Германците и тяхното отношени - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Германците и тяхното отношени
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 4525 пъти
Здравейте! Искам да попитам хора, които ЖИВЕЯТ в Германия или са били за дълъг период там. Не искам мненията на хора, които са чули от съседа и ведна се опитват да заблудят хората. Скоро ще завърша гимназия и имам идея да замина да уча в Германия. Това което много ме притеснява е отношението на немците към българите. Въобще държат ли се добре с българите (нямам предвид някакво специално отношение), а просто дали ни приемат или странят от нас. Като знаеш езика добре гледат ли на теб нормално или по скоро не те приемат. Любопитно ми дали сте се сблъсквали с расизъм или дали сте се сблъсквали с трудности (например намиране на квартира или работа), само защото сте чужденец. Или не приемат хората, които показват простотията си или като цяло дори и да си спазваш законите и показваш уважение пак ли ще получиш същото отношение? Благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: d4e971dc5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравейте,
живея от осем години в Германия, учила съм тук и работя. Германците не обичат българите. Още в училище се казва и се насажда, че източно европейците са зле. За нас имат най- лошото мнение. Причината е, че сме бедна страна. Има и свестни германци, модерни които не дискриминират, но те са рядкост. Трябва да си много упорит/а. Да спазваш законите и да се развиваш. Да учиш езика непрекъснато, защото според тях който не говори с техния акцент и като тях език не знае. Ако искаш да се интегрираш наистина в Германия направи всичко възможно да не се събираш с българи, или по- малко. Бъди сред германци, работи за германци и изобщо избягвай чужденците в Германия особено нашенци. В Германия всеки гледа да пробие и да спечели нещо дори на гърба на някой друг. Успех.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: be4bc5aa12
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не съм видял нито веднъж лошо отношение към когото и да е заради националността му. От 80 милионна Германия, не повече от 55-59 милиона са немци, даже и това е преувеличено. Разходете се по някой по-голям град, Нюрнберг, Щутгарт, Аугсбург и ще видите какво означава интернационалност. Разбира се след като има коментар който описва негативно отношение, то няма как да се омаловажи, това е опит на коментиращия, но ми се струва че се преувеличава и генерализира.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 81e85aa1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   За номер 2 от номер 1:
Живея в Мюнхен, казвам от личен опит. Виждам и чувам какво говорят колегите ми, съучениците ми които са предимно истински германци. Отношението може и да е добро към вас, но реалното мнение е съвсем друго докато не се докажете. Поздрави.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3bbe287ef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Склонен съм да вярвам по-скоро на N1, защото описва именно как стоят нещата. Става въпрос за идентичност 'те' и 'ние'. Ако не говориш като тях и имаш акцент веднага биха те възприели като 'те', другите. Нека не го поставяме под въпрос, защото същото важи и за България и навсякъде по света. Моят опит със друга държава е същият. Учих и се мъча да пробия някъде където имам акцент. Първото поколение мигранти винаги най-много го отнася от към неразбиране и дискриминация. Има дискриминация и от към наемането на работа. Причината е че да, ако работиш някаква работа която не е толкова престижна, по-лесно се започва и няма дискриминация. Иди обаче търси развитие във сфера която не е IT или Медицина и виж за какво става. Бачкаторската неквалифицирана работа по-лесно се получава. Другото нещо е че щом става въпрос за сближаване, като цяло много не биха те допуснали във вътрешните си кръгове. Говорим за социална изолация от мероприятия, събиранки. Това е същото като при нас със ромите. Ако смяташ че ще те гледат на равно, бъркаш се. Стериотипите също въжат. За съжаление. Много хора биват афектирани и под-съзнателно могат да ти сложат лейбъли на база предишен опит или това което знаят или са чували. Тоест, отнема време да се разчупи това а може и да не се разчупи. Относно цялостното отношение, във много от случаите обикновено не е прието да се показва неприязън дори. Това е защото мисленето на Запад е че не се знае този който виждаш сега няма да го видиш отново. При бизнес средите не се знае нищо. Все пак обаче, Запад е капитализъм. България е още много назад със комунистическото мислене и манталитета не е капиталистически със бизнес перспектива. На Запад хората гледат да изграждат контакти, във България хората нито умеят да ги запазват, нито се стараят да градят. Както й да е. Омраза и неприязън не е нужно да ти се показва във очите. Нарича се емоционална интелигентност. Това хората които не четат няма как да го знаят дори. Ще те видят, ще ти се усмихнат и после всеки по пътя си. Това за омраза към 'българите' е цялостно обаче. Не става въпрос само за 'българите', защото това е идентичност. Ако мразят нас, ще мразят и други. Източно европейците наистина не са добре приети просто защото са бедни и неразвити. Тази позиция се вижда и във други страни където са по-развити. Работата е там че човешкият капитал е потенциален растеж за една система (нация). Индивидуални човешки умове имат интелект, опит, креативност и могат да допринесат със иновации и развитие на бизнеси. Това обаче е по-висша перспектива. Много българи са необразовани и за това и ги гледат ниско, както и други източно европейци. Това е защото каквато е държавата, такива значи са хората във нея. Прави си извода.

Работи за немци, учи и опитвай да се интегрираш. Намирането на равенство като цяло никога няма да го има за Твоят живот където й да е извън България но децата ти може да са по-добре приети.

Имена, акцент, националност, раса, етнос, религия, сексуална ориентация, полова идентичност, недъг и т.н. винаги изграждат идентичности на 'те' и 'ние'. Хората ги изпитват индивидуално и във различни комбинации. Това изгражда уникално чувство за неразбраност във всеки човешки индивид от където й да е било. Според това колко едни са плиткоумни, ще отблъснат някое от горе-споменатите примери за дискриминация които човек изпитва. Тоест ако ти си черен ще те дискриминират тези които са плиткоумни. Ако си гей също може за тези които са плиткоумни. Ако си с акцент пак. Тези подсъзнателни или съзнателни предрасъдъци са въз основа на това колко необразован и глупав човек стои пред теб който не те разбира. Това което можеш да направиш е да изпитваш повече импатия и да не правиш това със други. Чувството за неразбраност е уникална при всеки човек.

Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ff47c84184
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Добре а защо да знаят, че си българин? Нали въпросът “От къде си?” е дискриминационен? Не си длъжен да отговаряш.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e4408f2fac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Номер 4 има добри попадения като това за емоционалната интелигентност и за това, че колкото са по-прости хората, толкова повече са склонни към лошо отношение към хора, които се различават по националност, раса и т.н.
Аз пък живея от доста години вече в Германия и мога да споделя само личния си опит, а той е, че германците са добронамерени, любезни, с добри маниери, и като цяло много добри хора. Отношението им към мен е добронамерено и работата върви. Приятелски настроени и дори са давали честни, искрени житейски съвети, каквито попринцип само близки приятели биха си позволили да дават. Спокойни хора, които ценят личното пространство, не любопитстват, не нахалстват с въпроси и не досаждат. Всеки си гледа работата и това е прекрасно. С чувство за хумор и много приятни хора. Нищо лошо не мога да кажа. Благодарност имам само към тях.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: c8a3cb0915
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Странно - има коренно различни мнения. Явно зависи от средата.-

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3f94193d12
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Номер 4 има доста попадения, но номер 7 е напълно прав, в едно изречение е обобщил най-важното, всичко зависи от средата! Във всяка страна е така, не само в Германия. Ако работиш като анализатор в Делойт или разработваш нови лекарства за Байер, ще си във възторг какви прекрасни хора са германците! Но, ако си барман в провинциален бар или сортираш и режеш картофи на конвейр в някое забито баварско село много вероятно е да презираш и проклинаш германците. Често хората, съвсем субективно си мислят, че щом при тях нещата протичат по някакъв начин - силно позитивно или силно негативно и при всички други трябва да е така, което, разбира се е грешно. И аз като отидох за един семестър в Инсбрук, Австрия като гостуващ лектор бях във възторг, защото деканът на моя факултет ме посрещна на летището, бяха ми осигурили вече жилище за целия ми престой, а хазяйката ми, пенсионирана учителка по немски, живееща на долния етаж ми носеше постоянно всякакви вкуснотии, а щрудел, я кекс. Но, един ден, докато си ям пица ми звънна телефонът и поговорих на български със сестра ми. Сервитьорката веднага дойде при мен, оказа се момиче от Варна. Поговорихме и аз изразих моя възторг от всичко. Тя, обаче, ми обясни, че е имала случаи, в които просто са й казвали, че предпочитат да не дават квартира на имигранти и особено на източноевропейци и как чувства постоянно пренебрежително отношение и т.н. Тогава разбрах, че буквално има много истини, защото всеки си има своите преживявания и своята истина. Затова, моят съвет е вместо да се обвиняваме един друг, че лъжем и да се обиждаме, да вникнем по-дълбоко в написаното, за да разберем защо едни хора са доволни, а други се оплакват. А, вие се замислете за друго. Ако си в България и си етнически българин и кажеш, че работиш като финансов експерт в министерството на земеделието, а някой до теб, също етнически българин каже, че се занимава със земеделие и има 150 овце в Балкана, как ще реагират хората около вас? Нима няма да има пренебрежение и ехидни подмятания по адрес на втория човек?! Защо си мислите, че в Германия е по-различно?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: c1b0ce15f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Живял съм 13 години в Германия и общо в 6 държави, вкл. България. Германия е една от най-малко дискриминиращите държави към чужденците. Както навсякъде - помага да имаш желание да се интегрираш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: c77743330f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нормално е да не ни смятат за равни. Те имат пренебрежение към французите, че какво остава за нас. При нас, ако в някой квартал се заселят 50 човека от Молдова или от Таджикистан дали няма да ги гледаме по-особено и то не в добра посока? Като имаше виетнамци навремето да не сме били във възторг от тях? Ценното им качество беше, че търгуваха с долари - иначе ги брояхме почти за маймуни, само че не черни. Освен това за отношението им има значение и това, че българи са се заселили да живеят сред тях за повече пари и по-удобен живот. Не разбрахме авторът жена ли е или мъж? Ако е от женски пол в ученическа възраст и с добра външност, предполагам ще подобри отношението на доста германци. Ще казват "българи... абе познавам една доста симпатична от българка". Друго е "българи... някакви черни, мръсни безделници с вид на араби". Правят се обобщения от частни случаи, а те са виждали основно цигани или поне неквалифицирани търсачи на работа.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3bbe287ef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Здравейте, от N4,

Да, аз също смятам че зависи от човека. Всъщност на всеки опита би бил различен по скалата за видовете дискриминация, както и това какъв човек е (какво потекло), образование, професия. Много зависи и от това на какъв човек попадаме и със какъв ум. Националността е идентичност.

Един немец ще обича класическа музика, друг рок. Един ще обича индийска храна, друг само европейска. Един ще е бил във затвора за анти-социално поведение, друг ще се занимава със доброволстване и кръводаряване. Един ще е обикалял света, друг няма да е излизал от града си. Един ще владее езици, друг не.

Както й да е. Разбирате на къде бия. Идентичността е съвкупност от обединителни аспекти / атрибути и опита ни винаги ще е различен.

Като цяло за немците в предвид историята им смятам че са във вид вързани ръце. Просто миналото се е превърнало във комплекс. Отделно институциите са добри. Ако те обвинят във расизъм или имаш криминално проявление това не е добре. Просто после човек има проблеми със намирането на работа. Ако е престижна пък може да е пагубно. Обикновено хората просто избягват ненужните проблеми.

Ниско-квалифицираните има по-голям шанс да не бъдат добре възприемани и да изпитват трудности.

Сега САЩ и Великобритания решиха да наложат граници за миграцията. Работата е там че навлизаме във ера на автоматизация, поне за тях. Скандинавците и двете горе държави са сред лидерите във интегрирането на изкуственият интелект който ще унищожи много ръчна работа както и професии популярни из между средната класа. Германия и другите континентални страни са по-скоро резервирани в момента и по-бавно ще ги вкарат. Имайте в предвид че това са различни системи които имат различни икономически нужди. Всичко се базира на калкулации. Системата 'Германия' има и застаряващо население. Идеята на диверсификацията е работна ръка покриваща икономическите нужди както и диверсификация за развитие на вътрешният пазар. Тоест потенциалните различни култури / умове имайки потенциал могат да развият бизнеси, донесат иновативност, креативност, създадат вътрешен консуматорски маркет. (Този пример се видя от САЩ тъй като всичките ни европейски мигранти със различните си култури изградиха успешен вътрешен пазар там, интегрирайки се да говорят английски като обединителна характеристика).

Интеграцията е важна за всеки мигрант но както казах, първото поколение най-много го отнасят обикновено.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 812d3dc603
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 1 до всички. Моля, не ме разбирайте погрешно. Германците не са лоши хора. Напротив. Учтиви, вежливи и много интелигентни са. Но първото им впечатление спрямо нас не е добро докато не се докажем. Уважението в цял свят се печили така, че с упоритост и старание няма начин да не успеете. Под коментара ми, че има и свестни но са малко имам изцяло и само предвид дискриминацията.
Поздрави.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3bbe287ef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Зависи от средата в която си.

Има много голяма разлика както каза Номер 8.

От това което каза 4 зависи какъв си и със какво се занимаваш. От там зависи и обкръжението до голяма степен.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: b21330b45e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Благодаря много :)

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ab60000447
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Живея вече 5 години в голям немски град, няма дискриминация не само към българите, а и към ментално или физ. увриждане. Няма коментари относно как се е облекъл някой, не можеш да кажеш.
Не толерантни или агресивни към чужденци са ниско образовани немци според мен, защото ние им подбиваме работната ръка. Но това го има и в България, дошли "лошите хора" от провинцията в София да взимат работните места.

Когато говориш хубаво езика, имаш образование или професия в която си добър ти се възхищават.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ff47c84184
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Вижте Friendliest countries for expats. Немците са показани като ксенофоби както и Французите. В Северна Европа само поляците и особено ирландците са по-свестни.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: ddceee7d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Според мен заедно с езика особено важни са външният вид и възраста.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 83491b85f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Към мен лично като бяла жена на средна възраст, владееща добре езика, дискриминация почти няма. Може би донякъде са налице общите предразсъдъци, които имат и спрямо рускините и жените от източна Европа. За мъжете обаче ми се струва, че е малко по-трудно да бъдат социално приети, но отново ако имат професия и се движат в нормална среда, проблеми като цяло няма. Била съм обаче свидетел как се отнасят троснато, когато трябва да обслужат арабки или африканки. На мургавите ни събратя също определено не им е лесно, особено без език - но като ниво на дискриминация и расизъм, тук се отнасят с тях все пак в пъти по-добре отколкото в родната им България. Много негативно остро, а може би и лицемерно, реагират обаче, когато в разговор българи обсъждат българските роми или се разграничават от тях - мисля че им звучи точно както ако на нас циганин ни се обяснява, че не бил от род дето краде, ами от съседния, който е разбираш ли съвсем друга работа.
Немците са като цяло учтиви и не са толкова глупави да правят директно дискриминативни изказвания, така че в много случай дори когато подобно отношение е налице, е трудно да се усети веднага от чужденец, но определено си имат чувство за превъзходство и начин да дискриминират без да ти го кажат право в очите. Честно оставайки привидно любезни могат да навредят доста повече. Като цяло - ако сте от най-чувствителните, по-добре не рискувайте с чужда страна.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: ee07bb88af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   5 години живея в Германия и никога не се е отнесъл немец лошо с мен било то на работното ми място, на улицата, в болница, магазин където се сетиш. Хората са доста сдържани от нас и внимателни, не коментират толкова и не се занимават с глупости.
До всички, които казват че не ни обичат и има ние и те... Ами ще ви дам един пример аз през цялото си детство слушам как лошите селяни идват да ни вземат работните места в София. Ние се делим по градове, области, дялект и се присмиваме един на друг.

Когато дойдеш ще видиш, че ще се чувстваш дори по-добре от колкото в България.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: ff47c84184
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   В София като сложа очила и ми казват "Хари Потър", много съдят по дрехи и външност на Балканите. Баш като турците и Близкия Изток сме като манталитет, че и магии си правим.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker