Ирландия или Испания? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Ирландия или Испания?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 2515 пъти
Къде се изкарват повече пари? Знам, че наемите в Дъблин са много високи. Говоря отлично английски и имам диплома от САЩ. Испански уча от миналата година, А2 съм вече. Предполагам по ФБ групите се намира по-лесно квартира. Бях в Чехия, но там пари не се изкарват.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: fbacf64ee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ирландия е 100 пъти по - добре от Испания в много отношения според мен.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6c201d60dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В Ирландия бях на екскурзия за една седмица. Беше през декември. Времето беше много по-меко, отколкото тук в Германия. Знам, че наемите са страшно високи. Не мога да ти дам много информация, но това, което ми направи впечатление е, че хората са страшно мили и усмихнати. Дъблин е прекрасен град. За Испания - имам близки там, знам, че заплатите не са високи. Зет ми, който работи като стрителен експерт в тамошната община, получава около 1700 € нето.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3fc689a3d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Зависи каква ти е професията, предпочитания за среда, климат и т.н. Трудно е да се отговори така. Ако съдя само по езиковите ти познания, Ейре е по-добър вариант, защото щом си завършил в САЩ ти е отличен анлгийският, предполагам, а А2 на испански е нищо. Трябва поне ниво В2 за по-свястна работа.
В Ейре заплатите са по-високи, но и разходите са повече, така че всичко е относително.
Имам роднина, първи братовчед, който завърши в Дъблин и започна работа в Делойт Дъблин, но преди две години се премести в Мадрид и сега работи в мадридския офис на Делойт. При него интересното беше, че в Дъблин получаваше 45 000 евро годишно, а се премести в Мадрид за 41 000 годишно и са много доволни с жена си. Той е финансов анализатор, а тя преподава в частно ушилище. Защо са доволни ли? Защото им беше писнало от мъгли, дъждове и скъпотия. Братовчед ми твърди, че макар и с малко по-ниски заплати, с жена си успяват да пестят повече пари и да си позволяват повече в Мадрид отколкото в Дъблин. Аз съм бил и на двете места също и на мен Мадрид ми хареса повече като атмосфера и цени също.
Затова преди да слушаш всички многознайковци колко било по-добре в Ейре имай предвид следното:
Братовчед ми изплаща ипотека на таунхаус в Мадрид. Взели са я за 130 000 евро! В Дъблин такова нещо струва 250-300 000 евро.
Наемите са същата работа, в Мадрид ако плащаш за един апартамент с една или две спални 600-700, максимум 800 евро, в Дъблин очаквай дори за една спалня да ти искат над 1000 евро. Ето ти два сайта да погледнеш сам за какво става въпрос
за Испания https://www.idealista.com
за Ейре https://www.rent.ie

А, ти сам знаеш, че наемът или ипотеката на жилище е най-големият разход в чужбина. А, ето, че още от наемът говорим за 20-30% разлика вече в цените.
С останалото е същата работа. Единичен билет за транспорта в Мадрид е €1,50, а Дъблин €2,70. В Мадрид евтин ресторант за обяд съм намирал и за €10 меню на деня, за 12 също има доста, а вече за туристите в центъра има за € 15 и повече. В Дъблин и в работнически квартали под € 15 не видях обяд.
Бира в Мадрид € 2 масово по баровете, дори във веригата 100 Монтадитос имат дни с 1 евро халбата! Сряда и неделя. Ето ти сайтът им, виж сам.
https://spain.100montaditos.com
В Дъблин, ако намериш бира под 5 евро, ще те черпя! Кафето в Мадрид също масово е около € 1,50, а в Дъблин около €3. И с всичко е така. Дъблин е поне с 30% по-скъп от Мадрид средно. Ако сравниш пък провинциален град в Испания с такъв в Ейре, стига да не е Барселона, разликите са още по-големи в полза на Испания. Така че за да има смисъл да си в Ейре финансово, трябва наистина да имаш заплата, която е доста по-висока от тази в Испания. Е, сега за предпочитания към култура, език, климат и т.н. не мога да коментирам, това са си лични предпочитания. Имам роднини и приятели, които предпочитат Германия и Англия пред Испания, примерно, защото казват, че испанците са много неорганизирани и шумни, вечно закъсняват, все отлагат и това вбесява някои хора, а в Северна Европа не е така. Освен това, в Испания има по-голяма безработица. Затова ти казвам, изборът ти трябва да е продиктуван от собствените ти предпочитания. Защо не идеш и в Испания и в Ейре да видиш как ще се почувстваш и на двете места, да видиш местната култура, среда, да поговориш с различни хора, да видиш как живеят, да се увериш сам какви са цените, какви заплати предлагат и т.н.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0b1d10b881
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ирландия. Живяла съм там 5 години.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a21184acaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Бил съм във Корк на гости. Ирландия предлага висок стандарт на живот но е рядко населена. Дъблин е най-големият град, а втория по големина е 'Корк' със население малко над 100,000 души.

Човек би се сблъскал със трудност от страна на това че наемите са изключително високи навсякъде. Както обикновено, по-евтино може да е извън града. От друга страна заради начина по който е устроено всичко се налага да се пътува много, като това което направи впечатление от лично мнение е че на човек му трябва кола. Ако се работи на минимална заплата не знам. Въпроса е със какво искаш да се занимаваш.

Обикновено човек проучва пазара и индустриите във него по региони, включително демографско население, начин на живот, транспортни услуги, наеми и т.н. Или поне това съм аз.

Ирландия има нисък корпоративен данък и привлича от друга страна много седалища на големи компании и корпорации. Това е плюс за тези които са високо-квалифицирани и искат потенциална реализация на място различно от другия англо-говорящ остров.

След Брекзит ще има според мен и Ирекзит. Ирландия ще се превърне във следваща дестинация за миграция заради английският език и просто във даден момент балона ще се спука.

Населението е много рядко населено и разпръснато на малки 'общества'. Чудя се след като Корк е най-големият град, а той е със размерите на Русе, как ли би се заличила цяла една идентичност на страна със такова малко население. Настроенията и там ще се променят.

Испания е хубава или по-скоро опита ми със Канарските Острови, тъй като и там имам приятелка - българка.

Тези острови са туристически, така че има работа във туризма по заведения, хотели и тем подобни. Ако се знае езика както обикновено се отварят повече възможности. Моята приятелка като замина го владееше малко. На място го учи усилено и сега е като папагал. Все пак от човек зависи разбира се, колко добре се интегрира. Лятото когато ходих аз имаше хора от всякъде които работят там. Аз ходих на острова Лас Палмас, като минах и през Тенерифе.

За разлика от континентална Европа, тези острови са по-скоро локирани близо до Африка и климата е доста по-различен. Лятото е топло а зимата си стои 20-на градуса и хората ходят по къси или блуза с дълги ръкави.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f7c3d34232
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   В Испания общо взето си е почти същата цигания като в България. Особено в южната част. В Ирландия не съм бил, но доколкото съм чувал имат висок стандарт, но времето е пълен ташак. Последното не съм го видял с очите, само преразказвам.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker