По високо ниво работа в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (110745)
 Любов и изневяра (26721)
 Секс и интимност (12994)
 Тинейджърски (21243)
 Семейство (5711)
 Здраве (8789)
 Спорт и красота (4501)
 На работното място (2692)
 Образование (6851)
 В чужбина (1468)
 Наркотици и алкохол (1023)
 Измислени истории (780)
 Проза, литература (1634)
 Други (16192)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

По високо ниво работа в чужбина
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1889 пъти
Здравейте.
Момиче съм на 18 от София. Няма да отбелязвам какво работя и какво ми е образованието, това което ме интересува е какви са възможностите за работа в чужбина, различни от копане на полето, миене на чинии и всякаква такава долнопробна работа, характерна за имигрант. Например работа в Кол център, в магазин за дрехи или някъде другаде продавач. Например работа като за завършил студент.
Моля, мнение да дават САМО тези, които са работили в чужбина и имат представа за работния пазар или най-малкото имат близък роднина или приятел. Интересуват ме фирми за директно набиране на хора в чужбина и съответно заплатите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: a964b6c3ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей.

Всичко което е написано е много относително. За човек на 18 години става ясно че образованието е Средно, eвентуално Средно-Специално.

Въпросите които трябва да си зададеш са други. Какви езици владееш и колко добре. Какво можеш да предложиш за да получиш по-добра работа? Предполагам си работила във call centre преди за да го споменаваш. Във България това са едни от големите корпоративни бизнеси. За други, по-развити пазари има повече възможности. Въпроса е друг - колко конкурентно способна си. Тази бариера срещат много сънародници в чужбина, други преселници, включително и местни хора израстнали във дадената страна. Според проучвания, около 25-30% от работните позиции биват заети чрез реклама и интервюиране на кандидати. Останалите се запълват чрез познати или промотиране / прелокиране на вътрешни хора в дадена организация.

Възможностите за по-добра работа са обвързани и със квалификации. За съжаление, времето във което живеем е такова че (особено на Запад), Бакалавъра е нещо което вече е почти норма за заемане на роля на по-престижна позиция (освен ако не е чрез контакти). Говорим за това че автоматизацията набира сила и много позиции биват заменяни със други които са ориентирани към Бизнес и IT сферите, Дикигален Маркетинг, Медицина и други.

Знам че във България във супермаркетите няма така наречени 'самообслужващи машини', обаче ролите на касиерите на запад биват автоматизирани. Тоест, където виждаш във България касиери които сканират продукти и те обслужват, във западни страни във много от случаите се налага самата Ти да си сканираш нещата и да си платиш, след това да си продължиш по пътя. Това включва и увеличено използване на дебитни / кредитни карти.

За магазин за дрехи може да има много кандидати. Хотелиерската индустрия и тази свързана със ресторантьорството се очаква за момента да задържат подхода на клиентско обслужване.

Имам позната която работеше във call centre във България и си намери работа във такъв във чужбина. При все, хубаво е да се ориентираш към преквалифициране и надграждане над себе си. Хубаво е да изграждаш и задържаш контакти, защото те може да отварят врати за работа.

Тук искам да вметна че съм ужасен от бързата промяна която се случва и налага преадаптиране на хората към промените. Тук говоря за това което наричат 'безкрайното учене' което наближава.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a964b6c3ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не всички мигранти работят миячи, чистачи, по полетата или прочие. Има много други които са със професии или техни бизнеси. Това за 'характерна' имигрантска работа не е вярно. Това е твоето виждане. Не е моето. При всички положения, хора които работят каквато й да е работа също заслужават уважение. Всеки избрал да иде на вън го е направил по различни причини. Има хора които отиват там и по причини различни от финансови. Замисли се също че всеки се бори за нещо и не всеки има равен старт в живота. Уважавай за да те уважават.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: bbbfd3580a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката към 2. Уважавам труда на хората, самата аз знам какво е да се трудиш за да заслужиш хляба си, но ако трябва да прекарам живота си работейки като чистач, мияч и прочие, по- добре да се обеся. Самата аз не бих имала уважение към себе си поглеждайки се в огледалото, работейки подобна работа. За другите може и по друг начин да е.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 221f5eda84
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има една разлика м-у България и Западните страни, в тях дори да работиш "непрестижните" според теб професии живееш нормално.
Трябват ти езици международни сертификати от В2 нагоре.

За Германия без език, но с късмет може да си чистачка. За продавачка в магазин освен език се прави и 3 годишно обучение. Същото е за сладкар, помощник кухня, шивач, сервитьор и т. н.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 88bd448335
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   За да си намериш работа различна от "миене на чинии", "чистене на къщи" и т.н., най-добри замини да учиш в чужбина. Вече с диплома от техен университет имаш много повече шанс за по-добра работа, но с диплома само от българска гимназия, най-вероятно ще си като всеки друг емигрант и поне няколко години ще миеш чинии. Моя братовчедка е в Испания от 15 години. Вече развива собствен бизнес и е много добре, но в началото и тя почна като сервитьорка. После се усети, записа висше там и започна работа в известна верига за дрехи, после си създаде връзки и започна собствен бизнес. Друг пък роднина е лекар във Франция, но както знаем лекари и медицински сестри винаги ще се търсят и за тях е по-лесно да си намерят работа по специалността. Така, че помисли лични то какво повече можеш да предложиш от повечето емигранти и тогава действай.

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: cd82079901
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Освен ако не си талантлив артист, полиглог с 3-4 "добре платени" езика, програмист или невероятен математически ум на ти с финансови познания (разните му трейдърски фирми, вече взимат и 19-20 годишни, ако минат ситото), на тази възраст си общо взето прецакан, защото всичко добре платено изисква образование и опит.
Работата в кол център, не е работата на високо ниво, не и в чужбина. Работата като продавач на дрехи, освен ако не продаваш Hugo Boss палта за по 1000 евро или подобни, си е на същото ниво, като това на чистач, мияч или берач на ягоди, но просто е по-лека, с разликата, че се занимаваш с какви ли не клиенти.

" Интересуват ме фирми за директно набиране на хора в чужбина и съответно заплатите. "

Тези фирми действат по следния начин - "Наемат те" с договор за 0 часа на седмица. Ако някоя фабрика, ресторант или подобни имат нужда от човек, временно да заеме дадена позиция, те наемат фирмата, която праща теб. Ти нямаш никакви трудови договори с дадената компания. Работиш там, свършва ти смяната и се връщаш. Тъй като не си редовен служител, нямаш трудов договр, то е много лесно, за тях да злоупотребят с положението ти. Освен това, ще получаваш доста по-малко, от другите служители, заемащи същата позиция, защото работническата фирма ще задържи едно 20 до 40% от това, което плащат за теб. Също така, другата фирма е подписала, че няма да наема бивши и настоящи служители на работническата фирма, освен ако на заплати солидна такса или не е работела поне 6 до 12 месеца с работника.
Много рядко се случва, такива компании да работят с образовани специалисти.

Съветвам те, да се ориентираш към добра професия и да станеш специалист в областта. И да - в чужбина! В България, освен ако нямаш семейство, което ще те издържа и нямате връзки, ще научиш, че професиите, които плащат добре са много малко. Лошото е, че в чуждите страни, плащат многократно повече. А ако си просто бедно студентче, ще се налага, да се блъскаш яко. Поне се блъскай някъде, където ще ти плащат за това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: aaef2b57dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, вярно в чужбина плащат повече, но и разходите са доста повече.
Авторке, като искаш престижна работа, трябва да извадиш документ за професионална квалификация и опит в професията. За добро владеене на английски, като за начало, се подразбира.
Ти не искаш да ни кажеш за образованието ти и работата ти, което ме навежда на мисълта, че ти нямаш професия и работиш обикновена работа. За да искаш нещо на по-високо ниво, твоето ниво трябва да е адекватно.
Забрави за фирми, много от тях са некоректни, просто ти трябва близък, който е готов да те води за ръчичка и да те интегрира година, две поне и пак казвам- при положение, че заминеш с надлежно преведени и/или легализирани документи. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: cd82079901
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   "6, вярно в чужбина плащат повече, но и разходите са доста повече. "

" 6, вярно в чужбина доста плащат повече, но и разходите са повече. "

Коригирах го, вместо теб :)

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: aaef2b57dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   8, приемам, макар и малко с особено мнение :))), благодаря!
Нека авторката успее първо в България, после в чужбина, щом иска, и после да може да сравнява като нас. Всеки успех си има цена.

7

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker