквателно за явяване пред военна комисия (бях на почти 17 тогава). И аз като всеки израелски гражданин подлежа на военна служба. Майка ми доста се стресна и вкъщи се повдигна въпроса какво да правим. Ясно е че не мога да се явя на посочената дата, все пак имам училище чак до 12 клас докато завърша. И отидохме до посолството да си изясним ситуацията. Оказа се че тъй като не живея там от много години не подлежа на редовна служба, но до 25 и (края на призивната възраст) не мога да пребивавам в Израел повече от 90 дена в годината.
Майка ми се успокои. Тя никога не е мислила, че военна служба е подходяща за мен. Аз обаче не мисля така.
Интереса ми към Израел и военните му успехи винаги са били у мен, но никога не съм имал решителността да си помисля за военна служба. До този момент.
Започнах все по- често да обсъждам това с нашите, какво биха казали те, ако отида да служа в армията, дори да не съм длъжен да го правя. В самото начало майка ми беше твърдо против, щяла безумно много да се безпокои за мен, все пак в Израел военни действия има непрекъснато. Баща ми беше по- склонен, но и според него мога да се заема с нещо пюо- смислено.
И много пъти съм водил този разговор. И всеки път те стават все по- склонни да се съгласят с мен. Така мина доста време. За тази година и половина научих немалко неща, хванах се на работа, спестих си нелоша сума пари, при това продължих да бъда отличен ученик. Но колкото повече минава времето толкова по- убеден съм че искам да служа в армията. Въпреки опасностите, въпреки че почти не знам езика, въпреки огромното физическо и психическо натоварване, което ме чака.
Чувам различни неща за службата там, от семейни познати, от колеги на майка ми, някои от които израелци, служили в армията. Всеки вижда нещата по своя начин.
Родих в разни сайтове, четох статии на други доброволци, минали през военна служба (за Израел това не е рядкост).
Но главният въпрос, заради който пиша тази история, пред мен стои- по добре ли е да завърша висше образование преди службата си. Ориентирам се към хуманитарни специалности- филология( английска), или история, политология, нещо в тази насока. Дали е по- добрият избор? Попринцип и двата варианта са възможни, но не знам кой е по- смисленият за мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: f30fc57a80
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Отивай веднага след 12 клас. Ако запишеш висше ще се откажеш и ще остане за никога. А според мен ще спечелиш ако заминеш за Израел.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d586a47753
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако отидеш сега, най-вероятно ще те хване стандартна служба от 3 години. За което ще започнеш да съжаляваш след 2-3 седмици, когато осъзнаеш колко още ти остава. Избиват те детско-момчешки комплекси да си смел войник, но реалността не е чак толкова хубава. Ако мислиш да живееш в Израел в бъдеще, тогава може да е от полза, защото доколкото знам за доста длъжности се иска да си служил. Питай роднини мъже в Израел какво мислят - струва ли си удоволствието или по-добре да се възползваш от правото си да пропуснеш.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: c3a1204d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   От израелската и българската армия голяма разлик, знам че не споменаваш за българската, но и акъл да не ти е минало да служиш тук, мижави пари ако си обикновен войник и никакво уважение и човечност относно теб. За справка ще ти кажа прост кадрови войник към сухопътните войски получава 680 лева и ако служиш в друг град не ти дават пари за квартира, ако си към военноморските сили заплатата е 780 лева и нещата седят по същият начин.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 761f23551a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо висшето. То ти е хляба. После според ситуацията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker