Изплозвачи ли са германците? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Изплозвачи ли са германците?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 3306 пъти
Здравейте скъпи сънародници:)Живея от 2 години в Германия. Свиквам с начина на живот доколкото мога, но имам проблем с едно-немския манталитет или по-точно това че аз съм отворен човек, обичам да комуникирам, да помогна-в което няма нищо лошо:)Това което ме дразни обаче е неприкритата немска пресметливост. Все да не с минат нещо и то става въпрос за много дребни неща-това ме изкарва извън контрол:)Подчертавам тук не става въпрос за пари. Някой има ли идея защо се държат така, понеже аз не мога да си го обясня и малко ме дразни. Ако има сънародници в Германия моля пишете-как свикнахте:)Моге би това че са осигурени, а се правят на цигани ме дразни:)))Знам ли?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: b6cff2f404
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Лично аз нямам такива проблеми с германците, тъй като добре си подбирам средата в която се движа.Това е.Иначе използвачи има сред всяка една нация.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bf99d81a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не мога да схвна, какво изобщо имаш предвид. От 20 години живея тук и не разбирам за каква пресметливост говориш. И още нещо - хора, стига сте обобщавали. Нали се сещаш, че маналитетът е различен в различните социални групи, както и в България. Та, какво точно искаш да кажеш с този постинг? За толкова много години тук, никога не ме е използвал местен. Българите са тези, които се опитват да го правят. Казвам опитваt, защото ми при мен не минава.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bf99d81a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не, не са изполвачи. Всичко друго, но това не. Интересно къде ги срещаш тези германци. И още нещо - с какво точно се опитваш да помагаш?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3166895dbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм омъжена за немец, живея в немско семейство и нямам такива наблюдения. Ние сме в едно малко градче близо до Щутгарт. Може би в южна Германия немците са по-топли и приветливи. Твоето описание ми звучи по-скоро като за българи.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 260e580217
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   От 5 години живея в Герменя с мъжа ми, избягвам доста от българите тук, защото отговорят на товоето описание. И друго което не харесва в много от сънародниците ни е този негативизъм и мрънкане, постоянно мислят как да чопнат нещо и претенциите, които имат.
Не съм видяла от немец нещо лошо. Харесва ми че нещата са ясни и чисти. Събираме се някъде и домакинът казва какво да донесеш, лесно, просто, практично.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b6ca779a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Това е все едно да питаш: "Горчиви ли са краставиците? "
Ами успех с отговорите! :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 50934a60fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Да авторе много си прав и аз имам такива наблюдения може би това е тяхна народопсихология но тоя манталитет на пресметливост е повече изразен между жителите на бившата ГДР а в западните провинции това явление е по слабо и по прикрито.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 98ae0fecc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Германците са хора на логиката. Живеят по определената им схема от държавата. Това им е вродено и това очакват и от другите хора. Те виждат смисал и логика във всичко. Ако на това точната дума е пресметливост нека така да е. Факт е, че точно тази пресметливост ги е направила една от най- силните държави в Европа. Имаме само да учим от тях.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8d3cd468a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Логиката и пресметливостта са две отделни понятия хайде да не ги бъркаме а и темата не е за това как живеят германците а използвачи ли са германците.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: e29c39cc38
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Аз съм в САЩ и по някакво съвпадение всеки ден се виждам, говоря и обядвам с германци. Истината е, че от всички хора тук те са ми най-противните. По принцип общувам с хора от целия свят и всички са мили, културни, интелигентни, възпитани. Има какво да си кажем. Германицте обаче имат еднакъв манталитет, носят си го от държавата. Да, според мен са използвачи, защото от както съм заедно с тях те си намират приятели само заради някаква причина и се възползват от всичко като манипулират останалите. Нищо лично, но цял живот ще се чудя на хилядите българи, които могат да се преместят във всяка държава на света, а точно Германия избират. Бил съм в много страни и Германия е една от тези, в които даже не искам да стъпвам, защото ако вляза в контакт с тях ще ми стане лошо от позитивното им лицемерие. За щастие само на летищата им съм стъпвал за сега.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 1b12817995
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Общувала съм с един немец по Инстаграм, само един единствен път. Той е пилот към Луфтханза и взима доста солидна заплата. Беше дошъл в града в който живея (в чужбина) и понеже е запален фитнесар му писах къде има много хубав фитнес. Той ми отговори, че е вече е проучил въпросния фитнес и не ми ли се струва, че 15 евро за едно посещение са много? ( И едно намигащо емотиконче) Беше ми много странно, предвид идването му веднъж два пъти в този град и предвид заплатата му.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 1539ed1e57
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А ти говориш ли немски? В смисъл ходил ли си на курс? Или го научи на улицата. Защото много българи коментират немците, като реално не знаят език, но си мислят че знаят и без реално комуникация заключават какви са немците.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: cd28a78a21
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Пълни. Това е най-вярното определение което съм чел за т.нар. свръхчовеци.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ce54f685ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Не мога да разбера за какво говориш, дай пример? От 18 години съм в Германия и не мога да потвърдя. Със сигурност мога да кажа, че са богати не поради това, че черпят компанията. Може би това ти липсва, като имат да пръскат безогледно. Да, в този смисъл са други. Някак по-целенасочени като че ли.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ae39139fa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   В Германия съм със семейството си от 5 години, имаме много приятели немци. Че са използвачи в никакъв случай не бих казала, но определено някои от тях са доста пестеливи, до степен да ни изглеждат стиснати, трябва обаче да се отчетат и културните различия.

Какво ми е направило дотук впечатление, говоря не за еднократни, а за системни прояви:

Kогато канят на гости или на вечеря, не можеш да очакваш масата да изглежда, както когато ние каним гости. Винаги сервираните количества са много малки, имаш чувството, че не за наяждане, а просто за опитване, колкото да има нещо на масата. При нас такова нещо директно се възприема като неуважение към госта, отбиване на номера или стиснатост, те обаче въобще не го регистрират по този начин. Първите пъти, когато ни се случи, бяхме неприятно изненадани, после просто го приехме и се научихме, когато домакините са немци, да ходим на гости нахранени. За сравнение, когато ние каним гости немци и ги посрещам с нашите си трапези, винаги са безкраино впечатлени и мислят, че съм се престарала и че е излишно да има толкова много храна на масата, за голяма част от която е ясно, че ще остане. Да се разхищава храна им е едва ли не като престъпление. Обсъждали сме с тях тези навици и докато за нас в това отношение водещ е ориенталския манталитет на гостоприемство и когато идват гости винаги правилото е по-добре да има повече, отколкото да не стигне или недай си боже някой да остане гладен, за тях решаващото е да не остане излишна храна или да се похабят продукти. Oтделно много от тях са възпитани, че вечер не трябва да се яде много, за да можеш да спиш добре - странно обаче, че се сещат за това правило само когато посрещат гости или са на гости, когато обаче ядат навън или на бюфет, стой та гледай какви количества изчезват...
Отново, въпреки описаното по-горе, те не са негостоприемни - имали сме случай, който много ни впечатли, при гости с приспиване, домакините - приятелско семейство, да ни отстъпят спалнята си, за да се чувстваме удобно, а те самите да прекарат нощта на матраци за гости. И в същото време закуската и вечерята си бяха типично оскъдни - т.e. според мен те не го правят нарочно, напротив това си им е просто стараенето и приетото при посрещане на гости.

Друго - отношението към старите вещи. Maсово всякакви неща, които при нас (освен ако не иде реч за някой Плюшкин) ще заминат директно към боклука, при тях не се изхвърлят, а се трупат в килера. Периодично се провеждат така наречените floh markt-и или бит базари и е често срещана гледка семействата да изнасят на щанд всякакви боклуци и стари вещи и да опитват да ги препродадат, къде за символична, къде за недотам. Даже никой да не ги купува, не им прави впечатление, прибират си ги обратно, съхраняват си ги и при следващо събитие пак ги изнасят. За мен примерно е изненадващо да видя изнесени на щанд стари захабени обувки и оръфани чанти, видимо от отпреди поне 10г, или обезцветени от употреба и напукани единични чаши и чинии, които при нас никой не би се замислил преди да изхвърли. Принципът е всичко се пази, за него са давани пари и ако има шанс да се препродаде или да се изкара нещо от него, не се хвърля.
Навсякъде има и кошове за дарение на стари дрехи и обувки, много хора обаче вместо да даряват опитват първо да ги препродадат, даже когато вещите изобщо, ама изобщо нямат търговски вид.

Също, често сме се изненадвали, когато познати немци с повече от приличен доход, правят драма, питат и се ослушват, ако примерно трябва да поемат пощенските разноски за доставка или връщане на нещо. Просто са възпитавани, че да си пестелив е добродетел, докато ние сме учени, че човек трябва да бъде преди всичко щедър.

Тук процъфтява и имитационната бижутерия - не спирам да се изненадвам, колко жени си купуват и носят китайски бижута-имитация на сребро или злато и то на съвсем не ниски цени в сравнение със стойността им, въпреки че имат финансовата възможност доволно да си позволят истински. При нас в това отношение мисленето по-скоро е, по-добре да не носиш никакви бижута, отколкото да носиш имитации - тук не е така.

На работа масово си носят обяд и закуска в кутии, за да не се налага да ядат навън и така са научени от малки - докато при нас все още е малко странно да си носиш постоянно храна откъщи на работа и много хора се срамуват или притесняват да го правят. В това отношение, това което те правят, е разбира се, доста по-добре.

Често оставам с впечатление, че докато се свидят на дребно за малки неща, без изобщо да се замислят, си развързват кесията и плащат с готовност дори повече от нормалното за къде по-значителни покупки, да не говорим пък ако иде реч за финансирането на хобитата им.

Просто са много различни от нас, възпитани са в различни ценности и масово им липсва елементарна емпатия при контактите с хора - но отново това не ги прави лоши, а просто е различна култура.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ce54f685ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 15

Не им липсва емпатия, тя е присъща на всички примати, но немците първо ще задоволят своите интереси и след това ще са емпатични. Докато ние постоянно искаме да се харесаме на всички и ще си дадем единия бъбрек дет се вика, даже да не ни го искат, само и само да направим добро впечатление. На тях не им пука за впечатлението и не си оставят магарето в калта, за да се харесат на Пенчо и Генчо. Няма да си оставят детето да чака в градината след работно време, за да закарат съседката в поликлиниката. Но не е от липса на емпатия, ами такива са им приоритетите.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: b334bc0b0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Спомен от Америка.

Та, значи, минавам край една невероятно скъпа къща често и един ден гледам, разпродажба.

Викам си, сега му е времето да видя, как живеят богаташите.

Ами, щях да повърна. Всичко стойностно беше изнесено и боклуците оставени на фирма да ги разпродава.

иначе отвън една тъзарска кола, за продан, представете си, а вътре, нямам думи!

Според мен изобщо не става дума за пестеливост.
Ако намерят глупак да лупи боклука им, те ще са щастливи.

Аз на глас изразих мнението си във въпросната къща, че са ми загубли времето. Напарво си казах, то и ми личи де, не съм американец, ама такова нещо, по зле от наш бит пазар. И доста хора се усмихнаха на забележката ми, повечето и нищо не купиха. Даже се чудя, дали пък въпросната фирма, поела търга, не беше донесла боклуците си от нейде, та да ги продаде под покрива на тузарската къща.

Наистина незнам, но беше ужасно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker