Защо толкова българи в чужбина не учат езика? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121027)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6461)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Защо толкова българи в чужбина не учат езика?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 3624 пъти
Живея в Германия от около 5 години. Учила съм немски в училище и го знаех на прилично ниво, но въпреки това първата ми работа беше да се запиша на курс като дойдох. Освен това знам и английски на много по-добро ниво. Това не го пиша с цел да се хваля, а да попитам защо толкова много българи отиват в чужбина напълно неподготвени. И не говоря за сезонни гастарбайтери. В началото като всеки новопристигнал търсех контакти със сънародници, но с течение на времето разбрах, че това е грешка, особено когато става дума за новодошли.
Случайно се запознах с едно такова българско семейство, дошло с две деца без никой от тях да знае нито немски, нито английски. И в началото беше ако може да им преведа само един документ. Разменихме си контакти и от тогава вече почти две години не ме оставят на мира. Превърнала съм се в денонощен преводач и съпорт за всичките им проблеми с лекари, болници, училища, детски градини, квартири, наемодатели, общини, институции и какво ли още не. Почти съседи сме и ми е неудобно да им отказвам, защото съм си такава, винаги се опитвам да помагам, доколкото мога, и един от най-големите ми проблеми е да казвам "не".
Уж сме приятели, а ме търсят, само когато се появи някой проблем и тогава между другото питат "как си". Това си е чисто използвачество за мен. Но не пиша, за да се оплаквам. Знам, че някой ден трябва да ги отрежа категорично като така ще си развалим отношенията. Интересното за мен е защо тези хора, както и много други, идват да живеят за постоянно, но въобще нямат интерес и мотивация да научат езика поне малко от малко. Дори и английски не знаят, който е най-лесният език. Мъжът работи, а жената по цял ден си е вкъщи и пак не намира време да научи няколко думи, защото ровенето във фейсбук е по-важно. Дежурното оправдание е, че нямала талант да учи езици. Децата им са същите и напредват много бавно с езика. Не знам как са мислили, че ще се оправят. Явно са планирали да намерят някой като мен, при който да паразитират.
Дадох това семейство като пример, но има много други подобни случаи. Вече бягам от новодошли като дявол от тамян. Общувам само с българи, които са от много време тук и знам, няма ме търсят за помощ по немски. Към мен в началото има същите предубеждения от българи, докато не видят, че целта ми е само приятелство, а не да ги използвам за услуги. Не намирам за нормално да се преселиш в нова държава по своя воля и да не искаш да се интегрираш дори най-малко. Вие имате ли опит с такива "паразити" и как се справяте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: d5104f3e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да и аз съм в същата ситуация, само да уточня, че освен да превеждам се налага и да съм психолог. Българинът няма никакво възпитание, говори високо, да отговори на телефонно обаждане по време на среща не е проблем, да поучава доктора какво да прави т.н. Казвам си трабва да сме хора, Бъргари умишлено го пиша с големи букви, но сънародниците ни нямат граница. Масово говорят езикът на много ниско ниво или въобще, но самочувствието им и до небето и такива истории разказват, да се чудиш от къде такава фантазия. Прибират се в България с нова лъскава кола и да супер важни. Първият въпрос е колко взимаш, колко струва, задават лични въпроси, никаква граница. И аз като дойдохме създадох някакви контакти и съжалявам за това. Поканих едно семейство на гости, уж свестни, тръгнаха си в 3 през ноща, на другият ден бяхме на работа. Постоянно мрънкат и се оплакват от лошо отношение и обслужване, ние ходим на същите места отношението е повече от добро. Все някой ги гледал, обсъждал....и какво ли не. Може ли да живееш 20 години в Германия и да не си затваряш устата и същото време граматиката ти да е ужасяваща и на всички да говориш на Вие, защото формите за ти са ти трудни, да нямаш амбицията да можеш да проведеш приличен ежедневен разговор и да правиш словоред в изречението, както е на български защото така ти е лесно. Никой не е съвършен и аз не говоря правилно, но не съм спряла да уча и посещавам курсове. Гледам само немска телевизия, слушам само немско радио, имам контакти не само с немци, но и с други националисти, докато масата българи контактуват само с българи, гледат само българска телевизия и според тях немците са студени. Без език и контакт как го определиха незнам. Моят съвет е да ги отрежете тактично, много работите, ходите на курсове. Връщайте обажданията със закъснение и така полека полека се отдалечете. В Германия се получават огромно количество писма, постоянно се налага да се уговарят срещи и т.н. и вие сте се нагърбили с много излишна работа. Предполагам не са извадили да ви дадат някаква сума, вие просто сте длъжна.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f2f3a20334
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Радвам се, че отвори темата

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0be5ecc797
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Защото минава номера. Преди 10 години в Испания, номера НЕ минаваше, следователно голятмата част от емигрантите научаваха за година и нещо испанския.
Или да пробваш във Франиция, да караш само на английски - още по-зле.
Но в Германия, особено поради факта, зе има огромни общности, много хора карат с някакъв крив английски и си карат на езика си. Особено, ако захванат някакъв бизнес и се оправят само с техни, направо забрави. Знам хора, от 25 години живеят в Дания и още карат на пакистански ....

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 9257262715
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм пуло паразит. От две години живея в Германия езика го знам много слабо . Имам желание да уча . Но в училище , сама не мога . Липсва ми самодисциплина. Курсът струва 195 евро на модул . Това е причината повечето хора да не се записват да учат . Иначе ако си на джоб център не се плаща , даже те
ти плащат да ходиш. С точно колко на ден не знам . Но със сигурност плащат. И аз не разбирам , моя позната живееща в Германия от 4 год. от джоб центъра я бяха пратили на курс и и плащаха , а тя все мрънкаше и не искаше да ходи. За по -лесно , без да се напъва да учи вкъщи с цигара е най-добре и балами като теб и мъжът ми да им оправят проблемите.Мъжът ми говори доста добре и до скоро , смятай 1,6 год.помагаше на едно семейство с всичко пренебрегвайки детето ни , само и само да се занимава с техните истории , без пари и накрая постъпиха гадно с него и той се отдръпна. Престана да им вдига телефона , като досаждаха вкъщи не им отваряше. Знаеш ли в провинцията , в която живеем има доста българи наясно със законите и институциите , от години живеещи в Германия помагат на Драго сърце срещу заплащане 10 евро на час . Замисли се дали да не започнеш да взимаш пари , преди някой да ти се е качил на главата и да си докараш безсъние от стрес . Можеш да го загатнеш на комшиите като дойдат , че мислиш да предлагаш такъв род услуги и ако имат познати да те препоръчат да видиш как ще те оставят на мира. Разбирам те че ти е дотегнало - в Германия всеки ден получаваме писма .

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8480ed2f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Тази тема все едно аз съм я писал. Само дето съм мъж и съм в Англия.
Заедно с умните и амбициозни хора, България напускат и простите и необразованите, които са "шапка на тояга" и не им пука много.
И аз като теб съм се сблъсквал с много такива заспали хорица.
По едно време постоянно ме търсиха да им правя иншуранси на колите, да им отварям банкови сметки и тн. Какво да ти кажа, винаги е по- лесно някой друг да ти свърши работата, вместо да се напъваш. Тези хора са с такава нагласа и с години ги гледам, че не могат да се променят.
За съжаление изобщо не говоря за ромското население, а за българите.
След работа пафкат цигарите, слушат музика, пият ракия, обвиняват живота, ама не се сещат да си купят по един разговорник и да учат по някоя дума. Познавам хора, които са от 5-6 години в страната, и пак една дума не знаят. Дори и по една дума на ден да бяха учили, пак щяха да научат езика. После естествено идват оправданията- еми той езика труден, ама аз съм възрастен, ама не общувам с англичани...
Добре, че сме ние младите, че да оправяме старите деграданти. Но после младите сме били глупавите и за нищо не ставало нашето поколение.
Иначе това не се среща само при нас българите. Същото е и с поляците, литовците, румънците и подобни. Масово не знаят английски и чакат някой да ги оправи. Мързела е общочовешка черта.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5ae1347577
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не са само българите - от цял свят има мързеливи хора, на които не им се занимава и се надяват, както при теб, някой да им помага. Език не се учи лесно - иска време и старание - за това так асе получава.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 383c5a72d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз съм от тези. Говоря местния език на елементарно ниво. Причината е, че още когато дойдох започнах работа в международна фирма, където всички говорят английски. В повечето институции също. Имам чувството, че ако науча езика, тази държава няма да ми се струва вече толкова привлекателна като нещо ново, различно, вълнуващо, а ще ми стане като родна и ще е същото като в БГ. Харесва ми някак си интернационалната атмосфера, все едно съм гражданин на света.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bcf2776755
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

8.   1. "Масово говорят езикЪТ на много ниско ниво ..."
А на какво ниво е твоя български!? За сламката и гредата чувала ли си, психоложке?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 324e29dff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   До 8

Ейде стига със заяжданията, че стана прекалено вече. Тоя сайт, може да го прекръстим на "заядисе.ком" вече ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bee1d8764e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не бих заминал където и да е, ако не мога поне на разговорно ниво да се оправя с езика на съответната страна. Има речници, самоучители, има начин човек да го научи преди да замине. Разбира се ако се налага някой да замине спешно и няма време да учи език, това е разбираемо.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b2efe57b43
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   За какво им е да учат езика, след като са хванали такъв балък като теб?
Аз съм м бил в подобни ситуации, но съм ги отрязвал много по-бързо от теб. Това са безскруполни търтеи, паразити, които ако ги оставиш, ще те използват до последно и след като спреш да си им от полза, ще те забравят напълно. Такива хора са като циганите. На циганина, всеки ден му прави баница и от теб по-хубава няма. Един ден да не им направиш - ти си най-лошата. Циганска работа! Такива хора, най-добре ги дръж на разстояние.
Но.8, а ти за магарето и свинята чувал ли си го?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: eaf203aa5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към 4, 195 на модул за 1 семестър от 6 месеца, хайде сега, дори е по-евтино, но кутия цигари 7-9 Е не е проблем ежедневно. Който иска намира начин, който не иска търси причина. Интернета е залят с безплатни видеа, ако някой толкова силно желание има, но няма пари.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 45fb1ec213
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   "Превърнала съм се в денонощен преводач и съпорт за всичките им проблеми с лекари, болници, училища, детски градини, квартири, наемодатели, общини, институции и какво ли още не. Почти съседи сме и ми е неудобно да им отказвам, защото съм си такава, винаги се опитвам да помагам, доколкото мога, и един от най-големите ми проблеми е да казвам не. "
Уж сме приятели, а ме търсят, само когато се появи някой проблем и тогава между другото питат "как си". Това си е чисто използвачество за мен. Но не пиша, за да се оплаквам".

След време ще започнат и директно да те обиждат с: "Ама ти това защо така, може ли такова хубаво момиче пък... и тем подобни. "

"Явно са планирали да намерят някой като мен, при който да паразитират. "

Планирали са го и са го намерили. "Кръвта вода не става" - всеки е такъв какъвто е. Ти си права, остава ни само да се доизграждаме.





Много приятен текст

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 324e29dff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   До 11

Евала и отношение. Затова е мършав народа, според един поет.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: df4f572c79
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Аз също избягвам контакт с българи, а живея в Германия. Не ми аресва агресията, оправданията, отношението и изказванията на сънародниците ми. Нагоре в коментарите прочетох за курсове по около 200 евро, когато дойдох в Германия също не знаех немски и да стигна до В1 ми струваше около 3 хил. евро (6 нива) и 7 месеца. Когато липсва желание има оправдания! Парите които инвестирах ми се възвърнаха многократно.

Защо хората не учат ли? Защото според мен ние не сме тази супер умна и велика нация, която ни е набивано в главите, че сме. Доста е и неприятен начина по който се възползва това семейство от твоята доброта. Аз на твое място бих отказала, защото в Германия има хора, които това работят, когато ти помагаш безплатно взимаш на някой човек хляба. Тези хора са достатъчно дълго време там и вече трябва сами да се справят.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73fb3eed5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Как търпиш такова чудо 2 години? ! Просто ги отрязваш. На мен за 20 години в Германия ми се случи един път такова нещо - 2 месеца бях на повикване - преводачка, телефонистка, секретарка, такси. Дамата имаше и частна фирма, без да знае немски. Просто спрях да си вдигам телефона, 2 пъти я видях случайно, отминах, без дори да я поздравя. С такива хора така трябва да се действа. Без да се обясняваш, спираш всякакви контакти.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 273794d6be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   12, номер 4 не знам, но в провинцията, в която съм аз модулът е 195 евро за 1 месец. Ако искаш ще ти снимам писмото ми от миграционните от кога започвам до кога трябва да ходя и колко трябва да платя в моя случай от 12. 09 до 09. 09.. Иначе за по-евтино се купува тютюн и се правят цигари. Докато си гледах детето вкъщи съм гледала и слушала немско радио и телевизия, но изглежда съм глупава и не можех да запомня думите. Не е лесен немския, особено т. н умлаут техни. Да го учиш от гледане на клипчета и т. н изглежда трябва да е супер умен човек и с феноменална памет. Според мен парите са проблема. Не им се дават в следствие на това, че има кой да им помага и не им е съвестно и не се чувстват като неграмотни цигани.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d9fda1adcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Ами или им помагай на тези хора, или им кажи че е време да се оправят сами? Запдве години е трябвало да понаучат езика. Всъщност който ходи в чужбина и има за цел да се остановава някъде, а и не само, хубаво е да се помъчи да научи езика. При все, нали така си улесняват живота. Не е трудно да се досети човек, може би. Курсове има, интернет има (такъв достъп до речници не е имало преди), сепермаркети има със написано наименование на продукта. Който иска се интегрира. Във къщи също могат да се помъчат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 66dbcf907c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   17 не е нужно да се заяждаш. Едномесечен интензивен курс, всеки ден по половин ден, колко да струва? Курсовете за работещи във VHS, които са 2 пъти в седмицата вечер или един път само в събота, с продължителност 1 семестър за половин ниво са на цена 148 Е при посещение 2 пъти седмично вечер, а ако е съботен курс 272 Е. Да не сравняваме ябълки с круши.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 68f855a35f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Аз също живея в Германия от няколко години и първата ми работа като се преместихме беше да се запиша възможно най-скоро на езиков курс и да изкарам няколко нива, въпреки че владеех преди това донякъде езика. И ми е трудно да казвам не или да отказвам, ако ме помолят нещо. Но дотам се изчерпват приликите.

Аз съм малко дръпната и е абсурд при случайни запознанства с българи да почна да си разказвам нещата или да ги поощря да ми разправят техните. Напротив - започне ли някой да се държи свойски, защото сме българи или да ми задава по нахален начин лични въпроси, това веднага ме отблъсква и се затварям. Правило ми е да не общувам и да не се събирам тук с хора, с които нямаме нищо общо и не бих се събирала в България, единствено защото говорим същия език. Ако някой започне да си прави устата да подпитва или да иска нещо веднага го пренасочвам учтиво. Ако е за вещ или нещо назаем, посочвам ние откъде сме си го купили, ако има коментар, че е скъпо, се съгласявам и казвам че да, и на нас ни се е видяло скъпо, но ние трябвало и е нямало как. Ако иде реч за сключване на договори за специфични услуги, насочвам към съответния специалист - ако отговорът е, да ама ние не говорим добре немски, няма да се оправим, няма да ни разберат казвам - споркойно и ние не говорим добре немски, но се оправихме, ще се разберете все някак. Давам винаги пример и как живеят в Германия хора от сума народности по 15-20 години вече без да знаят езика, а се оправят прекрасно, тъй че няма страшно, да си действат, ще видят че ще се получи и при тях. Ако е за нещо да се превежда или пише или да се звъни, казвам че и моя немски не е много добър и не искам да ги подведа или не дай боже от недоразбиране да им объркам нещата, да стане мечешка услуга и да си развалим отношенията после, затова по-добре да се обърнат към еди си кой... След 1-2 подобни разговора вече не ме питат за такива неща и изглежда или си намират друг да им помогне или се оправят сами :). Виж за возенето или вземането с кола от някъде или пренасянето на нещо, мъжа ми понеже е разбран, а и не му тежи да помогне като може, се е връзвал няколко пъти - но ако злоупотребят с него или се случи да поиска реципрочна услуга, а другата страна изведнъж да се окаже, че точно тогава не може, той също се усеща и ги отсвирва оттам нататък.

Не разбирам ти защо го правиш това? Прекрасно виждаш, че тези хора не са ти приятели и не им пука за теб. Толкова ли ти е важно, какво си мислят за тебе? Най-вероятно те обсъждат помежду си, присмиват ти се и ти търсят кусури, за да се издигнат в собствените си очи. В чужда страна си за бога, започнала си отначало, никой не те познава... защо си се вкарала в такъв филм, да робуваш на социални клишета, да оставиш сульо и пульо да ти обсебят с глупостите си лучното време, което би трябвало да прекарваш със семейството си.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 324e29dff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Или не могат или нямат време. Това е за повечето. Дълги работни часове, ниско заплащане, а да не казвам, че няма и с кого да практикуват езика. На никой германец не му се седи, да си приказва с човек, който знае 120 думи и не може да върже изречение. На работа, чужденците също нямат много опции, защото често работят с други в тяхното положение. След работа, просто минават през магазина и се прибират вкъщи. Имат някой друг познат, но социалният им живот придобива връх, когато лятото аправят барбекю с 5 други и дойде полицията, да им обясни, че ъигре, тигре, макар да е хубава песен, може би не е добре, да я дънят в 2 през нощта. А и повечето са с плана, че ще съберат пари и ще се върнат един ден. Това е основното.
Разбира се, има и групи, живеещи в Германия, скандинавските страни, включително Холандия (или Нидерландия, ако предпочитате... ), Белгия и няколко други, където на професионалистите им минава номера само с английски, защото така или иначе, работя в големи междонародни компании и всички говорят на английски, така или иначе. Ако някой се задоми с местна мома или момък, може и да научи езика, но иначе се случва рядко.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e02b102d0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Който има желание да учи и да се интегрира го прави. Комуникацията е възможно отново ако има желание. Има групи в които германци доброволно отделят от времето си да да помагат на желаещите да учат език. Към курсът който посещавах се организира всяка седмица среща на преподаватели и желаещи в едно кафене. Всичко е желание. Нищо друго. Посещение на спорт отново шанс за разговор и комуникация, посещение на куп мероприятия отново безплатно.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 864b38eaad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Защото ти най-вероятно си дошла на млади години и си имала време и възможност. Но ако главната ти цел е пари, имаш финансови проблеми или деца, които трябва да издържаш за съжаление няма да имаш време и финансови възможности да учиш. И ако работиш в продължение на 10 години като чистачка например , няма как да научиш език, защото работата ти не е социална и най-вероятно хората около теб също ще са като теб. И така живота те увлича и не усещаш как минават годините и оставаш в същото положение.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: be9fc45ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Номер 23, всичко това са оправдания. Ако човек има желание, ще намери време. И за да не решиш, че съм голословна - на по-големи години съм, работя по много часове (в някои натоварени дни по 12-14 часа, динамична работа с хора, която изисква от мен и допълнителна подготовка и концентрация) всеки ден и жертвам всяка вечер личното си време за почивка (спя средно по 5-6 часа на нощ), за да уча нов език.При това почти безплатно, защото в днешно време в Интернет има всякакви материали. За да проверя нивото си, само си платих един изпит за международно признат сертификат и противно на скептицизма на всички, които си мислеха, че така не се учи, се оказа, че изкарах резултат много близък до максимума на всички компоненти. Тази година се целя в ниво С1 и след това ще имам много повече свободно време.
Истината е, че хората масово ги мързи и вместо да им е трудно, предпочитат вечер да се опънат на дивана и да гледат турски сериали по телевизията, да се наспят хубаво 10 часа и да са свежи. Всичко чудесно, но денонощието има 24 часа и за да постигнеш нещо, трябва да жертваш друго. Като правя сравнение с мои познати виждам колко далеч съм стигнала, защото не ме е домързяло.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 324e29dff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   "Всичко чудесно, но денонощието има 24 часа и за да постигнеш нещо, трябва да жертваш друго. Като правя сравнение с мои познати виждам колко далеч съм стигнала, защото не ме е домързяло."

Виж сега - ти си искала, да направш това. Повечето от тези хора са там, за да изкарат някой лев и да си ходят.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d5f8ea3278
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Аз като преводач много се радвам на това, че не учат. Ако всички учат, ще остана без работа.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 864b38eaad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Е да , по-принцип е доста глупаво да отидеш в някоя държава без да знаеш език и да не полагаш усилия да го научиш . В някой държави има добри възможности за реализация , но ако не можеш да говориш може само да си чистач или работник и да алчнееш за пари , а после да ходиш в България да си показваш марковите дрехи и новият телефон , нищо че си се ровил из мръсотията половин година.Отделно,че не можеш да се социализираш , да имаш приятели и да се справяш с някой елементарни задължения и ситуации ,където се налага да говориш и обясняваш на техния език .За съжаление повечето хора са така, само пари и пари и материални неща са им в главаата, а не осъзнават ,че добри пари се изкарват ,когато имаш знания и умения.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 187dabd681
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   “Заучена безпомощност”? Усилията да се помогне на такива хора, да направят промяна в живота си, са напразни. Не и в случай, че те не се стремят към това. Проявете сурова любов и ги оставете да викат Неволята на помощ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker