Кои всъщност Не напускат България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Кои всъщност Не напускат България?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 7976 пъти
Здравейте! Понеже има тема кои напускат, нека да обсъдим и кои Не напускат. Как мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 84

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8c3f55e226
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   WTF! Стига бе, спрете се с тази тема. Това стана ниво на махленски спор между 12 годишни, където всеки си е решел че е прав и трябва д анатърти на другия ...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fe9b86f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз примерно не напускам България и ще ти кажа защо. Не, защото не искам или защото ми е много готино тук и съм патриот. Но аз съм на 34 и тъкмо започнах по-сериозно да бера плодовете на труда и професията си. Съпругата ми също. Имаме и дъщеря на 8. Имам собствено жилище, което изплащам без проблеми и вероятно до няколко години ще го изплатя. Стандарта ми на живот не е баровски, но смея да кажа що-годе приличен. Ходя на почивки в чужбина, имам прилична кола, макар не нова.

Та аз нямам мотивацията да ходя в чужбина, защото не ми се минава пак през всичко и не ми се почва от нулата. Не искам тепърва да опреснявам езици, да свиквам с нов манталитет, да търся работа, да се напасвам към нови закони, нова култура. И в крайна сметка за какво да го правя, като аз и сега не се съм притиснат? Не искам и да разбутвам семейството си и да им създавам излишен стрес. Отделно климата в западна Европа не ме кефи. А страни като Испания и Италия пък съвсем не ме кефят.

Тук в България също ми е писнало от много неща, но ако в чужбина пък си има други негативи. Често се налага да пътуваш много до работа, а аз искам и да прекарвам време със семейството и т.н. Така че на този етап мисля да се въздържа от емигриране. Да, може и някой ден да постигна по-висок стандарт, ако замина, но в кайна сметка заслужава ли си всичко и всичко до пари ли опира? Тук поне съм свикнал с Ганьовщината, а там тепърва трябва да свиквам с техните простотии. А да, и професията ми не е конвертируема и в този и вид може да се работи само в България.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3cea140bff
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

3.   Псевдопатриотите, които са се озлобили много и са супер прости хора. Като коне с капаци са и не виждат нищо друго освен България. Съжалявам за грубия коментар, но те са такива.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4c4fcc652b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Както при напускащите, така и при НЕнапускащите спектъра е твърде голям, заради това не може и да се определи точно какъв тип хора остават в страната.
Аз лично в момента съм в чужбина.
1. Нерешителните хора. Те нямат смелостта да се впуснат в неизвестното. Доста често такива хора се оплакват постоянно, че не живеят добре в България, но когато им предложиш работа в чужбина, те се скриват в черупката си. Защото е по- лесно да се оплакваш, отколкото да тръгнеш към неизвестното.
2. Хора които имат семейство и деца и/или възрастни болни родители. Дори и да искат да заминат, те се съобразяват с половинките си и с обстоятелствата. Едно е да заминеш сам, друго е да трябва да отговаряш за дете, което например трябва да напусне България, че да учи в чужбина, докато работиш и плащаш квартира и тн.
3. Средната класа и хората с определен тип професии и занаяти. Разни лекари и подобни, които с годините са си изградили име и средно добър доход. Имат си семейства и стабилна кариера без много главоболия. Закотвили са се на едно място и не виждат смисъл да си причиняват главоболия сменяйки обстановката.
4. Възрастни хора, които са си отгледали децата, живеят си на село, отглеждат си храната, взимат си пенсиите и си живеят ден за ден. Въпреки че в чужбина съм виждал доста възрастни българи, които работят за да си увеличат пенсиите.
5. Нискоквалифицирани хора, които са ходили в чужбина, видели са, че там никой не ти постеля червения килим, и са се прибрали разочаровани.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 44a1c6a76d
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

5.   Тези, които са неизкореними, родово свързани, считащи парите за средство,а не за цел в живота. Хора с достойнство, борци с несгодите, тези, които при нужда ще влязат и в окопите, ако се налага. Вижте Домбас милион рускоговорящи украинци емигрираха основно в Русия. Но и още повече останаха и си защитават родните места. Обичам си родината, тя и майката са свещенни. Боря се с търтеите в държавната машина. Знам и вярвам, че Господ не случайно ме е пратил на това място на Земята. Знам също, че е прецакал израелтяните, като им е дал пустиня, а дал най-хубавото кътче на планетата ни на нас трако-българите.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1cb6bfe291
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Тези, които ги е страх. Много искат, но не се осмеляват да направят първата крачка. Ето, аз съм от тях, не че ми харесва в БГ.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e57300fbc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Тези, които са отговорни към децата и близките си. Тези, които не искат да изоставят възрастните си родители. Тези, които са положили усилия, за да са нещо в България.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ca75912137
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Хората които не напускат България, са тези които са се върнали обратно и не искат и да чуят повече за шибаната чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 947ed3d4e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   4-ри обяснява много добре. Общо-взето това сме

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f18f038fec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Много празни приказки и от двете страни. Животът обаче не е рецепта, а ситуация и никой не знае как ще му се развие и накъде ще го задуха вятъра. Така, че по кротко с високопарните фрази и крайни заключения.
България има нужда и от българи в чужбина, и от българи в Родината. Противоборството в това отношиние е безумие.
Брат ми живее в чужбина от 17 години, аз си останах в България, но това не означава, че мразя брат си, напротив обичам го и се тачим. Ползана от това, че той е там, а аз тука е видима и за двете семейства и въобще не подлежи на дискусия при нас факта, че е заминал за чужбина.
Родината има полза от всичките си чада, където и да са. В това съм убеден. Няма полза обаче от взаимно хулене.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e5355ba1a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Всеки, който отива в друга страна има своите причини, почти винаги с надежда за по-добър живот. Имат право да пробват, някои успяват, други не, хората се различават по възраст, характер, образование, възможности за адаптация, склонност към приемане на различни ценностни системи и климат.
Аз имам конвертируема професия, знам достатъчно чужди езици и съм професионален преводач. Работя по интернет, работа има предостатъчно, доходите ми са достатъчни за добър живот. Имам чудесна къща до София, апартамент до морето, Волво ХС 90. Били сме с моя мъж на всички континенти без Антарктика. Защо да свиквам с друг климат, друг манталитет и да се сблъсквам с масовата ксенофобия на Европа, още повече Азия и Америка. Така или иначе където и да живея ще работя едно и също, ще получавам едни и същи пари.
Имаме прятели, заедно почиваме, имаме общи интереси. Единият ни син е в чужбина, избра, реши, смята се за успял. Дали е щастлив? Дано... , там климатът е гаден, слънцето свети оскъдно, студено е. Другият работи в България, виждам, че успява, има трудности, всеки има пикове и спадове. Изглежда ми доволен и щастлив.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8899811673
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Хора от IT сектора, които вземат доста добри доходи и не виждат смисъл в това да заминават в чужбина защото са си добре тук. Тези хора си позволяват екскурзии, почивки, изплащане на апартамент, нов iPhone телефон за 2300 лв., обядват за по 15лв на ден, цялостен ремонт на апартамента на 4 години. Дават им социални придобивки на работа - допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна, джаги докато работят. Има много от тези хора, които не виждат смисъл да заминават в чужбина и да си нарушават спокойствието.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0e90051f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Анклавите с национално самосъзнание и чест.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3ac2e33736
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Връзкарите

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4ad1045746
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

16.   Четейки коментарите си блъскам главата и не мога да разбера защо всеки идиот си милси, че всички останали са същите идиоти като него, ама примерно ги било много страх и са нерешителни да направят неговия супер-голям тарикатлък, като си бият камшика нанякъде да мият кенефите на Европа или Щатите?
Разберете най-после и се спрете, че всеки средно-интелигентен човек, достатъчно образован, с поне един чужд език и т.н. може да се адаптира навсякъде, но мнозина не намират това за необходимо, защото тука са им семействата, родовете, приятелите, имат прилични доходи и живеят добре...
Я тръгнете по черноморските и планински курорти да се нагледате на хубави и нови коли, на кокетни къщички и вилички... да не мислите, че всичко това е на престъпници и политици? И аз имам подобна собственост, и много приятели също... През лятото посрещаме гости, наши бивши съученици и колеги, заминали нанякъде по света преди много години, ама те не ни канят по техните вили, защото нямат такива.
Тук с една програмистка заплата от 5000 лв. се живее супер-добре, дори по-добре, отколкото немец с 10 000 евро. Пък ако имаш и малко акъл в главата и инициативност, можеш да завъртиш и милиони.
Така че малко по-леко с оценките и преценките - не всички са неудачници като повечето кометиращи...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 097d8f3372
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Не напускат тези, които се чувстват добре в България. Тези които имат здраво семейство, тате носи, мама меси защо да се мъчат някъде. Бабите дядовците отглеждат децата, помагат с каквото могат и нашенският манталитет много им е добре. ННе напускат хора с гръб на добри позиции с добре доходи, има такива, които за нищо не стават, но са с такива заплати, че направо гонят европейските такива. Не напускат децата на псевдо бизнесмени, пътуват чужбина, някоя женица шивачка примерно работи за 400 лв., и на нейн гръб детенцето на шефа си живее живота. Не напускат мамини синчета и дъщерички, такива които на 30 г. ходят на работа, живеят при родителите си и нямат ангажименти за нищо. Не напускат и свястна хора, които се надяват на промяна и се борят истински. Няма как и дано всички не напуснат тази държава. И те се заблуждавайте, че простите хора не напускат България. Напротив, първи са. Не им пука.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: eccc560295
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Ами аз тъкмо завърших и не искам да се местя в чужбина. Обичам да пътувам извън България, да посещавам нови места, но обичам страната си и не искам да я напускам. Ще уча тук, макар че много хора не харесват образованието. Аз смятам сама да си преценя какво е. Не искам да изоставям приятелите си, страната си, дома си и да търся някъде другаде дом. Семейството ми има проблем с финансите, но никой не е тръгнал да слугува на чужденци. Изобщо тези коментари, които са писани тук ме оставиха без думи. Какво право имате вие да съдите хората за избора им? Нима не можем да останем в собствената си страна? Само се оплаквате, че държавата затъва, а не правите нищо, за да промените това. Като за начало се нуждае от млади и интилигентни хора, които да работят за държавата и нейния просперитет, а не да бягат в чужбина. То българина само това знае. Като стане напечено и айде всеки сам да се оправя.
Ботев си е казал всичко...: „а вий...вий сте идиоти!”

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 648b9f9b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Не напускат България:

1. Кифлите (любимки на шефа)
2. Момичетата на повикване (любимки на шефа)
3. Робите с висше образование (които шефа експлоатира)
4. Страхливците, които не могат да напуснат работа, защото ще умрат от глад на улицата!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ca75912137
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Хората които са способни и могат да се оправят където и да са по света, не напускат България.
Млади объркани българи напускат България, защото така им промиха мозъците.
Всичко се свежда до сивото вещество и хората са това, което е в главите им.
Ума ти може да направи от Рая Ад,, и от Ада Рай.
Контлолирай ума си, зада не го контролират "доброжелателите" ти!
Всичко се свежда до интелект и манталитет, затова никога не бъркайте образованието с интелигентността.
Масово в България се приселват чужденци от западните държави.
На някои места, броят на чужденците е по-голям от този на българите там.
Една част от тях са пенсионери, които идват тук, зада не стоят гладни с мизерните си за собствените им държави рахитични пенсии, които обърнати в пъти тук, им позволяват добър живот.
Обаче по-голямата част от пристигащите в България чужденци, са хора в работна възраст и нямат никакви приходи от чужбина. Те си изкарват препитанието тук в България с труда си и ума си. Те живеят от много години тук и нямат никакво намерение да на пускат България и затова ги наричат НОВИТЕ БЪЛГАРИ.
Един съвет за всички емигранти отишли на запад да се интегрират;
Като сте там, запомнете че в Кукуландия не сте бели хора, а бели роби и никога не го забравяйте това.
И още нещо, никога не гледайте хората в очите, когато ядете банани, особено ако са тези от новата порода "европейци" пристигащи от Африка и Азия.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 91aa4ab514
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Защо избрах България ли, ами тук си купих жилище, преди 2007г, на много добро място, климата за мен е важен, имам работа. Ходих по чужбина и там бях уважаван работник, но не си представям живота по емигрантски начин /малка квартирка, работа, храна, спане и бира/,не си представям прекарването на свободното време като тях, ваканция само на хотел и лежане пред басейн пак с бира /не пия алкохол/. Закупуването на сносно жилище в град и нова покъщнина там е много по трудно да не кажа невъзможно, цените са такива че да изплащаш над 35 години, а не ми се почва от нулата на 43 години и да плащам до 80г, пак да почна от вилиците до абажурите. В бг си взех жилище и го изплатих за 10г, имам си всичко, да заплащането е по ниско, но покупателната способност и СВОБОДАТА е по голяма.
Тук вчера спрях на забранено място колата, след 4 часа се връщам сложили ми скоба, 25лв и ми освободиха скобата, а ми се е случвало и да не ме хванат, знаете ли колко струва това и колко бързо те хващат в европейските държави??? Тук се разхождам по черни пътища в горите с джипа съвсем безплатно, бера си билки без проблем в Европа това има ли го и колко ще ми струва? Тук ходя на риболов годишно за 30лв за жена ми безплатен билет /диабетик-инвалидност/. Знаете ли колко струва това в другите европейски държави и какви ограничения има? За да си купиш риболовен билет в Германия трябва да минеш платен курс, после изпит върху това как да се отнасяш с уловената риба, да познаваш всички видове риби, да знаеш тяхната биология, доста от рибите трябва да върнеш във водоема невредими-забранени са за улов, ако хванеш риба трябва да се отнасяш с нея хуманно да я извадиш върху специален найлонов плат за да не й се надере тялото от почвата, изпитват за всички видове водоеми и т.н. едва ли не за да си хванеш сам една риба се иска да си високо ниво специалист по спортен риболов, а и в клуб трябва да се запишеш и клубна такса да плащаш, сам за риба не може. В Европа не може да си заколиш сам агне да си направиш чеверме на някоя поляна, трябва да заведеш със специален превоз закупеното агне в кланица, да платиш да ти го заколят или да си купиш трупно от магазина, да не говорим за огън на поляна, а и аз най-обичам агнешки ядки и момички. И много подобни ограничаващи свободата неща, с които предпочитам да не се съобразявам.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4c4fcc652b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Моля ви само тази тема да не се превърне в поредната караница в която едните хулят другите и обратно.
Това че някой е в чужбина не го прави предател. И това че някой е останал в България не го прави страхливец.
Няма значение кой къде е, важното е, че сме българи и преди всичко трябва да се подкрепяме и разбираме, за да можем ние и нашите деца да имат по- добро бъдеще.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3ac2e33736
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Който е програмист или връзкар с гръб. Другите кучета ги яли, не може с висше образование цял живот да се излагаш като телефонист в кол център. А у нас почти само кол центрове и масово се занимават с измами с финанси и форекс.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 810d9576c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   18 много точно го каза. Не приемам да влизам в разговор, в който да трябва да се оправдавам защо оставам в собствената си страна. Че остават тук проститутки, некадърници не се съгласявам. За роби - да. На българина и 5 лева хляба да му направят, ще трае. Пред шефа ще трае от страх. Това е така.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8c3f55e226
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Самата война "работещи в България - работещи извън България" по форумите ме кара, да искам или да напусна България, или да си направя собствен град в нея, където не допускаме такива.

Ако "ХанКу Брат" беше тук, трябваше да извади снопа с пръчките, но тъй като не схванахте поуката от първия път, сега ще ги развърже и ще ви ги строши в главите...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f394d88dfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Ами май тук остават или мангалите, или хората над определена възраст (като си на 60 къде да ходиш тепърва) или хората, които са успели да се уредят на добра работа и разполагат с достатъчно пари, че и в България да имат добър стандарт. А и има една група млади и на средна възраст хора, които още не са напуснали, но планират да го направят в близко бъдеще. Обаче в момента са ангажирани с грижата за възрастни роднини или пък още не са завършили образованието си. А и разбира се хората на държавната хранилка, като почнеш от политиците, та чак до секретарките по разните министерства и армията от държавни служители, които взимат добри пари, за почти никаква работа и разбира се не смятат, да напускат топлите си местенца и да си търсят късметът в чужбина. Та както е тръгнало скоро тук ще има само роми, политици, ИТ-та, пенсионери и държавни чиновници, а и много малък процент заблудени оптимисти, които упорито ще оцеляват някак си, но ще са твърде големи родолюбци, че да си признаят, че тук няма нормални условия за живот.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 2d136f8763
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   Не може всичките 2 000 000 българи напуснали страна да са с промити мозъци. Това е огромна и официална цифра, значи има нещо, което не е наред в страната, за да ги кара да напускат.
Не можем да виним никой за избора му, а още по - малко да го заклеймяваме.
За съжаление ние оставащите нищо не правим за подобряване на положението, а само се самозалъгваме с празни приказки и с гръмки патриотични фрази. Факт!!!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 01f44a9b44
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

29.   Не напускам България, защото съм дете от смесен брак, като единият ми родител е бесарабски българин и имам втора "родина". Всяка година за мен е голяма мъка да казвам "довиждане" на старите си баби и да гледам как си сдържат сълзите, защото знаят, че догодина може и да не дойда да ги видя, или те да не са живи. Когато си разкъсван от бебе постоянно между 2 държави е немислимо да ти хрумне да идеш в трета - това няма да го направя, освен ако не стане нещо хипер извънредно.
В България съм си създала определена стабилност. Аз съм българка и се чувствам добре тук, защото това е моето място и не смятам да го отстъпвам на друг.
В България съм и не я напускам, защото съм учила 5 години и нямам намерение да си хвърля целия труд на вятъра и да работя по складове и фабрики. Работила съм през летата в чужбина, добре беше, изкарват се пари, но имам чувството, че на челото ми пише ЧУЖДЕНКА/НАТРАПНИЦА. Така и не можах да свикна със западняците, много са мило-лицемерни. Но и те са си прави и напълно ги разбирам - изградили са си държавата от едно голямо нищо (особено германците след 2 войни) и идват някакви пришълци, които се възползват от благата на тази изградена държава.
Та, продължавам. Имам нормална работа, заплатата става, даже малко остава от нея. Мъжа ми - и той взима добри пари. Имаме спокойна работа и се чувстваме значими, защото наистина няма много кадърни хора.
Имаме кредит, който изплащаме спокойно, събота и неделя хващаме влака и ходим в някое село наоколо. Имаме градина и идеи да има къща след време на това място. Вечер, след работа, тъй като не сме скапани, имаме време да ходим на фитнес, да хапнем, да се занимаваме с градината, да ходим на кино и т.н. Харесва ми, че се стъмва късно, особено лятото и след като се приберем от работа денят едва започва за нас.
Неуредиците иначе ги има навсякъде, зависи доколко ще позволяваш да ти вгорчават живота. Не знам дали аз съм късметлийка, но колкото пъти съм се оплакала от някаква нередност на съответната институция, толкова пъти са били предприети мерки. Не се е случвало често, но за 4 пъти се сещам.
И най-важното. Тук са родителите ми и повечето ми роднини. Когато ми домъчнее, просто отивам да ги видя, рождените си дни прекарваме с много приятели и познати.
Мога още много да продължавам, но това са основните неща. Не напускам страната, защото тук се чувствам добре, не гладувам, имам определена свобода и пари. И се чувствам на мястото си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a5d4c895bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Аз постоянно говоря как искам да напусна и как тука не се живее, но съм от Нерешителните. Както казват хората знам, че в чужбина няма с червен килим и няколко милиона евро да ме чакат. Ще кацна на летището и какво? От там не знам на къде. Ако някога тръгне някоя моя приятелка или съм с гадже, което иска в чужбина ще отида. Ама сама съм от Нерешителните, които описва номер 4. А тъпото е, че само говоря как искам в чужбина, а нищо не правя. И след време ще ме е срам от това, че само съм говорила, а нищо не съм направила. Иначе не съм патриот. Чужбина е като България, една точка от света. Просто всеки трябва да живее, където може и където му е най-добре.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ca75912137
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

31.   Но. 30, България не е една точка, а държава!
Хората казват;
Аз съм горд, че съм руснак!
Аз съм горд, че съм германец!
Аз съм горд, че съм англичанин!
А ти какво ще кажеш като отидеш в чужда дърава?
- Аз съм горда, че съм ЧЕРГАРКА!?
В България също се живее добре, но трябва да имаш нещо в главата си.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3ac2e33736
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Е трудно се живее в София като само 1-2% са хубавите квартали в нея (не прехвалени, а наистина хубави).

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: fb539f6126
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Не мога да разбера на някои хора с какво им пречат българите, че живеят в чужбина. Пречат им да бъдете щастливи в България ли? Каква е тази омраза! Другите нации имат много по - големи диаспори и не се мразат, а ние.. Явно омразата е наша национална черта.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fe9b86f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   33, надъхали са се да оправят България и си мислят, че като не бягате, едва ли не ще се оправим и че някак не ги подкрепяте в "оправянето" на България, а просто сте си вдигнали чукалата. Тъпо, но така си мислят.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8e394bdf1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   28, 2 000 000 българи били напуснали страната - що за пропаганда? От 1989 г., когато България е 9 000 000 души има около 1 000 000 отрицателен естествен прираст, около 350 000 турци и 200 000 цигани трайно емигрирали от страната. Останалите 500 000 хиляди се падат на българите и другите етноси, както и едни 50 000 хиляди трайно заселени в България чужденци - общо 7 000 000 души живеят в момента в България. Всички други, които са по чужбина са временно пребиваващи в чужбина, учат, работят, но винаги се връщат. Не си измисляйте свободно хвърчащи данни, защото се превръщате в машината на Гьобелс, която повтаря слухове.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 23c8c2aeb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   33. Ами всъщност пречат, защото това е изтичане на потенциал. Едно е да има пазар тук от 10 милиона, и БВП на 10 милиона, друго на 5 милиона... За да казваш, че нищо не пречело, значи нямаш елементарни познания по икономика. Да отгледаш и образоваш дете тук, което да замине да работи на запад, има трагични последици за икономиката (ако такава въобще има, което е и проблемът).

Но в същото време всеки има изконното право да си търси щастието, и като държавата не предлага условия за всички, проблемът е там. Ако няма икономика която да поеме тези хора, те с нищо не са виновни естествено, че търсят икономика която може. Но това, че те засилват разпада на държавата от която си отиват, е факт. От там и останалите трябва да се адаптират, и цялото нещо има лавинообразен ефект. Ако ти е трудно да си го представиш, виж какво стана със селата, процесът е аналогичен.

В бъдеще ще остане само една категория хора които няма да напускат - пенсионери. Засега е факт, че икономически все още има прослойки които изкрякват, и нямат нужда да напускат, но те се топят. Нека не забравяме и лицемерието на другата страна която казва - на мен ми е добре, изкарвам няколко хилядарки и ми е добре. А останалите които работят в дисфункционален икономически сектор?

Това което реално става е, че всички европейски страни се топят демографски, и изискват "кръвопреливане", за да си поддържат икономиката. Е, функцията на България в ЕС, геополитически, е на донор. Затова не обвинявам тези които напускат. Правителството съзнателно или не участва в този процес, и малко трудно да се правиш на патриот, като реално няма държавност в днешно време която да защитава националния интерес. Бойко и подобните му днес, ближат чужди задници още по-силно отколкото Тато навремето го правеше...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fe9b86f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   36, не е точно така, защото потенциала го има, но янма условията той да се развие. Какво като имаш кадърни, умни образвоани хора, като ти не можеш да им осигуриш работа? А неработещия човек не е пазар. Напротив - той би бил по-полезен с парите, които праща на родителите си пенсионери, отколкото да стои в бг и да безработен или да работи на минимална заплата.

Ти хубаво викаш да сме 10 млн. Ама я си представи, че тук бяхме 10 млн. Това са още 3 млн души в работоспособна възраст. Айде то от тях ще има и деца, но да речем още 2 млн души, които ще се нуждаят от работа. В момента работещите сме 2 млн, значи ставаме двойно. ТИ даваш ли си сметка какви последици ще има това върху трудовия пазар? Заплатите ще паднат наполовина предвид огромното предлагане на труд. И 90% съвсем ще се обрекат на мизерия. А и той бизнеса у нас просто няма капацитета да поеме толкова работещи и по естествен начин ще изхвърли огромна част от работещите. Те точно и затова са извън България, точно защото пазара по естествен начин изхвърля работещите и те излизат от системата (къде кадърни, къде некадърни). ТОва е т.нар. невидима ръка на пазара (саморегулиращ се механизъм), както казва Адам Смит. Пазара, който ще създадат тия хора, ще е много по-малък от огромното прдлагане на работна ръка, защото така или иначе производството ни е експортно ориентирано.

Идеята не е просто тия хора да се върнат, за да са безработни, а да се създадат работни места. Тогава те сами ще се върнат пак по естествен път. Просто защото ще има стандарт, условия, заплащане.

А това ще стане чрез инвестиции и то качествени такива - с ноу хау, добри практики и т.н., не с ганьовски инвестиции. За целта трябва добра политика, трябва нормална бизнес среда, ниско ниво на корупция, инфраструктура, добра съдебна система. А тези неща все още са мираж в България. Не става просто ей така - връщат се и айде цъфтим и връзваме.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 91aa4ab514
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Олеее мислят си те че в България имало 7 милиона. Реалността е че под 7 милиона са хората притежаващи български документ за самоличност, а колко са по света с българската си лична карта никой не знае, но долу горе се изчислява че са повече от 2 милиона. Били за Тоест в България в момента присъстващи и притежаващи бг лични документи от бебета до баби са около 4 милиона и половина. Кой работещ в чужбина праща на близките си пари и колко, колко такива хора има работещи в чужбина дето пращат пари тук. Истината е една някой работят в чужбина но получават заплатата си в българска банкова сметка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ca75912137
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   Но. 36 Тато не само че не целуваше задници, но от други държави лижеха неговия. Тогава България имаше икономика и се ползваше с авторитет и уважение. Бяхме на трето място в Европа по темпове на развитие. По стандарт на живота, тогава бяхме след СССР, ГДР и Чехословакия, но много по-напред от Полша, Унгария, Румъния, Югославия и Албания. Сега, благодарение на подривната предателска дейност на нашите вождове, сме на последно място в евро-гъзуза. Хубавото е, че вече му се вижда края на това продънено корито.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8c3f55e226
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   "33. Ами всъщност пречат, защото това е изтичане на потенциал. Едно е да има пазар тук от 10 милиона, и БВП на 10 милиона, друго на 5 милиона... За да казваш, че нищо не пречело, значи нямаш елементарни познания по икономика."

Като в Дания и Норвегия, нали? Бедни и скапани държави.

А и още нещо - Аз не съм ничия собственост и всякакъв потенциал, ще си го позлвам, както си намеря за добре.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: dc59bd9e18
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   И преди съм питала този въпрос: какво ще кажете за хилядите европейци, които живеят и работят в България наравно с българите, но не се оплакват и не реват. Какво ги кара да напуснат "рая" и да отидат да живеят в тази толкова ужасна страна?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fe9b86f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   41, абе къде ги виждате тия европейци, работещи "наравно" с нас в България? Не, питам сериозно, не се заяждам. Има ли такива? Аз съм от Русе и не съм видял такива в нашия град. Сигурна ли си, че получават нашите заплати, а не са тук в международни компании на по-висока заплати/постове? Тук само в Монтюпе съм виждал франзуци, но никак не ми се вярва да работят за 800 лв. Иначе преди ТЕЦ-а като го държаха руснаци, имаше руснаци. Само че заплатите им бяха 5 цифрени и ползваха безплатни луксозни квартири с платени сметки и служебни коли с личен шофьор. Това за мен е малко по-различно от "наравно с българите".

Сега се сещам и за 2 еврейски фамилии, държащи едни заводи в Русе, ама и те не изкарват 800 лв на месец. Може и аз да съм задръстен и да не съм ги видял, не споря.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ca75912137
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   42, Отговора на въпроса си, ще намериш в YOUTUBE. Само трябва да напишеш в търсачката "Да хванеш гората" и ще ти излязат стотици клипове за чужденци преселващи се в България и с какво започват да си вадят прехраната тук. Има и много клипове за българи, завръщащи се обратно тук и с какво започват да се занимават.
№41 е много права. Ще видиш всичко това, но трябва добре да си отвориш очите и ушите.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fe9b86f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   43, гледал съм го това. Само че са единици, които искат да хванат гората. Повечето искат нормален живот с нормални доходи. А дори и тези, които "хващат" гората, си правят бизнеси по селата - къща за гости, ферми и т.н. Т.е. въпросните чужденци, които хващат гората, идват да правят бизнес, а не да работят "наравно" с българите. Просто тук пазара не е разработен, няма я тази конкуренция и могат с малки капитали от спестявания да започнат някакъв дребен бизнес. В чужбина с няколко десетки хиляди няма как да стане, там бизнеса е окрупнен и пазарите отдавна разработени и заети.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: db31d51c0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   Чужденците не работят на равно с българите в България.
Все едно аз да отида в Зимбваве и да копая в някоя мина за 5 долара на ден. Просто няма как да стане.
Дори и някой чужденец да бачка за 500лв. в БГ, той сигурно има и друг доход от собствената си страна- имоти, ренти, бизнес, богати родители и прочие.
За другите държави не знам, но в Англия в много отношения е по- лесно да си откриеш собствен бизнес, защото там нямат бивши ДС агенти, ВИС-аджии, СИК-аджии, мутри и комуняги, които да ти пречат да развиваш свой собствен малък бизнес.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8c3f55e226
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   До 41

Ще кажа, че освен ако не работят в офис с безплатна закуска, обяд и вечеря (за вкъщои) без 5 цифрени бонуси на 6 месеца, определено не са наред.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ca75912137
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   44, какво им пречи на българите да направят същото, което приселилите се тука чужденци правят? - Нищо, просто им трябва да си раздвижат закърнялите мозъци. И едните и другите, имат същите възможности.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c707599e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   До 47 да, възможностите са същите. Едните бачкат за 2-3 к евра и за няколло години спестяват малък капитал, другите за 400, колкото да оцелеят физически. В стемежа си да изкараш бг рай малко говориш небивалици. А и ,хваналите гората са единици.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3c3a3225e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

50.   До48
Всичко се свежда до умствен потенциал!
Ако можеш, , можеш го навсякъде!
Ако не можеш, , и в най-богатата и пълна с възможности страна да те сложат, пак ще си на дъното и пак тази нова държава ще ти е виновна. Глупака винаги ще се чувства ощетен и прецакан, където и да е.
Не е за чудене, че тези които могат и в България живеят добре и са щастливи.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fe9b86f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   50, има резон, но не напълно. Средата и държавата си влияят също. Колкото и да си умен, в Сомалия трудно ще живееш добре. Иначе да, ако си тъп и в САЩ ще си беден, но поне някакъв минимум ще имаш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: db31d51c0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

52.   Аз съм в Англия и познавам доста сънародници, които живеят от поне 5 години в страната, но грам език не знаят, мързи ги две прости изречения да научат, пафкат цигарите след работа и пак се оплакват. Непрекъснато ме търсят да им оправям разни документи, дори и самолетни билети съм им купувал, защото те не могат и ги мързи да се научат на елементарни работи.
Един път единия такъв ми вика "Ех мамичката му, защо все на мен". Само като го чух, ми идваше да го цапардосам яко.
Как можеш да се оплакваш, при положение, че не си си мръднал гъза за нищо. Но на такива хора все някой друг им е виновен.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3c3a3225e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

54.   51 не става дума за Сомалия и САЩ, а за България. Много от българите, които заминаха за чужбина и направиха малко пари, сега започнаха да се завръщат. Това са тази част от хората, които са трудолюбиви и будни и с новите знания и умения които са научили там, сега ги прилагат и в БГ и не е за чудене, че успяват.
Мрънкалниците пък, тук си бяха нищо, и сега в чужбина, са си пак нищо.

 
  ...

1-50 от 84
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker