Кои всъщност напускат България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Кои всъщност напускат България?
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 10045 пъти
Здравейте. Забелязвам, че в този сайт има доста хора, пътували по Европа и по Света, като цяло. Аз също съм пътувала, живяла съм по 2-3 месеца, докато съм работила летата (беше в Германия). Другите пъти съм ходила на екскурзия.

Пътувала съм до Германия, Великобритания и Франция. Пътувам с нискотарифни авиокомпании. Пътувала съм веднъж (отиване и връщане) с автобус до Лондон. Другите пъти със самолет. Това, което ми направи впечатление бе, че първо умрях от срам (беше пълно с цигани/роми, които не спазваха елементарни правила за безопасност, за багаж и т.н., а второ - българите, които пътувахме, бяхме малцинство. Може би има-няма 10%. В автобуса може би бяхме само аз с мъжа ми.

Живея в Пловдив и за радост или не съм близо до Столипиново. Ами той се поизпразни да ви кажа. Родом съм от Видин - циганската махала също стана пуста - постоянно хвърчат автобусчета в посока Германия (предимно), разнасят си пратки и т.н.

Ние с мъжа ми сме около 30-годишни, аз се занимавам с информатика, той е в сферата на правото. Реално нямаме приятели в чужбина. Имам единствено 2 приятелки, които заминаха съответно за Щатите и Канада, защото се омъжиха там. И една съученичка е в Германия. Имам и една в Швейцария, но тя замина при родителите си след 12 клас. Имам съученици, които завършиха във Великобритания, но се върнаха и работят тук.
Не знам дали наблюденията ми са правилни, но когато говорим за масова емиграция, то кои всъщност напускат? Не само аз, но и наши познати, които пътуват по Западна Европа забелязват, че са от малкото българи в превозното средство. Може би е защото пътуваме с евтини билети, знам ли, но ми стана интересно дали вие имате познати, които живеят в чужбина, какви са им професиите там и наистина ли "младите и образовани" избягаха?

Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 120

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7fe47ae5cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   от евтините билети е, виждаш само мангалите. Иначе всякакви се изнасят. Образованите защото тук не се ценят, а необраованите от глад.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 762aaf6d87
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изнасят се масово. Ромите защото гладът надделява. В чужбина съм виждала такива нашенци, които в България не съм виждала. Изнасят се образовани с опит от международни компании и с друг статус съответно в чужбина. Има едва категория, като цяло свестни хора, които ги е страх да направят крачката. Иначе и доста уж се връщат. Изнасят се и много над 50 г. с цел пенсия един ден, но те със сигурност ще се приберат.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b0565a290f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Напускат я тези, на които животът им тук е тежък или непоносим. Напълно ги разбирам тези, които напускат България и аз също мисля да се махна от тук. Всеки си решава къде иска да живее и какво да прави.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d3631cc6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Правилно си забелязала . Циганите са с автобусите. Средната класа с нискотарифните полети(предполагам защото циганите не са се научили да си купуват билети все още, а и все мъкнат някакви багажи и въртят далавери) , а по-високо интелигентните или изобщо не се прибират или избират да пътуват с по комфортни компании.
Кои напускат ли? Мамините синчета напускат. Другите ходят на гурбет и се прибират. Хората , които не си продават бащините къщи са същите , които не напускат България и им е хубаво тук. Т.е. "там" ,че и аз съм Англия , на гурбет , в момента.
Но да , в последно време забелязвам масово български простаци тук в Англия , отколото в БГ. С други думи по-умните като че ли почнаха да се поприбират.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 4340f512bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Качествените и образовани българи се изнесоха още 90-те години. Вие тогава сте били деца и е нямало как да разберете.

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d34ac05330
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Аз съм момчето, което пусна темата за ръста и хормоналните проблеми. Смятам да замина за Испания, това тук е мазохизъм. По-добре Испания, отколкото мъките тук или помията, която Ома Меркел и оня наглец Макарон сътвориха.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 3e159bbbe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Зависи от превозното средство. В автобусите няма много бели хора, да.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f22b009c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   От 4 години съм в Англия с жена си. Висшето бакалавърска и магистърска го взех в България, плюс още една магистърска в Лондон. В Англия нямах никакви близки и роднини, и започнах от най- ниското стъпало, работил съм на полето, живял съм в каравана и тн. Чрез знанията си записах да уча задочно, смених си средата и от доста време съм на квартира, не съм на минимална заплата и тн.
Като човек изпълзял от калта и нагледал се на всякакви работи, мога да ти кажа, че българи /етнически и роми/ има всякакви, от всякакви прослойки, бедни, по- заможни, образовани и неуки.
Просто всички избягаха към чужбина. Доста често общувам със сънародници. На едни им поръчвам самолетни билети, оправям им иншурансите на колите или NIN-овете, запазвам им часове за лекаря, а с други примерно мога да си говоря за разширяването на вселената. Има много цигани, които работят по полетата, пакхаусовете и прочие, има и много българи, които са шофьори, със собствени бизнеси, вайзери, счетоводители и тн.
Аз лично сякаш виждам повече българи от образованите, но просто такава ми е средата. Ако утре започна работа на някое поле, сигурно ще виждам повече мургавите братя.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 9972eac00c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Гледай "Изход Лондон" по Нова. Ясно личи кои са новите англичани.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 354216e168
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   Номер 8 трябва да е някой Суперман, щом намира време за всичко това което описва че прави.
Хората които напускат България, са обикновенно тези които гледат прекалено много телевизия и вярват на всичките щуротии с които им пълнят наивните мозъци че в другите държави е по добре, само като отидат и видят че не е така и че там ги чака една дебела хурка.
Тези които имат мозък в главите си, се оправят добре и тук в България. Кой мислите че плаща данъците и поддържа функционирането на държавата ни? Кой мислите че плаща пенсиите на родителите и бабите и дядовците на тези които заминаха за чужбина? А иначе, ей толчави усти са отворили и приказват врели-некипели!
Мангасарите заминават там, за да практикуват традиционалният си бизнес: кражби и просия.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 55a3adcb63
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, кой ги плаща ли? Емигрантите с парите, които пращат в България. В момента половината икономика в България се крепи косвено на това. А в чужбина може да не е перфектно, но изобщо не е толкова зле, колкото се опитваш да го изкараш във всяка тема. Да, ако миеш чинии, няма да е гот, но ако си с малко акъл в главата имаш 10 пъти по-голямо развитие, отколкото в България. И я няма ганьовщината, което е дори още по-голям бонус. Такива легенди за дискриминации и простотии, са глупости. Аз не съм срещал такова отношение, може би е и до среда. Мен дори в България са ме дискриминирали повече - че жена ми била млада, щяла да ражда, като нямах опит, пък ми се подиграваха по интервютата и такива неща. В чужбина няма такова нещо. Точно за хората с акъл има най-голям смисъл да емигрират. Защото те са най-чувствителни към простотията в България и са най-ощетени. Простия си е прост на всякъде, но на умния му трябва и среда ад се развие, различна от ганьовщина. Иначе е глас в пустиня. Един елементарен пример - лекарите в спешното отделение - да не казвам в кой български град - знам със сигурност, че плучават 850 лв заплата. Да, точно така - 850 лв. И говоря за кадърни лекари. Две лекарки дойдоха в чужбина от там и сега получават 8 пъти по толкова в евро и отношение. А в България синдикатите се гавреха с тях и им обясняваха да си траят, че и толкова нямало да вземат. Айде по-полека с това колко зле било в чужбина. В чужбина като влезеш в магазина, си купуваш каквото ти душа сака, а не пазариш само само прИмоции, че да изкараш до заплата. В чужбина караш чисто нова кола за 40-50 хил евро, без да ти се затруднява бюджета. В България като си купиш кола за 100 хил лв, ела и ми се обади. В чужбина всеки уикенд си някъде, а поне веднъж в година ходиш на дестинации като Канарите. Ти ако отидеш на Канарите дори и веднъж в живота си с бачкане в България, ела ми се обади. В чужбина има и гледки различни от олющени панелки. Последния път като прибрахме в България, сина ми съвсем сериозно ме пита дали е имало бомбардировки скоро. И не, не беше на бъзик. В чужбина на работа като дадеш идея, се обсъжда, вместо шефа да те гледа с пренебрежителен поглед. В чужбина като питаш нещо къде е, ти се обяснява най-учтиво, а не ти се сопват. В чужбина на интервюто не взимат този, който е казал, че иска най-малката заплата. В чужбина не могат да те накарат да бачкаш събота и неделя за Бог да прости, че шефа да не те изгони от работа.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ad3125db2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   11 Нашите баби и дядовци са работили и не ние трябва да им плащаме пенсиите и това, че сме избрали чужбина не лишаваме от пенсия родитилите си. Знаем защо се стигна тук.

Аз съм в чужбина, защото след като започна кризата и останах без работа и един ден след като изпратих 50 автобиографии и никой не ми се обади и при това в София, какъв избор имах. Образование, стаж и нищо. Намерих си с връзки работа за 550 лв. нето, но чашата беше преляла. Не бях единствената. В един ден от фирмата, където работех съкратиха 300 човека. Когато има условия, инвестиции, реално търсене и предлагане на адекватно заплащане българите масово ще се прибират. На кой ром ще му плащат в България и половината от това, което получава в Англия примерно. В крайно сметка няма как всички да са топ компютърни специалисти.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7de03fbc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   До 11

Ти подобната на теб тъпла са основната причина, да напускат много хора.

"трябва да е някой Суперман" - Разбирам, че от гледната точка на предизвикателната и невдъхновяваща среда, в която "вирееш" всеки, който прави повече от това, да бачка и да пие в кръчмата е някакъв нереален лумпен или будала. Редица българи потърсиха спасение именно, заради близкото до твоето отношение. Обскурантизма ти определено е на пиадестал, следван от жалки злословни нападки и заучени "кръчмарски" словосъчетания.
Грижата възрастните родители, както сам отбеляза в горната "изцепка", пада върху собствените ни ръце. Плащането на едни незначителни 80 до 200 лева вноски, едва ли ще помогне на родителите ти, прародителите ти и дори на теб самия. Алтернативата е, да изкарваш далеч на средното за страната ни, което е най-лесно достижимо, ако имаш обещаваща професия и добра кариера извън страната ни, с цел, да поагаш на родителтие си. Едно е, да внесеш 1000 лева на година в пенсионния фонд, който бива източван от всяко правителство, друго е, да можеш да изявиш директна подкрепа към родителите си с по 1000 лева ... на месец.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e11822633c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Здравей,
живея от доста години в Лондон и мога да говоря само за хората тук.
Окоо 80% от българите тук са без образование, занаят, не знаят никакъв език, а доста често нямат опит различен он сервитьори, бармани, продавачи, общ работиник и т.н. В това естествено няма нищо лошо, не всеки е имал финансова възможност да се развива, може би идва от малък град или просто го е мързяло.
Разбира се има едни 20%, които са на по-високи позиции, в интеренационални компании или завършили в чужбина.
За моето време тук се запознах с много българи, приятелят ми живее в Лондон от почти 15 години и двамата сме на едно мнение, че хората, които са успешни в България са успешни и тук. А на другите животът им е малко по-добре сега, но за сметка на това делят стаи или къща с непознати, пътуват часове до работа и т.н.
Всички наши приятели, които завършиха в чужбина се прибраха. Купиха си жилища, имат си половинки, повечето и дечица имат. Явно живота им не е толкова лош.
Ние също се прибираме живот и здраве.
Според мен няма значение къде живееш, а дали се чувстваш добре и си щастлив. Но не ми харесва хората в България да съдят тези, които заминават и обратното, българите в чужбина да ни наричат луди понеже искаме да се приберем. Интересното е, че познати и приятели от България приветстваха нашето решение, предложиха помощ с багажи и място да останем докато намерим квартира.
Чудя се само къде са тези български лекари в чужбина? Аз за толкова години в Англия открих 5-6 зъболекаря, една акушерка и един физиотерапевт...

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 4e1c03896c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   По принцип аз почти винаги пътувам със самолети и там цигани няма. За сметка на това един път ми се наложи да пътувам с автобус и ние бяхме единствените българи, всичкото останало бяха от маалата и пътуването беше кошмар.
За разлика от теб аз имам много роднини и приятели, които заминаха за чужбина и са всякакви. От млади хора току що завършили училище, които заминаха да учат там до 60-годишния ми вуйчо, който напусна БАН и реши да поработи няколко години в чужбина за да може после да се пенсионира с прилична пенсия. Някои са образовани, други не, някои са успешни, имам роднина лекар, който замина преди доста години и сега има собствена лекарска практика във Франция и е уважаван специалист, други са в чужбина от години, но още не са постигнали кой знае какво. Така, че не мога да правя обобщения за това какви точно хора решават да емигрират. В моя случай всякакви! От 18 до 60 и от завършили гимназия до лекари с утвърдена практика. Просто си е въпрос на избор и къде се чувстваш по-добре, но от всичките ми роднини и приятели почти никой не иска да се връща. С изключение на един братовчед, който уж там не му понесе, върна се в България, поживя тук 2 години... и после пак замина за чужбина, защото реши, че тук е даже по-зле отколкото там. Обаче останалите... идват си само за лятото и то не винаги.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 354216e168
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

17.   Но. 12
След като мразиш толкова много България и "ганьовците" не се връщай повече тук, а и защо изобщо влизаш в българските сайтове да изливаш злъчката си. След като толкова много сме ти противни и омразни, стой си в чужбина и спри да ни занимаваш с комплексите си. А, и спри с това колко зле са лекарите тук, защото това го пишеш всяка седмица, поне веднъж в този сайт. За такива "извисени", "интелигентни", "окултурени" и "интегрирали" се индивиди в Нова Мюсюлмания(западна Европа) място в България няма(и това, ако изобщо си българин).
Колкото за това кой плаща сметките на държавата и пенсиите, това става само от данъците които плащат РАБОТЕЩИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, а не от по няколкото си евро които работещите в чужбина българи изпращат на родителите си от време на време!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7dde393441
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Наскоро отворих темата "Абитуриентски бал". Моето впечатление е, че циганите се установяват постоянно в чужбина, но никак не са се "изпразнили" махалите. Просто се увеличава географията на циганите заради високата раждаемост. А българите се лутат от държава в държава и си провалят живота.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f22b009c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   До номер 11, аз съм номер 8. Ами не, не съм някой супермен. В един момент реших да запиша задочно. Така хем работих /три работни дни в седмицата/, хем учих и получавах стипендия. Без проблем успях да ги съчетая двете неща. Запознах се с много българи, които бяха в моето положение. Когато човек спре да се вайка, да обвинява живота и да цъка безсмислено у фейса, нещата се получават.
Само аз си знам колко тежко ми е било, как съм излизал недоспал и тн.
Живота е една борба и съм избрал да се боря, а не да се оставям по течението. Имам родители в България и живот и здраве след време мисля да се прибера, така че голяма част от спестените ми пари ги пращам в България. А и както ти казаха по- горе, хората в чужбина допринасяме повече за икономиката на страната.
Моля се някой ден, ние българите да спрем да се делим и да се обвиняваме един друг.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 55a3adcb63
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

20.   17, точно това си мислех, пишейки коментара си. Че редовно след подобен коментар се намира "ами тогава не се връщай в България", "тя е по-добре без "такива" като вас". Спокойно нямам абсолютно никакво намерение да се връщам. Другия дежурен лаф за "извисените" също съм го чел 1000 пъти, но това вие го казвате. Никой не е извисен, просто сме НОРМАЛНИ за разлика от Ганьовците. И не мразя никого, а просто констатирам. В нормална държава никой няма да те напсува или пребие, защото не си му дал път, докато кара с 200 в града. И изобщо не е необходимо да си "извисен" за това, а просто нормален човек, каквито в Булгаристан са кът.

А въпросните мюслита може да са всякакви, но голяма част от тях не са по-зле от ганьовците. Ако спрете да гледате по медиите, където ги изкарват, че са само терористи, ще видите, че голяма част от тях са си напълно нормални хора, но това Ганьо не може да го разбере. Него все някакви бежанци го гонят, все някакви конспирации му правят, все заговори вижда.

Някаква вина гледам се опитваш да ми налагаш. Ами извинявай, че са ме дискриминирали в собствената ми родина, извинявам се и че бизнесмените масово са мутри експлоататори, извинявам се и, че заплатите са по 400 евро. Извинявам се и, че почти няма свястна улица без дупки. Лъжа ли е всичко? Ако лъжа, кажи ми, че лъжа. Кое да му харесваш на всичко това, че трябва да се чувствам виновен?

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dc1df32003
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Предимно ниско образовани и високо образовани. Тия по средата си седят в България, защото ги е страх да рискуват. Ниско образованите винаги могат да намерят работа, а високо образованите отиват с вече получени оферти.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f22b009c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   До номер 17, пич, какъв ти е проблема. Защо мразиш. Какъв е този гняв срещу българите в чужбина. Нима ние сме по- различни от теб. Нима сме вредни за родината, предатели и прочие.
Най- лесно е да се обвинява съседа/ човека отсреща, който е решил да работи на друго място.
Защо тази енергия не е насочена към политиците, мутрите, децата на комунягите, които изгониха нас младите хора. Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава.
Не виждаш ли, че тези неща са целенасочени. За пореден път важи мисълта "Разделяй и владей". Не стига, че се делим на българи/цигани, бедни/богати, леви/десни, цскари/левскари, ами сега и българи в страната/ българи в чужбина.
Драпаме се по сайтовете, а чорбаджиите от горе си лапат паричките.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7de03fbc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Никой не е извисен, просто сме НОРМАЛНИ за разлика от Ганьовците.

Това е съвременният проблем! Никой не проевява желание, да се "извиси". Всички се тласкат към една удобна посредственост.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 55a3adcb63
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   23, :)

Няма угодия, братче. Като кажеш, че си извисен - "ти на извисен ли се правиш", ако кажеш, че не си - "защо никой не проявява желание да се извиси".

Последно да се извисяваме ли или не :)

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: a5786a2416
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

25.   Това, че хората се връщали в България е пълен мит, който все по-често се разпространява, защото, както вече доста хора по-нагоре констатираха, дори и циганите избягаха! Истината е, че у нас остана една София и тя също е с много условности. Провинцията се обезлюдява с буквално с всеки изминал ден. Не знам дали българите в чужбина са дискриминирани, но аз съм се нагледал на достатъчно голяма дискриминация и у нас. Ще дам един прост пример, който смятам, че е достатъчен. След като завърших университет, започнах съвсем естествено да си търся работа и ме взеха на един платен стаж в банка, която вече не съществува. Това беше преди 14 години. Хората, които ме харесаха бяха от централата в София, а аз щях да работя в клона в родният ми град. Още със стъпването си там обаче, върху мен се изля буря от омраза и пренебрежение. За 2 месеца стаж не ми показаха абсолютно нищо. Дори служителите бяха инструктирани да не говорят с мен. Толкова много не можеха да ме гледат, че последният месец, който ми се явяваше трети, ме изпратиха вкъщи. Платиха ми го обаче, под предлог, че уж се били объркали. След това започнах работа в българска фирма, като и там положението беше почти същото. Правеха се всякакви опити да смачкат човека, да го принизят, да го оплюят публично и т.н. Предложих им доста неща, които щях да правя, без да искам нищо допълнително, но нищо не се прие. Дори излизах виновен, че изобщо повдигам въпрос. Още тогава ми стана ясно, че ако искам да се развивам, трябва да се преориентирам към големи чужди компании и съм много благодарен на Господ, че много бързо ми предостави тази възможност. Само за няколко години научих толкова много, колкото в родна компания нямаше да науча и за 200. Хората веднага оцениха труда ми и израснах неимоверно. Разликите са толкова големи, че няма смисъл изобщо да се коментират. Само ще кажа, че Бай Ганьо и Андрешко са супер позитивни персонажи на фона на това, на което се натъкнах в българските фирми.
Колкото до това, че у нас хората си купували жилища и видиш ли се живеело супер - нищо подобно. Живея в провинцията и мога да кажа, че познавам доста хора. Собствени жилища с пари изкарани у нас са си купили единствено тези, които работят на по-високи позиции в международни компании, а такива са доста малко. Всички останали или ги получават в наследство, или директно им ги купуват родителите. Трети пък работят в чужбина и си купуват със спестените пари. Познавам много хора, живеещи навън, но никой от тях не си и помисля да се връща. Между другото България все повече се отдалечава от Европа и положението ни няма да става по-хубаво. Последните пари на и без това намаляващото население се източват чрез т. нар. обществени поръчки, потъвайки в джоба на шепа олигарси. Гоненето на кадърните и будни хора си е държавна политика, защото, ако те остават тук управляващата комунистическа върхушка в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриоти и производни, ще бъде свалена и ще има доста осъдени.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d91091a519
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   Заглавието на темата ти е много странно. По същия начин би могла да попиташ - Кои всъщност остават в България. И на двете места има успяващи, има цигани, има нискоквалифицирани - хора всякакви. Както виждаш от отговорите, зависи човек в каква среда (професионална и социална) се движи.
Аз летя с Луфтханза и там цигани няма. А и да има, не биха ми пречили.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 9972eac00c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Авторката:
Нямах намерение да пиша тема, в която отново да се заформя спор между българи в България и българи в чужбина.
Но все пак ми е болно, че хора, българи, говорят с такава омраза за собствената си държава. Хора, никога, каквото и да стане, не се отричайте и не обиждайте страната си, нито българите, защото обиждате самите себе си.
От друга страна, като българка, останала в страната си мога да кажа, че се чувствам добре, защото съм сред близките си, защото имам добри доходи, дори и с българско образование. Имам дом за който съм мечтала и като цяло съм един щастлив човек тук и смятам, че има възможности, но предимно в по-големите градове, за съжаление.
В същото време вярвам, че човек трябва да търси щастието си и да опитва, а това да вкусиш от чуждата култура е нещо уникално. Ако човек се чувства добре в друга страна, няма нищо лошо да живее и да се развива именно там.
Това не е кой е по-по-най, сигурна съм, че ако един човек е удовлетворен от настоящото си положение, той никога няма да е изпълнен с такава доза злоба, каквато забелязвам в някои хора.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f22b009c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

28.   Номер 25, едвали ще се намери коментар за който ще съм на 100 процента съгласен както с твоя.
Аз съм един от хората в чужбина. Живея вече няколко години извън страната, на 2 пъти се прибирах с някакви надежди, но вече не смея и да се прибера, поне не и на този етап.
Изнасят се всички, от хора с образование и занаят, до такива живеещи в махалите. Лично аз съм се нагледал на целия спектър от българи и цигани в чужбина. И от двете прослойки има умни, но има и много заблудени и необразовани хора.
Наистина е някакъв мит, че хората се прибират, по- скоро е пропаганда на определени политически кръгове, щото видиш ли, България се оправяла и всичко било цветя и рози.
Връщат се само определен тип хора, а те са:
-18/20 годишни, които работят сезонно, единствената им цел е да съберат по някой паунд/евро и лятото да харчат парите по морето и да си правят кефа, но като им свършат парите се връщат пак, и така въртележката се върти.
- Връщат се хора, които са полуграмотни и без цел в живота. Мислят си, че с 1000 паунда/евро ще царуват.
- Хора, които имат деца, но не смеят да ги вземат със себе си. Сам в чужбина е тежко, и се прибират за да са с близките си.
Иначе всичко друго си се изнася завинаги, или поне с години не се прибира.
София, Пловдив, Бургас, Варна и някой друг град може да са добре, но по селата и малките градове положението е трагично просто.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e485901bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

29.   Преди да отговоря на въпроса кои напускат България, искам да изразя недоумението си, че предния ми коментар по темата не беше одобрен, при положение, че не съдържаше никакви обидни квалификации към никого. Ще се ми се да мисля, че тук има свобода на словото и че различните гледни точки може да се излагат без ограничения стига да се добре обосновани и без тежки обиди. В съседната тема в този подраздел някакъв уж българин е написал, че патриотите са нискоинтелигентни хора с промити мозъци. Да поясня. За млада и разпокъсана България националната идея се свеждаше до обединението й след Берлинския конгрес. Най-типичното за годините след преврата на 9-ти септември 1994 г. та чак до днес е отсъствието на такава идея. В това се състои и основната разлика, която характеризира страната ни преди и след тази дата, която ни отличава от останалите балкански и централноевропейски народи. Комунистите, анархистите и левите социалисти разглеждат тези понятия като вредни и опасни не само от идеологическа гледна точка, но и поради факта, че ги идентифицират с проявите на националшовинизма – фашизма и нацизма. Либералите и християндемократите третират нацията и национализма като анахронизъм на епохата. Космополитите и неолибералите разглеждат сегашния ЕС не като „съюз на отечествата и нациите“, а на „граждани на Европа“, респективно на света. Виждаме желанието на редица висши световни политици да неглижират национализма и националното чувство като обществено значими фактори. Целта на подобни стремежи е да се внуши и наложи глобализма, който разрушава душевността на членовете на една народност, което е пагубно за съответната държава.Национализмът е антипод на националния нихилизъм и космополитизма, реакция срещу войнстващия интернационализъм и настъпващия глобализъм. Изразява непокорството и непримиримостта на човека срещу обезличаването и загубата на национална идентичност. Общите черти на национализма се свеждат до следното според доц. Георги Кокеров: 1. Любов и привързаност към общата територия, език, култура, исторически традиции, идеали и стремежи; 2. Стремеж към политическа независимост, суверенна държава, духовно и политическо единство на нацията, издигане и утвърждаване на престижа й; 3. Убеждение и вяра в необходимостта от развитие, обогатяване и усъвършенстване на Отечеството и действия за изпълнението на това.Икономическа основа на национализма, на любовта към Отечеството е собствеността. Собствеността прави човека свободен и го мотивира в неговите чувства, мисли и действия. Съществува утвърдена през вековете причинно-следствена връзка: собственост – отговорност – морал – човек – общество. Общество, лишено от частна собственост е обречено и не може дълго да просъществува. Високо нравствени могат да бъдат само хората-собственици. Само те могат да бъдат истински и достойни граждани-националисти, да живеят, работят и служат на Отечеството и на неговите идеали. В нашето сбъркано общество обаче, изповядването на даден идеал е по-скоро обект на подигравки, а национализмът като идея е опорочен и сведен до фашизъм, което е в унисон с интересите на чужди държави. Оттук идва и отговорът на въпроса кои емигрират от представителите на българския етнос. Социализмът възпита национално-нихилистично, индеферентно, духовно бедно, примитивно-консумативистко и незаинтерисувано към историческото си минало, общество. Ето защо не е чудно, че голяма част от емигриралите след 1989 г. българи бяха от средите на наследниците на партийната номенклатура и гравитиращите около тях връзкари и разни въздухари, които след като са гледали два филма, решават, че всичко на Запад е по мед и масло. И нещо още по-нелепо. Голяма част от тези българи са имали добри доходи тук, даже доста добри, но предпочитат да бъдат обслужващ персонал в Англия, Германия и т.н. за еквивалента на 700 - 800 лв. у нас (а именно 1200 - 1500 евро), което говори за слугински манталитет. Направо е цинично да се твърди, че България е напускали само хора, за които животът е тежък и непоносим или гладуват. Аз досега не съм чул някой клошар да е емигрирал. Няма да е излишно да се напомни, че българите сме една от малкото нации, готови доброволно да се претопим, щом емигрираме в чужда държава. Мнозина смятат, че като кръстят децата си с чужди имена, като променят своите, това веднага ги прави американци, канадци, немци, белгийци, швейцарци… Странно, но факт – за огромна част от българските емигранти по света целта е да са всякакви други, само не българи. И това е обективна истина, знаем го всички, макар пред медиите мнозина да се тупат в гърдите какви патриоти са, как българщината тлее дълбоко в сърцата им и прочее високопарни декларации. Достатъчно е да се разходим из българските училища по света, включително и из самата България, и да преброим колко от децата там, синове и дъщери на стопроцентови българи, носят български имена. И да попитаме след това техните родители с думите на Паисий: „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин?“

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 354216e168
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

31.   До гуша ми е дошло да чета, че тези които са заминали в чужбина, живеят по-добре от хората които сме предпочели да останем в България. Те са умните, а ние сме простите! Като им харесва там, да си стоят там, а не да се опитват да ни навиват в сайтовете и ние да се изселваме. Спрете да плюете по България, защото тя не ви е виновна. Който не може да се оправя тук, все държавата му е виновна. Живейте си където искате, но спрете да се делите и плюете един друг. Българи сме!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dc1df32003
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

32.   31 - да, вие се оправяте/оцелявате. Може би вече си свикнал/а с мизерията в БГ, но това не означава, че и другите трябва да се примирят.
Ясно ми е, че ви харесва да ви мачкат, да ви карат да работите извънредно, да си броите стотинките в супермаркета, да си стискате чантата в автобуса, за да не ви ограбят, да търпите намусените лелки в институциите, да преглъщате замразените буламачи в заведенията, но айде не ни го пробутвайте за нещо нормално.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 80bb097633
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

33.   32, извинявай, ама като живял в Германия 5 години и също толкова в Швеция мога да ти кажа, че и там са ме мачкали, и там съм работил извънредно, на черно, чантата там, особено в Швеция, я стисках доста по-здраво, а лицемерите усмивки не ги приемам за вежливо отношение, защото презрението си е ясно.
В България не си броя стотинките, защото изкарвам достатъчно, хапвам истинска храна, а не холандски домати. Гледам си сам зеленчуците, а когато не им е сезона, бих казал че и тези в магазина са доста по-добри от шведските, ако онова може да се нарече домат. Въпрос на гледна точка, а и не ти пожелавам да се срещаш с бюрокрацията в Швеция, за да си направиш един навес...

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e485901bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

34.   До 32: А пък Вие направо сте цъфнали във "великата" чужбина - масово на българите плащат много по-малко отколкото на местните за една и съща работа, работите на две работи, за да свържете двата края, живеете плащате наем за една стая от няколко стотин евро, като живеете в една къща с други хора, които не са част от Вашето семейство, третират Ви като трета ръка хора.... да продължавам ли? Това, че взимаш 1500 евро (примерно), не значи, че си с много добър доход - българина има чертата всичко да измерва в цифри, а не в покупателна способност. Радвайте се на мизерните си заплатки, като толкова мразите България откажете се от българското си гражданство и толкова. Жалки консуматори такива.... Мразели държавата, обичали родината... Ами тя държавата, това са хората в нея, политиците ни не са спуснати от друга планета. Повечето българи са такива като тях - дребни селски тарикати, които си мислят, че чрез кражби, лъжене и далавери ще постигнат голямо личностно израстване. Не сте страдалци и герои, за каквито Ви представят в медиите, повечето сте най-обикновени бачкатори, има едно 20 %, които работят по-сносни работи, но от тях примерно половината щяха да бъдат на същия социален статус и в България, ако бяха останали. Другия мит, че емигрантите пращали милиарди евро у нас и видите ли, нашата икономика се крепи на техни величества. Много ми е интересно на кого пращат пари първите емигранти, като голяма част от родителите им не са живи вече. Също знам за случаи, където емигранти имат роднини в България - майка, баща или и двете и въобще не се интересуват от тях. Не казвам, че всички емигранти са така, но има доста които са пълни егоисти. То това е характерна черта за българина - егоизъм до саморазрушение... Продължавайте в същия дух, скоро "кенефа" България няма да го има, ще сте доволни

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e65960c7f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

35.   Авторке, и аз на твоите години мислех така. Живеех в България, имах супер кариера и доходи доста над средните. После се омъжих за немец и от почти 20 години съм тук. Работя си по професията. Имах огромна доза шанс за всичко, което съм постигнала. Просто съм била на правилното място, с правилните хора и в точното време.
В България никога не бих се върнала. Преди около година се случиха неща, които направо ме ужасиха и отвратиха от България. Става въпрос за здравеопазването. В България, ако си тежко болен и нямаш пари, просто си умираш.
За близък раковоболен отидоха над 15. 000 евро за няколко месеца.
Сега сте млади, дай боже да сте здрави, и просто не ги мислите тези неща.
Хората не напускат България, защото са бедни, а защото са отвратени от системата. Имам позната българка, майка на дете с увреждания. Само заради него са напуснали България. И те са си били там добре материално. Тук има условия за тези деца. Веднъж ходих с майката в специализираното училище. Изумих се - парк, басейн, кухни, в които децата готвят, страхотни класни стаии. Това е само един пример, а примерите са много.
Как се чувства човек в България, който няма пари за лечението на близък човек, как че чувстват майките на децата с увреждания, как се чувстват висококвалифицирани специалисти, които нямат връзки.
Въпросът не е само в това колко печелиш, каква кола караш и къде ходиш на почивка. В една държава, в която най-важните неща - здравеопазване, образование, съдебна система са в плачевно състояние, не може да се живее нормално!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 78e3f71666
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   31, въпроса не е до плюене, а до това, че нещата у нас са много, много зле. Аз също живея в България, но напълно разбирам хората, които емигрират. Проблема с емигрантите става все по-сериозен с всеки изминал ден. Да си заравяме главата в пясъка, мислейки си, че всичко е розово, не помага на никой. Ние сме най-бедната държава в ЕС и разликата с последните става все по-голяма. Съвсем скоро ще ни задминат и Сърбия, Албания, Македония и др., а може и вече да са го направили.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e65960c7f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

38.   Номер 32 - ти от кога не си си ходил в България? Аз бях през април. Нито храната по рестораните са разни буламачи (зависи и в какви ресторанти ходиш), нито т. нар. от теб лелки са намусени. Наложи ми се да си вадя едно удостоверение в София в едно минстерство - супер обслужване, супер любезни служителки. А моите приятели не си броят стотинките в супермаркета, за разлика от много българи тук в Германия, които си пазаруват само на промоции. Хайде стига с това изхвърляне, колко сме велики ние в чужбина и колко са зле, тези в България. Ей за това я има тази непоносимост. За тебе супермаркетът и ресторантът ли са мярка за шастие.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 1e3c5ca720
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

39.   Практически никога не пиша коментари, но наистина ми писна да чета емигрантски нелепици по адрес на България, та реших да драсна два реда.

Пиша от позицията на завършил степен "Бакалавър" в един от топ 10 университетите в Щатите. Въпреки всичките възможности, още когато кандидатствах, получих стипендия и тръгвах за там, си бях казал, че няма да стана емигрант. Завърших и се завърнах веднага, беше преди почти 10 г., и никога не съм съжалил за това. Като по време на следването си, изкарах и два летни семестъра на обмен в европейски страни.

България наистина е страна на неограничените възможности. За тези, които ги виждат. Работил съм и за български работодатели, и за чужди, paid my dues, дето се вика, и сега работя творческа професия за себе си и вкарам пари в страната от клиенти в чужбина.

Все повече искам със семейството ми да се чупим от големия град и да идем в най-дълбоката провинция - имам род от практически цялата страна, понеже родителите ми са от различни части. На съпругата ми ще й липсва шопинга в моловете и някои други удобства, но нищо чудно скоро да направим тази крачка.

Защото човек, ако е смел и достоен, трябва да е пионер, да е първопроходец! А не да хленчи и да плюе по идеята "България" (оставете държавата, страната и прочие, идеята, идеята!!) Как смятате, че са построени "онези" общества?!

Дълбоките провинции в България са страхотни, па дори и западнали и обезлюдени - история, археология, архитектура, природа, красота, вдъхновение, чистота, растения, животни - "био" и "еко" храни, колкото щеш, щото там други няма... Можеш да построиш вила, къща, имение, къща за гости, хотел, образцово село, град, музей, колония, model community, ако щеш, курорт, практически на безценица, трябва ти само визия, поглед, усет, кауза, доблест - и малко икономическа мисъл! - па след това кани състуденти и съученици, приятели, роднини и бойни другари от Ванкувър до Владивосток, да ахкат и да се възхищават от всичко - и да има за какво, и как да не е, като всеки камък е с по 10-ина хиляди години история... (Всичко това съм го правил - не си го измислям, и да сме живи и здрави, тепърва ще го правя все повече.)

Но стига за мен и вдъхновението, което ми дава България (не е псевдопатриотизъм, ако не сте разбрали, става въпрос за душа, душевност, идея, концепция, мисъл - без хленч за пари и материални неща! - Имал съм много тежки моменти в това отношение - и преди да отида в Щатите, и след това, но когато човек има доблест, чест и достойнство, когато има идеали, нещата в крайна сметка винаги се получават.)

Стига за мен - но просто не мога да си намеря място от възмущение по отношение на някои от емигрантските небивалици (да не ги наричам с по-груби думи, явно самонавивани и самоповтаряни с цел постигане на някакъв вид душевен мир, който поради някаква причина убягва на голям брой емигранти).

1) Икономиката в България се крепяла на техните, емигрантски пари, които те били пращали. T.нар. remittances. Малко по-малко безобразно е твърдението, че емигрантите били най-големите инвеститори в България, понеже техните преводи били по-големи от количеството на преките чуждестранни инвестиции. И двете са глупости на търкалета, както красиво се казва на чист български език. Емигрантски пари са нищожна част, сравнени с БВП на страната. А да ги сравняваш с инвестиция или наричаш инвестиция си е направо грехота - инвестицията създава работно място, продукти или услуга, добавена стойност, данъци, осмисляне на живота на хора, косвено допринася за безброй обществени блага. Емигрантските пари отиват при майката / бабата / лелята на съответния емигрант, която в най-общия случай ги опосква в Кауфланд, Лидъл или Била, които на свой ред ги изпомпват от България като печалба (официално по няколкостотин милиона лева месечно излизат от страната по този начин, което е нормално, все пак са международни корпорации) - и те ви я "инвестицията" - превъртени са едни пари, допринася се за някакво потребление и приходи от ДДС и до там.

До голяма степен тези твърдения за емигрантските пари са като партенката (т.е. фалшива новина), притопляна от време на време от олигархичните медии и рубладжийския корпус в България, че "в чужбина работят повече българи, отколкото в България". Тотална глупост за всеки с умствено развитие над прогимназията, предназначена за насаждане на омраза към страната, обезверяване на хората, и прочие, с цел по-лесна манипулация и контрол.

2) Огромна част от емигрантите се държат все едно нямат нищо общо с България. Все едно България е някакъв курорт, който не им харесва, трябва да им подредят, да им сервират на тепсия всичко и тогааааваааа ееевееентуааааално щели да можели да помислят да доооойдаааат.... ама за мааааалко. Щото са много важни. Най-важни. И видите ли, нещата трябвало да се "оправят", пък те тогаЗ можело да ни удостоят с честта да се завърнат. За маааалко. Какво да кажеш на и за такива хора? Къде има нормална, здрава, човешка логика в подобно отношение и поведение?

Няма. Има патология.

Патология. Личностно-национална. На какво се дължи е отделен въпрос (отговорът му не е труден - комплекси за вина, комплекси за малоценност и т.н. - и няма как да е иначе - след определени постижения от Античността и Средновековието, и малко от Модерната епоха, следват я Османско иго, я Съветско иго.)

3) "Чужбина". В "чужбина" това, в "чужбина" онова. Как пък не се научи поне един емигрант български да нарича нещата, както трябва? На Запад например (макар че БЪлгария също е "Запад", та този пример не е много удачен), или в Западна Европа, в Северна Америка, в Австралия, и т.н.

Чужбина се състои от около 230 държави и територии. От тях цел на нашите емигранти са около 20-30. Какво са останалите? Афганистан, Еритрея, Буркина Фасо, Боливия, Бангладеш, Ел Салвадор, Камбоджия, Вануату, Тувалу, Науру, Палау, Островите Зелени нос (Кабо Верде), Папуа-Нова Гвинея, Лаос, Южен Судан, Северна Осетия, Иракски Кюрдистан - какво да кажат? Според представите на българските емигранти подобни места не съществуват - има България и има и чужбина от Чикаго и Монреал до Виена. И чао! България е най-смотаната на тази карта. И толкоз! (Всъщност дори на тази карта България пак не е най-смотаната, обективно погледнато - но и българският емигрант би бил най-смотаният, ако го поставиш редом до един канадец, холандец, белгиец, австралиец и пр. - принципът е един и същ.) Няма Азия, няма Африка, няма Източна Европа, няма Океания, няма Латинска Америка. Емигрантинът-българин не е чувал за таквиз земи. Знае само "чужбината", където тече мед и масло, от пиле мляко, сипе се манна небесна - и Българията, където е гадно, тъпо, смотано и т.н.

4) "Циганията" - едни от най-забавните душекривици на българските емигранти - на Запад - не в "чужбината", е да хленчат за "циганията" и "циганизацията" в България, а в същото време НА ЗАПАД да съжителстват, често в много близък план, с people of color, емигрантско население, често с много по-нисък културен статус от този на българските роми, и да му правят мили очички и да се налага да са "толерантни". Обръща им се душата, но няма как, ще ги изкарат расисти (каквито може би са). Но за циганизацията и циганията в България може. Може да се оревава орталъка денонощно по всякакви форуми и социални мрежи. Българските роми имат доста предимства пред редица малцинствено-имигрантски общности НА ЗАПАД, включително отсъствието на склонност към насилие по политически причини! (джихадизъм, ислямизъм, тероризъм)

Спирам дотук - навярно и това писание е безсмислено, познавайки ината на огромна част от българските емигранти да са "Пази, Боже, сляпо да прогледа", да се бият в гърдите, че са велики, да хулят и унижават (т.е. поне да се опитват) сънародниците си в общата им родина, да избиват огромните си комплекси по всички тези начини, да дирят неуморно, но и безрезултатно успокоение за душевния си мир...

Цялата тази помия няма да спре по никакъв начин, но все пак нека да направя един скромен опит - братя и сестри, които сте емигрирали - успокойте се! Ние с олигархомафията в България ще се справим рано или късно (всъщност по-вероятно е преди това тя да се самосправи със себе си, да се самоизчисти, понеже е ужасно некадърна и не умее да прави нищо градивно с откраднатото), а вие си гледайте кефа НА ЗАПАД (отново: не в "чужбина", защото е фактологично погрешно да изключвате четири пети от земната суша! Пингвините в Антактида и те са в чужбина, и тях ги дискриминирате, като отричате съществуването им чрез вашата си "чужбина").

Гледайте си кефа просто. Ако някой българин желае да живее в България ("я, гледай ти?! чи кък можи тъй?" - честосрещана емигрантска реакция) - и особено ако се опитва да я промени поне мъничко към по-добро! - не го нападайте, не го обиждате, недейте да сипете жлъч, огън и жупел върху му, само защото вие не сте направили подобен избор.

Запомнете, че една България, която да е поне стабилна, поне донякъде устойчива, поне мъничко имаща надежда за бъдещето, е във ВАШ ИНТЕРЕС - в интерес на държавата, в която живеете. Поне това вземете предвид. Ако България стане толкова съсипана, колкото я изкарвате, ще последват геополитически катаклизми, които ще бъдат в ущърб и на съответната ви втора родина НА ЗАПАД.

Докато има поне 1000 читави души в България - а те са много, много повече, поне 1000 пъти по толкова, повярвайте ми - има не просто надежда, но и огромен шанс да се справим успешно с изключително тежкото си историческо наследство. Наследство, за което, разбира се, си е виновна преди всичко нашата собствена нация, ние.

Тепърва най-добрите времена за България предстоят. Не за друго - а защото именно тепърва започваме да си оправяме проблемите.

Хай със здраве - и в Българията, и в "чужбината", и в истинската чужбина (отново: чужбина = ок. 230 държави и територии - (МИНУС) България) - в тълковния речник от Института за български език към Българската академия на науките го пише - чужбина са "страните извън родината".

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 84bbbf10cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   До 35: И защо като си имала супер кариера в България, трябваше да ходиш в Германия и да се омъжиш за немец? Ей това е типичния манталитет на някои нашенци, по-скоро нашенки, кариеристки, да се сложат на някой чужденец, мислейки си, че по този начин изглеждат много по-издигнати в обществото и "европейки", нищо, че майките им, както и те самите са от работническо-селски произход. С какво немците или които и да е чужденци са по-възвишени от нас? Някакво българско чувство няма ли у такива като теб, че децата ти не са българи, а някакви същества без национална идентичност?

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 359c3267d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   До 38. Ела да видиш в дълбоката провинция какво е. Аз живея в град от 2500 души, от които 800 са цигани пък тогава ми разправяй бабини деветини. София не е България. От София никой не емигрира, но в провинцията не е така. През 2014 съседите ми, 60 годишни мъж и жена, останаха без работа и отидоха при децата си в Англия (отдавна избягали), ами там и останаха за сега. Жената работи във фабрика от хранително - вкусовата промишленост, а мъжът и кара мотокар в друга фабрика и искат колкото се може повече да работят, защото като се върнат в "наше село" ги чакат мизерни пенсии, а без спестени пари е зле и ние сме хора, и имаме разходи. Така, че по кротко. Всеки сам себе си знае. И никой никой не плюе. От нашия градец 400 са постоянно в чужбина. Не мисля, че са предали Родината си.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dc1df32003
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   38 - за съжаление ми се налага поне веднъж в годината да се връщам в България и преживяванията ми с инститициите са трагични. Получавам писмо от НАП да им занеса документация за една от фирмите, която представлявам. Отивам аз - ама как така - не можело просто да им занеса някакви документи. Трябвало първо да намеря инспектора, който ги е поискал и да го накарам да се подпише, че е съгласен да получи документите и чак тогава мога да ги занеса в данъчното. Без коментар. За сравнение - в държавата, в която живея всякаква документация до институции се праща онлайн.
Друг път пък ми трябваха разпоредбите за избягване на двойното данъчно облагане между България и Македония. Обаждам се в данъчното да ги питам за закона и къде точно мога да го намеря - тази като се вбеси, не можело просто така да им се обадя да ги питам за това. Трябвало да изпратя официално запитване и щели да ми отговорят до 7 месеца. Теглих им една и се обадих в македонските данъчни - хората веднага ми дадоха линк към закона, само дето трябваше да го чета на македонски.
Та залъгвайте се как в България всичко е цветя и рози.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 668d5aa91b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   №40, не съм 35, но ще ти отговоря вместо нея. Според теб грешка ли е да се влюбиш в чужденец и децата ти да не са българи, а да са същества и ако е така - защо?

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 90fb8af248
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   Номер 40 - какво знаеш за мен, че да определяш каква била майка ми, децата ми. Жалко, че само това си прочел и разбрал в написаното. Децата ми говорят идеално български, немски, английски и доста добре френски. Така, че не ги мисли тези същества. Гледай себе си.
Номер 41 - кое смяташ, че не е кротко и кое трябва да бъде по-кротко?

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b5d3bf2d9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   От София никой не емигрира
Не е така.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 2c68c1da5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

50.   Гледам, че се изказват хора, с много добро образование, обяснявайки как и в България можело. Ми, да, може. Ама с високо образование може и в Еритрея, понеже гледам, че е спомената, което далеч не означава, че там е много хубаво. По белия свят и чистачката може да си покрива елементарните нужди, че даже и да дойде на почивка у нас. Все пак не може всички да са ИТ и професори. То и аз изкарвам много добри пари у нас, но не обичам да гледам как приятелите ми си броят стотинките за кафе, въпреки че работят дори квалифицирана работа. Колкото до това колко хубаво било в провинцията - да, хубаво е. Природа обаче има навсякъде по света, не само у нас. Докато си млад и здрав и имаш пари, можеш и в пустинята да живееш, ако искаш. Хайде, обаче някой да пробва да отиде в държавна болница в родната провинция, ако изобщо има такава. Тогава и 100 милиона няма да ти помогнат, ако случаят е спешен. Да не говорим, че издаването на елементарен документ отнема понякога и дни, освен ако нямаш "твой" човек или не бутнеш нещичко.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 55a3adcb63
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

51.   50, и мен ме дразнят като дават за пример някакви IT-та и одитори как изкарвали по 5 бона и живеели добре. Но никой не споменава примерно хилядите мед. сестри, счетоводители и куп други квалифицирани кадри, работещи за 600-800 лв. А за нискоквалифицираните да не говорим.

Всеки дава за пример изключенията, но никой не споменава за масовите случаи.

В белите държави дори и на минимална заплата пак ще живееш по-добре отколкото с 600 лв в България.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 354216e168
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

54.   50, приказваш смехории. Като си нямаш и на представа как стоят нещата, не пиши глупости. На минимална заплата там, никога няма да имаш собствена къща и цял живот ще живееш под наем, защото никоя банка няма да ти даде моргидж. Наемите там са изключително високи. Ще живееш от заплата, до заплата и ще трябва ще трябва също да си броиш стотинките, даже още повече. Данъците са много големи и накрая като погледнеш в портомонето си, нищо не е останало. Работила съм във Франция и тук с 650 лева, живея по добре отколкото там.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dc1df32003
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

56.   55 - тук живееш по-добре, защото в сравнение с мангалска Франция и на Северния полюс да отидеш пак няма да е толкова зле. Говорим за нормални, социални и сигурни държави, където парите, които взимаш са последното, за което си избрал даденото място.
Брат ми живее в Словакия от години и заплатата му е по-ниска от това, което взимаше в София. Така че парите не са определящи.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 78e3f71666
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

57.   54, първо, изобщо не е нужно да имаш собствено жилище, след като със заплатата си можеш да си живееш в приличен апартамент, без много да ти тежи. Второ, хайде пробвай да си купиш жилище с 600 лева заплата в България! Много ми е интересно как ще стане това! Данъците е вярно, че са големи, ама това, което получаваш срещу тях също е голямо. Мой познат ( общ работник в Германия ) преди време си беше ударил пръста. Понеже тогава почти не знаеше немски, в болницата му намериха моментално преводач, за да може да обясни какво точно и как е станало. Искам да видя как в българска болница ще ти намерят преводач. Те държат хора в критично състояние с часове по коридорите, без изобщо да им пука какво се случва с тях.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 3217a2f435
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

58.   До 54. Явно си живял ужасно във Франция, а иначе за 650 - те лв. - мерси, ама вече няма такива балъци, които да се връзват да работят за тези пари.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b5d3bf2d9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

59.   Аз пък в Словакия взимах 1300 евро бруто. Тук 1300 лева бруто. Да, не плащам наем, но пак са нищо пари и като че ли по-трудно се създават приятелства в тъпата София.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e485901bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

60.   от номер 40 до номер 44: Хайде, не се прави на чак такава идеалистка, за какво вклюбване ми говориш, 9 от 10 българки, които имат връзка с чужденци са с тях, защото са си въобразили, че са по-добре финансово осигурени. Мога да цитирам почти всяка моя позната, омъжила се за западняк, че мечтае най-много след 2-3 години да се разведе с иначе желания си съпруг. То не че “нашите” западни съпрузи са богати, дори повечето са под средна ръка, но тук става въпрос за душевна нетърпимост и пълно разминаване в чувства, а често и във физика – като външност и чувственост. Става въпрос и за студенина в отношения от всякакъв вид. Освен за пари и блага, цялото това нещо се прави и защото така е модерно, един вид вижте ме каква съм "европейка", ходя с немец, французин или англичанин, много съм възвишана в обществото. Българското чуждопоклонство, национален нихилизъм, липса на солидарност към сънародника, разделение по всякакви незначителни поводи, отчуждаване и изразен егоизъм, лесно приобщаване към чужда национална идентичност, пораженчество, липса на национално самочувствие са все характеристики на този манталитет. И накрая: децата от смесени бракове са по правило без национална идентичност, безродници, граждани на света, чрез смесени бракове се създава една сива, аморфна маса, без идентичност, която би могла да бъде много лесна за манипулиране и управление.

 
  ...

1-50 от 120
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker