Какво да очаквам в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Какво да очаквам в чужбина?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2795 пъти
М25, наскоро с моята сестра се решихме на един бизнес да правим(в нашия малък град). Взимаме един обект под наем и с персонал.

Всички хора ни викаха, че ще фалираме, че с чужди хора няма как да се печели, че крадяли, че много пари ще сме им давали(това са думи и от хора на същата позиция или по-добра за нашия град). Наистина на месец само за персонал ще отиват към 3000лв грубо за заплатите им + осигуровки.
Но ние няма как без персонал, просто нямаме тези качества необходими да се справим без тях. Разбира се не се знае дали въобще ще вадим парите, които наемодателите казват, че са вадели(все пак е в техен интерес да излъжат, за да вземем обекта с договор 1 година).

Засега сме инвестирали немалка сума, и то с готови пари, с които аз си купих един апартамент, техника, една стара кола и каквото остана натиках в този бизнес, моята сестра също получи еквивалентни пари.

Идеята за този бизнес беше на сестра ми, мой друг роднина с няколко бизнеса вече и скъпи имоти и апартаменти каза, че сме се насадили на пачи яйца. Сестра ми просто е импулсивна. Ако ни е писано да фалираме, очаквам най-късно Ноември или Декември да сме профукали готовите пари.

Дълга и широка стана, но причината да пиша в този раздел, е: Ако не ни провърви и фалираме, аз самият се замислих за работа в чужбина. Нямам висше, но поне английският ми език е на добро ниво, долу-горе. Ако трябва да се самоопределя, може би C1 или C2 или помежду им някъде(ако пък се надценявам, то най-малко B2).

Наистина причината са парите. Просто иначе, с 600лв минимална заплата аз няма как да си ремонтирам апартамента, стар е, не е пипан от над 30 години, а майстор, който го погледна ми каза в очите, че поне 20 хиляди лева ще трябват за ремонта. С 600лв колата си няма да мога поддържам, понеже е стара и дори в момента си има кусури.

Но като много неориентирани хора, нямам никаква представа как е навън за такива като мен, само със средно образование. Едните тук пишат, че било много хубаво и няма да се върнат, другите , че не е розово и че си най-долният понеже си чужденец. Заслужава ли си, от работодателя ли зависи...
По принцип в Англия, и по-специфично в Уейлс имам едни познати(те са си родом от там), може да могат да ми помогнат, но пък заради този брекзит нещата са малко мътни.

Но така или иначе, ако фалираме...няма да имам избор. Няма да имам пукната пара. От 100 000лв на пукната пара да ви кажа може да звучи невъзможно, но за жалост си е напълно възможно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 47f2714942
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако нямаш някакви квалификации и изобщо ориентир, хора които да те поемат и тн. не очаквай в първо време нещо кой знае какво.
Аз съм с висше образование и не познавах абсолютно никой в Англия и започнах от най- ниското стъпало. Бях на полето и живях в каравана.
После бачках по няколко пакхауса за няколко години. Там също започнах от най- ниското ниво, общо взето хамалин. Но там ако си адекватен също можеш да се развиваш. По едно време бях вайзер, но и това не е кой знае какво. Бил съм количкар, мотокарист, по едно време и тракторист искаха да ме правят. Бил съм и таксиджия, а в момента съм доставчик към една фирма и съм айляк.
Общо взето от човек работещ зад бюро в България, станах човек за всичко в Англия и добих опит в така да се каже голям спектър от професии. Лошо няма, вадя си хляба с честен труд.
В началото ще ти е тегаво, няма да те лъжа. Но имаш ли акъл в главата, можеш да се развиваш. Там не се интересуват на кой си шурей и баджанак.
Моят съвет е да учиш английски и още със стъпването да си извадиш NIN, банкова сметка и можеби да си смениш БГ книжката с английска.
Също така гледай да избягаш от балканско- източно- европейската нишка. Тоест не се занимавай много с нашенци, с румънци, поляци и подобни, че много простотии и далавери стават там.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d661392f82
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прочетох и си мисля че няма да умреш от глад, ако не те мързи, но богат с печеливш бизнес надали ще станеш някога.
Особено щом оценяваш работоспособността и качествата си на 600лв, щом си мислиш че бизнес се започва без да разбираш от същността на работата, без да работиш лично, а да се надяваш само да ходиш да прибираш парички.
Не е и кой знае какъв бизнес щом с 100 000лв си си купил жилище, техника, кола и остатъка си вкарал в половината бизнес като си мислиш че този остатък ще ти стигне до края на годината. Най вероятно сте наели някоя кръчма, без да разбирате от приготвяне нито на питиета нито на храна, нито пък си имате на идея как се привлича клиентела, и как въобще могат да сработят нещата, дано поне сестра ти си има някаква идея.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7bc46060df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Само един въпрос си задай - ако се изкарваха пари от това, мислиш ли, че собствениците щяха да ти го дадат на теб само срещу наем? За мен сте направили абсолютно безумие. Да дадете пари за нещо, което е тотално обречено.

Айде ако бяхте опитни в бизнеса и имахте идея как да го промените, че да го направите рентабилно, щях да ви подкрепя. Остави, че ще фалирате, ами даже и с дългове може да се окажете.

"Сестра ми просто е импулсивна"

Втора груба грешка. С импулсивни хора бизнес не се прави. Напротив трябва да си хладнокръвен и да обмисляш добре нещата.

Трета груба грешка - бизнес с роднини не се прави, защото вероятността да се скарате е голяма.

Правилно са ти казали, че си се насадил на пачи яйца.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: da9898206f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   С1 и С2 на който и да е език не се правят със самоопределяне, приятелче. С1 е страшно високо ниво, и който го има може да преподава в университет на въпросния език, без предметът който преподава да е самият език.

С2 пък е за преподаватели по съответния език, в държавата в която се говори. Не, че някой би наел чужденец да преподава английски в Англия, разбира се.

Свали малко очакванията си и се яви на IELTS, примерно. Когато осъзнаеш, че английският ти някъде между В1 и В2 и, че не притежаваш никакви валидни за Англия квалификации, започвай да слушаш повечко филми на английски и търси работа на полето.

Дерзай и успех.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7bc46060df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   4, и на мен ми стана смешно с това C1 и C2. Никак не се връзва с израза "горе-долу" в предното му изречение. Изобщо не е наясно какво е да си на ниво С1. Това е "горе-долу" като да ти е майчин език.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4d070a9c5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От автора:

Номер 2, да, позна същото е. Всички ще работим там(без значение шеф или не), ако това пожъне успех, след време ще сме само ние и нашата майка. Но определено няма да седим.
А за тези 600лв, просто това е средната заплата тук.

Номер 3, аз съм си го задавал. По принцип собственикът каза, че вече е уморен, не може да смогне вече. Постигнал си е целите. Но както казах, в негов интерес е да го даде под наем, разбира се, че ще каже каквото е нужно. Но и затова съм писал тук, да имам една алтернатива, ако фалираме.

До номер 4 и 5. Добре, поправям се. Мисълта ми беше, че в англоговореща страна поне ще се разбирам с хората. Относно съветите ви, от много малък си гледам филмите без субтитри, и всеки ден общувам на английски макар и писмено. И наживо съм приказвал на английски. Въобще щом се отнася до някакъв вид научна информация, всичко е на английски и от там си чета и гледам. Учител може да не ми е писано да стана, но с общуването и други задачи ще се справя.
Разбира се, за други страни вече нещата там ще са сложни, но аз не се ограничавам до Англия. Ако трябва вече друг език, ще се учи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1f51485c83
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да, ако апартаментът не е пипан 30 години – за основен ремонт 26-28 хиляди те очакват. Естествено може пишман-майстори за по-евтино да си оставят ръцете.

За английския – мой познат говореше дървен преди да замине. A2 бих му дал. Работи в завод в Ирландия.

По-добре бизнес тук отколкото бачкатор без висше в UK. Ако сте взели ресторант – напънете се 14 часа на ден, пък то ще покаже. Този бизнес е неблагодарен и няма гаранции ако не потръгне.
Според мен имаш бизнес ум и си заслужава да се развиваш като self-made, а не заплата. Поздрави:)

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13c752ec8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   В чужбина те очакват купища пари и неземно щастие. Само за няколко месеца ще станеш милионер.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 42d9d42cc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Опитай Ирландия, Швеция, Белия, Холандия, Норвегия, ако ти се живее на такова място, винаги може да изкарвате прилични пари там. Дори чинии да миете в началото, рано или късно ще потръгнат нещата. На когото не му се е получило, просто не е имал желание. Някви мангали дето не могат да си напишат името отиват и успяват, купуват си къщи/коли и т.н. та, ти с акъл ли няма да успееш

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a888b24ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От чужбина до чужбина разлика от земята до небето. От написаното от теб разбирам, че си се насочил предимно към Великобритания. Да, с тоя Брекзит нещата станаха сложни, но като цялото където и да решиш да идеш, не очаквай да е лесно, поне в началото. Освен това много си зависи какво образование имаш и на какво ниво знаеш езика, освен това ако имаш роднини, които да ти помогнат в началото също е бонус. Едно е да си лекар, с добри познания по езика и с братовчед там, който е готов да дели квартирата си с теб докато си стъпиш на краката, друго е да си завършил средно, без някакви специални умения, примерно да си майстор в да дена област, да не говориш почти езика и да отидеш ей така без да познаваш никого. За това, ако ще емигрираш помисли и за това. Това е причината хората да са с различно мнение за животът в чужбина, едни са успели и са добре, други обаче живеят с 10 пакистанци в квартирата и буквално оцеляват от заплата до заплата, работят на черно и направо мизерстват. Така, че за да имаш шанс някой ден да си от успелите, тръгни подготвен. Език, възможно най-много спестени пари за първо време, защото няма да си намериш работа още първия ден и по възможност да имаш поне 1 човек на който можеш да разчиташ при екстремни ситуации, някой при който можеш да останеш поне за малко докато почнеш работа и си наемеш квартира. Не е толкова лесно, колкото си го представят хората. Аз имам много роднини и приятели, които успяха, но в началото са спали по дюшеци по мазета и тавани и са работили най-гадната работа, която никой местен не би работил само и само да имат за храна.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13c752ec8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Само до един-два месеца, Брекзит ще е приключил и вече от сега са се приготвили, за масова депортация на българите от Великобритания.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: e5c0664def
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11! Каква масова депортация? То си има българи -Selfemloyed- В Великобритания от преди да паднат ограниченията на трудовият пазар за нас и въобще от преди да ни приемат в Европейския съюз!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 13c752ec8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   12, Разрешаваха на българите да са селф емплойд, само защото и Великобритания, и България бяха в ЕС, а не защото на англичаните им се искаше. Сега като напуснат тази радрънкана барака, вече нямат никакви задължения към евросъюза и няма да има закони, с които да ги задължат да правят неща които на тях не им изнасят. А това за депортацията на българите, се говори открито и е само въпрос на един - два месеца.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3caf86a4bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Бори се за бизнеса си! Още не си го почнал, а вече си го отписал. Нормално е да фалираш, след като не държиш на него.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker