Англия или Австрия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Англия или Австрия
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 3110 пъти
Здравейте,

С жена ми се колебаем между тези две страни за емиграция. Решили сме разбира се да посетим и двете преди да вземем окончателно решение, но преди това ми се иска да имаме колкото се може повече информация.

Какви са ни съображенията:

Англия - и двамата знаем отлично английски. Имам познати там, които могат да помагат с информация. Въпреки историите около Брекзит и т. н., Англия ми изглежда като място, което е все пак по благоприятно за емигранти.

Австрия - по-близо и по-лесно е за преместване. Но и двамата знаем съвсем малко немски.

Работата ще я работим основно онлайн, така че не се обвързваме със специфични изисквания. Но и двамата сме решили като за начало да започнем работа на 4 часа, за да можем да се социализираме, която и двете страни да изберем.
Храната и важна и за двама ни, много. И това е другата прични, да се спрем на тези две страни. За климата - не съм сигурен, която от двете е по-добре. Може би Австрия?

Ако може хора, които са запознати да споделят - в коя от двете страни се намира по-лесно квартира, работа, интеграция и възможности за по-нататъшно развитие. Евентуално купуване на жилище?

Благодаря предварително на тези, които ще решат да споделят мнение. Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: 3d3aabec28
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Не го мислете толкова, пиленца. И в двете страни обикновено постилат червени килимчета пред стълбите на пристигащите самолети. Единствената съществена разлика между Англия и Австрия е, че в Англия по дърветата растат Паунди, а в Австрия - Евра.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 5a1aaae110
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Само Австрия! Няма да сбъркате, повярвай!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: d0d0c22729
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Бил съм в Англия, Бил съм и в Австрия. За мен по доброто място е Австрия, виж региона на Дорнбирн или Брегенз. На 10км от Швейцарската граница, стандарта е много висок. Имай предвид, че в Австрия Английски не се говори, опитвал съм много пъти по магазини, но ми клатят глава и ми говорят на Немски език. Холандия според мен е най-най в Европа, адското спокойствие, всички говорят Английски. Успех.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 97e18a9205
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Австрия много ясно. В Англия трябва да знаеш пакистански, бангладешки и хинди

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 97e18a9205
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Щом ще работите дистанционно стойте си в България, където ви е домът. :D Много е тъпо да заминавате, без да го изисква работата ви. Как ще си посещавате гробовете на дедите?
Напуснеш ли си дома по някаква причина, ставаш номад. Фургона - катуна и без дом.
В Австрия бих се преместил, ако съм класически музикант. В Англия - ако съм индийски, пакистански или някакъв друг бежанец.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: e47b35a6b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравейте,

Дайте малко повече информация. Какво работите онлайн, каква работа ще търсите, за кой град сте се насочили в Англия?
Аз живея в Лондон, работа има, но зависи в каква сфера. Наемите естествено са високи и транспорта също. В градчетата извън Лондон е по-евтино, но пък няма много възможности за работа и развитие.

Поздрави.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: e675c9f1c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм в Англия. Учих тук. По принцип до сега страната беше отворена за хора които искат кариера. Сега, думата мигрант е синоним на нещо лошо. Не е задължително да ти се показва. Просто има сегрегация която е подобна на българи и роми. Ако си на работа не биха ти показали неуважение, разбира се. Има и местни които не ги бърка, но като цяло пак казвам - сегрегация има. Просто не лесно допускат външни във вътрешни кръгове и събития, подобно на българите в България със ромите. На много им е втръснало от чужденци, защото има много и не туристи.

Обикновено думата мулти-културизъм важи. Има много общества, много си стоят и във балоните. Това важи и за българите. Та какво е интеграция и как го разбираш - ти си знаеш. Има добър развит вътрешен пазар, разбира се. Това е в плюс и мигрантите и техните вкусови навици са обогатили пазара с разновидни бизнеси.

Цени и разходи на живот варират спрямо региона. Възможностите за работа - също. Зависи къде от какво предлагаш и колко си конкурентен (защо си изключение от други кандидати), какви индустрии има в региона където търсиш работа, защото от там зависи и дали има повячя или по-малко от това което имате като идеа за кариера. Зависи и до късмет. Ако попадаш на брекзитъри или расисти със власт, шанса от там е под въпрос. Това не се отнася само за англичани. Много мигранти или малцинства, самите те искат толерантност, а не дават такава и то към други и то себеподобни. Парадокс. Важно е да се отнасяме с други както искаме те към нас да се отнасят. Хубави позиции понякога стават с контакти. Отнема време. Българският манталитет е друг. Местният е ориентиран към пари, бизнес и интереси. Това ми е впечатлението за годините живот и включително из между 'моите кръгове'. Това за 'моите' кръгове го разбирай че си подбирам обкръжението. Култура, поведение, интелект, надграждане са мои лични предпочитания и ценности. Т там поне за мен идва и идеята дали искам да си отделям времето за взимане-даване със някого. Класовата система също важи. Тя пак опира не само до финанси и положение или потекло, а до ценности и начин на говорене, държание и интереси. Не бих търпял някой да се държи тип гето. (Поне лично аз). Нямам полза от тях. Наречи ме сноб ако искаш. Това за отлично владеене на език най-добре го остави за ако дойдете тук. Тогава ще прецениш като хората.

Местни квалификации са с предимство пред чужди. Причината е че са познати. Ако не сте в IT или медицина, намиране на работа по специалността би било въпросително, особено в близък план. Причината е че недостига на кадри които са и желани са из между тези сфери, където не се налага кой-знае колко конкуренция за запълване на работно място което има нужда да се запълни. Причината за трудности в други сфери са конкурентност, пак квалификации и особено опит. Опита на местно ниво е с предимство. Това е реалността. Доста хора със професии и опит също отварят свои бизнеси и работят така.

Аз лично избягвам Лондон. Скъп, мръсен, забързан, антисоциален, още по-голяма сегрегация. Няма го чувството за местното, ако това имаш и в предвид под интеграция.

Нямам идея как са австрийците. Сами си преценете а и друг може да даде опита си от там.

Писах от телефон, дано опита ми ти е полезен.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 94fc7aa63d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Здравейте! Аз ви пиша от САЩ. Не мога да говоря от опит и за двете държави. Бил съм само в Австрия веднъж, имам познати там. Като цяло Западна Европа е много еднаква по всякакви категории и манталитет. Но Австрия конкретно е малката сестра на Германия, което си казва думата. Лично на мен немците не ми харесват изобщо по характер, не мога и няма да ги харесвам никога. Първо, английският им е много фалшив, което го разбирам, но това важи и за Швейцария и Германия, трудно се разбира местните какво ти говорят. А за хора като мен и вас основно с английски изобщо не е лесно. Ще ви гледат странно като говорите, даже и за лошия немски с акцент. Грубост и лошо отношение към вас на 100% в летища, гари, магазини. Хората са доста затворени и дръпнати. Не ми се вярва това да е мечтаната страна за някои хора. Англия и Ирландия са много по-добре за емигриране по мое мнение. Само че там е малко скучно, и с годините се превръщат в една още по-затворена нация, където всеки се бори в ежедневието сам за себе си едва ли не. Само че скандинавските страни на мен ми допадат доста по въпроса с хората и социализирането. Хората са студени като времето, но ако ги опознаеш могат да ти бъдат приятели.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 36a46e170b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Здравейте,

Живея във Виена и мога да споделя положителните и отрицателните неща.
Положителни:
- Култура на високо ниво - много музеи, опера, световноизвестната филхармония
- Специално за Виена - водата в чешмите е алпийска (изворна) и е много добра
- Страхотен градски транспорт - целият град е опасан с всякакъв вид транспорт (включително и бързи влакове) и годишната карта струва 356 евро
- Масово хората говорят английски на много добро ниво. Включително и много от възрастните хора. Не съм имал проблеми с езика никъде до сега, а говоря почти само на английски.
- Хората (поне тези, които аз съм срещал) са приятелски настроени. Съседските семейства - възрастни австрийци са много любезни и комуникативни
- Нисък процент бежанци (ако въобще това има значение)
- Климатът е сравнително близък с този в България
- Въздухът е много чист защото никой не се топли на твърдо гориво, данъците за колите са високи и градският транспорт е страхотен
- Много паркове за децата
- Като цяло градът е семейно-ориентиран
- Детски надбавки - около 150-200 евро месечно за семейство с 2 деца и още 1500 годишно за семейства, в които има деца
- Казват, че здравеопазването е добро, но аз лично още не съм го използвал
- Тази зима беше много мека. Сняга валя няколко пъти и се беше стопил на следващия ден. Няма дни с ледникови температури (местните обвиняват глобалното затопляне)

Негативи
- Високи данъци - ако работиш дистанционно (например програмист) е много по-добре да си в България
- Вятър - вятърът е ужасен и може да направи дори и топлите дни непоносими за излизане навън
- Услугите са много скъпи - пример: мъжко подстригване 15 евро е в най-най евтините салони.
- Заведенията са много скъпи - бира 4 евро, ястие (например виенски шницел) 12-13 евро и това е в по-евтините!
- Много кучета и много пушачи - въпреки, че си ги държат на каишка, пак са си много и ходят навсякъде. Виждал съм куче в банков клон...
- Цена на имотите - непосилно е човек да си купи имот - започват от 3500 евро на квадрат в крайните квартали и достигат до 6-7000 в по-централните
- Зеленчуците основно са или гумени или много много скъпи
- Скъпо е да имаш кола - 1500 евро на година излиза данък гражданска за слаба кола. Зас SUV сигурно ще мине 2000.

Това се сещам за момента. Успех в зимането на решение!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 3ebb99e741
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9 а какво им е лошото на кучетата? По-възпитани са от много лигави деца, които пищят по магазините и тичат из щандовете.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 457c6ed97c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Това за кучетата ме уби просто... Имало много кучета вика :) Все едно са нещо лошо. Все пак не са улични превъзходни навсякъде като в Българистан а хората си ги разхождат с каишки.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 764a825c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Автора: Номер 9, благодаря изключително много са адекватния и информативен коментар. Имам и един въпрос - точно това с кучетата много ни притеснява и как стои положението с тях в жилищните сгради? Защото в България, знаем, че рядко се взема отношение, ако съседите ти имат невъзпитано куче, което си лае когато и колкото си поиска. И нито полиция, нито който и да е ще се занимава. Та дали си запознат как стои въпроса с кучетата в жилищните сгради?

Благодаря и на всички останали, които си направиха труда да споделят адекватна и полезна информация!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: e675c9f1c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Да ви имам проблема с кучетата.....

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 28051e04dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До 12

Първо е важно да знаеш, дали в сградата изобщо се разрешва, да се гледа куче или котка. Дори и да е разрешено, ако си в апартамент под наем, то наемодателят решава, дали може или не.
Ако е разрешено гледането на кучета, трябва да знаеш, че е твоя отговорност, да пазиш спокойствито в сградата. Ако кучето е прекалено шумно, а достатъчно съседи се оплачат (а повярвай ми, това не е България и някой неща, просто не минава от днес за утре), най-вероятно ще те помолят я общината, я от настоятелството на сграда, първо ще получиш бележка, която учтиво те моли, да спазваш правилата, но ако и тогава нищо не се промени, ще трябва или да махнеш кучето или д аплащаш солидни глоби, ако още живееш там. Това се отнася, дори и апартамента или къщата, да е твоя собственост. Добре е, ако живееш в жилищен блок, да си с доста съседи с кучета, които са и собственици. Иначе има вероятността, да се засели някой с алергия към кучета и тогава, искаш ли не, ще се наложи пак да махнеш кучето. В смисъл - хората са по-важно от животните.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a108f89439
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 9 съм. Номер 14 е напълно прав. Аз живея в сграда, където няма никакви кучета. Има един човек с котка, който си я разхожда на каишка.
Ходя редовно да бягам в парковете а там има много кучета и това не ми е приятно. Често се случва да си ги оставят отвързани, което принципно е забранено и ходя да им меля сол на немски (веднага си ги връзват). Хубавото поне е че като видят деца, веднага си ги дърпат и връзват.

В Австрия специално хората не са толкова побъркани относно шум и до сега не съм имал оплаквания, въпреки че децата ми (а и не само моите) пищят и реват след 10 вечерта. Докато съм чувал, че в Германия не можеш да се къпеш и да чистиш с прахосмукачка в неделя защото съседите викат полиция...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 26 дни
hash: fa1d42d3c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   След 10 вечерта децата не само, че не трябва да пищят и да реват, ами и да са си легнали по леглата и да спят!
И не само заради спокойствието на съседите, а и за тяхното лично спокойствие, здраве и изобщо нормално физическо и психическо развитие!

 
  ...
преди: 5 години, 17 дни
hash: 3ebb99e741
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   8, а в София хората какви са? Не само местните, но и придошлите от другаде с измислени специалности в НБУ и УНСС, а смятащи се за велики. Също са студени. Да, повече зяпат по непознатите, но това е за да се присмеят. Като сложа очила в София ми се смеят и съвсем непознати са ме наричали всякак. Една съседка метна на балкона ни отрязан крак от коза като магия. Разбира се в някои квартали като моя простаците са повече от колкото в някой елитен квартал като Изток.

Австрийците са по-надути от немците по личен опит. Хубавото е че и едните и другите не правят магии, ако са истински бели хора. Избягвай мюсулмани като араби, турци и цигани от Източна Европа, може много мръсни неща да ти направят.

 
  ...
преди: 5 години, 12 дни
hash: aa2145886c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   В Сингапур има по закон наказание за кучета които лаят вечер им режат гласните струни. Като ви гледам проблема, Вие май сте за там.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker